Cehia

Cehia are denumirea oficiala de Republica Ceha. Cehia este situata in Europa Centrala, fiind un stat intracontinental. Cehia se invecineaza cu Germania, Polonia, Slovacia si Austria. Suprafata tarii se intinde pe 78.000 km 2. In ceea ce priveste populatia, in 2008, aceasta era de 10 milioane de locuitori. Din punct de vedere administrativ, aceasta cuprinde 14 regiuni cu autoguvernare. Capitala este la Praga unde veti gasi si cel mai mare aeroport din tara. Data de 1 mai 2004 marcheaza aderarea Republicii Cehe la Uniunea Europeana. Temperatura medie in timpul verii se situeaza la 20 ° C , iar pe perioada iernii la punctul de înghet. 95% din populatie sunt cehi, 3% slovaci, 0.6% polonezi si 0.5% germani. Exista si alte nationalitati precum maghiari si romi. 40% dintre cehi sunt atei dupa care 39.2% apartin credintei romano-catolice, 4.6% protestanti, 3% ortodocsi iar 13% altor religii. Din punct de vedere politic, Republica Ceha este o republica democratica reprezentativa parlamentara. Dupa Constitutia Cehiei, presedintele este liderul statului, in timp ce prim-ministrul este liderul Guvernului, cel ce exercita puterea executiva suprema. Se vorbeste despre un Parlament bicameral, fiind alcatuit din Cameta Deputatilor si din Senat. Din punct de vedere geografic, peisajul ceh variaza. Partea occidentala, Boemia, consta dintr-un bazin fiind strabatut de Labe si Vltava, inconjurat de munti mici. In partea de est se afla Moravia, o alta regiune muntoasa, strabatuta de Morava. Apele Cehiei curg spre trei mari diferite : Marea Nordului, Marea Baltica si Marea Neagra. Clima este local temperata cu veri, cu veri calde si ierni reci, vorbim despre o combinatie intre influentele continentale si influentele oceanice. Din punct de vedere economic, vorbim despre unul dintre cele mai stabile si mai prospere state postcomuniste. Deficitele fiscale si cele de cont curent vor crea probleme in viitor. Guvernul ceh a exprimat dorinta de a adera la euro in anul 2010, dar introducerea acestei monede este inca in faza de inceput. Stema mare a Republicii Cehe este un scut sfertuit. In cartierele unu si patru gasiti stema Boemiei: pe rosu, un leu de argint cu doua cozi si cu o coroana de aur; in cartierul doi este stema Moraviei: pe albastru, o acvila in tabla de sah compusa din carouri de argint si rosii, cu o coroana de aur; in cartierul trei este stema Sileziei: pe aur, o acvila neagra cu o coroana de aur; acvila poarta pe aripi o semiluna de argint terminata in trefle, din centrul careia iese o cruce de argint. Stema mica a Cehiei reprezinta un scut rosu pe care se gaseste un leu de argint cu doua cozi si cu o coroana de aur.

In lista Patrimoniului Mondial UNESCO veti gasi urmatoarele obiective turistice : Centrul vechi istoric din Praga (1992), Centrul vechi istoric din Český Krumlov (1992), Centrul vechi istoric din Telč (1992), Biserica de pelerinaj „Sf. Ioan Nepomuk” de pe Zelená Hora, lângă Žďár nad Sázavou (1994), Biserica manastirii Sedlec si centrul vechi istoric, ambele din orașul Kutná Hora (1995), Peisajul cultural din Lednice-Valtice (1996), Vechiul sat Holašovice (1998), Castelul și parcul din Kroměříž (1998), Castelul Lytomyšl (1999), „Coloana Trinitatii” din Olomouc (2000), „Vila Tugendhat” din Brno (2001), Cartierul evreiesc și biserica Sf. Procop din Třebíč (2003). Cehia este una dintre tarile cele mai vizitate de pe continentul european si cu cele mai mari venituri obtinute din turism. Capitala, supranumita “Orasul de Aur va ofera cele mai frumoase atractii turistice.

Informatii practice pentru turisti :
• • • • • • • • • • • • • Limba vorbita este ceha si slovaca. Moneda nationala folosita este coroana ceha (1 coroană = 100 taleri) Prefixul telefonic este + 420. Abrevierea internationanala a Cehiei este CZE, iar pentru numarul de inmatriculare al masinilor se utilizeaza CZ. Broadcast mass-media : 130 posturi de televiziune opereaza aproximativ 350 de canale de televiziune Imnul national : Numele: "KDE Domov muj?" (În cazul în care este casa mea?). Imnul este un vers din imnul cehoslovac scris initial ca parte a operei Fidlovacka. Ziua nationala : Ziua Fondarii Cehiei – 28 octombrie (1918) Fus orar : UTC + 1 Domeniu internet : .cz Codul tarii ISO : CZ, CZE Dintre produsele agricole se cultiva graul, ovazul, secara, orzul, cartofii, porumbul, legumele si fructele. Cehia este membra a mai multor organizatii internationale, cele mai importante sunt UE, NATO si ONU. Fara iesire la mare

Numere de telefon – asistenta pentru conducatorii auto si servicii auto de urgenta : 1230 – Serviciul de Asistenţă - ABA - www.aba.cz; 1240 – Serviciul de Asistenţă UAMK - www.uamk.cz; 154 – Serviciul de remorcare; 112 – Numărul european unic pentru apeluri de urgenţă; 150 – Pompierii; 155 – Ambulanţa, asistenţa medicală de urgenţă; 158 – Poliţia; 156 – Poliţia municipală – Praga.

Vama : O persoană fizica poate importa in Republica Cehă din tarile UE sau poate transporta via Republica Ceha produse ce sunt supuse accizelor si sunt pentru consumul personal in urmatoarele cantitati : uleiuri minerale - o cantitate transportată în recipiente standard (20 de litri); alcool de consum si bauturi alcoolice (10 litri produse finite); bere (110 litri); vin: 90 de litri, dintre care vin spumant (60 de litri); tigari: 800; alte trabucuri: 200; tutun: 1 kg. Oficiul vamal poate sa decida daca anumite cantitati mai mari pot fi considerate produse selectate pentru uz personal.

De la 1 mai 2004 cetatenii din tarile Uniunii Europene si din Zona Economica Europeana pot calatori in Republica Ceha cu un pasaport sau o carte de identitate. Cetatenii UE au dreptul de a ramane in Republica Ceha temporar / permanent fara permise de sedere, indiferent de scopul sederii. Daca depasiti 30 de zile de sedere trebuie sa va inregistrati la Politia de Frontiera in timp de 30 de zile de la sosire. Daca veti ramane mai mult de trei luni, veti fi indreptatit dar nu si obligat sa solicitati Politiei de Frontiera un permis de sedere.

Cetatenii straini din state necomunitare ce calatoresc in Republica Ceha trebuie sa stie ca vizele emise de catre Republica Cehă sunt vize nationale si nu vize Schengen. In momentul în care Republica Cehă a devenit membră a Uniunii Europene la data de 1 mai 2004, nu a fost inclusa in acordul Schengen, prin urmare, vizele Schengen valabile nu pot fi utilizate pentru a patrunde pe teritoriul Republicii Cehe. Toti cetatenii ce au nevoie de vize pentru calatoria in Republica Ceha trebuie sa detina vize valabile pentru Republica Ceha, acestea corespunzand cu scopul si durata sederii acestora pe teritoriul Republicii Cehe.

Import si export in bani numerar : Persoanele trebuie sa notifice oficiul vamal despre importul si exportul bancnotelor, monedelor, cecurilor de calatorie sau ordine de bani in valoare totala de 15.000 de euro.

Ore deschidere magazine : In functie de tipul de magazin si de regiune, orele de deschidere difera. De obicei, magazinele sunt deschide intre orele 8 : 00 – 18 : 00, in

zilele lucratoare. In zilele de sambata, sunt deschise intre orele 8 : 00 – 11 : 00. Iar, unele magazine, de exemplu Tesco, sunt deschise non stop 24 ore. • Metoda de plata in vanzari : sub forma de numerar. La anumite magazine puteti plati cu cardul de credit sau cardul de debit. Daca veti plati cu cardul de credit la anumite magazine este posibili sa vi se ceara cartea de identitate. • • • • • • • • • • Taxi : pretul de la aeroport pana in centrul capitalei este de 500 CZK. Tarif mediu 25 CZK / km si 1 minut de asteptare 5 CZK. Orele de deschidere oficii postale : 8 : 00 – 18 : 00 in zilele lucratoare si 8 : 00 – 11 : 00 sambata Telefonele publice : au culoarea albastra si majoritatea necesita cartele telefonice Plati in euro : sunt posibile dar nu recomandate. Cursurile valutare sunt neconvenabile. Nu schimbati niciodata banii pe strada! Ore de deschidere bani : 9 : 00 – 18 : 00 in zilele lucratoare. Oficiile de schimb valutar au un program prelungit si sunt deschise si in weekend. Carduri de credit : Eurocard-Mastercard, Diners Club, American Express, Visa. Condusul : este pe partea dreapta. Folosirea centurilor de siguranta! Farurile trebuie aprinse permanent. Ciclistii sub varsta de 18 ani trebuie sa poarte casca. Limite de viteza : 130 kmp/h pe autostrada; 50 kmp/h în localitate; 90 kmp/h in afara localitatii. Amenzile : pentru depasirea limitei de viteza variaza între 500 CZK şi 2000CZK (2070 €). Perioada optima de vizitare : intre lunile mai si septembrie este perioada cea mai buna de vizita turistica. Pentru ski, in lunile decembrie, ianuarie si februarie este destula zapada pe munti. • Ultimele sfaturi practice : in martie si in aprilie vremea este schimbatoare, chiar si in regiunile de campie. Vara, se pornesc adesea, ploii si furtuni.

Cum ajung
• Cu avionul Se poate ajunge cu avionul pe unul din aeroporturile internationale din Praga (Ruzyne), Brno, Ostrava, Pardubice sau Karlovy Vary. Companiile aeriene ce ofera bilete ieftine de avion spre Cehia sunt Lufthansa, British Airways (BA), Air France.

veti ajunge in 15 ore si 40 min cu un consum de 8. M7. exista urmatoarele taxe de drum care se platesc pentru autostrada M1. din Bucuresti Gara de Nord puteti lua trenul pana in Praga iar distanta este de aproximativ de 25 de ore. iar pe autostrada puteti atinge 130. in afara localitatii 90 sau 100. 1170 Forints . Intram in Ungaria prin Szeged. in Bratislava unde aveti de platit urmatoarele taxe de drum : vigneta (7 zile .din luna Septembrie pana in luna Mai / 1170 Forints . In Ungaria. In Urngaria limitele de viteza sunt urmatoarele : in localitate 50. iar pe autostrada 130.din luna Mai pana in luna Septembrie/ 2550 Forints . Apoi. Vila Tugendhat Brno a fost înscrisa in anul 2001 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. intram in Cehia prin Brno unde aveti de asemenea. trebuie sa stiti ca traseul Bucuresti (Romania) – Praga (Cehia) se intinde pe o distanta de 1409 km.250 Coroane.pentru 4 zile .pentru o luna. inclusiv Romania.350 Coroane.pentru o saptamana / 4200 Forints .9.90 Euro / 30 zile . . Brno Brno este al doilea oras ca marime din Cehia. M5. daca porniti din Bucuresti treceti prin Pitesti.90 Euro / 12 luni 36. apoi Arad.50 Euro). limitele de viteza sunt urmatoarele: in localitate este de 50.5 l / 100 km si un consum total de 119. Asadar. un an . trecem prin Budapesta.8 l.• Cu trenul Se poate ajunge cu trenurile internationale care leaga Cehia de alte tari din vestul si centrul Europei. Ajungem in Slovacia. Traseul este urmatorul Ploiesti – Sinaia – Busteni – Predeal – Brasov – Curtici – Ungaria – Lokoshaza – Budapesta Bratislava (Slovacia) – Praga (Cehia). Cu o viteza de 90 km / h. Limitele de viteza sunt urmatoarele : 50 in localitate. 90 in afara localitatii.1200 Coroane).4. 130 pe autostrada. apoi Gyor. • Cu masina Daca alegeti sa mergeti in Cehia cu masina. in afara localitatii 90 si 110.pentru 4 zile . Asadar. In Romania. 90 in afara localitatii si 130 pe autostrada. Iar taxele de drum sunt urmatoarele : Vigneta (1 saptamana . limite de viteza : 50 in localitate. o luna . M3.

neaglomerate. Comunistii au venit la putere în 1948. În secolul al XIV-lea. dat fiind faptul ca orasul este inconjurat de paduri foarte curate. Din punct de vedere etimologic. Datorita locatiei. orasul a ramas credincios regelui Sigismund. la Brno festival City in mijlocul Europei. daca ajungeti aici nu trebuie sa ratati o plimbare pe malul lacului de acumulare din nord-vestul orasului sau nu trebuie sa ratati croazierele cu vaporasul pana la Cetatea Veveli. multi cehi fiind executati de nazisti. pe langa faptul ca este cel de-al doilea oras ca marime din Cehia. dar aceasra zona a fost locuita din secolul al V-lea. Brno este destinatia perfecta. Daca va plac plimbarile in mijlocul naturii. Brno. fiind una din regiunile istorice ale Coroanei Cehe. orasul este unul din cele mai frumoase din Europa. vorbind despre denumirea orasului. cu Revolutia de Catifea. era comunista s-a sfrasit in 1989. castelul dinastiei conducatoare. Brno mai este si centrul provinciei Moravia. pozitia sa in capitala Moraviei. In Brno sunt inhumati 1569 militati romani cazuti in luptele pentru eliberarea Cehiei si Slovaciei. Asadar.est a tarii. Din punct de vedere istoric. Daca sunteti in cautarea unei vacante de vis inedite. In timpul Razboaielor Hussite.Din punct de vedere geografic.Numele evenimentului este de latina si se traduce ca flacara ceh Brno Brno sau flacara si ar trebui sa se refere la substanta de partid intreg si. care era resedinta printilor. Brunensis Ignis este un concurs international de focuri de artificii de companii straine si Republica Ceha angajate in acest domeniu. Aici au loc diverse festivaluri locale si internationale. cu poteci asfaltate. Brno este cel mai important loc din Moravia de Sud. Přemyslovci. Brno se situeaza in partea de sud. Brno a fost unul dintre centrele regionale morave. Viena si Bratislava. Din secolul al XI-lea. . posibil ca aceasta denumire sa se traga dintr-un cuvant vechi slavic brnie care inseamna noroi sau brniti care se traduce prin a fortifica. Alte cercetari sustin ideea ca s-ar trage din limba celtica care era vorbita in aceasta regiune pana sa ajunga aici slavii si germanii. Focurile de artificii se desfasoara alaturi de muzica difuzata pe posturile locale de radio. Brno se gaseste la o distanta relativ mica de trei importante capitale europene : Praga. Brno este destinatia ideala. la sfarsitul lunii mai si iunie. se afla in Brno. Brno a suferit mari distrugeri in al Doilea Razboi Mondial. Din punct de vedere politic si cultural. de asemenea. care din 1998 are loc anual la Brno. Brno a fost infiintat in 1243 de Vlaclav I al Boemiei. Brno se caracterizeaza printr-o clima moderata si placuta.

iar in interior gasiti un amvon din piatra. Aceasta catedrala gotica este o constructie impunatoare cu un numar mare de monumente. In aceasta perioada poti admira un cer albastru pe care in putine locuri il poti vedea. De asemenea. In urma sapaturilor arheologice realizate in anul 2001. Cehia este o destinatie turistica destul de convenabila. vei intalni oameni de nationalitati diverse. Iacob din Brno este o constructie gotica. Jacob are un turn inalt de 92 m. Unii spun ca este cea mai buna. Se pare ca dupa standardele Uniunii Europene. daca doresti sa vezi locomotive cu abur si tramvaie trase de cai ce strabat centrul orasului. Turistii vor avea posibilitatea sa guste dintr-o bere buna si ieftina. biserica Sf. • Biserica Sf Iacob Biserica Sf. Berea autohtona se numeste Starobrno. Multe persoane se stabilesc aici temporar sau chiar definitiv. chiar si romani si vei fi incantat sa auzi vorbind multe limbi straine. Turnul bisericii a fost completat in anul 1592. Biserica a fost construita in 1323. Asadar. cu siguranta cunosc Automotodromul familiarizati cu Grand Prix Brno. o cruce gotica dar si nelipsita orga. si sunt Obiective turistice in Brno : • Bazilica Adormirii Maicii Domnului Aceasta bazilica este cu adevarat o bijuterie arhitecturala gotica din Moravia. deoarece se bucura de veri fara canicula. conducatorul apararii orasului Brno impotriva suedezilor.000 de oameni. poti veni in Brno in iunie. Daca te vei plimba pe strazile din Brno. • Biserica Sf Jilji .Orasul va mai ofera niste conditii optime pentru a practica ciclismul iar cei care sunt cu adevarat pasionati de Formula 1. la Festivalul Transport Nostalgia. orasul este cu adevarat minunat in orice perioada din an. Dar. a fost descoperit osuarul din Brno care pare sa contine ramasitele a 50. Dupa cum am mai precizat. cele mai potrivite luni de a vizita Brno sunt lunile aprilie – mai – iunie. regina vaduva Eliska Rejcka. mai exact este un exemplu de cladire tipica din perioada secolelor al XIV-lea si al XVI-lea. berea autohtona. Brno este un oras cosmopolit. de ierni fara geruri. Asadar. istoria acestei biserici dateaza din secolul al XIII-lea. totusi. in Brno sau in Praga mancarea si cazarea costa de doua sau trei ori mai mult decat in restul tarii. Aceasta biserica gazduieste sarcofagul lui Raduit de Souche. Asadar.

Serviciul de slujbe se tine in mod regulat si orice este binevenit. iar la inceput a apartinut ordinului benedict intemeiat in anul 1104. • Biserica Sf Mihail Constructia Bisericii Sf. dupa planurile lui Jan Křtitel Erna. In 1845. A fost construita in 1350 de catre Margrave Jan Heinrich de Luxemburg. castelul a fost resedinta regala. castelul a fost restaurat. castelul adaposteste Muzeul Orasului Brno. a capatat o noua infatisare Baroca cu ajutorul arhitectului Jan Baptist Erna. intre anii 1228 – 1328. ce prezinta expozitii permanente despre istoria arhitecturala a castelului si temporare. a fost construita capela neo-gotica iar in secolul al XIX-lea a fost construit prezentul acoperis. In aceasta cladire veti gasi si mormantul Fondatorului John Henry de Luxemburg si al fiului sau Imparatul Jobst de Moravia. In prezent. Structura medievala a acestei biserici dominicane a fost distrusa iar restaurarile baroce dateaza din secolul al XVIIlea. Mihail (Kostel Svatého Michala) s-a realizat in urma Ordinului Dominican din secolul al XIII-lea.1675. Daca ajungeti in aceasta zona.Aceasta biserica este una din cele mai vechi cladiri din Brno. In timp. Daca doriti sa vizitati aceasta biserica. Cladirea a fost distrusa in timpul Razboiului de 30 de ani si astfel s-a construit biserica baroca. fort militar si inchisoare. trebuie sa stiti ca se gaseste la 10 . • Castelul Spilberk Castelul Spilberk Hrad Spilberk (in limba ceha) dateaza din secolul al XIII-lea si a fost construit de regele ceh Pøemysl Otakar II. In secolul al XVII-lea. fratele imparatului Carol IV si avand destinatie de loc final de odihna pentru conducatorii Moraviei. trebuie sa stiti ca se poate ajunge foarte usor. Dupa atacurile suedezilor din 1645. asadar fiind foarte accesibila si foarte vizitata de turistii care ajung in aceasta zona dar si de localnici. in anii 1665 . • Biserica Sf Toma Aceasta biserica (Kostel Svatého Tomáše) a fost construita la inceput ca o manastire augustiana. Aceasta reprezinta una din monumentele arhitecturale principale din centrul istoric al orasului Brno.

Muzeul Artelor a fost realizat dupa modelul Muzeului Artelor si Industriei in Viena in 1873 in ideea de a realiza un centru de expozitii. dupa ce doua institutii mai vechi s-au unit. 613 00 Brno.1695. Constructia catedralei neo-gotice din prezent dateaza inca de la inceputul acestui secol. Puteti apela • urmatorul numat de telefon : 542 123 611 sau adresa de mail : muzeum. Aceasta catedrala este una din cele mai importante atractii turistice din Cehia. pe locul unei fantani renascentiste din 1597.cz/. apoi transformata in stil baroc in secolul al XVIII-lea. Aceasta galeria a aparut in 1961. iar sculpturile de A. Turnurile au o inaltime de 84 metri iar dupa cum am mai precizat. • Galeria Moraviana Galeria Moraviana este cel de-al doilea muzeu de arta din Cehia. Catedrala Petrov a fost construita pe locul fostului castel Brno. • Fantana Baroca Parnas Fantana Baroca Parnas a fost construita intre anii 1690 . Ea cuprinde trei cladiri principale Palatul Pražák. Czech Republic. T. Rigi. Se gaseste la o distanta de 10 minute de mers pe jos de centrul orasului Brno la urmatoarea adresa : Petrov.cz. Catedrala Sfintii Petru si Pavel se gaseste pe un deal. ce creeaza iluzia unei forte dramatice considerabile. Catedrala a suferit mari distrugeri in perioada Razboiului de 30 de ani. . Doua turnuri au fost construite intre anii 1904 – 1905 de faimosul arhitect Augustus Kirstein.brno@spilberk. fiind din nou modificata in secolele al XV-lea si al XVI-lea. Palatul Guvernatorului si Muzeul Artelor Decorative. Catedrala Petrov Cunoscuta mai ales ca Petrov. catedrala a fost sediul episcopiei Brno. Kracker si un sculptor italian necunoscut. Cladirea a fost transformata intr-o catedrala gotica in secolul al XIII-lea. 613 00 Brno. Czech Republic. din secolele al XI-lea si al XII-lea. interiorul este in stil baroc iar exteriorul este in stil gotic. Din anul 1777.spilberk. silueta sa dominand panorama orasului Brno. A. Grota a fost realizata de Adam Tobiáš din Viena. Pentru mai multe informatii puteti vizita website-ul http://www.minute distanta de mers pe jos de centrul orasului Brno la urmatoarea adresa Spilberk 1. Fantana Parnas este cea mai valoroasa sculptura baroca din Brno.

• Manastirea si Cripta Capucinilor Manastirea Capucinilor se afla in centrul orasului si dateaza din secolul al XVII-lea. Sezonul turistic pe intinde pe tot anul. • Galeria Vankovka Este deschisa de luni pana sambata intre orele 9 : 00 – 21 : 00 si duminica intre orele 10 : 00 – 20 : 00. Compozitia geologica a pamantului din subteran si sistemul de aerisire au facut posibila mumificarea corpurilor ingropate in cripta manastirii. Asadar. In ceea ce priveste pretul biletelor. Este singura Galerie din Cehia care cuprinde atat colectii de arta aplicata cat si colectii de arta vizuala. Aceste persoane au fost ingropate aici pana in anul 1787. o alta atractie este Podesta. • Muzeul Culturii Rrome . Pentru grupuri pretul biletului poate fi 25 czk / persoana. dupa acesr moment s-a creat si Galeria Moraviana din Brno. Adresa : Husova 14. Pe langa toate acestea. Pretul poate fi de la 100 la 40 czk. Personalul galeriei vorbeste limba engleza si ceha. 662 26 Brno.Asadar. este bine sa stiti ca in calitate de turist aveti posibilitatea de a face un tur virtual al galeriei care este accesibil prin Microgalerie. un spatiu deschis special pentru cateva proiecte de arta aplicata. Asadar. Telefon : +420 543 422 940. Galeria este deschisa de miercuri pana duminica intre orele 10 : 00 – 18 : 00 si joi intre orele 10 : 00 – 19 : 00. Telefon: +420 532 169 111. Pentru grupurile care si-au facut deja rezervari din timp este deschis si in ziua de marti (+420 532 169 146).cz. adreasa : Ve Vankovce 1 60200 Brno. coafor. Fax : +420 532 169 181. Vizitatorii se mai pot bucura de colectiile de design grafic cum ar fi Alfons Mucha sau Henri de Tolouse-Lautrec. Elevii si studentii platesc jumatate de bilet. unul din cele mai mari centre shopping din Brno este Galeria Vankovka unde veti intalni magazine.cz. lucruri pentru copii. Cladirea mai are si cateva sali speciale pentru expozitii temporare. E-mail : info@moravska-galerie.moravska-galerie. Tot in aceasta cladire. in 1961 a fost integrat in Muzeul Moravian. Exista si acces pentru persoanele invalide. acesta depinde de expozitie. Website : www. In cladirea cea noua a Muzeului de Arta Aplicata turistii se pot bucura de expozitiile de arta aplicata care dateaza din Evul Mediu pana in secolul al XX-lea. electronice. magazine de incaltaminte.

De retinut este faptul ca majoritatea obiectivelor turistice din Brno se gasesc la o distanta de 10 minunte de mers pe jos. In trecut.Acest muzeu este dedicat in intregime minoritatii rrome din Moravia. Mendel a lucrat si a murit in orasul Brno. pentru cardinalul Dietrichstein.cz. Este cel mai vechi muzeu din Cehia si este si al doilea ca marime. • Primaria Veche Primaria Veche este situata intre Catedrala si Gara.muni. Aceasta cladire a gazduit administratia orasului pana in anul 1935. De asemenea. Mendel mai este cunoscut si ca tatal geneticii moderne si a fost indrumat atat de profesorii de la universitate cat si de colegii de la manastire sa studieze variatia plantelor. Pentru mai multe informatii referitoare la acest muzeu. In vremurile medievale este inconjurata de case ce apartineau nobilimii si personalitatilor importante din oras. • Muzeul de Genetica Mendel Muzeul comemoreaza cercetarile revolutionare ale celui mai faimos biolog din istoria geneticii. Cladirea este . dat fiind faptul ca in aceasta zona au fost construite cladiri in stil neo-renascentist. fiind cea mai veche cladire din Brno. palatul gazduieste Muzeul Provincial Moravian. puteti apela urmatorul nr de telefon tel +420 543 424 043 sau un mail la info@mendelmuseum. • Palatul Dietrichstein si Muzeul Moravian Palatul a fost construit la inceputul secolului al XVII-lea. La 1 decembrie 2005 s-a desfasurat prima expozitie. Trasatura dominanta este coloana baroca ce comemoreaza epidemia de ciuma. facand de altfel cercetari in gradina manastirii. infatisarea pietei s-a schimbat. Muzeul a fost construit in 1991. In prezent. Johann Gregor Mendel a fost un calugar augustinian si un cercetator stiintific care mai tarziu ca fondator al geneticii. A fost proiectat de arhitetul italian Giovanni Giacomo si este un exemplu de arhitectura baroca Din Brno. Piata Libertatii era numita Piata de Jos. este locul unde au avut loc diverse evenimente culturale. cu cinci expozitii permanente. • Piata Libertatii Piata Libertatii este sufletul orasului Brno. de imparatul Francisc I. care dateaza din 1679. In secolele al XIX-lea si al XX-lea. A fost intemeiat in anul 1817.

in secolele al XI-lea si al XII-lea. uneori acest loc reprezinta si locul cel mai aglomerat din Brno. . Kastner intre anii 1904 – 1905. Turnurile sale sunt inalte de 84 metri si au fost construite intre anii 1904 – 1905 de catre arhitectul August Kirstein. Pe portalul catedralei veti vedea statuia Sf. • Cabbage Market Este piata din centrul orasului Brno. fructe si flori. Este unul din ultimele locuri unde traditiile inca se mai pastreaza. clopotele catedralei bat la ora 11 : 00 dimineata. • Cathedral of SS Peter & Paul Aceasta catedrala este localizata pe dealul Petrov din centrul orasului Brno. reprezentand in acelasi timp elementul dominant al orasului. Petru. Catedrala reprezinta una din cele mai importante atractii din aceasta zona. Aceste monumente va ofera si cateva legende fascinante care le veti descoperi la fata locului in cazul in care doriti sa vizitati aceasta zona. Aceasta catedrala este cunoscuta mai ales ca Petrov. intr-un acces de furie. in loc de ora 12 : 00. Daca nu este folosita drept piata. in stil neogotic. a fost modificata in secolele al XV-lea si al XVI-lea. Catedrala poate fi vazuta de pe dealul Spilberk. Cladirea transformata in catedrala gotica in secolul al XIII-lea. piata este inchisa. Interiorul este in stil baroc. In mijlocul pietei veti gasi Fantana Parnas care dateaza de asemenea din secolul al XVII-lea . De obicei. In zilele de duminica. Vila a fost construita intre anii 1928 – 1930 si curand a devenit o icoana a modernismului. iar silueta sa domina panorama orasului Brno. prin masivitatea si verticalitatea celor doua turnuri. Cabbage Market este accesibila tuturor turistilor. Se spune ca ornamentul de deasupra intrarii a fost "ondulat" in mod intentionat de catre mester. Mai este cunoscuta si sub denumirea de Upper Market.decorata cu simbolurile orasului: Dragonul (Drak) si Roata. Aceasta dateaza din secolul al XIII-lea si intotdeauna a fost o piata pentru legume. Este un importanta monument istoric si arhitectural din Moravia. sculptata de J. Piata este deschisa in fiecare zi intre orele 9:00 – 18 : 00 si in zilele de sambata intre orele 9 : 00 – 12 : 00. • Vila Tugendhat A fost inscrisa pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO in anul 2001. Catedrala a fost construita pe locul fostului castel Brno.

va trebui sa te alaturi turistilor care vorbesc limba ceha. • Botanical Garden A fost fondat in anul 1922 de catre profesorul Josef Podpěra. Adresa : Františkánská 2. vorbim despre astronomie. Inainte de toate. si care a fost construita pe locul unei biserici vechi ce se trage dintr-o sinagoga care a fost inchisa dupa expulzarea iezuitilor in secolul al XV-lea in secolul al XV-lea. Vorbim despre un centru care se bazeaza pe cunoasterea stiintelor diferite. Taxa de intrare este aceeasi taxa care se aplica si pentru turistii cehi. atunci poti vizita Planetarium Brno. Dar. Altarul este un exemplu impresionant de arhitectura baroca din anul 1736. 602 00 Brno. sa afli raspunsul la cateva intrebari. sa atingi un meteorit real. . in special in domeniul naturii neinsufletite. pe un fond de divertisment dar si interactiv. Constructia catedralei este simpla. Czech Republic. sa privesti printr-un telescop astronomic. pe care sunt proiectate mii de stele si obiecte din intreg universul. Angajatii acestui centru va pot oferi prezentari atat in limba engleza cat si in limba germana. Gradina a continuat sa se dezvolte inca din acea perioada. • Planetarium Daca ti-ar placea sa afli mai multe desre Sistemul Solar. Sculptura din altar a fost realizata intre 1759–1760. Sala mai poate fi folosita si pentru diverse evenimente sociale sau congrese. Ne puteti contacta fie prin e-mail fie prin telefon. nici chimia. aici veti gasi un Plaetarium cu o cupola avand diametrul de 18 m. Daca vei veni fara rezervare si intr-un grup restrans. se poate organiza o plimbare pentru grupul respectiv prin acest centru. avand o lungime de 36 m si o latime de 25 m. Intre 1995 – 1996.• Church of St Mary Magdalene Biserica este construita in stil baroc care dateaza din anul 1650. Ne desfasuram activitatile pe intelesul publicului. Telefon: 00 420 542 210 074. nici matematica sau geografia. dupa modelul sculptorului Adam Nesmann. nici fizica. in perioada renovarii au fost construite si cateva sere. sa afli cat mai multe experimente interesante. dar nu evitam nici geologia. Asadar. daca se face rezervare si grupul este mai mare de 10 persoane.

Toate acestea pot fi observate cu ajutorul unui telescop modern automat care are lentile cu diametru de 35 cm. cand o alta cladire a fost terminata. care a creat iluzia unui cer cu stele pe cupola cu diametrul d 8 metri. Acelasi produs a mai fost . dintre care 65 de milioane au fost oferite din fondurile europene iar restul de 27. Populatia orasului este de 95. Dominanta centrului istoric este spatioasa piata patrata inconjurata de case orasenesti cu coloane. un puct de observare dar si un planetarium ce a fost realizat de compania Carl Zeiss Jena. Acest oras mai este si centru universitar. Cea mai mare fabrica de bere din zona a fost infiintata in 1895 care avea toate drepturile legale de a fabrica bere sub marca Budweiser. Investitia in aceasta constructie a ajuns pana la 92. Dupa cum am precizat mai sus. un cavaler al regelui Ottokar II al Bohemiei. Este un centru administrativ. Orasul a fost fondat de Hirzo. O transformare importanta a avut loc in anul 1959. era organizat destul de modest ( toate activitatile se desfasurau intr-un singur loc cu o singura cupola si un telescop mic).4 milioane CZK. mai ales vestigiile fortaretei orasului cu turnuri de paza si o parte din santul cu apa care inconjura fortareata reconstituie atmosfera medievala a orasului. In germana poarta denumirea de Budweis. continand o sala de lectura. furtuni si sateliti pe Jupiter. economic si cultural al regiunii. fiind cel mai mare oras din Boemia de Sud Jihočeský. craterele de pe Luna. stele binare de culoare. Cladirea a fost renovata dupa stilul modern din 2010 si 2011 de catre compania Skanska si dupa designul oferit de arhitectul Martin Rudiš. inca din secolul al XIII-lea. erau mii de turisti interesati de acest centru. In interior pot fi gasite 47 m de cablu ce asigura transferul de informatie si 25 km de cabluri electrice. Constructiile stravechi.000 de locuitori. Ceske Budejovice Este un oras situat pe malul raului Vltava. Cehia. Orasul České Budějovice a fost construit de regele Přemysl II Otakar II in 1265 la confluenta raurilor Malše si Vltava.Punctul de observatie astronomica va lasa posibilitatea de a vedea petele de pe Soare. Desi.4 milioane au fost oferite de catre stat. Cea mai frumoasa constructie este fastuoasa primarie. Orasul a devenit renumit datorita berii Budweiser. Acest centru a fost deschis oficial la data de 16 octombrie 1954. produsa in aceasta localitate. inelul lui Saturn. orasul este renumita si dupa berea Budweiser.

sunt situate la aproximativ 10 km distanta sud – est de oras (6 mile). al pictorului Otto Pilny (1866–1936). Oraşul s-a mai facut cunoscut prin cateva firme celebre nu numai in Cehia. prin Linz si Salzburg. Trocnov. largind apoi sortimentul şi cu articole scolare. Orasul este locul de nastere al politicianului Franz Schuselka (1811–1886). Daca la inceput producea creiooane din ceara. In orasul nou.Dietrich care il arata pe Samson luptandu-se cu leul. al jucatorului de tenis Vladimíra Uhlířová. pixuri. rigle. care lega capitala ceha Praga cu Zurich. Simbolul traditional al pietei este Fantana baroca a lui Samson cu un grup statuar creat de J. autobuze locale dar si trolebuze circula prin tot orasul. compasuri si alte articole scolare. In ceea ce priveste transportul in acest oras. au fost date si la export cu etichetele "Samson" si "Crystal". Ruinele castelului ale eroului national ceh Jan Žižka. orasul a fost adaugat pe lista Patrimoniului Cultural Unesco. Obiective turistice • Piata Premysl Otakar II Aceasta piata este situata in centrul orasului si este considerata ca fiind cea mai mare piata din Europa. Sa vorbim si despre Turnul Negru care este inalt de 72 metri. orasul Český Krumlov este o alta destinatie populara renumita din parte de Sud a Boemiei. Centrul vechi al orasului pastreaza o arhitectura interesanta dupa stilul gotic. Aici vorbim despre cladirile din jurul pietii mari. In 1992. fostul turn de aparare si clopotnita. Pentru cei interesati. in 1871. renascentist si baroc inca din secolul al XIX-lea. Un aeroport militar vechi este localizat langa satul Plana. la o distanta de 30 km. inlocuind astfel denumirea originala germana "Budweiser Bürgerbräu" din perioada comunista. O cale ferata internationala a fost construita de catre compania austriaca Empress Elisabeth Railway. Putin mai departe. Fantana lui Samson si Palatul Vcela. oprindu-se si in České Budějovice. ulterior s-a specializat numai în fabricarea creioanelor. In 1992 a devenit societate pe acţiuni. De asemenea. al actorului Karel Roden. gasim gara cunoscuta Belle Époque Austro-Hungarian. Turnul Negru. dar si în Europa fabrica de creioane Koh-i-noor care s-a mutat La České Budějovice de la Viena (unde a fost fondata in 1808) in 1848. Cea mai veche si cea de-a doua mare fabrica de bere afost fondata in 1795 sub denumirea de "Pivovar Samson".vandut si in alta parte sub numele de "Budvar" si "Czechvar" din cauza unor conflicte legale cu Anheuser-Busch despre marca Budweiser. din care se deschide o . al scriitorului Norbert Frýd (1913–1976). cei care vor vizita zona veti gasi urmatoarele obiective turistice Catedrala Sf Nicolae.

gazduind anual un numar mare de festivaluri si diverse evenimente. Obiectivele turistice din acest oras sunt urmatoarele : Castelul Krumlov (“Horní hrad“). In acest timp. in parcuri si pe albia raului au loc concursuri de scrima. Dintre centrele de cultura ale orasului trebuie mentionate teatrul unde se prezinta spectacole dramatice si de opera. Cod postal 381 01. nu refuza. Acesta este un complex format din 40 de cladiri si palate. (Festivalul Trandafirului cu 5 petale) ce are loc in fiecare an in iunie cu ocazia solstitiului de vara. Primul document care ii atesta vechimea dateaza din anul 1253. Daca te provoaca la duel cineva. Podul cu trei nivele (“Plášťový most”). sala de concerte. Totul se incheie cu un frumos foc de artificii la castel. festivalul internaţional de cimpoi de la Strakonice. Acest oras a ramas neschimbat inca din secolul al XVIII-lea.Vit („Kostel sv.Jost („Kostel sv. denumire care reda fidel topografia plina de meandre a Vltavei. Ai grija! La castel. Cel mai cunoscut este Festivalul Five-Petalled Rose. A nu se confunda cu marca Budweiser din SUA. Sa nu te sperii daca dai peste oameni imbracati ca in Evul Mediu. Biserica Sf. Víta“). Muzeul Cehiei de Sud. Ai nimerit in locul in care trebuie. . Raul Vltava strabate orasul. uneste Castelul Krumlov cu gradina si teatrul. Componenta orasului cuprinde 10 cartiere si se gaseste la o altitudine de 492 m. Cesky Krumlov Este un oras medieval situat in Boemia de Sud. lupte dar si dans sau teatru popular. Orasul este si un important centru cultural. populatia orasului era de 13942 locuitori. Cea mai veche constructie este manastirea dominicana cu Biserica Jertfirii Fecioarei Maria din Piata Piaristilor.panorama superba asupra orasului. In 2005. • Pivovar Budejovicky Budvar Este cea mai mare berarie a orasului si locul unde se fabrica berea Budweiser. Biserica Sf. orasul se transforma intr-unul medieval. din limba germana care poate fi tradus lunca sinuoasa. Jošta“). galerie de arta. Denumirea orasului se trage din Krumme Aue. Suprafata este de 2216 ha. Este unul din cele mai atractive orase ale Cehiei si care in prezent se gaseste sub protectia UNESCO. are o inaltime de 40 m si lungimea de 30 m. respectiv in sud – vestul Cehiei. Vei ramane cu adevrat impresionat. unul din cele mai impresionante monumente istorice care a fost reconstruit in stil renascentist de catre arhitecti italieni in secolul XVI.

ciclisti si canoisti. Web-site : www. De asemenea. Sa nu crezi ca nu te poti recreea si altfel. pana la 1084 de metri. Intr-adevar. ce a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. De ce sa nu te convingi singur? Asa ca. arme. In biblioteca exista 5000de carti. Telefon : +420 380 711 674. Daca vrei sa vezi o panorama a orasului. Principalele atractii ale muzeului sunt colectia de sculpturi gotice si macheta ceramica de marimea unei camere a orasului Cesky Krumlov. Revenind in orasul Ceski Krumlov. In plus. Ivan Slavík . viziteaza zona si vei ramane cu adevarat fascinat! Prin imprejurimi sunt de asemenea si alte obiective turistice interesante. cel mai mare de acest fel din Cehia. si asa iti antrenezi si muschii. Ceski Krumlov este intr-o forfota de miscare si evenimente in perioada festivalurilor. Muzeul va ofera peste 22. renascentist si baroc. Poti juca o partida de tenis. Acest oras este plin de viata si iti ofera o vacanta sau un concediu de neuitat alaturi de prieteni sau de familie.cz.eu. a fost remodelat ca sa arate la fel ca cel din Anglia. Datand din secolele al XIV-lea pana in secolul al XVII-lea. de arta. daca iti place berea. Pentru pasionatii de calarie. Zlatna Koruna.Orasul se gaseste pe lista patrimoniului UNESCO pentru arhitectura sa ce merge de la gotic la baroc. Adresa : Horní 152 38101 Český Krumlov. la 10 km se afla una din cele mai vechi manastiri. ce seamana uimitor de mult cu Castelul Windsor. De exemplu. poti inota in bazinul acoperit. urca-te pe muntele Klet. poti patina iarna in Stadionul de Iarna sau poti juca bowling.museum-krumlov. aici mai au loc si diverse expozitii. lipsit de viata. Obiective turistice : • Muzeul Regional Cesky Krumlov Muzeul Regional ofera o varietate de colectii arheologice. Aici veti gasi modele din ceramica dela centrul istoric Cesky Krumlov. Aproape se mai afla si Parcul National Sumava. aflati ca exista un club si pentru voi. viziteaza Beraria Pivovar Eggenberg. 000 de obiecte expuse. Fax : +420 380 714 249. o zona populata de plimbareti. Mai exista si oportunitati pentru cei ce le au cu squash-ul. Multi ar spune ca sunt prea multe la un loc. etnologice. nu este deloc asa. mai este cunoscut si pentru arhitectura si arta partii vechi a orasului. cei ce vor sa transpire la sauna sau la fitness. Persoana de contact: Mgr. La 20 de km distanta se afla un alt castel. Desi ar putea parea ca este un muzeu in aer liber. arhitectura sa este dominata de stilurile gotic. E-mail : muzeumckrumlov@tiscali. Muzeul se gaseste in incinta unei cladiri vechi care a fost . etc. Hluboká.

Fax : +420 224 81 93 33. studentii si pensionarii platesc o taxa de 40 CZK. infatisarea cladirii reprezinta rezultatul unei renovari complete intre anii 1970-1980. Telefon : +420 380 766 343. E-mail : festival@mozart. peste 100 de instrumente de tortura sunt folosite alaturi de 10 figuri de ceara si doua efecte audiovizuale unice. La urmatorul nr de telefon puteti face rezervari : +420 224 81 93 22 (-23. Aici mai gasiti cortine si teatre de marionete. o constructie gotica superba. e-mail : waxmuseumck@quick. Turistii ce vor vizita acest loc vor face cunostinta cu timpurile ingrozitoare din epoca medievala unde pedepsele corporale aveau sa fie cele mai ingrozitoare si mai crude metode folosite. Dupa acest moment au fost deschise sali de expozitii pentru publicul interesat de continutul muzeului. Asadar. In prezent. Muzeul este dechis intre orele 10 : 00 -19 : 00. Copiii. Daca ajungeti in piata centrala din Cesky Krumlov. Inca din 1991. inca de la Revolutia de Catifea din 1989. Acest muzeu va ofera stiluri diferite de marionete dar si un magazin. Muzeul este slab luminat si este decorat in culori vii. Adresa este 381 01 Český Krumlov. www. Punctul central al muzeului este spectacolul audio-vizual al arderii pe rug a unei vrajitoare si o decapitare. cand a fost pusa in scena versiunea marioneta versiunea Don Giovanni. acestea fiind adevarate instrumente de tortura. A fost de curand renovat acest muzeu. semnata de Karel Brožek. Jobst. Cehia mai este cunoscuta si pentru spectacolele sale cu marionete.cz. La inceputuri a fost Biserica Sf. care avea sa devina cea mai de succes piesa de teatru. Aici veti gasi expuse peste 60 instrumente de tortura din toate colturile Europei. cele prezentate mai sus. Taxa de intrare este 80 CZK. • Muzeul Marionetelor Muzeul expune scene si marionete din secolul al XIX-lea. Pentru o .cz. Muzeul este cea mai veche constructie in stil baroc din oras. Pe o suprafata de 400 m 2 . a devenit mai taziu spital iar in prezent gazduieste acest muzeu. Muzeul National de Marionete a ajuns pe scena ceha prin Sistemul Cultural Praga din 1 iunie 1991.mozart. muzeul va fi foarte usor de gasit. Teatrul National de Marionete a adus in scena 20 de premiere de spectacole traditionale cu marionete atat pentru adulti cat si pentru copiii.cz.-24). Muzeul este deschis in fiecare zi intre orele 9 : 00 – 20 : 00. Cladirea a mai fost folosita ca si arhiva si muzeu inca de la sfarsitul celui De-al Doilea Razboi Mondial in 1946. • Muzeul Torturii Muzeul este situat in pivnitele medievale ale primariei.candva saminarul iezuitilor.

• Castelul Krumlov Acest castel este unul din cele mai impresionante monumente din Cesky Krumlov. in 1890 si a fost foarte aproape de Gustav Klimt pe care l-a considerat un mentor. Intrarea in manastire se face pe o poarta in stil baroc. In incinta manastirii inca se mai oficiaza slujbe religioase si ocazional. 50. fiind renovata in secolul al XVII-lea inm stil baroc. Interiorul bisericii detine o galerie unica de obiecte religioase de arta baroce. mai exact langa piata centrala. La etaj gasiti expozitii despre viata si opera lui Egon Schiele. S-a nascut in Austria. manastirea dateaza inca din anul 1350. Arhitectura altarului este completata cu statui realizare de sculptorul Jan Worath. centrul a devenit o institutie recunoscuta international si foarte des vizitata de turistii din intreaga lume. • Centrul Egon Schiele Acest centru poarte numele unui pictor vienez fiind un centru de expozitii cu opere de arta clasica dar si opere contemporane. Minorite Monastery. iar la parter aveti dulapuri unde puteti lasa tot ceea ce va incomodeaza pe parcursul vizitei. De aici ai acces oriunde. Iar. Chagall. Locatie : Latrán No. elevii in grup plastesc 30 CZK. Centrul este unul din obiectivele turistice importante ale orasului detinand colectii si expozitii fascinante de la artisti precum Dali. Picasso si Keith Haring. • Manastirea Minorita Manastirea a fost construita in secolul al XIV-lea si a continuat pana la sfarsitul perioadei baroce. Acesta a fost reconstruit in stil renascentist de catre niste arhitecti italieni ce apartin secolului . Este deschis in fiecare zi din saptamana intre orele 10 : 00 si 18 : 00 iar taxa de intrare pentru adulti este de 120 CZK iar pentru studenti. elevi si pensionari este 70 CZK. Altarul a fost ridicat la ordinul printului Johann Christian von Eggenberg si al sotiei sale Eleonore intre anii 1679 – 1682. Constructia a fost ridicata la indemnul Peter I Rosenberg. se organizeaza concerte de muzica religioasa. Altarul a fost pictat de Matyáš Leithner care a ilustrat-o pe Fecioara Maria cu Pruncul si Sf. Francis. in timp ce insotitorul are intrarea libera. alaturi de sotia sa Katerina. Contact : +420 604 625 320. Inca de la deschidere. Asadar.familie taxa este de 160 CZK. Puteti folosi liftul sau scarile pentru a vizita interiorul centrului. iar in spatele portii se gaseste o curte numita Tramin. Este localizat in centrul istoric al orasului. Centrul a fost construit intre anii 1992 – 1993.

—oct.octombrie. Primul documenta care ii atesta vechimea dateaza din anul 1253. Plimbarile prin curti si gradini sunt gratuite. Turul Teatrului cuprinde remarcabilul teatru rococo al castelului care este dotat cu utilaje de scena originale. mai exact : laboratorul unui alchimist. Jindrichuv Hradec Este un oras care ocupa 7427 ha din suprafata. Czech Republic. Festivalul de Jazz şi marele Festival Internaţional de Muzică. o taverna si curtea imparatului Rudolf al II-lea. Taxa de intrare la castel este 50 / 30 CZK. Muzeul expune figuri de ceara ce prezinta viata din Europa medievala. Orele de vizita la castel sunt urmatoarele : Tururile prin castel sunt organizate in perioada aprilie . Turnul: apr. Iubitorii de opera si balet pot urmari spectacolele in aer liber care se desfasoara pe scena rotativa. 1-4. Muzeul mai cuprinde si figuri ale celebritatilor secolului al XX-lea.—oct.cz. aflandu-se la o distanta de 5 minute de centrul orasului. Turul II cuprinde vizita la galeria de portrete a familiei Schwarzenberg si in apartamentele acestora din secolul al XIX-lea. Se poate ajunge pe jos. Se gaseste in districtul Okres Jindřichův Hradec. Cesky Krumlov ofera pe parcursul anului o serie de festivaluri muzicale: Festivalul de Muzică de Cameră. Adresa : Kajovska 68. in gradinile Castelului. .—mai. Franz Kafka.al XVI-lea. Denumirea muzeului : Wax Museum (Muzeum voskovych figurin). marţi—duminică 9-9. Republica Ceha. incluzand capela. Castelul: apr. 381 01 Cesky Krumlov. • Muzeul figurilor de ceara Krumlov Muzeul este amplasat intr-o cladire renascentista care a fost recent renovata.607 locuitori (în 2007). Regiunea Boemia de Sud. Are o populatie de 22. Turul I trece prin opulentele Sali renascentiste. Castelul vegheaza orasul vechi. Oferta include trei tururi cu ghid diferite. suita baroca.waxmuseumprague. Rudolph al II-lea. Printre personalitati gasim : Albert Einstein. iul. Website : www. Festivalul de Muzică Veche. marţi—duminică 9-12.—aug. dar puteti colinda prin curtile castelului pe tot parcursul anului. Václav Havel. Vorbim despre un complex format din 40 de cladiri si palate. marţi—duminică 9-12. atelierul unui fierar. precum si personalitati din Sudul Boemiei. sept. Bill Clinton. galeria de tablouri si sala de bal mascat. 1-5.

cu tablouri din secolul al XIV-lea care infatiseaza scene din viata Sfantului Gheoghe. Jan Marek. un jucator de hockey. de familia Rozmberk. jucator de hockey. Turnul este inchis daca conditiile meteo sunt nefavorabile (vant. In perioada Razboiului de 30 de ani. Personalitati care apartin acestui oras sunt : Adam Michna. Ruta C (Apartamentele din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea) deschis din iunie pana in august. mai exact in prima jumatate a secolului al XIII-lea. Cel mai cunoscut obiect dim muzeu este Kryza. dupa dupa Praga si Cesky Krumlov. La sfarsitul secolului al XII-lea. La inceputul secolului al XIII-lea. cantaret si poet. medieval si renascentist. Castelul va ofera trei trasee turistice si o vedere din Black Tower. este unic datorita varietatii stilurilor arhitecturale: baroc. si treptat a fost renovat in stil renascentist in secolul al XVI-lea. Ruta B (The Mediaeval Castle) deschis din mai pana in septembrie care le prezinta turistilor prima perioada a existentei castelului. Aleš Kotalík. Dupa cum am precizat mai sus. un castel in stil gotic a fost construit. un jucatori de tenis de camp si multi altii.Dovezi despre acest oras au fost aduse inca din anul 1220. se leaga de numele Jindřich Vítkovec. De interes deosebit sunt capela gotica si sala ceremoniilor. pana cand familia a murit in 1604. care a dat numele orasului. iar din iunie pana in august este deschis in fiecare zi. Constructia castelului medieval numit “Novum castrum“ (the New Castle) ina din 1220. aici s-a instalat un numar de persoane. Obiective turistice • Castelul Jindrichuv Hradec Castelul s-a intins pe o suprafata de 3 ha jumatate pe parcursul secolelor. Muzeul orasului care este o constructie renascentista a fost ridicat in oras in 1882 si care este unul din cele mai vechi muzee din Boemia. Turnul Negru . Fiecare traseu dureaza aproximativ 50 de minute. orasul dezvoltandu-se rapid. este situat pe o ruta comerciala majora. ploaie). Intre anii 1831-1935 a fost primul oras care a reusit sa aiba curent electric. Ruta A (Adam’s Building) deschis din aprilie pana in octombrie. Inainte se vorbea probabil despre o a sezare slavica. In timp. Turnul este unul din cele . Jindřichův Hradec era considerat ca fiind cel de-al doilea mare oras din Regatul Boemiei.The Black Tower (dungeon) este deschis din mai pana in septembrie sambata si duminica. castelul s-a marit si a ajuns sa fie resendinta pentru Lords of Hradec. ajungand o asezare importanta. Castelul. Renáta Tomanová. In prezent orasul este cel de-al treilea mare oras.

Are o inaltime de 32 de metri si zidurile au o grosime de 3... Studenti 100 CZK 90 CZK 90 CZK 200 CZK Adulti 180 CZK 160 CZK 160 CZK 390 CZK Bilet familie 410 CZK 360 CZK 360 CZK 880 CZK Ruta A Aprilie... Taxa de intrare : cehi Ruta A Ruta B Ruta C Ruta A. ce dateaza dupa 1220. C Black Tower Copiii. 16 : 15 16 : 15 (exceptie Luni) Inchis 10 : 00 – 17 : 00(in weekend) 9 : 00 – 17 : 15 Ruta C Aprilie. Septembrie Iunie pana in August Deschis in fiecare zi Ultima vizita incepe la .5 metri. 15 : 30 16 : 00 (exceptie Luni) Inchis 10 : 00 – 16 : 00(in weekend) 10 : 00 – 16 : 30 . B.mai vechi constructii din complex. Octombire Mai. B. C Program Copiii.. Septembrie Iunie pana in August Deschis in fiecare zi Ultima vizita incepe la . Octombire Mai.. Octombire Mai. 15 : 15 16 : 15 16 : 30 (exceptie Luni) 10 : 00 – 16 : 00 10 : 00 – 17 : 00 9 : 00 – 17 : 30 Ruta B Aprilie. Studenti 50 CZK 40 CZK 40 CZK 100 CZK 20 CZK Adulti 100 CZK 90 CZK 90 CZK 220 CZK 25 CZK Bilet familie 240 CZK 210 CZK 210 CZK 500 CZK 60 CZK Taxa intrare : turisti straini Ruta A Ruta B Ruta C Ruta A. Septembrie Iunie pana in August Deschis in fiecare zi Ultima vizita incepe la . Turnul este deschis si in afara prezentei unui ghid turistic.

Muzeul contine 50.cz Telefon : 00420 384 321 279 Fax : 00420 384 321 391 • Muzeul Jindrichohradecka Muzeul a fost ridicat in 1882 iar 2 ani mai tarziu s-a deschis publicului pentru prima expozitie. In prezent. artistice importante de colectie.(2. Intrare familie : 120 CZK/ persoana (4.Turnul Negru Aprilie. Copiii. o biblioteca cu sala de lectura. Octombire Mai. Adresa : Balbínovo náměstí Square 19/I 377 01 Jindřichův Hradec Czech Republic Telefon : (00420) 384 363 660. Program : 1 aprilie – 6 ianuarie : deschis in fiecare zi (exceptie Luni) 1 iunie – 31 august si 15 decembrie – 6 ianuarie : deschis zilnic Ore : 8 : 30 – 12 : 00 si 13 : 00 – 17 : 00 In ziua 24 decembrie si 31 decembrie muzeul este deschis numai pana la amiaza. (00420) 384 363 661 Fax : (00420) 384 361 576 E-mail : muzeum@mjh. muzuel adaposteste birourile de administratie..50 EUR). Copiii pana in 4 ani au intrarea libera.20 EUR). Ghid in limba germana si engleza : 30 CZK/ persoana (1. 15 : 30 16 : 00 (exceptie Luni) Inchis 10 : 00 – 16 : 00(in weekend) 10 : 00 – 16 : 30 Adresa : Státní hrad a zámek (State Castle and Chateau) Dobrovského 1/I Jindřichův Hradec 377 01 Czech Republic E-mail : zamek@j-hradec. Septembrie Iunie pana in August Deschis in fiecare zi Ultima vizita incepe la .50 EUR).cz . iar patru ani mai tarziu in cladirea municipala ”Na váze” (on the scales) pe strada Panská ulice.000 de obiecte istorice. 000 de obiecte care reprezinta peste 100. studenti..50 EUR). Intrarea la muzeu: 60 CZK / persoana . o sala de conferinte si spatii pentru expozitii. persoane cu handicap : 40 CZK/ persoana (1. In 1888 expozitia a fost mutata in cladirea Zakostelecké náměstí Square.

Vin in fiecare an personalitati din lumea cinematografiei mondiale. pe langa meniu. Čankov (Schankau). Edvard Grieg. imparat care a domnit intre 1355-1378. Ca sa ne putem bucura de panorama oferita . Cladirile originare dateaza din perioada Renasterii. la intrare. Tašovice (Taschwitz). Olšová Vrata (Espenthor). Mustafa Kemal Atatürk. Personalitati marcate care au vizitat Karlovy Vary : Madeleine Albright. Cartiere : Bohatice (Weheditz). la poalele Muntilor Metaliferi. Doubí (Aich). Karlsbad este vechiul nume al celebrei statiuni balneare Karlovy Vary din Cehia. in stil romantic si gotic. Arhitectura din Karlovy Vary este deosebita. fiind situat la varsarea raului Teplá in Eger (Ohře). sau Zedtlitz). Ludwig van Beethoven. referindu-se la imparatul romano-german Carol al IV-lea. A fost numele oficial pana in anul 1945. Drahovice (Drahowitz). Denumirea "Karlsbad" provine din germana si semnifica "Baile lui Carol". Morgan Freeman etc). (Michael Douglas.Karlovy Vary Karlovy Vary (in germana are denumirea Karlsbad) un oras si o statiune balneara in nord-vestul Cehiei. hotelurile din statiune se mandresc ca au gazduit diversi actori sau personalitati din lumea culturala si isi atrag turistii. Stará Role (Alt Rohlau). Dvory (Meierhöfen). Rosnice (Roßnitz). Cihelny (Ziegelhütten). Are 52. Antonín Dvořák. cladit pe structura conacului de vanatoare construit din ordinul imparatului Carol. avandu-si cetatea de scaun la Praga. poze cu acestia. Carol Quintul. Karl Marx. Karlovy Vary (Karlsbad) . Sedlec (Zettlitz.orasul vechi. care are loc in luna iulie. Frédéric Chopin. Franz Liszt. aici se desfasoara Festivalul de Film de la Karlovy Vary. Petru cel Mare. Cea mai veche constructie e Turnul Castelului. Počerny (Putschirn). Friedrich Schiller. cand germanii sudeti au fost expatriati din Cehia. Heinrich Schliemann. afisand. Anual.000 de locuitori. Iosif al II-lea. De altfel. Rybáře (Fischern). Hůrky (Berghäuseln). majoritatea caselor sunt insa din “Epoca de Aur” a statiunii.

Parcul estic al statiunii este foarte ingrijit. Fiecare Colonada gazduieste un izvor termal. Obiective turistice : • Turnul Diana Se poate ajunge in acest turn prin doua modalitati : fie urmand potecile prin padure. Acestea sunt aliniate in jurul izvorului Tepla. Aici sunt izvoarele termale. Punctul de observatie din turn se gaseste la o inaltime de 25 metri si se poate ajunge fie cu liftul sau poti urca cele 150 de trepte. In plus. Decembrie Aprilie. cu 10-20 de ani in urma rulau filme si aveau loc spectacole. Era intr-o stare de degradare. Indreptul fiecarui izvor este o placa cu denumirea. cu alei largi si banci pentru odihna peste tot. Ne-a cuprins un sentiment de tristete. Admirand peisajul. A fost construit in 1914. o bere aramie. ne-am oprit la o terasa sa savuram o bere ceha: un Pilsner Urquel. Sunt parcuri multe. am iesit din oras si am ajuns langa vechea terasa de vara. aveti posibilitatea sa vedeti pe o distanta de 70 km. nemaifiind folosita de ani buni. datorita carora e vestita statiunea. Daca conditiile meteo sunt favorabile. unul din cele mai cunoscute fiind Voidlo (Izvorul fierbinte). Are o inaltime de 547 metri. ele ofera adapost in cazul in care vremea este defavorabila. Octombrie Iunie pana in Septembrie . gen Gambrinus. amaruie. Inca mai era instalatia de iluminat. Aici. Colonadele au fost construite cu scopul de a delimita un spatiu in care oamenii sa se poata plimba. pe timpurile nu foarte indepartate. va dura jumatate de ora. Drumul pana la turn cu funicularul dureaza trei minute. temperatura. funicular Inchis Martie. In total sunt 12 astfel de izvoare. 9 : 00 – 17 : 00 9 : 00 – 18 : 00 9 : 00 – 19 : 00 Cafenele si restaurante din padure Inchis 11 : 00 – 17 : 00 11 : 00 – 18 : 00 11 : 00 – 18 : 00 Noiembrie.de cladirile orasului. dar daca veti merge pe jos. fie luand funicularul care circula o data la 15 minute. sa bea apa din izvoare. aleile sunt delimitate de randuri de flori colorate. afectiunile pentru care e indicata apa. asemanator celui pe care l-am avut vazand starea bailor. Karlovy Vary e de neinchipuit fara Colonade. Mai. insa printre randurile de scaune crescuse iarba si abia se mai vedeau. Turnul are cinci etaje si din varf puteti cuprinde cu privirea intreg orasul Karlovy Vary. Intregul Karlovy Vary este un parc. Program Program Ianuarie Februarie.

M. La parter se organizeaza expozitii variate pe termen scurt. Expozitia mai cuprinde si un numar valoros de carti din biblioteca Jáchymov Latin School. Karlovy Vary Program Luni – Duminica 9 : 00– 17 : 00 Taxa de intrare Adulti . Muzeul Jan Becher T. Pe parcursul vizitei. aici au loc expozitii dedicate bauturii Becherovka. Aici veti gasi ponei. Traseul turistic si intervalul orar se poate stabili in avans. pauni si porci din China. probabil cel mai faimos lichior ceh. Muzeul se gaseste in centrul istoric al orasului. dupa care veti vedea un scurt film. Asadar. iar cea de-a treia cladire contine tratate si publicatii despre tratamentele terapeutice din Karlovy Vary. Peperioada verii. Daca veti vizita acest muzeu.G.Turnul mai are si un restaurant care va ofera un meniu ce consta in bauturi alcoolice si non alcoolice alaturi de gustati calde. La intrarea in muzeu vi se ofera sansa de a degusta Becherovka. prezentarea va fi realizata in ceha. Karlovy Vary Miercuri – Duminica 17 : 00 Taxa de intrare Adulti 60 CZK 9 : 00 – 12 : 00 si 13 : 00 – Copiii 30 CZK (expozitii Familie 120 CZK permanente) • Muzeul Jan Becher Muzeul este locul unde puteti afla mai multe despre formula secreta a bauturii Becherovka. Asadar. engleza. • Muzeul Karlovy Vary Acest muzeu isi extinde expozitiile in mai multe orase si comunitati din regiune.100 CZK (pretul include si degustarea a trei . germana si rusa. 57. veti avea posibilitatea sa vedeti obiecte asociate cu Becherovka. Program Muzeul Karlovy Vary Program Nová louka 23. fosta cladire administrativa din Poiana Noua . muzeul se intinde pe mai multe regiuni. sau sa gusta din alte bauturi din productia firmei. In Karlovy Vary muzeul se imparte in trei cladiri Casa Cheia de Aur cu expozitii de arta. Acest bitter din plante este un suvenir foarte cautat. turistii se pot bucura o gradina mini – zoo.Nova Louka (the New Meadow) cu exponate despre istoria regiunii si a balneologiei.

festivalul festivalul a intrat in Categoria A alaturi de manifestarile de profil de la Cannes. Festivalul este deschis publicului larg si este vizitat de mii de tineri cinefili.becherovka.bauturi) Studenti . Este un festival de film care se desfasoara anual in luna iulie in Karlovy Vary. Din anul 1960. Venetia si Berlin.50 CZK (pretul include si degustarea a trei bauturi) Copiii sub 18 ani : 25 CZK (fara degustare) Bilet de familie 200 CZK (2 adulti + 2 copii sub 18 ani) E-mail: vstupenky@jan-becher. Contact : Adresa . Festivalul este organizat din anul 1946 si se numara printre cele mai renumite.com Web: www.FILM SERVIS FESTIVAL KARLOVY VARY a. Festivalul International de Film Karlovy Vary este cea mai importanta manifestare culturala de acest gen din Europa Centrala si de Est. s. De-a lungul timpului festivalul a castigat recunostinta si a devenit unul din cele mai importante evenimente din Europa. Retrospective. prestigioase evenimente de acest gen. la Festivalul de la Karlovy Vary sunt prezentate in premiera peste 200 de filme din întreaga lume. Programul festivalului cuprinde urmatoarele sectiuni : Competitia de Film Decumentar – o competitie impartie in doua : filme documentare de 30 minute. Anual. Este unul din cele mai vechi festivaluri de film din lume. Forum de Independenta.com • Muzeul Sticlei Moser . Filme Cehe.cz • Festivalul International de Film Karlovy Vary Denumirea festivalului in limba ceha este Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Panská 1 110 00 Praha 1 Czech Republic Telefon : +420 221 411 011 Fax : +420 221 411 033 E-mail : program@kviff.

Vizitarea complexului se face in doua etape. • Colonada Parcului . si facea parte dintr-un complex. Colonada Pietei este o constructie alba din lemn care dateaza din anul 1883 iar arhitectii vienezi au hotarat acoperirea provizorie Izvorului lui Carol al IV-lea pana la vremea cand un edificiu solid avea sa o inlocuiasca.Sadová kolonáda Are trei izvoare termale: Izvorul Sarpelui cu apa de 30°C. Contact : Kapitan Jaroše 19 Karlovy Vary Telefon : 353449455 • Colonada Pietei . Parcul din jur explodeaza pe perioada verii in zeci de culori florale. A doua etapa a vizitei prin fabrica de sticla costa 120 de coroane si are loc numai prin tururile organizate cu ghid asa ca trebuie sa va inscrieti la ghiseul muzeului. pana in prezent coloanele au ramas neschimbate. . Izvorul Parcului cu apa de 47. un relief infatiseaza scene din povestea infatisarii statiunii. care adaposteste doua izvoare: Izvorul Pietei cu apa de 62°C si Izvorul Carol IV cu apa de 64°C. Intrarea in muzeu este libera si imediat ce intrati sunteti inconjurati de vitrine cu sticla si cristal facute de compania Moser iar o parte din muzeu este folosit pentru a arata tuturor celor interesati procesul de fabricatie. In muzeu veti gasi si un magazin de suveniruri de unde puteti trimite acasa sub forma de colet ce ati cumparat.4°C si Izvorul Libertatii cu apa de 60°C. Prima este vizitarea unui muzeu micut si a doua este un tur chiar prin fabrica. Program : muzeul este deschis in fiecare zi intre orele 9 : 00 – 17 : 00. Dar. Turul nu include salile de ornamentare si slefuire dar veti ajunge in salile de control al calitatii si de ambalare. In interiorul colonadei.Tržní kolonáda Colonada este o structura din lemn realizata in anul 1883. Asadar. Cehia are o istorie veche de secole in fabricarea sticlei si a cristalului iar acest loc este perfect pentru a afla cum se fac acestea. Colonada Parc avea bolti si coloane din fonta in momentul cand a fost construita de arhitectii vienezi in anul 1880. Pe langa tehnicile de fabricare a sticlei veti afla si istoria firmei producatoare prin intermediul portretelor celor mai importanti membri ai familiei Moser si a unui film informativ de aproximativ 10 minute.Fabrica de sticla de la Karlovy Vary este locul ideal de vizitat daca va aflati in acest oras. In mod normal cristalul este tot sticla numai ca la o calitate superioara obtinuta prin adaugarea plumbului in compozitie. ramanand municipalitatea sa le renoveze dupa ce 100 de ani au trecut peste ele.

1881. Bohemia. 360 01 Program : Biserica este deschisa zilnic din luna mai pana in septembrie. Adresa : Moravská ul..a fost construita in stil neorenascentist in anii 1871 . Izvorul Morii cu apa de 56°C si Izvorul Rusalka cu apa de 60°C. Izvorul Printului Václav II cu apa de 58°C. Asa ca nu cumva sa uiti de aparatul foto sau de cel video pentru ca vei ramane cu amintiri de neuitat.Mlýnská kolonáda in ceha .Colonada Parcului este fosta esplanada a pavilionului Blanensky care a fost demolat in 1960. Biserica se gaseste in dreapta Colonadei Vridlo. construite in secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Colonada Morii cuprinde cinci izvoare: Izvorul Stancii cu apa de 53°C.Vřídelní kolonáda in ceha . Lacasul a fost construit pe unul din dealurile care ofera o perspectiva impresionanta asupra imprejurimilor. Karlovy Vary.Vřídelní kolonáda Colonada Izvoarelor Fierbinti . cel care a realizat si bisericile Sf Nicolae din Praga. • Colonada Morii . • Biserica Sf Maria Magdalena Biserica a fost construita in anul 1737 (secolul al XVIII-lea). dupa planurile lui Kilián Ignác Dientzenhofer. Mai 10 : 00 – 17 : 00 Iunie 9 : 00 – 22 : 00 Iulie 9 : 00 – 17 : 00 August 9 : 00 – 17 : 00 Septembrie 10 : 00 – 16 : 00 • Biserica Sf Petru si Pavel .Mlýnská kolonáda Colonada Morii .Zámecká kolonáda Colonada Castelului are doua parti: Izvorul Castelului de Jos cu apa de 55°C si Izvorul Castelului de Sus cu apa de 50°C.contine un gheizer natural. Biserica Sfanta Maria Magdalena este una dintre cele mai frumoase atractii turistice din zona. Izvorul Libuše cu apa de 62°C. 13 m latime si 124 de coloane. de catre arhitectul Josef Zítek si are 132 m lungime. Izvorul Printului Václav I cu apa de 65°C. cu apa ce are temperatura de 72°C. in varful unor trepte si este cea mai buna dovada de cladire care a mai ramas in Karlovy Vary in stilul baroc. • Colonada Izvoarelor Fierbinti . • Colonada Castelului . alaturi de cele 5 Colonade prezentate mai sus.

In prezent. mai tarziu a devenit proprietatea familie Becher. Fatadele bisericii sunt bogate in decoratii. datorita centrului istoric aflat pe lista de patrimoniu mondial UNESCO. Kutná Hora se gaseste la 72 km est de Praga si este un orasel medieval care s-a dezvoltat datorita depozitelor subterane de argint gasite in aceasta zona. renascentista si baroca sunt nenumarate. Desi este o localitate mica. Una dintre picturi il infatiseaza pe tarul Petru cel Mare. Kutna Hora este o destinatie ideala pentru a fi vizitata intr-o excursie de o zi din Praga si nu vreti sa ratati nici Osuarul Kostnice din suburbia Sedlec. Aceasta constructie incantatoare din caramida rosie si cu turnul din lemn poate fi gasita langa Hotel Bristol langa Castle Hill. Interiorul capelei este decorata aproape in intregime din oase omenesti provenite din cimitirul supraaglomerat. dupa un design pseudo-gotic in centrul orasului. Biserica a fost construita dup aplanurile lui Josef Mothes. Biserica are o lungime de 35 metri si o largime de 14 metri. merita sa includeti in excursia prin Cehia si Kutna Hora. insa exemplele de arhitectura medievala. Turnul este unul din elementele distinctive ale bisericii. gotica. Biserica este atragatoare si cunoscuta datorita vitraliilor.Biserica Ortodoxa Sfintii Petru si Pavel a fost construita in anul 1897 avand 5 cupole aurite. constructia a luat sfarsit 1877. Biserica a fost construita pe o perioada de patru ani si realizata de arhitectul Gustav Wiedermann. Interiorul bisericii este decorat cu picturi si icoane daruite de aristocratii rusi. Punctele de atractie sunt biserica Sf Barbara (1388) si Catedrala Fecioara Maria. muzeul va poate oferi o expozitie permanenta de picturi ale artistului vienez Wilhelm Gause. • Golden Key Museum Constructia apartine secolului al XIX-lea si al XX-lea definind stilul baroc. • Biserica Sf Luca Biserica a fost ridicata in 1877. Desi piata de temelie a bisericii a fost pusa in 1876. Kutna Hora Este un oras din Republica Ceha. dupa modelul Bisericii Sfanta Treime de langa Moscova. Cand o casa de primire. Aceasta biserica ortodoxa rusa se gaseste in apropierea consulatului rus. Obiective turistice: . mai exact langa parc.

care ajunsese sa se incline spre exterior. vorbim despre osuarul Sedlec (Kostnice Sedlec in ceha) care este o capela romano – catolica amplasata sub cimitirul Biserica Tuturor Sfintilor din Sedlec. dar munca lui a rămas neterminată. Celelalte obiecte de mobilier sunt realizate tot din oase .• Osuarul Sedlec În secolul al XIII-lea s-au descoperit mari depozite de argint în Kutna Hora.biserica gotica . iar tavanul boltit este conturat de linii de cranii. František Rint a muncit in 1870 la terminarea acestui proiect folosind oasele a mai mult de 40.coloane. rame.000 de persoane. emblema familiei Schwarzenberg. a fost proiectata de catre Jan Santini Aichel. aceasta fiind alcatuita tot din oase. Osuarul a primit si denumirea regionala de "Biserica Oaselor". Se spune că cimitirul era foarte renumit astefl incat oamenii si-au donat ramasitele pentru a fi folosite ca parte a acestei creatii. Biserica prezinta un nivel superior. cu tavan boltit. Daca ajungeti cu trenul.folosite pe post de osuare . capela de la suprafata urmand si ea sa fie reconstruita. Capacitatea cimitirului era limitata. folosit in general pe post de capela. semnatura maestrului Rint. Aceasta avea rolul de a sprijini peretele frontal. veti parcurge 800m pe jos la Sud de gara principală din Kutná Hora. In anul1400. Biserica din oase a Osuarului de la Sedlec se afla in afara centrului orasului Kutná Hora. . Patru gramezi de oase au fost aranjate in forma de clopot pentru a ocupa cele patru colturi ale capelei. s-a hotarat sa se construiasca o capela pentru a depozita oasele. Sicilia.a fost construita in centrul cimitirului. Decoratiile constituite din schelete sunt aranjate artistic in asa fel incat ele sa formeze atat decoratiile capelei cat si mobila acesteia. Demisolul.mai pot fi numite si "Catacombele Capucinilor" din Palermo. Intre anii 1703 si 1710 biserica a fost dotata cu o noua intrare. Capele similare . cat si "Capela Oaselor" din Evora. Dar odată cu mineritul a sosit si o epidemie care a făcut ravagii printre locuitori. Aceasta lucrare. a ajuns sa fie folosit pe post de osuar pentru scheletele scoase in timpul lucrarilor de constructie ale noii biserici. Mulți oameni au ajuns aici cautand argint in ideea de a se imbogati. Un imens candelabru care este format tot din oase sta suspendat in centrul navei. in stilul baroc ceh. Niciun oscior din scheletul uman nu a ramas neutilizat. Asadar. si un demisol. Biserica Tuturor Sfintilor . Portugalia. umplând cimitirul. Semnatura autorului este asezata pe peretele apropiat usii de intrare. Unui calugar i-a venit ideea de a utiliza oasele pelvisului si craniile pentru decorarea capelei.

A doua ruta vizeaza turul minei de argint. Insa. Adresa : Havlickovo namesti 552. Coboram o scara cu 160 de trepte. Asadar. Muzeul Argintului va ofera doua rute diferite. in timpul unei explorari hidrogeologice a orasului. Prima se refera la turul Hadrek. este bine sa stiti ca mina nu este potrvitata pentru persoane supraponderale sau persoane foarte inalte. aceasta ruta nu este recomandata celor care sufera de claustrofobie. Daca ajungeti in zona. Muzeul Argintului se gaseste in cladirea Hrádek. echivalentul a sase etaje. La o adancime de aproximativ 22 m. Curtea Italiana este fosta mo netarie si fosta resedinta regala. ce a fost construita in 1300 ca turn de veghe.2 m. o galerie vehce a fost descoperita. Biserica Sf. daca la originine vorbim despre o monetarie centrala. Iar. Deschis 8 : 00 – 18 : 00. • Minele de Argint Minele de Arginta din aceasta zona pot fivazute de turisti in perioada verii. si un panou cu tehnici si instrumente de minerit. Se gaseste la o distanta de 5 minute de mers pe jos de centrul orasului (Palackeho Square).Intrare : adulţi/reducere 50/30CZK. Pe parcurs tunelul devine din ce in ce mai restrans. De asemenea. si 9 : 00 – 12 : 00 & 13 : 00 – 16 : 00 noiembrie – februarie). Program vizita Noiembrie – Februarie Martie – Octombrie Aprilie – Septembrie • Coloana Ciumei Zilnic ( 10 : 00 – 16 : 00 ) Zilnic ( 10 : 00 – 17 : 00 ) Zilnic ( 9 : 00 – 18 : 00 ) . Mina a fost descoperita in 1967. cu plafoanele sale pictate. frescele de pe pereti. in perioada aprilie – septembire si intre orele 9 : 00 – 12 : 00 in perioada martie – octombrie. Iacov. care au probleme cardiace sau respiratorii. 284 01 Kutna Hora. resedinta temporara a devenit dupa reconstructia de la sfarsitul secolului al XIV-lea. Czech Republic. se merita sa faceti o vizita. Trebuie sa mai stiti ca tunelurile au o latime de 60 cm si o inaltime de 1. aici erau emisi grosii praghezi. • Curtea Italiana Curtea Italiana are denumirea in limba ceha Vlašský dvůr si se gaseste langa cea mai veche biserica din oras.

1677). acestea sunt decorate cu statuiele Sfintilor Adalbert si Prokop. realizandu-se dupa principiile iezuitilor. la sfarsitul secolului al XVII-lea de catre Giovanni Domenico Orsi. Asadar. I.1767) si Josef Redelmayer (1727 . cu ajutorul si sustinerea lui K.1684) si de Francesco Caratti (1615. Barbara. mai exact la o distanta de 3 km de orasul Kutna Hora si vis-a-vis de Osuarul din Sedlec. • Catedrala Fecioara Maria Catedrala Fecioara Maria (Adormirea Maicii Domnului) are denumirea in limba ceha chrám Nanebevzetí Panny Marie. Giovanni Domenico Orsi este unul din cei trei arhitecti importanti importanti activi in Cehia inca de la inceputul perioadei baroce. • Biserica Sf Ioan Nepomuk Aceasta biserica poarta denumirea in limba ceha Kostel svatého Jana Nepomuckého. A fost construit in stil baroc. El s-a remarcat in special datorita arhitecturii sale bisericesti. intre anii 1713 . intre anii 1734 . A fost ridicata de faimosul arhitect iezuit František Maxmilián Kaňka. mai exact in anul 1713. Rezultatul a fost o piesa de arhitectura valoroasa cu decoratii splendide. langa Catedrala Sf. Dientzenhofer. In ceea ce priveste fatada si nisele laterale. Vorbim despre un monument construit in stil baroc. se afla statuia Fecioarei Maria iar la baza veti vedea gravuri si motive ale minelor. Este amplasata in Sedlec. A fost ridicata intre anii 1280 – 1320. Atractiile bisericii reprezinta frescele realizate de František Xaver Palek (1724 . Catedrala a fost introdusa pe lista UNESCO in 1995. ceea ce este tipic pentru acest oras.1788). • Colegiul Iezuit Colegiul Iezuit in limba ceha poarta denumirea de Jezuitská kolej.Coloana Ciumei este o sculptura baroca ce a fost realizata de sculptorul iezuit František Baugut. boala care s-a abatut asupra orasului in secolul al XVIII-lea. Constructia este destul de austera. Precizam faptul ca ridicarea bisericii a fost sustinuta financiar de municipalitatea orasului dar si de cateva donatii. Acest obelisc amplasat in centrul vechi al orasului comemoreaza victimele ciumei. doar fatada principala se aseamana unui palat italian de la inceputul perioadei baroce. Biserica a fost redeschisa publicului in anul 2000.1752. prezentand legenda Sf Ioan Nepomuk. Cele 13 statuie din exteriorul celegiului au fost realizate de sculptorul František Baugut in perioada 1703 – 1716. Alaturi de Carlo Lurago (1615 . In varf. .1715. constructia acestei biserici este in stil baroc si este destul de diferita pentru turistii care viziteaza zona si care se asteapta sa analizeze arhitectura locala.

iar Sf. • Biserica Manastirii Ursulite In limba ceha poarta denumirea de Kostel Kláštera Voršilek. 28401 Kutna Hora. constructorul catedralei Sfantul Vitos (svatého Víta) din Praga. dupa planurile lui Bedřich Ohmann. biserica este o bijuterie in stil gotic tarziu. Constructia a fost ridicata in 1380 de catre Johann Parler. Constructia a fost ridicata la inceputul secolului al XX-lea. Asadar. A fost ridicata in stil gotic intre anii 1330 – 1380. Acest muzeu a fost deschis in luna mai 2002 si de la aceasta data pana la sfarsitul anului 2010 a fost organizat si condus de Asociatia Civica pentru Muzeul de Alchimie in Kutna Hora. Biserica se gaseste pe lista patrimoniului mondial UNESCO si este una din atractiile principale ale orasului. aici veti descoperi istoria si practicile alchimiei. Iacov poarta denumirea in limba ceha Kostel svatého Jakuba. Este bine sa stiti ca este una din cele mai faimoase biserici gotice din Europa centrala. • Biserica Sf Barbara In limba ceha are denumirea de Chrám svaté Barbory. orasul este un oras de mineri. Dupa cum se stie. Desi muzeul este o adevarata curiozitate. Kutna Hora. • Alchemy Museum Muzeul Alchimiei este gazduit de cladirea Sankturinovský House. Catedrala mai gazduieste si o galerie de tablouri ce apartine Goticului tarziu si Renasterii. Taxa de intrare : 50 CZK/persoana. fiul lui Peter Parler. presedinte Michal Pober.Jana Nepomuckeho). un exemplu unuic. tot aici veti gasi si Centrul de Informatii si Galeria Felix Jenewein.Se gaseste la o distanta de 5 minute de mers pe jos de centrul orasului (Palackeho Square). Denumire : St. Adresa : Husova. si a fost realizata in stil baroc. Lucrarii s-au terminat in anul 1905. Prefabricara metalelor in aur este o activitate care a pus stapanire timp de secole pe mintile persoanelor instarite si cu putere. cea mai valoroasa cladire din aceasta zona. Barbara sfantul patron al minerilor. • Biserica Sf Iacov Biserica Sf. Este una dintre cladirile care domina orizontul orasului. Lednice . influentand intreaga arhitectura europeana.John of Nepomuk Church (Kostel sv.

12 : 00 – 16 : 00) Sambata si Duminica (10 : 00 – 12 : 00 . Miercuri (8 : 00 – 17 : 00 ). Palatul a fost la inceput o vila renascentista. Website : www. 12 : 30 – 15 : 00) Mai .Centrul de Informatii Turistice Noiembrie . Program : Luni (8 : 00 – 17 : 00). 12 : 00 – 15 : 00) Aprilie Sambata si Duminica (inchis) Luni – Vineri (9 : 00 – 11 : 00. aspira la luxul rural la cea mai mare scara. Adresa : Zámecké náměstí 70. Fax : +420 519 340 372. Telefon : +420 519 340 986. Satul are un palat si cel mai mare parc din tara.cz. Centrul de Informatii Turistice poate fi gasit la adresa : Zámecké náměstí 68. 691 44 Lednice. Este un exemplu minunat de arhitectura peisagista dezvoltata in perioada Iluminismului. Czech Republic. La inceput. 691 44. din secolul al XVII-lea.Lednice este un sat din Republica Ceha care in 1966 a fost trecut pe lista patrimonului mondial UNESCO. Lednice era sub conducerea Casei de Liechtenstein. E-mail : tic@lednice. 12 : 00 – 15 : 00) Sambata si Duminica (10 : 00 – 12 : 00 . Parcul care inconjoara palatul este dispus in stilul unei gradini engleze si cuprinde un numar de creatii ale lui Joseph Hardtmuth. inclusiv ruinele unui castel medieval pe malurile raului Thaya si un minaret soliotar inalt de 60 m.cz. Domenico Martinelli si Anton Johan Ospel. Oficiul Municipal Lednice va sta la dispozitie. 12 : 00 – 17 : 30) . Joi (8 : 00 – 14 : 00).Martie Luni – Vineri (9 : 00 – 11 : 00. Telefon : +420 519 340 112. Cladirea fiind amenajata de catre arhitectii baroci Johann Bernhard Fischer von Erlach.lednice. 12 : 30 – 16 : 00) Iunie Luni – Vineri (8 : 00 – 11 : 00. Intre anii 18461858 a fost reconstruit in stil Neo-Gotic. devenind resedinta de vara a Printului conducator Liechtenstein. astfel incat destinul sau a fost legat de cel al nobilei familii. Vineri (inchis). Daca sunteti interesati sa afli cateva informatii.Octombrie Luni – Vineri (9 : 00 – 11 : 00. Fax : +420 519 340 986. sub supravegherea lui Georg Wingelmuller. Program . E-mail : kancelar@lednice.cz. Lednice. avand o suprafata de 200 km2. Marti (8 : 00 – 14 : 00).

birds of prey. pe o durata de 45 de minute.Sambata si Duminica (9 : 00 – 12 : 00 . • Castelul Lednice Se poate face un tur al castelului cu un grup de 45 de persoane. Catelul II (circuit primul etaj – apartamentele regale) – maxim 25 de persoane intr-un grup / durata (45 minute) : Program : Aprilie si Octombrie Septembrie Mai – August Pauza de masa Sambata si Duminica 9 : 00 – 16 : 00 Zilnic (exceptie luni) 9 : 00 – 16 : 00 Zilnic (exceptie luni) 9 : 00 – 17 : 00 12 : 00 -13 : 00 . persoane cu dizabilitati (120). Seiferos . Zayferus . Copiii. The Riding hall. Castelul Johns. pensionari.birds of prey. The Green House ( Casa Verde). studenti. studenti.Octombrie Septembrie Mai – August Pauza de masa Taxa de intrare Zilnic doar cu rezervare (15 persoane) Sambata si Duminica 9 : 00 – 16 : 00 Zilnic cu exceptia zilei de luni 9 : 00 – 16 : 00 Zilnic cu exceptia zilei de luni 9 : 00 – 17 : 00 12 : 00 – 13 : 00 150 CZK Adulti Copiii. 12 : 30 – 17 : 30) Iulie – Septembrie Luni – Vineri (8 : 00 – 17 : 30 ) Sambata si Duminica (9 : 00 – 17 : 30) In Lednice gasiti urmatoarele atractii turistice : Castelul Lednice. Minaret. Program – Castel I Aprilie . persoane cu 80 CZK dizabilitati Familie 380 CZK Pentru un tur al castelului in limba straina : adulti (170 CZK). pensionari.

veti vedea dealurile Palava si Muntii White Carpathian. studentii si persoanele cu dizabilitati (30 CZK) • Minaret Constructia a fost ridicata intre anii 1798 – 1802 dupa proiectul arhitectului Hardmuth. La parter sunt opt sali care sunt decorate cu ornamente Moresque. Din turnul inalt de 60 m. copiii. Green House are o inaltime de 10 metri. este o cladire cu trei turnuri. Program : Aprilie si Octombrie Mai . Acoperisul este sustinut de doua coloane din fonta. studentii si persoanele cu dizabilitati (20 CZK) Liberec . Martie. familie (380) • Green House Constructia a avut loc odata cu reconstructia castelului in 1844 avand o structura moderna din fier. studenti. pensionarii. 92 metri lungime si o latime de 13 metri.Septembrie Pauza de masa Zilnic (exceptie luni) 9 : 00 – 16 : 00 Zilnic (exceptie luni) 9 : 00 – 17 : 00 12 : 00 – 13 : 00 Taxa de intrare : adulti (40 CZK). Program : Februarie.Taxa de intrare : 150 CZK (adulti). copiii. De fapt. copiii. Este amplasata pe un teren mlastinos si pe piloni de lemn. Noiembrie si Decembrie Aprilie si Octombrie Mai .Septembrie Pauza de masa Sambata si Duminica 9 : 00 – 16 : 00 Zilnic (exceptie luni) 9 : 00 – 16 : 00 Zilnic (exceptie luni) 9 : 00 – 17 : 00 12 : 00 – 13 : 00 Taxa de intrare : adulti (60 CZK). La parter. pensionari. intrarea are forma de arcada si este decorata cu cateva citate din Coran. Din cladire aveti o panorama minunata asupra parcului. persoane cu dizabilitati 80 CKZ. pensionarii.

Cele trei cupole din cupru pot fi vazute de la mare distanta. s-au construit mai multe cladiri impozante. Este un oras ce a fost candva bogat si este al doilea ca marime dupa Praga. Benes Este principala piata a orasului care isi trage denumirea dupa presedintele perioadei belice. iar una dintre ele a functionat o perioada drept han.X. Locuit de emigrantii germani si flamanzi inca din secolul al XIV-lea. Liberec se gaseste la o distanta de o ora cu masina de Praga si pe acest traseu sunt si autobuze care parcurg aceasta distanta. Saldy. E. Asemeni multor orase din Republica Ceha. Unele dintre cele mai vechi si mai interesante case din Liberec sunt Casele Wallenstein. Edvard Benes. devenind totodata si important centru turistic. Liberec a fost caminul industriei de textile. printre care Primaria Neo-gotica. in trecut orasul a fost un important centru de tesatorii. Obiective turistice : • Piata Dr. Pe vremuri au fost locuite de tesatori. si Liberec are numeroase cladiri istorice. aeroport care primeste zboruri si pentru Liberec. Daca ajungeti in aceasta zona. Aeroportul principal in Cehia este cel din Praga Prague Ruzyne Airport. A fost construita in 1893. Teatrul F.1893 si este o constructie in stil neo – renascentist. Dupa razboi si-a redobandit pozitia ca principalul oras al Boemiei de Nord. • Cladirea Primariei Cladirea impresionanta a primariei este piesa de arhitectura remarcabila din Liberec. Langa primarie este o alta cladire impunatoare. de unde si numele "Manchester a Boemiei". opera. avand aspectul unei catedrale sau a unui palat decat a unei cladiri administrative. Odata cu Revolutia industriala din secolul al XIX-lea. Castelul Liberec a fost la origini un palat renascentist din anii 1583 – 1587 si a fost reconstruit de cateva ori. si Muzeul Boemiei de Nord. Liberec va ofera multe atractii turistice. Intre cele doua razboaie mondiale orasul a fost principalul centru al cetatenilor cehi de origine germana. Cele trei cladiri cu rame de lemn dateaza din anii 1678 – 1681. Acesta a fost construit in 1883 si poarte denumirea dupa dramaturgul Frantisek Xaver Salda. dar si cladiri moderne. Asadar. Principalul obiectiv turistic din oras este chiar primaria care a fost construita intre 1888.Liberec de gaseste in nordul Boemiei. Ca rezultat al prosperitatii. . mari fabrici industriale au fost deschise in oras. Domina piata principala din Liberec.

Locatie : Sokolovské náměstí. Acest teatru a ocupat un loc important in viata culturala a orasului. A fost construit in 1883 si s-a deschis in septembrie 1883. baler. Interiorul cladirii inca mai rezista in stilul original baroc de la jumatatea secolului al XVIII-lea. Führich. Braun si o parte din picturi au fost realizate de J. al XIX-lea era unul dintre principalele centre industriale din Imperiul Austro-Ungar: cu siguranta consilierii si ceilalti angajati ai primariei erau flatati de aspectul impunatoarei cladiri ce semana izbitor cu primaria din Viena. Liberec 1. Marimea si ornamentele aratau statutul si bogatia orasului. Program : Ianuarie – Decembrie Luni – Sambata Luni – Sambata 7 : 00 – 8 : 00 18 : 00 – 19 : 00 . fapt care prezinta un avantaj pentru teatru. Teatrul si-a extins treptat activitatile pana la drama. • Biserica Sfintei Cruci Aceasta biserica pare sa fie cea mai pretioasa biserica construita in stil baroc din Liberec. B. Ar trebui mentionat faptul ca biserica a adapostit candva prima biblioteca publica in 1759. • Biserica Sf Anton cel Mare Biserica este una din cele mai frumoase biserici din Liberec. acesta fiind unul din reperele orasului. datorita turnului inalt de 70 de metri. Este amplasat in zona centrala a orasului. Program : Ianuarie – Decembrie : 18 : 00 – 19 : 00. teatru experimental. Salda Acest teatru se gaseste in spatele primariei. • Teatrul F. care in sec. Neumann. care pare sa aiba o istorie destul de interesanta. Renovarea bisericii s-a facut astfel incat biserica sa se asemene cu Templul Hejnice. O parte din obiectele de arta au ramas in biserica pana in prezent. Gradina bisericii are un pilon care a fost sculptat de M. cea mai pretioasa pare sa fie Fecioara Maria.Primaria a fost ridicata dupa modelul arhicetului vienez F. Anton Kopsch a finantat o parte din decoratiile bisericii. X. Biserica a fost terminata in 1588 si a fost prima cladire masonica. Locatie : Malé náměstí. Numele se trage dupa dramaturgul avantgardist František Xaver Šalda. Interiorul are decoratii protestante iar altarul prezinta sfintii din Boemia. Cladirea a fost construita in stil neorenascentist.

Informatii : Telefon +420 482 710 616.cz Program : aprilie – octombrie (8 : 00 – 18 : 00) Noiembrie – martie (8 : 00 – 17 : 00) Taxa de intrare : 115 CZK / copiii (65 CZK pentru copii de pana la 15 ani). reptile. tigri.zooliberec. rinoceri. Fax +420 482 710 618 E-mail info@zooliberec. Face parte din programe care au ca scop salvarea speciilor de animale pe cale de disparitie.• Castelul Renascentist La origini. pasari de prada. pavilion cu pasari flamingo. girafe. Aceasta Gradina Zoologica este aproape de centrul orasului. • Gradina Botanica . 249 pasari dintr-un numar de 66 de specii. Se gaseste pe o suprafata de 13 hectare. Aceasta Gradina mai este cunoscuta si pentru faptul ca aici se gaseste tigrii albi care sunt o raritate. castelul Liberec a fost un palat renascentist construit intre anii 1583 – 1587 si a fost reconstruit de cateva ori. Gradina mai are 527 mamifere dintr-un numar de 63 de specii. Este singura din Cehia care creste tigri albi. Gradina mai ofera turistilor si bauturi racoritoare. o specie din care mai traiesc doar cateva zeci de exemplare in toata lumea. Gradina Zoologica din Liberec este singura din Europa Centrala care creste tigrii albi. Gradina Zoologica a fost ridicata in 1919 si anual primesc aproximativ 300. leoparzi. In anul 2009. Aceasta Gradina Zoologica este specializata in cresterea speciilor de animale rare si pe cale de disparitie. 26 de reptile din 9 specii si 22 pesti dintr-un numar de 5 specii. studenti (65 CZK). Gradina Zoologica a sarbatorit 90 de ani de existenta.cz Website www. Printre cele mai importante specii de aici. • Gradina Zoologica Este cea mai veche Gradina Zoologica din Cehia. Expozitii : pavilioane cu girafe. +420 482 710 617. expozitie de pinguini. urangutani.000 de turisti. Traseele pentru vizitatori sunt amenajate astfel incat sa le ofere o plimbare confortabila. Tigrii Columbus si Isabela au fost adusi din Elvetia. pavilioane cu elefanti. gasim : cimpanzei.

Anual aici vin aproximativ 100. fiecare cu propriul microclimat.000 turisti. Informatii pentru turisti Adresa : Botanická zahrada Liberec Purkyňova 630/1 Intrare : Lesní str. Clima din Liberec este submontana si umeda iar expozitiile din gradina sunt cele mai potrivite. studii stiintifice. Modificarile sunt parte din natura ciclica a vietii iar Gradina Botanica fiind o institutie organica. Dar aceste sere avand colectii speciale nu sunt totusi accesibile turistilor. La intrarea in gradina veti vedea un parc oferind o colectie de arbusti care poarta de numirea de Fruticetum. de asemenea. Aici la jumatatea lunii iunie veti avea posibilitatea sa admiratii colectiile de trandafiri. Gradina mai are inca noua sere. Complexul de sere a fost proiectat de inginerul Pavel Vaněček. burse studentesti de cercetare. suporta modificari. cu mii de plante mutate. implicarea in diverse proiecte care se bazeaza pe conservarea naturii. conservarea patrimoniului de catre generatiile anterioare de gradinari nu este suficienta. Vitalitatea gradinii trebuie mentinuta prin contacte profesionale internationale.Gradina Botanica din Liberec este cea mai veche din Cehia si in prezent are o existenta de peste 110 ani. Demolarea serelor dar si ridicarea unor noi sere in acelasi timp a avut loc in aceasta perioada. langa linia de tramvai "Botanická . Dar. In interiorul acestor sere. Istoria sa ofera turistilor calitate si siguranta. Gradina va mai ofera si cateva specii de trandafiri salbatici din diverse parti ale lumii. Gradina Botanica din Liberec adaposteste colectii bogate de plante exotice din Cehia. Serele ofera un microcosmos pentru mediul tropical si subtropical. dar mai trebuie asigurata si de dezvoltarea personalului.cz Program : Luni – Duminica 8 : 00 – 16 : 00 (ora de iarna) .ZOO" Telefon : 00420 485 252 811 Fax : 00420 485 252 833 E-mail : info@botanyliberec. publicatii. au fost create cateva scenarii pentru a ilustra mediul natural pentru diferite plante. Serele de aici au fost demolate complet in perioada 1995 – 2000 din cauza faptului ca structura s-a ros si sistemul de incalzire nu mai era sigur..

Aici sunt tratate boli legate de rinichi dar si boli ale tractului urinar.81 km2. De-a lungul anilor. copii. orasul devine statiune termala publica. statiunea a atras numerosi vizitatori de renume. Orasul se gaseste la o altitudine de 630 m intre granita cu Bavaria (Oberpfalz) si Kaiserwald (Slavkovský Les) intr-o vale cu panta. Infiintata in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Marianske Lazne este o statiune noua. in cinstea marelui compozitor. probleme cu metabolismul. In anul 1813. La inceputul secolului al XX-lea. regele Edward VII al Angliei si Imparatul Austriei Franz Josef.000. compozitia chimica este diferita. Suprafata este orasului Marianske Lazne este de 51. Se afla la o distanta de 170 km de Praga. aproximativ 1.Luni – Duminica 8 : 00 – 18 : 00 (ora de vara) Taxa de intrare : Adulti (140 CZK). Dupa cum am mai precizat. in a treia saptamana din august. probleme cu caile respiratorii dar si probleme cu pielea. studenti (70 CZK) Accesul interzis cainilor Marianske Lazne Marianske Lazne este o statiune moderna din Boemia. Datorita numarului mare de vizitatori orasul are multe biserici. printre care scriitorii Goethe si Nikolai Gogol. In fiecare an. Calitatile apelor de aici sunt cunoscute inca din secolul al XIV-lea. Marianske Lazne gazduieste Festivalul Chopin. comparativ cu alte statiuni din Cehia. dar toate continand gaz carbonic. gasim un numar de aproximativ 40 de izvoare termale reci. Acest oras are o populatie de 14.000 sticle cu apa minerala au fost puse in export anual. cand aici este un sat cu denumirea Úšovice.300 locuitori fiind situat in regiunea Karlovy Vary (Okres Cheb din Karlovarský kraj) din partea de vest a Cehiei. Printre care gasim Biserica Anglicana proiectata arhitectul victorian cunoscut William Burges si a fost fondata . compozitori Wagner si Chopin. Din punct de vedere istoric orasul dateaza de peste 100 de ani. Codul postal este 35330. Statiunea se gaseste in jurul a 40 izvoare termale. Prima dovada scrisa dateaza din 1273.

fiind a doua biblioteca din Cehia. Mikulov Orasul Mikulov ofera tuturor turistilor foarte multe atractii. In centrul istoric gasiti vechiul oras evreiesc. De interes deosebit sunt biserica manastirii. poti sa te relaxezi si sa te bucuri atmosfera statiunii balneo-climaterice si de gastronomia excelenta. Este o statiune vizitata si admirata de regi si de imparati. Asadar. Mariánské Lázně este o adevarata atractie printre statiunile balneoclimaterice din Cehia. In prezent. de muzicieni si de cercetatori. Este a doua manastire foarte veche din tara. ce contine aproape 100 000 volume. Manastirea a fost inchisa in timpul regimului comunist. Este un oras de vindecare cu izvoarele termale de aici. Situata in partea de vest a Boemiei langa statiune. Biserica a fost construita in 1879. imediat dupa moartea arhitectului Burges. Aici iti poti mentine sanatatea cu ajutorul celor mai buni specialisti in balneologie. pastrata intacta desi dateaza din secolul al XIII-lea si biblioteca. dar si multe restaurante unde puteti degusta vinurile din aceasta regiune. Vizitatorii care au ca pasiune sportul sunt atrasi de aceasta zona deoarece aceasta ofera numeroase trasee pentru ciclism. manastirea incanta pe toti cu frescele sale in stil baroc si cu biblioteca sa uimitoare. • Manastirea Tepla Manastirea a fost construita in secolul al XII-lea. Viziteaza acest oras deoarece este benefic atat pentru sanatate cat si pentru relaxare. Majoritatea cladirilor din statiune au fost construite intr-o perioada relativ scurta intr-un stil istoric minunat. Cladirile vechi din oras au fost renovate in timp ce o parte din acestea au fost transformate in . In anul 1992. de artisti faimosi. nu mai este un lacas de cult ci mai degraba este o sala de concert.de Lady Anna Scott in memoria sotului ei care a murit Mariánské Lázně in anul 1867. Orasul este situat in regiunea Moravia de Sud. Poti admira castelele vechi din zona sau pur si simplu. in partea de est a Republicii Cehe. importanta acestui loc a fost recunoscuta de catre autoritatile locale si Mariánské Lázně a fost introdus in patrimoniul cultural alaturi de numeroasele sale cladiri.

Persoana de contact : Josef Hrdlička. caci pana la urma orasul este amplasat intr-o regiune viticola. Codul postal este 69201. O alta dovada a comunitatii evreiesti a fost descoperita in timpul unei constructii.cz. bilet redus copii sau studenti (10 CZK). Rutele dintre Brno si Viena au fost intotdeauna protejate de acest turn. Majoritatea celor care ajung aici sunt din Austria si Slovacia. In ceea ce priveste centrul vechi al orasului. Website : www. populatia era de 7 624 locuitori. Parcul Chateau ofera vizitatorilor o plimbare relaxanta. cu toate aceste evidente.mikulov@seznam. restaurante. Orasul va mai ofera si 50 de restaurante unde puteti bea un pahar de vin.hoteluri. case de vacanta dar si magazine. Pe langa faptul ca puteti vizita orasul si mai puteti degusta si vinuri. Turnul Caprei sau Kozí Hradek a fost construit in secolul al XV-lea si a aparat castelul Mikulov. turistii mai sunt atrasi si datorita numarului mare de rute de ciclism din zona.34 km2. Asadar.mikulov. fortificatiile gotice care au fost pastrate pana in prezent. In ceea ce priveste vinurile cele mai cunoscute din zona. Suprafata este 45. In 2005. Telefon : +420 608 002 976. Pinot Blanc si Chardonay.cz. iar cea mai cunoscuta persoana de aici a fost probabil Jehuda Low ben Becalel. orasul este un centru de viticultura si vinicultura. • Turnul Caprei Turnul Caprei sau Kozí Hradek se gaseste printre cele trei structuri care domina dealurile din jurul orasului. Cele mai multe rute de ciclism sunt gasite in regiunea viticola asa ca puteti combina consumul de vin moderat cu plimbarile cu bicicleta. cand a fost gasita o baie evreiasca care dateaza din secolul al XVII-lea si care este destul de bine pastrata. vechiul oras evreiesc nu mai este locuit de evrei. E-mail : hrdlicka. • Piata istorica din Mikulov . aici poate fi locul ideal pentru vizionarea unui film.cz.mikulov. Prefixul telefonic international este +(420). Webiste-ul orasului : www. copii sub 6 ani au intrarea libera. In secolul al XVI-lea comunitatea evreiasca a avut un rol foarte important deoarece orasul a fost chiar si sediul Rabinului Sef din Moravia. Program : cand observati steagul sau mai puteti vizita turnul daca faceti o rezervare telefonica. din cauza faptului ca acestia au fost nevoiti sa fuga din tara dupa ce Cehia a fost invadata de Germania nazista inainte de Al Doilea Razboi Mondial. Totusi. acestea sunt : Welschriesling. Taxa de intrare : bilet intreg (20 CZK).

In anii dupa razboi. castelul se nuanteaza perfect cu istoria moderna. In perioada noiembrie – martie. iar pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea. • Castelul din Mikulov Fostul castel Liechtenstein.au reconstruit castelul in 1719. trebuie sa sunati cu doua zile mai devreme pentru a face o rezervare. Castelul de origine a fost ridicat pe la sfarsitul secolului al XIII-lea. Din pacate. Casele care pot fi vazute si astazi au fost ridicate in perioada secolului al XVII-lea. apoi Diestrichstein. dar retine infatisarea fortaretei medievale de origine. castelul renaste asemenea unei pasari phoenix din propria cenusa. Program : Aprilie . domina orizontul orasului Mikulov de secole intregi. se patreaza un butoi din secolul al XVI-lea. Daca piata centrala a fost construita intr-un stil renascentist. In ceea ce priveste pivnita acestui castel. conferinte. Este echipat cu toate cele necesare pentru a putea sa se desfasoare aici diverse evenimente sociale. iar 1950 Castelul Mikulov incepe sa functioneze ca Muzeu de Istorie Regional. In pivnita de vinuri din castel. In prezent. Piata este dominata si de o fantana dar si de statuia Pomona din secolul al XVIII-lea si de statuia Sfanta Treime din 1723 – 1724. .familia Dietrichstein . spectacole.Aceasta piata istorica se gaseste in centrul orasului iar aspectul din prezent il are din ultimele decenii ale secolului al XVI-lea. avand o capacitate de 101. baluri. mai este considerata ca fiind unul din cele mai mari depozite de vin din Europa Centrala. concerte. Castelul Mikulov este considerat o creatie de arhitectura baroca. se pare ca nu este autentic. Urmatorii proprietari in secolul al XVI-lea .300 litri. intre anii 1719 – 1730 a fost complet renovat si refacut de familia Dietrichstein.Octombrie Marti – Duminica 9 : 00 – 16 : 00 Mai – Septembrie Marti – Duminica 9 : 00 – 17 : 00 Ultima intrare este cu o ora inainte de inchiderea programului. au acces doar grupuri de 25 de persoane sau un grup mai mare. care pare sa fie cel mai mare din Europa. In acest caz. + 420 776 606 133. Castelul a fost donat familiei Liechtenstein 1249 de catre Přemysl Otakar al IIlea. dupa cum am precizat mai sus. prezentari. Printre cele mai importante constructii istorice din zona gasim Casa Cavalerilor si Casa Tunurilor. Telefon : + 420 777 061 230. castelul a fost ars iar apoi. A fost reconstruit aproape in totalitate dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Castelul Vranov. Telefon : +420 519 510 388. Septembrie. cand Sinagoga si-a patrat infatisarea din prezent. Se gasesc la 11 km de Castelul Mikulov. In prezent. puteti vedea 45 de case construite din piatra ridicate pe la jumatatea secolului al XVI-lea fiind declarate monumente culturale. acesta contine in jur de 4000 de morminte. mai puteti vizita si alte locuri foarte importante din punct de vedere istoric. Cea mai veche piatra de mormant pare sa dateze inca din 1605.In acesta zona. care a pus in renovare si castelul. Sinagoga din secolul al XVI-lea. fiind un adevarat loc de purificare in zile de sarbatoare. pe langa Castelul Mikulov. Cel mai mare cimitir evreiesc din Mikulov este unul din cele mai importante monumente de acest gen din tara.cz. evreii au locuit in Mikulov si si-au dezvoltat un cartier care era delimitat de strazile Husova. Sinagoga a fost deschisa publicului pe la inceputul anilor . Castelul Lednice. In urma unei renovari de lunga durata si foarte costisitoare. Octombrie Iulie. Castelul Straznice. August Ultima intrare Taxa de intrare : Pret intreg Pret redus 230 CZK 20 CZK Marti – Duminica 10 : 00 – 16 : 00 Luni – Duminica 10 : 00 – 18 : 00 . Primele inmormantari dupa ce comunitatea evreiasca s-a stabilit in zona au avut loc cam pe la jumatatea secolului al XV-lea. este situar la 61 km distanta de Mikulov. Renovarea a fost proiectata de arhitectul J.mikulov.. Ch. Printre care gasim Castelul Milotice. Alfonse Muchy si Brněnská.. Program : Aprilie – Iunie. E-mail : info@ckmerlin. In prezent.cz. Webiste : www. Cimitirul evreiesc cu cea mai veche piatra mortuara care dateaza din anul 1605 dar si baile evreiesti medievale Mikhev. In ceea ce priveste obiectivele turistice ale comunitatii evreiesti din Mikulov gasim Calea educationala cu 13 opriri pe o ruta de 1 km. • Monumentele comunitatii evreiesti din Mikulov Inca din secolul al XV-lea.cu o ora inainte de inchiderea programului Sinagoga din secolul al XVI-lea si schimbat forma in urma reconstruirii in stil baroc dupa incendiul din 1719. Cimitirul a fost ridicat in trei etape. fiind o bijuterie baroca ce nu poate fi ratata daca ajungeti in aceasta zona. Contact : Hřbitovní náměstí 692 01 Mikulov. Oedtl.

Martie Luni – Duminica 10 : 00 – 17 : 00 Luni – Duminica 9 : 00 – 18 : 00 .Septembrie Noiembrie . in partea inferioara a pietei Mikulov. +420 519 444 569. astfel gasindu-se aici mormantul familiei Dietrichstein si ramasitele membrilor familiei au fost mutate. Cladirea a fost distrusa din cauza unui incendiu in 1784 si o fost reconstruita abia la jumatatea secolului al XIX-lea. universitatii vechi.cz .cz . traditiilor de mestesugarit dar si datorita locatiei centrale. Náměstí. Telefon : +420 519 309 019. . Pret redus (30 CZK) Olomouc Este unul din cele mai importante orase din Cehia. doar grupuri de 15 persoane sau mai mult.cz. • Mormantul Dietrichstein Biserica Sf. culturii. Octombrie Iunie .rmm. Program : Aprilie. Contact : Město Mikulov. E-mail : rmm@rmm. Website : www. Mai. Contact : Muzeul Regional din Mikulov Husova 11 692 01 Mikulov. Ana a fost construita intre anii 1623 – 1656. Trebuie sa faceti rezervari inainte cu cel putin doua zile via TIC Mikulov Náměstí 1. In partea de sud – vest a bisericii se gaseste capela funerara a familiei Dietrichstein. e-mail: tic@mikulov.cz... +420 724 987 900. Muzeul Regional si-a instalat o expozitie care prezinta istoria comunitatii evreiesti din Mikulov. Orasul Olomouc a fost intotdeauna un centru de atractie pentru turistii din intreaga lume. tel.mikulov. Fatada cu doua turnuri a fost realizata la inceputul secolului al XVIII-lea.cz Taxa de intrare : Pret intreg Pret redus Pret familie Pe perioada iernii 50 CZK 25 CZK 100 CZK (1 – 2 copii) Pret intreg (60 CZK). In prezent. Website: www.1990. Telefon : +420 720 151 793. Program : Sinagoga este inchisa pentru renovare. 692 01 Mikulov. E-mail: kultura@mikulov. toate acestea datorita istoriei bogate a orasului. pentru comercianti si pentru oamenii de afaceri.: +420 519 510 855.

bilete la evenimentele culturale. In prezent. In ceea ce priveste Centrul de Informatii Turistice Olomouc. Website : www. acesta este deschis 7 zile pe saptamana. deoarece toti artistii si mestesugarii care au lucrat la acest monument erau locuitori din . cand vorbesti despre Olomouc. Orchestra Filarmonicii din Moravia dar si cateva galerii si muzee. Barbara. Aici gasiti cele mai interesante si atragatoare cladiri si obiective turistice. Aici a fost omorat ultimul rege Přemysl Wenceslas al IV-lea in 1406. Pe langa structurile de origine (1204) mai gasim partea de jos a turnului. vorbesti despre un oras industrial care pastreaza mult din caracterul sau istoric. Le ofera materiale informationale. si anume Horni si Colni. Czech Republic. Olomouc. suveniruri.Orasul dateaza din secolul al X-lea si are cateva exemple arhitecturale frumoase si vechi. Orasul promoveaza toate activitatile culturale si artistice. Asadar. Aici mai poti gasi informatii despre cazare in oras dar ti se mai ofera si o plimbare prin oras alaturi de un ghid turistic. • Holy Trinity Column (Coloana Trinitatii din Olomouc) Coloana Trinitatii este un monument baroc din Cehia care a fost construita intre anii 1716 – 1754 pentru a-l slavi pe Dumnezeu. Ofera tuturor turistilor informatii despre orasul Olomouc si despre obiectivele turistice si mai ofera si cateva sfaturi despre cum sa-si petreaca vizitatorii timpul liber. se gaseste la o distanta de 15 de mers pe jos de centrul orasului. Acest centru se gaseste in cladirea primariei din oras. zilnic intre orele 9 : 00 – 19 : 00.cz. fac din acest oras un loc foarte placut pentru o plimbare in aer liber. Capela Sf.olmuart. Coloana mai simboliza si patriotismul local. • Přemysl Palace Adresa : Václavské nám NE of Old Town Pret : adulti (20 CZK ) Reducere (10 CZK) Program : Aprilie – Septembrie (Marti – Duminica 10 : 00 – 18 : 00) Palatul este marginit de o catedrala si reprezinta un monument cultural national. in aceasta zona gasindu-se Teatrul din Moravia. Este deschis publicului. Orasul vechi este situat intre doua piete. Bulevardele orasului si pietele sunt largi si impreuna cu parcurile si spatiile verzi. Adresa: Wenceslas`s Square (Vaclavske namesti).

gasiti alti 18 sfinti sculptati in piatra. Oficiul de Informatii Turistice ofera brosuri gratuite foarte detaliate care descrius istoria orasului Olomouc. Coloana o sculptura aurita din cupru a Sfintei Treimi alaturi de Arhanghelul Gabriel in varf si Adormirea Maicii Domnului in spate. A fost cel mai mare grup de sculptura in stil baroc din Cehia. Generalul James Keith le-a respectat dorintele si astfel au fost oprite atacurile. . aceasta a devenit o adevarata sursa de mandrie pentru locuitorii din oras. Este situat in centrul orasului. Czech Republic. In ceea ce priveste vizitarea cladirii. sfinti pentru care a fost inchinata si dedicata capela din oras. Coloana a fost refacuta imediat dupa razboi si o parte a fost lasata distrusa in amintirea evenimentului care s-a produs in acest loc.Olomouc. Ioan Botezatorul – alaturi de alti sfinti Sf. iar in 1474 a fost decorat dupa stilul gotic tarziu. care a fost realizatape trei nivele. In jurul anului 1539 a fost completat cu o usa si niste scari in stil renascentist. Lawrence si Sf. este un obiectiv turistic care poate fi destul de greu de ratat. aceasta nu este deschisa publicului decat pentru a vizita turnul. In anul 2000 a fost introdus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea de unul din cele mai exceptionale exemple de expresie artistica baroca din Europa Centrala. Si totusi. In partea de sus gasiti sfinti care au legatua cu viata lui Iisus de pe pamant – parintii mamei Sf. La baza coloanei. Dupa patru ani cand orasul a fost asediat de catre armata prusaca iar Coloana Trinitatii a fost lovita de cateva ori. Ioachim si Ana. atunci locuitorii orasului au ajuns pana la Generalul prusac sa-l roage sa nu mai atace monumentul. Vizitarea acestui obiectiv este gratis si accesul este liber 24 h pe zi. Acesta este un monument care face referire la valorile secolului al XVIII-lea din Europa. Coloana Trinitatii este unul din reperele cele mai cunoscute din oras si datorita marimii sale si pozitiei locale. ceea ce este pacat. • Town Hall Town Hall a fost ridicat in anul 1444.Jerome. Olomouc. Sf Iosif si Sf. nu toati turistii care ajung in zona isi fac timp sa admire acest monument. Dupa ridicarea Coloanei Trinitatii in Olomouc in 1754. Adresa : Upper Square (Horni namesti). aceasta datorita faptului ca toti care au participat la realizarea coloanei au fost locuitori ai orasului. La ceremonia de consacrare a monumentului au participat Imparateasa Maria Theresa si sotul acesteia Francis I.

html . .cz/historie/svSarkandr. Wenceslas este o constructie in stil romanesc din anul 1131. Modificari extinse in stil gotic au fost realizate in secolul al XIII-lea si al XIV-lea. unde St John Sarkander a fost torturat. Telefon : +420 603 282 975. Langa catedrala se gaseste capela Sf. Turla catedralei (100.Cladirea Town Hall din Olomouc care domina piata Horní náměstí. Duke de Bohemia. Scarile sunt decorate cu statuia Sf. a fost mai bine de sase secole un simbol de mare importanta economica si politica al fostei capitale din Moravia. Catedrala a fost restaurata in februarie 2004 – 2007. Turistii care ajung pe aici vor avea posibilitatea si placerea sa admire frumusetea naturii. Adresa si contact : Na Hradě 779 00 Olomouc. care a fost reconstruita in stil gotic. Catedrala se gaseste in piata Wenceslas. Constructia cladirii a fost permisa de catre Margrave Jost of Luxembourg in 1378. Capela a fost construita in trei etaje cu o structura neo-baroca acoperita de o cupola. E-mail : svatymichal@volny. Catedrala isi trage numele tot dupa acest Sfant.65 m) este cea mai inalta turla din Moravia. Program : zilnic (exceptie ziua de luni) – 9 : 30 – 18 : 00. pare sa fie singurul monument cu functie publica sau reprezentativa. • St Wenceslas Cathedral Catedrala Sf.svatymichal. la cea de-a o suta aniversare a mortii sale in 1935. In prezent.cz. Jan Sarkander. Jan Nepomucký si o statuie a Sf. si este amplasata pe pamantul fostei inchisori. pare sa fie cel mai important monument de arhitectura non-religioasa si pe langa Palatul Arhiepiscopal si sase biserici vechi. Intrarea este libera. Piata a fost numita dupa Sfantul Wenceslaus I. Program de vara : Marti – Vineri 9 : 00. Infatisarea prezenta dateaza din 1883 – 1892 care se datoreaza modificarilor gotice. • Botanical Gardens Situata in partea de sud-est al centrului istoric al orasului. Website : http://www. sa joace diverse jocuri sau pur si simplu sa stea pe iarba. Ana. • Chapel of St John Sarkander Aceasta capela dateaza de la inceputul secolului al XX-lea. Gradina Botanica si Gradina de Trandafiri este inconjurata de Gradinile Bezruc.

Ostrava pare sa fie un candidat pentru titlul de Capitala Culturala Europeana pentru anul 2015. Se gasete la confluenta raurilor Ostravice.Contact : Výstaviště Flora – Bezručovy sady Wolkerova 17 771 11 Olomouc.floraol. Telefon : 585 225 566. In componenta orasului intra 23 de cartiere. Český Těšín. Nr de inmatriculare auto : T. Mult timp orasul a fost impartit in doua parti.cz. Ostrava este un centru industrial important si orasul mai este centrul ariei urbane care contine orasele Karviná. Aeroportul International Ostrava-Mošnov este de aproximativ 30 de minute de oras si se poate ajunge si cu autobuzul. In partea de nord a orasului gasiti Muzeul de Mine (Hornick Muzeum). In secolul al XIX-lea.TU Ostrava.726 si o suprafata de 21. dupa Praga si Brno. a fost deschisa si prima otelarie din oras. 733 108 640. Aici gasim si universitatea din Ostrava VSB .cz. Bruntál. In 2006. Orasul este cel de-al treilea oras din Republica Ceha. populatia a fost de 318.401 ha. Candva Ostrava a fost o intersectie foarte importanta a cailor comerciale din preistorie pana in zilele noastre. Ostrava a . Orasul este amplasat la o distanta de 10 km sud de granita cu Polonia si 50 km vest de granita cu Slovacia. Orasul a fost fondat in 1267 si a primit drepturile de oras in anul 1279. Bohumin. Ostrava Orasul Ostrava are denumirea in limba germana Ostrau iar in poloneza Ostrava. Cod postal : 700 00 – 710 00. Cu toate ca nu pare sa fie una din destinatiile preferate de turisti. mai exact : Moravská Ostrava și Slezská Ostrava. Odra si Opava. Orasul a continuat sa se dezvolte si in secolul al XX-lea. Website : www. Ostrava mai serveste ca resedinta a regiunii Moravia-Silezia și a districtului Ostrava-město. Istoria orasului a fost afectata de extractia si de prelucrarea carbunelui negru. orasul va poate oferi foarte multe locuri interesante de vizitat. Cu toate acestea. care detine o colectie unica de utilaje folosite pentru extractia carbunelui dar si un echipament necesar . E-mail: botanicka@flora-ol. au fost construite mine in oras. De asemenea. Crestea industriala a fost posibila datorita finalizarii construirii caii ferate.

suferit bombardamente grele in perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial, care a distrus o mare parte din oras. Ostrava s-a schimbat foarte mult dupa Revolutia de Catifea. Industria grea este acum reprezentata doar de catre otelaria Mittal. Atractia cea mai renumita din oras este probabil strada Stodolni cu mai bine de 60 de cluburi si pub-uri. Atmosfera diferita, stilul muzical din pub-uri face aceasta strada sa devina speciala. Persoanele pot alege muzica inca din anii 60 pana in prezent. Strada Stodolni pare sa fie vizitata de sute de oameni saptamanal. Daca ajungeti in zona, nu ratati totusi centrul istoric al orasului, care a fost restaurat recent si este plin de cladiri intersante si atragatoare, de biserici si de magazine care va vor atrage. In oras sunt aproximativ 200 de terenuri de sport, 5 stadioane deschis / inchise, 122 Sali de sport, 3 patinoare, 11 piscine acoperite si 5 piscine in aer liber, aici vorbim si despre Poruba care atrage mii de turisti anual si pare sa fie cea mai mare de acest gen din tara. Muntii Beskydy and Jeseniky va ofera diverse sporturi de iarna. Orasul are cinci teatre, unde vi se ofera spectacole de opera, drama, balet si opereta. In plus, sunt cateva centre culturale care piese de teatru si alte evenimente muzicale cu artisti din Cehia sau din strainatate. Orasul este cu adevarat incantator, asa ca nu-l ratati daca se intampla sa treceti prin aceasta zona. • Castelul Silesian-Ostrava Castelul este unul din cele mai vechi momente din oras. Castelul a fost construit intre anii 1280 – 1290. In anul 1534 castelul a fost renovat in stil renascentist. In prezent, cladirea gazduieste festivalul de muzica Culorile Ostrovei din 2007. Castelul este amplasat in partea de nord – est a Republicii Cehe. La inceput se pare ca acest castel a fost construit mai mult cu scopuri militare din cauza proximitatii sale cu granita poloneza. Acum castelul pare sa fie unul din cele mai importante atractii turistice din orasul Ostrava. Castelul ofera vizitatorilor expozitii permanente cat si evenimente unice. Adresa : Hradní 1 710 00 . Telefon : +420 596 115 967 . Fax: +420 596 167 125 . website : www.slezskoostravskyhrad.cz

Muzeul Mineritului OKD Acest muzeu detine o colectie de unelte ale minerilor. Aici mai puteti vizita si cei 20 m

de galerii subterane dar si o galerie originala din secolul al XIX-lea. Adresa si contact : HORNICKÉ MUZEUM OKD OSTRAVA POD LANDEKEM 64 OSTRAVA – PETŘKOVICE 725 29 OSTRAVA 29. Telefon : :+420 596 131 803; +420 596 131 804 ; +420 596 131 847 . Website: www.muzeumokd.cz/ e-mail: hornicke.muzeum@okd.cz Muzeul a fost deschis in anul 1993 in data de 4 decembrie data care sarbatoreste Sf. Varvara, protectoarea minerilor. Muzeul gazduieste colectii ale fostului Muzeul al Carnubilor si contine expozitii privind dezvoltarea industriei mineritului din Ostrava si Karniva. • Strada Stodolni Se poate vorbi despre mai multe strazi care se gasesc in apropierea centrului orasului, fiind pline de baruri si cluburi care da un farmec aparte vietii de noapte a orasului contituind pentru majoritarea turistilor o adevarata atractie. In prezent, daca ajungeti pe aici veti avea posibilitatea de a alege din cele 60 de localuri, fiecare cu propria atmosfera de distractie. O parte din toate aceste cluburi sunt deschise pana dimineata. Totusi, aceste cluburi sunt diferite intre ele, o parte din ele insista pe muzica anilor 60 in timp ce cealalta parte aduce in scena muzica moderna. Contact : +420 605 249 345. E-mail : agentura@stodolni.cz . website : agentura@stodolni.cz . • Gradina Zoologica Ostrava

Gradina Zoologica din Ostrava este deschisa zilnic si pe tot parcursul anului dupa cum urmeaza : Noiembrie, Decembrie, Ianuarie 9 : 00 – 16 : 00 Februarie 9 : 00 – 17 : 00 Martie, Septembrie, Octombrie 9 : 00 – 18 : 00 Aprilie – August 9 : 00 – 19 : 00 Ghiseul de bilete se inchide cu o ora inainte de a se inchide Gradina Zoologica. Taxa de intrare Pret intreg (100 CZK) Adultii Pret cu reducere (70 CZK) Copiii (intre 3 si 15 ani) Studentii (legitimatia student), profesorii Fara taxa de intare Copiii sub 3 ani Profesor insotitor cu grup de elevi

de Asistent cu persoana invalida

Gradina Zoologica din Ostrava ofera turistilor peste 350 de specii de animale din 3000 de specii crescute pe o suprafata de 100 ha. Este interzis: Sa intrati cu caini sau alte animale, cu baloane de jucarie Sa deranjati si sa hraniti animalele Sa circulati in afara traseelor marcate pentru turisti Sa folositi bicicleta, skate-boards, scooters La Gradina Zoologica se poate ajunge cu transportul public, cu masina sau pe jos. In ceea ce priveste transportul public, puteti lua trolleybus-ul linia 101 (plecare de la Hlavni nadrazi), linia 104 (plecare de la Namesti republiky). Cu masina folositi GPS: 49°50'36.688"N, 18°19'10.615"E. Pe jos se poate ajunge la gradina daca urmati indicatoarele realizate de Clubul Turistic Ceh. Detalii de contact: Michálkovická 197 710 00 Ostrava. Telefon : +420 596 241 269 ; +420 596 243 316. fax : +420 596 243 316. E-mail : info@zoo-ostrava.cz. Lista de animale din Gradina Zoo : mamifere, pasari, reptile, pesti, amfibieni.

Pardubice
In Boemia de est, la sud de Hradec, se gaseste orasul Pardubice care este faimos pentru „Marea Alergare cu Obstacole din Pardubice”, care se desfasoara anual, aceasta fiind o traditie care s-a inceput inca din anul 1874. Traseul este foarte dificil iar cursa pare sa atraga turisti din toate regiunile. Un alt eveniment anual este Competitia de Tenis la Juniori, un eveniment care se desfasoare aici de un secol. Turistii ca stiau ca acest oras este un oras industrial, vor avea surpriza sa descopere ca acest oras este si un oras al sportului, al culturii si al istoriei. Sa nu uitati de toate locurile interesante din aceasta zona. Majoritatea cladirilor dateaza din perioada de dupa incendiul din 1507 care a distrus o mare parte din oras. Printre cladirile cele mai importante gasim Biserica Gotica Sf. Bartolomeje si Teatrul Art Nouveau din secolul al XX-lea. In piata principala Pernstejnske namesti se afla Poarta Verde din secolul al XVI-lea, multe case in stil renascentist dar si castelul Sgraffitoed. Acest castel adaposteste un muzeu mic regional dar si o colectie de arta ceha. Este impartita in 4 districte si este localizata in estul regiunii Boemia si nordul regiunii Moravia.

Viata in Pardubice este redata de posibilitatile de educatie ridicate, aici includem universitatile, cu facultatile de Transport, Economie si Administratie, Arte si Filosofie, Inginerie Chimica. Tinerii care sunt pasionati de muzica pot urma cursurile Facultatii de Conservator Pardubice. Dat fiind faptul ca vorbim despre un oras care este si centru universitar, aici veti intalni multi tineri care vorbesc engleza. Asadar, in Pradubice exista o varietate de restaurante care ofera o larga selectie a bucatariei internationale si cehe. In jurul pranzului, aproape toate restaurantele ofera o masa la un pret foarte atractiv ( supa 15 CZK, principalul fel de mancare 50 – 70 CZK). In general, gasiti mai multa mancare traditionala ceha. Preturi in restaurante : principalul fel de mancare (80 CZK – 200 CZK), supa (15 CZk – 30 CZK), sașata (15 CZK – 90 CZK), garnitura (20 CZK). Principalele restaurente pe care le gasiti in centrul orasului sunt: PLZEŇKA - Pardubice se gaseste in Smilova 368, 530 02, unde aveti si conexiune la internet. St. Patrick – Original Irish Pub, Pardubice, www.StPatrick.cz. Pardubice va mai ofera multe posibilitati de relaxare printre care gasim : pub-uri, cluburi, discoteci, cinema, festivaluri si teatre. De asemenea, aici mai aveti sansa de a intalni o varietate de activitati culturale (muzee, teatre, galerii, biblioteci) dar si mall-uri de unde va puteti face cumparaturile. Biblioteca din Pardubice (British Council Pardubice) are urmatoarea adresa : Pernštýnské nám. 54, 531 08 Pardubice, www.britcentrepardubice.cz.. Biblioteca va ofera carti, materiale pentru studiu, DVD-uri, CD-uri, ziare dar si intalniri strainii. • Cinema city Pardubice Acest Cinema City a fost ridicat in 2009 si se gaseste in AFI Palace shopping mall, care este situat in centrul orasului. Selectia de filme este variata cu foarte multe filme straine si cu subtitrare in limba ceha. Pretul bileterlor se gaseste de obicei la 99 CZK, uneori este mai ridicat. Mai multe info gasiti pe www.cinemacity.cz (in engleza).

Teatrul in Pardubice

un minigolf dar si dar si un centru de relaxare unde un masaj. la urmbra teraselor. De la terasa aveti o panorama minunata. In viitor se asteapta sa fie construite terenuri de tenis cu lumini artificiale. • Centrul Istoric Partea istorica a orasului formeaza zona urbana. Principalul punct de atractie este marele lac. Pradubice. . a restaurantelor. • Kuneticka hora Statiunea va ofera un centru de antrenament pentru golf. In piata principala gasim cele mai importante atractii turistice ale orasului. Pretul biletelor poate varia . Cel de-al Doilea Razboi Mondial a avut un efect devastator asupra orasului. Alte monumente remarcabile din aceasta zona sunt : Jonas's House( secolul al XVI-lea). bijuteria arhitecturala a orasului Marian Plague Column (secolul al XVII-lea). precizam si centrul istoric Pardubice.vcd. va puteti relaxa la o ceasca de cafea sau seara. Mai multe pe www. vorbim despre o cladire unica care a fost renovata de mai multe ori de-a lungul anilor. Este deschis de marti pana duminica intre orele 10 : 00 – 18 : 00. Aici veti gasi multe expozitii istorice diferite. centrul istoric fascinant si atractiv a devenit o zona urbana istorica inca din anul 1960. Mai multe info : www.cz. Piesele de teatru sunt numai in limba ceha. Elementul dominant in piata orasului vechi este Green Gate Tower. Tot aici se afla si cladirea care a fost construita in stil renascentist a Primariei. inalt de 60 de metri si carea dateza din secolul al XVI-lea. Orasul Vechi. iar pe langa acesta in zona mai pot fi gasite inca doua lacuri mai mici. de bai cu perle. luand cina. aproare de centrul orasului. se pare ca este principalul centru administrativ din Boemia de Vest. • Muzeul Pardubice Muzeul se gaseste in Zamek 2.cz. Aici.vcm.Teatrul istoric se gaseste in U Divadla 50. In prezent. mai exact de la 90 CZK la 300 CZK. sau inhalatii pe baza de plante sau eucalyptol. mai exact a fost distrusa o mare parte din arhitectura. Plzen Orasul Plzen dateaza de la sfarsitul secoluluii al XIII-lea si a fost intemeiat de catre Vaclav II. Printre atrcatiile turistilor care au ajuns in aceasta zona. printre care Catedrala Sf Bartolomeu. si impunatorul Town Hall in stil neo-renascentist din secolul al XIX-lea.

unde au fost candva zidurile medievale ale orasului. Dupa cum am vorbit mai sus. In afara orasului se afla ruinele castelului Radyne. Orasul este un exemplu de dezvoltare rapida. construit in secolul al XIV-lea de catre regele Carol IV.K. Radbuza. La sfarsitul secolului al XIX-lea. care formeaza chiar brand-ul ceh al berii. care a schimbat atmosfera medievala. Acest sistem de beciuri poate fi accesat din Muzeull Berariei care a fost intemeiat in 1295. care este simbolul afisat pe fiecare eticheta Plzeňský Prazdroj. insa se mai spune ca multi vin si din cauza fabricii de bere situata in centrul orasului. • Reteaua Istorica Subterana Reteaua Istorica Subterana din oras este un sistem sofisticat de beciuri si tuneluri. Sigur veti remarca poarta .1902. deoarece aici s-a inventat berea lager.Tyl. veti observa ca de-a lungul strazilor sunt construite multe cladiri gotice si renascentiste interesante. Multi turisti care vin sa viziteze cel de-al doilea oras ca marime din Boemia. nu trebuie sa insistam doar pe fabrica de bere. Uhlava si Uslava. pentru multi turisti orasul Plzen inseamna bere. In prezent. La distanta de doua minute se gaseste Teatrul J. care are o adancime de pana la trei etaje. muzeul se afla in Gradina Kopecky Kopeckeho sady in limba ceha. vin aici pentru a vedea monumentele si bisericile din zona. Industria otelului. la confluenta raurilor Mze. Arhitectura muzeului este neo-renascentista. situandu-l pe locul doi ca marime din Boemia. Trebuie sa precizam faptul ca Armureria Municipala se afla in beciul cladirii. • Muzeul Boemiei de Vest Muzeul Boemiei de Vest contine o colectie de armuri care a fost construit intre 1893 . Muzeul a fost recent reconstruit. Taxa de intrare la muzeu este de 30 CZK in perioada aprilie – octombrie iar in restul anului taxa de intrare este 20 / 10 CZK. Una dintre principalele atractii ale orasului este fabrica de bere Pilsner Urquell. In afara orasului se afla cea mai mare sinagoga din Boemia. orasul a inregistra unadevarat succes industrial. ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea. dintre care majoritatea au fost modificate in stil baroc. Daca faceti cateva plimbari prin oras. Insa. aici se gaseste parcul verde din jurul centrului. caci orasul va poate oferi o varietate de atractii. situate sub centrul istoric al orasului. Mai exact.Dar pentru multi Pzlen inseamna bere. • Muzeul Berariei . mineritului si a berii au adus progresul si au imbogatit orasul.

+420 377 224 955. 13°22'50.sabmiller. germana. Pentru turistii fara rezervare se poate oferi : un tur al muzeului cu un material printat in limba ceha. Berea se fabrica aici inca din anul 1295. veti puea degusta originalul Pilsner Urquell. Veleslavínova 6. Informatii pentru turisti : Turul Muzeului Berii se poate face individual fara a fi nevoie de prezenta unui ghid. Muzeul se gaseste intr-o cladire care dateaza din secolul al XV-lea. Pare sa fie una din cele mai vechi instituti de acest gen din lume si ofera foarte multe puncte de atractie. germana. Turul poate dura aproximativ 60 de minute.Acest muzeu este unic in Cehia si arata turistilor intreaga istorie a acestei arte. E-mail: muzeum@pilsner. In cazul unui grup de zece persoane sau mai multe.459"N. Taxa de intrare Denumire Durata Muzeului Berii (un 60 min tur cu material 180 CZK 40 CZK 40 CZK printat) Muzeului Berii (bilet 60 min de familie) Muzeului (program educational) Contact : Brewery Museum. se poate apela la un ghid. Cladirea a fost ridicata in stil gotic si gazduieste obiecte legate de cultul berii. engleza. Fax: +420 377 235 574. Dupa ce ati viztat acest muzeu veti intelege cu adevarat mecanismele fabricii de malt. rusa si franceza.com. Tel. rusa si franceza poate fi inchiriat pentru 30 CZK. studenti 50 CZK . un ghid audio in limba ceha. GPS: 49°44'55. 301 14 Pilsen. Acest muzeu a fost dedicat special pentru a oferi explicatii detaliate a culturii berii. Dar grupul sa nu fie mai mare de 25 de persoane.902"E. engleza. • Marea Sinagoga Berii 90 min Adulti 70 CZK Copii.

• Fabrica de Bere Urquell . Gradina Zoo este deschisa 365 zile pe an. Aici veti gasi numeroase expozitii de botanica care se combina cu expozitiile zoo. cel al lui Emmanuel Klotz care in anul 1890 a realizat un alt design. 642 reptile din 156 specii. Serele botanice prezinta colectii unice de plante si reptile din trei parti diferite ale lumii. Multe animale nu sunt tinute in custi. folosita in totalitate pentru expozitii. Design-ul a fost imediat acceptat si constructorul Rudolf Štech a terminat lucrarile in anul 1893. • Gradina Zoologica Plzen Gradina Zoologica din Plzen adaposteste peste 1. Parcarea este amplasata chiar la intrarea principala iar bauturi racoritoare gasiti si in interior. Suprafata este 21. Aceasta sinagoga a fost ridicata in secolul al XIX-lea si in ultimii ani a fost restaurata. 972 pasari din 332 specii. combinand in acelasi timp stilul romantic cu stilul neo-renascentist. Aici veti gasi unrmatoarele specii : 988 de mamifere din 169 de specii. Acestea erau acoperite cu decoratii in stil oriental si cu Steaua lui David. Un arhitect vienez pe numele sau Fleischer a conceput planul original pentru sinagoga in stil gotic cu doua turnuri inalte de 65 metri.Marea Sinagoga din acest oras este a doua sinagoga ca marime din Europa si si situeaza pe locul al III-lea in lume. Iubitorii de plante se pot bucura de serele cu plante de Africa de Sud. Insa consilierii locali. Gradina este situata in Lochotín Park.000 de specii de animale in conditii naturale de viata. Madagascar. 190 amfibieni din 45 de specii. Canada sau din gradinile asiatice. Denumirea in limba ceha este Velká Synagoga. Retineti faptul ca piatra de temelie a acestei sinagogi a fost pusa pe 2 decembrie 1888. ceea ce va ofera posibilitatea de a le admira mai usor. Sinagoga are o capacitate de aproimativ 2000 de persoane. micsorand turnurile cu 20 metri. au respins planul realizat de arhitectul vieneza ca mai tarziu sa se apeleze la un alt plan. O specialitate a gradinii zoologice mai este si o ferma numita Lüftnerka care contine o colectie de animale domestice si 400 de expozitii cu instrumente de agricultura.5 ha. 617 pesti din 76 de specii si 182 specii de nevertebrate.

• Coloana Ciumei Sf Maria Coloana Ciumei este amplasata in partea de nord-vest a Pietii Republici si este construita in anul 1681. program : 9 : 00 – 17 : 00 de marti pana duminica. Si. In varful coloanei este o replica a Madonei in stil baroc care este asezata pe altarul principal din Sf. Foarte multi pelerini ajung in zona pentru a se ruga la Madona din Pilsen.Aceasta fabrica de bere a fost construita in anul 1842 si este cunoscuta ca fiind locul de nastere al berii originale Pilsener. Contact: + 420 378 370 801. Catededrala are urmatoarele dimensiuni : 50 metri lungime. Cladirea a fost ridicata dupa o creatie a arhitectului italian Giovanni de Statia. • Muzeul Etnografic al Regiunii Plzen Muzeul Etnografic dateaza din 1912. Telefon : 377 324 028. latimea este de 30 metri si inaltimea este de 102 metri. statuia Fecioarei Maria dateaza din 1390. in amintirea epidemiilor de ciuma care au avut loc cu un an in urma in acest oras. Catedrala se afla in centrul vechi al orasului. intre anii 1554 – 1559. . Coloana a fost sculptata de sculptorul Kristian Widman. Asadar. In limba ceha poarta denumirea de katedrála sv. astfel incat a putut sa-si vada frumoasa creatie. • Cladirea Primariei Cladirea Primariei este o opera de arta construita in stil renascentist. • Muzeul Papusilor Program: marti – duminica intre orele 10 : 00 – 18 : 00. Bartolomeu. orbul si-a recapatat vedera. O parte din obiecte sunt prezentate in cadrul expozitiei iar o parte sunt folosite pentru a fi expuse in sala de expozitie a muzeului. pentru ca a fost multumita de rezultat. • Catedrala Sf Bartolomeu Catedrala a fost construita in stil gotic inca din secolul al XIII-lea si pare sa aiba cel mai inalt turn din Cehia. Colcetiile muzeului cuprinde obiecte din Evul Mediu pana in prezent. constructia a fost inceputa in anul 1295 si s-a incheiat la sfarsitul secolului al XVI-lea. In limba ceha poarta denumirea de Plzeňský Prazdroj. Asadar. Adreasa : náměstí Republiky 106/13. Legenda spune ca Fecioara Maria i-a cerut unui orb sa faca statuia apoi in timpul lucrului mainile sale au fost dirijate. sculptura care se gaseste in altarul principal. Bartoloměje.

Muzeul profita de traditia locala bogata in acest domeniu si descrie activitatile teatrelor de papusi din oras si din apropiere. Orasul se gaseste pe raul Vltava. Inca din anul 1992. catedrale si cultura. . • Old Town Hall Cladirea a fost construita in stil renascentist intre anii 1554 -1559 de catre arhitectul italian Giovanni de Statia. podul Carol este o scena pentru muzicieni. orasul a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Copiii pana la trei ani. Aceasta pare sa fie una din cladirile cele mai incantatoare din oras. pensionarii : 30 CZK. in Boemia Centrala. spre incantarea trecatorilor. dar si cateca evenimente ceremoniale. Bilet de familie : 150. inghititori de flacari si diversi artisti. are o suprafata 496 km2 si o populatie in 2008 de 1. momentul cand trupele americane au ajuns.536 locuitori. Taxa de intrare : Adultii : 60 CZK. Fotografii adevarata descriu ultimele zile ale razboiului. "Orașul celor o suts de clopotnite" sau "Orașul de aur". momentele de relaxare si de intalnire cu localnicii. pe raul Vltava. au fost ridicate biserici. Muzeul mai prezinta documente. Aceste documente ofera informatii despre eforturile regimului comunist de a ascunde faptele privind eliberarea orasului ceh Plzen de catre armata americana. devenind un punct de atractie pentru turistii care ajung in zona. Praga Praga este capitala Republicii Cehe. In prezent. In cazul unor grupuri aveti reducere. • Patton Memorial Pilsen Muzeul include mai mult de 1000 de exponate din colectii private. De-a lungul secolelor. resedinte si palate. sinagogi si cimitirul din cartierul evreiesc si maiestuosul pod Carol. Povestea a inceput pe la sfarsitul secolului al XIX-lea. Praga este un oras ideal pentru cei care sunt interesati de castele. cand oamenii se bucurau de spectacolele de teatru cu marionete. ziare si reviste din perioada regimului totalitar intre anii 1948 – 1989. avand unul dintre cele mai bine pastrate centre medievale din intreaga Europa. Se pare ca Praga are diferite nume : Praga mater urbium ("mama oraselor").669. Este inconjurat de sunete de sirene si de secvente de film si fotografii autentice din perioada celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Academia de Arte Frumoase (AVU). fondata în 1953. cinematografe dar si cluburi de muzica. si lista obiectivelor turistice este foarte mare. Orasul mai este si centrul sistemului de cale ferata ceha. Aici gasim sediul a numeroase universitati si colegii. Orasul mai este si un centru universitare foarte cautat. Muzeul National. Praga este o locatie plina de obiective turistice si de locuri frumoase ce poate fi explorata fara oprire. In ceea ce priveste infrastructura publica de transport. Rudolfinum. inclusiv si cea mai veche universitate din Europa Centrala si Rasariteana : Universitatea Carol (Karolinska). Academia de Arte. Pentru majoritatea turistilor Praga este cea mai mare atractie turistica : un oras occidental. toti fiind impresionati de faptul ca se afla in orasul in care a avut loc premiera unei dintre cele mai faimoase simfonii de Mozart. Muzeul Náprstek. fondata în 1800. ar trebui sa aiba mai multe zile pentru a descoperi toate valentele minunate ale acestui oras. Universitatea Tehnica Ceha (ČVUT). Praga este gazda mai multor festivaluri de film. fondata in 1707. dupa cum urmeaza : Teatrul National. Asadar. in mod normal. Praga este deservita de Aeroportul Internațional Ruzyně. multe vernisaje si diferite prezentari de moda. Aeroportul precizat mai sus este considerat ca fiind unul din cele mai moderne din Europa. tramvaie.Farmecul Pragai nu lasa indiferent niciun turist. Orasul mai detine si sute de Sali de concert. cu un farmec aparte. cosmopolit. Opera de Stat. un funicular spre dealul Petrin si un telescaun care duce catre Zoo. gasim sediul a numeroase institutii. Orasul este legat de alte orase europene prin diferite companii aeriene de low-cost. Istoria este prezenta la tot pasul in Praga. Cat despre tarnsportul aerian. fondata in 1998. . Institutul Teoriei Informaționale și de Automatizare (UTIA). fondata in 1885. In Praga. fondata in 1959. galerii de arta. Nu conteaza perioada pe care o alegeti sa vizitati orasul. toare serviciile de transport au acelasi sistem de plata si fac parte din Compania de transport a orasului capitala Praga. Turistul care este interesat de Praga. sediul Orchestrei Filarmonice Cehe. Praga este un important centrul cultural european. Biblioteca Nationala. fondata 1348 . autobuze. Universitatea Economica (VŠE). De accea. aceasta este formata dintr-un sistem integrat de metrou cu trei linii si 54 de statii. Arhitectura si Design (VŠUP). Universitatea New York – filiala din Praga (UNYP). Praga are farmecul sau aparte. deservind in acelasi timp intreaga Republica Ceha dar si tarile vecine. Cat despre sistemul de plata. intalniri cu diversi scriitori. reusind sa devina gazda pentru numeroase evenimente culturale. Cele doua statii internationale de cale ferata sunt Hlavní nádraží si Praha Holešovice. de muzica.

Praga 5. A.Daca ajungeti in Praga si vreti sa luati taxiul. Se gaseste la o distanta de 3 km de centrul orasului Praga si a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVIII-lea. In ceea ce priveste interiorul bisericii. • Bertramka . care a fost dedicata cantaretei Josefína Dušková. o parte din vila este in prezent un muzeu care dispune de o expozitie permanenta a lui Mozart. Acest muzeu este de fapt o vila in care muzicianul are un invitat frecvent al familiei Dusek. aceasta biserica mai este folosita ca biserica dar si ca sala pentru diverse concerte de muzica clasica. In anul 1871. Pentru a ajunge in Bertramka va trebui sa luati tramvaiul daca sunteti in zona centrala a Pragai. acesta este asemanator cu interiorul bisericii de la Domul Invalizilor din Paris. Mozarta a manzelu Duškových. In Praga veti mai gasi si multe stadioane dar si sediile unor cluburi sportive care isi desfasoara evenimentele sportive de importanta nationala si internationala : Maratonul internațional din Praga. imediat dupa premiera Don Giovanni la Teatrul National. Pret bilet : 50 CZK (adulti. Stadionul Strahov. Slavia Praga. Pe perioada iernii. Mozart In limba ceha. In prezent. Aceasta locatie i-a oferit lui Mozart linistea si pacea care l-au ajutat sa compuna Bella mia fiamma.Muzeul W. In 1781 se pare ca decoratiunile din interiorul bisericii au fost vandute. avea acelasi scop ca la inceput. Sparta Praga. Program : Aprilie – Octombrie (zilnic) 9 : 00 – 18 : 00 Noiembrie – Martie (zilnic) 9 : 30 – 16 : 00 Adresa : Mozart Museum – Bertramka. Noua cladire goala a servit mai intai ca hambar si apoi ca arhiva. Cehia.A. Mikulase) Biserica a fost ridicata in stil baroc intre anii 1732 – 1735. Biserica a fost inchisa in perioada domniei lui Iosif al II-lea. muzeul poarta denumirea de Muzeum W. studenti si copii). Wolfgang Amadeus Mozart s-a mutat la Bertramka pentru a-si termina opera. Sazka Arena. • Biserica Sf Nicolae (Chram sv. addio. . este bine de stiut ca aici gasim trei sectoare: companiile mari de transport. transportul prin maxi-taxi si taximetristii independenti. In anul 1787. Asadar. Mozartova 169 Smichov.

in timp ce fatada superioara si turnul de nord au fost si ele terminat la scurt timp dupa acest moment. In anul 1679. Turnul de sud nu a fost terminat pana in 1511. Asemenea altor monumente din oras aceasta biserica are o istorie foarte lunga si plina de evenimente. Cu toate acestea. sculpturile lui George din Podebrady si blazonul husitilor au fost date jos si inlocuite cu o sculptura a Fecioarei. biserica a fost distrusa din cauza unui incendiu care a fost pornit de fulgere. prezentand un stil gotic tarziu cizelat de influentele lui Matthias din Arras si ale lui Peter Parler. in timpul lui Charles IV. Altarul a fost realizat in anul 1649. Un turn pare sa fie mai solid si se spune ca el reprezinta partea puternica a familieiadica barbatul. acest loc a fost ocupat de o biserica romanica. Astfel. Trebuie totusi sa mentionam faptul ca interiorul bisericii este unul din cele mai bogate pe care le are Praga. Pe la inceputul secolului al XV-lea. Pe locul acesta au fost alte trei biserici care au fost daramate. Acoperisul bisericii a fost terminat in 1450. vechea bolta a fost inlocuita cu alta in stil baroca din cauza faptului ca aceasta a fost deteriorata in mare parte. a fost ridicata in secolul al XIV-lea. Mult timp biserica s-a aflat sub stapanirea husitilor. Program: Martie . Pe partea de vest este situata intrarea principala care se face printr-un culoar ingust. Altarul are imaginea Inaltarii la Cer a Maicii Domnului. (zilnic) 9 : 00 – 17 : 00 (zilnic) 9 : 00 – 16 : 00 . Portalul de nord care infatiseaza Rastignirea este un exemplu minunat de sculptura gotica. Unul din ele este situat putin mai in fata decat celalalt. In secolul al XIlea. cand se va realiza sub Matei Rejsek. care din anul 1256 a fost inlocuita de o catedrala gotica construita in cinstea Maicii Domnului. Este recomandat sa purtati o haina mai groasa daca sunteti interesati de un astfel de concert.interiorul bisericii este incalzit. despre care vorbim. cu aureola din aurul obtinut din initialul blazon. cu picturi realizate de Karel Skreta fiind o adevarata capodopera baroca.Octombrie Noiembrie – Februarie • Biserica Tyn Biserica Tyn din Praga este una din cele mai accentuate simboluri ale stilului gotic din oras. simbolizand pozitia barbatului fata de femeia sa. Biserica Tyn. In anul 1626. dupa lupta de la Muntele Alb. parti din constructia originala in stil gotic au fost pastrate. Un alt aspect destul de important in privinta turnurilor bisericii este acela ca turnurile nu sunt identice. constructia era aproape terminata.

Sinagoga veche-noua (Staronova synagoga) . acesta a fost fondat in 1478 si este cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa.000 de carti. . Primaria evreiasca (Zidovska radnice) . Aici sunt peste 40. O sinagoga neo-gotica a fost realizata in locul ei. continand expozitii cu ziare si manuscripte evreiesti. Biletul pe care il puteti cumpara de la muzeu ofera intrarea in Sala Ceremoniala. Oamenii trebuiau inmormantati unul peste altul din cauza lipsei de spatiu. la vechiul cimitir evreiesc si la sinagogi. Muzeul evreiesc din Praga are una din cele mai impresionante colectii de arta evreiasca. perdele. Sunt 12 gropi si 12000 de pietre de mormant.000 de exponate si peste 100. prima cladire a fost victima unui devastator incendiu din 1689. In interior sunt expozitii de pelerine. expozitii cu traditii si obiceiuri evreiesti dar si desene realizate de copii din lagarul de concentrare Terezin. Ea detine un turn cu ceas pe care veti vedea figuri evreiesti.fondata in 1270 pare sa fie cea mai veche sinagoga din Europa si una din cele mai vechi cladiri din Praga.aceasta sinagoga a fost ridicata in 1856 dar partea din fata sa a fost adaugata in sec al XVIII-lea. iar aceasta sinagoga a fost reconstruita de multe ori de-a lungul secolelor. Cartierul evreiesc contine ramasitele din vechiul ghetou evreiesc. comunitatea evreiasca din Praga numara 5000 – 6000 oameni. Intrarea in acest cimitir se face prin sinagoga Pinkas. Exista foarte multe legende ale misteriosului Golem si ale spiritul lui Franz Kafka (1883-1924). In ceea ce priveste vechiul cimitir evreiesc. si a fost ridicata in sec al XVI-lea.• Cartierul evreiesc din Praga – Josefov Iosef al II-lea i-a ajutat pe evrei sa-si imbunatateasca nivelul de trai din Praga. Sinagoga Klausen (Klausova synagoga) – a fost ridicata in 1694. In prezent. Se pare ca in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial multi evrei au murit. textile si argintarii din lume. draperii. In ea se gaseste o galerie pentru femei adaugata la inceputul sec al XVII-lea precum si o colectie de tablouri si schite facute de copii in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Sinagoga Pinkas (Pinkasova Synagoga) a fost construita in 1479 de rabinul Pinkas. insa cei care au supravietuit au fost nevoiti sa paraseasca tara. Sinagoga Maisel (Maiselova synagoga) . Sinagoga inalta (Vysoka synagoga) – are aceasta denumire dupa camera de rugaciuni de la etajul intai.ridicata de Maisel. ornamente de argint precum si un magazin cu suveniruri la parter.

Rudilfinum (Rudilfinum) a fost ridicat intre 1876 si 1884. dar dupa zece ani. Aici gasiti birouri iar pe acoperisul cladirii se gaseste un restaurant frantuzesc de unde aveti posibilitatea sa admirati raul Vltava si Castelul Praga. 140 CZK (pentru copii sub 15 ani si studenti). SINAGOGA VECHE – NOUA Taxa de intrare : 200 CZK (adulti). Respectiva casa a fost daramata in timpul bombardamentului din anul 1945. 320 CZK (pentru copii sub 15 ani si studenti). neo-gotic si art nouveau fapt pentru care a devenit Praga cunoscuta. sora regelui Wenceslas I. gratis (copiii sub 6 ani). emotiile s-au sfarsit. Se pare ca a fost folosit ca parlament cehoslovac. gratis (copiii sub 6 ani). Anezky) a fost construita in 1234 de Agnes. CIMITIR Taxa de intrare : 50 CZK Atentie !! Exista si un bilet care contine toate obiectivele evreiesti la 480 CZK (adulti). Casa a fost controversata in timpul construirii ei. MUZEU EVREIESC . reprezintand un exemplu de stilul cehesc neo-renascentist. gratis (copiii sub 6 ani). dar in prezent gazduieste orchestra filarmonica ceha. Aici se gaseste o parte din galeria nationala de arta.Taxa de intrare : 300 CZK (aduti). In locul acestei cladiri era o casa construita in stilul neo-renascentist de la sfarsitul secolului al XIX-lea. 200 CZK (pentru copii sub 15 ani si studenti). Manastire St Agnes (Klaster sv. A fost numit asa in onoarea printului Rudolf de Habsburg. . si se refera la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers si Fred Astair.Din anul 1960 in ea se organizeaza expozitii cu argintarii evreiesti. Muzeul evreiesc este deschis in perioada : Aprilie – Octombrie : zilnic 9 : 00 – 18 : 00 (exceptand sambata si sarbatorile evreiesti) Noiembrie – Martie : zilnic 9 : 00 – 16 : 30 (exceptand sambata si sarbatorile evreiesti) Adresa : cartierul evreiesc Transport : linia A • Casa care Danseaza Aceasta cladire a fost construita intre anii 1994 si 1996 de catre arhitectul ceh Vlado Milunic impreuna cu arhitectul canadian Frank Gehry. Casa mai poarta si urmatoarea denumire Ginger & Fred. ziare si carti multe din ele aduse in Praga de nazisti pentru a deschide un muzeu. Aceasta constructie se afla printre cladirile construite in stilul neo-baroc.

Pentru prima data castelul a fost ridicat in secolul al IX-lea. de asemenea cu teme nationaliste. In interiorul cladirii gasim picturi realizate de pictorii Alfons Mucha. in Sala Smetana. noiembrie – martie (zilnic intre orele 6 : 00 – 23 : 00).28 ha. In ceea ce priveste celelalte atractii din interiorul castelului poti fi vizitate dupa cum urmeaza : aprilie – octombrie (zilnic intre orele 9 : 00 – 18 : 00) . • Castelul Praga Acest castel pare sa fie cel mai mare complex medieval din Europa cu dimensiuni de 570 metri lungime si o suprafata de 7. a avut loc proclamarea statului independent Cehoslovacia. Palatul Lobkowicz si Biserica Sfantul George. In anul 1918. imparatii Imperiului Roman. Castelul este deschis : aprilie – octombrie (zilnic intre orele 5 : 00 – 24 : 00) . transformandu-se dintr-o fortareata din lemn intr-o cladire impunatoare asa cum se prezinta in zilele noastre. Aceasta casa gazduieste cea mai mare sala de concerte a capitalei cehe Sala Smetana.De la Teatrul National puteti merge inspre sud cam 100 de metri Transport : metrou linia B – tramvai 17 • Casa Municipala In limba ceha Casa Municipala poarta denumirea de Obecní dům. precum dar si o cafenea alaturi de cateva restaurante. Orasul Nou . Presedintii Cehoslovaciei.Adresa : Rasinovo Nabrezi 80. noiembrie – martie (zilnic intre orele 9 : 00 – 16 : 00). Din cadrul complexului fac parte : Catedrala Sfantul Vitus (cel mai important punct de reper din oras unde puteti vizita turnurile. precum si ai Republicii Cehe si-au instalat aici birourile. Gradinile castelului pot fi vizitate astfel : aprilie – octombrie (zilnic intre orele 10 : 00 – 18 : 00) . Constructia a fost ridicata la inceputul secolului al XX-lea in stil Art Nouveau si are diverse caracteristice care nu pot fi lasate deoparte. Fresca a fost realizata din mozaic si simbolizeaza "Omagiul Pragai" de Karel Špillar. Constructia este o cladire importanta atat pentru arhitectura Cehiei cat si pentru istoria politica a acesteia. Golden Lane. Regii cehi. In partea din fata a cladirii veti observa o fresca pe arcada de deasupra celui de-al doilea nivel. urmata de o cupola impresionanta. muzeul si galeriile de arta). Jan Preisler. Pe partile laterale gasim sculpturi alegorice reprezentand "Degradarea poporului" si "Revoltarea poporului" de Ladislav Šaloun. Max Švabinský si altii. reprezentand in acelasi timp atractia cea mai importanta din Praga. mai – .

• Catedrala Sfintii Chiril si Metodiu Aceasta catedrala are denumirea in limba ceha si Pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje. precum si cateva detalii astronomice. 300 CZK (familii) Galeria de picturi – 150 CZK (adulti). precum si privelistile de pe acoperisul catedralei. • Ceasul Astronomic din Praga In limba ceha gasim denumirea de Staroměstský orloj. Dupa o lupta apriga. Catedrala sf Vito este un superb model de arhitectura gotica si in acelasi timp este si cea mai mare si mai importanta biserica din Cehia. • Catedrala Sf Vito Catedrala romano-catolica Sf Vito din Praga are denumirea in limba ceha Katedrála svatého Víta. 200 CZK (familii) Tariful redus se aplica pentru studentii pana in 26 de ani si pentru copii intre 6-16 ani. 2. iunie – august (zilnic intre orele 10 : 00 – 21 : 00). Cladirea a fost realizata in anii 1730 . de Kilian Ignaz Dientzenhofer. Este principala biserica a Consiliului Metropolitan al Republicii Cehe.1736. acestia s-au sinucis. Vorbim despre un ceas din epoca medievala amplasat pe zidul sudic al primariei din centrul istoric din Praga.septembrie (zilnic intre orele 10 : 00 – 19 : 00).350 CZK (adulti). "Drumul Apostolilor" ce arata din ora in ora figurile apostolilor si a altor personaje. Cadranul astronomic ce reprezinta pozitiasoarelui si lunii pe cer. 175 CZK (redus). 80 CZK (redus). 125 CZK (redus). Constructia s-a ridicat in anul 1344 si a durat peste 525 de ani. mai exact : 1. Acesta are trei componente. Cadranul cu medalioane ale calendarului ce indica lunile. picturile datand din secolele al XIV-lea si al XVI-lea. Cladirea a fost ridicata pe locul unei capele romanesti din 925. In interiorul catedralei se gasesc mormintele regilor Boemiei si imparati romani. Catedrala are si un muzeu dedicat acestor eroi. Se gaseste in cadrul complexului castelului si este sediul arhiepiscopiei orasului Praga. 3. mozaicul cu "Judecata de apoi" de deasupra portalului de la intrare. 500 CZK (familii) Turul mic – 250 CZK (adulti). Capela Sf Wenceslas incrustata cu pietre pretioase. . In 1942 catedrala a fost martora a sfarsitului patriotilor cehi si slovaci care l-au asasinat pe conducatorul nazist Reinhard Heydrich. Punctele de atractie ale catedralei Sf Vito sunt vitraliul reprezentand Sfanta Treime. Taxa de intrare la castel : Turul mare .

Sub ceas veti observa 12 medalioane cu semnele zodiacului. . artistic si spiritual deosebit. Datorita pozitiei sale. Praga este unul din cele mai frumoase orase din Europa care merita sa fie vizitat anual de turistii interesati de un concediu relaxant. In interiorul cladirii veti intalni biroul presedintelui. Catedrala St Vitus.Acest ceas a fost realizat in anul 1410 si pe parcursul timpului a fost un important simbol al orasului. Asadar. daca ajungeti in zona si doriti sa apreciati acest mecanism complicat. Podul Charles si numeroasele biserici si Palate. acesta pare sa fie cel mai uimitor castel din Cehia. Strada de aur si foarte atragatoare sunt si gradinile castelului. Asadar. au fost construite majoritatea in secoclul al XIVlea. Asadar. Multe biserici si palate au fost ridicate in ideea de a reprezenta un agregat arhitectural. acesta se intinde pe o suprafata de 866 ha fiind situat pe ambele tarmuri ale raului Vltava si in acelasi timp se gaseste in patrimoniul cultural UNESCO inca din anul 1992. acesta s-a aruncat peste mecanismul ceasului si a murit pe loc. ceasul dateaza inca din secolul al XV-lea. Potrivit legendei. pe ambele rauri ale raului Vltava si datorita numeroaselor care burgheze si a tuturor palatelor punctate de turnuri. Manifestarea suprema a urbanismului medieval pare se fie centrul istoric al orasului. construit in secolele al XI-lea si al XVIII-lea. sub domnia Imparatului Roman Charles IV. ceasul astronomic nu a mai functionat timp de secole. Numeroasele monumente magnifice. In calitate de turist. Este amplasat chiar in centrul orasului si este un adevarat manual pentru stilurile arhitecturale care il compun. Orasul Minor si Orasul Nou insista asupra influentei arhitecturale si culturale de care beneficiaza orasul inca din Evul Mediu. adaugate de Josef Manes in 1865. • Centrul Istoric Praga In centrul vechi toate cladirile sunt din secolul al XIX-lea. Vechiul Oras. astfel incat sa nu-si poata reproduce opera in alta parte. va puteti alatura multimii din fata turnului unde veti observa cu siguranta procesiunea celor 12 apostoli. sa nu uitam si de casele individuale. Castelul a fost ridicat de printul Borijov in 880 si aici au fost gazduiti printi si regi pe o perioada de 11 secole. cum ar fi Castelul Hradcani. In ceea ce priveste Castelul Praga. mentalitate si credinte. In urma acestui fapt. artistul ceasornicar Master Hanus fost orbit de Consiliul Municipal. In ceea ce priveste centrul vechi al orasului. Praga reprezinta unul din cele mai proeminente centre mondiale ale ingeniozitatii si creativitatii in ceea ce priveste urbanismul si arhitectura trans generatii. Vitus. Cea mai veche parte a acestui spatiu este Catedrala Sf. toate acestea dupa ce a refacut ceasul.

Colectiile galeriei cuprind opere ale artistilor cehi si slovaci. Acestea au fost ridicate in 1963 si pot fi vizitate in diverse locatii din oras. In centrul orasului etapele succesive de dezvoltare si schimbarile au respectat structura urbanistica din perioada Evului Mediu Tarziu. acestea fiind oferite publicului larg. Centrul istoric prezinta admirabil cresterea continua urbana din Evul Mediu si pana in prezent. precum si bogatia arhitecturala si artistica au determinat rolul de model principal pentru dezvoltarea urbana pentru multe din orasele din Europa Centrala si de Est.al XX-lea. Istoria galeriei nationale s-a simtit pe la inceputul secolului al XVIII-lea. Asadar. . cand un grup de aristocrati din Boemia au decis sa cultive gustul artistic al populatiei. seminarii si publicatii privind Praga ca centru de arhitectura.522 de piese de arta. Renoir. dar si pictori internationali. Rodin. Van Gogh. de exemplu Picasso. Taxa de intrare : Bilet intreg (180 CZK). Galeriile Orasului Praga prezinta publicului evolutia artei din Cehia in secolele al XIX-lea . Benes. Klimt. Fila. Galeria ofera ca tematica arhitectura temporara si mai ofera lecturi. Asadar. Monet.Praga face parte din grupul de orase istorice care si-au conservat structura dezvoltatii pana in ziua de azi. Cezanne. • Galeria Nationala din Praga Galeria Nationala din Praga poarta denumirea in limba ceha Národní galerie. cum ar fi Guttfreund. dupa cum am precizat mai sus orasul abunda de monumente remarcabile din toate perioadele istorice. bilet redus (90 CZK). Se gaseste in diverse locatii din Praga si cea mai mare locati este palatul Veletrzní Palác. • Galeria Jaroslav Fragner Galeria Jaroslav Fragner are denumirea in limba ceha Galerie Jaroslava Fragnera. studentilor si companiilor de arhitectura. Bohumil Kubista. economice. Aceasta se gaseste langa Capela Betleem care a fost ridicata intre anii 1949 -1953. Galeria este deschisa zilnic (exceptie ziua de luni) intre orele 10 : 00 – 18 : 00. Aceasta structura a fost imbogatita in perioada gotica si completata in Barocul superior din secolul al XIX-lea. Kupka. dupa Galeriile Nationale din Praga. sociale si culturale importante incepand din secolul al XIV-lea. Gauguin. istoria Galeriei Nationale din Praga a inceput sa se scrie la 5 februarie 1796. Rolurile sale politice. prin intermediul colectiei de 14. familie (240 CZK) • Galeriile Orasului Praga Galeriile Orasului Praga reprezinta cea de-a doua institutie ca importanta. conform planurilor lui Fragner.

manastirea ascunde si o poveste deosebita. detinand peste 125.Matei. biblioteca despre care tocmai am vorbim. locul in care se spune ca Fecioara Maria a fost adusa din Palestina de ingeri. in secolul al XIII-lea. Se pare ca a fost construita in 1143 de Vladislav al II-lea. Este una din cele mai importante cladiri din Praga. langa Ancona in Italia. . amplasata langa Castelul Cernin si adaposteste cateva edifii impresionante : Basilica Fecioarei Maria. Ceasul din turnul manastirii dateaza din anul din 1690 si este foarte celebru pentru cele 27 de clopote ale sale care au un mecanism bazat pe un cilindru cu pini. Loreto a fost ales ca mijloc de re-catolicizare a Boemiei. Amfiteatrul Teologic. pana aproape de secolul al XII-lea. Partea din fata a manastirii Loreta este decorata cu statui diferite din secolul al XVIIIlea. Sala Teologica a bibliotecii are un tavan ornat in stil baroc opulent din 1679 si incadrat de fresce din secolul al XVIII-lea. Este situata in munti si vorbim de fapt despre a doua manastire ca vechime din Cehia. Luca si Ioan. Biblioteca Strahov. Acestei capele i s-au adaugat de-a lungul timpului alte constructii si terenuri. in special a mastilor de ceara de pe "fata" scheletelor. aratandu-i pe Apostolii . Marcu. Aceasta manastire este un obiectiv turistic important in oras fiind situat in partea istorica a Pragai. • Manastirea Strahov Manastirea si Biblioteca Strahov are denumirea in limba ceha Strahovský kláster.000 volume filosofice si teologice aduse de calugari. Amfiteatrul filosofic şi. alaturi de Sf Ana. Aparitia este destul de macabra. Istoria acestei manastiri se intoarce in timp. In interiorul bisericii manastirii veti gasi ramasitele si imbracamintea a doi sfinti spanioli . La origini de fapt vorbim despre o capela din marmura care reproduce fidel casa Sfintei Fecioare. casa situata acum la Loreto.• Manastirea Loreta Manastirea Loreta (Loreto) poarta aceasta denumire dupa orasul Loreto din Italia. Pe langa arhitectura deosebit de frumoasa si tezaurul de obiecte religioase. Dupa ce romano-catolicii au obtinut infrangerea protestantilor din Boemia in 1620. Acest mecanism poste scoate diferite melodii care sunt cantate din ora in ora dar si cateva speciale pentru cateva sarbatori importante. Marcia. Camera curiozităţilor.Sf Felicissimus si Sf. mama Fecioarei. Principala atractie a manastirii Strahov este biblioteca sa care a fost construita in stil renascentist.

Realitatea si Cosmarul". concentrandu-se pe piesele europene si cele realizate in Boemia. Cehia. Fax: +420251093296. Daca ajungeti in zona merita sa vizitati acest muzeu.• Memorialul Revolutiei de Catifea Memorialul Revolutiei de Catifea poarta denumirea in limba ceha sametová revoluce -si vorbim despre este o placa simpla din bronz. Alaturi de artefactele sale autentice. E-mail: direct@upm-praha. prezentari mutimedia.cz. simboluri ale capitalismului. • Metronomul din Praga Metronomul urias din Praga a fost construit in anul 1991 si a fost realizar de catre artistul Vratislav Novak situat pe locul unui fost monument stalinist. • Muzeul Comunismului Muzeul Comunismului din Praga le ofera turistilor istoria acestui regim in Cehoslovacia in general si in Praga in particular. calitatea si frumusetea.upm. o copie a unei sali de clasa din acea perioada. iar ambitia lui este de a inspira. • Muzeul de Arte Decorative Muzeul de Arte Decorative poarta deumirea in limba ceha Uměleckoprůmyslové museum si se adaposteste intr-o cladire neo-renascentista din secolul al XVII-lea. in context national. E-mail : muzeum@muzeumkomunismu. De fapt. Contact : Na Pøíkopì 10. nr. oferind exemple de meserii istorice si contemporane.anet. Muzeul de Arte Decorative reuneste armonia functiilor. muzeul mentine vie in memoria cehilor ceea ce comunismul reprezinta: "Visul. acest muzeu vrea sa prezinte celor interesati o imagine ampla a vietii in spatele Cortinei de Fier a poporului ceh din timpul Uniunii Sovietice. 17. de la sfarsitul antichitatii pana in prezent. si in context international. Ironia face ca acest muzeu sa fie pozitionat exact langa un cazinou si deasupra unui restaurant McDonald's. Colectiile muzeului includ obiecte de arta de decor si design. Website: www. 224 212 966. precum si artele aplicate si designul. Tel:+420251093111.29 decembrie 1989 reprezinta o varianta nonviolenta a revolutiei pentru indepartarea regimului autoritar. Muzeul este deschis zilnic intre orele 9 : 00 – 21 : 00 si in timpul sarbatorilor cu exceptia zilei de 24 decembrie.cz . educa si distra intrun mod unic. .cz. Osmeho Listopadu. Muzeul de Arte Decorative strange si pastreaza pentru generatiile dinn viitor. Taxa de intrare : 180 CZK. Praga.cz . Revolutia de Catifea din 17 nioembrie . Webiste : www.muzeumkomunismu. Adresa : Str.

Puteti lua metroul pana la statia Malostranská. Muzeul de Arte Decorative a fost construit in 1885 pentru a prezenta exemple deosebite de arta decorative europeana care imbina arte frumoase si arte aplicate. cel mai recent in anii 2002 . Telefon : +420 257 535 507. A. • Muzeul Dvorak Muzeul Dvorak are denumirea in limba ceha Muzeum A.2003. Dvoráka si este dedicat compozitorului ceh din secolului al XIX-lea. Se pare ca a fost renovata de mai multe ori. Unele camere sunt mobilate la fel ca in anul 1900. Orbis Pictus. expozitia dedicata existentei si activitatii celei mai renumite personalitati culturale din Praga prezinta documente cum ar fi scrisori originale. precum si fotografii. Cladirea are doua etaje si a fost construita in stil rococo ridicata in 1712 iar in prezent expune obiecte personale. Este posibil ca aceasta moara sa fie construita inca din secolul al X-lea. Program : marti 10: 00 – 19 : 00 . care ne ofera o adevarata marturie a relatiei scriitorului cu orasul. miercuri – duminica 10 : 00 -18 : 00 • Muzeul de Pedagogie Comenius Muzeul de Pedagogie Comenius documenteaza scrierile eruditului renascentist ceh J. Komensky sau Comenius este renumit si pentru cartea ilustrata pentru copii. Komensky (1592 .kafkamuseum. dar piesele afisate sunt superbe. inclusiv o serie de obiecte din ceramica si sticla boemiene. in sine. N Malá Strana. • Muzeul Kampa Muzeul Kampa are denumirea in limba ceha Sovovy mlýny. Website : www. Acesta este amplasat intro fosta moara din secolul al XIV-lea. pe insula Kampa de pe raul Vltava. • Muzeul Militar . care a fost intemeietorul pedagogiei umaniste. semnate in principal de artistii cehi. • Muzeul Franz Kafka Supranumita "Orasul lui K". schite si alte opere de arta. care a locuit aici. Muzeul este deschis intre orele 10 : 00 – 18 : 00.cz. care colectiona picturi. Muzeul ofera turistilor colectia personala a lui Meda Mladek.Adapostit intr-o cladire care este. o opera de arta. Antonín Dvorák. fotografii si sculpturi. sculpturi. Numai o parte din colectia muzeului este expusa. pianul compozitorului. Cihelná 2b. aparitii din ziare si alte tipuri de publicatii. Contact : Hergetova Cíhelná.1670).

A fost deschis in anul 1998 langa piata Wenceslas. istoria. localizate in zeci de cladiri. accesoriile. • Muzeul Mucha Acest muzeu poarta denumirea in limba ceha Muzeum Alfons Muchy. • Orasul Mic Praga Orasul Mic Praga are denumirea in limba ceha de Malá strana. colectia Printul Lobkovicz. aeronave si vehicule comerciale. muzeul istoriei farmaciei. Muzeul arata publicului uniformele. Muzeul va mai poate prezenta arme medievale. Muzeul Mucha este adapostit in palatul baroc Kaunicky si ne arata lucrari grafice. artefactele si hartile care au fost Cehoslovaciei pe perioada celor doua razboaie mondiale. peste raul Vltava. – vorbim de fapt despre o asociatie de muzee diverse. Zidul lui Lennon si canalul in stil venetian. • Muzeul Tehnic National Muzeul Tehnic National poarta denumirea in limba ceha Národní technické muzeum . oferind turistilor urmatoarele atractii turistice : Biserica Sf Nicolae. postere. in onoarea lui Alfons Mucha care a fost un nume de referinta in curentul Art Nouveau.Muzeul Militar poarta denumirea in limba ceha Armadni Muzeum. masini. arta. muzica si literatura. Va ofera o colectie deosebita de motociclete. • Muzeul National Muzeul National are denumirea in limba ceha Národní muzeum. folosite de armata . care strange aproximativ 14 milioane de exponate din diverse domenii cum ar fi : istoria naturala. picturi si influente ale operelor artistului in bijuterii. Acesta este situat visa-vis de centrul istoric Praga. • Muzeul Orasului Praga Muzeul Orasului Praga are denumirea in limba ceha Muzeum hlavního mesta Prahy. moda si publicitate. Acasta zona se remarca prin stradutele si cladirile deosebite. Cladirea principala a Muzeului National se afla in piata Wenceslas si este dedicat muzeului de istorie naturala. Alfons Mucha s-a nascut in 1860 si aici in Praga si-a patrecut o mare parte din viata sa. pe pantele de sub Castelul Praga. muzeul de etnografie si muzeul de antropologie. o macheta fascinanta foarte detaliata a Pragai care apartine secolului al XVIII-lea. Ofera tuturor o perspectiva asupra dezvoltatii orasului de-a lungul istoriei. Alte muzee sunt dedicate compozitorilor Dvořák and Smetana.

cu multe magazine si restaurante. franceza. Desi aceasta parte a orasului este veche. orasele de pe malul drept al raului erau predominant burgheze. La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial . Aici veti gasi tururi audio gratuite in mai multe limbi dupa cum urmeaza ceha. In data de 2 aprilie 2007 a fost deschis pentru public ca proprietate privata. 18. familia Lobkowicz a devenit din nou proprietatul cladirii in 2002. Principalul obiectiv turistic de aici este Piata Wenceslas.In Evul Mediu Orasul Nou Praga a fost un centru dominant al cetatenilor etnici germani din oras si totodata adapostea mai multe palate ale nobililor. Cladirea a fost ridicata in secolul al XVI-lea si a apartinut familiei Lobkowicz. cu tramvaiul 12. constructia a fost inapoiata dar dupa 3 ani a fost iar confiscata de catre regimul comunist. Treceti de portile castelului Praga. italiana. 690 CZK. engleza. japoneza. iar apoi faceti la stanga spre Catedrala Sf Vitus. rusa si spaniola. Urcati scarile vechiului castel iar pe partea stanga se afla palatul Lobkowicz Metrou: linia A (statia Malostranska). In ceea ce priveste fotografiatul. 20. 22 sau 23 (statia Malostranská). 175 CZK (studenti si copii intre 7 – 15 ani). in timp a fost in mare parte modernizata. • Orasul Nou Praga Orasul Nou Praga are denumirea in ceha Nové město. Taxa de intrare : 275 CZK (bilet adulti). ca extensie a orasului vechi. cladirea a fost confiscata de catre nazisti alaturi de celelate proprietati ale familiei Lobkowicz. (bilet de familie 2 adulti si 2 copiii pana la 12 ani). traversati curtea castelului Praga iar in capatul curtii pe partea dreapta se afla palatul cu tramvaiul 22 sau 23 (statia Prazsky). Program : muzeul este deschis pentru public zilnic intre orele 10 : 00 – 18 : 00 iar in ceea ce priveste Colectiile Printilor se deschid incepand cu orele 10 : 30. Palatul se afla in capatul complexului pe partea dreapta. • Palatul Lobkowicz Palatul este localizat in estul castelului Praga si pare sa fie unul din cele mai frumoase locuri culturale din zona. Muzeul National se gaseste pe partea superioara a pietii. Urcati scarile vechiului castel iar pe partea stanga se afla Palatul Lobkowicz Adresa : Palatul Lobkowicz. dupa 40 de ani de comunism. In anul 1945. acesta este interzis pe perioada vizitei la muzeu. Transport : Pentru a vizita Palatul puteti ajunge astfel : din piata Hradcany. Apoi. germana. A fost ridicat in secolul al XIVlea. In schimb. Ultimul tur incepe la ora 17:30. Jirska 3 .

Sala Terrena se afla in partea de est a gradinii si are trei arcade. Gradinile apartin palatului Wallenstein care in prezent este Senatul Republicii Cehe. Statuile si fantanile din gradinile Wallenstein sunt realizate dupa altele originale de Adrian de Veries.linia A (statia Malostranska). O singura statuie a fost inapoiata cehilor. Multi turisti si localnici vin in aceasta zona pentru a vedea podul mai ales pe perioada verii si a primaverii. Program : Gradinile Wallenstein sunt deschise din aprilie si pana in octombrie intre ora 10:00 si 18:00.• Palatul si gradinile Wallenstein La Palatul Wallenstein veti vedea prima gradina a unui palat din Praga. Puteti intra in Gradinile Wallenstein din strada Letenska si din strada Valdstejnska. Gradina a fost construita alaturi de palat in anul 1623 intr-un stil baroc. Suprafata gradinii Wallenstein este de 1.7 ha fiind un spatiu suficient pentru un iaz cu rate. • Podul Carol Praga Acest pod dateaza din secolul al XIII-lea. Iazul a fost folosit pentru barcute. Podul Carol este construit in stil baroc si traverseaza raul Vltava. Adresa: Letenska. ar trebui sa fie printre primile atractii de pe lista turistilor. A inceput in anul 1357. legand partea veche a orasului de regiunea Mala Strana. Acest pod este vestit si de aceea este invadat mereu de sute de vizitatori dar si de multi muzicanti de toate genurile care vor sa va incante auzul. Transport: Metrou . din ordinul regelui ceh Carol al IV-lea si s-a sfarsit la inceputul secolului al XV-lea. Zidurile salii prezinta cateva fresce care ilustreaza razboaiele troiene. Statuile ilustreaza eroi din mitologia greaca si statuile originale au fost ridicate ca prada de razboi de catre armata suedeza in 1648. apoi Podul Praga. In primele secole a fost numit Podul de Piatra. Podul Carol este cel mai important si mai popular obiectiv turistic din Praga si de aceea. Se pare ca acesta constructie a podului a durat 45 de ani. • Vila Muller Praga . si anume statuia Venus cu armura si un Delfin care pot fi vazute la Galeria Castelului Praga. iar din 1870 este cunoscut ca Podul Carol. centru orasului.

oi.. sub numele de lemuri cu care aveti sansa sa va jucati. rate si gaste. Un alt spatiu si interesant pentru copii este Zona Copiilor si Gradina Zoologica pentru Copii. Gradina Zoologica cuprinde o suprafata de 45 hectare si gazduieste mai mult de 4. Pare sa fie opera arhitectului vienez Adolf Loos ridicata la inceputul secolului al XX-lea si este unul dintre cele mai importante modele de arhitectura moderna. 50 CZK (parcarea). pensionari).Vila Müller are denumirea in limba ceha Müllerova vila. exemplare din 630 de specii din toata lumea.martie) : 70 CZK (adulti). ponei. 40 CZK (copii intre 3 – 15 ani. 450 (bilet familie 2 adulti si 2 copii). Taxa de intrare : o (aprilie . veti avea un concediu de neuitat. • Zoo Praha Gradina Zoologica din Praga mai are denumirea de Zoo Praha si aceasta a fost construita in anul 1931 in districtul Troja din partea de nord a orasului. Daca faceti parte dintr-un grup mai mare de aproximativ 10 persoane. Program : Martie Aprilie si Mai Iunie si August Zilnic 9 : 00 – 17 : 00 Zilnic 9 : 00 – 18 : 00 Zilnic 9 : 00 – 19 : 00 . 200 (bilet familie 2 adulti si 2 copii). gaini. Gradina Botanica si castelul Troian. Tot pe aici veti gasi si mancare pentru a hrani animalele. Asadar.600 de animale. aveti reducere. Tot aici veti intalni o specie de maimute mici aproape cat palma. o zana creata special unde copii pot intra in diferite tarcuri pentru a se juca altaturi de alte animale domestice iepuri. aceasta Gradina Zoo pare sa fie una din cele mai mari gradini zoo din Europa. 100 CZK (pensionari). pensionari). pentru copii 100 CZK si pentru familie 500 CZK. studenti.septembrie) : 150 CZK (adulti). veti vizita Gradina Zoologica. 100 CZK (copii intre 3 – 15 ani. o (octombrie . gratis (copii sub 3 ani). Daca veti cumpara cardul Troian. studenti. gratis (copii sub 3 ani). Vorbim despre un loc interesant si foarte placut pentru toti turistii iar daca va organizati totul din timp. Preturi pentru card : pentru adulti 200 CZK. porci. Unul din cele mai frumoase pavilioane este Jungla Indoneziana si Planeta Maimutelor unde aveti posibilitatea de a admira o flora dar si o fauna specifica junglei. functionalista din lume. 50 CZK (parcarea).

Tot aici se afla si sediul Primariei si Oficiul Turistic de Informatii. In prezent. Dupa cum am precizat mai sus. Nicolae. Program de vizitare sunt de obicei intre 9. Old Town Hall adaposteste ceremoniile civice in camerele sale multe. Este un loc foarte bun pentru a face cateva poze panoramice pe care sa le aveti ca si amintire.3 euro) insa pentru studenti si copii exista reduceri (40 coroane cehe.00 (lunea programul incepe la 11). ar fi pacat sa nu urcati in turn acolo unde privelistea va poate oferi o imagine unica si de neuitat. cum ar fi : Biserica Gotica sau Biserica Sf. Dar.60 coroane cehe (aproximativ 2. Vechea Primarie a fost deschisa pentru a functiona in secolul al XIV-lea (1338). Constructia a avut cateva deteriorari importante din cauza nazistilor in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Datorita extinderii care a avut loc pe perioada anilor. foarte atractiv pentru turisti din prezent. Renovarea a inceput in 1470 si au imprimat cladirii un evident stil arhitectural gotic. Aceasta este amplasata in centrul orasului Praga. Un mic sfat pentru turisti: daca vreti sa aveti un suvenir cu totul original din acest loc puteti sa va fabricati propria dvs moneda. de unde vi se ofera o panorama spectaculoasa (cei care nu pot sa faca efort pot folosi liftul). Veche primarie a fost ridicata in anul 1338 iar acum este un adevarat centru istoric. Primaria a cuprins treptat si alte corpuri (casele din jur) care mai tarziu s-au transformat in birouri administrative.Septembrie si Octombrie Zilnic 9 : 00 – 18 : 00 Noiembrie si Februarie Zilnic 9 : 00 – 16 : 00 Adresa : U Trojskeho Zamku 120. Troja Transport: Metrou: linia C (statia Holesovice) apoi autobuzul 112 pana la capat. Daca ajungeti in zona. in Piata Veche iar aici in aceasta piata mai aveti sansa de a descoperi si alte obiective turistice importante. In acea perioada Capela Gotica si aripa nordica au fost distruse complet. probabil cea mai atragatoare parte a Vechii Primarii este cu siguranta Turnul (cu o inaltime de aproape 70 de m). Pentru a vizita turnul aveti urmatoarele preturi : biletul . Acesta este unul dintre simbolurile orasului Praga care gazduieste celebrul ceas astronomic. cu toate acestea este o atractie importanta din aceasta zona.1. Primaria arata mai mult ca o imbinare intre doua cladiri diferite si mai putin ca un tot unitar. Desi a fost reconstruita. pe vremea cand Regele Ioan de Luxembourg s-a gandit sa infiinteze un consiliu orasenesc.00 si 18. Turnul are cu o scara interioara prin intermediul careia se poate ajunge in varf. Folosind aparatul special trebuie sa introduceti o moneda .5 euro). iar capela renovata. • Old Town Hall Old Town Hall este deschis de luni pana duminica intre orele 9 : 00 – 17 : 00.

Are un decor cu marcmura aparenta. . • Sternberg Palace Palatul Šternberk este deschis publicului dupa ce a fost renovat intre anii 2002 – 2003. oferind privelisti asupra orasului care iti taie rasuflarea. de Jan Gossaert şi de cei doi Brueghel. felinare de cristal si feronerie ornamentala. Este una dintre cele mai puţin vizitate de turişti. Rembrandt (portretul Cărturarului în cabinetul sau de lucru. Se leaga de o arcada de magazine in stil Art Nouveau realizata de bunicul fostului preşedinte Václav Havel. Alte opere sunt semnate de Geertgen tot Sint Jans. tata si fiu. Are o inaltime de 216 metri. stilul arhitectural postmodern si impozant prezinta un design bazat pe imaginile numeroaselor statui de bebeluşi gigantici care deranjeaza privitorul in timp ce se urca pe laturile turnului (opera designerului David Černý). Cele 6 capsule care au mai ramas sunt accesibile turistilor. A fost ridicat in anul 1970. de exemplu picturi de El Greco. • TV Tower (Turnul televiziunii Praga) Acest turn pare sa fie cea mai putin agreata structură din Praga. 1634) şi Rubens. cumparat de imparatul Rudolph al II-lea deoarece la baza tabloului il veti vedea pe stramosul sau Maximilian I. in ideea de a bruia transmisiile TV din Germania de Vest. Acestea sunt folosite pentru aparatura legata de scopul principal al structurii. Turnul a inceput sa functioneze in totalitate abia din anii 1990. Deschis intre orele 10:00 la 01:00 de luni pana sambata si pana la orele 23:00 in ziua de duminica). Piesa cea mai adorata este tabloul lui Albrecht Dürer Sărbătoarea Rozariului (1506). Cea inalta zona de observatie este la 100 de metri. sub cupola de sticlă. nefiind accesibile marelui public. această bijuterie a anilor 1920 are ferestre sub forma de arcada care dau spre renumita sculptura de David Cerný. Cum puteti ajunge la acest turn ? Puteti lua trenul subteran pana la Jiřího z Poděbrad apoi mergeti pe jos spre nord-est cam doua blocuri si cu siguranta veti vedea turnul.de 20 coroane cehe (0. Sub platformele superioare ale turnului se gasesc 3 capsule. Palatul adaposteste o expoziţia permanenta de Arta Baroca Europeana veche (Colecţia Mari Maeştri).7 euro) si apoi sa alegeti o moneda de metal din bolul din fata si sa intoarceti roata. Štěpánská 61. • Lucerna Palace Se gaseste la urmatoarea adresa Palác Lucerna. De aproape.

Bilet familie 200 CZK. practica actoria ocazional si un adevar pictor care a fost cunoscut atat in Cehia cat si in strainatate. Taxa de intrare : Bilet adulti: 150 CZK. Capul lui Hristos de El Greco alaturi de un portret de Goya al lui Don Miguel de Lardizabal. Operele renasterii italiene sunt reprezentate de Andrea della Robbia. dar cu toate acestea cehii ill adora si se mandresc cu el. Acest palat baroc din secolul al XVII-lea a fost construit pentru Václav contele de Sternberg între anii 1698 . Acest turn este adesea considerat ca fiind unul din cele mai minunate atactii turistice. • Old Town Bridge Tower (Malostranská mostecká věž) Turnul este deschis in perioada aprilie . +420/233090570 Deschis: de mari pana duminica intre orele 10 : 00 – 18 : 00.1707. Vorbim despre o expozitie care se refera la istoria evreilor de la emancipate pana in ziua de azi. Aceasta sinagoga a fost ridicata in anul 1475 si adaposteste un memorial al victimelor nazismului. foarte intersante si atragatoare sunt: Cabinetul chinezesc si doua frumoase lucrari spaniole. • Pinkas Synagogue Sinagoga Pinkas este un loc care nu trebuie ratat daca ati ajuns in Praga intr-o vacanta sau un simplu concediu. • New Town Hall In limba ceha poarta denumirea de Novoměstská radnice. pasionat de aviatie. Sinagoga Spaniola are un desigm maur oferind un aspect vizual frapant. Sebastiano del Piombo şi Pietro della Francesca. Bilet cu reducere 70 CZK. vorbim despre un centru administrativ medieval al cartierului New Town sau "Nové Město". Praga 1 – Castelul Praga. De fapt. Quo Vadis este un masina trabant cu picioare amplasata in gradina Ambasadei Germana. Precizam faptul ca intrarea este libera in prima zi de miercuri a lunii. .octombrie (doar pe perioada verii). Adresa : Štemberský palác. Toate operele sale sunt aproape fara culoare. • Quo Vadis' Sculpture A fost creata de David Cerny un sculptor exceptional.De asemenea. de luni pana duminica intre orele 10 : 00 – 18 : 00. Hradčanské námestí 15 Telefon: +420/220514634.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful