Istoria idealista
Dictionar de mitologie Scrisa de Magus Hessian Mallzebuth (2006 – anul 41 Satanic)

Universul cunostintelor despre existenta, aparitia si finalitatea noastra pe acest pamant este infinit. Aceasta, cu atat mai mult, cu cat fantezia noastra, a tuturor, nu are, in timp si spatiu, nici o limita. Tot astfel, tezaurul creatiilor geniului uman este extrem de bogat; el cuprinde opere de o reala valoare, oricand si oriunde ar fi aparut si ar fi fost folosite. Poezia sau proza, ca si artele, au dat primele semne de existenta a unei minti mai mult sau putin inventive. Productiile tuturor popoarelor sunt nenumarate si de o rara bogatie spirituala, incepand chiar cu acelea ale celor mai primitive. Folclorul, aceasta sursa inepuizabila de probe concrete ale prezentei noastre variate, interesante si frumoase in lume, este o mina de aur. Miturile, in special, formeaza o parte din ceea ce fantezia pura a oamenilor a conceput si cuprind samburii unor adevaruri istorice de care trebuie sa tinem neaparat seama. Ele constituie istoria poetizata, idealizata, redarea acesteia sub forma unor povestiri care incanta curiozitatea noastra, mereu insetata, chiar atunci cand sunt crude sau grotesti. Sublismul altora iese deci cu atat mai usor in evidenta si este gustat si apreciat ca atare. Eroii tuturor apartin unei lumi imaginare, dar sunt creatii verosimile, legate de viata de toate zilele, de faptele si de aspiratiile, ca si de eroismul sau de injustetea unor actiuni ale noastre. Cele mai multe, daca nu chiar toate, contine in sine o morala, a carei durabilitate ne este confirmata mereu. Culegerea miturilor cuprinse in aceasta carte este limitata. Au fost alese cele mai reprezentative, care pe masura ce sunt mai “lumesti”, sunt mai aproape de existenta unui popor sau al altuia. Selectia a tinut seama numai de criteriul umanitatii in mitui, de acela al invatamintelor ce pot fi trase si de acela al unei echitabile prezente a fiecareia din sferele de imaginatie sau de civilizatie in parte: greco-romana, slava, nordica, latino-americana, extrem orientala sau asiatica. Desigur ca sunt predominante miturile create de popoarele din aria mediteraneana si intr-o masura de cele din aia slava, care ne sunt, prin conditiile geografice, mai aproape noua. Totalitatea miturilor din acest volum, ne ofera, in sfarsit, un patrimoniu poetic, artistic si moral, de o nepretuita valoare, fara de care umanismul nu se poate concepe, chiar daca ele constituie numai unul din aspectele acestuia.

A
Aban – Fiul lui Hippotoon. A fost prefacut in soparla, pentru ca a surprinso pe Cibele potolindu-si setea cu prea multa lacomie. Prieten al lui Enea, dupa fuga acestuia din Troia, spre Italia. Abanti – Locuitori mitici ai insulei muntoase Eubeea, din Marea Egee. Au luat parte la razboiul impotriva Troiei, sub comanda lui Elpenor. Abaris – Poet scit, care a cantat in versuri calatoria lui Apollo la hiperboreeni. Drept rasplata, zeul l-a facut preotul sau, i-a insuflat darul profetiei si i-a dauit o sageata, cu care putea zbura in cer. Abatee – Serbari organizate in Grecia in cinstea lui Dionysos; se manifestau in tacere. Abdera – Sora lui Diomede, intemeietoarea orasului cu acelasi nume, din Tracia. (Dupa altii, orasul a fost intemeiat de Heracles, in memoria tanarului sau prieten, Abeder.) Din cauza unei invazii de soareci si broaste, locuitorii l-au parasit, refugiindu-se in Macedonia. Abe – Oras in Foclida (Grecia), unde se afla un oracol al lui Apolo. Zeul a primit astfel si epitetul de Abeul. Abeona – Divinitate romana, protectoare a celor ce porneau la drum. Abida – Divinitate calmuca. Prin respiratia ei, purifica spiritul mortilor si il transporta intr-un loc de odihna vesnica. Abillios – Fiul lui Romulus si al Ersiliei in mitologia romana.

Aborigeni – Primii locuitori ai unei regiuni. In mitologia romana locuitorii vechii provincii Latium, care, mai tarziu, contopindu-se cu troienii lui Enea, s-au numit latini, dupa regele Latinus. Abutto – Divinitate in mitologia japoneza, care vindeca bolile si ii ajuta pe marinari in expeditiile lor. Acanta – Nimfa din mitologia romana, care l-a adorat pe zeul Apollo si a fost transformata de aceasta in planta numita acant. Aclide – Zeita intunericului in mitologia greaca. Divinitate greaca arhaica, anterioara, dupa unele versiuni pana si haosului. Din ea ar fi aparut apoi toti zeii. Acropola – In genere, partea cea mai inalta si fortificata a vechilor orase grecesti. Mai intai loc de adapost al populatiei in caz de razboi si sediu al autoritatii supreme, apoi centru monumental si spiritual al orasului. Cea mai renumita prin maretia ei artistica este Acropola orasului Atena, produs al geniului grec prin excelenta. Adeona – Divinitate romana, protectoare a calatorilor ce se intorceau la casele lor. Adisesha – In mitologia vedica sarpele primordial care simbolizeaza timpul. Adon – Divinitate feniciana, imprumutata de mitologia greaca, cu numele Adonis, personificare a mortii si renasterii ciclice a vegetatiei. Adonii – Serbari rituale funebre, celebrate in onoarea lui Adonis. In timpul lor, femeile se imbracau in doliu, mimau disperarea plangand si gemand, isi taiau parul. Adrammelech – Divinitate asiriana, careia i se jertfeau copii, aruncandu-i in foc. Era reprezentata sub forma unui paun. Adytum – Camera tainica in templuc gec, in care aveau acces numai preotii oficianti. Cu ajutorul unor anumite substante excitante, ei intrau intr-o stare de delir, care ii facea sa capete virtuti profetice, dictate de un preot superior sau preoteasa, ascuns in adytum, aflat in spatele absidei (altarului) sau sub statuia divinitatii respective. Aganice – Vrajitoare din mitologia greaca, renumita in Tesalia. Agatodemon – Epitet dat de greci unui zeu egiptean, socotindu-l un fel de “Inger pazitor”.

ca fiinte agresate. cand clava Briseis i-a fost rapita de Agamemmon. fiul lui Peleu si al zeitei Thetis. Simbolizeaza eroismul total. simbol al raului. pentru ca si-a ucis fiul. Agnis – Divinitatea arhaica a focului in mitologia verdica. ocroteste casa si inlatura toate efectele magiei dusmanoase. a facut ca aceasta parte a piciorului sa ramana neudata. Unul dintre cei mai vechi zei ai fenicienilor. Ahemon sau Ahmon – Divinitate feniciana. in vesnic contrast cu Ahura Mazda. Agrostine – Epitet folosit pentru nimfe. legate de pamant. Ahriman – Divinitate suprema in mitologia persana. sub toate formele lui. Patroclu. de catre unul din aparatorii Troiei. care a comis aceasi fapta. unde s-a dovedit a fi unul din principalii eroi: avea o armura de nepatruns. pentru a-si razbuna fratele – pe Hector – l-a ucis cu p sageata. Soarele este marele foc al cerului. ambii introdusi de Zarathustra in mitologia orientala. Paris. parinte al cerului si al pamantului. a sacrificat-o pe Polixenia si a ridicat un templu. din popria-i substanta. cand a vrut sa o ia de sotie. A refuzat insa sa mai lupte. Ahar – Divinitate cu infatisare omeneasca in mitologia vedica. Este numit si Pavaca. stramos al lui Uranus si Tideu. un alt fiu al lui Priam. l-a facut sa reintre in lupta si sa-l ucida pe acesta. tarandu-l in urma carului sau de lupta. a fost torturat de erinii. ca si fulgerul si trasnetul. la cererea zeilor. chiar si in corpul omenesc. Prezenta lui este oriunde. pentu a-si face fiul invulnerabil. De copil. faurita de Hefaistos si patru cai nemuritori. Ulise la luat cu sine la luptele impotriva Troiei. tinandu-l de calcai. Omorarea prietenului cel mai apropiat. Ahile – Rege al Tesaliei (Grecia). Personificare simbolica a luptei vesnice intre geniul luminii si cel al intunericului. cu victoria lui Ahura Mazda. fiica lui Priam si a Hecubei si. fiul regelui cetatii. anuleaza pacatele si este invocat mult pentru aceasta. ca si Oreste. fiul sau. a dat viata. S-a indragostit apoi de Polixenia.Agenorea – Zeita muncii si a industriei la greci. Pe mormantul pe care grecii i lau ridicat pe pomontoriul Sigeu. Hector. “Purificatorul”. care l-a atins tocmai in calcai. zeul binelui. Dupa legenda. Aceasta. tuturor creaturilor insufletite. dar. purificator. care i-a dat o educatie demna de semizeu. Pirrus. a fost zeita curajului si a avantului nelimitat. Razboiul dintre cei doi s-a inchieiat. dupa credinta respectiva. l-a scufundat in raul Styx. Ahmeon – Erou grec care. a fost incredintat centaurului Chiron. de trei ori in jurul cetatii. La romani. dupa trei mii de ani. .

In timp ce isi . Au ajuns. In cele din urma au fost invinse de Heracles. Almope – Unul din uriasii care s-au razvratit impotriva lui Zeus. Alma Mater – Epitet dat de romani Terrei si zeitei Ceres. fiice a lui Ares si ale Afroditei. in care locuiau geniile luminoase. Purta un arc si o tolba de sageti cu care ii ranea pe cei care vroia sa-i faca sa se indragosteasca. a fost identificata cu zeus si personificata cu cap de berbec si cop omenesc. Hippolita. avute din unirea cu gargarii si care ramaneau la ele. de asemenea pana in Sicilia si au luat parte la razboiul Troiei impotriva grecilor. li se ardea sanul drept. Impotriva lor a luptat si Teseu. insemnand “cu aripi la picioare”. Au aparut in Capadochia (Asia Mica) si s-au stabilit pe tarmurile rauluiTermodont. Alia – Una dintre nereide. a fost asimilata cu zeul solar Amon Ra. Alfheim – Oras in cer in mitologia nordica.Aita – Divinitate etrusca a Infernului. Deoarece a avut indrazneala sa declare ca intrece in frumusete nereidele. san). in Grecia. Amon – Divinitatea suprema in mitologia egipteana. inaintea lui Mahomed. avand semnificatia “mama care ne hraneste”. adorata mai intai in Teba. pentu a o razbuna pe regina lor. Poseidon a facut un monstru marin sa pustiasca regatul tatalui ei. Alimede – Una dintre nereide Alipes – Epitet al lui Mercur. fiul zeitei Venus si al lui Jupiter. Oracolul ei se afla in oaza Sivulah din desertul Libiei. Mai tarziu. Aluzza – Idol venerat de arabi. mazos. regele Etipoiei. Andromeda – Fiica a lui Cefeu. Fiicele lor. Aman – Divinitate venerata de vechii persi si identificata cu soarele. care-i asteapta acolo pe cei drepti. Locuitorii ar fi putut sa scape de acest monstru numai daca ar fi expus-o pe Andromeda furiilor lui. Amor sau Cupidon – Zeul iubirii in mitologia omana. care a pus stapanire pe centura reginei lor. si a Casiopeei. identificata cu Hades din mitologia greaca. Amazoane – Femei razboinice in mitologia greaca. Nu admiteau printre ele prezenta unui barbat. pentru ca sa poata folosi mai bine lancea si arcul (g. Alexandru cel Mare a fost primit de preoti si adorat ca fiu al lui Amon. Pentesilea. Homer mai vorbeste si de invadarea Liciei de catre amazoane si infrangerea lor de catre Bellerofon. Acolo. ucisa de Ahile.

preprezentat printr-o padure intunecoasa. aducator de fericire. din capul lui Zeus. in care imparatul August se spune ca ar fi fost victorios. La greci era considerat zeul binelui si al frumusetii. I s-a ridicat un templu in Assu. Angus – Zeita a iubirii in mitologia celtica. Apopi – Zeu din imparatia intunericului. Avea cap de om. cu furtunile lui de nisip. gata imbracata in armura. dupa aceea sot. frate al lui Eros. nascut la Delos. deoarece fusese sub protectia lui Apollo. la Roma. al cantecului. Antamtappes – Infernul intr-o legenda orientala. Zeu al luminii si al soarelui (Febos). Atar – Focul. la poalele muntelui Cint. Anteros – Fiul lui Marte si al zeitei Venus. iesita. cu plante spinoase si caini salbatici. Spre deosebire de acesta. identic celui dedicat zeului Adad. devenindu-i. Ea i-a invatat pe oameni sa injuge boii. In Italia.astepta sfarsitul. a fost adorat dupa batalia de la Actium. Asbol – Unul din centaurii care s-au luptat cu lapitii. I s-a ridicat un sanctuar pe colina Palatinului. adorat ca diinitate suprema in mitologia persana. A preferat sa moara decat sa fie sotia lui Tartar. Simbol al patimilor potrivnice omului. Aspalide – Fiica lui Agos. in . careia i s-a ridicat un templu magnific. in acelasi timp. cel ce-i face pe oameni sa respecte legea. zeu al medicinii si parinte al lui Esculap. viespi si muste. care l-a ucis pe monstru si a luat-o cu sine. legata de o stanca. Anshar reprezinta cerul. regele Miletului. ca si a tuturor mestesugurilor. Anteros si Eros sunt reprezentati ca doi copii cu aripi. ideal al frumusetii masculine. iar Kishar pamantul. sa calatoreasca pe mari. rege si parinte al tuturor zeilo in mitologia asirocaldeeana. incarnarea rautatii in mitologia egipteana. al muzicii si al poeziei. personifica un sentiment opus iubirii pure. Apollo – Fiul lui Zeus si al Latonei. a fost salvata e Perseu. Anshar – Zeul primordial in mitologia asiro-caldeeana care impreuna cu Kisha a dat nastere lui Anu. Atena – Zeita intelepciunii in mitologia greaca. Piritou. maestru al muzelor. dupa legenda. A fost zeita fecioara. A fost razboinica si. protectoare a atelor si a pacii. disputandu-si o ramura de palmier. Anu – Stapanul cerului. al catastrofelor din natura si al desertului amenintator al Egiptului. fiindca au vrut sa rapeasca mireasa regelui acestora. sa teasa si sa coase. sa cultive ogorul. Anka – Un fel de pasare fenix in mitologia persana. Partenonul.

Avatar – “Coborare”. care si-au insusit spiritualitatea.Atena. dupa legenda. scufundat. Existenta si mai ales localizarea Atlantidei este o problema care preocupa si astazi cercetatorii din intreaga lume. situat in Africa de Nord. Ei ii erau dedicate serbarile numite Pantanee. si anume cea care taie fiul vietii. interesat sa intre in tainele acesteia. tehnica si intelepciunea ei. intr-un munte. prin ea s-au instruit popoarele din Africa septentrionala si Italia. zeilor. Atlantida – Continent legendar ce se afla. posesor al gradinilor hesperidelo si pietrificat de Perseu prin vraja capului Medusei. din cauza nesupunerii locuitorilor lui. care prin inaltimea lui pare a sustine bolta cereasca. In mitologia vedica. ca protectoare prin excelenta a Atenei. la apus de Coloanele lui hercule. Se numea si Pallas. Civilizatia continentului se presupunea ca ar fi fost foarte avansata. in oceanul cu acelasi nume. al pleiadelor si al hesperidelor. dupa unele ipoteze din antichitate. in fiinta umana. pentru ca s-a razvratit impotriva lui Zeus. a tinut pe umerii sai Pamantul pe tot timpul initierii. coborarea pe pamant si intruparea unui zeu. Se spune ca Heracles. L-a indragit pe Ulise pentru iscusinta lui. in limba sanscrita. Echi rege al Mauritaniei. Atropos – Una din cele trei moire in mitologia greaca. a lui Visnu. A fost tatal Maiei. . I se atribuia o buna cunoastere a astrologiei. Atlas – A fost condamnat sa sustina pe umeri Pamantul.

. tot sub forma de sarpe. a construit in realitate un astfel de turn in timpuri imemoriabile. Babel – Turn din Babilonia (Asia Mica). Demonul suprem in scrierile sinte. in mitologia romaneasca. Bali – Divinitate a intunericului in mitologia vedica. Este o intruchipare a raului. dar cu solzi mari si cap de cal. fenicieni si sidonieni. Bel – In mitologia caldeo-asiriana. Identificat cu Baal. baza patrata masura 95 m. dorind sa-si mentina unitatea si suprematia politica in Babilon. stapanul intregului pamant si al oamenilor. ridicat inca din perioada neolitica. A fost adorat si de vechii evrei idolatri. zeul luminii si al binelui. pentu a constitui un loc izolat. inchipuit su forma de sarpe cu aripi. iar inaltimea cca 90 m. De multe ori apare si ca personificare a cruzimii omenesti. Balaur – Animal fantastic. babilonieni. razbunator si distrugator. la caldeeni. neputinciosi de a-si duce opera la capat. in opozitie cu Visnu. picioare si mai multe capete sau. limbile celor ce-l construiau s-au amestecat in asa fel incat. . Dupa marturia unor tablite din secolul al III-lea i. nesupus suprematiei divine. Belzebut – Una din principalele divinitati siriene.Chr. de proportii uriase. in partea de jos a raurilor Tigru si Eufrat. Prezent in majoritatea basmelor romanesti.B Baal – Cea mai importanta divinitate orientala. Dupa unele versiuni. oamenii au fost siliti sa se imprastie in toate partile. Este vorba de un fapt in care exista un sambure de adeva: un grup de patrioti. ca si al elementelor atmosferice.

Bor – In mitologia scandinava. Byblos – Oras in Fenicia. L-a ispitit in nenumarate situatii pe Zarathustra. A avut la Delos un oracol care interpreta visele. ultima incarnare a zeului Visnu. primii zei nordici. . fondator al budhismului. dand raspunsuri referitoare indeosebi la navigatie si pescuit. A fost adorat mai intai in Industan. Budha – In mitologia vedica. creatorul universului si una din cele trei divinitati din Trimurti. Buiti – Demon in mitologia persana. Wille si We. considerat zeul suprem al indienilor. Din unirea cu Bor. vestit pentru cultul lui Adon. inspirat din Ahriman. divinitate nascuta de vaca Audumbla. protectoare a stiintei si a armoniei. filozof. adesea impreuna cu sotia lui. Saraswati. plutind pe o frunza de lotus. trinitatea teologica indiana. Brahma – Intruchipare suprema. zeita uriasa Besta a dat nastere lui Odin. Bronte – Unul din cei trei ciclopi care-l ajutau pe Vulcan sa fabrice fulgerele si tunetele pentru Iupiter. Brizo – Zeita viselor in mitologia greaca. Era personificarea tunetului. Era reprezentat cu patru capete.

cat si . comandantul grecilor. Cand Troia a fost cucerita prin viclenia lui Ulise. Caan – Fiul lui Oceanus si al zeitei Thetis. prin distrugerea lor. Vrand sa smulga din mainile lui Apollo pe propria sa sora. ucis de Greci. acestea erau induse in eroare de focuri aprinse anume de regele Naupliu. In timpul noptii. numai dupa ce va jertfi zeitei Artemis pe propria-i fiica. Ifigenia. in care se adunau in fiecare an arabii din intregul Orient. In Aulis.C Caaba – Templu in Mecca. In timpul noptii. in interiorul caruia a ascuns luptatori greci si l-a oferit in dar troienilor. Mops s-a retras la Colofon. Ii erau jertfite victime omenesti. grecii au iesit din cal si au cucerit orasul cu usurinta. i-a prezis. in vecinatatea caruia au naufragiat multe nave ale grecilor dupa razboiul impotriva Troiei. ca vanturile marii ii vor fi favorabile. vroia sa-l razbune pe propriul fiu. Ulise a nascocit un cal de lemn urias. Cafareu – Promontoriu in Eubeea. de asemenea. a dat foc unei paduri care apartinea zeului. Melia si nereusind. care de data asta a fost depasit in profetie de rivalul sau. Cali – Zeita a timpului in mitologia vedica. Troienii fusesera avertizati atat de Cassandra. Aceasta l-a ucis insa cu o sageata. Calchas – Preot al lui Apollo si prevestitor venerat pentru adeverirea profetiilor lui. care. Palamed. Calchas. a prezis ca razboiul impotriva Troiei va dura zece ani. lui Agamemnon. unde s-a stins de durerea infrangerii. despre care se credea ca vin de la zei. Calul Troian – Dupa ce grecii au incercat timp de zece ani sa cucereasca Troia.

Ciclopi – Uriasi cu un singur ochi. care traiau ca pastori si-l ajutau pe Hefaistos in atelierul lui de pe muntele Etna. al lui Ahile. transformandu-l in constelatia Sagetatorul. Capcaun – Monstru fabulos in basmele romanesti. zeul dreptatii. barcagiu al Infernului. cu doua capete si doua guri. i-au aruncat in Tartar. care primea sufletele mortilor de la Hermes si cu barca lui le trecea pe celalalt mal al Stixului. involuntar. ucis de Ixora si poi readus la viata de Paramcasceri. Centaurul a suferit mult. razbunatoare. Iason si Teseu. printre oameni si le judeca faptele. la intoarcerea lui spre patrie. trebuia sa aiba totusi cu sine o ramura de aur destinata zeitei Persefona. Caron putea sa-si indeplineasca aceasta sarcina numai daca cel mort era incinerat sau inhumat dupa toatele regulile traditiei altfel. fiu al lui Cronos si al nimfei Filira in mitologia greaca. Zeus l-a ridicat printre cele douasprezece semne ale zodiacului. Traia. vazandu-le uratenia. l-a ridicat pe firament. inarmat cu cu ciocan. a predat aceasta arta lui Asclepios si astronomia lui Heracles. Uranus si Geea. Se spune ca parintii lor.de preotul Laocoon. dar nu au putut crede ca dintr-un simplu cal de lemn ar putea sa le vina sfarsitul. in timp ce aceasta lupta impotriva hidrei din Lerna. Unul din ciclopi a fost ucis de Ulise. primind din partea lor o moneda (obol). Canteven – Zeu care supraveghea iubirea in mitologia vedica. pentru a fauri fulgerele si trasnetele de care se folosea Zeus. pentru a-l ajuta in lupta lui impotriva titanilor. La randul lui. A fost trimis de Hera. nevazut. a fost educatorul Dioscurilor. umbra lui ratacea vesnic pe tarmul Stixului. Charun – Divinitate etrusca. pana cand Zeus induiosat. Churakan – Personificare a soarelui de iarna in mitologia precolumbiana. Heracles l-a ranit de moarte. impotriva lui Heracles. pentru a fi primit de el. mentionat si in romanul popular Alexandria. apare si sub forma unei ciudatenii cu trup de om si cap de caine. Capricorn – Zeul Pan. har pe care il avea de la Apollo. Caron – Fiul lui Ereb si al Noptii. Caron isi permitea sa treaca in lumea vesnica si cate un personaj viu. cu o sageata otravita cu sangele hidrei din Lerna. care te teama uriasului Tifon s-a prefacut tap. personificata intr-un monstru inaripat. . A fost un mare intelept si expert in ale medicinei. in mijlocul fruntii in mitologia greaca. de unde au fost scosi de Zeus. Chiron – Centaur. Cateodata. care.

. Cnef – Personificarea zeitatii supreme in mitologia egipteana. Cuvera – Zeul care-i proteja pe bogatasi si bogatiile lor in mitologia vedica.Cirene – Nimfa din Tracia iubita de Hermes. pe Aristeu. purtand in gura oul primordial. al carui tata a fost Apollo. din care a aparut viata. Core – Nume dat Persefoniei. intruchipata intr-un sarpe cu cap de soim. A mai avut un fiu. mai ales in timpul Misterelor din Eleusis. de la care l-a avut pe Diomede.

care nu l-a iertat. De cele cincizeci de fiice ale sale sau indragostit cei cincizeci de fii ai lui Egipt. dar reprezenta si divinitatea razbunarii. Dactili – Demoni originari din muntele Ida si stabiliti in insula Creta. Dadee – Serbari celebrate la Atena. Delia – Unul din epitetele zeitei Atremis. unele bune altele rele.D Dabaida – Divinitate in America Meridionala. fulgere si tunete. In acelasi timp avu proasta inspiratie sa-si puna fetele sa-si ucida sotii. in timpul carora tortele se tineau aprinse timp de trei zile. Danaos – Fiul lui Belo. Dupa o versiune. Demodoh – Cantaret orb la curtea lui Alcinou. La romani. Danaos fugi cu fetele sale in Argos unde ajunsese un rege iubit de populatia acestei regiuni pentru prosperitatea obtinuta acolo. Dintre acestia s-a salvat numai Linceu. Era reprezentata cu o coada de peste. Erau socotiti a fi primii mestesugari ai metalelor. Demoni – Fiinte intermediare intre zei si oameni. Dezlantuia furtuni. proteja agricultura. propriul sau frate. care s-ar fi nascut in insula Delos. regel al Libiei. corespundeau geniilor. regele feacilor. Socrate insusi socotea ca poseda un astfel de . in Siria. Dagon – Divinitate venerata de filisteni.

Era protectoarea vanatorii si a sclavilor si patroana a aliantelor dintre orasele latine. . Drac – Personaj malefic din folclorul si literatura culta romaneasca. Este reprezentata ca o tanara imbracata sumar. personificand luna. de gen masculin.demon. Corespondea zeitei Artemis in mitologia greaca. nemiloase. Un templu al ei se afla in Aricia. cu eventuala derivatie din limba latina (draco). Diana – Zeita italica. La 24 iunie se tine o sarbatoare populara consacrata coacerii granelor. La romani. urat i rau prin excelenta. geniile erau in acelasi timp spiritele mortilor sau umbrele acestora. Dragaice – In mitologia romaneasca zane rele. un fel de glas al constiintei. cu o tolba cu sageti pe umar si insotita de o caprioara. langa Roma si un altul pe Aventin. Are aspect omenesc. numita Dragaica. uneori asemanator Faunului. care ii schimonosesc pe oameni.

Disperata.E Ea – Nimfa care a fost prefacuta intr-o insula pentru ca l-a respins pe zeul fluvial Fasi. in timpul aventurilor lui galante. mama harpiilor. L-a ajutat pe Oreste sa-si razbune parintele. Cand Antigona a fost condamnata la moarte de Creon pentru ca a indeplinit ritualul . neintelegand-o. Fiica a lui Oceanus si a lui Thetis. urzupatorul tatalui lui Edip la tronul Tebei. a pedepsit-o. Il indragise pe Narcis. dar nu-i putea raspunde acetuia decat astfel. careia ii placea sa vorbeasca fara incetare. pana cand din ea nu a mai ramas decat. Divinitate suprema in mitologia asiro-babiloniana. A fost paharnica zeilor in Olimp inaintea lui Ganimede. facand-o sa nu mai poata rosti decat ultimele silabe ale intrebarilor care ii erau adresate.. Elagabal – Divinitate solara in vechea Sirie. adorata sub forma unei pietre conice. A fost folosita pentru aceasta de Zeus ca sa o intretina pe Hera. Electra – Fiica lui Agamemnon si a Clitemnestrei in mitologia greaca. Cand Heracles a fost adus printre zei. a respins-o. a ratacit prin munti si paduri. Ebe – Zeita tineretii vesnice in mitologia greaca. Emon – Fiul lui Creon. i-a fost data sotie.. fiul lui Zeus si a Herei. sora lui Oreste si a Ifigeniei. dar nu a putut uita iubirea pentru Narcis si s-a stins de durere. Cand Hera si-a dat seama. a fost indragita de Pan. Eco – Nimfa din Boetia. dupa o alta legenda. Narcis. fiind respinsa de Narcis. ucigand pe urzupatorul si ucigasul Egist si pe Clitemenstra. Zeii au preschimbat-o intr-o stanca. In sfarsit. ecoul.

Acolo a dat nastere lui Minos si lui Radamant. Zeii l-au oferit oamenilor in dar ca pe o forta care inspira pe poeti si pe artisti. travestit in cersetor. In alte reprezentari apare ca un copil care tortureaza un fluture. Infernul se mai numeste si Ereb. sotul Noptii. Eridan – Fiul lui Oceanus si al lui Thetis. A capatat intre timp si un caracter funerar. sora lui Cadmos in mitologia greaca. a fost schimbat intr-un rau si aruncat in Infern. caruia i se dedicau procesiuni funebre. a fost rapita de Zeus care a luat infatisarea unui taur alb si a dus-o in insula Creta. Emon. s-a sinucis langa corpul ei. dupa legile stramosilor. figurand ca un copil tinand o flacara cu varful in jos. plina cu sageti ce le lansa catre zei si oameni. l-a recunoscut dupa o rana veche la picior. Feton. . uneori in rolul fluturelui apare o tanara cu aripi de fluture. insuflandu-le iubirea. insotind mormintele si sarcofagele. fiul Afroditei si al lui Ares. Europa – Fiica regelui fenician Agenor si a Telefassei. aflandu-se pe tarmul marii impreuna cu alte tinere. Ezagulis – In mitologia lituaniana. cu aripi. pentru a sugera discretia. Numele stelei in care Apollo l-a schimbat pe fiul lui. motiv de bucurie a vietii. Este reprezentat ca un copil sau ca un tanar tinand un deget in gura. care o iubea peste masura. Euriclea – Doica lui Ulise. simbol al sufletului. sentimentele delicate. Eros – Zeul iubirii in mitologia greaca. care la reintoarcerea aestuia de la Troia. zeu al mortii. Ereb – Fiul haosului si al intunericului. Intr-o zi. Eteocle si Polinice. Razvratindu-se impotriva lui Zeus. sot al nimfei Psyche.funerar pentru fratii ei. inarmat cu un arc si tolba.

murea arsa de vie in propriul cuib si poi renastea din cenusa. cum nu au facut ceilalti centauri. In timpul asediului Troiei el a comandat pe mirmidoni. cel mai indragit de popor pentru frumusetea. O femeie bogat invesmantata. insusiri proprii poporului roman insusi. barbatia. protector al somnului si al viselor. generozitatea si omenia lui. Prieten si educator al lui Ahile. roata si sfera. La fiecare 500 sau 1461 de ani. sceptrul. Fat-Frumos – Personaj din basmele romanesti. O reprezentare a acesteia in marmura se afla in muzeul arheologic din Constanta. al carui destin este legat de cel al Ilenei Cosanzene. Cifrele erau legate de astrologie. apare cu aripi si cu ochii acoperiti.F Fantasos – Fiul somnului si al Noptii. Fortuna – Zeita din mitologia romana si veche divinitate italica. fiul lui Ission. frate al lui Morfeu. Est prototipul tanarului frumos si bun. L-a gazduit cu bunavointa pe Heracles. Fong – Hoang – Geniu scluptat pe armele vechilor imparati chinezi. In alte efigii. Fenix – Pasare egipteana legendara cu infatisare de paun sau de acvila. . tinand in mana cornul abundentei. Aeva drept atribute: carma. Folo – Centaur.

Gebeleizis – Zeu al geto-dacilor. . Gorgone – Trei monstri feminini in mitologia greaca. a dat nastere intregii vieti si totul se intoarce. Genii – La romani. care aveau capul plin de serpi: Medusa. Gule – Fiinte misterioase. din picaturile cazute din sanul Iunonei cand il alapta pe pruncul Heracles. zeita. marile si muntii. florile si fructele. Pe aceasta cale. Goniade – Nimfe care locuiau intre Beotia si Atica si care protejau puritatea apelor. a aparut din haos si a conceput cerul. sotia lui Ninib. Geb – Divinitate egipteana. Gula – In mitologia asiriana. identificat cu Zamolxis. Apareau ca niste copii goi. Era socotita personificarea caldurii (binefacatoare si ucigatoare). Medusa mai ales avea darul de a pietrifica cu privirea ei. Din sangele ei a tasnit Pegas. Fiecare muritor avea cate un geniu propriu. dupa legenda. Euriale si Steno. vampiri in mitologia slava. personificare masculina a pamantului. buni sau rai. A fost identificata cu Demetra sau Cibele. spune legenda. personificare a protectorilor divini. Iupiter. cu aripi. Perseu a reusit sa-i taie capul si sa impietreasca cu el dusmanii. cea mai veche divinitate. Geea – Personificare a pamantului in mitologia greaca. picaturi raspandite in cer. duhuri sau spirite bune si rele. calul inaripat. Romanii o numeau Ceres. Atributele ei erau: sarpele.G Galaxia – Formata. Apollo sau cu Bachus. dupa moarte in sanul ei. Grecii ii numeau daimoni (demoni). cornul abundentei. mama a tuturor celor insufletiti. eroii puteau ajunge printre zei.

Sub acest nume se intelege si imparatia subterana a mortilor. substanta avand calitatea de a prelungi viata oamenilor. frate al lui Zeus si Poseidon. Divinitate binefacatoare. cu Artemis. altul de cal si altul de caine. Din haos au aparut Geea (Pamantul). magia si orice intentii raufacatoare. cantand imnuri sacre. Avernul. Pentru a putea aici. de a proteja campurile si animalele. el era stapanul tuturor bogatiilor subsolului. In plus. Ii erau sacri narcisa si chiparosul. Aparea oamenilor sub forma de spectru. care au dat intregii creatii forma si structura. intunecat. Tartarul (Infernul) si Eros (Iubirea). Era stapanul Infernului in mitologia greaca. spatiu nesfarsit. cu Proserpina sau cu Diana. Persefona. Hecate – Divinitate a umbrelor noptii in mitologia greaca identificata cu Luna. erou-maimuta care l-a ajutat pe Rama sa-l invinga pe Ravana. Numai umbra celui ce era ingropat sau incinerat putea intra in imparatia lui Hades. mortii trebuia sa plateasca un obol barcagiului Caron. Hanuman – In mitologia vedica. distrugatoare. ci ca o gramada uriasa de materie.H Hadad – Zeul trasnetului Hades – Fiul lui Cronos si al zeitei Rhea. Proteja vrajitoria. Haos – In conceptia vechilor greci despre lume. in mitologia vedica. care ar fi existat inaintea tuturor lucrurilor si din care s-a nascut totul. Haoma – La persi. . Hatar – Preotul care savarsea jertfa. impreuna cu sotia lui. O alta versiune vede haosul nu ca un spatiu gol. In alte reprezentari. Avea trei capete – unul de om.

Infernul. 11 Rapirea merelor de aur din gradina hesperidelor. vegheaza continuu asupra muritorilor si zeilor. in jurul zidurilor Troiei. Prinderea taurului din Creta. care se hraneau cu carne de om. Heracles l-a strangulat si din blana lui si-a facut un vesmant care l-a facut invulnerabil. Zeus a luat infatisarea sotului acesteia. dar fiindca l-a ucis pe Patroclu. care avea coarne de aur si copite de bronz. pentru regele Euristeu. Hector – Primul fiu al lui Priam si al Hecubei. 8. Fiul lui Zeus si al Alcmenei. 3. plecat intr-o expeditie pe un timp indelungat. 9 Rapirea centurii reginei amazoanelor. sot al Andromacai si tatal lui Astianax. Omorarea pasarilor monstruoase de pe lacul Stinfal. . fiindca nici o sageata nu-l putea ucide. In aceasta centura sta toata puterea reginei. cu ochii de jeratic. regele Elidei. Megara. care la facut pe micul Heracles. pana cand Priam a reusit sa induplece pe eroul grec sa-i restituie trupul pentru a-l incinera. abia nascut. Imblanzirea iepelor lui Diomede. inconjurat de raul Gioll. Nasterea lui Heracles a trezit razbunarea Herei.aparea ca o femeie cu capul inconjurat de serpi. sotia lui Zeus. sa se lupte cu doi serpi. Helheim – Imparatia zeitei Hel in mitologia nordica. la randul lui. 2. pana la varsta maturitatii. care devasta tara lui Minos. 7. Heracles le-a facut pe acesta sa-l ucida si pe Diomede. 5. Uciderea hidrei din Lerna. 4. Curatirea staulelor lui Augias. pentru forta si iscusinta lui. Hechemon – Unul din fii lui Priam si al Hecubei ucis de Diomede in timpul razboiului impotriva Troiei. Heracles – Unul din eroii cei mai populari din mitologia greaca. care cuprindeau o turma de 3000 de capete. 6. Prinderea caprioarei din Cerinea. care distrugea ogoarele. Prinderea porcului mistret de pe muntele Erimant. in toata Grecia. Amfitirion l-a facut apoi pastor. Heracles le-a curatat intr-o singura zi. pe care nimeni nu-l putea traversa. Dupa ce i-a ucis pe paznici. Amfitrion. dupa care l-a tarat in urma carului lui. dupa legea stramosilor. din Arcadia. Creon. a trebuit. Pentru a o cuceri pe Alcmena. 12 Imblanzirea Cerberului din Infern. pentru a se supune oracolului din Delfos. un binefacator al omenirii. i-a dat in casatorie pe propria fiica. 10 Rapirea boilor lui Gerion. acesta l-a ucis. Simbolul omului in lupta cu fortele raufacatoare ale naturii. In continuare. Heimdall – Zeul luminii la nordici. uitate acolo de 30 de ani. Uciderea leului care-i inspaimanta pe locuitorii din Nemeea. A fost venerat pentru acestea si pentru alte acte de bravura. prin devierea cursului raurilor Peneu si Alfeu. care se hraneau cu carne de om. Hecatomba – Sacrificiu de mare solemnitate si cu multe victime. ii era sacru cainele si i se jertfeau miei negri si chiar oameni. sa indeplineasca douasprezece munci: 1. cel mai bun prieten al lui Ahile. de trei ori. intr-o lupta crancena. regele Tebei. Hippolita. A devenit simbolul valorii morale. A fost cel mai viteaz aparator al Troiei.

Hippococoon – Fratele lui Tindar. nascut in Arcadia. Cand sa trezit. in Forul Boariu din Roma. Fedra. pe calul inaripat Pegas. Heracles l-a ucis. pretextand ca Hippolit a avut fata de ea purtari necuviincioase. unul de capra si altul de sarpe. Zeu al razboiului. inventator al lucrurilor folositoare si placute: lira. Bellerofon. flautul. Hippolot – Fiul lui Teseu si al Hippolitei. Eos si al Selenei. care l-a parat tatalui sau. El provoca bolile si catastrofele. Fedra. fiul Noptii. Din fiecare din cele trei capete varsa foc si de flacari. Zeus l-a aruncat in mare. Hermes – Fiul lui Zeus si al Maiei. Cel mai vechi cult al lui a fost venerat pe Ara Maxima. La rugamintea lui Teseu. una din cele mai importante divinitati. numeroase temple. L-a adormit pe Zeus cand Hera a vrut sa-l ucida pe Heracle. care i-a fost dat de Atena. avea cap de leu. fiica a lui Tifon si Echidinei. cu aceleasi atribute. A fost reprezentat mai intai ca un om puternic si cu barba. chiar protectorul hotilor. fii lui Uranud si ai Geei. Hiperion – Unul din cel 12 titani. Hypnos – Zeul somnului in mitologia greaca. A fost readus la viata de Asclepios i lasat liber intr-o padure de langa Roma. A respins-o pe mama lui vitrega. sportul. parinte al tuturor zeilor. parinte al lui Helios. Himera – Animal monstruos. Un monstru marin a speriat caii acestuia care l-a rasturnat si l-au omorat. dar a fost salvat de mama lui. frate geaman al lui Tanatos. Sau. zeii l-au pedepsit. Avea trei capete: unul de leu. A fost mesagerul zeilor mitologiei grecesti. Holi – Zeu al mortii si al desfranarii la popoarele nordice. Hesus – La celti. . masurile si greutatile. Dupa ce a devastat tinutul Liciei (Asia Mica) de mai multe ori. divinitate solara. cuprinsa de remuscari.Hercule – Zeul care in mitologia romana corespunde lui Heracles din mitologia greaca. pe care l-a izgonit din Sparta si a pus stapanire pe tronul lui. ca si pe fii lui si i-a redat tronul lui Tindar. Simbolizeaza vulvanul din regiunea Liciei. de asemenea. corp de capra si coada de sarpe. pustiita de mai multe ori. dupa alta legenda. poi ca un tanar imberb. s-a sinucis. In cuprinsul Italiei a avut. zeul comertului si al tuturor actiunilor indrasnete. a rapus-o. al campurilor si vegetatiei.

cultul ei a fost raspandit mai ales in timpul Imperiului. la marginea apelor si prin vai si ademenesc oamenii prin frumusetea lor. Grecii au identificat-o cu Hera. Mesagera a zeilor. asa cum prevazuse el insusi. Iama – Zeul mortii si judecator in Infern in mitologia vedica. iade. dar care a murit inainte de a ajunge la tinta. Iris – Personificare a curcubeului. in vazduh. unul dintre regii Atenei si stramosul ionilor. imparat intrat in legendele poporului roman. prin paduri. in toate formele ei. Idmon – Prevestitor care a participat la expeditia argonautilor. deseori amintite in legatura cu Alexandru Macedon. sub forma de mistere (Misterele isiace). . inchipuita ca o tanara cu aripi de aur sau avand in mana o nuia ori un vas. forma trinitatea sacra suprema. fiica a Etrei. Era mama a tuturor si a naturii. care au murit de durere cand ea a fost devorata de un leu. La Roma. impreuna cu ei. Ion – Fiul lui Apollo si al Creusei.I Ia – Nimfa. Iele – Personaje feminine fantastice in basmele populare romanesti imbracate in alb. Isis – Divinitate a fecundatii in mitologia egipteana. cu Selena si cu Io. in Bitinia. cu Afrodita. cu Demetra. sotia lui Osiris si mama lui Horus. in genere provoaca nenorociri. ca punte intre cer si pamant in mitologia greaca. A avut sapte surori.

fiu al lui Saturn si al Rheei. Iuventas – Zeita tineretii in mitologia romana. Mesager i-a fost vulturul. Sotia lui a fost Iunona. fulgerul. Ii corespunde Zeus in mitologia greaca. Acestia au luat de la el numele de itali. Templul lui cel mai important a fost construit pe Capitoliu. iar atribut. frate al lui Neptun si Pluto. Iupiter – Zeul suprem al romanilor. Proteja legile si statul roman si isi demonstra puterea prin miracole si acte de bravura supreme. unde i-a stapanit pe enotri sau pe sicilieni. venit din Arcadia din Silicia. unde era venerat impreuna cu Iunona si Minerva.Italus – Fiul Penelopei si a lui Telegon. .

La greci. impreuna. inaintea Herei. sarpele Midgard si zeita mortii.L Lacedemon – Unul din fii lui Zeus. Cand Loke era furios. Latona – Sotia lui Zeus. fiul lui Zeus si al nimfei Taigete. Luna – Divinitate comuna majoritatii popoarelor din antichitate: Isis la egipteni. mai ales cele cu caracter romantic. Lacedemonia – Regiune in Grecia. de la care el a avut pe Apollo si pe Diana. Laerete – Tatal lui Ulise. iar fii: lupl Fenrir. Ela. Leucipe – Nimfa in mitologia greaca. tot atat de scuda. legat de steaua cu acelasi nume. Luceafarul – Personaj fantastic. la nordici. Lararium – Spatiu rezervat in casele romanilor altarelor consacrate larilor. intalnit si in basmele si poemele si poemele culte romanesti. corespunzator demonului sau diavolului din alte mitologii. avut de la Taigete. L-a asteptat pe fiul sau pana cand acesta s-a intors de la Troia. . dupa care. numita astfel de la Lacedemon. au pedepsit pe pretendentii Penelopei. cu capitala Sparta. Sotia lui era Angerboda. Astarte la greci. era cunoscuta cu numele de Leto. El ar fi introdus in Grecia cultul gratiilor. Loke – Zeul tuturor nenorocirilor. Diana la romani. aflata in preajma Persefonei cand aceasta a fost rapita de Pluto. provoca tunete si cutremure.

Marduk – Divinitate babiloniana. Mantos – Fiica lui Tiresias. corespunzatoare zeitei Rea Silvia a romanilor sau o Magna Mater. pentru a se stabili in Corint. de profetii si vindecari de boli. Ele continuau sa exercite o influenta asupra celor ramasi in viata. socotite divinitati. In cinstea lor erau organizate serbari numite Parentalii sau Feralii. Divinitate italica arhaica. pe un cal . Impreuna cu acesta a parasit apoi Colhida. dupa victoria repurtata asupra monstrului Tiamat. Dotata cu puterea magica l-a ajutat pe Iason sa puna stapanire pe lana de aur. profetul din Teba. unii. oferind Creusei un vesmant otravit care a ucis-o si i-a ucis si pe proprii fii avuti cu Iason.M Ma – Divinitate a vechii Lidii. Maia – Pleiada in mitologia greaca. considerate spirite sau duhuri bune. aici Iason a indragit-o pe Creusa si a parasit-o. Medeea s-a razbunat insa. Apoi zeul a preschimbat-o intr-o stea. pentru a servi oracolul lui Apollo. binevoitoare. Medeea – Fiica lui Eete. Bachus a fost educat de o discipola a ei. A fost iubita de Zeus. ocrotitoare a fructelor. Mani – Sufletele mortilor sau umbrele lor. Cand cetatea a fost cucerita de egipteni. Zeu etrusc. A fugit apoi la Atena. intemeietor al orasului Mantova. faimos profet. Erau. Magi – Preoti persani cu puteri politice. legata de facerea lumii. regele Colhidei. Acolo a dat nastere lui Mops. ea a fost dusa la Delfos. caruia i-a dat pe Hermes. capabili. in general. fiica lui Atlas si a Pleionei. la romani.

care avea capul plin de serpi. impreuna cu sotia lui. sa sara de pe acoperis. trimis de Poseidon in Creta. Mesterul Manole – Personaj din legendele si baladele romanesti. acesta este simbolul legendei. fiica a regelui Cretei. Din sangele ei a tasnit Pegas. sa-l otraveasca. demonstreaza participarea creatorului acestei opere de arta. una din coloanele ramase in picioare. Melissa – Nimfa. care a fost interpretat drept salutul lui Memnon adresat mamei sale. prin sacrificarea fiintei iubite. Atena insasi i s-a prezentat de cateva ori lui Telemac sub infatisarea bunului Mentor. langa Teba exista si acum Coloanele lui Memnon. in numar de sapte: (1) Piramida lui Keops. (2) Gradinile suspendate ale Semiramidei. sotia lui Minos. A luptat la Trioa si a fost ucis de Ahile. indragostita de un taur.. L-a hranit pe Zeus cu lapte de capra si a invatat poporul cretan cum sa obtina mierea de albine. facand-l nemuritor. Perseu a reusit sa-i taie capul si sa impietreasca cu el dusmanii. a fost constrans de Radu voda. de fapt ale faraonului Amenhotep III. Acesta. care. In locul unde a cazut. de asemenea. Minuni ale lumii – Capodopere ale arhitecturii si sclupturii antichitatii. In Egipt. care nu contenea sa-l planga. pe Telemac. din Babilon. cand a plecat la Troia. Sotia lui a fost zidita intre zidurile manastirii. din secolul XV i. fiul al reginei Parsifae. pentru vesnicia manastirii si a frumusetii ei. scotea dimineata un sunet asemanator celui de vioara. (3) Statuia lui Zeus din Olimpia (in Peloponez). presupus arhitect al Manastirii Arges si sacrificat. care l-a declarat zeu dupa moarte. iar el. pe al carui fiu a incercat. Mentor – Fiul lui Aclim din Itaca si prientenul lui Ulise. Minotaur – Monstru cu trup de om si grumaz si cap de taur. De pe rugul pe care a fost incinerat. Meliseu. traire si sensibilitate.tras de balauri unde l-a luat de sot pe Egeu.Chr. cu ajutorul unor aripi de lemn. opera . patetic. opera traieste astfel prin propria noastra viata. Medusa mai ales avea darul de a pietrifica cu privirea ei. Zeus l-a trecut printre zei. Memnon – Fiul lui Titon si al lui Eos. s-au ridicat in zbor numeroase pasari care s-au luat la harta intre ele. Metalos – Fiul lui Sisif si nepot al lui Eol. la creatia lui. In antichitate. Un mit strain de orice religie. A intemeiat orasul Metapont. Legenda manastirii Arges sau Legenda Mesterului Manole este una din cele mai sugestive din folclorul romanesc si balcanic. Medusa – Monstru feminin in mitologia greaca. construite pentru manusoleul acestuia. total. a tasnit din pamant un izvor. dupa terminarea falniciei constructii. spune legenda. calul inaripat. l-a lasat sa-i supravegheze casa si sa-i educe fiul.

(4) Farul din Alexandria. de asemenea. dedicat acestuia de sotia sa.lui Fidias. (5) Colosul din Rhodos. in Egipt. inchipuita sub forma unei fiinte pe jumatate om. cartaginezii jertfeau copii. dupa ce mai intai inroseau statuia acestuia. . Molock – Divinitate orientala. folosit de evrei pentru a desemna pe zeul fenician Melekkart. Numele lui era. Artemisia in Halicarnas. (7) Mormantul lui Mausol – rege al Cariei. (6) Templul zeitei Artemis din Efes. jumatate vitel. In bratele lui de bronz.

Nemesis – Zeita dreptatii si a pedepsirii dusmanilor in mitologia greaca. Nodon – Divinitate celtica. Nike – Personificarea victoriei. in schimb. care aduna toate bolile si apoi le imprastia pe pamant. Nusku – Divinitate a focului in mitologia asiro-caldeeana. in mitologia nordica. Aici ajungeau sufletele celor ce mureau de moarte naturala. Era reprezentat ca si Poseidon. La greci a fost mult mai popular. reprezentata fara aripi. Nifelheim – Lumea de dincolo. tinand in mana un trident. avand aceleasi atribute cu zeul grec Marte. Atat romanii cat si grecii si-au inchipuit-o ca pe o tanara purtand aripi larg deschise. Neptunalii. ca un barbat viguros. Kratos (Forta) si Bia (Violenta). . La Atena a fost identificata cu zeita Atena insasi. Serbarile inchinate lui. mai ales cand focul este folosit pentru jertfe. a celor morti.N Namtar – Divinitate infernala in mitologia babiloniana. Dupa Hesiod. in Walhalla. Neptun – Zeul roman al marii si al apelor (corespunzator zeului Poseidon in mitologia greaca). Personifica focul ca mesager al oamenilor catre zei. era sora lui Zelos (Ambitia). ajungeau sufletele eroilor cazuti in lupte. La Roma avea un templu langa Circul Flaminius in Campul lui Marte. erau celebrate la 21 iulie.

Capul si lira aruncate in mare. Odiseea – Poem grec. Mitul lui Orfeu simbolizeaza poezia desavarsita care transforma natura in cultura. in fiecare zi. pana ajunge pe pamant. Zeul Bel a impartit-o in doua: una a format cerul si cealalta pamantul. devenita de atunci leaganul poeziei. Orfeu – Fiul muzei Caliope si al lui Eagru. a fost sfasiat de menade. Itaca. Euricide a disparut pentru todeauna. imblanzea animalele si natura dezlantuita. apar Soarele. Revenit singur pe pamant. furioase ca Orfeu nu le acorda nici o atentie. Cantecul lui fermeca oamenii. Nerabdarea i-a fost insa mai puternica. jumatate magari in mitologia greaca. primita in dar de la Apollo.O Oceanus – Fiul lui Uranus si al Geei. pe muntele Rhodope. Personificare a oceanului sau a marelui rau care inconjoara lumea si. femeie – divinitate care a stapanit monstrii haosului. din care. el a coborat in Infern si a induiosat cu cantecul lui pe insasi Persefona. . fiicele lor erau oceanidele. regele Traciei. in 24 de canturi. Luna si stelele. cu conditia sa nu se intoarca sa o priveasca. Omorca – La caldeeni. Onocentauri – Monstrii jumatate oameni. care expune peripetiile lui Ulise (Odiseu) dupa terminarea razboiului troian si intoarcerea lui in patrie. sotia lui. ar fi ajuns pana in insula Lesbos. Sotia lui era Thetis. Zadarnica a fost dupa aceea orice incercare de a o redobandi din imparatia mortii. a fost muscata de un sarpe. care i-a redato pe Euridice. spune legenda. vital. In clipa cand si-a intrors privirea spre ea. Cand Euridice. euforic. cantaret din lira. poezia devine astfel un mijloc civilizator. opera a lui Homer.

protector al ordinii si al justitiei. avand in mana un bici sau un toiag. Osiris – Zeu egiptean al vegetatiei si al Nilului. titani care s-au razvratit impotriva lui Zeus. A iubit-o pe Aurora. Sotia lui a fost Isis. a fost unul din binevoitorii omenirii. si al zeitei cerului. fapt pentru care Diana. fiu al zeului pamantului. A fost un simbol luminos al omenirii. Zeus l-a preschimbat si pe el intr-o constelatie. Oto – Fiul lui Alou si frate al lui Efialte. Era reprezentat ca o mumie. Scorpion. . Nut. l-a ucis prin muscatura unui scorpion. Dupa altii. Geb. din ura. erou civilizator.Orion – Urias din Beotia. care a fost continuu pe urmele pleiadelor pana cand Zeus l-a preschimbat intr-o constelatie.

incat sa-i scoata din minti pe muritori si sa provoace cele mai mari nenorociri. Ea trebuia sa fie atat de frumoasa. zeu al gradinilor si al ogoarelor. parintii l-au lasat in parasire pe muntele Ida. o data cu aparitia lui. Paris – Fiul lui Prima si al Hecubei. la nunta lui Peleu cu Thetis. Siringa. s-a aruncat intr-un rau si Ladon. dupa altii. mai tarziu. Pan – Fiul lui Zeus si al Penelopei.P Palemon – Numele lui Melicert. implorat de ea. care a vrut sa-i pedepseasca. Tot atunci. A fost creata de Hefaistos. la porunca lui Zeus. Pan. pe muntele Lico. epidemii si nenorociri. de exemplu. Cultul lui era venerat in Arcadia. a fost sigur ca asculta plansul nimfei. cineva a trebuit sa ofere marul de . auzind un sunet. a primit de la zei un vas plin cu toate relele. prin aparitia ei. al lui Hermes si al nimfei Calisto in mitologia greaca. Pan simbolizeaza forta vitala care insufleteste totul in natura. La romani se numea Faun sau Silvanus. Dupa o versiune. nu mai ramasese in el decat speranta. Era nelipsit din cortegiul lui Dionysos. din clipa cand a fost primit de zeii marii. Cand. infricosata. l-a deschis si din el s-au raspandit pe pamant tot felul de catastrofe. Pandora – Prima femeie in mitologia greaca. al trestiei in bataia vantului. panica. faptura jumatate om. pentru aceasta. sau. jumatate tap. Curioasa. Aparitia lui provoca spaima si nedumerire. Afland de la un oracol ca fiul lor va aduce o mare primejdie Troiei. le-a pus una langa alta si a format naiul. cu care a cantat de atunci toata disperaea nimfei si a lui. Acelasi zeu a avut de la nimfa Eco. prezenta nelipsita printre pastori si tarani. a preschimbat-o intr-o trestie. un fiu. Cand a vrut sa-l inchida. A taiat atunci trestia in mai multe bucati. cu toate darurile pentru a cuceri pe oricine. pe care trebuia sa-l tina inchis. pentru focul pe cae Prometeu l-a furat din Olimp. Speria nimfele si se complacea sa le vada fugind de el. A fost inzestrata. pe oameni.

in continuare. corespunzator lui Hades. fiul lui Iason si al zeitei Demetra. invitat la oaspat. Pegas – Cal inaripat in mitologia greaca. a oferit marul Afroditei. cunoscut si sub numele de Pepelea. Mitul simbolizeaza moartea naturii timp de trei luni (primavara. Pluto – Zeul bogatiilor in mitologia greaca. A fost pedepsit de Poseidon. calul l-a facut sa se prabuseasca pe pamant. fiu al lui Saturn i al Rheei. scoasa din minti. vara si toamna). cu ajutorul lui. Impreuna cu sotia lui. Si-a luat apoi zborul spre Olimp. Partaon – Regele Calidoniei. regele Spartei. chiar daca aparent este neghiob si fara minte. a cautat-o pe tot cuprinsul pamantului. indignate au hotarat sa se razbune pe Troia. A fost zeul Infernului. Tot prin Zeus a obtinut ca fiica ei sa stea trei luni cu Hades si noua luni cu ea. si la randul lui a fost ucis de Filoctet. tinand in mana cornul abundentei. corespunzator zeului roman Neptun. Pleistoros – Zeul trac al razboiului. in lipsa mamei ei. care s-a sfarsit cu distrugerea Troiei. care i-a preschimbat intr-o stanca. sotia lui Menelau. El i-a adus lui Zeus. Demetra. Cand el a rapit-o intr-adevar pe Elena. cand aceasta a fost decapitata de Perseu. istet prin excelenta. Amfitrita. fiul lui Agenor si tatal lui Eneu. Celelalte zeite. trasnetele si fulgerele. Era reprezentat ca un copil. in basme este spiritual si binevoitor. care. lovindu-l in singurul loc vulnerabil. A fost apoi calul lui Perseu. frate al lui Jupiter si Neptun. pana a aflat de la Zeus ca se gaseste in puterea lui Hades. Judeca si cindamna talharii ca si pe cei vinovati de fapte rele. care a ucis Himera. Era orb si isi imprastia comorile la intamplare. Paris. Afrodita si Atena. a eliberat-o pe Andromeda si al lui Bellerofon. . Pacala – Erou din snoavele romanesti. Perkun – Zeul tunetului si al trasnetului in mitologia slava. fiindca Zeus era parintele lui. In mitologia romana. Paris a reusit sa-l ucida pe Ahile. era venerata sub numele de Proserpina. Persefona – Fiica lui Zeus si a Demetrei. La romani. Tatal lui era Cronos si mama Rhea. in calcai. Polibot – Urias care s-a razvratit impotriva lui Zeus. Cand Bellerofon a vrut sa ajunga calare pe Pegas in olimp.aur celei mai frumoase dintre Hera. Poseidon – Zeul marii in mitologia greaca. dibaci in orice imprejurare. Intr-o zi. Zeus l-a trecut pe Pegas printre constelatii. nascut din sangele Medusei. Persefona a fost rapita de Hades si dusa in Infern. a provocat razboiul dintre greci si troieni.

cu bune intentii. Provoca cutremurele. furtunile de pe mare.locuia intr-un palat pe fundul marii si. . pescaii si pe cei care doreau sa cunoasca marea. Ocrotea marinarii destoinici. Ii erau socotiti sacri delfinul si pinul (fiindca din lemn si din pin erau construite corabiile). ca si eruptiile vulcanilor. de acolo. coroana si trident in mana. impreuna cu Apollo. In cinstea lui se organizau Jocurile istmice. era reprezentat ca un barbat atletic cu barba. A cunoscut Troia. stapanea marile si oceanele cu tridentul. in istmul Corintului.

Rusalce – Nimfe sau zane ale apelor. Hades. a fost judecator in Infern. Ea reprezentat ca un om cu capul de soim. una pentru zi. in care putea parcurge tot cuprinsul boltii ceresti. Rizeu – Centaur. cu o lance in mana si cu un scut alaturi. la nunta lui Piritou. daca nu exista martori. pe atat de primejdioase. venerata ca zeita. venerat la Elipolis (Cetatea Soarelui). . A fost ucis de Teseu. cultul ei s-a raspandit si la Roma. A fost sotia lui Cronos si mama lui Zeus. aparuta din apele marii. Chipul ei se afla pe numeroase monede vechi si pe basoreliefuri. Poseidon si a altor zeitati. unde centaurii i-au atacat pe lapiti. Avea doua barci. Minos. Dupa moarte. pe cat de seducatoare. asezata pe un tron. Era Mama cea Mare. Era socotit ca fiind cel mai puternic dintre toti zeii.R Ra – Personificarea soarelui in mitologia egipteana. femei frumoase. fiul lui Ission si al Nefelei. s-a stabilit in Beotia si a luat-o de sotie pe Alcmena. In Creta a fost identificata cu Cibele. Regina Mater si venerata ca atare. Rembka – Divinitate cu atribute asemanatoare zeitei Venus. Rhea – Fiica lui Uranus si a Geei. sau cu picioarele intr-o corabie sau pe o barca pe care putea trece de la o extrema la alta a orizontului. dinte pentru dinte. Era reprezentata ca o femeie purtand pe cap un coif cu aripi sau. cu un disc solar deasupra capului. Radamant – Fiul lui Zeus si al Europei. Roma – Personificare a orasului Roma. A fost un rege drept si a pus in aplicare legea talionului: ochi pentru ochi. Izgonit din Creta de fratele lui. alta pentru noapte. ca si legea increderii in juramantul acuzatului. in mitologia slava. rege al cetatii Cnosos.

Sfinxul – Monstru legendar in mitologia greaca. I-a invatat pe oameni cultura pamantului si a vitei de vie. etc. Sator hominium et deorum era supranumit Iupiter. Set – Divinitate egipteana. Saturn – Personificare a prosperitatii in mitologia romana. identificata cu Artemis. protectoare a granelor. Era identificata cu soarele. Savitar – Divinitate vedica. La Roma a avut un templu in preajma Capitoliului. Sator – Divinitate abstracta in mitologia romana.S Sakun – Divinitate feniciana. A fost trimis de Hera sa razbune moartea lui Cusip si sa-i pedepseasca pe supusii tebani ai lui Laios. A fost venerata mai mult de romani. Era fiica lui Hiperion si sora lui Helios si a lui Eos. cu corp de leu si cap de femeie. A fost parintele lui Zeus. Satarupa – Mama primului om si primei femei in mitologia vedica. care inspira buna dispozitie si dorinta de viata. simbolizand pustiul acoperit de nisip al Egiptului de Jos. cu atribute similare. Persfona si Hecate. venerat ca binefacator al omenirii. ca parinte al oamenilor si al zeilor. Ii ucidea pe toti cei ce nu stiau sa raspunda la urmatoarea intrebare: “Care este fiinta care dimineata mege in patru picioare. la . Selena – Personificare a lunii in mitologia greaca. Iunona. Ceres. cu aceleasi atribute ca ale zeului grec Hermes. a fost asimilat lui Cronos al grecilor.

sprijinit de toiag. personifica sufletele mortilor care isi parasesc noaptea mormintele pentru a se intoarce intre vii si a le provoca neajunsuri. in mitologia slava. Edip singur a stiut sa dea raspunsul cel bun: omul este cel care merge in copilarie in patru picioare. iar Edip a ajuns regele Tebei. la maturitate in doua si la batranete in trei. raufacatoare. divinitate a vetrei in mitologia slava. . in care domneste zeul atotputernic Perun. in basmele romanesti. Sokar – Zeul mortilor in mitologia egipteana. ar fi insusi zeul Perun. patron al familiei.pranz in doua si seara in trei”. Strigoi – Personificari ale duhurilor rele. Dupa o alta versiune. Svarog – Cerul. In superstitii. putea deveni regele Tebei. Cel ce o rezolva. Sfinxul s-a aruncat apoi de pe stanca. Sim – Zeu domestic.

Pedeapsa divina a atins-o si pe Niobe. pentru mai multe motive. Tantal – Fiul lui Zeus. Cand intalnea straini. Tanatos – Personificarea mortii in mitologia greaca. Cand mireasa intra intr-o casa noua.T Talao – Regele Argosului. . Monstrul s-a aruncat intr-o prapastie. corespunzator lui Himeneu de la greci. Urias din bronz oferit de Hefaistos lui Minos. care figureaza in versiuni variate: si-a insusit o parte din ambrozia sau din nectarul zeilor si ar fi distribuit din ele semenilor lui. Este reprezentat ca un geniu inaripat si tacut. A intrat in dizgatia zeilor. i se atribuia inventia strungului si a fierastraului. de care si o foame nu se putea atinge si pus sub un copac cu fructe gustoase. Acestia si-au dat seama la timp de monstruozitatea faptei si dupa ce au readus la viata pe copil. rege al Frigiei sau al Lidiei. l-au condamnat pe Tantal la o sete si foame vesnica. il invoca pe Talass. cu o torta stinsa sau rasturnata. A fost scos din minti de Medeea. tatal lui Adrast Tallas – Zeul protector al tinerilor casatoriti la romani. parinte al lui Pelope si al Niobei. Fapta cea mai cumplita a fost aceea de a oferi zeilor. se inrosea si-i imbratisa. Zeu crud. l-a rapit dintre ei pe paharnicul lor. omorandu-i astfel in imbratisarea lui de foc. la un ospat. Talos – Nepot si discipol al lui Dedal. a destainuit Iunonei aventurile lui Zeus. ca sa-i supravegheze Creta. Pelope. la care nu putea atinge si pus sub un copac cu fructe gustoase. la care nu putea ajunge. Dedal l-a ucis din invidie. trupul propriului copil. ai carei 14 fii si fiice au fost sagetati de Apollo si Artemis. cufundat intr-o apa limpede. cand argonautii s-au oprit in Creta. frate al somnului (Hypnos). printr-o vrajitorie. pe frumosul Ganimede.

in sec.Taras – Fiul lui Poseidon. Facea parte din suita lui Poseidon. Sisif. pe inaltimea Hisarlik. isi ispaseau pedeapsa ciclopii. Tiamat – Zeu al haosului primordial in mitologia babiloniana. care a restabilit ordinea in univers. Troia – Cetate antica in nord-vestul Asiei Mici. XIV – XII i. Zeus i-a inchis pe titanii care s-au razvratit impotriva lui. Tot aici. Prima ar incepe in 3000 i. aflata sub mare. danaidele. Thor – Primul fiu al lui Odin si al Freyei. langa Pontul Euxin.Chr. jumatate peste. Telefassa – Sotia lui Agenor si mama lui Cadmos si a Europei. Dorpfeld in 1868. Triton – Zeul marii in mitologia greaca. Scheliemann si W. Tersiloh – Fiul lui Antenor. XII. A venit din Peloponez in Italia de sud si aici a intemeiat orasul Taranto. Aici. cu trambite formate din scoici.Chr. A fost adusa la lumina de H. zeu al vanturilor si al furtunilor la scandinavi.). Tatarul est pazit de Cerber. A fost invins si tinut in rau de Marduk. fiul lui Poseidon si al Amfitritei. Tantal si altii. Noua sunt straturile care dovedesc existenta a tot atatea cetati construite in diverse epoci. din epoca miceniana (sec. Distrugerea eu a avut loc. arbitru al razboiului. . a fost ucis in timpul asediului Toiei. Troia cantata de Homer formeaza stratul al saptelea. Tartar – Cea mai adanca si mai infioratoare zona a Infernului. Traia in apele marilor si potolea apele agitate. dupa parerea arheologilor. jumatate om.

introdus cu un grup de osteni greci in Trioa. o data ajuns sub zidurile Toiei. l-a pus inaintea plugului pe propriul fiu. De la Circe. sunt in numar de trei sau sapte. a descoperit inselaciunea lui Ahile. Ushil – Zeul soarelui in mitologia etrusca. Ele hotarasc destinul copiilor inca de la nastere. Palamed. Ushas – Aurora. sotul Penelopei si tatal lui Telemac. a lasat deoparte nebunia si s-a demascat. intr-adevar. La randul lui. semanand sare printre brazde si arand cu un plug la care injugase un bou si un magar. care era foarte indragostit de ea. ambii eroi si-au aratat calitatile cu totul exceptionale. pe Telegon. a trecut prin numeroase peripetii povestite de Homer in Odiseea. La randul lui a fot ucis apoi de fiul avut cu Circe. tinere si frumoase sau urate si batrane. care se ascunsese printre femeile din Scir. identice parcelor din mitologia romana. in timpul noptii. Ulise. simuland nebunia. a fost a lui Ulise. Cand Agamemnon si Menelau au hotarat sa porneasca razboiul impotriva Troiei. a fost vazut. Telegon. . Ideea calului de lemn. a mai avut un fiu. simtind inselaciunea. A fost regele insulei Itaca. in mitologia vedica. asa cum prevazuse un oracol. Ulise l-a vazut la timp. In cei zece ani cat a durat asediul Troiei. Ursitoare – Fiinte legendare din basmele romanesti. a refuzat sa participe. in drum spre Itaca. Dupa razboi. Soarele. Cand a ajuns in Itaca. Telemac. o urma indeaproape. i-a ucis pe toti pretendentii sotiei lui.U Ulise – Fiul lui Laerte si al Anticleei.

Vertumnus – Zeu tutelar al gradinilor si al fructelor in mitologia romana. Avea un templu pe Palatin. va incepe o era a vinovatiei. Victoria – Personificare romana a victoriei. Valkirii – Zeite fermecatoare in mitologia germana. E un simbol al norilor si al ploilor. care prin muscaturile lui provoaca intunecimile de pe Luna si de pe Soare. ea se va desavarsi la sfarsitul lumii. Atributul lui era cornul abundentei. La Roma avea doua temple. Venus – Zeita italica a vegetatiei. a frumusetii a aurorei si a justitiei. A zecea inca nu a aparut. Indra. identificata cu zeita Nike a grecilor. Sub influenta grecilor. ucis de zeul furtunii. simboliza soarele si aparea credinciosilor sub noua infatisari. O data cu aceasta noua incarnare. in Roma. care ii ajutau pe razboinici. cu cununa e spice pe cap. Vritra – Sarpe urias in mitologia vedica. Vam – Rau involburat al viciilor in mitologia scandinava.V Valcondra – Paradisul zeului Visnu in mitologia vedica. protectoare a gradinilor si a vitei de vie. cand va deveni om. reprezentat ca un tanar frumos. un fel de om-lup. ii duceau in Walhalla. cu trasnetul. sub forma unui copil. iar pe cei ce mureau eroic. cea de a noua incarnare se numeste Budha. Varcolac – Animal fantastic in mitologia romaneasca. a primaverii. . a devenit zeita iubirii si a fost identificata cu Afrodita. Visnu – Divinitate vedica. Era mult mai venerata la romani.

Zeus – Zeul suprem in mitologia greaca. Ziselbog – Personificare a lunii in mitologia slava Zana – Personaj fantastic feminin. A fost identificat mai tarziu cu Gebeleizis. pe meleagurile Daciei. La romani era cunoscut sub numele de Iupiter. Numele lui insemna “cel plin de raze”. In desele lui capricii. din mitologia si basmele romanesti. Cultul lui este identic aceluia al misterelor dionisiace sau orfice. dupa marturia istoricului Herodot si a lui Strabon. celelalte. cu barba. firmamentul luminos.. Antilope. Hera. Era venerat mai ales in Dodona. urate. personaj legendar. sau zane rele – primele frumoase. pe vremea expeditiei lui Darius al persilor. apoi la Olimpia si in Creta.Z Zamolxe sau Zalmoxe – Zeu geo-dac.Chr. de obicei. stapan al universului. venea pe pamant. Zeto – Fratele geaman al lui Amfion in mitologia greaca. asuprita de Dirce. Este intemeietorul religiei geto-dacilor. bun sau rau – zane bune. care nu de putine ori se razbuna pe acestea. unde isi alegea dintre muritoare pe cele mai frumoase. Impreuna au razbunat-o pe mama lor. Statuia scluptata de Fidias pentu templul din Olimp il reprezinta asezat. Sediul lui era in Olimp. Zibog – Zeul protector al vietii in mitologia slava. Proteja intreaga natura. in 513 i. viata sociala si bunastarea oamenilor. aceasta este una din cele sapte Minuni ale lumii. parinte al tuturo zeilor si al oamenilor. care ar fi trait. Era reprezentat ca un om viguros. . “stralucitorul” si personifica cerul. ceea ce trezea nemultumirea sotiei lui.

cu atribute fantastice. umbla cu o falca in cer si una in pamant. adora fetele frumoase.Zmeu – Fiinta legendara in basmele romanesti. apare si ca fiinta a vazduhului. varsa foc pe gura. . De obicei. iar pe cap are o piatra nestemata care lumineaza ca soarele. pe care le rapeste. ceea ce il face de temut. asemenea balaurului. Este invins mai intodeauna de Fat-Frumos.

Metamorfoze. tragedie Eschil. drama . drama satirica Teocrit. Ciclopul. Electra. Diana. Tristia si Epistulae ex Ponte Rubens. Eneida Dante. Medusa Lucian din Samosata. Eros si Psyche. Dialogurile mortilor Platon. Infernul Fresca in mormantul Monstrului in Tarquinia (Italia) Caron si barca infernala in "Judecata de apoi" a lui Michelangelo. III. Odiseea Virgiliu. Timotei din Milet. Euripede.BIBLIOGRAFIE Homer. Hercule furios Mihai Eminescu. Ode Seneca. Fedon Hesiod. drama Ovidiu. 349 Euripede. Sofocle. Banchetul Jerjy Zulanski. Coeforele. Agamemnon si Oreste Platon. roman pastoral Ovidiu. tragedie Vittorio Aliferi. Mesterul Manole. Luceafarul Lucian Blaga. Ciclop Jorge de Montemayor. Iliada Homer. Teogonia Stesicorus.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful