P. 1
Adq Fuziah Child

Adq Fuziah Child

Ratings:
(0)
|Views: 44|Likes:
Published by madiranorman

More info:

Published by: madiranorman on Oct 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/25/2013

pdf

text

original

1

ECG222 Tugasan

School of Education and Cognitive Science

ECG 222 Pertumbuhan & Perkembangan Kanak-Kanak

Tugasan

Penulisan akademik berasaskan kepada idea bahawa kesimpulan hanya boleh diterima bila disokong dengan bukti. . Tugasan ini merupakan salah satu komponen penaksiran yang telah ditetapkan untuk kurusus ini. Tujuan panduan ini ialah untuk memastikan bahawa semua pelajar serta Fasilitator Akademik mempunyai maklumat yang sama tentang apa yang dikehendaki. Penulisan Akademik Penulisan akademik adalah penulisan ilmiah atau saintifk yang menjawab secara sistematik dan teliti sesuatu persoalan.2 ECG222 Tugasan Pengenalan Panduan ini menerangkan dengan terperinci Tugasan untuk kursus ini. Tugasan ini bertujuan untuk menilai peringkat-peringkat kognitif tahap tinggi.  Penulisan mestilah cermat. benar dan tidak membuat andaian. gunakan data yang diperolehi untuk menyokong sesuatu soalan atau hipotesis. tidak terpengaruh dengan pegangan sendiri (kecuali tajuk menggalakkan penulis memberi pandangan atau merupakan sesuatu refleksi peribadi). Tidak ada kenyataan-kenyataan yang menimbulkan keraguan. Secara ringkas sesuatu Penulisan Akademik mempunyai ciri-ciri berikut:  Menyampaikan fakta secara sistematik.  Penulisan tidak boleh memutar-belitkan fakta atau melebih-lebihkan sesuatu. Panduan ini juga mengandungi kriteria yang ditetapkan untuk memudahkan Fasilitator Akademik menilai hasil kerja anda. tepat. konseptual dan mengikut prosedur yang jelas.  Menulis dengan jujur dan hanya mengemukakan kebenaran. iaitu kebolehan anda mengaplikasai prinsip & konsep yang telah dipelajari dalam penyelesaian sesuatu masalah.  Setiap pandangan yang dikemukakan disokong dengan bukti. menilai dengan kritis hasil yang diperolehi dan menghasil sesuatu yang baru atau mengubahsuai sesuatu yang sedia ada. Seorang penulis akademik harus mengumpulkan data secara objektif.

tadbirkan TIGA tugas kepada setiap kanak-kanak yang dipilih. Format esei ditentukan oleh anda Panjang esei – 3 halaman [1.3 ECG222 Tugasan TUGASAN Tarikh Penyerahan: Pemberatan: 40% Tutorial 3 PENGENALAN Tugasan ini terdiri daripada Bahagain A dan Bahagian B BAHAGIAN A: (10%) Tulis satu esei ringkas bertajuk: “Pengetahuan Tentang Perkembangan Kognitif Kanak-Kanak Penting bagi Seorang Guru Sekolah Rendah: Bincangkan”     Kaitan teori-teori kognitif yang dibincangkan dalam kursus ini dengan amalan dalam bilik darjah Berikan contoh-contoh relevan untuk menyokong jawapan anda. . Kaedah: a) Kenal pasti DUA kanak-kanak –  seorang berumur kira-kira 5 tahun dan  seorang lagi berumur 7 hingga 8 tahun. b) Dengan menggunakan tugas-tugas konservasi Piaget. Tujuan anda ialah untuk memerhati dan merekod jawapan kanak-kanak berkenaan tugas-tugas yang diberikan.   Baca Bab 3: Perkembangan Kognitif – Piaget & Vygotsky Tonton klip-klip video untuk membantu anda dalam Tugasan ini Ingat: Anda bukan main silap mata atau cuba mengajar kanak-kanak tentang ‘konservasi’.5 langkau Font saiz 12 Times Roman] BAHAGIAN B: (30%) Pemikiran Kanak-Kanak Praoperasi dan Konkrit Tujuan: Tugasan ini bertujuan untuk membolehkan anda membuktikan perbezaan pemikiran kanak-kanak pada tahap praoperasi dan tahap konkrit dengan menggunakan tiga jenis ‘tugas konservasi’.

i) Anda boleh gunakan kanak-kanak yang sama atau kanakkanak berlainan. Tugas 1: Konservasi Jism   Bahan: Gunakan DUA ketul plastisin dan membentuknya supaya kedua-dua ketul itu mempunyai saiz (kuantiti) yang sama (Lihat Rajah 1). “Ini adalah Ujian” h) SETIAP ‘TUGAS’ HENDAKLAH DILAKUKAN DENGAN SEORANG KANAKKANAK BERUMUR 5 TAHUN DAN DIULANG DENGAN SEORANG KANAKKANAK BERUMUR 7-8 TAHUN. g) JANGAN SEBUT. o Tanya subjek mengapa dia mengatakan kedua-dua ketul plastisin itu “sama banyak”. Ikut penyusunan meja seperti di Rajah 1. meja dan kerusi untuk menyusun bahan-bahan dan menjalankan eksperimen anda. Inggeris.  Tanya subjek sama ada kedua-dua ketul plastisin it sama banyak (perkataan yang penting ialah “banyak”)  Tunggu sehingga subjek bersetuju yang kedua-dua ketul itu sama banyak.4 ECG222 Tugasan c) Bandingkian respon kanak-kanak berumur 5 tahun dengan respon kanakkanak berumur 7-8 tahun bagi setiap tiga tugas. Mandarin atau Tamil) f) Pilih satu tempat yang senyap. Kaedah: Langkah 1:  Tunjukkan kepada subjek kedua-dua ketul plastisin. d) Rekod setiap jawapan kanak-kanak (gunakan iPad anda untuk merekod audio) e) Anda boleh gunakan apa jua bahasa pun semasa menjalankan eskperimen tersebut (Bahasa Malaysia. Subjek Subjek Ketul plastisin Penyelidik Rajah 1 Penyelidik Rajah 2 Rajah 1 Rajah 2 .

Pastikan air dalam kedua-dua gelas itu sama banyak.  Minta subjek memberi penjelasan mengapa gelas yang bercorong panjang mempunyai lebih banyak air.  Selepas itu. Kaedah:  Isikan kedua gelas yang sama saiz dengan air. Tugas 2: Konservasi Cecair Bahan:  Anda memerlukan 2 gelas yang sama saiz & bentuk dan 1 gelas yang bercorong panjang. tanya subjek sama ada air dalam kedua-dua gelas yang berlainan bentuk itu sama banyak atau satu gelas mempunyai lebih banyak air – Lihat Rajah 3(c). ambil satu gelas dan tuangkannya ke dalam gelas yang bercorong panjang – Lihat Rajah 3(b)  Kemudian.  Rekod segala yang disebut oleh subjek dan perhatikan tingkahlaku subjek.  Jika subjek menjawab ‘tidak sama’.  Rekod segala yang disebut subjek serta pemerhatian anda. Rajah 3 . minta subjek nyatakan gelas manakah yang mempunyai air yang banyak.  Betulkan isi padu dalam gelas-gelas berkenaan sehingga subjek bersetuju bahawa air dalam kedua-dua gelas itu sama banyak.5 ECG222 Tugasan Langkah 2:  Kemudian ambil satu ketul palstisin dan membentuk satu bentuk yang panjang seperti di Rajah 2 dihadapan subjek. – Lihat Rajah 3(a)  Tanya subjek sama ada air dalam dua gelas tersebut adalah sama banyak.  Tanya subjek manakah ketul platisin itu lebih banyak [perkataan penting ialah lebih banyak].

. adakah gelas-gelas ini mempunyai air yang sama.. Ambil gambar setiap eksperimen yang jalankan – penyelidik dan kanakkanak..... c) Interpretasi – 7 markah [3 halaman] Contoh:     Adakah terdapat perbezaan di antara pelajar 5 tahun dan pelajar 7 tahu? Mengapa? Apakah anda dapat tafsirkan tentang pemikiran kanak-kanak? Mengapa kanak-kanak berumur 5 tahun tidak berjaya berbanding dengan kanakkanak 7 tahun? Apakah tugas-tugas yang sukar bagi kanak-kanak? d) Kesimpulan – 3 markah [2 halaman] o Sejauh manakah kajian ini menyokong teori Piaget? . kelayakan tertinggi bapa.” b) Pengumpulan dan Analisis Data – 16 markah – [12 halaman – termasuk gambar] • Jelaskan apa yang anda lakukan • Rekod perbualan di antara anda dengan subjek (kanak-kanak) • Contoh: o Penyelidik: “Perhatian dua gelas ini dan beritahu sama ada.. anda ingin tahu.. kelayakan tertinggi ibu  Teori Piaget – tahap praoperasi dan tahap konrit  Matlamat Kajian: Contohnya...... jantina.. Gunakan iPad untuk mengambil gambar....” o Kanak-Kanak: “Yang ini lebih banyak air” o Penyelidik: “Boleh kamu beritahu mengapa” • Pastikan anda merekod proses penakulan kanak-kanak yang dikaji.6 ECG222 Tugasan Format Laporan a) Pengenalan: .... “Adakah terdapat perbezaan di antara .4 markah – [2 halaman]  Keterangan ringkas tentang kanak-kanak yang terlibat dalam kajian – unur yang tepat..” o Kanak-Kanak: “Sama banyak” o Penyelidiak: “Sekarang.

Suatu cubaan untuk menonjolkan dalam apa-apa cara. klip video & audio. data atau ciptaan yang adalah sebenarnya diambil daripada beberapa sumber lain.5 spacing) Gunakan Font New Times Roman. data atau ciptaa orang lain yang bermaksud seperti berikut:  Memetik atau meniru sebulat-bulat hasil kerja orang lain tanpa memberi penghargaan atau membuat rujukan. Memang diakui bahawa kita kerap kali mengambil idea orang lain dan ini adalah tidak salah jika kita membuat rujukan dan mengakui sumber. Asia e University. seorang pelajar tidak boleh memplagiat apa-apa idea. saiz 12 Plagiarisme Apa itu PLAGIARISME? Plagiarisme ialah apa jua bahan tulisan (esei. lukisan. dan mendakwah bahawa ia adalah hasil ciptaan sendiri. Selaras dengan Seksyen 14. pengetahuan atau sumbangan oleh seseorang pelajar.0 Academic Offence. penulisan.7 ECG222 Tugasan Penyerahan Tugasan    Serahkan Tugasan anda kepada MyPLS secara online sebelum atau pada Tutorial ke 3 Rujuk kepada Panduan Penyerahan Online.5 langkau (1. Ini termasuk gambaraj. penulisan.    Bagaimana saya boleh elak daripada PLAGIARISME? . Penyerahkan satu esei yang sama untuk memenuhi syarat dua atau lebih kursus. Format Tugasan   Gunakan kertas saiz A4 dan ditaip 1. Menulis atau mengolah idea orang lain tanpa membuat rujukan. gambar dan sebagainya. projek) yang diserahkan dengan tujuan menipu tentang kebolehan. dalam Buku Panduan Peraturan Universiti. bahawa dia ialah sumber asal atau pencipta sesuatu idea. Sila gunakan muka hadapan seperti dilampikan dan jangan lupa menulis NAMA dan NOMBOR MATRIK.

27-37. Berikut ini ialah kaedah membuat Rujukan. (2003.H. A22-A23. R. (2002). 12-15. (1998. 110. J. S. pp. (1989). Why teach thinking? Dalam J. c) Rujukan Semua sumber yang anda telah rujuk mesti disenaraikan diakhir tugasan anda di bawah seksyen RUJUKAN. New York: W. The universality of logic: On the connection between rationality and logical ability [Versi Elektronik]. Mind. 2003. and Aburdence. ------------oooo------------ . Pastikan anda mengkaji dengan mendalam tentang isu hak cipta dan apa yang anda boleh gunakan tanpa hak cipta.8 ECG222 Tugasan     Pastikan setiap frasa. Tulis semula ayat atau perenggan dan pastikan rujukan dinayatakan dalam kurungan. Megatrends 2000. 59(8). (2001). Daripada Jurnal DuFour. Daripada Akhbar Holden. February 11). London: Pan Books.J. S. May 16). Baron & R. Abraham Lincoln Birthplace National Historic Site. R. J. Freeman and Company.nps. Daripada Online Jurnal Evnine. 335-367. Diperolehi February 13. A1. Frank Sinatra dies at 82: Matchless stylist of pop. Gunakan format APA (American Psychological Association) untuk membuat segala rujukan. ayat atau perenggan yang anda petik mempunyai rujukan yang berkaitan dan dinyatakan sumber dalam kurungan. Teaching thinking skills: Theory and practice. Dariapada Halaman Web atau Halaman Sesawang National Park Service.gov/abli/ Daripada Buku Naisbitt. (1987). B. from http://www. Dariapda Bab dalam Buku Nickerson. M. Sternberg (Eds). The learning-centred principal: Educational Leadership. The New York Times.

MATRIK NAMA FASILITATOR AKADEMIK PUSAT PEMBELAJARAN .9 ECG222 Tugasan TUGASAN SEPTEMBER 2013 SEMESTER KOD KURSUS ECG 222 NAMA KURSUS PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN KANAK-KANAK PROGRAM SARJANA MUDA PENDIDIKAN NAMA PELAJAR NO.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->