Introducere in Arta Tricotajului - capitol 2

Autor: Ioana Soare Data: 28.01.2010 Continuam calatoria noastra prin lumea tricotajului , oprindu-ne de aceasta data la tehnicile de modelare si incheiere a lucrului. In capitolul anterior am invatat cum sa montam ochiurile prin mai multe metode, si totodata am observat modalitatea de lucru a ochiurilor pe fata si pe dos. Pornind de la aceasta putem incepe sa lucram , realizand forme de patrat sau dreptunghi. Insa de cele mai multe ori avem nevoie de forme diferite, curbe sau unghiulare, sau dorim sa realizam anumite modele in lucru pentru a scapa de monotonia jerseului fata sau dos. Pentru aceasta trebuie sa invatam sa modelam lucrul, sa-i dam forma si aspectul dorit, acest lucru fiind posibil cu ajutorul inmultirilor si scaderilor. In primul dintre filmulete avem exemplificate 3 metode de inmultire, fiecare avand utilitatea sa. In functie de efectul pe care dorim sa-l obtinem putem opta pentru: 1. inmultirea cu ajutorul jeteului – folosita in special pentru modelele dantelate, deoarece atunci cand lucram acel jeteu in randul urmator prin partea din spate a buclei se formeaza o gaura mica in lucru. La aceste modele dantelate jeteul este insotit de regula de o scadere , pentru a pastra constant numarul de ochiuri intr-un rand. 2. inmultirea cu ajutorul firului transversal – foarte putin vizibila , motiv pentru care este recomandata atunci cand modelam lateralele unui pulover(atunci cand am modelat talia si dorim sa crestem putin pentru bust), manecile (cele incepute de la manseta) sau orice altceva unde nu dorim ca aceste inmultiri sa se observe. 3. tricotarea aceluiasi ochi de doua ori – prin partea din fata si prin partea din spate a buclei. Prin aceasta tehnica se obtine o bucla mica la baza ochiului inmultit , de aceea fiind folosita si la modele decorative (cum ar fi zig-zagul fara gaurele) dar si la modelare (atunci cand dorim sa realizam si un mic model – de exemplu atunci cand modelam o caciula si ochiurile inmultite se aseaza unul sub altul formand un sir de mici bucle) . Tot in primul filmulet sunt exemplificate cele 3 metode de scadere – spre stanga , spre dreapta si de la 3 la 1 . Ca regula generala , ochiurile trebuie sa se aseze astfel pe fata lucrului: 1. pentru o scadere spre stanga –ochiul din dreapta trebuie sa se aseze peste cel din stanga 2. pentru o scadere spre dreapta – ochiul din stanga trebuie sa se aseze peste cel din dreapta. Aici trebuie mare atentie ca ochiurile sa nu fie

pentru a pastra elasticitatea modelului si pentru a nu obtine o muchie labartata. pentru un aspect decorativ – incheierea cu bumbi. pentru o margine care nu necestita foarte multa elasticitate (cum ar fi umerii unei bluze)– metoda a doua . ochiurile se incheie asa cum sunt si lucrate – cele lucrate pe fata se incheie pe fata si cele lucrate pe dos se incheie pe dos. tot ce trebuie este sa avem grija ca pe fata lucrului ochiurile sa se aseze asa cum am precizat mai sus. pentru a uni doua parti de lucru care inca mai au ochiurile pe andrele – metoda cu 3 andrele Un lucru foarte important de retinut la incheierea modelului elastic este ca .lucrate rasucit. Cunoscandu-le o putem alege pe cea mai potrivita in functie de efectul dorit: • • • • pentru o elasticitate sporita (cum ar fi marginea de sus a sosetelor incepute de la varf) – prima metoda. motiv pentru care inaintea realizarii scaderii cele doua ochiuri de scazut trebuie intoarse pe andrea. In cel de-al doilea filmulet sunt prezentate cateva metode de incheiere a lucrului. cea in care trecem primul ochi peste cel de-al 2-lea si ii dam drumul. cea in care lucram cate doua ochiuri impreuna. . Stiind aceasta regula ne va fi foarte usor sa realizam si scaderile de pe dosul lucrului.

lucrudemana.In capitolul urmator vom dezvalui secretele mostrei de ochiuri . Sursa: http://www.com . importanta ei in realizarea tricotajelor manuale precum si modul de calcul al unui tipar pe baza acesteia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful