MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI

Kebolehan memindahkan maklumat, perasaan, idea, dan fikiran seseorang individu kepada individu atau sekumpulan individu yang lain". Tujuan : Memberi Kefahaman. Komunikasi wujud samaada secara lisan (bertutur/menggunakan suara) atau tidak, misalnya bahasa gerak-geri, bahasa isyarat, sentuhan, hubungan mata, dan penulisan.
MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH
Kolej Unikop Cawangan Melaka

Penerima/Sasaran/Penyahkod (kepada siapa?) 6. Bentuk (apakah bentuknya?) 4.MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI Enam (6) elemen yang terdapat dalam komunikasi 1. Penghantar/Sumber/Pengekod (oleh siapa?) 3.Saluran (apakah perantaranya?) 5.Tujuan. Kandungan (apakah yang disampaikan?) 2. MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH Kolej Unikop Cawangan Melaka .

Komunikasi Intrapersonal . Komunikasi Interpersonal – berhubungan dengan individu lain samaada seorang /lebih) 2. meditasi (bercakap dengan diri sendiri). monolog.MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI Kategori Komunikasi 1. MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH Kolej Unikop Cawangan Melaka .pemikiran (taakulan).

Tidak ada yang baik dan buruk 4. Menunggu giliran untuk bercakap 3. 5. Bertentang Mata 1. MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH Kolej Unikop Cawangan Melaka .MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI Komunikasi Berkesan Penerangan yang jelas 2. Membantah dengan tenang Berkomunikasi dengan berkesan (pendek dan jelas) 6.

Duduk/Berdiri tegak 8. Bercakap bila perlu 10. Menerima tanggungjawab tanpa memberi helah 11.MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI Komunikasi Berkesan 7. Meminta pertolongan dengan baik 12. Berkomunikasi dengan nada biasa 9. Menggunakan empati (berusaha menyelam perasaan orang lain) tetapi bahasa yang dihormati MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH Kolej Unikop Cawangan Melaka .

Mereka suka menggunakan teknik-teknik bertanya dan mendorong orang-orang bawahan apabila mengarahkan mereka melakukan tugas.C. Mereka pandai mendengar dengan empati dan sedia membuka telinga kepada orang-orang bawahan. Mereka percaya komunikasi yang betul adalah penting. (tidak menyuruhnyuruh/mengarah-arah) MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH Kolej Unikop Cawangan Melaka . 3. Jablin – pakar psikologi) 1.M.Redding dan F. 2.MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI Ciri-ciri Pemimpin Yang Efektif ( Kajian oleh W.

mereka mengkritik secara tertutup 5. Mereka menjaga air muka dan maruah orang bawahan.M. MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH Kolej Unikop Cawangan Melaka .MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI Ciri-ciri Pemimpin Yang Efektif ( Kajian oleh W.Redding dan F. Jablin – pakar psikologi) 4. Mereka suka memberitahu awal-awal lagi apabila ada perubahan yang terjadi dan selalu menerangkan alasan-alasan disebalik semua arahan dan dasar.C. Mereka bersikap terbuka dengan maklumat.

MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI Komunikasi Tidak Berkesan 1. Menjerit MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH Kolej Unikop Cawangan Melaka . Mencaci dan menggunakan bahasa yang kasar Mengganggu semasa seseorang sedang bercakap 3. Bercakap sambil lewa 6. 2. Mengalih pandangan ke tempat lain semasa bercakap 5. Bercakap tanpa henti atau terlalu diam 4.

MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI Prinsip-prinsip Komunikasi Berkesan 1. Mendengar dengan minat Memberi perhatian terhadap perasaan orang lain Membuat refleksi apa yang anda faham daripadanya Secara jujur luahkan bagaimana perasaan anda sama ada baik atau buruk tanpa menyakiti pendengar MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH Kolej Unikop Cawangan Melaka . 3. Mengekalkan pandangan mata dan ekspresi muka yang bersesuaian 2. 5. 4.

3. MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH Kolej Unikop Cawangan Melaka . “ok”…”um. Sila beri perhatian.hhhmm” Ulangi apa yang telah diperkatakan dan tunjukkan yang anda faham apa yang diperkatakan.MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI Keberkesanan Mendengar 1. Mengakui yang anda mendengar dengan menggunakan perkataan yang mudah seperti “oh” .. Dengar dan tunjukkan bahawa anda mendengar dan memahami perasaan mereka Tingkatkan hubungan mata dan tunjukkan bahawa anda mendengar dengan penuh minat. 4. 2.

Menjadi usahawan yang berjaya – berupaya mempengaruhi pegawai-pegawai kerajaan. 2.MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI Tujuan-tujuan Umum Komunikasi 1. kakitangan bank. para pelabur dan pelanggan Kenaikan pangkat – mempengaruhi mereka yang menilai bakat . potensi dan prestasi. Contoh : ahli politik mempengaruhi pengundi 3. MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH Kolej Unikop Cawangan Melaka . Menimbulkan kesan-kesan positif kepada individu lain – cerita kejayaan /pengalaman Mendorong /mempengaruhi pemikiran individu lain. 4.

Anggap anda bekerja sebagai seorang a) Kakitangan di bahagian kewangan di Kolej Unikop b) Ketua akademik di Kolej Unikop 3. Anggap anda adalah pemilik sebuah syarikat menjual barangan elektrik MATAPELAJARAN KEMAHIRAN INSANIAH Kolej Unikop Cawangan Melaka . 2. Tugasan 1 (Lisan) Kenalpasti penerima/sasaran komunikasi diantara anda (pelajar) dengan individu lain Kenalpasti penerima/sasaran komunikasi diantara anda dengan individu lain. Kenalpasti penerima/sasaran komunikasi diantara anda dengan pekerja anda.MODUL 1 : KEMAHIRAN KOMUNIKASI 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful