You are on page 1of 15

PROCEDEE DE DETERMINARE A PUNCTULUI NAVEI 1.

cu doua relevmente simultane

ALEGEREA REPERELOR DE NAVIGAIE


1- reperele trebuie s fie vizibile de la alidad; 2- reperele trebuie s fie trecute cu precizie n hart; 3- se vor alege reperele cele mai apropiate de nav; 4- se vor alege reperele cu nlimea cea mai mic, pentru a reduce eroarea de nclinare a alidadei; 5- se vor alege reperele ale cror drepte de relevment ofer cea mai bun intersecie (unghiul de intersecie trebuie s fie ct mai apropiat de 0900); 6- recunoasterea reperelor se va face consultnd Cartea farurilor, Cartea Pilot etc.

Luminile au urmtoarele caracteristici: 1) pozitia i structura (position and structure):


-terestre; -nave far; -fixe; -mobile.

2) sector de vizibilitate (arc of visibility):


-circulare; -cu sector (sector lights); -direcionale (directional lights, bearings); -aliniament (leading lights); -speciale (special lights).

3) culoare (W, Y, R, G) 5) perioada luminii (period) este ntotdeaun precizat n secunde. 6) nlimea luminii (elevation), exprimat n metri, considerat deasupra nivelului de referin al apei (chart datum). 7) btaia luminii (range), este exprimat n mile marine (sea miles) i reprezint distana la care aceast lumin apare la linia orizontului.

REGULI PENTRU MSURAREA RELEVMENTELOR


1- se vor msura relevmente giro; doar n cazul n care nu functioneaz girocompasul, se vor msura relevmente compas; 2- se verific dac alidada este corect montat pe repetitorul de relevare; 3- se aleg reperele la care se vor msura relevmente; vizarea reperelor se face cu alidada sau chiar cu binoclul; 4- se verific dac reperele sunt trecute pe hart; 5- se fixeaz firul reticular al alidadei pe reper, ca n figura alaturata;

6- n momentul msurarii relevmentului, alidada trebuie s fie orizontal; se va verifica deci, dac n momentul msuratorii, bula de nivel se gseste ntre semne. 7- pe mare rea, se orienteaz alidada spre reper, se menine repetitorul pe ct posibil n poziie orizontal, se vizeaz reperul i se ateapt momentul optim de msurare a relevmentului giro/compas; 8- ordinea de relevare este urmtoarea : a) Pe timpul zilei: se va releva mai nti reperul apropiat de axul longitudinal al navei, terminnd cu cel apropiat de travers; justificarea acestei reguli const n faptul c relevmentele prova apropiate de 090o variaz mult mai rapid dect cele apropiate de 000o sau 1800. b) Pe timpul nopii: se va releva mai nti farul cu cea mai scurt durat a sclipirii, terminnd cu cel care are cea mai lung durat (perioad).

DPN CU DOU RELEVMENTE SIMULTANE


PRINCIPIUL METODEI ofierul de cart msoar simultan dou relevmente giro (compas) Rg1 i Rg2 la dou repere se convertesc n relevmente adevrate Ra1 i Ra2 se traseaz pe hart dreptele de relevment prin cele dou repere. Cel mai probabil, punctul navei se va gsi la intersecia celor dou drepte de relevment. Punctul navei astfel determinat se numete, punct observat i se nconjoar cu un cerc. Este necesar ca n momentul msurrii celor dou relevmente Rg1 i Rg2 s se noteze ora i citirea la loch (13.20/414.9) i s se determine punctul DR (dead reckoning) al navei.

EROAREA GRAFIC
Se definete eroarea grafic i se noteaz cu E, distana grafic exprimat n M dintre punctul DR i punctul observat; n plus eroarea grafic exprim i orientarea punctului observat fa de punctul DR.

Exemplu: E = (2M,350o).

ALGORITMUL DETERMINRII PUNCTULUI NAVEI CU DOU RELEVMENTE SIMULTANE LA BORDUL NAVEI


Se vizeaz reperele cu binoclul; acestea se aleg i se identific apelnd la Cartea Pilot, Cartea Farurilor, etc. - Se identific reperele n harta de navigaie. - Se msoar rapid Rg1 i Rg2 la cele dou repere, respectnd ordinea de relevare. - Se citesc O i Cl. - Se convertesc Rg1 i Rg2 n Ra1 i Ra2. - Se traseaz pe hart dreptele de relevment, prin repere la A i B. - Se determin punctul observat i I se scot coordonatele din hart. - Se determin punctul DR (dead reckoning). - Se determin eroarea grafic E. - Se apreciaz gradul de ncredere n punct. - Se analizeaz situaia de navigaie, i se traseaz noul drum deasupra fundului din punctul obsarvat determinat.

Determinarea poziiei navei cu dou relevmente simultane

Ra B

Ra A

Da

Da DR

Z Cl

Exemplu:

Nr. Crt. 1

Ora Cl 12.00 135 12.34 ?

Datele problemei Nava se afla in punctul A de coordonate (, ). De aici ia drum giro Dg = 034. g = +1, Vn = 12 Nd, f = 0.98 Se determin poziia navei cu dou relevmente msurate simultan astfel: Rg1 = 4 la reperul A Rg2 = 284 la reperul B. De aici nava ia drum giro Dg = 089.

S se calculeze Da

B (, ); Cl; Ra1; Ra2; m; Da; E;

Ra A
B

B Cl
DR

12.34

Da

Ra B
Da m

12.00 135

REDUCEREA OBSERVAIILOR LA ACELASI MOMENT De retinut:

Observarea (msurarea) a dou relevmente, simultan de ctre un singur observator, este imposibil n practic. Cu toate acestea, se accept ca dou msurtori executate de un singur observator s fie considerate simultane, n anumite limite.
Eroarea datorat nesimultaneitii observaiilor se consider neglijabil dac spaiul parcurs de nav n intervalul dintre msuratori, nu depaete lungimea navei.

REDUCEREA OBSERVAIILOR LA ACELASI MOMENT

Atunci cnd, din diferite motive se depete aceast limit de timp, se va aplica procedeul reducerii observaiilor la acelai moment; procedeul const n msurarea unei serii de relevmente.

SERIA DE RELEVMENTE
Exemplu: La ora bordului . se msoar, la intervale egale de timp (30 sec. sau 1 min.) relevmente la cele dou repere, n urmtoarea succsesiune. - Rg1 la B (Ra1) se traseaza dreapta de relevment B1; - Rg2 la A (Ra2) se traseaza dreapta de relevment A; - Rg3 la B (Ra3) se traseaza dreapta de relevment B2;
Algoritm: - se calculeaz RaB cu relaia: RaB = (Ra1 + Ra3) / 2 - se traseaz dreapta de relevment corespunztoare RaB.

SERIA DE RELEVMENTE
Exemplu: La ora 02.13 se msoar, la intervale egale de timp (1 min.) relevmente la reperela A si B, n urmtoarea succsesiune. - Rg1 = 226 la reperul B; - Rg2 =355 la reperul A; - Rg3 = 230 la reperul B; g = - 1.5 Sa se dpn cu procedeul celor doua relevmente simultane.

La intersecia dreptelor de relevment trasate la reperele A i B se gsete punctul observat al navei. Punctul astfel determinat este independent de eroarea de nesimultaneitate a observaiilor.