Dr.

Schüssler könyvek …

Immunrendszerünk és a Schüssler-sók

az egyes újságok hasábjain kísértenek. Viszont igen fiatal a tudásunk az ún. Itt nem csak a celluláris védekezést értjük a maga falósejtjeivel. amikor felfedezte!” Ezért nem csak kimondottan az immunrendszerről. mint például IgA. az immunrendszerekről kell beszélnünk. kezelő sem kételkedik többé abban.Immunrendszerünk és a Schüssler-sók A védekező rendszernek igen sok köze van a harchoz. Egy korábbi immunkutató mondotta volt.. Tudásunkat az immunrendszerről az állandó változás jellemzi. akik az egyes rákbetegségek magjait már a pszichéjükben hordozzák. Ha Ön sem tudta az egyes összefüggéseket megérteni. mint például a kátrány. s annak egyes sejtcsoportjait harcosokként ábrázolják. Interferonok. azbeszt és kvarcpor. melyekben az egyes szak.. ami csak gyanúsnak tűnik. interleukinok . ne törődjön vele. növekedési faktorok. citokinokról. alig néhány éve kerültek a tudósok gondolkodásának előterébe az ásványok és nyomelemek. különösen a nyomelemek. még akkor is. . amelyek kulcsfontosságú szereppel bírnak ebben a rendszerben.. Csupa olyan elnevezések. Ugyanis én sem értettem igazán mindig minden részletében. IgE. amelyek mindent felfalnak. melyek igen sűrűn szenzációszámba menve. ezek az egyes sejtek közötti információcserék fontos hírvivő anyagai. hogy léteznek betegek. mint kiegészítő szerek tartunk nyílván. hogy „csak annyit tudunk az immunrendszer működéséről. halálos lehet számukra. IgG vagy IgM. Hétről hétre újabb felfedezések látnak napvilágot. amelyeket a specifikus hatásuk által rövidítünk. de mindenek előtt a psziché. melyek aktív módon játszanak közre. De képzeljük csak el ennek a rendszernek a hatalmát: másodpercenként mintegy egymillió fehér vértest születik! Azután itt vannak a különböző immunglobulinok. Bizonyára Önnek is ismerősek azok a képek. újabb és újabb anyagokat fedeznek fel a tudósok. tumor– nekrózis-faktorok. hanem sokkal inkább többes számban.és laikusirodalmak immunrendszerünket. És csak egészen frissen. Hormonháztartásunk is ehhez az immunrendszerhez tartozik. melyeket mi a biokémiában. ha az mondjuk. mint amennyit Columbus tudott Amerikáról. Ma már egyetlen rutinos terapeuta. a lehető legjobb társaságban van. Ezért védekező rendszerünk összességét Psycho-ImmunEndokrinális hálózatnak hívjuk.

A bennünket óvó szervezet egy igen vastag. az individuum specifikus védelme pedig még testvérek között sem tesz egy esetleges szervcserét lehetővé. amelyek saját genetikai információ-szállítással bírnak. a szánktól egészen az after-ig. hogy megvédje individuális szerveze-tünket az idegen fehérjék behatolása általi elidegenedésétől. hogy egy rostonsült kismalac elfogyasztásától nem fog kunkori farkunk nőni. Célja nem az ideg fehérjétől való védelem. és végül az egyén. De ami azonban még rosszabb: játszi könnyedséggel nyúlnak a mai orvosi praxisban a különféle injekciós fecskendőkhöz. hogy difficiális gyógyszereket – hórukk módra – juttassanak át eme védőtakarón keresztül – és akkor még csodálkozunk az egyre nagyobb méreteket öltő allergiákon! Ezen a bennünket óvó individuumon keresztül halad egy vezeték. Ez a bélvezeték nagyban különbözik bőrünktől. ha már korábban le lett lebontva az alapelemeire. A mód-specifikus véde-lem azt jelenti. hogy a májas-hurka nem csak a mi májunkat építi. és hathatós szállítórendszereket tartanak készenlétben a méregtelenítés számára. Magától értetődő tehát. fehérjét kell befogadnia. épp ellenkezőleg. hogy az emésztetlen fehérjét nagy darabjában beengedi hatolni. hogy így áteresztő-képessége is nagymértékben megnövekszik. mint mondjuk a krokodiloké – külső bőrtakaróval van ellátva. amikor is bőrünket különböző krémekkel és tinktúrákkal kenjük be abból a „vadító elgondolásból”. amely tartalma még a külvilág számlájára írandó.Katalizátorként és segéd faktorokként avatkoznak be egyes kémiai történésekbe. kivéve persze. De minden-esetre az csak akkor lesz rezorbció képes és válhat test-saját fehérjévé. Metallo-enzimek magjaiként több mint 10 000 különböző anyagcsere folyamatot irányítanak. Itt az immunrendszer csak akkor érdekelt. Valójában . belátom. Szerv-specifikus védelem azt jelenti. csak közben nem számolunk azzal. durva – jó. ha nincs túl súlyosan sérülve. Az individuum védelme Immunrendszerünk feladata. az aminosavakra. hogy simábbá és szebbé varázsoljuk – főként a hölgyek –. ha a nyálka-hártyák oly’ maradandó mértékben sérültek. Sajna’ igen sűrűn provokálunk efféle sérüléseket. mely a többszörös rétegével normális esetben semminemű idegen anyagot nem enged át. nem annyira stabil. Ez a tulajdonság egy nagyon hatásos védekezést tesz lehetővé a bélrendszeri allergiákkal szemben. de egy esetleges túladagolás éppoly’ károsan hathat. hogy: az egyes nyomelemek hiánya az egész immunrendszerünket munkaképtelenné teszi.

. akkor megemésztődik a nyálkahártyákban. amely egészen specifikusan ez ellen az egyetlen gonosz betolakodó ellen szál hadba. mint például a rákkeltő kátrányt tartalmazó spray-vel. Az élelmiszer-allergiák immunológiai bizonyítéka a valós diagnózisoknak csupán 1% . kitaszítódik. Ekkor ugyanis testünk egy hatalmas védőrend-szert épít ki. mint ahogyan azt feltételezik. amikor ugyan ezen a helyen ismét behatol. Neki az Istenért sem szabad fehérjét befogadnia. és szerencsére ez a fajta allergia csakis a saját férj. duzzadással és gyulladással karöltve – sűrűn oly’ hevesen. egészen specifikus tulajdonsággal bír. egy új élet jöhessen létre. akkor az azon nyomban kilökődik.vagy férfi partnerrel szemben nyilvánul meg. hogy a minket annyira óvó individuumot a megfulladás fenyegeti: Asztma! Tekintettel légző rendszerünk nagyfokú érzékenységére és hajlamára számomra mindmáig felfoghatatlan. Fő feladata sokkal inkább az idegen fehérje zavartalan befogadása.azonban az élelmiszer-allergiák sokkal ritkábbak. nem is emészti meg. És végül létezik még egy utolsó „bemélyedés”. akik légútjukat napjában több ízben befújják az igen mérgező anyagokkal.10%-a. és ha mindez nem elég. Leginkább itt csak az immunrendszer bevonása nélküli túlérzékenységi reakcióról van szó. Ha itt ilyen-kor elviselhetetlenségről hallunk. mondjuk. még csak nem is űzi ki őket. Továbblépve ebben az individuumban létezik egy kis „bemélyedés”. Ez nem védekezik idegen fehérjék ellen. amely megint teljesen más. hogy így azután egy teljesen új individuum. és a saját fehérjével való össze-olvadása. De azonban ami csak kevesek számára ismert: igen sok meddőség fő oka a nő férfi spermiumára való allergiájában keresendő. s általában. virágpollen bekerül. De jaj akkor. hanem csakis oxigént: Ő a mi légző rendszerünk. ismét egy merőben más. csodálatos fehérje-tulajdonsággal. és mindenkor. hogy valóban léteznek – önmagukat értelmes lényeknek nevező – emberek. akkor azonnal a mindent elsöprő ütközet veszi kezdetét. slejmmel. ha ezt az utolsó barikádot is áttörik. akkor rögvest a Rhesus-faktorral való dologra gondolunk először. És ha ezen keresztül a belélegzett oxigénnel együtt még valamiféle idegen szerves anyag is. Csak a földünkön élők mintegy fele rendelkezik ezzel.

Egyébként az a rövidítés. Itt azon gyerekeket értem. vakbelük vagy az. hiszen abból indulhatunk ki. és jelentése ez volt: "Anti-Inflammatory Drugs". ha azt szeretnénk. mint gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók. a kórokozókat antibiotikumokkal „agyoncsapni”. ahogyan az izmot és a szellemet is edzeni kell. Ez egyébként könnyedén magyarázható. esetleg szinte soha nem fordult elő lázas állapot. hogy rendeltetésének megfelelően működjék. mert orruk. ha minden hőemelkedést azonnal visszanyom.Háromszoros zavar Immunrendszerünk három szinten szenvedhet zavart. egy jelentősen magasabb rák-rizikót figyeltek meg. Sűrűbben lázat! Létezik a Hamburgi Egészségügyi Központ által végrehajtott régebbi vizsgálati eredmény. náluk be is gyullad. Sajnos a biokémiának sincs hatásos receptje az AIDS ellen. mint azoknál. azzal nem tesz jót csemetéjének. az hazudik! Az immungyengeség alatt sokkal inkább azokat a pácienseket értem. és pontosan ugyanazt teszik. anti-reumatikákként széleskörű alkalmazásra leltek. Ez a kutatás egyértelműen kimutatta. Higgye el. amelyek a reuma terápiában. amelyet az „AIDS”. melyben a rákos megbetegedések és a páciensek korábbi betegtörténetükben feljegyzett lázas állapotok összefüggését vizsgálták. akik sűrűn és gyorsan voltak lázasak.szó rövidítése alatt értünk. és aki itt mást ígér. csak közben egy nagyon fontosat hagynak figyelmen kívül: hogy ezáltal gyermekük immunrendszerét akadályozzák meg a szükséges fejlődésében. pontosan úgy kellene az immun-rendszert is edzeni. mandulájuk. amit a vírusos AIDS is tesz. és hatásos védelmet tudjon biztosítani az egyes betolakodók ellen. akiknél csak ritkán. Ezek azon gyógyszerek. fülük. Pedig éppen úgy. hogy „AIDs” már az új járványt megelőzően jóval korábban felhasználásra talált az angol orvosi nyelvterületen. Ám a „gondos szülők” újra és újra igyekeznek csemetéjük lázát eszeveszett buzgósággal különböző kúpokkal visszanyomni. ami éppen be tud gyulladni. hogy minden szervezetben állandóan elfajult sejtek képződnek. Ha immungyengeséget említek. melyek azonban csak akkor válnak . és amely számos morál-teorétikus elképzelésébe érvelési segítségként oly’ találóan beleillik. hogy azoknál a betegeknél. akik mindenfajta infekciót – még a távolukban végigvonulót is – azon nyomban elkapnak. akik sápadtan és a megfelelő védekezés hiányában az iskolát újra és újra kihagyják. nevezetesen: az immunreakciókat elnyomni. akkor nem annyira azon szerezhető immungyengeségre gondolok.

A modern orvoslás az efféle. mert mondjuk nem szoptatjuk. melyben a rákot megkísérlik legyőzni. Allergiának vagy hipergiának nevezzük az ilyet. De hagy állítsak fel egy hipotézist.rákosakká. a saját testével. a Myasthenia gravis stb. ami – úgy hiszem – mindenképpen megérne egy bővebb és alaposabb utánajárást. amikor még nem tanulta meg saját fehérjéit identifikálni. antitesteit az anyatejjel kapja. Nem ismeri már fel a saját szöveteket. mert még akkor képződtek. hogy ebben az átfedési stádiumban olyan antitestek képződnek. a pcp-ként rövidített „Progredient Chronische Polyarthritis”. mint sajátot egyáltalában nem ismerhette fel? Vagyis amit ezekkel mondani kívánok: "Nem lehet. mint test-sajátokat. Illetve: Ezen okból a csecsemő még nem rendelkezik saját védőrendszerrel. Ha ilyenkor a csecsemőtől megvonjuk az antitesteket. és a gyulladáscsökkentőkkel való terápiák (szuppressív = elnyomásnak. elnyomottnak hívják ezt) a rákbetegek számának fokozotsabb mértékű növekedését kell. amikor még a testet. ha őket idejében nem tudja szervezetünk az intakt immunrendszere révén elfajultként felismerni és eliminálni. hogy a „tápos” gyermekek fokozottabb reuma-rizikónak vannak kitéve?" És végül immunrendszerünk túl is lőhet a célon. immunrendszerünk tévedhet is. Nem lehet. S akkor elkezd a fals ellenséggel küzdeni. De ne csak az immungyengeségre gondoljunk. felismerni. és belekezd megsemmisítésükbe. a cukorbetegség I. Két dolgot tudunk bizonyosan: A test-saját fehérje felismerésének fázisa közvetlenül a születés első hónapjaira tehető. hanem idegenként és ellenségekként identifikálja őket. hogy eredményezzék. kiértékelést. Ezt auto-immun-betegségnek hívjuk. akkor egy szörnyűséges kép tárulkozik elém: hiszen azt mondják ma. hogy itt kell keresnünk valamennyi auto-immun-betegség gyökereit? Nem lehet. Ha azonban tovább szövöm gondolataimat ezen az „ösvényen”. kortikoidokkal-. amelyek majd később a saját szervezet ellen fordulhatnak. a Multiplex Sklerózis. s tegye mindezt abban a fázisában. hogy idő előtt hozzon létre egy saját immunrendszert. hogy az oly’ méltán kedvelt antibiotikumokkal-. visszaszorításban látja és ténylegesen betegeinek sikerül is . túlfokozott immunreakciós betegségek gyógyszerét az elnyomásban. akkor a fiatal és tapasztalatlan szervezetet arra kényszerítjük. típusa. Ide tartozik a valódi reuma. lázcsillapítókkal-. Sűrűbben lázat! Megvéd tehát a későbbi ráktól – és ezen az elven – védekező erőink erősítése – nyugszanak közel valamennyi természetgyógyászati kísérletek. és túl hevesen is reagálhat.

enyhülést hoznia. Tehát egy allergia igen veszélyes is lehet. az idegen fehérjére. kontaktekcémák. De mivel az úgymond „igazi allergiák” kevésbé az ipar és az ember által előállított környezetszennyezés számláira írandóak. Manapság szintén többen panaszkodnak olyan dolgokról. Van akkor értelme. s nem pedig azt elnyomni. És ahol panaszkodás. De mindenképpen egy allergikus reakció előtt már legalább egyszer ugyanazon betolakodó allergénnel lennie kellett egy kapcsolatnak. itt újabb és másfajta utakat keresni. mint ahogyan az ma igen sok természetgyógyászati eljárásban elénk tárulkozik? Mindezekkel ellentétben kérdezem: Mindenfajta túlfokozott reakció valójában nem valamiféle gyengeség kifejeződése? Hasonlóan. melyeket egykoron egyszerűen csak elfogadtak az emberek. mint objektív. Ugyanis az allergiák nem esnek a bejelentési kötelezettségek alá. Ezt azonban olyan hevesen teszi. pl. pontosan úgy – gondolom én – reagál egy gyenge immunrendszer is igen sűrűn hevesen. s ahol kivizsgálás. legyen bár asztma vagy reuma. hogy inkább az ún. Nem minden allergia. a rossz irányba. . vagy akár az immunrendszert „felfűteni”. ott kivizsgálás. ahogyan egy lelkileg gyenge ember agresszívvá lesz. és a túlérzékenységi reakciók növekedtek meg szép számmal. ott terápia. hogy a különbséget – számukra is – érzékeltessem. hogy a pácienset még esetlegesen egy anafilaktikus sokk is érheti. ami annak látszik Igen sűrűn és hangosan panaszkodunk manapság az egyre nagyobb méretek öltő allergiára. A valódi allergia túlnyomó részben a természetes anyagokra reagál. hanem sokkal inkább a természetes anyagokéra. ezért e helyen is egészen bizonyosan magányosan – hangot adnék kételyeimnek. s hagy vállalkozzak most egy kicsit a páciensek javára is arra. de csak egészen kis mértékben a kémiai és toxikus anyagokra. mint ahogyan egy gyenge szív például hirtelen kalapálni kezd. Az allergiákkal ellentétben egészen biztosan úgy gondolom. Egybeesik az immunológiailag is bizonyítható antitest-képzéssel (IgE) és mindenkor igazodik az adagolástól független heves reakciókkal mindenféle újbóli idegen fehérje ellen. és csakis ez ellen. Tehát itt is megkísérelném – amit persze meg is teszek – az immunrendszert megerősíteni. valós összehasonlítási arányszámok. melynél az antitestek képzése beindult. ezért sokkal több szubjektív vélemény létezik.

Számomra újra és újra lenyűgöző látni.vagy bélkontaktussal szemben. bár egy kis késéssel. melyben megkísérelte természettudományosan és analitikusan elmagyarázni a sejtek működését. Ide tartozik szinte valamennyi élelmiszerallergia és a bőrproblémák súlyosbodása különböző hibás táplálkozások esetében. Ha például Ön csalánba nyúlna vagy egy „bizonytalan származású” kozmetikumot kenne bőrére. Ha beütjük például a kereső oldalak hasábjaira azt a szót. hogy a Schüssler-féle sókkal történő foglalatosság nem csak a mi érdemünk. azonban nem veszélyes. ha valamely. Ha pedig az új favédő festéke formaldehid gőzét lélegzi be. számára nem kellemes dologgal kerül kontaktusba. hogy . akkor a tüdeje fogja ezt „kikérni magának”. Végül pedig a környezeti kemikáliák „ura”. amelynél nem csak a bőr. hogy Dr. Egyike volt azoknak.Egy ún. A test ezen specifikus antitestek nélkül és – hála Istennek – a sokkrizikó nélkül túlérzékenyen védekezik a bőr. mert ő már akkoriban jóval megelőzte korát. hogy a rend kedvéért megemlítsem. Biokémiai kiegészítő szerek Mit tehet a biokémia az immunkompetencia ezen bonyolult szerkezetében? Engedjék meg. hanem természetesen a belső nyálkahártyák is érintettek. ha a jogdíjak stimmelnek – egy szempillantás alatt valamennyi nemzetközi tudományos irodalomból pontos kutatásokat lehet végezni. Schüssler precíz megfigyeléseit. akik az akkori korra jellemző filozofikus-misztikus-mítikus gondolkodású és beállítottságú orvoslást egy új alapokra helyezte. melyek száma az utóbbi időben kétségkívül elhatalmasodott. pseudo-allergiánál vagy túlérzékenységi reakciónál a nem specifikus immunhatáskör a lényeges. a sejtfunkciós szerekre visszavezetni. a kontakt-ekcéma. Az akkori kifejtései és elemzései bizonyosan nem állják már meg ma a modern világunkban a helyüket. de a különböző modern kutatási egyetemek és eredményeik mennyire pontosan visszaigazolják. Számítógépen és telefonon ma már – persze. akkor bőre védekezni fog. de szinte valamennyi megfigyelése és az azokból történő végkövetkeztetése azonban a modern tudományos munkákban rendre visszaigazolást nyer. A túlérzékenységi reakció bár általában igen kellemetlen tud lenni az illető számára. hanem csak egy direkt formája az intoxikációnak. De mindezek nem allergiák. Schüssler azért is ütközött lépten-nyomon a kortárs orvosok meg nem értéseibe. Megpróbáltam ezeket a munkákat egy kicsit kiértékelni. és azok biokémiai funkcióit alapelemeire.

az ínak.immunrendszer a hozzá tartozó ásványokkal. és hagy emeljek ki most a számos pozitív tulajdonságaikból csak egy pár érdekesebbet. nyilvánvalóan a Jó Istennek is tudnia kellett. Ezek az oxidázok is túlnyomó részben rézmagot tartalmaznak. amennyiben nem áll elegendő mennyiségben a kötésbeni reakcióspartnere. és a fagocitózis (falótevékenység) is hatástalan marad a szükséges szabad vas-ionok jelenléte nélkül. Légzőláncunk. A szintén réztartalmú lisil-oxidázok a kollagén tartalmú kötőszövetek. csak rendre nevettek. hogy azután az a tüdőnkben igen gyorsan rozsdásodásnak indulhasson. nevezetesen: oxigénnel kötődjön. És ezek vas hatására egy vízben oldhatatlan és ezzel ártalmatlan kötésbe foghatóak. mint kiegészítőszerek tartunk számon. és melyek nélkül nem képződhetnének immunglobulinok. Réz A vas és a réz a hatásaikban egymástól elválaszthatatlanok. az ízületi tokok. amikor az embert teremtette. mint kiváló gyulladáscsökkentő szer remekel. Kérem. vagyis a porcok. az érfalak és a támasztószövetek fontos alkotóelemei. 3. a réz a rendelkezésre. ezért hagy szűkítsem le a kört egy kissé a nyomelemekre. Vérszegénységnél a vérben lévő T-Lymfociták száma és a B-Lymfocitáknak aktivitása csökken. Nincs égés. amelyek a fehérje-felépítésért felelősek. mi több: A vas megköti a baktériumtoxinokat. osszuk az enzimeket csoportokra. Az ölősejtek elvesztik aktivitásukat. hanem azok anyagcsere végtermékei. Az egyes idézetek több tízezer oldalt mutatnak. az izomtakarók. Ez is megmutatja. Azonban Schüssler ama állításán. De a mégoly’ sok vas is a vérünkben hatástalan marad. hogy gondolkodásunkat nem szabad csakis egyetlen elem és azon normális mennyiségére korlátoznunk. miszerint a vas egy remek gyulladáscsökkentő. hiszen 130 éve a biokémiai Nr. akkor számítógépünk a közlési zavarában meg se áll. Mi már időközben nem nevetünk. Vas = Ferrum Kezdjük a vassal. sem pedig energiateljesítmény ezek nélkül a fontos rézenzimek nélkül. Egy esetleges rézhiány következtében fellépő lecsökkent lisil-oxidáz-aktivitás értelemszerűen a . ezt már a modern orvoslás is megtanulta. melynek ama fatális tulajdonságáról. miszerint rozsdásodik. Erről azonban már Schüssler kritikus orvos kor-társai is tudtak. Nem a baktériumok betegítenek meg bennünket. A jobb érthetőség kedvéért. Az első és legfontosabb csoportot az úgynevezett oxidázok képezik. hanem sokkal inkább fontosabb valamennyi ásvány harmonikus összhatásra figyelnünk. melyeket a biokémiában. Sőt. hiszen vérünkbe a vérszínező anyag formájában (Hemoglobin) rengeteg vasat rejtett. belső oxigénhasznosításunk valamennyi enzime rézmagot tartalmaz. Márpedig a ferrum gyulladáscsökkentő. a toxinok. Ferrum phosphoricum.

a kreativitásért. hogy egy igen magas hányada minden olyan betegségnek. De ha belegondolunk abba. amelyik a legtöbb cinket tartalmazza. hogy Nr. de éppúgy a stresszért is felelősek. hogy a nyomelemeknél ne tegyek említést legalább egyetlen mennyiségi elemről. A prosztata az a szerv ugyanis. Ezek a legfontosabb szállítóanyagok. Hogy a többi hasonló kellemetlen.sok év után végre gyermekük született. amelyek az aktivitásért. nyugalmi-potenciált tartja szinten.azok az enzimek. Cink nélkül a prosztata váladékban a spermiumok mozgásképtelenek. 4.kollagén tartalmú kötőszövetek strukturális deformitásához vezet. ezen túl pedig ahhoz a bizonyos reumatikus arthritiszhez (reumás ízületi gyulladás). „Pszichés immunitásnak” hívjuk ezt a mérleget! Kálium Itt azonban nem tudok egy valamit megkerülni. az érzékelés. Monoaminok nélkül nem lenne lehetséges a gondolkodás. káros gerjedéstől megóvja. 5 vagy 6. amely a sejteket a felesleges. Itt említem ama merész megjegyzésem.-es szert (Zinkum chloratum) ajánlottam. azon elektromos-kémiai tulajdonságot. pszichés vagy psziho-szomatikus eredetűnek. A mono-aminoxidázok pedig . hogy a legmagasabb cinktartalommal bíró . transzmittereknek vagy katekol-aminoknak nevezzük azokat a szállítóanyagokat. nem másak. amelyeket a sajtban lévő tirozin amonósav először dopaminná. neurolabilisnek vagy akár. mindegy. egyéb impotencia formáinál is segíthet. ami-kor nemzésképtelenség alakul ki a túl gyér spermiummozgás miatt. mivel egyszer egy hozzám forduló házaspár férfi tagjának bőrproblémáira a biokémiai 21. a káliumról. A megfelelő felépítésük és a megfelelő időben történő leépítésük mérlege tart bennünket egyensúlyban (egyrészről az ösztönzés hiányával. Hamarosan azonban . mint vegetatív. a hasnyálmirigy és a szemek előtt. vagyis maga az élet. hogy a cink segít az „impotentia generandi” betegségénél . majd ismételten le. a mozgás. más-részről pedig a túlzott ingerlékenységgel szemben). amelyek az idegi impulzusok szinaptikus átadásáért felelősek. amelyet kendőzötten csak.a férfiak azon problémájánál. nem tudnám kellően megítélni. Ez az oka annak. Monoaminoknak. végül noradrenalinná és adrenalinná épít fel. A kálium megfelelő koncentrációban idegsejtjeink belsejében az ún. Egy intracelluláris (sejten belüli) káliumhiány megemeli a neuro-muszkuláris gerjedést. mint a fel nem ismert Schüssler-féle funkciós szerekben való hiány! Cink A cink nyomelem különösen a szívemhez nőtt. nevezetesen.amelyek szintén réz függőek . depresszívnek titulálunk.

A tipikus allergiás és pseudo-allergiás tüneteket a bőrön vagy a nyálkahártyán. T4-segélysejtek erősen visszaesnek. különösen akkor. mint például kadmium vagy higany. Hasonlóan.faktor szükséges és semmilyen más nyomelem nem képes helyettesíteni. hiszen a DNA. a fagocitózis lecsökken. A többi hat helyet pedig nyugodtan elfoglalhatják a toxikus nehézfémek. Röviden: az egész immunrendszer erős mértékben legyengül. a slejm termelődését a hisztamin váltja ki. hogy az intracelluláris cinkhiány részt vesz az öregedésben. ha membrántömítő kalciummal. hogy kapcsolódjon. ez is egy fő hellyel (sofőr). Az asztma-páciens. görcsoldó magnéziummal és nyugalmi potenciált stabilizáló káliummal együtt kapják. A metallothionein a fémes ionok legfontosabbak szállító rendszere. Stressz. Ezért a cink.újraképzés. valamennyi allergikus megbetegedésnek egy igen hatásos szere. Ha cinkhiány van. Az interleukin-2 pedig a T-limfociták és a falósejtek szükséges stimulánsa. Ehhez a cink. a duzzadást. legyen az bármilyen formájában. akkor talán nem véletlen az sem. s az antitestképzés is. hogy egy elemet „esszenciálisnak" nevezzünk. és több mellékhellyel rendelkezik (az utasok számára). a cink vizeletáltali veszteségéhez vezet. Arra is vannak utalások. s „így tud a taxi a . Így ez a metallothionein molekula hét metálkötés központtal rendelkezik. mint társ . Ezt a fajta hisztamin-felszabadítást a cink fékezi. Egyébiránt ez a döntő kritériuma annak. Az immun-kompetencia jelentős növekedése a cink adásával idős embereknél megfigyelhető. ha működését el próbálom magyarázni pácienseimnek. A vizelethajtók egyébként szintúgy. hogy bizonyos élethelyzetekben miért is csipegetjük olyan nagy előszeretettel. egy olyan szövethormon. valamint az interleukin-2-szekrétum visszaesik.élelmiszerünk az osztriga. A kor előrehaladtával beköszönő immunreakció csök-kenése nem annyira a lecsökkent potenciálra. Talán ez az egyik felelős oka a bánatkor fellépő immungyengeségnek. mert a cink az egyik legfontosabb féme az immunkompetenciának. mint egy taxi. "Metál-taxi"-nak hívom ezt a magas cink tartalommal rendelkező szállító fehérjét. hogy képes átjutni a veséken. Sofőr nélkül a taxi is menet-képtelen. vagy disz-stressz. Ez azonban a cinkkel emelhető. sokkal inkább a lecsökkent reakcióssebességre vezethető vissza. a pózna-sejtek stabilabbá válnak. A limfociták száma és az ún. akkor csökken a csecsemőmirigy aktivitása. amely az instabil „pózna sejtekből” szabadulnak. Ez a fehérje molekula még teljesen betöltve is olyan parányi. -javítás és –továbbítás folyamata is cinkfüggő. például a viszketést. A csecsemőmirigyben érnek a thymalin segédletével az oly’ fontos T-limfociták. a neurodermitis-páciens – mind remekül reagálnak a cinkre. Egy ezek közül cinkkel kell.

valamint magnézium és mangán. Márpedig cink nélkül kialakul! Mangán A mangán is vezérlően avatkozik be a sav-bázis-háztartásunkba. A teljességhez és a szabad-gyökök „becsületére” való tekintettel azonban azt is említsük meg. E és C vitamin. lipid-peroxidációban keresendő. akkor ezt nem csak a mi – tehát a vásárlók – egészségünk jóvoltából teszik. melyeknek a mai modern gyógyászatban igen nagy figyelmet szentelünk. valamint hozzáférhetővé teszik ezeket a fagozitózis számára. ha túl savasodás alakul ki. mint a karboanhidrázis egyik alapeleme és legfontosabb vezérlőszere a sav-bázis-egyensúlynak. például A. „Szabadgyök befogó-ként” igen sok anyag jöhet számításba. De egyetlen dolgot mindenképpen meg kell itt említenem: anyagcserénk közel 10 000 enzime közül egyetlen sem képes megfelelően működni. hogy megszabadítsuk magunkat a nehézfémektől! Hogy a cink. Ezek az agresszív szabadgyökök egyébiránt igen rövidéletűek. A szabadgyökök olyan magasan aktív. Ezek mellett a vitaminok mellett van még egy egész sor test saját enzim is. Ami azonban a vajnál csak az ízt rontja. Egy efféle sejtkárosodás – ma legalábbis így vélekednek a szakértők – az erek falának szklerózisához (érelmeszesedés). egy egész könyvet felölelő témakör lehetne. Minden sejt takarója legnagyobb-részt lipidekből áll. a vas-. és a szelén tartalmú glutációs-peroxidázok is. . A fémgyűrűjük nélkül ezek az enzimek nem lennének működőképesek. A szabadgyököket károsító hatásuk az ún. cink-. réz. vagyis így meg-könnyítik a falósejtek munkáját. az a sejteknél viszont halálos lehet. Baktériumokat és rosszindulatúan elfajult sejteket pusztítanak. az úgynevezett „Scavenger”-enzimek. ez nem más.városkapun át kijutni. Ha a vajkészítők a margarinunkat A és E vitaminnal gazdagítják. amelyek szintén szabad-gyököket „foghatnak” és pusztíthatnak.és a mangán tartalmú szuperoxid-dizmutázok. amelyben az oxigén nélküli égetéskor keletkezett tejsavat ismét éghető glukózzá változtatja vissza.” Ez az egyetlen lehetőség. hanem hogy ne avasodjon meg idő előtt. akkor ezeket a betegségeket minden bizonnyal megelőzhetjük. Ezekhez tartoznak a vastartalmú katalázok. A és E vitaminhiányok ezért aligha várhatóak. mert ez az „oxidatív stressz” a sejtmembránokat támadja és károsítja. agresszív molekuladarabkák. hogy ezek rendelkeznek még egy fontos fiziológiai hatással is. rákhoz vagy reumához vezethet. mint a vaj avassá válása. Sokkal fontosabb azonban a szabad oxigén-gyökök kontrollja. nevezetesen a granulociták antibakteriális hatóanyagával. Ha sikerül az életüket még jobban lerövidíteni.

függetlenül attól. vagyis a partnerüktől különválnak és az új kötés keresése közben váltják ki teljes hatásukat. Persze. Nos szinte azóta kering – a heves ellenségeinek köszönhetően – Európa szerte az a tézis. hogy a természetgyógyász orientált füleinknek jól és világosan érthetőbbnek hangzik ez az állítás. miszerint ezeknek szerves ásványoknak kell lenniük. tönkretennék. De úgy tenni. hogy tekintettel bizonyos eladási tendenciákra egyszer nyomatékosan mondjam: ha a szabadgyök teóriánk helyes. hiszen – állítják. állatban. hogy milyen kötésben kerülnek be. és mindezt a legnagyobb sikerrel. hogy a biokémiában azokat a szervetlen anyagokat használjuk fel. amit Dr. a sejtjeit és ereit eldugítanák. mint Lót felesége a sivatagban. Sorry. kőben esetleg az emberben fordulnak elő. Hatásukat tekintve édes-mindegy. hanem egészségünk és immunrendszerünk megelőző módon történő megtartásában. de nincsenek "szerves" ásványok. Csakis akkor tudják életadó erőiket kihasználni. ha előtte ionizálódnak (disszociálódnak). nos ezt igen-igen elgondolkodtatónak vélném. hiszen az ásványok már csak a definícióra való tekintettel is mindig szervetlenek. Schüssler 1874-ben a humánmedicinába bevezetett. hogy legyen. de mindenek ellenére egy zagyvaság. Az a 12 szervetlen ásványi sóval való terápia. állították ők – az emberi szervezet nem képes szervetlen elemeket értékesíteni. mára már a modern orvoslásban is az immunzavarok terápiájának egyik legfontosabb alappillérévé vált. akkor a fent említett nyomelemekben mindenképpen egy profilaktikum. vivődnek be szervezetünkbe. és ha a rákbetegség kialakulását e káros szabadgyökök elpusztításával talán megelőzhetnénk. Nos amennyiben ez valóban így lenne. Szervesek avagy szervetlenek? Majd 130 éve annak. talán toxikus nyomelemben feltaláltunk volna egy rákellenes gyógyszert. hogy növényben. egy megelőző szer kellene. még akkor is. . Az ásványi anyagok mindig szervetlenek.De engedjék meg. akkor már régen. melyeket Wilhelm Heinrich Schüssler tanított. 130 éve aktuális és nekünk. mint a biokémia „értői” és vele szoros „házasságban élők” egy igen értékes segítség nemcsak a betegségekben és terápiákban. mintha egy egyedüli. ha a növényekbe vannak beépülve. nekünk is sóbálvánnyá kellett volna változnunk.

amely még 130 évvel ezelőtt Schüsslerünket a tanaival együtt kinevette. időközben teljes erővel beszállt. csakis a modern orvoslással való közös előrehaladás. Schüssler emlékét a modern gyógyászatba ismét feleleveníthessük. Több szaklap karolja fel rendszeresen az ásványok témakörét – még akkor is. . Mi sem kerülhetjük meg ezen kutatási eredményeket és előbb utóbb meg kell magunkat. ez a mi valódi feladatunk. nyomelemeket. Munkánk jövőbe vezető új útja nem lehet más. Több mint százéves tapasztalatunkat a mai tudományos szakértelemmel összekovácsolni – ezt az emberekhez közelebb vinni. Számos egyetem és szakcsoport működik. és ébren tartsuk. s az ősrégi tanainkat. ha időközben nekik már a „Schüssler” név vajmi keveset mond. De egyidejűleg egy kihívás is. tapasztalatainkat mérettetni. és kimagaslókat alkotnak a biokémiai kutatás területén. hogy Dr.Az a modern gyógyászat. akik egészen intenzíven vizsgálják az ásványokat.