You are on page 1of 2

Autor: cooharica

Sir od dunje
...kitnkez, kitnkes (Quittenkse), kotunjata, kotonjata - razni nazivi raznih podrijetla i iz razliitih krajeva iste slastice u raznim varijacijama. Evo i mojih varijacija na temu!
Sastojci sveukupno svjeeg voa
2 kg dunja 3 - 4 jabuke KUHANJEM I PASIRANJEM... ...DAJU 1870 g kaice od voa

za inovativniju verziju
1200 g kuhanog i pasiranog voa 600 g smeeg Muscovado eera ALI MOE I... ...DIO TE MJERE ILI PLUS NA TO bijelog eera za elatinozniji, prozirniji tih 100 g meda 100 g oraha 1 limete sok po elji sr tapia vanilije

Za klasiniju verziju
670 g kuhanog i pasiranog voa 670 g bijelog eera 1 limete sok ranije 1 limete sok kasnije 1 limete naribana korica naribanog umbira zain za medenjake odn. cimet, klini, kardamom, mukatni orai, anis (zvjezdasti)

TKO ELI...
glazura od gorke okolade I ZA HRABRE ilija, jer ili izvrno pae uz dunju

Priprema 1. Dunje ili na suho obriite da im izruljite branasti sloj s koe pa operite, ili ih operite njeno ruljei, ali ni sluajno ribati jer to automatski oteuje dunju i pospjeuje njeno propadanje. Prepolovite ih odn. nareite na krike i izdubite im sredinu. Ne gulite ih, jer koa dunje sadri tanin odn. pektin zasluan za eliranje. 2. Jabuke operite, ogulite, nareite na krike i izdubite im sredinu. 3. Voe moete i naribati (na multipraktikov ribe) pa e vam proces kuhanja biti puno bri, a pasiranje moda nee biti ni potrebno. Zalijte voe tako da bude potopljeno i kuhajte dok se ne raspadne odn. dok ne omeka.

www.coolinarika.com

Sir od dunje
4. Zatim voe propasirajte ako je potrebno, izvaite i sada idemo na dvije razliite verzije... Klasinija verzija 5. Kako vidite u mjerama, klasinim sirevima od dunja s bijelim eerom dodaje se koliina eera ista koliini voa. Sok jedne limete dodajte odmah. 6. Sok druge limete i koricu, te zaine dodajte pred kraj kuhanja. 7. Kuhajte toliko drugo dok se smjesa ne stvrdne tako da se odvaja od stjenke posude odn. da u komadima otpada s kuhae. Smjesa mora biti toliko gusta da ju rukom morate utiskavati tj. utapkavati u lim ili kalupie. Inovativnija verzija 8. Propasiranom kuhanom vou dodajte zadanu koliinu smeeg eera i meda te sok jedne limete. Kako smei Muscovado eer i med daju veu estinu i karakteristiniji okus, nisam ih stavila u istom omjeru s voem da sir ne bude presladak i da se ne izgubi aroma dunja. Zbog toga vam sir nee ispasti elatinozan i proziran kao klasini, ali e se dovoljno stegnuti i imati vrlo karakteristian okus u kombinaciji s orasima. 9. Ukoliko elite elatinozniji, prozirniji izgled sira, od zadane mjere stavite dio bijelog eera, ili ako vam ne smeta slatkoa dodajte jo na zadanu mjeru (dozvoljeno je ii do mase pasiranog voa). 10.Orahe nasjeckajte na komadie, ili moete stavljati cijele polovice ili etvrtine - po ukusu. 11.Pod kraj kuhanja dodajte orahe te sastruganu sr tapia vanilije, moete ubaciti i opnu tapia, ali ju ne zaboravite izvaditi prije vaenja smjese iz lonca. 12.Kuhajte toliko drugo dok se smjesa ne stvrdne tako da se odvaja od stjenke posude odn. da u komadima otpada s kuhae. Smjesa mora biti toliko gusta da ju rukom morate utiskavati tj. utapkavati u lim ili kalupie. Zavravanje 13.Smjesu utisnite tj. utapkajte u lim ili kalup obloen alu-folijom ili pak u reljefne namaene kalupie. 14.Tako ukalupljen drite na toplome, dok se sir ne stvrdne dovoljno da ga izvadite iz kalupa, a da zadri oblik. Ako je onaj iz lima spreman, izreite ga na kockice i lagano razdvojite pravei mjesta izmeu. Po elji ih uvaljajte u eer (ako se ne odluite za glazuru), iako je sir ionako dovoljno sladak. 15.Sireke nekoliko dana suite na sobnoj temperaturi. Neka uvijek stoje otvoreni, na zraku kako ne bi poeli pljesniviti. 16.Poto je ili jedna od idealnih kombinacija uz dunju, moete napraviti glazuru od gorke okolade i unutra nasjeckanog ilija...ili bez njega, po elji. 17.Sir od dunje uvajte na lovorovom liu. Posluivanje Ako vam se nakon nekog vremena uini da vam se sir ne stee dovoljno, ukoliko gore nema glazure, moete ga ubaciti natrag u lonac i jo kuhati. Nee mu se nita loe dogoditi. Dapae, postii ete eljeni uinak.

www.coolinarika.com