UNIVERSITATEA DE PETROL SI GAZE PLOIESTI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA ECONOMIA COMERTULUI,TURISMULUI SI SERVICIILOR

ECOTURISMUL IN PARCUL NATIONAL MAREA BARIERA DE CORALI

STUDENT, Ciubotariu Cristina Diana

LIMITE………………………………………………. LOCALIZARE GEOGRAFICA.. EFECTELE INCALZIRII GLOBALE ASUPRA ECOSISTEMULUI… ………………..……….………3 1.……………………………………………………………………10 CONCLUZII……………………………………………………………………………………..3 1.3.…….7 2.1.ECTS AnII Grupa5248 2013 CUPRINS INTRODUCERE………………………………………………………………………………2 CAPITOLUL I PREZENTAREA DE ANSAMBLU A ECOSISTEMULUI MAREA BARIERA DE CORALI……………………………………………………………………………….PLANURI.2..3 I.CARACTERISTICI GENERALE………………………………………………………….EVOLUTIA PALEOGEOGRAFICA SI ALCATURIREA GEOLOGICA A REGIUNII ………………………………………………………………………………………….2.STRATEGII DE CONSERVARE SI PROTEJARE A MEDIULUI………………. IMPACTUL ACTIVITATILOR TURISTIC E……………………………………………9 CAPITOLUL III. SURSELE DE POLUARE………………… ………………………………………………7 2.11 BIBLIOGRAFIE………………………………………………………… …………………13 2 . MASURI.1.4 CAPITOLUL II TIPURI DE IMPACT ASUPRA MEDIULUI IN CADRUL ECOSISTEMULUI MAREA BARIERA DE CORALI……………………………………………………….3.8 3.

. indigo .. Reciful este situat in Marea de Corali. in NE Australiei ..000 de specii de crustacee.600 de kilometri si acopera o suprafata de 344. moluste. safir si alb din cel mai pur ..... .Atunci cand incearca sa descrie universul recifelor de corali.O minune a lumii in adevaratul sens al cuvantului. este cea mai mare entitate vie de pe pamant.INTRODUCERE Am ales aceasta tema deoarece Marea Bariera de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume cuprinzand circa 3000 de recifuri si 300 de insule in apropierea de Queensland . .000 de specii marine unice (6. Intinzandu-se pe circa 2.. Dar extraordinara bogatie provine de la cele 3.. 3 .. dupa ultima era glaciara.. care cuprinde aproximativ 3.. . broaste testoase. in apropiere de coasta Queensland-ului.000 de ani de activitate... prabusit de mult.Pe alocuri se grupeaza in jurul unor insule reale .. pentru iubitorii vietii acvatice. .000 de recife si 300 de insule ce se intind de-a lungul a 2..Pentru oamenii de stiinta. Suprafata ocupata de recife este mai mare decat Irlanda si Marea Britanie impreuna...de fapt. populate de creaturi stranii. cei care au avut sansa sa-l exploreze folosesc intotdeauna un limbaj plin de culoare. insule. cu forme si culori uimitoare. Toti vorbesc despre magnificele gradini minerale .. bancuri de nisip si lagune. Recifele sunt rezultatul a 10.....400 km. Giuvaierul taramului Queensland aduna pe suprafata sa culori superbe precum: azur.000 de recife. in care lupta pentru hrana si spatiu este intensa si continua . Marea Bariera de Corali ofera un spectacol superb de corali colorati si peste 10.Marea Bariera de Corali din Australia poate fi caracterizata Marea drept o minune a lumii in adevaratul sens al cuvantului.. in timpul carora oceanul s-a ridicat pana la nivelul actual........ culmile unui lant muntos.. delfini)..... ce te lasa mut de uimire .. fiecare in alt stadiu de dezvoltare.030 de kilometri de-a lungul placii continentale a Australiei de Nord-Est..... .. pentru fotografi... astfel poate fi caracterizata Marea Bariera de Corali din Australia.. In fata acestei frumuseti ramai fara cuvinte si nu trebuie decat sa explorezi cel mai mare sistem de recif coraligen din lume.. vizibil chiar de pe Luna.

600 kilometri şi acoperă o suprafaţă de 344. în 1770. Marea Bariera de Corali este un loc de vis.LIMITE O frumuseţe ce te lasă mut de uimire 6. minerale si vegetale. ……. Reciful este situat în Marea de Corali în apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei. broaşte ţestoase şi delfini O minune a lumii în adevăratul sens al cuvântului. prin strâmtoarea care astăzi îi poartă numele. astfel poate fi caracterizată Marea Barieră de Corali din Australia. 1.pentru scufundatorii amatori. Animale.1. împins de furtună dincolo de extremitatea statului Queensland. LOCALIZARE GEOGRAFICA.400 km. a fost uimit de aceste 4 . pe aici a trecut spaniolul Luis Vaez de Torres.2. în 1789. şi-a dus camarazii înfometaţi şi revoltaţi de pe Bounty printre recife spre apele calme de dincolo de ele. moluşte.000 de specii de crustacee. toate intr-un singur loc. A urmat apoi căpitanul Cook. În faţa acestei frumuseţi rămâi fără cuvinte şi nu-ţi rămâne decât să explorezi cel mai mare sistem de recif coraligen din lume cuprinzând aproximativ 3. Suprafaţa ocupată de recife este mai mare decât Irlanda şi Marea Britanie împreună.Joseph Banks.000 de recife şi 300 de insule ce se întind de-a lungul a 2.030 de kilometri de-a lungul plăcii continentale a Australiei de nord-est. este cea mai mare entitate vie de pe Pământ. CAPITOLIL I PREZENTAREA DE ANSAMBLU A ECOSISTEMULUI MAREA BARIERA DE CORALI 1. pentru pescari sau pentru orice turist. botanistul de pe vasul Endeavour. a cărui corabie HSM (Her Majesty Ship) Endeavour a fost prinsă şi grav avariată între recif şi continent..EVOLUTIA PALEOGEOGRAFICA SI ALCATURIREA GEOLOGICA A REGIUNII În 1606. Întinzându-se pe circa 2. După el a venit căpitanul Bligh care. ce te lasă mut de uimire.

locuri.. ale caror schelete externe creoase contin substanta solida a unui recif de corali.Coralii au fost initial clasificati ca plante. Acesta se intinde pe mai mult de 2300 km paralel cu linia de coasta nord-estica a Australiei .. cu multe capete ale unui polip de coral are un invelis dur.Spectaculoasa viata marina si imprejurimile uluitoare fac din Bariera de Corali australiana una dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii .CARACTERISTICI GENERALE O minune a lumii in adevaratul sens al cuvantului. Deşi coralii prosperă în ape puţin adânci. reciful este o panglica subtire de corali. sunt animale nevertebrate inrudite cu anemonele de mare... Fiecare afloriment de coral consta dintr-o baza de schelete ale mai multor generatii de corali morti 5 . După ce corabia a fost reparată. in diverse stadii de dezvoltare si separate prin canale inguste. E si una dintre cele mai tinere : structura actuala a crescut deasupra unei platforme mai vechi acum vreo 18000 de ani relativ recent in termeni evolutionisti . nu e greu sa-ti imaginezi intregul recif ca pe o imensa plantatie.. Banks a avut dreptate când a evidenţiat caracterul unic al Marii Bariere de Corali. cand tentaculele coralilor se leagana in apele limpezi si calde sau se deschid ca niste flori cand se pregatesc sa-si prinda prada. în care pătrunde lumina. 1. Si intr-adevar. in timp ce langa Capul Manifold din sud sunt plute de pana la 320 km latime. intortocheate.. In unele locuri. serpuind dupa conturul placii continentale . astfel poate fi caracterizata Marea Bariera de Corali din Australia. corpul moale... el a scris: "Un recif ca acela prin care tocmai am trecut este lucru rar cunoscut în Europa.3. ………. Spre deosebire de anemone insa. generatii intregi de exploratori .. ………. pe care il creeaza cam la fel cum isi construieste casa un melc.. De atunci. precum langa Capul Melviile din nord. oameni de stiinta si turisti au catalogat reciful si minunile sale. .Reciful este alcatuit din circa 2900 de plute si insulite de corali legate intre ele. Culorile si modelele lor delicate au inspirat compararea recifului cu o gradina in care coralii sunt flori. Diversitatea vietii care a evoluat intr-un rastimp atat de scurt dovedeste conditiile idilice existente pentru acele vietati care au reusit sa se adapteze la conditiile din aceste ape cristaline .. E un zid de corali ridicându-se perpendicular din oceanul fără fund".. sau oriunde altundeva decât în aceste mări. Dar analogia este falsa: polipii de corali..

un loc la soare este important si diversele specii si-au dezvoltat moduri proprii de a se asigura ca obtin lumina de care au nevoie. polipii de coral ar fi niste anemone de mare care traiesc in colonii si recifele de corali n-ar exista. extrem de variate ca forma. galben tare.Adancimile. acolo unde soarele ptrunde puternic. de mica adancime care permite patrunderea luminii solare e esentiala. nu exista recife vii in ape mai adanci de 150 m. albastru si verde stralucitor. Altele isi pot schimba forma in functie de adancimea apei in care sunt ancorate. Fara alge. ca o dantela. Exista corali in forma de evantai. iar temperatura trebuie sa fie de minimum 21oC tot anul. Se estimeaza ca peste 1500 de specii de pesti 6 .acumulate si un invelis de suprafata din polipi de coral vii. Asa cum apele care-i adapostesc au culori de la alb pana la azuriu si indigo.Exista cel putin 350 de specii de corali pe Marea Bariera. ele permit coralilor sa transforme sarurile de calciu din apa marii in carbonat de calciu pentru a-si forma scheletele. ele pot folosi lumina soarelui pentru a produce hrana. …… …In mediul foarte competitiv al recifului. Pentru a construi recife. in timp ce varietatile delicate. deci e nevoie de un fund de mare stancos. copaci si flori in miniatura. dimensiuni si culoare. Mai important. Unele isi intrec concurentii: multe dintre speciile de corn de cerb (Acropora). coralii depind de algele unicelulare care traiesc lipite de corpurile lor intr-o relatie reciproc avantajoasa. se pot extinde cu pana la 26 cm2 pe an. ………. de cupola.. care ies prin despicaturi sau gauri din carapacele lor pentru a captura hrana. altele (precum coralul-creier. multe din insulele ce marginesc coasta Australiei au franjuri de corali. ca urmare. capabile sa reziste la presiunea valurilor puternice. scheletele de coral trebuie sa se ancoreze de ceva solid. Apa trebuie sa fie curata: orice sediment impiedica tentaculele coralului sa prinda hrana. temperaturile si tipurile de hrana diferite ale recifului inseamna ca mii de forme de viata pot gasi exact conditiile de care au nevoie. ………. si coralii au culori de la roz pal pana la rosu inchis. si pentru ca algele sunt plante. Apa limpede. Recifele se formeaza numai in conditii stricte. ale carui forma si santuri de suprafata amintesc de un creier uman) pot atinge latimea de 2 m. Unele sunt microscopice. Algele sunt ocrotite de coral si isi extrag nutrientii din lichidele corporale ale acestuia. In sfarsit. La extremitatile recifului sunt specii cauciucoase. o parte din aceasta fiind absorbita de corali. de bice si de coarne. unde lumina e puina si transformandu-se intr-un fel de "degete" inalte.. gradul de claritate si de calm. trebuie sa se adaposteasca in ape mai linistite. de exemplu. Coloniile de corali se formeaza oriunde se intrunesc aceste condiții. aplatizandu-se in ape adanci.

………. si-a dezvoltat un bot lung. chiar din gura lui. bureti si pasari. pentru a putea perfora fisuri in cautarea hranei. Viata recifului este sezoniera: octombrie.si de crustacee. pentru a semana cu stancile acoperite cu alge . Bibanii de mare pot sa-si schimbe instantaneu culoarea si modelul pentru a se confunda cu mediul . ………. s-a extins peste limitele normale .moluste pradatoare ce reduc de obicei numarul stelelor de mare . ………. probabil pentru ca avantajele de a fi vazuti de o pereche potentiala depasesc pericolele reprezentate de pradatori . care se deschid atat de mult . in schimb. Altii au un camuflaj extraordinar.. pentru pescari sau pentru orice turist. pentru ca fragmentele microscopice de cochilie si de nisip pe care le secreta coboara in fundul oceanului. s-au adaptat pentru a arata si a se comporta exact ca pestii buzati. Pestele fluture forceps. de exemplu. ca un tub. cu gura si branhiile deschise. in afara de anemone.Pestele buzat curatitor cu dungi albastre intretine sanatatea altor specii mancand parazitii lipiti de ei. dar in loc sa indeparteze parazitii de pe alti pesti. Marea Bariera de Corali a fost amenintata cand populatia stelelor de mare cu coroana de spini . ei musca din ei. In anii '60 si '70. din ianuarie pana in mai este o gradinita ce invadeaza apele din jurul recifelor.Habitatul recifului de coral are un echilibru fragil. apoi se deplaseaza cu o viteza uluitoare . ………. ………Pentru oamenii de stiinta. care isi varsa sucurile digestive pe coral si il omoara . Castravetele de mare nevertebrat are un rol esential in protejarea structurii recifului.Multi pesti au trebuit sa se specializeze pentru a face fata solicitarilor vietii pe recif. lipind crapaturile din fundatiile de coral. Aceasta s-a datorat vanatorilor de suveniruri care au golit reciful de tritoni . pentru scufundatorii amatori.Pana cand vad prada . Marea Bariera de Corali este un loc de vis. stau nemiscati .Unii pesti de pe recif atrag atentia asupra lor prin coloritul strident . traiesc in Marea Bariera de Corali si in jurul ei. Pestii din familia Bleniidae. incat pot suge prada direct in tubul digestiv . Totodata si-au adaptat gura si falcile . pentru iubitorii vietii acvatice. coralul insusi constituie doar 10% din viata recifului. pestii scorpion sunt drapati cu aripi de piele. noiembrie si decembrie sunt luni cu viata subacvatica activa de imperechere. dar unele parti ale recifului s-ar putea reface abia in 40 de ani. care poate fi usor tulburat de schimbari. ………. pentru fotografi. din iunie pana in septembrie este 7 . Pestele socat uita de instinctul pradator si ramane ca in transa. in timp ce pestele buzat extrage parazitii. Protejarea tritonilor a redus din nou numarul stelelor de mare . viermi.

Dar astfel de situatii sunt.Pentru a face fata competitiei nemiloase si pericolelor ce domnesc pretutindeni in recif. un peste. ………. cel putin la prima vedere. dar se refugiaza grabnic in mijlocul lor.000 de specii marine unice (6. CAPITOLUL II TIPURI DE IMPACT ASUPRA MEDIULUI IN CADRUL ECOSISTEMULUI MAREA BARIERA DE CORALI 8 . ……….000 de ani de activitate. indigo.Astazi este acceptata parerea ca pestii Amphiprion reusesc sa se protejeze de efectul urzicant al tentaculelor anemonei printr-un strat gros de mucus.000 de specii de crustacee.. pestele este pierdut. insule. după ultima Eră Glaciară. Este o asociere fascinanta intre un celenterat... separate adesea de multe trepte pe scara zoologica. Paralizat imediat de veninul celulelor urzicatoare. Daca acest strat de mucus se subtiaza sub o anumita limita sau dispare. par de-a dreptul ciudate. din increngatura Cnidaria. Giuvaierul taramului Queensland este cea mai mare structura de pe Terra si are unele dintre cele mai frumoase ornamente de pe pamant. . de indata ce apare un potential pradator.. care le acopera intreaga suprafata a corpului.000 de recife. adica asocieri (termenul general este "simbioza") care. capcane mortale pentru speciile care formeaza zooplanctonul.. safir si alb din cel mai pur.. Pestiiclovn par sa se bucure de o imunitate totala fata de veninul din tentaculele anemonei... sunt gata sa accepte "casatorii din interes". în timpul cărora oceanul s-a ridicat până la nivelul actual. dar si pentru majoritatea pestilor de dimensiuni mai reduse. fiecare în alt stadiu de dezvoltare. destul de rare.. cu tentaculele garnisite de celule urzicatoare (nematociste). moluşte. vizibil chiar de pe Luna . Recifele sunt rezultatul a 10.Extraordinara bogăţie provine de la cele 3.sezonul de pescuit al delicateselor. el este devorat.. si un animal vertebrat. delfini). aflat abia pe treapta a doua a metazoarelor. pestii-clovn stau aproape permanent printre tentaculele anemonei sau in preajma acestora. broaşte ţestoase... Asa este convietuirea dintre speciile de pesti-clovn (genul Amphiprion. In mod obisnuit. Marea Barieră de Corali oferă un spectacol superb de corali coloraţi şi peste 10. unele vietuitoare. familia Pomacentridae) si marile actinii numite si anemone.. Pretiosul loc aduna pe suprafata sa culori superbe precum: azur. acestea transformandu-se intr-un adapost . bancuri de nisip şi lagune. imediat dupa spongieri (bureti). se pare.

2. este in pericol dupa cum precizeaza cercetatorii de la Institutul Australian de Stiinta Marina . Acest lucru ar putea ameninta o varietate de ecosisteme marine care se bazeaza pe recife . ………. reprezinta schimbari de amploare ce au avut loc relativ recent si ambele au un impact foarte mare asupra dezvoltarii coralilor . ce le construiesc .Astfel rata de crestere a acestui ecosistem este cea mai mica inregistrata in ultimii 400 de ani. iar de la inceputurile industrializarii .. ………. si in oceane se dizolva mai mult gaz . continutul de carbonati din oceane a scazut cu 16%. . Mostrele au fost colectate de-a lungul unei perioade mai lungi de timp din 1983 pana in 2005 si includ atat indivizi tineri de numai 10 ani cat si adevarati . in acest ritm procesul de formare a recifului se poate opri in 2030 .In 2008 o treime din speciile de corali au ajuns pe lista celor amenintate cu extinctia .2..PH-ul reduce ionii carbonati pe care coralii ii folosesc pentru . Marea Bariera de Corali . EFECTELE INCALZIRII GLOBALE ASUPRA ECOSISTEMULUI Ecosistemul Marea Bariera de Corali este in pericol de disparitie .Un studiu ofera dovezi puternice conform carora cea mai mare colonie de corali din lume . Din 1900 reciful a cunoscut o dezvoltare aproape spectaculoasa pana in 1970 . ………Cresterea temperaturilor si scaderea nivelurilor de pH .. SURSELE DE POLUARE Ca si alte recifuri din lume. 9 . Ceea ce reprezinta un pericol pentru corali in mod implicit se restrange si asupra miilor de alte specii care depinde de constructiile de calcar ale acestora . ignoranta oamenilor cu privire la acest aspect are repercusiuni nefaste asupra lui .1. vechi de mai bine de 400 de ani . Incalzirea globala .2. fortaretele .. Marea Bariera este amenintata de poluare si de distrugere fizica dar la fel de important sau poate chiar mai mult de numeroase efecte ale schimbarilor climatice . facandu-le mai acide . ………Avand in vedere ca in atmosfera se regasesc cantitati mai mari de dioxid de carbon .cand a intrat intr-o recesiune a calciului ..veterani. Din 1990 cresterea a incetinit cu aproximativ 14% si continua.De'ath a analizat sanatatea a 328 de colonii de corali Porites din 69 de locatii diferite aflate in perimetrul celor 2000 de km ai Marii Bariere de Corali. scaderea continutului de carbohidrati din apa de mare . Echipa de cercetatori a folosit raze X pentru a studia cercurile anuale de crestere ale fiecarei colonii .

o atractie de mare interes international . … …Turismul in Marea Bariera de Corali este ceva obisnuit tot timpul anului . incalzirea globala si radiatiile ultraviolete . Un recif se poate reface in ani de zile sau poate sa nu se mai refaca niciodata. Un raport efectuat de Institutul de cercetare marina din Australia . 10 . dar cercetarile recente indica una dintre cauze: apa neobisnuit de calda. suspecte sunt poluarea.In 1979 si 1980. care imprima culoarea specifica . de asemenea pot descoperi lumea subacvatica . albirea coralilor are loc cand organismele vii. mor . cu oameni care vin din toate partile lumii . datorita erodarii structurii scheletice a recifului .Cauza aparitiei decolorarii este necunoscuta. Turistii se pot bucura de frumusetea oceanului . ………Minunatele gradini minerale populate cu creaturi bizare .cat si ploile acide. iar 70% au murit . astfel producandu-se mari concentratii de nutrimente in tesuturile coralilor.………. Nu s-a dovedit care dintre factori duce la declansarea decolorarii . coastele australiene vor fi si ele afectate fiind lasate prada vicisitudinilor naturii si intregul ecosistem va simti efectele negative . Polipii solicitati pot alunga algele. numeroase incidente de decolorare a coralilor s-au produs pe intreaga lungime a Marii Bariere de Corali In unele zone 100% din corali s-au decolorat . 3. lasand in urma doar scheletele calcaroase ale coralilor si are drept cauze atat cresterea temperaturii apei . IMPACTUL ACTIVITATILOR TURISTICE Marea Bariera de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume .Acest lucru va duce la disparitia barierei de corali si impreuna cu ea vor disparea si vietatile marine care o populeaza . Marea Bariera de Corali din Australia reprezinta o oaza de relaxare si aventura pentru orice turist dornic de a scapa de tehnologie . Nu numai coralii. Temperaturile de peste 29°C produc solicitarea coralilor si pot ridica rata fotosintezei.3. cauzand decolorarea coralului. Temperatura optima pentru cresterea coralilor este intre 26-27° C . de coloritul si bogatia apelor . dar si toate organismele recifului pot sa-si piarda habitatul din cauza decolorarii . arata ca temperaturile din partea de nord a recifului au crescut pe timpul iernii cu circa un grad Celsius fata de normal . trafic si stresul de la serviciu . ………. Deja se vad simptomele mortii iminente . Recuperarea este dificila. cu forme si culori din care cele mai diverse si uimitoare atrag mii de turisti. Fara alga coralii nu mai sunt capabili sa depuna carbonatul de calciu pentru a forma fundatia recifului.

aceasta parte a Australiei este un loc de vis. Pentru oamenii de stiinta . golf ... Numarul vizitatorilor veniti de peste ocean in anii … ….000.In prezent .. reciful este o lume frumoasa si pasnica . Incalzirea globala afecteaza puternic coloniile de corali si daca . Marea Bariera australiana face parte din patrimoniul UNESCO . expertii in domeniu nu vor reusi sa gaseasca metode pentru a-i proteja. snorkelling . in turism peste 200..Orice turist pasionat de scufundari . pentru pescari sau pentru orice turist .. . moluste.. Scafandrii cu experienta sunt de parere ca cea mai buna perioada pentru scufundari e intre lunile octombrie si decembrie.STRATEGII DE CONSERVARE SI PROTEJARE A MEDIULUI Recifele de corali vor disparea daca nu vor fi ajutate sa tina piept temperaturilor din ce in ce mai mari... tenis sau alte sporturi nautice poate veni in Marea Bariera de Corali ..De asemenea hotelurile ofera cazare pentru toate buzunarele. Din ianuarie si pana in martie vorbim de perioada musonilor . CAPITOLUL III. broaste testoase. o veritabila concurenta pentru hrana si spatiu vital. in urmatorii 50 de ani. insa in realitate aici se duce o lupta continua .PLANURI.3 bilioane de dolari si asigura locuri de munca pentru 103 000 locuitori .000 de specii marine unice (6000 de specii de crustacee. …… . pentru iubitorii vietii acvatice .Pentru un 1966-1975 a inregistrat o crestere de la 187000 la 519000 . locul ideal pentru a petrece cateva zile de vis .. Turistii au cheltuit vizitator. cand apa atinge 29 de grade Celsius iar vizibilitatea se pastreaza intre 20-30 de metri ( uneori chiar 50 de metri ). motiv pentru care vizibilitatea in apa scade datorita ploilor abundente .000 $ . MASURI. turismul in Marea Bariera de Corali genereaza mai mult de 8. care se instaleaza in apele marilor si ale oceanelor.In Australia tot timpul anului e vara ( iarna temperaturile nu scad sub 25 de grade Celsius). delfini). Din anul 1981. pentru fotografi . dar descoperirea lor pare a fi infirmata de analizele de 11 .. din cauza caldurii excesive. rafting . Biologii australieni avanseaza insa ideea ca anumite tipuri de alge ar putea ajuta recifele sa supravietuiasca.………. ofertele statiunilor fiind valabile pe tot parcursul anului . aceste microorganisme deosebit de sensibile la efectele schimbarilor climatice nu vor reusi sa supravietuiasca. Ea ofera un spectacol superb de corali colorati si peste 10.. pentru scufundatorii amatori .

Daca omenirea nu va limita drastic emisiile de dioxid de carbon din atmosfera. Declararea zonei ca Parc National a limitat aceste riscuri. respectiv moartea lor . si ca resturile alimentare au provocat inmultirea peste masura a populatiei de pescarusi. luate impotriva degajarilor de emisii de carbon care duc la albireacoralilor . Joseph Banks. cercetator in cadrul Institutului Australian de Stiinte Oceanografice . a fost 12 .laborator care certifica faptul ca algele elimina substante toxice si dioxid de carbon. La aceeasi concluzie a ajuns si Charlie Veron. Pentru a proteja bijuteria Australiei de soarta care urmeaza sa o aiba cele mai importante masuri care trebuiesc luate sunt legate de : · Barierei de Corali. Chiar si in aceste conditii. insa. ecosistem . de pescuit care este practicat in mod · informarea si apelarea la · masuri excesiv . lasand Marea Bariera de Corali sa-si vada de viata zilnica. cat la gasirea unei modalitati de a degaja atmosfera de dioxidul de carbon din prezent . botanistul de pe vasul Endeavour. Masuri de a degaja atmosfera de dioxid de carbon trebuiesc si trebuiau luate inainte ca ecosistemul sa fie adus in stare avansata de degradare. ce te lasa mut de uimire . … .· masuri luate impotriva poluarii apei care poate duce la imbolnavirea chiarmoartea multor specii de corali si pesti din CONCLUZII Marea Bariera de Corali din Australia poate fi caracterizata drept o minune a lumii in adevaratul sens al cuvantului. dar turismul este atent controlat. Oficialitatile din Queensland si-au asumat solutionarea acestor probleme si au impiedicat aparitia altora. unii specialisti considera ca reziduurile deversate de statiunile turistice au provocat o recenta inmultire exploziva a stelelor de mare cu spini. comertul cu melci marini afumati si goana dupa pretioasele perle. Multe specii de pestii dispar distrugandu-se ciclul de viata din jurul ajutorul populatiei pentru a proteja acest ecosistem care e pe cale de disparitie. au aparut deja cicatricile lasate de pescuitul intensiv. avertizeaza acelasi grup de cercetatori. Cercetatorii sunt de parere ca aceste masuri nu trebuie sa duca atat la stoparea emisiilor de carbon . vanatoarea de balene. astfel ca la nivel global impactul turismului a fost pana acum moderat. unul dintre cele mai deosebite ecosisteme de pe Terra va disparea fara urma. In secolul XX.

Marea Bariera este amenintata de poluare si de distrugere fizica dar la fel de important sau poate chiar mai mult de numeroase efecte ale schimbarilor climatice . E un zid de corali ridicandu-se perpendicular din oceanul fara fund".uimit de aceste locuri . de mica adancime care permite patrunderea luminii solare e esentiala. pentru fotografi. Marea Bariera de Corali din Australia reprezinta o oaza de relaxare si aventura pentru orice turist dornic de a scapa de tehnologie . ignoranta oamenilor cu privire la acest aspect are repercusiuni nefaste asupra lui . Spectaculoasa viata Capul marina si imprejurimile uluitoare fac din Bariera de Corali australiana una dintre Melviile din nord. Ecosistemul Marea Bariera de Corali este in pericol de disparitie . pentru pescari sau pentru orice turist. pentru iubitorii vietii acvatice. scaderea continutului de carbohidrati din apa de mare . Incalzirea globala . Recifele se formeaza numai in conditii stricte : apa limpede . iar temperatura trebuie sa fie de minimum 21oC tot anul . Pentru oamenii de stiinta. de 13 . in timp ce langa Capul Manifold din sud sunt plute de pana la 320 km latime . Ca si alte recifuri din lume. Turistii se pot bucura de frumusetea oceanului . Apa trebuie sa fie curata: orice sediment impiedica tentaculele coralului sa prinda hrana . pentru scufundatorii amatori. Unii pesti de pe recif atrag atentia asupra lor prin coloritul strident .Astfel rata de crestere a acestui ecosistem este cea mai mica inregistrata in ultimii 400 de ani. reprezinta schimbari de amploare ce au avut loc relativ recent si ambele au un impact foarte mare asupra dezvoltarii coralilor. Marea Bariera de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume . Dupa ce corabia a fost reparata. reciful este o panglica subtire de corali . probabil pentru ca avantajele de a fi vazuti de o pereche potentiala depasesc pericolele reprezentate de pradatori . trafic si stresul de la serviciu . Cresterea temperaturilor si scaderea nivelurilor de pH . o atractie de mare interes international . nu exista recife vii in ape mai adanci de 150 m. cele mai mari minuni naturale ale lumii.Coralii au fost intial clasificati ca plante . Marea Bariera de Corali este un loc de vis. el a scris: " Un recif ca acela prin care tocmai am trecut este lucru rar cunoscut in Europa sau oriunde altundeva decat in aceste mari. in acest ritm procesul de formare a recifului se poate opri in 2030 .

php.accesat la 13. Ea ofera un spectacol superb de corali colorati si peste 10.xhost.04. de pescuit care este practicat in mod · informarea si apelarea la · luate impotriva degajarilor de emisii de carbon care duc la albirea masuri excesiv .ro/Specializat/2009-0123/Marea+Bariera+de+Corali. Multe specii de pestii dispardistrugandu-se ciclul de viata din jurul ajutorul populatiei pentru a proteja acest ecosistem care e pe cale de disparitie.04. Marea Bariera australiana face parte din patrimoniul UNESCO .rasfoiesc. broaste testoase. de asemenea pot descoperi lumea subacvatica .2013 14 . accesat la 10. delfini).000 de specii marine unice (6000 de specii de crustacee.04.com/educatie/geografie/MAREA-BARIERA-DECORALI54. Pentru a proteja bijuteria Australiei de soarta care urmeaza sa o aiba cele mai importante masuri care trebuiesc luate sunt legate de : · Barierei de Corali. BIBLIOGRAFIE • *** http://www.+paradisul+subacvatic+din+Australia.accesat la 10.coloritul si bogatia apelor . moluste.curierulnational.php?cmd=reef.2013 • • ***http://isdc.1013 ***http://www.ro/minunile/index. Din anul 1981.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful