De la Hollywood la „Stalingrad”

© Foto: KinoPoisk.ru De Valentin Mândrăşescu http://romanian.ruvr.ru/2013_10_11/De-la-Hollywood-la-Stalingrad-1836/

Secolul XX, dar mai ales secolul XXI, au creat o ruptură, o disociere între realitatea obiectivă şi realitatea informaţională. După cum scria Orwell, cei care controlează prezentul controlează şi trecutul, iar cei care controlează trecutul controlează viitorul.
Hollywood-ul a fost şi este instrumentul prin care SUA au creat propria realitate istorică şi contemporană pe care au impus-o restului lumii. Acum, alte centre de putere globală răspund provocării hollywoodiene şi încearcă să creeze instrumente prin care să promoveze propria viziune asupra lumii. Filmul lui Fiodor Bondarciuk, „Stalingrad” este unul dintre paşii prin care Rusia îşi începe reafirmarea în spaţiul ideologic al secolului XXI. După decenii de dominaţie americană în spaţiul cinematografic, percepţia populară a istoriei nu are vreo legătură cu realitatea. Acei puţini americani tineri care ştiu ce înseamnă cel de-al Doilea Război Mondial sunt convinşi că SUA au câştigat războiul fără ajutor sovietic. Un procent semnificativ de tineri niponi sunt convinşi că bomba nucleară de la Hiroşima a fost detonată la ordinul lui Stalin. Mai mult, foarte puţini tineri care au crescut „cu televizorul” şi nu cu cartea de istorie, ştiu ca SUA au pierdut războiul din Vietnam. Hollywood-ul rescrie trecutul şi prezentul, iar alte ţări fie acceptă să trăiască în această falsă realitate impusă de America fie trebuie să găsească resurse şi modalităţi pentru a crea o realitate alternativă.

Filmul „Stalingrad” a fost creat cu finanţare din partea statului rus şi este firesc să fie aşa. La fel se întâmplă în toate ţările care refuză să-şi cedeze suveranitatea ideologică. Din perspectiva calităţii producţiei, filmul deja este la acelaşi nivel cu producţiile americane. Evident, filmul nu este ideal şi Rusia mai are mult de învăţat la capitolul „soft power”. Important este că învaţă repede. Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele. Valentin Mândrăşescu În Rusia, Film, istorie, Batalia de la Stalingrad, Hollywood, Stalingrad, Social Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_10_11/De-la-Hollywood-la-Stalingrad-1836/

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful