RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KSSR TAHUN 2 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid Tajuk Fokus : Pendidikan Jasmani : 23 September 2013 : 7.45-8.15 pg. (1/2 jam) : 2 Bestari : /24 orang ( /12 L, /12 P )

: Pergerakan Asas – Pergerakan Lokomotor : Berkebolehan melakukan kemahiran melompat sebelah kaki dengan betul.

Standard Pembelajaran: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid – murid dijangkakan dapat mencapai standard berikut : Standard 1 : Kemahiran Pergerakan 1.2.1 Melakukan pergerakan melompat sebelah kaki (hopping). Standard 2 : Aplikasi Pengetahuan dalam Pergerakan 2.2.3 Menyatakan postur badan yang betul semasa melakukan pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Standard 5 : Kesukanan 5.2.1 Menerima cabaran dan seronok semasa melakukan aktiviti.

Kognitif Menyatakan 1 anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti melompat sebelah kaki. Kemahiran Berfikir : Merancang strategi dalam permainan supaya dapat menangkap “arnab” dan mengelakkan daripada ditangkap “serigala” dalam permainan kecil. murid dapat : Psikomotor Melakukan pergerakan melompat sebelah kaki (hopping) sebanyak 3 kali daripada 5 percubaan. Afektif Menerima cabaran dan menunjukkan keseronokan semasa melakukan aktiviti. .Hasil Pembelajaran Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Elemen merentasi kurikulum (EMK) : Nilai Murni : Mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam permainan serta menerima kemenangan dan kekalahan dalam permainan yang diadakan. Keusahawanan : Berani mengambil risiko yang dianggarkan. iaitu ditangkap oleh “serigala” dalam permainan kecil .

Penerapan Nilai : Bekerjasama. kad imbasan – sayur-sayuran. skital piring (8). Hormat-menghormati dan Patuh kepada arahan Penggabungjalinan : Matematik. Bahan Bantu Mengajar (BBM) : kon (6).Pengalaman Lepas : Murid – murid pernah melihat orang melompat sebelah kaki. Keyakinan. Semangat berpasukan. Pendidikan Kesihatan dan Sains. tali skipping (4) . gelung rotan (5) .

Guru akan meniupkan wisel pada bila – bila masa sahaja. kaki. Murid.Petunjuk : Guru 4 kon (melompat hopping) Memanaskan badan Berlari bulatan kon. ( 4 minit ) dalam dalam bentuk kawasan 1. Tiupan wisel itu bermaksud (bentuk bulatan) murid akan menukarkan arah berlari (dari arah jam kepada arah lawan jam atau . kon secara berkumpulan besar. Murid – murid berlari dalam Dalam kawasan bentuk bulatan dalam kawasan kon. Soalan : 1. cuba nyatakan apa yang cikgu lakukan sebelah tadi.murid. 2.Bahagian Aktiviti Fokus pembelajaran/ Butiran mengajar (Isi Pengajaran) Organisasi Kelas BBM Permulaan Set Induksi ( 1 minit ) Tunjuk perlakuan dan sesi Guru soal jawab menunjukkan perlakuan Guru berada di separa - melompat sebelah kaki di hadapan depan murid. bulatan murid.

.Tarik tangan masing-masing dalam kiraan 8.masing. .Murid berdiri secara berpasangan (A dan B) dan menghadap pasangan masing. Regangan a.Ulang semula aktiviti yang sama. Tarik tangan . .sebaliknya) . .Kaki dibuka seluas bahu dan satu kaki di hadapan. Berselerak dalam kawasan yang ditandakan kon. .Kaki dominan berada di hadapan. Petunjuk : Kon .Tukar kedudukan kaki iaitu kaki dominan di bahagian belakang pula.Luruskan tangan ke hadapan dan pegang lengan rakan. satu kaki di belakang. . Tarik tangan Regangan a.

Kilas badan . .Tepuk tangan rakan bersama-sama.masing. .b. Kilas badan ke kiri dan kanan b.Tarik kaki ke punggung.Berdiri tegak dengan pasangan masing.Berdiri dalam kiraan 8.Pusing pula badan ke arah kiri. .Pusing badan ke arah kiri dan tepuk tangan rakan. .Pusing semula ke hadapan .Tukar posisi untuk meregangkan paha lain. Regangan paha . .dan membelakangi kawan. Regangan paha c. .Kaki buka seluas bahu . .Ulang aktiviti kilas badan ini sebanyak 3 kali. . c.Angkat tangan separas bahu kemudian luruskan ke hadapan.

murid kepada 4 2. Ulang langkah dengan kaki sebelah lagi. 1. Bilangan lompatan tidak melebihi 5 kali untuk setiap aktiviti. Bahagikan kumpulan. 4. Langkah 2 ( 8 minit) Aktiviti 2 : Lompat tinggi-tinggi. 2. membantu lompatan.Perkembangan Langkah 1 ( 2 minit ) Gerak kerja kelas Aktiviti 1 : Lompat setempat 1. Kaki bebas diayun yang ditandakan 8 skital piring. di kawasan masing-masing. Susun skital piring dalam bentuk baris. Murid melompat sebelah kaki ke depan melepasi skital piring. 4. untuk kon. . 3. 4 tali skipping. Melompat sebelah kaki setempat Dalam kawasan 4 kon. Balik ke tempat asal dengan berjalan pantas. 3.

Berhati-hati Kemas tali kasut Tiada benda tajam. Melompat sebelah kaki melepasi tali yang disusun pada pelbagai jarak. Jangan berebut-rebut dengan rakan. 1. 2.Aktiviti 3 : Melompat melepasi tali. Pentaksiran (amali) ( 1 minit ) Mengira bilangan kejayaan daripada 5 percubaan. iii. iv. Mencabar diri sendiri untuk mendapat 3 kejayaan daripada 5 percubaan. ii. Aspek Keselamatan : i. . Ulang dengan menggunakan kaki yang sebelah lagi.

“serigala” mengejar “arnab”. menyebut “arnab” bebas makanan”. 7. “Arnab” berada dalam kawasan kebun mencari makanan. Pilih “arnab”. “Arnab” menyelamatkan diri dengan melompat sebelah kaki dan masuk ke dalam rumah. “Serigala” 5. kawasan kebun. 3. dan 5 gelung “serigala” dan murid lain sebagai 2. Murid yang menjadi “serigala” akan memakai bib. kad sayursayuran. bergerak melompat sebelah kaki mencari makanan. . 4. lima orang sebagai 6 kon. 6. Apabila berada guru di satu “cari akan dengan rotan. 4 skital piring. Apabila guru menyebut “lari”.Kemuncak Permainan Kecil ( 9 minit ) Permainan Kecil : Lari Arnab Lari 1.

. Lakuan murid sedang mengecat rumah.Kilas badan ke kiri pula dan gayakan cara mengecat. .Murid berdiri tegak dalam jarak yang selesa dengan mata pandang ke hadapan. “Arnab” yang ditangkap akan dikumpulkan di rumah serigala yang mempunyai gelung rotan sebagai kurungan.Bongkok ke kiri sedikit dan cat di bahagian kiri lantai. .Buka kaki seluas bahu. . .Murid ikut perlakuan guru.8.Bongkok ke kanan pula dan cat di . menggayakan cara mengecat. .Bongkokkan badan ke bawah dan cat di bahagian lantai bawah.Mengilas badan ke kanan dan Berselerak di kawasan yang ditandakan kon. Penutup ( 3 minit ) Menyejukkan badan Regangan : Mengecat rumah . .

.Murid berdiri tegak dengan kaki dibuka seluas bahu.Kemudian tiup belon itu sedikit demi sedikit. . Aktiviti pernafasan dengan .Kemudian.Gerakkan badan ke kanan dan ke kiri sambil mengulangi aktiviti mengecat. . . . siku dibengkokkan sedikit. Pernafasan Tiup belon sampai pecah .Tangan diletakkan di hadapan mulut seperti memegang belon.Mata pandang ke arah hadapan. .Tangan diangkat setinggi bahu dan teknik meniup belon.Tiup sambil melakukan pergerakan tangan seperti belon semakin membesar. .bahagian kanan lantai. jengket sedikit dan cuba menggayakan aktiviti mengecat di tempat yang tinggi.

(tangan dihayun) Guru berada di depan separa bulatan murid. tarik nafas sedalamnya dan tiup sekuat hati sehingga belon meletup.Akhir sekali.. ( kaki ) 2. Pentaksiran (teori) Dan Rumusan ( 2 minit ) Kuiz lisan Soalan : 1. Petunjuk : Guru . Bagaimanakah cara untuk melakukan lompatan sebelah kaki dengan jauh. Nyatakan 1 atau 2 bahagian anggota badan yang digunakan untuk melompat sebelah kaki dengan jauh.