PENGENALAN

Diafragma bukan sahaja berfungsi sebagai otot pernafasan bahkan ia juga bertindak sebagai penyekat dan pembahagi tubuh manusia kepada dua bahagian iaitu abdomen di bawah dan toraks di atas. Di dalam ruang toraks terletak organ-organ penting, di antaranya peparu, jantung dan arota ( arteri yang terbesar ). Memelihara keselamatan organ-organ ini dari kecederaan merupakan fungsi rangka tulang-tulang rusuk yang menyerupai pemegang baldi, dari tulang vertebra di belakang ke tulang sternum di hadapan. Kedudukan tulang-tulang toraks bolehlah dibandingkan sebagai sebuah ‘sangkar’.

1. ANATOMI PEPARU

Peparu terletak di sebelah kiri dan kanan toraks sambil mengapit jantung dan arota yang memenuhi ruang di belakang tulang sternum. Dinding dalam toraks dan peparu diselaputi oleh membran pleura. Ruang di antara peparu dan dinding toraks dikenali sebagai kaviti pleura yang boleh ditakungi dengan darah, nanah dan udara jika peparu berpenyakit atau cedera. ( sila rujuk Rajah 1 dan 2 di bawah )

SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula

1

Rajah 1 : peparu

Gambar

Rajah 2 : Anatomi Toraks

SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula

2

oksigen akan diserap oleh darah. Proses ini membolehkan udara segar yang mengandungi oksigen masuk ke dalam peparu terus-menerus apabila kita bernafas. Di sini. Kita menyedut dan mengehembuskan udara supaya oksigen dapat dibawa masuk ke dalam peparu dan karbon dioksida dapat dibuang ( gas karbon dioksida merupakan hasil sampingan proses respirasi ). Apabila kita bernafas. Dalam peparu. udara masuk ke seluruh rangkaian laluan udara yang berakhir ke dalam pundi udara yang halus iaitu alveolus. FUNGSI PEPARU Fungsi utama peparu ialah sebagai organ pernafasan. Respirasi merupakan proses di mana oksigen dan karbon dioksida ditukarkan dalam peparu dan seterusnya dalam sel-sel badan. Pernafasan tidak serupa seperti respirasi. ( Sila rujuk Rajah 3 di bawah ) SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 3 . udara dibawa masuk menerusi hidung dan mulut melalui salur utama udara dan terus menuju ke peparu.2. kemudiannya dihembus keluar ketika kita mengembus nafas. Udara yang mengandungi karbon dioksida.

Rajah 3 : Peparu sebagai organ pernafasan SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 4 .

1 (a) : Peparu mengembang semasa penarikan nafas SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 5 . penghembusan nafas ( ekspirasi ) dan berhenti sejenak.2.1 Proses Pernafasan Pernafasan terdiri daripada tiga peringkat iaitu pernarikan nafas ( inspirasi ). Apabila kita menarik nafas. Rajah 2. dinding dada yang kenyal memperoleh semula kedudukan yang normal dan udara ditolak keluar itu sentiasa tertinggal dalam peparu supaya oksigen sentiasa hadir untuk keperluan darah. otot-otot dalam dada mengembangkan isipadu dada bagi menarik udara masuk ke dalam peparu. Apabila mengembuskan nafas.

Seseorang dewasa lazimnya bernafas lebih kurang 16 kali seminit. sungguhpun dalam keadaan normal. Hanya sebahagian sahaja oksigen ini telah digunakan oleh proses SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 6 .Rajah 2. Secara sukarela kita boleh mengubah kadar dan kedalaman pernafasan. latihan fizikal. Kanak-kanak bernafas 20 – 30 kali seminit. Kadar ini mungkin bertukar ( biasanya meningkat ) oleh pusat respiratori sebagai satu tindakbalas terhadap tekanan. Tiada daya yang diperlukan untuk bernafas.1 (b) : Kedudukan peparu kembali normal semasa pengembusan nafas Pernafasan dikawal oleh pusat respirasi dalam otak. kecederaan atau sakit. Udara adalah campuran gas-gas yang terdiri daripada 80% nitrogen dan 20% oksigen.

Darah atau udara di kaviti pleura menyempitkan kawasan yang biasanya dipenuhi peparu menyebabkan gangguan kepada perkembangan peparu dalam proses pernafasan. udara ikut masuk ke dalam toraks melalui lubang luka dan mengkin berbunyi. Di waktu sedutan nafas. 3. KECEDERAAN PEPARU Kecederaan peparu boleh menumpahkan darah sama ada di kaviti pleura ( lapisan membran ) atau ke bronkus. Mangsa mulai bernafas dengan laju dan sesak yang semakin cemas. di samping terdapat sejumlah kecil karbon dioksida. Luka tikaman kecil dan kadangkala dijangka tidak dalam berkemungkinan mempunyai komplikasi yang amat serius andainya luka ‘menghisap’ terjadi. Lubang luka pula berfungsi sebagai ‘injap’ dan tidak SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 7 . Oleh itu udara yang kita hembuskan keluar masih mengandungi 165 oksigen. Aras oksigen dalam udara hembusan nafas adalah cukup untuk memulihkan pernafasan orang lain. bibir dan lidah menjadi kebiruan. Oleh sebab kekurangan oksigen. 3.respirasi. Darah yang tumpah ke bronkus bercampur dengan udara dan akan keluar sebagai batuk darah berbuih.1 Kecederaan Tikaman Senjata yang kerap terbabit dalam kecederaan ini ialah pisau. keris dan besi tajam yang digunakan dalam pergaduhan berkumpulan atau perseorangan.

1 : Kecederaan peneumohemotoraks akibat tikaman SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 8 . Rajah 3. Tekanan ini juga mungkin menghalang pengisian semula darah ke dalam jantung yang secukupnya.membenarkan udara keluar dari kaviti pleura di waktu hembusan nafas. (Sila rujuk Rajah 3. Kadangkala tekanan meningkat sehingga ke suatu tahap yang menyebabkan timbul satu kesan kepada peparu yang tidak tercedera. Gejala ini melemahkan sistem peredaran darah dan menyebabkan renjatan.1). Akibatnya udara makin berkumpul di ruang pleura dan mengancam pernafasan.

Perasaan cemas yang teruk. pendek dan tidak teratur. Baring bertelentang akan merumitkan lagi pernafasan dan menggalakkan darah di SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 9 . Kemungkinan pernafasan juga cepat. Kemungkinan juga terdapat tanda-tanda lain seperti : Renjatan atau kejutan Lebam birat pada mulut. kuku dan kulit Satu perasaan yang bergetar pada kulit berhampiran dengan tempat luka disebabkan oleh udara dalam tisu-tisu Darah keluar dari luka Dalam kes-kes yang tertentu. kedengaran bunyi udara yang sedang disedut ke dalam dada apabila mangsa itu meanrik nafas. Baringkan pesakit dengan bersandar kepala dan belakangnya sambil mengiring ke sebelah dada yang tercedera. Rawatan Tutup segera lubang luka dengan memicit ‘bibir’ luka itu kuat-kuat ataupun menekan lubang luka dengan tapak tangan sementara menanti pembebatan dan pembalutan yang sempurna.Tanda-Tanda Di antara tanda-tandanya adalah seperti berikut : Pernafasan yang sukar dan sakit.

pesakit masih boleh bernafas dengan memuaskan melalui sebelah peparu yang berfungsi baik. gunakanlah plaster yang lebar untuk mengemaskan pembebatan. jika perlu. betul-betul melindungi lubang luka. Harus dingat bahawa. Rawat mangsa untuk mengelakkan serangan renjatan.bronkus mengalir ke paru-paru di sebelah lagi. Jika ada. SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 10 . Bebat dan balutkan luka dengan kain berlapis tebal dan cukup besar.

Letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan ( sila rujuk rajah dibawah ).Jika mangsa tidak sedarkan diri. Kemudian bersedialah untuk melakukan pemulihan pernafasan. periksa pernafasan dan kadar denyutan nadinya. Rajah 3. Barigkan dia pada bahagian yang tercedera. Akhir sekali segerakan pengangkutan pesakit ke hospital. Ini akan membantu peparu yang tidak tercedera untuk berfungsi dengan lebih sempurna.1c : Mangsa dalam kedudukan pemulihan SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 11 .

Jika keretakan menjadi rumit oleh satu luka yang tembus atau kecederaan dada.3. Rajah 3. Keadaan pernafasan paradoxical ini menghasilkan kesesakan nafas yang teruk.2 : Kecederaan tulang rusuk SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 12 .2 Keretakan Sangkar Rusuk Keretakan tulang rusuk mungkin berpunca dari pukulan yang tepat atau tidak tepat yang dihasilkan dari kecederaan terhimpit. maka pernafasan akan menjadi lemah dengan serius. bahagian ini akan bergerak ke dalam bila mangsa itu menarik nafas dan bergerak keluar bila mangsa tersebut mengembuskan nafasnya keluar – bertentangan dengan pergerakan dada yang normal. Jika pelbagai keretakan tulang rusuk memisahkan sebahagian dinding dada.

Kemudian bawalah mangsa ke hospital. Pernafasan mangsa menjadi pendek. Pernafasan yang paradoxical. Luka yang terbuka pada keretakan. Rawatan Bagi tulang rusuk yang retak : Sokong anggota pada bahagian yang tercedera dengan meggunakan sling lengan .Tanda-Tanda Terdapat tanda-tanda berikut bergantung pada ketenatan mangsa : Kesakitan yang tajam pada tempat kecederaan. ( sila rujuk rajah di bawah ) SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 13 . Ciri-ciri pendarahan dalaman dan renjatan. Menerusi luka ini kita mungkin dapat mendengar udara disedut ke dalam rongga dada. Sakit bila bernafas.

Mangsa kecederaan mungkin akan berasa selesa jika berada dalam keadaan separuh duduk dengan kepala dan bahu serta badan sendeng ke arah bahagian yang tercedera.Bagi pelbagai keretakan atau retak terbuka : Tutup dan tampal sebarang luka pada dinding dada. Baringkan mangsa itu. Sokonglah anggota yang tercedera dengan menggunakan sling pengangkat. SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 14 . Jika mangsa tidak sedarkan diri atau pernafasannya menjadi sesak dan bising. letakkan beliau dalam posisi pemulihan dengan bahagian yang tercedera ke atas Akhir sekali dail 994 untuk mendapatkan perkhidmatan ambulans.

Bagi mangsa yang peluru menembusi jantung atau arota malang sekali kerana tidak berupaya diselamatkan dengan pertolongan cemas. Akibatnya peparu tidak terdaya mengembang dan pesakit semakin sesak pernafasannya. Kecederaan jenis ini sering dikaitkan dengan kemalangan motokar di mana pemandunya yang tidak memasang tali pinggang keleder terhumban ke hadapan dengan kuatnya apabila berlaku perlanggaran. Keadaan ini mengganggu pergerakan pernafasan normal. Dadanya yang terhempas ke steering mengakibatkan patah tulang rusuk di sebelah kiri dan kanan. Maka rawatannya adalah sama dengan luka tikaman.3 Kecederaan Peluru Peluru yang menembusi toraks boleh merosakkan tisu peparu. 3. Tanda yang penting dalam kecederaan ini ialah pernafasan bertentangan (aradoxical breathing).4 Dada Flail Tulang rusuk yang patah pada dua tempat menyebabkan dada flail. Dia juga tidak terdaya dan batuk mengeluarkan SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 15 . Dada yang patah masuk ke dalam di waktu sedutan nafas yang mana dada sepatutnya mengembang dan seterusnya dada naik keluar apabila nafas dihembuskan.3. Kedua-dua luka ‘masuk’ dan ‘keluar’ boleh berfungsi sebagai luka menghisap.

SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 16 .darah di bronkus akibat dari pernafasan yang lemah.4 : Kecederaan dada flail Rawatan Baringkan mangsa dengan bersandarkan belakang dan kepalanya. Plaster pelekat lebar dapat mengemaskan kedudukan tangan di dada. organ-organ lain seperti jantung. Hentikan pergerakan dada flail dengan membalut tangan pesakit ke tempat cedera sebagai belat. Selain dari itu. Seterusnya kejarkan pesakit ke hospital secepat mungkin. hati dan limpa berkemungkinan besar turut tercedera. Pengiringan ke sebelah bahagian yang tercedera tidak wajar jika dada hadapan yang terlibat. Rajah 3.

5 Kecederaan Letupan Kuasa letupan boleh menekan keseluruhan toraks dengan kuat dan mengejut. mengadu kesakitan serta kesesakan dalam dada dan mungkin batuk darah berbuih.1 Kanser Paru-Paru Kanser paru-paru merupakan pertumbuhan sel-sel abnormal di dalam paru-paru yang tidak boleh dikawal. Sebenarnya kecederaan lebam pada peparu terjadi menyebabkan mangsa akan merasa ketakutan. Baringkan mangsa dengan bersandar kepala dan belakangnya. Akhir sekali rujuklah mangsa segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan selanjutnya. tiada kecederaan zahir didapati di bahagian luar. 4. PENYAKIT-PENYAKIT PEPARU YANG LAIN 4. Sel-sel ini tidak dapat mengawal pembiakannya secara teratur dan menghasilkan satu ketumbuhan yang disebut tumor. Mangsa yang rebah terpelanting mesti diperiksa akan kemungkinan adanya kecederaan lain.3. Pada amnya. Jika tumor ini tidak merebak ke bahagian badan yang lain ia disebut tumor benigna ( bukan SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 17 . Rawatan Tenteramkan jiwa pesakit sambil melonggarkan pakaiannya.

otak atau peparu yang sebelah. Asap tembakau mengandungi sebanyak lebih kurang 4000 jenis kimia yang berlainan.1 : Kanser peparu Penyebab Kanser Peparu Merokok merupakan penyebab utama kanser peparu. Rajah 4.kanser ). Apabila sel kanser ini merebak melalui saluran limfa ia boleh menyebabkan kelenjar limfa membengkak. tulang. Sekurang- SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 18 . Sebaliknya jika tumor tersebut merebak ke tisu-tisu dan organ-organ yang berhampiran atau merebak melalui saluran darah atau limfa ia adalah tumor malignan ( kanser ). Apabila ia menyusur melalui saluran darah ia boleh merebak ke organ lain khususnya hati.

kurangnya 43 daripaa bahan kimia ini diketahui menyebabkan kanser. Pada peringkat awal kanser peparu mungkin tidak mempunyai sebarang gejala dan tumor tersebut mungkin ditemui secara tidak sengaja melalui X-ray dada. Tanda-Tanda dan Gejala Gejala ini bergantung kepada saiz dan tempat kanser peparu itu wujud. Tandatanda yang biasa ialah seperti berikut : Batuk yang berterusan Sesak nafas Kahak berdarah Kurang berat badan Sakit dada Suara garau SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 19 . Terdapat juga bukti yang meningkat bahawa asap tembakau di persekitaran boleh menyebabkan kejadian kanser peparu di kalangan yang tidak merokok ( perokok pasif ). nikel. Pekerjaan yang mendedahkan pekerja kepada asbestos dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser peparu. krom dan gas arang batu. Lain-lain jenis pekerjaan yang dikaitkan dengan kanser peparu meliputi kerja-kerja yang berhubung rapat dengan pemrosesan keluli.

radioterapi dan kemoterapi. Apabila kanser peparu didiagnosa ia sudah di peringkat yang serius dan ini membuat kejayaan rawatan lebih sukar. Memperbaiki kesihatan industri. Hanya lebih kurang 5% pesakit kanser peparu dapat hidup dan sembuh selepas disgnosa dilakukan. Kanser peparu boleh dirawat melalui tiga kaedah utama. Jenis rawatan bergantung kepada saiz. 4. iaitu pembedahan. Kadangkala pesakit memerlukan kombinasi kaedah untuk merawat kanser peparu.Rawatan Kanser peparu selalunya susah dikesan di peringkat awal.2 Asma ( Lelah ) Ketegangan yang berlaku menyebabkan otot-otot pada salur udara mencerut dan kejang. Gejala ini mengakibatkan pernafasan menjadi sukar atau sesak SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 20 . keadaan perebakan dan histologi ( sejenis sel ) kanser peparu tersebut. Pencegahan Ini boleh dilakukan dengan : Tidak merokok – perokok hendaklah berhenti merokok dan orang yang tidak merokok hendaklah menjauhi diri dari tabiat ini.

Ubat ini bertindak untuk mengembangkan salur udara bagi memudahkan pernafasan. Ketegangan dan kebimbangan. usaha untuk bernafas akan melemahkan kecederaan. Lazimnya tidak ternampak sebarang punca yang yata. Ramai penghidap yang mudah mendapat serangan asma secara tiba-tiba pada waktu malam. Penghidap-penghidap asma biasanya mengetahui cara yang terbaik untuk mengendalikan serangan ini. Nafas yang berbunyi apabila mangsa mengembus pernafasannya.terutamanya ketika mengehembuskan nafas. Mangsa mungkin sukar untuk bercakap. Jarang sekali mangsa itu tidak sedarkan diri dan pernafasannya terhenti. Semasa serangan yang teruk. SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 21 . Serangan asma boleh mencetuskan alergi atau ketegangan saraf. Tanda-Tanda Terdapat tanda-tanda seperti : Kesukaran untuk bernafas dengan lepasan nafas yang panjang. Lazimnya mereka membawa ubat ‘aerosol’ dalam bentuk penyedut (puffer). Warna kulit lebam kebiruan (sianosis).

4.Rawatan Tenangkan dan beri keyakinan kepada mangsa kecederaan. SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 22 .3 Penguncupan Peparu ( Pneumotoraks ) Jika udara masuk ke dalam ruang terletaknya peparu. ia akan mengganggu pernafasan. Periksa dan rekodkan kadar denyutan nadi dan pernafasannya setiap 10 minit. Ini mengakibatkan peparu menguncup ( collapse ). tetapi anda hendaklah menasihatkan mangsa supaya memberitahu doktornya mengenai serangan penyakit ini. mangsa tidak memerlukan rawatan perubatan dengan serta merta. Tekanan udara mungkin juga memberi kesan kepada tindakan fungsi peparu dan jantung. atau mangsa kecederaan mengalami ketegangan pernafasan. Pastikan mangsa mendapat bekalan udara yang bersih. benarkan dia menggunakannya. dail 994 untuk mendapatkan ambulans. Jika mangsa kecederaan mempunyai ubat. Jika serangan ini merupakan serangan yang pertama dan memakan masa atau tidak menerima tindak balas perubatan. Bantulah mangsa itu supaya dia dapat duduk dan berehat. Gejala ini timbul akibat luka yang menembusi dinding dada atau terjadi secara spontan disebabkan kelemahan jantu itu sendiri. Jika serangan tidak begitu teruk.

KESIMPULAN Peparu adalah merupakan organ yang utama dalam badan. bantulah mangsa itu supaya kedudukannya memberi keupayaan untuk bernafas dengan selesa. akibat jangkitan pada sistem respirasi ( contohnya bronkitis ) dan reaksi alahan sama ada pada sistem pernafasan ( contohnya demam alergi ) atau keseluruhan itu ( renjatan ‘anaphylactic’ ). Tanpa membuang masa.4 Kesukaran Bernafas Faktor ini disebabkan oleh penyakit yang kronik ( keadaan seperti ‘emphysema’). Pertolongan cemas yang serta-merta banyak membantu dalam meringankan pernafasan dan ketegangan. SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 23 .Jika kita mengesyaki peparu mangsa kecederaan mengalami penguncupan. kecederaan dada atau asma. telefonlah ambulans. Serangan yang tiba-tiba mungkin mengakibatkan tekanan psaikologi ( hiperventilasi ). Dengan yang demikian adalah menjadi tanggungjawab individu itu untuk menjaga peparu dari sebarang kecederaan atau penyakit-penyakit yang membolehkan peparu gagal berfungsi dengan baik. Utamakanlah kesihatan dan amalkan gaya hidup sihat dalam kehidupan seharian. Tanpa peparu yang sempurna boleh menyebabkan seseorang itu tidak dapat hidup dengan lebih lama. 4.

Persatuan Ambulan St. Hamid (1996).L) Sdn. Kuala Lumpur : Golden Books Centre Sdn.Bhd. Christian Barnard. C. Alim Abdul Rahim (1998). Rusli Nordin & Abdul Manaf Hj.Northcote Parkinson & M. Shah Alam : Imprin Federal Publication Sdn. Manual Pertolongan Cemas. Shah Alam : Penerbit Fajar Bakti Sdn. Kesihatan Sempurna. Prinsip dan Amalan Pertolongan Cemas.Bhd. Abdul Rahman Isa. Kuala Lumpur : Golden Book Centre Sdn. Rustomji (1984).Bhd.Bhd.K. Kuala Lumpur : Crescent News (K. Cameron Moffat (1995). Buku Panduan Pertolongan Cemas. Manual Rasmi St. Pertolongan Cemas Cepat untuk Kanak-Kanak.Bhd.John Ambulans.BIBLIOGRAFI Ab.Andrew dan Palang Merah British. Risalah Kementerian Kesihatan Malaysia SH 3053 Pencegahan Kecederaan dan Bantu Mula 24 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful