www.cartiaz.

ro – Carti electronice gratuite de la A la Z Anestezicele generale
1

Sunt substanţe care provoacă deprimarea funcţiilor Sistemului Nervos Central manifestată pentru dozele terapeutice prin somn, analgezie, suprimarea reflexelor viscerale si relaxarea musculaturii striate. Analgezia constă in lipsa recepţionării durerii si blocarea reacţiilor motorii si vegetative la stimulii dureroşi. De asemenea se produce relaxarea musculaturii striate necesară pentru majoritatea intervenţiilor chirurgicale. Un narcotic ideal ar trebui să producă toate aceste efecte la concentraţii care să permită o oxigenare bună a ţesuturilor, sa fie stabil chimic, neinflamabil, netoxic, uşor de administrat. Trebuie să producă o inducţie si o trezire rapidă si să nu influenţeze semnificativ şi anume funcţia respiratorie şi cardiovasculară. Perioada inducţiei când deprimarea centrală este slabă, circulaţia si respiraţia nu sunt afectate negativ ….. Perioada de inducţie este caracterizată prin analgezie, amnezie, respiraţie neregulată. Pregătirea preoperatorie prin hipnotice reduc excitaţia. In cadrul acestei etape avem două faze: - faza de analgezie iniţială se manifestă prin deprimarea progresivă a conştientei, bolnavul răspunde la întrebări, poate apărea euforie, stări onirice(de visare), halucinaţii de care ulterior bolnavul nu-si mai aminteşte. Acesta fază este bine suportată si realizează o analgezie suficientă pentru micile intervenţii chirurgicale. - faza de excitaţie sau de delir care începe o dată cu pierderea conştientei, apar fenomene de excitaţie psihomotorie: bolnavul poate cânta, striga, vorbi necontrolat, se poate produce stare de agitaţie motorie automata, starea de analgezie este totală, pot apărea vărsături, durata acestei faze este bine sa fie cat mai scurtă. Prin premedicaţia corespunzătoare si folosirea substanţelor analgezice, prin inducţie, perioada de excitaţie poate fi scurtată. Perioada de anestezie generala se caracterizează prin somnul anestezic prin care bolnavul nu poate fi trezit prin stimul extern. Celelalte percepţii senzoriale sunt abolite. In fazele avansate respiraţia este deprimată si presiunea arterială scade. Pentru a evita o deprimare centrală prea puternică intervenţiile se realizează la începutul acestei perioade completând anestezia cu alte mijloace adjuvante. Aceasta perioadă evoluează in trei faze: - faza de somn superficial când avem un somn liniştit, analgezie, tonusul normal al musculaturii, dispare reflexul de lipire la atingerea genelor, incizia pielii in aceasta fază poate produce tahicardie sau creşterea tensiunii. - faza de somn profund caracterizată prin dispariţia treptată a reflexelor si relaxarea musculară. - faza de alarmă se manifestă prin deprimarea progresivă si marcată a respiraţiei şi hipotensiune severă.

-!!! deprima respiraţia.se recomanda asocierea curarizantelor . . .afectarea ficatului este favorizata de hipoxie (=lipsire de oxigen) si administrare repetata. moarte prin insuficienta hepatica. . Anestezicele generale inhalatorii sunt lichide foarte volatile sau gaze care se administrează pe cale respiratorie.este un eter halogenat.analgezia este de buna calitate dar pentru relaxarea musculaturii sunt necesare doze relativ mari. micşorează forţa contractila a miocardului.revenirea din anestezie este relativ rapida dar funcţiile mintale raman deprimate câteva ore. .revenirea din anestezie se face lent pentru ca fiind liposolubil foarte tare anestezicul se acumulează in ţesutul adipos.inhalat in concentraţie 2% induce somn anestezic superficial relativ repede..poate provoca uneori icter si nevroza hepatica. Metoxifluran (pentran) . . Ele sunt bine solubile in grăsimi. .este o hidrocarbura halogenata cu fluor .analgezia este redusa. 2 . . . Halotan (fluotan)(narcotan) . cefalee si frisoane.trezirea din anestezie este uneori neplăcuta. . efectul de deprimare progresând o data cu creşterea concentraţiei. Anestezicele generale sunt substanţe cu toxicitate mare.are o stabilitate mica si trebuie conservat in sticle colorate bine închise cu adaos de timol.deprimarea respiratorie este mai puternica decât pentru halotan. cele mai folosite sunt hidrocarburi halogenate.www. colaps şi oprirea inimii. provoacă bradicardie. fie cu opiacee(=potentiaza acţiunea analgezica) si curarizante ce dau relaxare musculara. fara fenomene neplăcute.dozele anestezice scad presiunea arteriala.este un lichid volatil. Are o structură chimică foarte variată.se asociază fie cu protoxidul de azot. Pot apărea aritmii uneori grave.este un anestezic inflamator cu potenta medie si toxicitate relativ mica .cartiaz.ro – Carti electronice gratuite de la A la Z Perioada toxică caracterizată prin deprimarea puternică pană la oprirea respiraţiei.inducţia este de lunga durata . In sălile de operaţii sunt vaporizatoare speciale care realizează o concentraţie dorita de vapori anestezici in amestec cu oxigen sau protoxidul de azot. Principalul accident respirator este apneea toxică care impune oprirea imediată a administrării anestezicului si asistarea respiraţiei.analgezia se menţine câteva ore. neinflamabil . poate prezenta vărsături. relaxarea musculara incompleta . anestezic foarte activ . esteri halogenaţi si protoxidul de azot. .

de vârsta înaintata.barbiturice – cu acţiune de foarte scurta durata 2. .are o inducţie si revenire din anestezie lenta si neplăcuta .la nevoie se asociază curarizante .anestezicul este nefrotoxic.da o relaxare musculara mai buna decât enfluranul . Da frecvent coma si greaţa.efecte nedorite: excitaţie motorie. deprimare cardio-vasculara proporţional cu doza administrata.revenirea din anestezie este rapida .www.are un efect asemănător cu halotanul producând in plus blocare neuromusculara. este explozibil. provoacă greţuri si vărsături .are o inducţie si o revenire rapida Eterul dietilic .se prezintă ca un lichid cu miros pătrunzător.nu deprima miocardul provoacă in schimb vasodilataţie cu scăderea tensiunii arteriale . cu efect rapid .nu se mai foloseşte Anestezicele gazoase Protoxidul de azot .deprimarea respiratorie este slaba .cartiaz.are acţiune deprimanta miocardica directa.relaxarea muşchilor striaţi este medie . produce hipotensiune arteriala. Ciclopropanul .este un gaz anestezic neinflamabil. Anestezice generale intravenoase Sunt de doua feluri: 1.nu irita mucoasa traheo-bronsice . cu potenta mica.poate produce deprimarea respiratorie si creşterea secreţiilor traheo-bronsice. Nefrotoxicitatea este favorizata de obezitate.are o potenta mica .produce analgezie rapida si marcata .nu este hepatotoxic Isofluran (foran) . dar produce o stimulare simpatica tranzitorie care marchează tendinţa de hipotensiune.iritant. in general rapid si fara fenomene neplăcute. Se folosesc pentru inducerea 3 . .substante cu structuri chimice variate – produc anestezie superficiala. iritant .este halogenat neinflamabil . Enfluran .ro – Carti electronice gratuite de la A la Z .nu este hepato si nefrotoxic . .este un gaz anestezic.inducţia si revenirea din anestezie sunt foarte rapide. puţin toxic rareori folosit pentru ca poate genera aritmii si suprasolicitarea inimii. convulsii .

voma.v.Barbiturice folosite ca anestezice Barbituricele utilizate pentru anestezia intravenoasa au efect de scurta durata si uşor controlabile. la astmă grav. 2. . ficat.v. Determină pierderea conştientei in 10-20sec cu efect max. midazolamul(dormicum). Barbituricele traversează placenta cu consecinţe deprimante respiratorii la făt. o stare de somn.v. Barbituricele i. la 40sec si trezirea după ~ 20min.v.v. Barbituricele i.ro – Carti electronice gratuite de la A la Z anesteziei sau pentru realizarea unei deprimări bazale a SNC. Brevital(metohexital sodic) este un anestezic cu potenta mai mare decât tiopental dar acţiune mai scurta.la trezire pot apare greaţa. pierderea conştientei cu analgezie marcata. insuficienta hepatica si renala. Moleculele ramase libere difuzează repede in ţesuturi bine vascularizate(creier. de vedere farmacocinetic se fixează repede si in proporţie mare de proteinele plasmatice. hipotensiune arteriala. Rc. . Reprezentanţi: Tiopental sodic (pentotal) este un tiobarbituric larg folosit pentru anestezia i. afecţiuni cardio. inducerea anesteziei care se continua de regula cu un anestezic general inhalator. si in 3-4min de la injectarea i. 1. Mai frecvent de folosesc pt.v.analgezia se menţine 40min. . Din pct.vasculare severe. lorazepamul.trezirea se face in 5-15min de la injectare i. adverse: barbituricele intravenoase prezintă risc de deprimare respiratorie si circulatorie. . intervenţiile minore de scurta durata ca si pentru controlul unor stări convulsive. trezirea este rapida fara fenomene secundare. Sunt epurate in principal prin metabolizare hepatica. ceea ce explica deprimarea centrala rapida.www. Redistribuirea ulterioara de la creier la muşchi si ţesut adipos explica dispariţia efectelor anestezice.deprimarea generala se instalează lent. curarizante sau anestezice generale inhalatorii. pot fi folosite ca anestezic unic pt.sunt folosite pt. . tulburări psihice.cartiaz. Se completează prin anestezice neuroleptice.m. Chimic sunt derivaţi ai acidului barbituric având caracteristic un atom de sulf de unde si denumirea de tio. Evipan (hexobarbital sodic) cu potenta mica. inima) Creierul fiind bine vascularizat si bogat in lipide captează in primele 30-40sec peste 10% din cantitatea injectata. sunt contraindicate la alergia la barbiturice. iar bolnavul ramane amnezic pana la 2h . relaxarea musculaturii este slaba si trecatoare. Ketamina(ketalar) determina in ~ 30sec de la injectarea i. 4 . sedarea intraoperatorie. induc repede in interval 10-30 sec.: diazepamul. produşii rezultaţi sunt eliminaţi renal.ketamina este repede metabolizata in ficat si se elimina urinar.Benzodiazepine au acţiune rapida in administrarea i. soc.

poate fi utila prin inducerea anesteziei înaintea administrării altor anestezice sau pt. După 3-4min bolnavul poate adormi. .este necesara prudenta renala sau hepatica considerând importanta acestor organe pt. . . .cartiaz.aceasta asociaţie provoacă o stare de linişte. suplimentarea unor anestezice cu potenta mica. Asocierea droperidol-fentamil se numeşte si inovar care sumează proprietăţile neuroleptice ale droperidolului.www.(protoxidul de azot) . intervenţii de scurta durata care nu necesita relaxare musculara. de indiferenta si acţiune motorie redusa însoţita de analgezie marcata. epurarea medicamentelor.administrarea acestui preparat trebuie făcuta cu grija si in doze mici la persoanele in vârsta si debilitate.este indicata ca anestezic unic pt.se foloseşte special la bolnavii cu risc mare care prezintă deprimarea funcţiilor vitale.ro – Carti electronice gratuite de la A la Z . 5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful