You are on page 1of 16

PROCEDEE DE DETERMINARE A PUNCTULUI NAVEI 1.

cu trei relevmente simultane

PRINCIPIUL METODEI
In vederea determinrii punctului navei, ofierul de cart msoar simultan trei relevmente giro (eventual compas) Rg1, Rg2 i Rg3 la cele trei repere. Se convertesc Rg1, Rg2 i Rg3 n relevmente adevrate Ra1, Ra2 i Ra3 se traseaz pe hart dreptele de relevment DR1, DR2 i DR3 corespunztoare Ra1, Ra2 i Ra3.

PRINCIPIUL METODEI
Cel mai probabil, punctul navei se va gsi la intersecia celor trei drepte de relevment DR1, DR2 i DR3. Punctul navei astfel determinat se numete punct observat i se reprezinta pe harta cu un cerc.

ALGORTIM
Considerm ca nava se deplaseaz n drum adevrat Da = 090. La un anumit moment, cnd avem n vedere reperele A, B i C ( ce ofera condiii favorabile de observaie), se determin poziia navei, astfel: Se msoar cele trei relevmente giro astfel: Rg1 = RA; Rg2 = RB; Rg3 = RC Se citete lochul i ora bordului; Se calculeaza relevmente adevrate RaA, RaB, i RaC Se traseaz n hart cele trei drepte de relevment; Dac cele trei drepte de relevment se intersecteaz ntr-un punct, la intersecia lor se afl punctul observat al navei (reprezentat printrun cerc); Citim eroarea (n distan i n direcie) de la punctul estimat la punctul observat;

Determinarea poziiei navei cu trei relevmente simultane

Ra B

Ra C
A

Ra A

Da = 90

Z Ze

O Cl

Da

REDUCEREA ERORII DE NESIMULTANEITATE


Eroarea datorat nesimultaneitaii observaiilor se consider neglijabil, dac spaiul parcurs de nav n intervalul dintre msuratori, nu depete lungimea navei. Atunci cnd, din diferite motive, se depete aceast limit, se va aplica procedeul reducerii observaiilor la acelai moment; Procedeul const n msurarea unei serii de relevmente, astfel: - la ora 11.47 se msoar, la intervale egale de timp (30 sec. sau 1 min.), relevmente la reperele A, B i C, n urmtoarea succesiune : - Rg1 la A (Ra1) => DR A1 - Rg2 la B ( Ra2) => DR B1 - Rg3 la C (Ra3) => DR C - Rg4 la B (Ra4) => DR B2 - Rg5 la A (Ra5) => DR A2

- se calculeaz Ra la A cu relaia : Ra A = (Ra1 + Ra5) / 2 - se calculeaz Ra la B cu relaia : Ra B = (Ra2 + Ra4) / 2 - se traseaz dreptele de relevment RaA ; RaB; RaC; La intersecia dreptelor de relevment se gsete punctul observat al navei. Punctul astfel determinat este independent de eroarea de nesimultaneitate a observaiilor. Pe hart se vor trasa doar cele trei drepte de relevment.

Triunghiul erorilor
In practic, cele trei drepte de relevment nu se vor intersecta, cel mai probabil, niciodat ntr-un punct, ci vor forma un triunghi, numit triunghiul erorilor. De cele mai multe ori, acest triunghi are laturile mici (sub o mil marin), n aceast situaie, punctul observat al navei se va considera n centrul triunghiului erorilor. In situaia n care laturile triunghiului erorilor sunt mai mari de 1M, se repet cele trei msurtori, plecnd de la premiza c sa produs o eroare grosier n msurarea celor trei relevmente.

Dac cele trei relevmente formeaz un triunghi al erorilor (cu latura <1M), la intersecia medianelor se afl punctul observat al navei (reprezentat printr-un cerc);
C B

Ra B

Ra C

Ra A

Z Cl
Da

Da

Ze

REDUCEREA ERORILOR SISTEMATICE


Dac i dup repetarea msuratorilor triunghiul erorilor are laturile > 1M, atunci nseamn ca msuratorile sunt afectate de o eroare sistematic. Eroarea sistematic este, n astfel de situaii, eroarea n determinarea coreciei compasului giro/magnetic (cu care sau executat msurtorile), i se transmite n egal msur i n acelai sens tuturor msurtorilor. Eliminarea erorilor sistematice se poate face la bordul navei prin dou metode:
1. 2. METODA LOCURILOR DE EGALA DIFEREN DE RELEVMENTE METODA TRIUNGHIULUI ASEMENEA

1. METODA LOCURILOR DE EGALA DIFEREN DE RELEVMENTE


ALGORITM: Plecnd de la premiza c dup ce s-a repetat msurarea celor trei relevmente, s-a obinut din nou un triunghi al erorilor cu laturi mai mari de 1M, procedam astfel: 1 - se vor calcula urmtoarele diferene de relevmente: = Rg3 - Rg1 = Rg2 - Rg3 unde i sunt unghiuri orizontale obinute din diferenele de relevmente; 2 - se vor trasa arcele de cerc capabile de i ;

3 - la intersecia celor dou arce capabile de i , se va gsi cel mai probabil punct observat al navei.

Metoda locului de egal diferen de relevmente se aplic uzual la bordul navei, fiind simpl i precis, urmare a faptului c diferena dintre relevmente elimin total eroarea sistematic n corecia compasului.

Trasarea arcelor de cerc capabile de i

B A 90- 90- C

O1

O2

Da

2. METODA TRIUNGHIULUI ASEMENEA


ALGORITM: 1 se traseaza cele trei relevmente simultane si se obtine triunghiul erorilor; 2 se reduce sau se mareste valoarea celor trei relevmenet cu o valoare constanta cuprinsa intre 2-5 grade, care se traseaza prin A, B si C. Se obtine astfel un triunghi asemenea cu tringhiul erorilor; 3 se traseaza dreptele de pozitie determinate prin unirea varfurilor de acelasi nume ale celor doua triunghuri; la intersectia acestora se obtine punctul navei. Punctul navei se gaseste in interiorul sau in afara triunghiului erorilor.

CONTROLUL CORECIEI COMPASULUI


Dup determinarea punctului observat al navei cu una dintre metodele de mai sus, se poate controla valoarea coreciei compasului cu care s-au executat msurtorile, astfel: - se unete punctul observat al navei (determinat cu una din cele dou metode expuse mai sus) cu cele trei repere, obinnd DR1 , DR2 i DR3 - se scot valorile de relevmente adevrate, corespunztoare dreptelor de relevment, adic Ra1, Ra2 i Ra3 ; - se fac diferenele: Ra1 - Rg1 = g1 Ra2 - Rg2 = g2 Ra3 - Rg3 = g3 - se calculeaz ca medie aritmetic a celor trei valori obinute mai sus:
g

Metoda se aplic similar i pentru controlul deviaei compas, doar ca relevmentele se vor msura cu compasul magnetic, iar din corecia total compas (obinut ca medie aritmetic), se va scadea declinaia magnetic (din hart).

g1 g 2 g 3 3

Exemplu: La data de 3.03.2013 nava merge in Dc=35 cu viteza de 12 Nd. Pentru determinarea punctului navei se masoara urmatoarele trei relevmente:
Rc1=30 , la reperul A Rc2 = 72.5 , la reperul B Rc3 = 139.5 , la reperul C

d1998=+3.2, Sa se dpn si sa se calculeze deviatia pentru drumul de 35 (nava a transportat minereu de fier). Se calculeaza C Se calculeaza Ra Se traseaza dreptele de relevment Din punctul obs se traseaza pe harta si se citesc Ra Se calculeaza noul C din Rc si noile Ra Se calculeaza deviatia.