INGRIJIRILE PACIENTILOR CU AFECTIUNI RESPIRATORII

APARATULUI RESPIRATOR

CAILE RESPIRATORII

•Ele sunt captusite de mucoasa nazala.CAVITATEA NAZALA •Cavitatea nazala este reprezentata de cele doua fose nazale. •Fosele nazale comunica cu niste cavitati. intens vascularizata. iar cu faringele prin coane (orificii ) . pline cu aer. •Fosele comunica cu exteriorul prin nari. . sapate in oasele din jur ( sinusuri ).mucusul secretat asigura umiditatea si retine praful si unele microorganisme.

CAVITATEA NAZALA .

si in alcatuirea sistemului respirator. in continuarea foselor nazale.FARINGELE    Este un organ aflat in componenta sistemului digestiv. Faringele poate prezenta la nivelul mucoasei care-l captuseste producand respiratia pe gura.insa. Il gasim . .

Are rol de organ fonator ( al vorbirii ).LARINGELE     Laringele face legatura intre faringe si trahee. Componenta externa este reprezentata de mai multe cartilaje. intre care cartilajul tiroid ( . ..marul lui Adam “) este mai dezvoltat. Este un organ respirator.

doua inferioare. Deschiderea laringelui este acoperita de epiglota. . Spatiul dintre corzi se numeste glota. Corzile vocale inferioare au rol in producerea sunetelor.LARINGELE    In interiorul laringelui se gasesc patru corzi vocale : doua superioare.

 .  La interior este captusita cu o mucoasa traheala cu celule ciliate si glande ce secreta un mucus.20 inele cartilaginoase.  Este formata din 15. incomplete spre esofag. in fata esofagului.TRAHEEA Traheea este situata in continuarea laringelui.

TRAHEEA .

.BRONHIILE In partea inferioara.traheea se bifurca in doua bronhii care patrund in fiecare plaman. numite bronhii principale. Bronhiile principale se ramifica in bronhii secundare (in fiecare lob) Ultima ramificatie a bronhiilor se numeste bronhiola (la nivelul lobulilor) Totalitatea ramificatiilor bronhiilor se constituie in arborele bronsic.

Alveolele sunt asezate pe o membrana elastica. unistratificat. alcatuiti din numeroase alveole pulmonara. bine vascularizate si au peretele foarte subtire.  . Bronhiolele sunt formate din acini pulmonari in forma de ciorchine.

.PLAMANII Sunt asezati in cavitatea toracica si adapostesc intre ei inima.

 sunt formati din unitati mai mici.  lobii pulmoanari au forma de piramida si sunt formati din mai multi acini pulmonari.  . bine delimitate numite lobi ( 3 lobi plamanul drept.PLAMANII au un aspect buretos si culoare roz. 2 lobi plamanul stang ).  in ei ajung cele mai fine ramificatii ale arborelui bronsic ( bronhiolele respiratorii ).

 Suprafata lor totala ajunge la 200 m patrati.  Plamanii sunt protejati de o pleura formata dintr-o foita interna si una externa. cca.Plamanii au un numar foarte mare de alveole. Intre ele se gaseste lichidul pleural ( rol esential in mecanismul respiratiei )  . 200 milioane pentru fiecare plaman.

.

RESPIRATIA .

EVALUAREA APARATULUI RESPIRATOR      EXAMENUL CLINIC EXAMINARI RADIOLOGICE EXAMINARI ENDOSCOPICE EXPLORAREA FUNCTIONALA EXAMINÃRI CU IZOTOPI RADIOACTIVI .

dispnee. mucozităţi. antecedentele heredocolaterale şi personale. expectoraţie şi hemoptizie)  .  evoluţia principalelor tulburări funcţionale (sughiţ.EXAMENUL CLINIC Examenul clinic consemnează: anamneza. spută. fiziologice şi patologice. tulburările vocii. semne şi simptome şi dinamica lor. tuse. durere toracică.  apariţia primelor manifestări.

Cutia toracica poate prezenta si modificari la nivelul tegumentelor.) sau deformari toracice. .EXAMENUL CLINIC  Inspectia da informatii asupra cutiei toracice si asupra miscarilor respiratorii. cu circulatie colaterala (tumori mediastinale etc. sub forma de eruptii veziculare (herpes zoster). edeme ale extremitatii superioare a toracelui.

EXAMENUL CLINIC Palparea da informatii asupra ritmului respirator si asupra transmiterii vibratiilor vocale. Normal.  . vibratiile produse la nivelul laringelui sunt transmise sub forma unui freamat usor si rapid. Ritmul respirator se noteaza asezand palma pe regiunea sternala. aplicand palma. in diferite regiuni. de sus in jos. pe fiecare hemitorace. cerand bolnavului sa repete cifra 33.  Vibratiile vocale se cauta. succesiv.

EXAMENUL CLINIC  la palpare în mod fiziologic nu apar puncte dureroase pe când în condiţii patologice aceste puncte sau zone se evidenţiază (se inspectează şi se palpează mamelele şi ganglionii regionali) .

 la percuţie sunt evidenţiate în condiţii patologice hipersonoritatea pulmonară.  . care sunt interpretate dupa calitatea lor. pentru a provoca zgomote. matitatea. submatitatea faţă de condiţia fiziologică unde se constată sonoritatea pulmonară.EXAMENUL CLINIC Percutia foloseste lovirea peretilor toracelui.

pleurezie) si exagerare (procese patologice care maresc amplitudinea sau frecventa miscarilor respiratorii).  Modificarile murmurului vezicular constau in: diminuare sau disparitie (pneumotorax.  . tusei si al vorbirii. care se produc in cavitatea toracica in cursul respiratiei.EXAMENUL CLINIC Auscultatia permite sesizarea si intepretarea diverselor zgomote.

.

care iau nastere intre cele doua foite ale pleurei. Suflurile sunt zgomote respiratorii cu caractere . Se aud in pleurite.EXAMENUL CLINIC  particulare. cand acestea sunt inflamate. care inlocuiesc zgomotul respirator normalRalurile sunt zgomote patologice care iau nastere in alveole sau bronhii si se modifica prin respiratie sau tuse.  Frecaturile pleurale sunt zgomote patologice. la inceputul si la sfarsitul unei pleurezii si sunt asemanatoare cu zgomotul produs prin frecarea unei bucati de piele. Pot fi uscate sau umede.

 .  Radiografia trebuie făcută în mai multe incidenţe spre a pune şi mai bine în evidenţă leziunea în cauză. ca şi topografia ei exactă.EXAMINARI RADIOLOGICE Radioscopia si radiografia – dau o imagine asupra modificarilor petrecute la nivelul plamanilor si inimii.

Examen radiologic si imagistice radiografia toracica  radioscopia toracica  MRF  tomografie  ecografia toracica  bronhografia  angiografia pulmonara  tomografia computerizata  rezonanta magnetica  .

EXAMINARI RADIOLOGICE .

hilurilor pulmonare. în general însă. . sub acţiunea razelor X.EXAMINARI RADIOLOGICE radioscopia oferă date asupra câmpurilor pulmonare. ansamblului toracelui şi constă în obţinerea imaginii la nivelul unui ecran ce conţine săruri fluorescente. radioscopia constituie o metodă  Radioscopia subiectivă în care concluziile depind de experienţa examinatorului.  pacientul aflat în ortostatism poate fi studiat dinamic prin mişcare continuă cu scop de disociere a imaginilor. mediastinului. diafragmului.

Radiografia permite înregistrarea imaginii .EXAMINARI RADIOLOGICE  care poate fi folosită ca element de comparaţie cu radiografii ulterioare iar pacientul este mai puţin iradiat spre deosebire de radioscopie.  Tomografia pulmonară este radiografia unui strat de ţesut pulmonar care permite evidenţierea proceselor patologice nedepistate prin radioscopii sau radiografie standard.

astfel incat poate efectua imagini din mai multe pozitii. Scanerul trimite pulsuri de raze X spre acea parte a corpului ce se doreste investigata. O parte a aparatului este mobila. Imaginile sunt memorate in computer. In timpul testului pacientul va sta intins pe o suprafata plana (masa) de forma cilindrica care este legata la scaner. .EXAMINARI RADIOLOGICE  Tomografia computerizata (CT) foloseste razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului.

.

EXAMINARI RADIOLOGICE  Tomografla computerizată permite examinarea mediastinului. . inimii. plămânilor şi peretelui toracic (toate organele sunt reprezentate neinvaziv) iar prin utilizarea substanţelor de contrast se permite diferenţierea între vasele centrale şi limfoame.

şi pe această cale sunt depistate adesea leziuni mute din punct de vedere clinic. . Explorare economică. de dimensiuni (24/36 mm. rapidă. foarte potrivită explorărilor în masă.EXAMINARI RADIOLOGICE  Radiofotografia (MRF) este o metodă radiologică de explorare care constă în fixarea imaginii furnizată de ecranul radioscopic pe un film special. 7/7 cm sau 10/10 cm). este foarte precisă.

– liposolubile.  . lipiodol sau iodipin –hidroslubile ioduron B sau diiodon.EXAMINARI RADIOLOGICE Bronhografia – reprezinta explorarea radiologica a arborelui traheobronsic cu ajutorul unei substante de contrast introdusa cu sonda Metras.

histopatologic . Cu ajutorul unor anexe se pot efectua recoltări pentru examen bacteriologic .metodă de examinare ce permite vizualizarea directă a mucoaselor organelor cavitare efectuată cu ajutorul endoscopului (instrument tubular cu sursă de lumină proprie şi un sistem de lentile pentru observaţie). cauterizări etc. .EXAMINARI ENDOSCOPICE  Endoscopia . extragere de corpi străini .

incizarea unor abcese).EXAMINARI ENDOSCOPICE Esofagoscopia= examinarea lumenului esofagian cu esofagoscopul. cauterizarea unor ulceraţii . faringele şi esofagul să fie în linie dreapta.  Scop:explorator sau terapeutic (extragere de corpi străini .  .  Se poate executa cu pacientul în poziţie şezândă sau în decubit dorsal urmărindu-se ca gura .

bronhoscop . de a efectua o prelevare sau un drenaj sau de a trata unele afecţiuni bronşice şi pulmonare. .în scopul de a decela şi extrage un corp străin.EXAMINARI ENDOSCOPICE Bronhoscopia constă în examinarea directă a interiorului canalelor bronşice cu ajutorul unui aparat .

.

în intervenţii cu laser sau extracţie de corp străin.(scop:explorator si\sau terapeutic)  Indicaţii terapeutice: pentru aspirarea secreţiilor sau spălătură bronşică .  pentru repermeabilizarea canalelor bronşice. Bronhoscopia poate diagnostica diversele afectiuni ale cailor respiratorii sau sa indeparteze obiecte sau tumori de la acest nivel.  .

.

 Evidenţierea cazurilor incipiente de boală.EXPLORARI FUNCTIONALE Scop:  Determinarea modului în care aparatul respirator satisface nevoile organismului în stare de repaus sau în condiţiile supraîncărcării funcţionale.  Stabilirea capacităţii de muncă.  .

EXPLORARI FUNCTIONALE 1.Spirometria – reprezinta explorarea ventilatiei pulmonare si se realizeaza cu ajutorul spirometrului care e alcatuit dintrun cilindru gradat ce comunica cu exteriorul printr-un tub de cauciuc prin care sulfa bonavul. .

EXPLORARI FUNCTIONALE 2. .Spirografia – permite inregistrarea miscarilor respiratorii.  Spirografia se poate determina cu : aparatul Eutest .pneumoscreen.  Se pot executa toate masuratorile statice si dinamice.expirograful Godart .

EXPLORARI FUNCTIONALE .

Spiroergografia . În cursul probei se urmăresc parametrii respiratori .test de efort cu ajutorul căruia se analizează capacitatea respiraţiei la solicitare suplimentară. cardiaci şi umorali (gradul de saturatie în O2 a sângelui arterial).EXPLORARI FUNCTIONALE  3. .

35 normal .Analiza gazelor din sânge = determinarea cantitaţii de O2 si CO2 în sânge prin metode fizice (oximetrie) şi chimice prin metoda Astrup (se determină si PH-ul sangvin . peste această valoare este alcaloză iar sub este acidoză metabolica ce se combate prin administrare de bicarbonat de sodiu). 7. .EXPLORARI FUNCTIONALE  4.

EXPLORARI FUNCTIONALE 5.Probele farmacodinamice -testul bronhoconstrictor si bronhodilatator.  urmăresc depistarea unor tulburări în motricitatea pereţilor arborelui bronsic. .

v. Se injectează i.EXAMINÃRI CU IZOTOPI RADIOACTIVI: foloseşte izotopi radioactivi ce introduşi în organism.poate evidentia modificari ale irigarii palmanilor cu sange sau ale distributiei aerului in plamani  .β şi γ care se fixează diferenţiat pe organele explorate. şi trebuiesc luate măsuri speciale de protecţie împotriva radiaţiilor.radiaţii ά.Metoda se numeşte scintigrafie iar rezultatul scintigramă.  Scintigrama pulmonara .

regiune cervicală. Mai există şi dureri legate de mediastin. durere produsă de distensia arterelor pulmonare.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  DUREREA Durerea de cauză respiratorie este de mai multe tipuri : junghi toracic. durere la nivelul toracelui şi în vecinătatea sa (coloana vertebrală. de peretele toracic. durere dată de inflamarea căilor respiratorii mari. regiune abdominală) .

este localizată pe suprafeţe mici. este unilaterală. prin interesarea pleurei. poate avea intensitate mare sau foarte mare. originea durerii este la nivelul terminaţiilor algogene din pleura parietală . are debut acut sau supraacut. în contextul unei dureri corelabile cu mişcările respiratorii.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE JUNGHIUL TORACIC     este o durere de cauză pleurală dar apare şi în suferinţa parenchimului pulmonar. . apare prin inflamarea sau iritarea pleurei.

.

se instalează acut (între 10 minute şi 2 ore). acest criteriu fiind foarte important pentru deosebirea de alte junghiuri toracice care apar mai devreme sau mai târziu în raport cu cele 2 manifestări. foarte frecvent submamelonar. are o intensitate mare şi o durată mai mică de 2-3 zile. . Tusea. are o anumită poziţie : apare în timp. fiind în corelaţie cu o hiperestezie. se agravează odată cu mişcările respiratorii (bolnavii au tendinţa micşorării respiraţiei pe partea durerii). mişcarea sau apăsarea agravează deasemenea durerea. după febră sau frison.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE      Junghiul din pneumonie este localizat pe suprafeţe mici. sughiţul.

 . cu intensitate maximă.  la examenul fizic (percuţie) se observă prezenţa timpanismului (hipersonoritate).SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE Junghiul din pneumotorax  are un debut deosebit de acut. asociat cu dispnee. resimţit pe suprafaţă mare. cianoză şi cu stare generală alterată.

sughiţul. Tusea. se agravează odată cu mişcările respiratorii (bolnavii au tendinţa micşorării respiraţiei pe partea durerii). are tendinţa de a dura şi se ameliorează când apare lichid în cavitatea pleurală.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE   Junghiul din pleureziile serofibrinoase (TBC pulmonar) se constituie treptat (în ore sau zile).  . fiind în corelaţie cu o hiperestezie. mişcarea sau apăsarea agravează deasemenea durerea.

Durerea poate să persiste luni şi ani de zile.  această nevralgie se asociază cu hiperestezie cutanată  nevralgia intercostală asociată cu apariţia în buchet a unor vezicule cu lichid este semn de Herpes zoster (recădere a unei infecţii virale cu Varicela zoster).SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  Nevralgiile intercostale sunt distribuite pe unul sau mai multe spaţii intercostale şi au frecvent caracter de durere sub formă de arsură sau descărcare electrică. .

 evoluţia în timp.  factorii declanşatori.  iradiere.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE OBSERVAŢIE!  Durerea este un semn obiectiv.  intensitate. .  Urmărim:  localizare.  factorii ce ameliorează durerea.

cornaj. frecvenţă şi intensitate a respiraţiei.comprimării organelor mediastinale sau obstrucţiei căilor respiratorii. . uneori inconştientă iar alteori resimţită de pacient ca o sete de aer.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  DISPNEEA Reprezintă o tulburare de ritm. respiraţie dificilă. disconfort.turgescenţa jugularelor. Poate fi însoţita de tiraj.  Dispneea poate fi consecinţa scăderii aportului de O2.bătăi ale aripilor nazale.

.

 dispneea de repaus. durerea putând lipsi. De obicei trombembolismul este precedat de durere toracică. şi cea care apare acut în repaus. ridică problema trombembolismului pulmonar. .SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE Dispneea de efort şi de repaus  Dispneea de efort este dispneea care evoluează constant în timp. de la eforturi mari la eforturi din ce în ce mai mici . prezentă în stadii avansate ale dispneei de efort.

în funcţie de gradul de efort la care apare şi are 4 stadii (efort mare.  Mijlocul de măsurare al dispneei se referă la cea de efort. mic şi repaus) . Prototip în acest caz este astmul bronşic. mediu.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  Dispneea paroxistică  este tot dispnee de repaus.  este repetitivă.

Se întâlneşte în deficit muscular abdominal  Trepopnee – când se ameliorează într-o anumită poziţie laterală.  .SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  Clinic dispneea poate fi cu : Ortopnee – când se ameliorează în poziţie şezândă  Platipnee – când se ameliorează în poziţie culcată (este inversul ortopneei). Este legată de modificări între circulaţie şi respiraţie.

SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE Polipneea (hiperpneea) este dispneea ce se caracterizeaza prin accelerarea ritmului respirator.  Tahipneea este o respiratie rapida si superficiala foarte putin eficace.  .

SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  Bradipneea consta intr-o diminuare a ritmului respirator. Aceasta din urma poate fi o dispnee cu inspir prelungit (in afectiunile obstructive ale cailor aeriene superioare) sau cu expir prelungit (astm bronsic. . bronsiolita capilara). Ea poate fi compensate (fiziologica) la sportivi sau decompensata (patologica). emfizem pulmonar.

 Paroxistică – apare în accese.  Cronică – bronhopneumopatii cronice.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE Din punct de vedere al modului de apariţie dispneea poate fi: Acută: inhalare de corp străin. emfizem pulmonar.  . pneumotorax spontan. fibroze interstişiale difuze. caracteristică astmului bronşic. laringită acută la copii.

SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE După factorii declanşatori dispneea poate fi: de efort.  .  ortopnee.  expunere la alergeni sau particule iritante.

SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE După intensitate dispneea poate fi: moderată.  .  importantă şi  severă.

 Dispneea mixtă care apare în cancerul bronhopulmonar.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  secundar obstrucţiei incomplete a căilor respiratorii mici sau mari. TBC. Dispneea de tip obstructiv:-apare . bronhopneumonie.  Dispneea de tip restrictiv -apare prin reducerea capacităţii pulmonare totale şi creşterea efortului de ventilaţie.

hipertensiunea intracraniana. . tumori.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  Respiratia Cheyne-Stokes caracterizata prin alternanta de polipnee neregulata ca amplitudine. hemoragii cerebrale. Apare in ateroscleroza sistemica. cu apnee care poate dura 1030 de secunde.

Respiratia Biot . stari de agonie. zgomotoasa.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  miscari respiratorii intrerupte periodic de apnee cu durata de 5-30 de secunde.se manifesta prin .  Respiratia Kussmaul este o respiratie in patru timpi. profunda. septicemii. Este intalnita in meningite.

 dispneea expiratorie  dispneea mixta (sunt afectate ambele  faze ale respirariei).SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE Din punct de vedere al raportului intre fazele respiratiei (inspir-expir) dispneea se poate clasifica in:  dispneea inspiratorie . .  dispnee de efort.

SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE EXPANSIUNEA TORACICA ASIMETRICA  Expansiunea toracica asimetrica reprezinta extensia inegala a unor portiuni ale peretelui toracic in cursul inspiratiei. .

.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  FEBRA Cresterea temperaturii peste 37 grade C poarta denumirea de subfebrilitate (intre 3738 grade C) si febra (peste 38 grade).

intens. . produc doar un frison unic. frisoanele sunt adesea acompaniate de febra si tind sa se instaleze spontan. anuntand inceputul unei infectii .SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  FRISONUL reprezinta contractii musculare involuntare cu manifestari paroxistice caracterizate prin tremuraturi violente si clantanit de dinti. precum pneumonia pneumococica.Anumite afectiuni.

Aceste contractii musculare genereaza caldura corporala si contribuie la aparitia febrei. . Organismul simte senzatia de frig si reactioneaza printr-o serie de mecanisme compensatoare. precum contractii musculare ritmice sau frisoane.

 Este un act reflex -consta într-o inspiratie adânca si rapida. iar expiratia brusca. La un moment dat glota se deschide brusc.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE TUSEA simptomul cel mai frecvent întâlnit în bolile aparatului respirator .  . ce nu se poate face din cauza glotei care este închisa. deplasîndu-l pe o distanta oarecare spre exterior. urmata de închiderea glotei si de efortul de expiratie fortata. exploziva. antreneaza materialul existent în caile aeriene.

dar mai ales cu senzatia auditiva pe care o da.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  In raport cu cantitatea si caracterul secretiei bronsice. tusea poate fi uscata sau umeda. .

în urma tusei. exsudat inflamator. secreţie faringiană sau nazală. produsele patologice din arborele traheobronşic şi parenchimul pulmonar.  Sputa conţine mucus (când există o hipersecreţie). . salivă. produse care denumesc sputa. sânge. produse de descompunere a ţesutului pulmonar. (de origine bronşică).SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE EXPECTORAŢIA – SPUTA:  Expectoraţia reprezintă actul prin care sunt eliminate. corpi străini.

în pneumonia pneumococică apare o spută ruginie. în neoplasmul pulmonar ea este în "peltea de coacăze" iar în supuraţii pulmonare ea apare în cantitate mare şi stratificată Examenul macroscopic cuprinde: cantitate. De exemplu. consistenţă. . putând tranşa diagnosticul prin caracterele sale patognomonice. aspect.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  Expectoraţia are ca şi tusea o mare valoare semiologică. culoare şi miros.

Apare mai frecvent în abcese pulmoare. cianoză şi stare de şoc. tuse sau traumatism. dispnee.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  Vomica: Reprezintă expulzia bruscă a unei cantităţi masive de spută şi apare după efort. chist hidatic. drenate în bronşie. abces hepatic sau subfrenic. . însoţită de dureri toracice. empiem.

proaspăt care provine din arborele traheobronşic şi/sau parenchimul pulmonar în cursul efortului de tuse. aerat.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE HEMOPTIZIA  Reprezintă eliminarea pe gură a unei cantităţi de sânge roşu. .

din cauza unor factori care nu permit ca schimbul gazos sa se faca in conditii optime. . a fetei si a unghiilor) si a mucoasei (mai ales a buzelor) este data de hemoglobina în cantitate prea mare în sângele insuficient oxigenat.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE  CIANOZA sau colorarea albastruiviolacee a pielii (mai ales a extremitatilor.

cefalee. -cresterea CO2 în sânge (transpiraţie.agitaţie.delir.  .acidoză).comă).HTA.SEMNE SI SIMPTOME IN AFECTIUNI PULMONARE SUGHITUL apare prin iritarea nervului frenic(în pleurezii şi în tumori pulmonare).tahicardie.confuzie.  În afecţiunile respiratorii pot apărea manifestări legate de: -scăderea aportului de O2 (cianoză.

laringelui:laringită. Sunt frecvente ca afecţiuni banale şi sezoniere . Pot reprezenta prodroame (mai mult simptome) ale unor boli contagioase:rujeola . astm bronşic ).faringelui:faringită . Inflamaţia poate fi localizată la nivelul mucoasei nazale:rinita. Netratate sau tratate incorrect pot duce la complicaţii grave (pulmonare . sinuzită . .INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII INFECTIA ACUTA DE CAI RESPIRATORII SUPERIOARE(IACRS)      Dupa evoluţie sunt acute sau cronice . rubeola etc. varicela .

repaus . rinoree apoasă apoi mucopurulentă . Tratament: regim igieno-dietetic .INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII  RINITELE acute sunt sezoniere . anosmie temporară . Evoluează între 4-7 zile.O formă particulară este rinita alergică cauzată de factori alergeni:praf. subfebrilitate . usturimi în nas . dezinfectante nazale şi faringiene antitermice. Netratată duce la sinuzite sau complicaţii bronhopulmonare. stare generală uşor alterată.polen. . debutează cu strănut .puf etc.aerosoli.

tuse seacă. febră.disfagie dispnee.microclimat umed.INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII LARINGITELE= inflamaţia laringelui se manifestă prin disfonie.interzicerea fumatului.Formele pseudo-membranoase(cu false membrane) pot cauza asfixie.cornaj.  Tratament: repaus vocal.tiraj.iritaţie.  .

intervenţia de urgenţă este traheostomia=realizarea unui orificiu la nivelul traheei prin incizie chirurgicală şi introducerea unei canule prin acest orificiu în scopul asigurării respiraţiei pe această cale.INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII  În laringitele acute cu asfixie. .

frison solemn.ruginie.vâscoasă.tuse la inceput seacă apoi cu expectoraţie. Apar procese inflamatorii alveolare interesând un segment sau mai mulţi lobi.caracteristic a sau patognomonică-evoluţia între 7-11 zile dacă imunitatea pacientului este bună.INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII   PNEUMONIA. .junghi thoracic. MANIFESTÃRI DE DEPENDENŢÃ:-debut brusc cu febră ridicată.afecţiune care intereseaza parenchimul pumonar cauzată mai des de microbe şi viruşi.

 Combaterea febrei prin antipiretice sau împachetări. .antibiotic cu rol delegat.oxigenoterapia.repaus la pat pe perioada febrilă.  imbunataţirea respiraţiei.  monitorizarea funcţiilor vitale.INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII OBIECTIVELE DE ÎNGRIJIRE au ca şi scop:  combaterea infecţiei.  eliberarea cailor respiratorii.  hidratare eficientă având în vedere pierderile prin febră şi transpiraţie.  alimentaţie lichidă si semilichidă in febră cu aport caloric în funcţie de necesitate.

poate fi principalul simptom: tusea seaca apare in primele zile. -febra moderata. iar mai apoi devine productiva.reprezinta inflamatia bronhiilor. de obicei in jur de 38C (febra inalta poate indica o pneumonie) -senzatie generala de astenie -senzatie de constrictie. Simptomele sunt: -tusea.Inflamatia la acest nivel produce edem si se produce sputa care favorizeaza tusea si astfel respiratia devine dificila. verde sau poate fi transparenta. .INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII  BRONSITA. sputa poate fi de culoare galbena. in unele cazuri pot aparea striuri de sange. durere surda in piept inrautatite de inspirul profund si tuse -wheezing (zgomot suierator) -senzatie de lipsa de aer.

fumul de tigara scade capacitatea organismului de a elimina bacteriile si virusurile si poate duce la producerea de infectii respiratorii.INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII   Se poate preveni aparitia bronsitei acute prin: evitarea fumului de tigara. . persoanele care fumeaza sau care inhaleaza constant fum de tigara au mai multe episoade de bronsita acuta decat persoanele care nu fumeaza.

.

 purtarea unei masti de protectie in cazul lucrului in atmosfera cu substante iritante.  .evitarea aerului poluat sau a substantelor iritante. chiar si praf.

evitarea contactului cu persoanele ce au infectii ale tractului respirator superior. . evitarea situatiilor ce pot declansa un episod alergic.     evitarea aprinderii focului cu rumegus. la persoanele cu alergii cunoscute. mai ales de catre cei cu un sistem imunitar deficitar sau alte boli. vaccinarea impotriva gripei. spalarea frecventa a mainilor in timpul sezonului rece cu epidemii de gripa.

 Antibioticele nu sunt de obicei indicate.INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII Terapia bronsitei acute la persoanele fara alte boli asociate include:  mijloace de a scadea frecventa tusei. .  scaderea febrei si a durerii.

. Exista doua forme principale de insuficienta respiratorie :acuta si cronica. care se traduce printr-o diminuare a concentratiei de oxigen in sange si uneori printr-o crestere a concentratiei sangvine de dioxid de carbon.INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII  INSUFICIENTA RESPIRATORIE Incapacitatea acuta sau cronica a plamanilor de a asigura functia lor.

.INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII  INSUFICIENŢA RESPIRATORIE ACUTÃ= incapacitatea plămânilor de a face faţă schimburilor de gaze normal în condiţii de repaus şi efort.

se ajunge la practicarea unei traheotomii definitive. edeme ale membrelor inferioare. In cazurile cele mai grave. jugulare turgescente.  . Ea poate in plus sa antreneze o insuficienta ventriculara dreapta: tahicardie.Insuficienta respiratorie cronica se traduce printr-o respiratie dificila cu distensie toracica. agravate prin pusee de insuficienta respiratorie acuta. tiraj si cianoza. crestere in volum a ficatului.  Insuficientele respiratorii cronice evolueaza lent.

 favorizarea ventilaţiei pulmonare. .  prevenirea complicaţiilor.  combaterea stării de hipoxie.OBICTIVELE DE ÎNGRIJIRE vizează:  permeabilizarea căilor respiratorii.

CONDUITA DE URGENŢÃ: 1.  curăţarea oro-faringelui (aspirarea secreţiilor).  intubaţie oro-faringiană dacă este cazul.Permeabilizarea căilor respiratorii in obstrucţiile supraglotice:  poziţionarea pacientului in decubit dorsal fără pernă. .  tracţiunea limbii.  luxarea mandibulei înainte.

.

 aspirarea secreţiilor.precedată de tapotaj. .cu capul mai jos decât trunchiul).  tuse asistată -la bolnavii conştienţi.  intubaţie oro-faringiană.Permeabilizarea căilor respiratorii : În obstrucţiile subglotice:  poziţie de drenaj postural (=aşezarea pacientului într-o poziţie care să favorizeze eliminarea secreţiilor.2.traheostomie la nevoie.

.

Oxigenoterapie.3.  4.  .Respiraţie artificial HELP-ME dacă este cazul (în stop cardiorespirator).

.  toracocenteză în pleurezii.oxigenoterapie în intoxicaţii cu monoxid de carbon.respiraţie artificiala.în pneumotorax.Măsuri terapeutice etiopatogenetice (în funcţie de cauză şi mod de apariţie):  scoaterea din mediu.  HHC în edem alergic.laringite edematoase.  bronhodilatatoare (Miofilin) în astmul bronşic.5.  ser antidifteric în difterie.

legat de o crestere a presiunilor in circulatia pulmonara.INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII  EDEMUL PULMONAR= Invadare a alveolelor de catre plasma sangvina care a traversat peretele capilarelor . . unele bacterii) sau toxici. Mult mai rar. Un edem pulmonar este cel mai frecvent de origine hemodinamica. edemul pulmonar poate fi consecinta unei alterari a permeabilitatii capilarelor pulmonare de catre agentii infectiosi (virusul gripei.

precum si o tuse. turgescenta jugularelor. raluri crepitante. . insotita uneori de expectoratii spumoase rozalii caracteristice. ceea ce-l obliga sa stea asezat sau in picioare (ortopnee). apar brusc la bolnav o dispnee intensa. tahicardie .Simptome si semne  In edemul pulmonar acut. hepatomegalie.

Tratamentul de fond este cel al bolii in cauza. . Ameliorarea oxigenarii se face prin inhalarea de oxigen cu ajutorul unei sonde sau al unei masti.    Tratament Diureticele pe cale intravenoasa si/sau vasodilatatoarele. corectarea scaderii debitului cardiac se trateaza prin medicamente cardiotonice. trateaza simptomele si antreneaza o diminuare rapida a presiunii in circulatia pulmonara. in particular cele venoase.

INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII  EMBOLIA PULMONARA Embolismul pulmonar reprezinta obstructia unei artere pulmonare. Odata ce artera este obstruata. Embolismul pulmonar cauzat de trombi mari poate determina moarte subita. de obicei in 30 de minute de la aparitia simptomelor. nivelul de oxigen din sange scade iar presiunea pulmonara creste. . Trombii de dimensiuni mai mici pot determina leziuni ireversibile la nivelul inimii si plamanilor. de obicei de unul sau mai multi emboli.

  

 

ETIOLOGIE Embolia pulmonară se prezintă în general drept complicaţie a trombozei venoase profunde (T.V.P.) localizată în majoritatea cazurilor la membrele inferioare Apariţia trombozei venoase este determinată şi favorizată de: modificările endovenei prin leziuni provocate de diferiţi factori; creşterea coagulabilităţii şi vâscozităţii sanguine; afecţiuni medicale ca: insuficienţa cardiacă cronică congestivă, infarct miocardic acut, neoplasme, infecţii acute şi cronice; intervenţii chirurgicale mari pe abdomen sau micul bazin; traumatismele membrelor inferioare cu sau fără fractură, sarcina şi lauzia.

  

Factorii de risc cei mai importanţi : vârsta peste 60 de ani sau imobilizarea prelungită la pat; obezitatea şi utilizarea de contraceptive orale ce conţin estrogeni; menţinerea prelungită a cateterelor venoase. Migraţia trombilor venoşi şi embolizarea pulmonară poate fi provocată şi de: creşterea brutală a presiunii venoase prin strănut, tuse, defecaţie, mers după o contracţie musculară bruscă; efectuarea manevrelor de reducere a unei fracturi la membrele inferioare sau masaj brutal.

Simptomele embolismului pulmonar pot include: • dispnee aparuta brusc • junghi toracic aparut subit care se accentueaza la inspir adanc sau la tuse • cresterea frecventei cardiace • cresterea frecventei respiratorii • transpiratii • anxietate • tuse cu cu sputa sangvinolenta • palpitatii • semne de soc.

dar aceasta procedura se efectueaza doar in unele spitale mari. Alta optiune pentru cazurile grave este indepartarea chirurgicala a trombului. Acestea previn cresterea in dimensiuni a trombilor deja existenti si aparitia altora noi. Tratamentul agresiv poate include medicamente trombolitice care pot dizolva rapid un tromb dar pot creste de asemenea si riscul unor hemoragii severe. . Tratamentul embolismului pulmonar se bazeaza pe prevenirea unor viitoare episoade de embolism pulmonar folosind medicamentele anticoagulante. operatie numita embolectomie. In cazul in care simptomele sunt grave si ameninta viata pacientului este nevoie de un tratament imediat si agresiv.

Masurile care scad riscul aparitiei trombozei venoase profunde sunt:     exercitiile fizice: se poate mentine o buna circulatie a sangelui. . astfel incat gambele sa fie intinse. prin aducerea varfurilor degetelor de la picioare cat mai aproape de cap. la persoanele cu risc. pentru a ajuta sangele sa circule renuntarea la fumat: acest lucru este cu deosebire important pentru persoanele care urmeaza tratamente cu estrogeni (cum ar fi contraceptivele orale) folosirea ciorapilor elastici pentru a preveni tromboza venoasa profunda. apoi se relaxeaza si se repeta operatiunea. acest exercitiu este important de efectuat mai ales cand se sta pe scaun pentru o perioada lunga de timp (de exemplu in timpul calatoriilor lungi cu masina sau avionul) mobilizarea cat mai precoce posibil dupa o interventie chirurgicala sau dupa o boala care a necesitat repaus prelungit la pat este foarte importanta. daca mobilizarea nu este posibila trebuie efectuate exercitiile pentru gambe descrise mai sus la fiecare ora.

 clinic. .  astmul bronşic reprezintă un sindrom de hiperreactivitate bronşică determinat de stimuli şi substanţe diferite. sindromul este caracterizat prin criză de dispnee paroxistică cu caracter expirator iar fiziopatologic prin hipertonie şi stenoză bronşilară cauzate de spasm.INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII ASTMUL BRONŞIC  astmul bronşic reprezintă boala cauzată de o inflamaţie cronică la nivelul căilor aeriene ale arborelui bronşic ce determină o limitare a debitului de aer şi care are ca expresie clinică criza de astm. edem şi hipersecreţie bronşică. la un pacient cu sensibilitate sau predispoziţie particulară incluzând atât astmul alergic cât şi cel nealergic.

INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII
ASTMUL BRONŞIC se caracterizează prin accese(reiese din dispneea paroxistică expiratorie provocată de obstrucţia bronhiilor prin bronhospasm). Factori determinanţi si predispozanţi:  factori alergici: praf,pene,detergenţi etc;  factori nealergici= infecţioşi.

Astmul bronşic, în funcţie de manifestările caracteristice este clasificat astfel:  astm paroxistic = crize de intensitate şi durată variabile alternand cu perioade de acalmie.  astm cronic = accese astmatice prelungite cu scurte perioade de eliminare a simptomelor.  status astmaticus = crize continue.

care.strănut.Pacientul stă în ortopnee.transpiraţii reci. anxietate severă. uneori este precedată de o stare prodromală care precede criza(tuse uscată.bradicardie. durată de la 10 minute-3 ore.rinoree). foarte rar poate fi singurul simptom al astmului. Respiratia poate fi uneori usor suieratoare (wheezing).      MANIFESTÃRI DE DEPENDENŢÃ: crize de sufocare (dispnee) deseori asociate cu o tuse iritanta.mai frecvent noaptea. incepe brusc. Criza de astm se caracterizează prin: dispnee expiratorie(bradipnee cu expiraţie forţată) urmată de tuse şi expectoraţie mucoasă. .

rezemat în mâini cu umerii ridicaţi. .bradicardie.Bolnavul este înclinat înainte.transparente.poziţie semişezândă.tegumente palide.  în astmul cardiac avem polipnee inspiratorie.tahicardie.OBSERVAŢIE! Astmul bronşic trebuie diferenţiat de astmul cardiac sau edemul pulmonar acut prin:  în astmul bronşic avem bradipnee cu expir prelungit.

. tahicardie care sugerează agravarea stării pacientului.Conduita terapeuticã în cazul crizei de astm bronşic:  anunţăm de urgenţă medicul pentru accesul acut şi în funcţie de stadiul sau forma clinică iniţiem şi efectuăm următoarele intervenţii: In stadiul I şi II:       poziţionăm pacientul şezând sau în ortostatism sprijinit evităm stările de agitaţie inutile oxigenoterapia 2-4 l/min. v. de menţionat că fără monitorizare nu trebuie administrat direct i. Teofilina sau Aminofilina iar supradozarea de Teofilină induce stare de agitaţie. Teofilină sau Terbutalină . pe sondă nazală la indicaţia medicului administrăm bronho-dilatatoare în aerosol asigurăm abord venos pentru Aminofilină.

. v.6 ore glucocorticoizi în bol (100mg prednison).v. la 4 . supraveghem starea de conştienţă a pacientului şi funcţiile vitale ale acestuia injectăm i.     In stadiul III la indicaţia medicului administrăm i. prin intermediul sondei nazale. Aminofilină sau asigurăm abord venos continuu pentru perfuzie. administrăm oxigen 4-6 l/min.

traheală. .In stadiul IV:  în caz de obnubilare reducem doza de oxigen şi asistăm pacientul cu balonul tip Ambu.  în starea de rău astmatic pacientul este transferat în serviciul de terapie intensivă unde se practică intubaţia oro . în caz de evoluţie nefavorabilă trecând pe respiraţie asistată.

 bronhodilatatoare(Miofilin).CONDUITA DE URGENŢÃ: poziţie semişezândă.  medicaţie de urgenţă.  oxigenoterapie.  .HHC.

cianoză.STAREA DE RÃU ASTMATIC-este stadiul clinic cel mai sever al astmului bronşic.transpiraţii abundente.  OBSERVAŢIE!!! Nu pot fi administrate Morfină sau Mialgin.  CONDUITÃ DE URGENŢÃ: internare obligatorie şi medicaţie de urgenţă. .  Semne: polipnee cu expiraţie lungă şi tiraj.absenţa tusei şi expectoraţiei.

administrare de antialergice. desensibilizări.EDUCAŢIA PACIENTULUI ŞI A FAMILIEI         a cunoaşte că astmul bronşic este o boală cronică care poate fi controlată. un mod de viaţă liniştit în aer uscat cu evitarea agenţilor iritanţi pentru mucoasa respiratorie (implicarea familiei este necesară). administrarea corectă a tratamentului prescris de medic. evitarea factorilor declanşatori. măsuri eventuale de reducere a atopiei: vaccinări. . respectarea tratamentului care este de lungă durată. înlăturarea cauzei care a determinat alergia. gimnastică respiratorie cu accent pe expiraţie.

să aibă la dispoziţie medicaţia necesară în caz de criză; utilizarea şi administrarea corectă pe cale inhalatorie a medicamentelor;  cunoaşterea eventualelor reacţii adverse ale medicamentului;  recunoaşterea manifestărilor ce determină agravarea afecţiunii;  profilaxia accesului de astm prin tratarea leziunilor existente la nivelul aparatului respirator;  reechilibrarea fondului nevrotic;  a evită oboseala fizică şi intelectuală cu respectarea orelor de odihnă şi somn;  evitarea schimbărilor bruşte de temperatură;  regim alimentar hiposodat bogat în vitamine cu evitarea constipaţiei;  să respecte controlul periodic -clinic şi funcţional.
 

Profilaxia trebuie facuta in cazul copiilor nascuti din parinti astmatici pentru ca aceste persoane prezinta un risc crescut prin teren si susceptibilitate mare de a face astm bronsic. Aceasta profilaxie primara este utila inainte de aparitia simptomelor bolii.  Profilaxia secundara sau cauzala presupune prevenirea expunerii la alergeni ; este o masura mai mult terapeutica, insa numai pentru unii alergeni, mai ales pentru cei profesionali : faina, medicamente, par de animale, alimente.  Profilaxia tertiara se face o data ce s-a instalat boala si are ca scop evitarea aparitiei complicatiilor.Pacientul e sfatuit sa urmareasca indicatiile medicului, sa evite expunerea la frig, umeaeala si sa trateze precoce toate infectiile respiratorii, sa evite emotiile puternice si sa revina la controale periodice de specialitate.

INGRIJIRI IN BOLI RESPIRATORII
HEMOPTIZIA  se defineste ca fiind expectoratia cu sange si este un semn nespecific asociat cu numeroase afectiuni pulmonare care poate sa cuprinda infectia (Bronsita acuta, abcesul pulmonar, tuberculoza, cancerul pulmonar,pneumonia, bronsiectazia).

.  gadilitura laringiana.Hemoptizia poate sa apara pe neasteptate. precedata de obicei de prodroame:  senzatie de caldura retrosternala.  gust usor metalic.  “hema” respiratorie insotita de stare de teama. sarat. care preceda imediat tusea.

HTA. .  senzaţie de gâdilare a laringelui.gust de sânge în gură.  căldură retrosternală.  În hemoptiziile mari se modifică funcţiile vitale.MANIFESTÃRI DE DEPENDENŢÃ:  spută spumoasă.puls tahicardic filiform.roşu aprins.

se suprimă alimentaţia-I se dau bolnavului lichide reci în cantităţi mici(vasoconstricţie). microtransfuzii cu sânge proaspăt. . transport obligatoriu la spital. nu se dau expectorante.          Interventii de urgenta: repaus absolut în poziţie semişezând. respiraţie pe nas.lent şi profund. medicaţie hemostatică (venostat). se combate tusea cu rol delegate. repaus vocal. pungă cu gheaţă pe regiunea sternului sau pe hemitoracele presupus afectat.

. atunci cand embolizarea nu este posibila. cand sangerarea continua in ciuda embolizarii sau cand este asociata cu o tulburare persistenta. hemodinamica si respiratorie. Daca sangerarea nu poate fi localizata datorita faptului ca rata de sangerare nu permite vizualizarea adecvata a cailor aeriene. Tratamentul definitiv cuprinde bronhoscopia cu fibre optice de urgenta care poate sa localizeze zona de origine si sa indentifice cauza sangerarii. sunt indicate bronhoscopia rigida de urgenta sau arteriografia si embolizarea. Interventia chirurgicala de urgenta se refera la pacienti cu sangerare unilaterala.

încetarea bătăilor inimii (puls 0. relaxarea completă a musculaturii.R.:       pierderea conştiinţei. oprirea respiraţiei. 0).C. SEMNELE S.INTERVENŢII ÎN AFECŢIUNILE RESPIRATORII  STOPUL CARDIORESPIRATOR: =Încetarea funcţiei respiratorii şi a celei cardiace duce la stopul cardiorespirator care corespunde cu moartea clinică. midriază{mărirea pupilei}.A. paloare extremă sau cianoză.T. .

E=eliberarea căilor respiratorii superioare. 6.Salvatorul în dreapta victimei.1.ME=masaj cardiac extern. 2.L=luxarea mandibulei. 4. 5. 3. .P-pensarea nasului.H=hiperextensia capului.Poziţionarea victimei în decubit dorsal cu un sul sub omoplaţi.

 reducerea midriazei până la apariţia miozei  apariţia pulsului la arterele mari.  .SEMNELE DE EFICIENŢÃ A RESUSCITÃRII: recolorarea tegumentelor.  semne de revenire a stării de conştienţă.

se combate hipoxia prin administrare de O2.A.2% sau soluţie T.. administrare de anticoagulante pentru combaterea coagulării diseminate intravasculare. se combate edemul cerebral prin administrare de Manitol 20% şi diuretice.H.M. .ÎNGRIJIREA PACIENTULUI DUPA RESTABILIREA FUNCŢIEI CARDIORESPIRATORII:      se menţine poziţia de decubit pentru a preveni recăderile. se combate acidoza prin administrare de bicarbonat de sodiu 4.

SEMNELE DE MOARTE SIGURÃ traseu plat la E.  dilatarea persistenta a pupilelor fără reacţie la lumină cu opacitatea corneei.G 60 minute.K.  cianoză cu lividităţi (pete cadaverice).  .

 Aceasta manevra se foloseste la pacientii constienti.  . adulti.MANAGEMENTUL CAILOR AERIENE OBSTRUATE: Manevra Heimlich este o compresie brusca in abdomenul superior care creeaza astfel o presiune suficienta pentru a expulza corpul strain.

.

 In obstructia completa. Acest lucru fie va elibera caile aeriene fie le va obstrua deplin.  Daca are o obstructie incompleta de cai aeriene nu va putea sa vorbeasca dar se vor auzi zgomote respiratorii asemenatoare horcaielilor. .Manevra Heimlich Implementarea:  Se determina nivelul de constienta a pacientului batandu-l pe umar si cerandu-i sa tuseasca. Aceasta va confirma obstructia partiala a cailor aeriene si pacientul trebuie incurajat sa tuseasca. in functie de nivelul de constienta a pacientului se va actiona diferit.

.

de strangere puternica a abdomenului. se va face subluxatie mandibulara si se va cauta cu degetele corpul strain se va incerca ventilatia bolnavului. pozitionand cealalta mana temeinic peste pumnul strans se vor efectua 5 miscari separate.Manevra Heimlich       Pentru un pacient adult. deoarece el isi poate pierde cunostinta intre timp si va trebui sustinut sa nu cada brusc.Miscarile trebuie sa fie suficeint de puternice pentru a provoca tuse si a disloca corpul strain pacientul trebuie tinut foarte bine in timpul manevrei. pacientul va fi intins in decubit dorsal se va deschide gura pacientului. rapid. Daca pieptul nu se misca se va repozitiona mandibula si se vor efectua inca 5 compresii abdominale ferme in interior si in sus apoi se va urma protocolul pentru pacientii inconstienti . avand grija sa nu fie obiecte in jur care sa-l raneasca.Sustinandu-i capul si gatul. ci va fi asezat jos. constient: se va explica pacientului foarte pe scurt ca veti incerca sa eliminati corpul strain asistenta se va pozitiona in spatele pacientului si ii va inconjura talia cu mainile. indreptate inspre interiorul abdomenului pacientului si in sus.Va strange pumnul la o mana si il va pozitiona putin deasupra ombilicului pacientului. distincte.

cu un genunchi de o partea a acestuia si unul de alta parte si va efectua 5 compresii abdominale ferme inspre interior si in sus cu mainile plasate intre ombilic si apendicele xifoid se vor deschide caile aeriene prin subluxatie de mandibula pentru a evita ca limba sa alunece in fundul gatului se va cauta si curata gura cu degetele pentru a depista corpul strain si se incerca indepartarea acestuia dupa indepartarea obiectului se va ventila pacientul verificandu-se pulsul si daca apare respiratia spontana daca este necesar se va incepe resuscitarea cardiorespiratorie daca corpul strain nu a fost indepartat se reincearca ventilarea bolnavului si compresiile abdominale pana cand acesta va fi inlaturat         .Manevra Heimlich Pentru un pacient adult. se va incerca ventilarea sa cu repozitionarea cailor aeriene daca metoda este ineficenta. asistenta se va pozitiona in genunchi. peste pacient. inconstient: se vor deschide caile aeriene facandu-se subluxatie de mandibula si verificandu-se daca respira daca nu respira.

Manevra Heimlich Pentru un copil:    daca copilul este constient si poate sta in picioare se va efectua metoda Heimlich folosind aceeasi tehnica ca la un adult dar cu mai putina forta daca este inconstient. va fi asezat in decubit dorsal iar asitenta deasupra cu genunchii de o parte si de alta a copilului. cazut. Se vor efectua compresii la fel ca la un adult dar cu mai putin forta nu se va efectua niciodata la copil cautarea oarba cu degetele in gura deoarece exista riscul ca acel corp strain sa fie impins mai adanc .

cu capul mai jos decat trunchiul se pozitioneaza degetele pe stern imediat sub o linie imaginara intre cele doua mameloane ale copilului. intre umeri daca corpul strain nu a fost indepartat. trebuie scos daca este nevoie. sustinand-o si se intoarce c fata in sus. cu podul palmei. Daca corpul strain este dislocat si se poate vizualiza. se vor aplica 5 lovituri ( nu cu forta) in spaele copilului. se va pozitiona de-a lungul bratului asistentei.Manevra Heimlich Pentru copil pana intr-un an:       daca copilul este constient.Se vor face astfel 5 compresii ale pieptului cu degetele intr-un ritm nu foarte rapid. cu capul mai jos decat trunchiul si cu fata in jos se va sustine capul copilului mentinandu-i ferm mandibula se sprijina mana cu copilul pe coapsa si cu mana cealalta. se va incepe resuscitarea cardiorespiratorie . se pozitioneaza mana libera de-a lungul spatelui copilului pana la zona occipitala .

.

ele trebuie continuate. deoarece privarea de oxigen va produce relaxarea muschilor scheletici si va creste eficienta manevrelor  .Manevra Heimlich Consideratii speciale: daca pacientul vomita in timpul efectuarii compresiilor abdominale i se va curata repede gura si se vor efectua manevrele doar cat este necesar  chiar daca eforturile de dezobstruare nu par sa aiba succes.

.

laringospasm. in postanestezie. ea este folosita si pe termen mai lung fiind pozitionata in stanga sondei la un pacient intubat pentru a impiedica ca acesta sa isi muste cu dintii si sa sectioneze accidental sonda endotraheala. de obicei. Atasarea pipei este pentru o scurta peroada . facilitand. . aspiratia orofaringeala. nici la pacientii constienti deoarece le produce disconfort. de exemplu. senzatie de voma. limba obtrueaza faringele.INTERVENŢII ÎN AFECŢIUNILE RESPIRATORII PIPA OROFARINGIANA:   O pipa orofaringiana este facuta din plastic curbat si se introduce in gura catre peretele posterior al faringelui pentru a mentine permeabilitatea cailor aeriene. de asemenea. Se foloseste de obicei la pacientii inconstienti sau semiconstienti. Totusi.La un pacient inconstient . pana cand pacientul se trezeste total. Nu se va folosi pipa la pacientii care au pierdut dinti in timpul traumei sau au interventii chirurgicale bucale . Pipa orofaringeala este facuta dupa curbatura palatului bucal si permite trecerea aerului prin ea si pe langa ea.

.

INTERVENŢII ÎN AFECŢIUNILE RESPIRATORII ASPRATIA ORONAZOFARINGEALA:  Aspiratia oronazofaringeala indeparteaza secretiile din faringe cu ajutorul unei sonde de aspiratie intodusa prin gura sau printr-o nara.  Aspiratia oronazofaringeala necesita echipamen si tehnica sterila. in functie de starea pacientului. . Aceasta procedura ajuta pacientii care nu pot sa tuseasca si sa expectoreze eficient. Manevra trebuie efectuata ori de cate ori este nevoie.

    Consideratii speciale: daca pacientul are probleme nazale se va alterna nara pe care se va face aspirarea daca se face nazofaringian pentru pacientii care necesita aspirari repetate se poate introduce o pipa in gura pe care se poate face aspirarea fara risc de leziuni sau o sonda nazofaringeala pe care de asemenea. se poate aspira fara a mai solicita mucoasa nazala de fiecare data pacientul va fi supravegheat dupa aspirare pentru a evalua eficienta acesteia si imbunatatirea respiratiei frecventa si durata aspiratiilor va fi in functie de starea pacientului .

. in epiglotite sau anesteziile care preced interventiile chirurgicale.  Se foloseste intubarea pacientului incaz de urgente majore. cum ar fi stopul cardiorespirator. prin laringe pana in trahee pentru instituirea mecanica a ventilatiei.INTERVENŢII ÎN AFECŢIUNILE RESPIRATORII INTUBATIA ENDOTRAHEALA:  Intubarea endotraheala presupune insertia orala sau nazala a unei sonde.  Este efctuata de anestezist sau de un asistent specializat pe urgente.

.

Intubarea endotraheala este contrindicata pacientilor cu traume severe ale cailor aeriene sau cu obstacole majore.   Avantajele intubarii endotraheale sunt mentinerea functionalitatii cailor aeriene. care nu permit introducerea fara riscuri a sondei de intubatie ( la acestia se va efectua cricotirotomie). protectia impotriva aspiratiilor in trahee din tubul digestiv. permit ventilatia mecanica. impiedicarea comunicarii verbale. la pacientii cu leziuni ale coloanei vertebrale se poate contrindica intubarea deoarece este foarte dificil de facut in conditiile in care pacientul nu trebuie sa fie deloc mobilizat. permite indepartarea secretiilor traheobronsice la pacientii care nu pot tusi eficient. . De asemenea. Dezavantajele sunt cresterea riscului de infectie.

aspirarea. prevenirea complicatiilor. mentinerea adcvata a presiunii aerului in balonas pentru prevenirea necrozei traheei. etc. repozitionarea sondei pentru a preveni ulceratiile gurii.  .Ingrijirea pacientilor intubati:  consta in mentinerea permeabilitatii cailor aeriene.

Traheotomia se efectueaza de catre medic ajutat de una sau doua asistente. sau de urgenta. previne aspirarea secretiilor de catre pacientii comatosi. Se poate efctua din timp. Aceasta procedura se face cand orice alta metoda de a elibera caile aeriene esueaza ( edem laringeal. cu pregatire. . tumora. Traheotomia permite ventilarea bolnavului. chiar la patul bolnavului. corp strain) sau cand intubatia endotraheala este contraindicata. aspirarea la pacientii care nu pot tusi eficient.INTERVENŢII ÎN AFECŢIUNILE RESPIRATORII     TRAHEOTOMIA Traheotomia presupune crearea unui orificiu ( traheostomie) in trahee si introducerea unui tub special pentru mentinerea permeabila a caii aeriene astfel obtinute.

.

alte canule sterile ( una de aceeasi marime si una mai mica ) pentru a fi inlocuita cea veche daca iese accidental. perforatii compresii.Consideratii speciale:  se vor masura semnele vitale ale pacientului la fiecare 15 minute in prima ora dupa traheotomie  se va supraveghea pacientul cu atentie pentru a depista din timp eventualele semne de infectie( traheotomia se va face folosind o tehnica sterila. asfixieri . dar daca acest lucru nu se face in spital si e face de urgenta. un dilatator de trahee steril  reintroducerea unei canule trebuie facuta cu mare grija pentru a nu provoca traume traheale. respectarea tehnicii sterile este imposibila)  se vor plasa in permanenta urmatoarele echpmaente la patul bolnavului cu traheostoma: echipament de aspiratie.

ingrijirea traheostomiei are aceleasi scopuri: mentinerea permeabilitatii sale prin aspirarea de secretii care o pot obstrua. suport psihologic. ca o masura temporara sau permanenta. mentinerea itegritatii pielii din jur. iar pentru cei cu traheotomii mai vechi se pot folosi manusi nesterile in ingrijirea traheostomei. .Ingrijirea traheostomei:  Indiferent daca traheotomia a fost facuta de urgenta sau a fost planificata.  Ingrijirea traheostomiei se va face prin tehnici sterile pentru a preveni infectiile. prevenirea infectiilor. Pentru pacientii cu traheotomii recente se vor folosi manusi sterile.

prin traheostoma. Prin aspirare traheala se poate preveni pneumonia rezultata ca urmare a stagnarii secretiilor in caile aeriene. aspirarea traheala produce tuse ceea ce ajuta la mobilizarea secretiilor. fie prin nas. prin canula traheostomica. . Aspirarea traheala se va face ori de cate ori este nevoie si necesita o tehnica sterila.  De asemenea. sau prin sonda endotraheala.INTERVENŢII ÎN AFECŢIUNILE RESPIRATORII ASPIRATIA TRAHEALA  Aspirarea traheala ajuta la indepartarea secretilor din trahee si bronhii prin introducerea unei sonde cuplate la aspirator fie prin gura.

     Insertia sondei de aspiratie nazotraheala la un pacient neintubat: se indeparteaza sursa de oxigen daca este cazul folosind mana nondominanta se ridica nara pe care se va introduce sonda sonda prin nara prin miscari blande de rotatie pentru a-i facilita inaintarea in inspirul pacientului se va introduce cat mai repede sonda. fara a face aspiratie in timpul inserarii daca pacientul incepe sa tuseasca cand sonda ajunge in laringe se va opri inaintarea si se va incepe doar in inspirul pacientului .

Sistemul inchis de aspirare previne aparitia infectiilor.Insertia sondei de aspiratie la un pacient intubat:   daca se foloseste un sistem inchis de aspirare a pacientului intubat. Va putea fi folosita de mai multe ori fara a se atinge decat plasticul. protector. Se va putea face aspirarea in timp ce pacientul este ventilat. daca se foloseste un sistem deschis de aspirare al pacientului intubat. . invelita intr-un plastic etans. reducand astfel hipoxia. cu mana nesterila se deconecteaza pacientul de la ventilator si se introduce cu mana sterila sonda de aspiratie prin sonda de intubatie. acesta va avea sonda de aspiratie. atasata intre sonda de intubatie si ventilator.

deoarece lichidele pot fi reintroduse in cavitatea pleurala.    . respectarea normelor de asepsie. Conditii esentiale: sistemul de drenare sa fie perfect intretinut. DE RETINUT: este interzisa ridicarea flaconului plin cu secretii fara pensarea tubulaturii.INTERVENŢII ÎN AFECŢIUNILE RESPIRATORII DRENAJUL TORACIC Scop:-drenarea lichidelor.tuburile sa nu fie obstruate.sangelui sau aerului din cavitatea pleurala si restabilirea unei presiuni negative care sa faciliteze expansiunea plamanului.

.

 la un pacient cu o hidratare adecvata. .o tuse slaba poate usor disloca secretiile.  se recomanda aproximativ 2000 ml lichide pe zi.INTERVENTII PENTRU MOBILIZAREA SECRETIILOR  Hidratarea:-este eficace pentru functionarea sistemului mucociliar.

se realizeaza prin pulverizare(folosind atomizorul) sau cu ajutorul aerosolilor=un amestec de gaz cu un medicamen dispersat in particule sferice. se realizeaza cu pulverizatoare sau recipiente cu apa asezate pe o sursa de caldura.expectorante) . pastreaza caile aeriene umede si permite debarasarea secretiilor. Nebulizarea:-consta in adaos de umiditate sau medicamente la aerul inspirat.Umidificarea:-consta in adaugarea vaporilor de apa la    aerul inspirat. de ordinul micronilor (antibiotice.antialergice.bronhodilatatoare.

timp de 12 minute. .pe toata suprafata.ritmic. toracele pacientului trebuie sa fie acoperit. pacientul este rugat sa respire lent si adanc.Tapotament:      consta in lovirea peretelui toracic.iar cotul in flexie. incheietura mainii trebuie sa fie relaxata. este contrindicat la pacientii cu osteoporoza sau coaste fracturate si la cei cu probleme de sangerare.cu mana.

 .  dupa 5 expiratii pacientul este incurajat sa tuseasca si sa expectoreze.Vibratia pacientul este rugat sa inspire adanc pe gura si sa expire lent pe nas.  in timpul expiratiei se aplica cu mana pe peretele toracic o presiune usoara si oscilatorie.  este contraindicata la sugari si copiii mici.

la sfarsitul fiecarei pozitii pacientul este rugat sa respire profund. decubit ventral cu patul inclinat la 20 de grade. este contraindicat la pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii sau cu hipertensiune intracraniana . pozitia pacientului se schimba la 20-30 de minute: decubit ventral cu perna sub abdomen. pozitie sezand. decubit lateral stang. decubit lateral drept. decubit dorsal. se renunta la pozitiile in care pacientul prezinta disconfort sau dispnee.           Drenajul postural: este un procedeu pozitional care permite eliminarea secretiilor.

.

 . Manevra trebuie efectuata ori de cate ori este nevoie.  Aspiratia oronazofaringeala necesita echipamen si tehnica sterila. Aceasta procedura ajuta pacientii care nu pot sa tuseasca si sa expectoreze eficient. in functie de starea pacientului.ASPRATIA ORONAZOFARINGEALA: Aspiratia oronazofaringeala indeparteaza secretiile din faringe cu ajutorul unei sonde de aspiratie intodusa prin gura sau printr-o nara.

     Consideratii speciale: daca pacientul are probleme nazale se va alterna nara pe care se va face aspirarea daca se face nazofaringian pentru pacientii care necesita aspirari repetate se poate introduce o pipa in gura pe care se poate face aspirarea fara risc de leziuni sau o sonda nazofaringeala pe care de asemenea. se poate aspira fara a mai solicita mucoasa nazala de fiecare data pacientul va fi supravegheat dupa aspirare pentru a evalua eficienta acesteia si imbunatatirea respiratiei frecventa si durata aspiratiilor va fi in functie de starea pacientului .

. Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele sale.INTERVENŢII ÎN AFECŢIUNILE RESPIRATORII ADMINISTRAREA DE OXIGEN  Pacientii pot primi oxigen prin diverse metode. indicatiile si contraindicatiile sale.

Scop terapeutic:
imbogatirea aerului cu oxigen in scopul combaterii hipoxiei (oxigenarea redusa a tesuturilor)  ameliorarea concentratiei de oxigen in sange.

Hipoxia poate fi:
anemica prin reducerea hemoglobinei  histotoxica prin blocarea la nivelul celulelor  circulatoare prin tuburari de circulatie

Administrarea oxigenului se face cu:

sonda sau cateter nazal  ochelari  masca  cort de oxigen  balon Ambu sau Ruben

.

 bombele de oxigen se fixeaza pe un port butelie.  Se va sti ca: . nu se unge cateterul cu substante grase (pericol de explozie si pneumonie).  oxigenul nu se foloseste fara manometru. impinge apa in caile respiratorii ale bolnavului. enfizem subcutanat prin infiltrarea gazului la baza gatului prin fisurarea mucoasei.Incidente la administrarea oxigenului:   distensia abdominala prin patrunderea gazului prin esofag.  barvetarul sa fie bine fixat deoarece prin rasturnare. orizontal pentru a evita loviturile.

. la traheostoma.INTERVENŢII ÎN AFECŢIUNILE RESPIRATORII VENTILATIA MANUALA:  Ventilatia manula se face cu ajutorul balonului Ruben care are un dispozitiv de atasare la masca. De obicei folosita in urgente. putand astfel ventila mecanic orice tip de pacient. in timpul transportului unui pacient intubat. Oxigenul administrat prin ventilatia mecanica poate imbunatati un sistem cardiorespirator compromis. sau masca. la sonda de intubatie. inainte de aspirare . inainte de intubare. pacientul este decuplat de la ventilator pentru aspiratie. ventilatia manuala poate fi folosita si temporar. schimbarea sau repozitionarea sondei.

.

 desi ofera ventilatie.VENTILATIA MECANICA ventilatia mecanica introduce si scoate aerul din plamanii pacientului. aparatura nu poate oferi si schimbul de gaze  ventilatia mecanica ofera presiune negativa sau pozitiva pentru a ventila pacientul  asistenta va trebui sa aiba pregatite circuitele pentru ventilator si sa stie sa le monteze in caz de urgenta.  .

ALTE TRATAMENTE TORACOCENTEZA :     toracocenteza consta in aspirarea lichidului sau aerului din spatiul pleural. tuberculoza sau cancer. . toracocenteza mai este si modalitatea de introducere a chimioterapiei cat si de scoatere a lichidului pentru analizarea sa la laborator. ajuta la diminuarea compresiilor pulmonare. in bolile respiratorii prin indepartarea lichidului in exces rezultat in urma unor traumatisme . este contraindicata la pacientii cu boli hemoragice.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful