Volume 5, Issue 39

Tetor 14, 2013

Our Words Weekly Issue
“ N E W L I F E ” J E T A E R E

S P E C I A L P O I N T S O F INTEREST:  Tragedy in Albania , people die on the streets while their homes stolen. No Sided articles and no restriction for our members, our guest and our friends. Latest needs for our community and the latest resolutions Our Free Voice through our words.

TRAGJEDI NE SHQIPERI NE SHEK 21 NJE NENE 87 VJECARE VDES JASHT
TRAGJEDI NE SHQIPERI NE SHEK 21 NJE NENE 87 VJECARE VDES JASHT E VETMUAR NE QIELLINE HAPUR NE NJE LULISHTE TE QYTETIT SHQIPTARE DURRES , LUHET NJE TRAGJEDI Tragjedi pas tragjedie po kalon vendi im.Populli I derrmuar , I poshteruar vazhdon te vuaje nen ombrellen e varferise 23 vjecare.Perse to ndodhe keshtu.Padrejtesia ka kaluar caqet e kufirit te llogjikes.Ajo eshte kthyer ne nje tragjedi sociale e popullit tim ne keto dite te veshtira “demokracie”.Ne skenat boterore , kemi pare tragjedite e autoreve boterore te shkruara por se nje tragjedi te tille do te luhej ne Shqiperi jo ne mynyre skenike por reale ne nje nga lulishtet e kryeqytetit shqiptare kete s’do ta besoja kurre………………. Ne nje dite tetori populli im I vuajtur do te mesonte se si luhen tragjedite e tij ne lulishtet e qytetit DURRES.Ky ishte nje rast konkret I afirmuar por sa raste te tilla kane ndodhur dhe do te ndodhin ne Shqiperi? Perse te ndodhe kjo ne vendin tim kun nje nene , nje gjyshe ,nje e moshuar diskriminohet deri ne flijim te jetes se saj? Perse politika sociale hesht per keta pensioniste , per keta te moshuar qe vec qiellit s’kane asnje mbrojtje ?????????? Nese do te shohim Shqiperine nga internet ne google do te shohim sa shume ka ndryshuar ……Ka ndryshuar duke bere ndertime pas ndertimesh.. .Shqiperia e betonizuar me pallate nga me moderrnet , me vila nga me lluksozet , si dhe opoziten e tyre , me kasolle ne mes te lulishteve .Ne keto lulishte ne vend qe te shkohet per tu qetesuar, ne vend qe gjysherit te luajne me niperit e mbesat e tyre , ne keto lulishte luhet tragjedia e jetes shqiptare.Nje tragjedi qe nuk e meritojme si popull.Shqiperia nje vend me burime natyrore , me klime te shkelqyer si malore dhe bregdetare vazhdon te vuaje nen kllapine e politikaneve shqiptare qe pervec xhefatkeqe ra viktime e shtetit , e tragjedise njerezore qe po luhet ne vendin tim te varfer ne Shqiperi. Duke u nisur nga ndihmat qe OKB –ja si dhe USA kane akorduar ne Shqiperi( dhe ne shume shpejt do ua bejme publike sa para kane ardhur per te ndihmuar Shqiperine jo ne forme fondacioni qe do tua kthesh me 30% por ne forme ndihme dhe jane zhdukur) atehere do te kuptojme te gjithe se cila eshte arsyeja qe ne Shqiperi vazhdon te luhet tragjedia njerezore……. Nje nene , nje gjyshe na la .Ne gjoksin tend Shqiperi nje dhimbje e madhe ka shperthyer.Eshte tragjedia e popullit tim ne keto dite tetori te zymte. Tragjedia luhet ne zemren e kryeqytetit shqiptare , Tirana .Ne ate Tirane qe llamburit nga dritat shumengjyreshe , ne ate Tirane te mbushur me kazino bixhozi ku te rinjte ne vend te shkojne te shkollohen , shkojne te shkallohen nga bixhozi.Ne ate Tirane ku pervec betoneve te pallateve ku dergjen mijera apartamene bosh Tragedy dhe ku nuk u gjend nje per kete nene per kete gjyshe shqiptare qe rriti brezat por qe jeten ia pave te tyre nuk mendojne per popullin qe keputi e ashtequajtura “DEMOKRACI “ NE ua kane derguar fukarallekun ne palce… SHQIPERI. Lind pyetja , a ka politike sociale ne Lind pyetja , mos valle kjo eshte demokracia , Shqiperi? A eshte shteti pergjegjes per apo kapitalizmi qe te le pa shtepi , pa katandi keto tragjedi? A mendohet se para cdo te lesh jeten ne kete tragjedi? Jo kjo nuk eshte problemi , qendron problemi social I demokraci ky eshte sharlatanizem I politikashoqerise shqiptare? neve harpagone qe nuk shikojne populline tij Nese do ti hedhim nje sy histories se por mendojne vec per tu pasuruar.23 vjet “DEMOKRACISE SHQIPTARE” ne keto demokraci , 23 vjet varferi.OKB-ja dergoi 23 vjet do te kuptojme se perse kjo nene miliona dollare ne ndihme te popullit







I N S I D E T H I S I S S U E :

tragjedi Dibra Erisa Xhaxho, Peter Lucas, Geri Kokalari Raimonda Moisiu, Afrim Krasniqi, Vullnet Mato,

Faqe 1,3 Faqe 1-13 Faqe 2-3, 4-5 Faqe 5-7 9, 12 Faqe 6-7 7,-9, 10-14 17-19 Faqe 28

Dibra, Maqedonia (e lashtë dhe e re) dhe ''Skavica'' (1) Nga Linda (fq.5)
Dibra, Maqedonia (e lashtë dhe e re) dhe ''Skavica'' (1) Nga Linda dhe Manastirit dhe Emadhia, kryeqyteti i vjetër, që shtrihej në luginën që tani quhej Mati. Në Pela dhe Emadhia, Filipi i Dytë kishte shtëpi të mëdha dhe rrinte herë në Pela, herë në Emadhia. Filipi i Dytë kishte hall me të shoqen, sepse asaj i pëlqente Emadhia dhe nuk vente me të në Pela. Ajo, ç'është e vërteta, shkonte, por nuk i pëlqente. Dhe, belaja kishte plasur për shkak të një gruaje greke të Pelas. Nuk më kujtohet kënga, por ma merr mendja se ky ishte një trillim dhe marrëzi, ngaqë Filipi i Dytë ka qenë burrë i mirë dhe mbret i urtë. Por, e vërteta është se, para se të lindte Leka i Madh, e ëma iku nga Pela dhe u kthye në qytetin e Emadhisë dhe Leka i Madh u lind në Emadhia, ku jetoi derisa la djepin. Ai i hipi kalit për herë të parë kur vajti në Pela, kurse Filipi i Dytë doli nga Pela për ta pritur dhe ndodhi që pikërisht nga kali Leka i Madh e pa për herë të parë të atin. Dhe, thuhet se, kur Leka i Madh vajti me kalë nga Emadhia, me të ëmën dhe me shumë krerë të malësorëve, ata kaluan nëpër fushën e Bulqizës, ku ka plot burime me ujëra të çuditshme dhe se kur po kalonin nëpër pyll, atë botë kishte një pyll të madh në Bulqizë, ku sot gjenden arat me grurë. Ata u ndalën të pushonin pranë njërit prej këtyre burimeve, në një vend ku shkëmbinjtë janë të vendosur rend e rend. Atje ata dëgjuan një zë këndimi në një gjuhë të huaj, por fundin e këngës e kuptonin dhe fundi i këngës thoshte, "Rroftë Leka, i biri i Filipit të Dytë, Leka i Madh, mbret i botërave! Filipi i Dytë ishte shumë krenar me të birin dhe krenaria e bëri të bënte gabimin më të madh që mund të bëjë një mbret i mirë dhe i urtë. Ai tha se do ta bënte Lekën e Madh mbret të botës dhe kjo ishte gjë e mirë, por ai mendonte se të ishte mbret i botës ai, duhej të ishte më i ditur se ai vetë. Ndërsa të gjithë pleqtë, që e dinë ç'është bota, e dinë se të jesh i fortë dhe i paepur, do të thotë të jesh i fuqishëm dhe të jesh i mësuar, do të thotë të jesh në ëndrra dhe i pavendosur. Në

Vasil Tabaku, Cezar Ndreu,

Adresa Anetaresimi

P a g e

2

O u r

W o r d s

ÇËSHTJE TË STRATEGJISË MARKETING TË SHËRBIMEVE TË PËRDORURA NË TREGUN E
diofonike, shfletojnë ëeb, e-mail? Secila prej këtyre mënyrave të transmetimit të informacionit kërkon strategji të ndryshme të marketingut. 100% e kompanive të sigurimit që operojnë në vendin tonë zgjedhin të transmetojnë produktet dhe shërbimet e tyre në një ose disa nga më kryesorja, kompanitë e sigurimeve kanalet e komunikimit . duhet të njohin tregun e tyre. Kjo do të • Si e shpenzojnë kohën e lirë thotë që ka një kuptim të fortë të audiencës së synuar, konkurrencës së tyre dhe konsumatorët? Strategjia e marketingut së pari do të mënyrat më efektive për të komunikuar synojë për të krijuar vetëdije të konsumame këtë audiencë Hapi 2 .Duhet të njohin se si sillen njerëzit torëve në lidhje me shërbimet e ofruara, zhvillimin e bazës së konsumatorëve, dhe e tregut të synuar Nëpërmjet dy pyetjeve të mëposhtme nga të punojnë më në fund drejt ndërtimit të të dhënat e mbledhura gjatë këtij studimi, konsumatorëve besnikë. kompanitë e sigurimit mund të rezultojnë 4.3.2 Cilat janë metodat që ndiqen në Tregun e Sigurimeve në Shqipëri për në zgjedhjen e strategjive të duhura të Zhvillimin e strategjive të shitjes? marketingut: Organizimi informatave • Si transmetohet informacioni • kontaktuese për klientët tek „target group“? • Krijimi i një faqe interneti Për shembull, ata lexojnë gazeta dhe • Trajnimi i vazhdueshëm i revista, ndjekin median televizive, raÇËSHTJE TË STRATEGJISË MARKETING TË SHËRBIMEVE TË PËRDORURA NË TREGUN E SIGURIMEVE NË SHQIPËRI MA.ERISA XHAXHO stafit për përdorimin e rrjeteve sociale për qëllime marketing • Zbulimi i sekreteve për reklamat online dhe internet marketing • Përgjigjen në kohë rekord dhe disponibiliteti i vazhdueshëm ndaj interesimit, problematikave dhe paqartësive të klientëve ndaj shërbimeve të ofruara • Përdorimi i softëare për përpunimin e informacionit • Fushatat reklamuese të cilat shfrytëzojnë burime të ndryshme, si psh faqen e verdhë, median e shkruar, median radiofonike, dhe median televizive. Është për tu theksuar fakti, që vetëm një numër i kufizuar i kompanive të sigurimit që operojnë në vendin tonë kanë mundësi potenciale financiare për të promovuar shërbimet e tyre në median televizive , kjo varet nga niveli i të ardhurave dhe buxheti i planifikuar për marketing i cdo kompanie të vecantë . • Komunikimi nëpërmjet “shfrytëzimit të rrjeteve”, bazuar në marrëdhëniet e industrisë me grupe të ndryshme të interesit. • Pjesëmarrja në ekspozita rajonale • Metoda e fundit e komunikimit është duke përdorur një fushatë të drejtpërdrejtë email, dhe publikimi në rrjetet sociale . Linkdin, Facebook, Tëitter. Kjo fushatë krijon mundësinë e transmetimit të informacionit tek një publik i gjerë si dhe promovimin i shërbimeve dhe ofertave të reja 5. Marrja e masave efektive Është e rëndësishme për kompanitë e sigurimit për të matur efektivitetin e përpjekjeve të tyre të marketingut të bazuar në qëllimet që ato kanë krijuar. Gjatë këtij studimi u evidentua , se kjo mund të jetë e thjeshtë dhe realizohet duke krahasuar numrin e klientëve para dhe pas një fushate. Ajo mund të përfshijë edhe përdorimin e “analytics online” për të monitoruar vizita ëebsite, pas nisjes së një promovimi

It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague
So far the only one trying to change the status Quo...where are the rest…population needs facts...

Everyone else is PENDING...are they afraid of their past???

We know a way where funds can be found for the government to pay its debt….backtrack all our USAID and if abuses in the past, use the federal agencies to collect and pay our US government workers….if we are affected as a nation than recall the ones that do not help us...power to the people was granted by the founding fathers...

Is there hope for the poor at this location?? Corruption has reached the gates….

Why no one is following the popular election in Kosovo for the Presidency? She was not voted by the people? Jahjaga must leave the post and try to get elected by the people...

Justice anyone? So far zero justice just new suits and criminals stroll free in Albania…law and order starts with mass imprisonment of corrupt judges and their staff…..Also do not forget to imprison the Berisha mafia Clan or else they will act...

DEAD Their families still suffer and others try to buy their death with grants...sad...

MALINE ZI E BEME NE SHQIPTARET nga Fahri Xharra (vijon)
MALINE ZI E BEME NE SHQIPTARET të ashtuquajturit ” akademikë dë Dukles ”(sipas serbëve) që po mundohen ta këthejnë popullin e Malit të Zi në ” parafillimet e tyre historike” që malazezët nuk janë serb por as sllav. Në këtë tollovi ata shkojnë aq largë sa i kërkojnë ”rrënjët ”e tyre tek Ilirët, dhe si të tillë po biejnë nën ndikimin e shkrimeve të fretërve ”ustash kroat katolik” ( sipas serbëve) ” Kush janë Malaziasit e sotëm: rezultatet e hulumtimeve po i vërtetojnë tezat e analitikëve të më herëshëm që shumica e banorëve të sotëm të Malit të Zi janë vendas të zgjoit ,të cilët e morrën gjuhë sllave mu ashtu si thoshte akademiku i CANU-s ( Akadedemia e shkencave të Malit të Zi) Petar Vlahoviç në studimin e tij antropologjinë fizike te malazezëve. ” Është e mundur që të gjithë serbët e Serbisë të cilët e bartin haplogrupin E1b1b- ardhacak nga fiset e Vasojeviqëve dhe Kuqëve të Malit të Zi. Shqiptarët kryesisht e bartin haplogrupin E1b1b (Autor: Miroslav Ćosović)” „American Journal of Physical Anthropology”.(20.01.2010) ( Shumë interesante është se shumë institucione shtetrore serbe si dhe sherbimi informativ serb BIA e kanë financuar projektin ,duke menduar që rezultatet e kodit gjenetik të serbëve dhe malazezëve të dalin të njejta dhe që pastaj të flitet për një popull dhe një kulturë) . Studimi tregon që mbi 50 % e banorëve të sotëm të Malit të Zi janë me prejardhje ilire apo shqiptare dhe se perzierja me sllav është shumë e vogël . (Autor: Miroslav Ćosović, www.onlinelibrary.wiley.c om/doi/10.1002/ ajpa.21235/suppinfo)) E pse ata në shumë raste ishin armiqtë tanë shumë të rrezikshëm dhe çfarosës ,fajet janë të spjegueshme. Se shqiptarët janë “ ushqyesit “ më të mëdhenj të fqinjëve tanë ,kjo është e dokumentuar. Se shqiptarët janë edhe formues të shtetit të fqinjëve ,kjo është më së e vërtetë. Në rrethin tonë fqinjësor që ngaMaliiZi,Serbia dhe Greqia shqiptari ishte faktori kryesor shtetformues. Në kohën e largët disa shekuj apo disa dekadash ne jemi ata që në mënyrë direkte apo indirekte i formuam këto shtete. Kushndikoi që shqiptari të mohon vetveten dhe të vihet në krye të formimit të shteteve fqinj? Si dhe pse u zhvilluan rrethanat që shqiptari të bëhet edhe vrasës i vëllezërve të vet edhe pushtues i tokave të veta nën flamurin e tjetër kujt? Na e mbillnin vëllavrasjen. Na mbillnin kob e zi. Pyetjes se kur shqiptarët u bën malazias, kur malesoret u sllavizuan ,apo kur u islamizuan ? ,iu kisha përgjegjur se kjo ka ndodhur në vazhdimësi gjatë shekujve , ndër shtypjen e furtunave historike. Pra ka te bëjë edhe me atë, aresyeja e ndarjës se kishes,.sepse ne nje moment historik, gjatë kohes se ‘çlirimtarëve’ otoman, popullata jonë ortodokse , i ka pasur vetem dy mundesi: te mbetet ortodoks, dhe te sllavizohet, ose te islamizohet, ‘turqizohet’ , qe kinse te shpetoj nga sllavizimi.. Pra ,shkak i ndarjës edhe më të madhe të shqiptarëve otodoksshkijeve të tokave tona në Mal të Zi, Maqedoni ,Sërbi dhe Kosovë

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

3

Shqiptaret ne Kosove nga te tere anet per te mbrojtur te drejtat e tyre

tone .Ku kane shkuar keto dollare qe kjo nene fatkeqe (dhe sa te tilla gjenden ne rruge te madhe te heshtur por me dhimbje deri ne infinit) te humbe jeten ne mynyre macabre???????Kush mban pergjegjesi per keto para qe u sollen nga OKB-ja dhe ku kane shkuar? Por pratae qe u derguan nga USA ku kane shkuar? Per tu ndertuar pallate , per te betonizuar Shqiperine? ??????? Shteti duhet te mbaje pergjegjesi per kete tragjedi qe luhet ne shekullin 21 si ne kohen e Migjenit te lulit te vocerr, “S’KA BUKE , S’KA UJE , S’KA TE HOLLA PER DOKTORR “, tani I shtohet s’ka shtepi per te banuar……Ku eshte politika sociale e shtetit per populline tij.Nese nuk permbush kushtet e jeteses me pensionin qe merr shteti eshte I detyruar ti sistemoje aq me teper kur eshte fjala per nje te moshuar mbi 87 vjec. Vdiq nje njeri…..U shua nje jete……..ne mynyre makabre……………..ne lulishtene qytetit shqiptare DURRES .Ajo shtepi e ndertuar me fukarallek ne hapsiren e lulishtes do te mbetet nje Obelinks I varferise shqiptare ne shekullin 21……….Ky moment tragjik I kesaj nene te thjeshte por me zemer te madhe do te mbetet nje kembane alarmi per pushtetaret shqiptare qe te

largohen nga zhargojte e mendjemadhesise per te kerkuar te huajt ti keshillojne , ne vend qe te kursejne parate per te ndihmuar populline tij .Ka ardhur koha qe te qendrojme me kembe ne toke te ndihmojme popullin , ate qe te dha besimin per ta nxjerre nga kjo varferi e tmerrshme qe eshte kandisur nga abuzimi I pasurive kombetare shqiptare .Ka ardhur koha qe politika shqiptare te largoje vemendjen nga te huajt dhe te perqendrohet ne politiken e popullit te tij se si ta nxjerre nga kjo varferi qe eshte katandisur.Ka ardhur koha qe politika shqiptare duhet urgjent te anulloje koncensionet e huaja dhe ato para ti perdore per politiken sociale ne ndihme te popullit te tij.Nese politikanet vazhdojne te bejne te shurdherin dhe memecin ne politiken sociale ne diaspora nuk do te lejojme qe populli yne te perfundoje si ne tragjedite e shekspirit.Nje vend I pasur me nafte , minerale katandiset ne nje nder vendet me te varfera.Sot vdiq nje nene , nje gjyshe , neser te tjera tragjedi na presin nese ne nuk I themi ndal kesaj politike 23 vjecare te xhvatjes se pasurise kombetare duke e kthyer ne pasuri

familjare apo duke majmur te huajt.Ka ardhur koha qe politika shqiptare te respektoje vetveten populline saj se sa te huajt.Ne plan te pare duhet te vendoset politika sociale , te kontrollohen me imtesi dhe te ndihmohet populli.Arka e shtetit nuk mbushet me fjale por me vepra.Nese nuk ndihmon popullin tend qe te votoi atehere nuk ka vend per te qendruar ne ato karrike ku ai , populli me forcene tij, me vitalitetine tij te vendosi aty jo per lluks, por per ta ndihmuar ate. Nje nene Vdiq, Nje gjysheje iu shua jeta ne lulishten e qytetit shqiptare , DURRES .A do te qendrojme indiferente perpara kesaj tragjedie qe po luhet ne kurriz te popullit tim? Jo , nje jo e fuqishme e dale nga thellesia e dhimbjes qe na ka pushtuar gjoksin dhe qe thelle na dhemb , na djeg , na pervelon.Ne do te jemi kurdohere me popullin nga I cili kemi shume te mesojme qofte dhe nga kjo tragjedi e ndodhur ne shekullin 21 ne qytetin bregdetare DURRES .Ka ardhur koha qe te ndalojme keto tragjedi dhe te ndihmojme popullin tone jo me fjale por me vepra.Milionat qe marrin te huajt nga koncensionet

le te anullohen , qe me te mos perseriten keto tragjedi , u bejme thirrje qeveritareve , vete km shqiptare te sapoemruar ne detyre nga vota e popullit ,qe te ndihmoje populline tij jo me borxhe por duke kollandrisur pasurine kombetare shqiptare direct nga shteti qe pensionistet te gezojen ato pak dite qe u ka mbetur nga jeta, qe gjysherit te gezojne niperit dhe mbesat duke shetitur neper parqet e lulishtet qe neser te mos na vrase ndergjegjegja se do te behemi vete gjysher dhe gjyshe , nje thirrje qe vjen nga mergimtaret , nga ata qe jane te permalluar per vendine tij : QEVERITARE , POLITIKANE NDIHMONI POPULLIN TUAJ SE NESER HISTORIA DO TJU DENOJE SI PLANGPRISHES DHE SHKATERRUES TE POPULLIT TE EKONOMISE SE TIJ. MOS LEJONI ME TRAGJEDI TE TILLA TE NDODHIN NE SHQIPERI SI SOT NE SHEKULLIN 21. VETE HISTORIA DO TJU DENOJE.Ndihmo popullin tend.Po nuk respektove vendin tend , popullin tend asnjehere nuk do te jeshe I respektuar

qofte dhe nga te huajt.Respektoni, ndihmoni popullin sepse ai populli ju uli ne ato karrike , nuk ju ulen te huajt qe I beni sherbime.Sherbei popullit tend , kollandrisni pasurite kombetare shqiptare, ti si shtet qe te ndihmosh pensionistet, te moshuarit , te semuret, jetimet, te ndihmosh te gjitha ato qe vetem shteti mund ti ndihmoje , atehere dhe ti vete do te kuptosh se sa I lumtur do te jesh jo se mbushe xhepat e tu plot por mbushe shpirtin tend me dashuri nga populli yt. Flutur Zavalina 9 tetor 2013 ,NY, USA

REVOLTA VERORE E PRESIDENTIT NISHANI Nga AFRIM KRASNIQI (vijon)
REVOLTA VERORE E PRESIDENTIT NISHANI Nga AFRIM KRASNIQI Në raste të tilla kreu i shtetit duhet të nxisë palët të përdorin pikërisht mekanizma të tilla kushtetues për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve, - jo të investohet në ndalimin e tyre në embrion. Në këtë debat iracional mbetet disi më problematikë sjellja publike e institucionit të Presidentit ndaj akuzave që bëhen. Le të marrim çështjen e pronësisë së selisë së PD. Pjesa më e madhe e saj ka qenë Ministria e Komunales në kohën e regjimit komunist, më shumë se 50% e saj është ndërtuar nga poseduesi i ri. Ky është rasti i parë kur shteti vendos që ndërtesën e një ministrie ta kthejë tek pronarët, kur vetë Ministritë kanë mungesa të theksuara ambientesh. Rezidenca qeveritare në Vlorë i është kthyer pronarëve me vendim gjykate, por nuk zbatohet prej vitesh, - një standard i dyfishtë për të njëjtët aktor politikë e institucionalë si në rastin e shtëpisë së partisë. Nga ana tjetër, pronarët kanë të drejtë ligjore të kërkojnë kthim pronësie, dhe kushdo qoftë ai, duhet ti bëjë publike dokumentet, - jo të fshihet pas pushtetit aktual dhe imunitetit që shoqëron atë. P.sh, në vend të deklaratës politike kundër mazhorancës së re do të duhej të informohej publiku nëse vërtetë ka pasur konflikt interesi në këtë çështje, apo nëse vërtetë kreu i shtetit (kryekomandanti) ka firmosur pa marrë parasysh mendimin e Shtabit të Përgjithshëm. Në dy rastet mund të donte ta diskutonte/ realizonte tani. Dhe kështu, “fati” real i Presidentit aktual, tej Në aspektin kushtetues Presidenti aktual ka mbro- mandatit kohor kushtetues, është jtje të fortë kushtetuese dhe me siguri, nëse gëzon pikërisht mazhoranca shëndetin e plotë dhe s’ka e re, marrëveshjet brenda saj, dhe ndërmend të japë dorëheqje, - do ta konsumojë praktikat e deritanishplotësisht mandatin presi- me të rasteve të tilla. Mësimi që nxirret nga ky rast nuk dencial. Çdo nismë hetimi Ngjarje të tilla duhet është vullneti për të krijuar mure është pozitive, por çdo krijojnë hapësirë ndarës me konotacion të dyanshëm nismë shkarkimi do të reflektimi për të militant dhe të dëmshëm për ishte naive, e gabuar, gjithë, për evitimin e vendin, por aftësia për të dëshmuar jashtë çdo konteksti sjellje institucionale dhe për të bërë “rilindës” apo reformator. tyre por edhe për një fillim të ri në transparencë publike, për gjithçka Madje, çdo nismë e tillë marrëdhëniet institudhe në çdo kohë. Kjo vlen për do të kthehej disfavor cionale e politike në Presidentin, për qeverinë në ikje, afatshkurtër, në dëm të për Shtabin e Përgjithshëm, për institucionit presidencial e vend. P.sh, mazhoranca e re bëhet qeverinë në pritje dhe për këdo legjislativ, si dhe ironizyrtare në shtator, atë tjetër që paguhet me taksat tona dhe kisht edhe në dëm të muaj ata do të betoështë aty edhe për të përmbushur interesit afatgjatë të vetë hen përpara Presidendetyrimet e normat kushtetuese të mazhorancës së re. Një një demokracie funksionale. Kur ka eksponent i saj ka kërkuar tit, i cili ndërkohë i transparencë nuk ka vend për spetë jetë pasues i Presidentit ka para-akuzuar ata për shantazh e kulime, kur ajo mungon, kujtdo i në mandatin tjetër, kërcënim!!! Kjo lind e drejta e spekulimit publik, kërkesë që do të mund të sidomos kur bëhet fjalë për vendime diskutohej në pranverën e skenë absurde do vijojë me dekrete që kanë ndikim direkt ose indirekt vitit 2017, por që ironipresidenciale për në debatin politik, stabilitetin polikisht askush nuk do të mos ketë vend për shkelje ligjore apo kushtetuese, por gjithnjë ka vend për transparencë publike. Detyrimi për transparencë është detyrim kushtetues, normë demokratike, cilësi udhëheqjeje dhe praktikë bashkëkohore, - ndaj çdo institucion e zyrtar vendimmarrës duhet të aplikojë atë, edhe kur është jashtë orarit zyrtar të punës. tik, klimën politike apo interesat publikë. ndryshime në SHISH dhe vende vakant në disa institucione të tjera, sipas vullnetit politik real të mazhorancës së re. Bashkëjetesa e detyruar zgjat 4 vjet, dhe në kohë rotacioni politik, është një rast i mirë për të provuar nëse ne dimë të ndërtojmë vetëm parti-shtet, apo edhe të bashkëjetojmë sipas frymës kushtetuese dhe modelit të një demokracie funksionale. Vetë kreu i shtetit ka gjithashtu vend për reflektim. Në staturën e tij publike, në cilësinë e deklarimeve, në aktet e sjelljes publike, në pozicionin e qartë jashtë partiak, në seriozitetin e akteve shtetërore, në respektin thelbësor ndaj germave dhe frymës kushtetuese, në respektin e traditave më të mira presidenciale dhe në promovimin e dialogut institucional e politik, larg notave denigruese e përçarëse të lejuara paradoksalisht të bëhen ndonjëherë edhe nga stafi i tij. Presidenti duhet tu flasë qytetarëve për shqetësimet e tyre, duket të respektojnë institucionet ndërkombëtare për kritikat dhe sugjerimet e tyre, duhet të jetë aktiv për të mbushur hapësirat përfaqësuese qytetare që nuk i arrijnë dot mazhorancat e radhës, siç duhet të dëshmojë standarde të njëjta sjelljeje, reagimi dhe vlerësimi. P.sh, kritik

P a g e

4

O u r

W o r d s

XHELAJL ZENELI KONFERENCA E AMBASADORËVE NË LONDËR (17 dhjetor 1912 – maj 1913)
tanisë. Të njëjtën politikë antishqiptare, Moska vazhdon ta ndjekë edhe sot, kur thotë se nuk do ta njohë pavarësinë e Kosovës dhe se do ta parandalojë anëtarësimin e saj në KONFERENCA E AMBASADORËVE OKB. Politikën miope apo dritëshkurtër të NË LONDËR kombit shqiptar e dëshmon fakti se pas (17 dhjetor 1912 – maj 1913) Luftës së Dytë Botërore, Tirana, në emër të ideologjisë marksiste-leniniste dhe të Rrjedhimisht, Konferenca e Ambasadorëve në Londër, për shqiptarët duhet të internacionalizmit proletar u lidh me Moskën e tiranit Stalin. jetë jolegjitime. Kjo dëshmon se shqiptarët nuk e kishin të Kombi shqiptar në Ballkan ka të drejtë që çështjen e Konferencës së Londrës ta definuar interesin strategjik kombëtar. shtrojë para Gjykatës së Hagës, duke * * * ngritur padi kundër politikës antishqiptare ruse, që në Konferencë u mbështet A mban dikush përgjegjësi për copëtimin nga përfaqësuesit e Francës dhe të BriXHELAJL ZENELI KONFERENCA E AMBASADORËVE NË LONDËR (17 dhjetor 1912 – maj 1913) e trojeve shqiptare në Ballkan?! Tirana zyrtare duhet t’i paraqesë kërkesë Brukselit që Parlamenti Evropian të miratojë një rezolutë me të cilën do t’i kërkonte falje kombit shqiptar në Ballkan për vendimet antishqiptare të Kongresit të Berlinit, të Konferencës së Ambasadorëve në Londër dhe të Konferencës së Paqes në Paris. Në vitin 1999 Ushtria Çlirimtare e Kosovës, e mbështetur nga ShBA-ja, përkatësisht ngaNATO-ja e çliroi Kosovën prej kolonialistëve serbë. Me mbështetjen që ua dhanë shqiptarëve kancelaritë evropiane në Londër, në Paris dhe në Berlin, e përmirësuan vetëm pjesërisht fajin historik të tyre ndaj shqiptarëve. Për politikën e saj antishqiptare, përgjegjësi morale dhe politike duhet të mbajë Moska dhe ajo duhet të ulet në tryezën e të akuzuarve * * * Copëtimi i trojeve shqiptare në Ballkan është pasojë e drejtpërdrejtë e sundimit të Perandorisë Osmane mbi shqiptarët. Përgjegjësinë më të madhe duhet ta mbajnë në radhë të parë vetë shqiptarët që nuk ditën dhe nuk gjetën forca për t’u shkëputur me kohë nga Porta e Lartë. Të vonuar historikisht, dihej qartë se Evropa e krishterë do t’i konsideronte shqiptarët, asgjë më shumë se mbetje turke në Ballkan, përçues të interesit turk, arab dhe persian në Gadishull dhe popull që do të funksiononte me sistem oriental të vlerave. Shqiptarët kurrë nuk duhet të lejojnë e të bëhen

Biggest Heist on private land continues to happen in Albania...How can they, the Albanian politicians sell someone else’s land??

Nga Skender Braka Një libër pë Arbërit. Kushtuar Gjon Buzukut (vijon)
Famullia ku shërbente atë Buzuku ngrihej në një vënd të dukshëm majë një kodrine ball për ball “Kodrës së Lahutarit”. Me një histori nga më të çuditshmet, jo vetëm për legjendën e ndërtimit të saj të ngritur mbi rrënojat e një faltoreje të lashtë kushtuar Hyut të luftes ku faleshin fiset Ilire të Labeatëve, me të cilët Shaljanët dhe sot e kësaj dite krenoheshin e thoshnin se ishin pasardhës të tyre. Një tjetër gojëdhënë thoshte se famullia ishte ndërtuar aty nga viti 1280 prej kryepeshkopit të Tivarit, françeskanit Giovanni de Plano Kaprino. Por famullia e Shalës ishte bërë e dëgjuar dhe për fatin e shumë famullitarëve, një pjesë e mirë e të cilëve ishin larguar që në vitet e para te shërbimit të tyre qoftë për shkakt të kushteve tepër të vështira,qoftë edhe për natyrës së egër të malsorëve të atyre anëve. Që andej ajo shihte gjithë Shalën dhe një pjesë të mirë të rrethinave të saj. E ndërtuar dhe e rrethuar nga të katër anët e saj me mure guri të bardhë e të latuar prej duar mjeshtrish, ajo vinte në formën e një drejtkëndëshi, Ne të majtë të famullisë ndodheshin varret e vjetra të Shaljanve, të ruajtura mirë, por që rrall mund të gjeje ndonjë emër të plotë të gdhendur me gërma arbërore,por pothuajse të gjithe mbanin mbisghkrime latinisht ne guret e tyre. Në pjesën e përparme të famullisë, zgjatej një kullë e vogël, e rrumbullakët me çati të kuqe e me kulm të mprehtë. Mbi këtë kullë të hapur nga të katër anët me kafaze në formë katërkëndëshi gjëndej këmbanorja e rëndë prej tunxhi, të cilën atit ia kishte dhuruar dhete vjete me pare një marinar Ulqinakas i quajtur Mal Koleni, në respekt të një shërbimi të madh që ati i kishte bërë. Ndoshta Atë Buzuku nuk e kishte parë të udhës për t’i treguar Gjergjit mbi rrethanat e njohjes me atë njeri, por i kishte thënë se Koleni ishte një burrë i madh, për të cilin duhej treguar një admirim dhe respekt i veçantë. Që prej asaj dite Mal Koleni nuk ishte dukur më në Shalë dhe atë Buzuku pothuajse i kishte humbur perfundimisht lidhjet me të. Vetëm shungullimat e këmbanës, që siç thoshnin malsoret, dëgjoheshin deri pertej grykës së poshtëme të lumit të Kirit dhe një kryq i bukur prej floriri, që ati ia kishte premtuar Gjergjit pasi të rritej dhe pak, ruanin në kujtesën e famullitarit kujtimin e Kolenit zemërmadh. Për tu ngjitur në majë të këmbanores duhej te shkoje nëpërmjet një palë shkallëve spirale që gjëndeshin në kthinën e parë. Hyrja e famulisë ishte e thjeshte, pa zbukurime të mëdha, madje edhe ato pak që ishin bërë, që prej kohës së ndërtimit të saj, tashmë ishin lënë në mëshirë të fatit. Gjithçka rreth mureve të saj qëkurse kishte vdekur varrmihesi, kishte filluar ta mbulonte myshku. Gjëja e parë që të binte në sy mbi

Pepajve dhe Prengën e Lotajve. Gjithsesi At Buzuku nuk mund të thoshte me saktësi se ç`lidhje egzistonmte midis tij dhe fratit, kur dihej që ndikimi i këtij të fundit në Shalë ishte pothuajse i papërfillshëm.

ARISTIDH KOLA DHE SHTYPI SHQIPTAR nga Arben Llalla
pa thënë asnjë fjalë. E hutuar nga ky lajm, u nisa për në spital, me shpresën, se mund të kishte ndodhur ndonjë keqkuptim. Por, jo, gjithçka ishte e vërtetë, një e vërtetë e pa besueshme. U ula në një stol të mblidhja vetveten e zhytur në mendime, të cilët për një çast, ndaluan në takimin tonë 12 tetor të parë, në zyrën e tij. I ulur përballë meje Bie telefoni. E ngre. “Familja Lengo?”, në karrige, më shikonte me sytë e tij të “Po”-përgjigjem. “Marr, që të them, se fryrë e fytyrën e tij të mprehtë. Herë pas here, pastronte llullën me thikën e vogël, zoti Kolja iku nga kjo jetë, mbrëmë që ndodhej mbi tryezë. Çdo gjë në atë rreth orës 23 dhe varrimi bëhet nesër zyrë, duke filluar nga ai, ishte shumë e në orën 4 mbasdite, në varrezat e ngrohtë, e ngjashme me një fole, që përbashkisë në “Zografu”. qafonte në gjirin e saj të gjithë shqiptarët. Ngriva për një çast e gjithçka u nxi përpara syve të mi. E mbylla telefonin Më bënte përshtypje, dashuria e këtij njeriu, për emigrantët shqiptarë që Nga prof. Nasho JORGAQI nevojë për të, sot më shumë se kurrë. Nuk më shkonte kurrë në mendje, se mund të ishte nata e fundit, që ndodhej midis nesh. ndodheshin në Greqi, mënyra se si fliste për ta dhe respektin ndaj tyre. Kudo, që hidhje sytë, nëpër zyrë shihej libra, që flisnin për kulturën e traditën e popullit shqiptar, si “Arvanitasit dhe prejardhja e grekëve”, Gjuha e perëndive”, “Gjakftotësia”e Ismail Kadaresë. Po kështu gjeje edhe libra të autorëve shqiptarë të botuara nga shtëpia botuese “Thamiris”. Ndërsa lart në qendër të bibliotekës, ai kishte vendosur bustin e bardhë të Gjergj Kastriot Skënderbeut dhe pranë tij flamurin shqiptar. E ndjen, për në çast në shpirt, që nuk je vetëm, por ke pranë dikë, që të mbron, të frymëzon, që të jetosh i lirë dhe të ruash traditat dhe gjuhën tënde e pse je në dhe të huaj. Po hapa sytë me ngadalë dhe pashë se jetoja një ëndërr, një ëndërr që vraponte në makinën e memorjes e të çonte vite mbrapa. 13 tetor, 2000, ora 15.00, varre “Zografu” Lotët fillojnë të pikojnë. Ishim të gjithë aty. Emigrantët shqiptarë, jo vetëm nga Athina, por edhe nga Srlaniku, Patra dhe Kavala e mes tyre aktori i njohur Bruno Shllaku. Qëndroj për një çast pranë kishës. Kurora në emër të personaliteteve të qeverisë shqiptare veçonin. Midis tyre kurorat e kryetarit Rexhep Mejdani, kryeministrit Ilir Meta, ministrit të Punëve të Jashtme zotit Paskal Milo, Ambasadës sonë në Athinë, Konsullatës së Përgjithshme Shqiptare në Selanik. Nuk besoja që ndodhesha në varrimin e z.Aristidh Kolja.

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

5

A është PD-ja një mashtrim historik? A ka qenë ndonjëherë antikomuniste? Nga Niko Kirka
A është PD-ja një mashtrim historik? A ka qenë ndonjëherë antikomuniste? Nga Niko Kirka A ka qenë ndonjëherë “e djathtë” dhe “antikomuniste” PD-ja? Një portret mbresëlënës i Sali Berishës dhe Ramiz Alisë prej dimrit të largët ‘90-’91 deri më sot – Analiza “Kirka” e qëndrimeve të PD me ish të burgosurit, sih – pronarët dhe raportet e interesave me fqinjët Greqi e Serbi. Çfarë ka qenë dhe çfarë është realisht PD-ja dhe përse një si Kirka, është tashmë i bindur që “PD-ja ka qenë e mbetet një gënjeshtër dhe një mashtim historik” Nga vitet tetëdhjet të shekullit të kaluar gara e armatimeve midis dy blloqeve ushtarakë-politikë kundërshtarë, NATO, kryesuar nga USA dhe “Perandoria e së keqes”, kryesuar nga URSS, po merrte përmasa të jashtëzakonshme.Barra e shpenzimeve ushtarake po e rëndonte çdo ditë e mëshumë ekonominë e vëndeve pjesmarëse në atë garë.Edhe për ekonominë shumë të shëndoshë amerikane, ajo po bëhej e papërballuëshme, kështu që Presidenti Eisenhauer iu drejtua edhe shteteve të tjerë për të marë pjesë në programin e “Luftës së Yjeve”. Ndërsa për Bashkimin Sovjetik situata ishte tepër e vështirë. Në pamundësi që të gjente burime veç atyre që dispononte vetë dhe duke kufizuar jashtë mase shpenzimet civile për nevojat jetike të popullsisë, udhëheqja sovjetike filloi të shihte se i ishte futur një rruge pa krye.Por këto mëdyshje nuk dilnin në shesh. Në dukje çdo gjë ishte solide, zhvillimi e përparimi vazhdonin në bllokun sovjetik, jeta ishte e lumtur, bash ashtu si dinte ta zbukuronte mjeshtërisht propaganda komuniste. Megjithatë diçka filloi të ndjehej. Në fund të 1984-ës një delegacion i parlamentit sovjetik bëri një vizitë në Britani. Kryetari i delegacionit, Gorbaçovi, dukej se mbante tjetër qëndrim, sillej ndryshe, fliste ndryshe. Nuk ishte qëndrimi i ngurtë, i ashpër dhe gjuha e vrazhdë, e drunjtë që shfaqnin zakonisht gjerarkët komunistë. Filluan të përdoren fjalë të reja si “gllasnost” e “perestrojka”. Deklarata e Thatcherit se ai po mundohej ta bënte të funksiononte më mirë sistemin e tyre nuk vonoi. Vetë udhëheqja sovjetike pat lënë të kuptohej se regjimi komunist nuk po ecte, pra kish dështuar! Të gjithë jemi dëshmitarë se si rodhën me shpejtësi ngjarjet deri sa arritëm që edhe në Shqipërinë tonë të mbyllur, Ramiz Alia të bënte ndryshimet e duhura, ndonëse me një vit vonesë që iu desh për të bërë pregatitjet e duhura. Në euforinë e përgjithëshme populli i ngazëllyer që po merrte frymë lirisht, ne të dënuarit e të mallkuarit e regjimit që po dilnim nga zgafellat ku na patën futur, si të vdekur të ringjallur, harruam diçka që ishte fatale dhe është edhe sot për vëndin tone: mashtrimin e tyre të pasosur. Kështu që për të ruajtur sundimin e tyre ishte shumë e lehtë për ta, pa ndonjë brerje ndërgjegjeje, pa asnjë sforcim, brënda natës, ndryshimi nga komunistë në antikomunistë, nga mallkues të sistemit kapitalist në hymnizues të tij, nga përçmues të demokracisë borgjeze në lavdërime të pluralizmit politik, nga mallkues të imperializmit amerikan në b-

Nëna e Visa Zhitit trokiti te Kadareja e Agolli për të shpëtuar të birin Visar Zhiti (vijon)
Nëna e Visa Zhitit trokiti te Kadareja e Agolli për të shpëtuar të birin visar-zhiti të Savrës sime, kishte po të njëjtin gërshet, po aq bukur të thurur, po aq të punuem me kujdes si ato, po ashtu të mbledhun kutullaç edhe ajo krejt dhimbjen e saj... dhe si kunorë dafinash t'argjanda i ndriste mbi krye. Aty për t'parën herë ndigjova prej gojës së saj kët histori, që e ka rrëfye Visari (pak ma poshtë duke i mbetë besnik, pothuej gjithë shprehjeve të saj...) Aty ndjeva se ç'mund të bajë nji nanë për djalin e saj, për t'voglin e saj, për atë që e shihte si shpëtimtar, për at fëmijë që meritonte gjithçka... dhe i kishin dhurue burgun. Aty pashë se si nji nanë e sheh në sy e në buzë krijesën e saj, që u kish hikë kthetrave të përbindshit, dhe befas gjithë bota merrte dritë... thua se prej syve e buzëve të djalit të saj lindte dielli për gjithë botën. Aty pashë dhe ndjeva se mallkimi i asaj nane për gjithë ata që i vrasin dashurinë, fëmijën, andrrën e saj... shpejt nji ditë e merr ndëshkimin... Sigurisht, ai mallkim i shpirtit të saj e ka rrëzue ma shpejt diktaturën! Resmie Zhiti mbetet nji nga leksionet ma të mëdha të dashnisë që kam lexue ndonjiherë; jo pse foli shumë, foli aq pak se i kam në kujtesë germë për germë fjalët e saj, jo pse kishte shumë dhimbje, po se krejt qenia e saj kur shihte të birin e lirë, që u kish hikë kthetrave të vdekjes... bahesh e gjitha nji kopsht, ku mund t'i gjeje gjithë llojet e luleve, gjithë llojet e aromave, gjithë llojet e andrrave të lulzueme... dhe më mbeti në mendje ai gërsheti i saj, krejt i bardhë, i rrotulluem me kujdes rreth kokës së saj, që i jepte nji bukuri e nji krenari të papërsëritshme hyjneshe... e kam të gjallë si sot, kur ajo ia ngulte shikimin në sy e në buzë të birit... dhe sa herë ai thoshte diçka të mençun (dhe Visari thoshte jo pak...) ajo grua përndritesh e gjitha, sikur nji dritë hyjnore derdhesh prej s'di se kah e gjitha mbi të. E kjo grua e thjeshtë dhe hyjnore njiherësh, kjo nënë djemsh të mrekullueshëm, po edhe poeti, kjo familje fisnike në breza... Resmie Zhiti, prej pak kohësh s'asht ma mes nesh, s'asht ma ajo kunora prej perëndeshe, dhe ajo koka e saj me at qëndrimin krenar e të përjetshëm të

Dibra, Maqedonia (e lashtë dhe e re) dhe ''Skavica'' (1) Nga Linda (Nga Fq.1)
krenarinë dhe verbërinë e tij, Filipi i Dytë dërgoi në Greqi që të merrnin një shqiptar që kishte mësuar veset e grekëve dhe atij njeriu ai ia besoi të birin që t'i mësonte librat. Aristoteli vinte nga një familje e fisit të Ajeropit, i ati i të cilit kishte vajtur në një fshat në Maqedoni dhe atje u bë tregtar. Pasi që ishte i pasur, ai dërgoi të birin, që i pëlqente më shumë mendimi se veprimi, që të mësonte mënyrat greke të të menduarit. Dhe, ishte ky njeri që u soll nga Filipi i Dytë për t'ia mësuar të birin, ndonëse kishte shumë krerë të malësorëve që do të mund ta mësonin atë se si të bëhet burrë dhe prijës i burrave. Ishte si ishte Leka i Madh u bë mbret i botës. A shkruan kështu në libra? Po? A shkruan gjithashtu se ai u bë mbret i botës nga krerët e malësorëve që e donin të atin e tij dhe se Leka i Madh nuk qe burrë as prijës i burrave? A shkruan se kur malësorët u kthyen në vendet e tyre, pasi shoqëruan Lekën e Madh deri në fund të botës, kënduan një këngë që thoshte se ishte gjë e mirë që sytë e Filipit të Dytë ishin mbyllur përjetë, që të mos mund të derdhnin lot turpi për të birin? A shkruan se ky dënim iu bë shqiptarëve nga një njeri që kishte zbritur në qytete për të mësuar nga grekët si të urrente popullin e vet? Ne jetojmë në këto troje përpara se të krijohen detet thotë i moshuari.” Këtë tregim – thotë Rosa Lain - e dëgjova në Thethin e Epërm, në pranverë të vitit 1921. Në verën e vitit 1922, vizitova Matin. Vizituam Bulqizën, tmerrësisht të shkatërruar nga serbët pushtues më 1920 e 1921 dhe i bëmë një qark qytetit të Dibrës, që iu mor Shqipërisë me vijën kufitare të vitit 1913, siç nxirret me thikë sythi i një patateje. Komisioni i kufirit shqiptar i Lidhjes së Kombeve atë kohë rrinte në Shkodër dhe është për të ardhur keq pse nganjëherë komisionet nuk bëjnë udhëtime përgjatë kufijve që i kanë bërë vetë. Për t'iu kthyer rrëfimit për Lekën e Madh, ne pimë ujin e shijshëm të burimeve të shumta erërendëse të Bulqizës dhe drekuam në "vendin ku ka shkëmbinj të vendosur rend e rend". Këta shkëmbinj u ngjajnë atyre të Karnakut dhe të Stounhenxhit, ndonëse shumë më të vegjël dhe mund të jenë relike të njerëzve që kanë jetuar aty para arritjes së shqiptarëve, apo mund të jenë rastësi të çuditshme të formimit gjeologjik. Në vendin e qytetit Emadhia hasëm në gjurmë që na u dukën me siguri të mbetura nga puna e dorës së njeriut. Ato shtrihen në krye të një fushe në një hapësirë të rrafshët trekëndëshe, të formuar nga vargu i maleve puçëse, një ditë udhë nga Kruja, kështjella madhështore e shekullit të pesëmbëdhjetë, ndërtuar nga Skënderbeu. Një anë e kësaj hapësire trekëndëshe është shtrat i një lumi të vogël, që rrjedh kundruall rrëzës së maleve, në anën e kundërt, një kanal prej guri sjell ujin nga një burim disa milje larg burimit prej të cilit njerëzit ende furnizohen me ujë të pijshëm. Fshati i sotshëm gjendet në shpatin e malit mbi vendin ku ka qenë qyteti. Fshatarët thonë se kanali është ndërtuar nga Filipi i Dytë. Nga vetë Emadhia nuk ka mbetur gjë pos një mostre qyteti e tërhequr mbi një bokërrinë me rende gurësh. Këto rende janë mjaft të rregullta, katër deri në gjashtë këmbë të gjera dhe dy deri në tri këmbë të larta; ato përbëjnë katrorë dhe zgjatime, të vendosura në radhë të shtrembër, si plane të shtëpive dhe të oborreve të bëra sipas rrugëve lakore. Gurët, ndonëse të prishur nga koha dhe të thyer, janë rëndom kube të mprehta dhe të zeza, derisa gurët e shtratit të lumit janë furë gëlqerorë të bardhë dhe të përhimë. Për fat të keq, asnjëri prej nesh nuk kishte njohuri arkeologjike, por observimet tona të paushtruara na bindën se aty, pa dyshim, kishte ekzistuar një qytet në një kohë shumë të hershme dhe ne besonim se shihnim majat e mureve që ishin varrosur aty nga shekuj erozioni dhe malesh të afërta. Fshatarët e anës së Matit bënin fjalë lirshëm për "qytetin e moçëm të Emadhisë" dhe "vendlindjen e Lekës së Madh". Rose Wilder Lane "Majat e Shalës", faqe138-146. Pohimet e malësorëve të Thethit, mbi mbretërit Maqedonë, janë të njëjta sikurse edhe ato të historianëve të lashtësisë. Një dokument i rëndësishëm historik që u jep zgjidhje pyetjeve dhe dilemave që mund të jenë shtruar në lidhje me origjinën e popullsisë maqedonase në lashtësi është testamenti i Aleksandrit të Madh, i cili shpjegon origjinën e tij dhe të popullit të Ballkanit. Dibra, Maqedonia (e lashtë dhe e re) dhe ''Skavica'' (2) Nga Linda Testamenti i Aleksandrit Unë Aleksandri, bir i Filipit, mbretit të Maqedonasve, mishërim i Monarkisë, krijues i Perandorisë greke, bir i Zeusit të madh, bashkëbisedues i Brahmanëve dhe i Pemëve, i diellit dhe i hënës, triumfues mbi mbretëritë e Persëve e të Medëve, Zot i botës prej ku lind dhe deri ku perëndon dielli, nga veriu në jug, pinjoll i farës së shquar të popujve Ilirikë të Dalmacisë, Liburnisë, dhe të popujve të tjerë të së njëjtës gjuhë që popullojnë Danubin dhe zonën qëndrore të Thrakës, u sjell dashurinë, paqen dhe përshëndetjet e mia dhe të të gjithë atyre që do të më ndjekin në sundimin e botës[/i]. Duke qenë se ju gjithmonë më jeni treguar të besës dhe të fortë e të pathyeshëm në betejat e bëra krah meje, u jap e u dorëzoj juve në zotërim të lirë gjithë hapësirën prej Akuilonit e deri në skaj të Italisë së jugut. Askush tjetër veç jush, të mos guxojë të vendoset e të qëndrojë në ato vende, dhe po u gjet ndonjë i huaj, ai do të mund të qëndrojë vetëm si skllavi juaj, dhe pasardhësit e tij do të jenë skllevër të pasardhësve tuaj. U shkrua në kështjellën e qytetit të Aleksandrisë, themeluar prej meje buzë lumit madhështor të Nilit, në vitin XII. Me vullnet të perëndive që nderohen në mbretëritë e mia, Zeusit, Marsit, Plutonit dhe Minervës, perëndisë së perëndive. Dëshmitarë të këtij akti janë Atleti, logotheti im, dhe njëmbëdhjetë princë të tjerë, të cilët unë po i emëroj si trashigimtarë të mi dhe të të gjithë botës, meqenëse po vdes pa lënë pasardhës. (Testamenti është zbuluar nga studiuesja italiane, Luçia Nadin marrë nga “Statuti di Scutari, della prima metà del secolo XIV con le addizioni fino al 1469”, a cura di Lucia Nadin, giugno 2002, Roma) Për temën që po trajtoj ky pohim përkon me të

P a g e

6

O u r

W o r d s

DASMË SA U TUNT JETA dhe MOS QOFSHIN VJEHRAT E ZEZA Tregime nga MUSINE KOKALARI
DASMË SA U TUNT JETA dhe MOS QOFSHIN VJEHRAT E ZEZA Tregime nga MUSINE KOKALARI (19171983) DASMË… SA U TUNT JETA E kush s’bëri dasmë? Ana e djalit apo ana e vajzës? Kush tha se nuk i pritnë mirë, si burat dhe gratë? Si thanë, nuk bënë dasmë të madhe. Jo, jo këtë s’e tha njeri. Bënë dasmë të madhe, një javë të tërë, me këngë e me valle. Dasmë... sa u tunt jeta. MOS QOFSHIN VJEHRAT E ZEZA Eh! që më hangri, që s’i pushoi birbili. Nuk durohet dhe kjo, s’kam parë asnjë ditë të bardhë, që kur kam kallur këmbët në këtë të zezë gërmadhë – qahej Durijeja për vjehrën e saj Fatimenë. Ama! nuk dilet dhe kështu, më mori shpirtin, më hangri me gërnjë. Dhe unë s’jam e pakë, e do, e kërkon si breshka tek nallbani. I hanë hundët zonjës, s’i kam ndonjë fal, me burrë zihet, mua ma kren. Jo, jo xhiko, i thashë dhe këtij, ja të bieç në udhë, ja nuk di se ç’kam për të bërë. Nuk shkohet dhe kështu, dua të bëj edhe unë si dua, jam dhe unë nikoqire në shtëpinë t’ime, vajta katër vjet martuar. S’lë gjë pa mbillur, s’lë zahar e kafe në shesh; pse i mban hapset në mes, e pse më turpëron në si të shoqeve? –Kokën dhe ti, se më plase buzën, që kur linde, më hangre me shëndet, gjithënjë sëmurë, më more shpirtin. Ç’ke? Për të pirë të dhaçë, hë!, mbilli sitë! hë! vuvosu, se i fola gogolit. – Ç’ka, do të më vijë dhe motër Neslija, të flasim di fjalë radha, do t’ja them të tëra, të më dalë kjo xhumbë, që më ka zënë në grikë. Sa të mbaroj dhe punët e të ndreq xhurapet, se më janë bërë juk. Sot do të prëhemi se jemi dhe vetëm, se e theu qafën, ka vajtur tek vajza, që mos uktheftë dhëntë Zoti! hangërtë pjekur. – Ja për këtë të thira. Dua të ta thom bram në si. Dua t’i ndaj lakrat një herë e për gjithënjë. –Një këmbë tek djepi, një këmbë tek puna, Të kisha thënë, moj motër, që pas një jave të martesës, që kjo shtëpi s’është për mua, që sa i mbaroi të gjitha. Ishte në shesh, kur i këto mure nuk më mbajnë brënda. I njoha erdhi motra me gjak të ngrirë. ç’njerëz ishin, që ditët e para. Mos t’i zëmë në golë të shkuarat, se më hipën gjaku në Erdha moj të keqen, i thotë, më ngrite kokë dhe bëhem tërë e marrë, po kur nuk i mënden, thaçë se do të gjeja të sëmurë. thahet gjuha, unë s’kam se ç’t'i bëj. Ta kam Kam bërë punët si e marrë, ca prapa e ca përpara. Ç’ke, ç’të gjeti, pse më thirre? Të thënë e ta thom, ja ajo, ja unë në këtë shtëpi, i thaçë dhe këtij1) që t’ja mbledhë frënë, po më të pjes për vehten t’ënde, je shëndosh’ e tha mos ja vur re, re se është plakë, pastaj mirë? Ke njeri të sëmurë apo jo? Si u nënë, nuk ndrohet. Vërtet nënë, po jo dhe gdhitë, të gjithë mirë? Muharemi erdhi kështu, unë nuk i kam ndonjë borxh t’ja duroj nga dhëntë, se pashë shollët përposh, Seferin e zuri gjë barku? Teto Fatimenë si vickat. Një herë, di herë, dhjetë herë po më tepër nuk vete. Thuaj-më, moj motër, janë të e ke, se nuk e shoh nëpër këmbë? mira këto, të dëgjohemi gjithënjë, u bëmë me –Kurrë mos e paç, e ka thier, ka vatur tek gjisht. Ajo e ka ngrënë turpen me bukë, po Neslija. Tha që do të kthehet për darkë, po unë s’e bëj atë gjë. Shtriga, i djegtë Zoti zëmrën, ashtu si më dogji mua nusërinë. Nuk s’e besoj, se kur vete atje mbetet s’kujtomë la një herë të bënja si shoqet, të dilnja si het të vijë këtej, më një e ha në golë, q’e

Shkrime nga NAFI ÇEGRANI
Torbeshet e Rekës së Gostivarit janë Shqiptare, ashtu janë edhe banorët e Zhupës se Dibrës, etj.. - TALAT AFÇE-ADEMI, nga Gostivari, redaktor në Radio Shkupi, në çdo hap i përndjekur nga spiuni Muamer Vishko, vetëm pse Talati i ka adhuruar Ahmet Peren, Mahmut Dumanin, Sali Lisin, etj. Dhe,do te kete thene se dokurdo nje dite do te bashkohen te gjitha trojet shqiptare. AUTORI I ROMANIT ,,TRADHTIA,, - SHABAN PREVALLA, gjithnjë ishte në NUK ESHTE KAPLLAN RESULI përndjekje nga kodoshët e Muhamer Vishko, ky i fundit shërbente si rezident i ÇFARË LEXOVA NË ARSHIVAT E grupit për spiunazh pranë Radio Shkupit, i UDB-SË cili me urdhër të SDB-së zhduku afro 640 këngë shqiptare, gjoja se ishin nacionalKUSH ISHIN “GRUPI” I PEJAiste. Si i tillë beri gjera të tmerrshme duke NËVE? shkruar referate për shumë intelektualë shqiptarë nga Shkupi, Struga, Dibra, HAXHI LLESHI Gostivari, Tetova e Kumanova, duke i quajtur si irredentistë. Si “ lidhje” e Murradhë është i vëzhguar dhe i ndjekur si hamerit shërbente edhe kolegu i tij në viktimë... Ka një dosje voluminoze...të Radio Shkupi, Lutfi Turkeshi dhe disa të shkruar nga njerëz të tij të afërt, nga tjerë, e qe në veçanti survejonin disa shokë e miq të tij, me të cilët bashkë ka gazetar te ashtuquajtur “Grupi i Gospirë edhe kafe.) tivarit” ku benin pjese Ferit Fejzullahi, - TAIB IBRAHIMI, dikur mësues në Qamil Kita, Nazif Selimi, madje edhe ca fshatin Kondovë, madje drejtor në te tjere si Halil Zendeli i cili punonte ne shkollën Qendrore “Boriz Kidric” të redaksine e “Flakes” etj. Sarajt, në vitin 1981 e largojnë nga - MUHAMER VISHKO, gazetar në Radio puna si irredentist, evidentohet me nr. Shkupi, nuk nguroi të spiunojë edhe 20274. kolegët e vet; Murat Isakun, Vahit EmiTaipi, në biseda me Beqir Mustafën, nin,Rahim Ganiun,Gani Kolalin,Mustafa Mensur Hoxhën, Rakip Ibrahimin, Spahiun,Abdylazis Islamin,Luan StarovFejzi Bojkun etj., ka deklaruar se gjoja en...Madje edhe ata ne “Flake” si Teki ka mbajtur “lidhje” me Ramadan Dervishin,Jusuf Gervallen,Mehmet EmerlNaimin, sipas direktivave të SIGlahun, Naxhi Ndocin, Nexhbedin Soben, URIMIT dhe se janë të angazhuar për Naxhi Osmanin dhe shume te tjere. Shqipërinë Etnike... - TAHIR TAHIRI nga Radusha me nr. ev. Të sipër përmendurit, në biseda in12159, i përndjekur nga UDB-ja si ballist i formative me SDB-në dhe me Sllave rikthyer nga Shqipëria në vitin 1949. Vasovskin e Dimitrien, kanë Tahiri pasi kishte ikur nga burgu i Idrinënshkruar deklaratat për këtë duke zovës në Greqi dhe prej atje kishte kontribuuar për SDB-në. Taip Ibrahimi përfunduar në Shqipëri.... Ai qëndroi në është dhëndër i Xheladin Gjurës nga kampin “Teplik” prej nga në vitin 1951 u Shipkovica, i cili në vitin 1948 emigroi largua për në Jugosllavi e para oficerëve të në Shqipëri..... UDB-së pranon se ka kryer kurse speciale - SALI EMINI, mësues në Konjare të për spiunazh në Greqi, madje edhe SIGShkupit 1965-70, madje kalon me URIMI e përgatiti si diversant të hedhur detyrë në RTV, emisioni në gjuhën në Jugosllavi...Fati i tij ishte sage tragjike! Turke, i përndjekur. - RIFAT UKIMERAJ, mësues..... Mbante - BESIM SULSJMANOVSKI, i përn- qëndrim antikomunist dhe deklarohej si djekur sepse në biseda deklaronte se kundërshtar i politikës sllavo-maqedonase e serbo-sllave, duke i arsyetuar demonstratat e vitit 1968 si të drejta, për këtë SDB-ja e mbante në vëzhgim duke i vënë në gjurmë Feta Ademin (“Demafin”) e tj. - XHEVAHIR SHAQIRI, mësues arsimi i lindur në Nerashte të Tetovës, evidentuar në kartotekat e UDB-së me nr. 20532 si anëtar i “Ballit Kombëtar” dhe Komitetit Nacional Demokrat Shqiptar tejet i afërt me PPR “Pirebeg” (emri i koduar i dosjes së personit gjatë kohës që bashkëpunoi me UDB-në, viktimë e së cilës u bë edhe ai vetë...). Xhevahiri flet disa gjuhe të huaja dhe gjatë demonstratave të vitit 1968 kërkoi ndihmë nga ambasada angleze. Storia per te eshte e gjate dhe rrenqethese...Jete me shume bariera dhe peripeti tmerri. - RHAIF AMETI, nga Batinci, e gjurmonte SDB-ja sepse në deklaratat e tij kërkonte që Torbeshët duhet të deklaroheshin haptas se janë shqiptarë e jo “stari makedonci”...duke rrefyer madje se edhe popullata e Galicnikut,Mavroves,Nistroves jane shqiptare ortodoks e jo maqedonas. - MENSUR HOXHA, i punësuar në arsim. Në Shqipëri kishte ikur që nga viti 1962, dhe serish kthehet në Jugosllavi më 1965. Në biseda informative hetuesve dhe oficerëve të UDB-së iu deklaron se ka qenë i dërguar me “detyra speciale” nga SIGURIMI i Tiranës në Jugosllavi. Mensuri është vëllai i Mehmedali Hoxhës, PPR “Besa”. Për disa vite bashkëpunoi me SDB-në në Shkup. - ESAD HOXHA, punonjës arsimi, vëllai i Memedali Hoxhës. Si njeri i afërt i Kapllan Resulin raportonte me shkrim. Ai i dha UDB-së raporte ku përmendeshin edhe shumë emra të tjerë shqiptarësh, nga radhët e arsimit në Shkup, Tetovë dhe Strugë, në veçanti raportoi për Rexhep Bunjakun nga Kaçaniku, Kapllan Resulin, Murat Isakun, Vahit Eminin, Adnan dhe Kimete Agajn, Rexhep Rexhepin, Xhelal Lushën nga Gostivari, Syreja Imamin nga Struga, Nuhi Vincën, Burhan Shukriun, Emin Polisin,Shemo Merkon,Shibrit Kicen, Zuhdi Kajanakun etj. - MEMEDALI HOXHA, PPR “Besa 2” i përndjekur nga SDB-ja sepse mbante korrespodencë me emigrantin shqiptar në Bolonja të Italisë, Eqerem Maçin, të cilin UDB-ja e mbante në evidencë me dosjen e koduar “Besa”...Madje,Memedaliu trajtohej si nacionalist i rrezikshem dhe se kishte guxim disa personaliteteve maqedonase tua shante ne sy “nenen maqedonase”.Por edhe kunder tij ishin informatore disa te aferm dhe kolege te tij ne redaksine “FV”. - QAMIL ABAZI, nga Shkupi, referent pranë BFI-së të Maqedonisë, i cili gjatë bisedave dhe kontakteve të ndryshme me njerëz deklaronte se gjate regjistrimit ata që janë “Torbesh” janë shqiptarë, ndaj duhet të regjistrohen si të tillë. Por disa prej shokëve të tij, edhe nga radhët e farefisit të tij, e spiunonin te operativi i SDB-së sllave Vasovski etj., të cilët gjatë bisedave informative dhe duke i thënë që ai i kishte vënë lëndët shpërthyese dhe bombat në Viaduktin e Bit Pazarit ne Shkup, e shtrinë në dru dukë e detyruar që të bashkëpunonte për ta...(Disa vite me vone do te zbardhet e verteta se autori qe i kishte ve lendet shperthyese ne BFIM dhe te Ura e Bit Pazarit kishte qene vete operativi i SDB Sllave Vasovski dhe u denua si “Grupi i bombasheve” me 1984-85). - JAK NIKOLLA nga Shkupi. Kishte besim te miku i tij Sabri Mjaku, dhe duke i rrëfyer për ca gjëra “sekrete” gjer sa kishte qenë në Francë, dhe si anëtar i një organizate emigrante shqiptare ka qenë aktivist për kauzën e Shqipërisë Etnike dhe, si i tillë, edhe këtu ne Shkup, Tetovë, Kosovë dhe me gjerë ka detyra të caktuara për bashkimin e trojeve shqiptare. Ka deklaruar se zotëron edhe librezë të anëtarësimit, respektivisht legjitimacion nga emigracioni shqiptar. Sabri Mjaku një raport me shkrim por edhe gojarisht ia referoi operativistit të UDB-së. Përndryshe Jak Nikolla është i evidentuar si “element nacionalist” me dosjen nr. 3479. Në Francë ka ikur që nga viti 1958 kur ka qenë edhe i dënuar në Bihaq të Bosnjes...Por,edhe kjo eshte nje tjeter histori! - RUFAT MUHAREMI, vëlla i emigrantit Hashim Top1ica, interesant për SDB-në në linjën e SIGURIMIT. Në bisedë me “linjën operative” -Emur1a Muharemi thotë se pjesa më e madhe e maqedonasve ndjehen si Bullgarë dhe për çdo çast presin të vijë një kohë tjetër, ajo “bullgare”. Gjersa për pozitën e shqiptarëve e quajti si tepër të rëndë dhe të rrezikshme, e sidomos më e rëndë pas vdekjes së Titos... Vëllai dhe te tjeret hoqen te zite e ullirit kur mbi to UDB perdori dhune dhe hata!Bile edhe metoden DIVIDE ET IMPERA... - OLLOMAN SELA, i ikur në Shqipëri që nga viti 1962 dhe u rikthye në vitin 1966. Për këtë UDB-ja e evidentoi me nr. 22723 dhe i sajoi dosje si informator i SIGURIMIT, madje edhe u dënua 4 vjet burg. Dhe, për një kohë pasi i përgatiti një material kompro-

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

7

Shkrime nga Vullnet Mato
ËNDËRR E MAHNITSHME (Ripublikim për shkak të ngjarjeve në Siri) rëndë të globit mbi supe, të më flaknin agresorët me ndonjë raketë tutje?... Por avioni presidencial dërguar nga vetë Obama, priste te oborri im me qeska, bajga dhe xhama. Në Asamblenë e Kombeve të Bashkuara u prita, sikur të isha ufo i largësive qiellore në galaktika. Dhe sapo komandën supreme mora me brohori, kërkova urgjent zonjën time të ma sillnin përbri. Pastaj me skeptrin e presidentit të botës në dorë, dhashë urdhër presidentëve të tjerë inferiorë, luftënxitësve t’ua futnin këmbët në një këpucë, të fshinin përgjithmonë nga truri fjalën “luftë”. Vura në lëvizje të rreptë për njëzetekatër orë, të ngarkohej mbi mjete, gjithë armatimi tokësor. Në të tëra portet zbarkoi çdo fishek e raketë, dhe i varrosa të gjitha në fund të Oqeanit të Qetë. Ushtarakët i zhvesha dhe uniformat i civilizova, dhashë detyra të riformatohej në veprime bota. Uzinat që kishin pasur vdekjen e njeriut në linjë, të prodhonin ilaçe dhe lodra elektronike për fëmijë. Dollarët, eurot, rublat, jenët e fondeve ushtarake, ua dhashë kudo nënave dhe strehëve varfanjake. Sapo i bëra një për një e me saktësi këto punë, gruaja më shkundi fort siç isha ende në gjumë: -Ore njeri qejfi, që s’çan kokën për halle shtëpie, çohu të blesh pakon me kuskus e ca djathë dhije, se s’kam fjetur as pesë minuta dhe të lë pa ngrënë, të hash atë që ma tunde me qejf të madh mbrëmë!... ECJE E PANDALSHME Eci ditën dhe natën, në dimër e në verë, pa ditur ku ndodhet finishi i rrugës sime; mbase gjendet në fund të një oqeani të thellë, ndoshta prapa Hënës, ku s’ka fare agime... Eci me gjurmët e padukshme të erës, shkel me kërcinjtë e ujshëm të shiut, fluturoj me flatrat e avullta të reve, nga poli i jugut, në akujt e veriut. Kam treçerek shekulli në këtë ecje revan, paralelisht me dritën, krah rrezeve diellore, përshkoj çdo paralel, kapërcej çdo meridian, akrepat e orës janë vërtitjet e mia kohore. S’jam endacak pa strehë, as pa vatër familjare, kam dhe në Antarktidë, një shtëpi prej akulli, në Madagaskar një jaht ka fjetjen time detare, më pret kudo në glob shtrati bosh i një orakulli; Eci, sepse qëkur linda, kam përbrenda trurit, një pergamenë gjaku, me mision të shkruar, ku një fuqi madhore më ka lënë urdhrin dhe itinerarin jetësor, në gen të programuar; Dhe s’ndalem gjersa shirat të më gdhendin emrin,

në kujtesën e pavdekshme të erërave dhe reve. Vetëm pas trokut sfilitës në skajet e çdo vendi, truri dhe zemra do ndalen, në prehjen e përjetshme...

Blood on the streets of Kavaje Albania….What Now!!! What’s Elvis Roshi doing for the man that died for him!!! Burg per vrasesit

Gjëmimi i moshave - Tregim nga Raimonda Moisiu (vijon)
Si Era!- i tha vetes dhe lakoi buzën lehtë. Nuk para aludonte poetikisht për ndonjë gjë në të vërtetë. Vetëm njëherë në jetën e tij pat qënë ashtu, disi i thyer në moshë, (Tregimi ka fituar Cmimin "Petro Marko". ëndërronte të ardhmen e tij romantike, me ne Ditet e Letersise Michigan Detroit, vajzën flokë gështenjë, e cila kishte qënë SHBA) pjesë e jetës së tij për aq kohë sa ai receptorin, me sytë e lotuar e të habitur i mundej ta kujtonte. Por kur ajo u largua pa tha; -Po ju të dy, c’kini, që kini kohë nuk i flisni lënë gjurmë për një kohë me dikë shumë njëri-tjetrit??? Ti duhet të gëzohesh që ai u më të ri nga Roberti, me premtimin për tu martuar me të. Roberti përkuli kokën dhe bë me vajzë ….. psherëtiu për të disatën herë. Dicka për ta -Me vajzë !!- i tha vetes Roberti dhe duke mbajtur atë larg nga mendimet derisa të hequr këmbët zvarrë u drejtua për në arrinte në Sarandë. dhomën e gjumit. -Qënka shumë ftohtë këtu..., -foli me veten -Ku po shkoni në Sarandë?-dëgjoi një zë vajze të pyeste. Duke pirë “Amita”-ën, dhe u shtri në krevat. këthehu kokën në të majtë . *** “Nuk mundem për këtë bisedë rastësore me dikë tani, nuk mundem, -mendoi. Burri Roberti sa herë që udhëtonte sec kishte një pranë tij u përgjigj mbyturazi, si duket e ndjenjë të cuditëshme. Dëshironte të ulej e kuptoi që pyetja ishte për të. të mbështetej pas dritares së autobuzit. -Është rrugë e gjatë, dhe besoj se nuk Kështu bëri edhe kësaj here, i ulur në sediljen e parë soditëte gjithcka nga dritarja mërzitesh të bisedojmë, - i tha ajo përsëri atij. Vajza ishte shumë simpatike dhe e vogël dhe hiqte herë-pas-herë lëngun e frutave”Amita”. Retë ishin të vogla aty këtu tërheqëse. Burri u befasua që ajo pati zgjedhur atë për të biseduar gjatë rrugës. në qiellin blu, shumë larg për t’i prekur. Gjëmimi i moshave - Tregim nga Raimonda Moisiu Robërti psherëtiu përsëri. E vetmja gjë dëshironte të dëgjonte atë bisedë gazmore mes të dyve. Vështronte qiellin, retë, zogjtë, pemët, barin, malet dhe gjicka i ngjante me potretin e Erës, që kisht zënë vend të përhershëm në mendjen e përfytyrimin e tij. -Në Sarandë po shkoni?-e pyeti ajo përsëri. Packa zhurrmës së motorit të autobusit zëri i saj dëgjohej më qartë se zëri i tjetrit. Roberti nuk e dëgjoi atë të përgjigjej dhe u përgjigj në vet me vete: ”Po, po. Po shkoj në Sarandë për t’u takuar….” -Ndonjë grua, hëëë?- e pyeti ajo burrin, por kësaj here duke e ngritur akoma më shumë zërin dhe iu afrua më pranë. Roberti u shtang. Cfarë ishte ajo fallxhore, apo nga ato që kanë aftësi të lexojnë cfarë ke në mendje??!! -Jam në vitin e fundit për psikollogji, - i tha vajza atij.-Unë mund të them kur një burrë i dashuruar edhe oqeanin do të kapërxente për një grua. -Është gruaja apo ndonjë e castit? Në internet e ke njohur?? “Asnjëra, as tjetra. Era pat qënë e dashura e tij. Sepse ashtu dëshironin të ishin për katër vjet, ajo studente e ai pedagogu I saj në Universitet.. Në ato vite kishin pëshpëritur , sekretet dhe të ardhmen e tyre. E ardhme që kurrë nuk erdhi…Fytyra e Erës shëndriste , e bukur, e ëmbël, inteligjente , kishte vëmendjen e gjithë meshkujve e të gjitha moshave në auditorin e Universitetit, përfshi këtu edhe veten e tij, pedagogun e historisë. Kjo ishte e gjitha e motivuar. Ai jetonte, punonte, merrte frymë vetëm për të .Por erdhi casti I diplomimit dhe ajo u largua të martohej me doktorin që kishte njohur në internet, në qytetin e lindjes . Priti për katër vjet dhe ja dy ditë më parë ajo e telefonoi. Mes ngashërimit e lotëve I kërkoi të shkonte në Sarandë të takoheshin në atë qytet ku nuk i njihte askush…” -Ma tregoni pak emrin, të lutem,vetëm emrin, jo mbiemrin, - i tha vajza bashkëudhëtarit të saj. “Era”-tha Roberti dhe vuri re se kishte folur me zë dhe ia nguli sytë burrit ngjitur. Ai po gërhiste. -Sa kohë kini që e njihni atë? “Unë e njoha atë kur sapo I kishte mbushur 23 vjetët dhe unë isha aty rreth të gjashtëdhjetave……. -Tani ju jeni…..? “Shtatëdhjet” Por, fjalët i tha nëpër dhëmbë, biles fare me veten e

P a g e

8

O u r

W o r d s

PULLUMB KULLA . I fsheha dyzetetremijë dollarët, por…
PULLUMB KULLA . I fsheha dyzetetremijë dollarët, por… të më trazonin aty, ku unë nuku deshnja kurrsesi! Në Vjenë, para se të ndaheshim, Janka më vuri t’i premtonja se pas dy javësh do takoheshim po aty dhe më pas, do hamim darkë bashkë gjëkundi, fshehur pe botës, në donjë restorant buzë lumit që çan Vjenën. * * * Nuku besoj në jetë teme, të më qëllojë më, të bëj rrugë kaq të vështirë. Në Tiranë, jo keq: më shumë më shëkonin nga valicat. Kurse në Poradec, nuku m’i ndanin sytë nga kapella dhe syzet e diellit. Më e madhja më ndodhi Korçë. Më të hyrë të qytetit, autobuzë na e ndalovi një skuadër me polica dhe ata na kërkuanë të xbrismim të tërë. Xbritmë. Na vunë më rradhë e filluanë nga kontrollet. Më duket dyshonin për donjë që vinte i armatosur. Ama nuk i kontrollonin të gjithë, por veç ata që u zgjonin dyshime. Unë dridhsha. Gjithë jetën kam ndjerë që jam i dyshimtë. Një herë, vite të shkuara, në zbor, njërit i vodhnë orën dhe pesë paqeta Arbëria. Suallë një qen, që i gjente hajdutët me hundë. Qeni erdhi drejt e te mua e nuku shkulshe pe vendit! Hajduti i vërtetë më pas u gjend, po mua nuku më hiqet nga mendja kurrë, se përse nuku me ndahej ay qeni! Edhe tashi n’ Amerikë, kur paguaj gjashtë dollarët për të hyrë në Urën e Xhorxh Vashingtonit, trembem, se tamam mua nuk do më hapet trari për kalim. Mani e persekutimit, bre! E nuk u gabova: sytë e skuadërkumandantit ranë mbi mua. - Ti!.. – ia bëri. - Bëj përpara! - Bëra. - Pe nga vjen-o? - Pe Amerike, - thashë un’ i ziu. - Ke pashaportë amerikane-o? Të gënjenja? Ja iu shkrep e më tha: “pa dal’ të ta shoh!” Do më shpinin në komisariat për mashtrim. Ku të mbytsha unë, me tërë ato para?! Vendosa të them të vërtetën. - Jo, - i thashë. – Amerikanen e marr vitnë tjatër. T’ju a tregoj shqip-

Ku eshte sherbetori tani te fusi keto dy llume neper burgje per krimet e tyre apo ka neoje per ndonje shtytje dhune si ne kohen e diktatures se 1945….a mjere ai popull dhe per ato njerez atje... Ina Rama—-Adriatik Llalla Nga nje e pa-afte tek nje sherbetor shkon Prokuroria e Shqiperise….presim nqs ka ndryshim...

Poezi
MOS MË TRAZO NGA FEHMI KORCA dhëndërr Hyra,po pse hyra?! Të prek realitetin në palcë të njeriut. Pse, o i madhi zot, mikut ton ia mbylle sytë pse ia nderpreve vargun, poezin ia le në gjysmë ? Na le pa vargun, që bukur e shkrove, pa u përshendet, ike shkove. Po nganjeher duhet, te pajtohemi me fatin, Ngushllime familjës tuaj, Edhe pse ju ngushlloj prej s´largut. E rëndë është te shkruaj, Kujtimin për ty mik Fehmi , Dheu te qoft i lehtë, Dheu i tokës Shqiperi! ELIDA BUCPAPAJ Jam shi në Tiranë që bie rrëke nëpër rrugët mbi pluhurin e harresës ku janë shkërmoqur grimca-grimca si fosile antike ditët e mia jam shi në Tiranë i gjithi lot që gjarpëron mbi xhamat e dritareve të shtëpisë time nga ku shoh orenditë e heshtura të mbuluara nga malli jo metaforik prej mospranisë … jam shi në Tiranë që bie me shtamba kuturu që bie vrullshëm dhe me dënesë, që bie bubullueshëm dhe me kryeneçësi në zëmrën time çarje krijove. 12 vite le vogliono tutti quanti… Hahahaaaaa……. buona fortuna a tutti….. 12. 12.12. ora 12.

Hyra këmbëzbathur në pafundësi , Fehmi Korça zgjata dorën ta shpëtoj,më refuzoi E DUA JETEN ose kishte mëri djaloshare, ose kishte vendosur fundin E dua jetën katrahura jetësore. Zgjohu truri im,hapu të lutem Të lutem,mik! në atë hambar thellësie. Mos më trazo plagën Të kërkoj të pakërkuarat, në metropolin e gjenezës e ti them vuajtjes se nuk të sime, kam mik. më kurse, të paktën në E dua jetën. këtë moment! Ngritu arsye përtej shpresës. Mos kërko zanafillën e Të puthi realitetin në mes dhimbjes, t´ballit. diku,në harresë të kohës Ti them ëndrrës largohu, është përvjedhur. ta varrosi në ditë me diell. Mos!Thinjat e flokut tim Jam lodhur nga pritjet e nuk përcaktojnë kohës. kohën,moshën,as intelE dua jetën. ektin. Thuaje fjalën e përbotshme, Mos!Mos më ngatrro në ekuilibër jeta ka hile. me"Plakun dhe Detin",jam enigmë në vete,jam ai që Truri ky gjenerator para kohe gabon. jam. Por mos gjyko,kërko reDo të mbetem kështu edhe alitetin. nëse vdes. Ta duash të vërtetën. Kështu si jam,me çmimin Dua rrezet e diellit, që do ta paguajmë të edhe atëher kur kanë dhëmbë. gjithë . Dua hënën e plotë, Mos me vete do t'i marr të edhe kur kalendari shenon, gjitha nga kjo botë, trembëdhjetshin e së hidhërimet dhe gëzimet e Premtës...,!! pakta? Dua cdo gjë Nuk dua paragjykipor nuk e dua ngatërresen. me,qofsha i harruar për Nuk i dua vuajtjet e të jetë! tjerve.., Hyra edhe atje,ku nuk dija Të gjithë e duam jetën. ç'ka më priste, rezunoja një pritje të Besnik Gashi-Drenica Mikut pakuptimtë,për pos Fehmi Korçës natës,dita sikur mungonte, lugetërit vallën kishin A mund t´i besoj syve, filluar e ketyre shrimeve që lexojë, dhe prtnin nuse pa Miku Fehmi Korca , Iku , pa u përshëndet shkoj!?

Si merimanga, një gjah kur shef pa e vëne re e fut në rrjetë “LILA”, QENI IM I rrjeta plot intriga edhe ti që bie PAHARRUAR thurre si një lumë bëre me mua si deshe vetë i rrëmbyeshëm, Ka shumë si ti,që ç’farë që e gëlltit Lanën, Ishte një njeri memec, por duan bëjnë që i gëlltit lotët; ishte kafshë me palën tjetër plotë çiltrsi Lila quhej, kish lindur s’më meritoje,veten dënoj, si Drini përnjëherë me mua vlera kam humbur,që u pa fré, Lilë e bukur e shenjtë për mora me ty.(L.Plaku) për të përmbytur kohën ne që më la të ikur prej TiraVeç ti kishe ngelë pa u Enkelejda Kondinës… dënuar në fisin tim. Masseboeuf Jetë Por vrapoje mbas gazit Lume Plaku “69” Il cuore gorgolia dal MASHTRUES Mallkoje xhelatët që sangue caldo. Kush djall te solli,a vet je merrnin njerëzit e tu Non so oggi ?? alle djall Të dashurit e tu 12..12…ore 12 quanta Ç’deshe, pse erdhe tek unë? Lehje pa pushuar për t’i fortuna avro` shikim prej ëngjlëli, plotë edukuar mjalt në fjalë, Auguri infiniti ai miei figli Por shpirtzgavrat të shtynqë lëshoje e të rridhinin si in me shkelma in questa data, che non lum. torna piu` në to shumë gënjeshtra, që Combinazione di numeri, Trim ishe ti, sytë i kishe unë i besoja gjithnjë të trishtuar perfetto,per fortuna.. Isha e re me plotë ëndrra e Sa shumë hekra pave në Mia scaramanzia, shpresë duart e njerëzve të mi invano.. prego? me forcë magjike,ti lypsen e Perche` l`anima si riflet- Që shkonin në një botë të bëje çuditshme ta? të ndjehesh hynjore, si një Të hidhura lotët i kam për Bisogna che la mente princesh. ty elabori, e la bocca parKaloje çdo ditë te “Dega e li… O djall mbi kthetrat veshe Mbrendshme”. Invisibile all `occhio dorezat umano e` l`anima… e çelsat e zëmrës nga dora Shikoje, nuhatje, qaje Ma la bellezza dell`opera mi more kërkoje njerëzit e tu si. ulur këmbëkryq në të të lash Anima e calore, momenti Por të dashurit e tu Se ishe dinak e më e tempo li parti solamente besnikë, katilët i hidhnin mashtrove. në kanal tu. Kur mirë u ule e zure vënd U kujtova Ti ke vdekur hodhe dorezat e kthetrat Lilë njeri pa gojë 12 anime nessuno c` e` nxorre Jeta e çuditshme vazhdon l`ha me bisturin e të ligave Ti mbete njerëzor, e fund 12 cuori mai sentito fillove punë të turpshëm patën ata. 12 l`ora suona a tanti

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

9

MASAKRA E HORMOVES, NGA PROF.DR BEG MUSTA
MASAKRA E HORMOVES, NGA PROF.DR BEG MUSTAShqipëri, gjatë bisedimit me shqiptarët në Amerikë, theksonte se “ Duhet ta dinë shqiptarët e Amerikës se ata që hyjnë këtej janë ushtarë grekë dhe jo “Epirotë”, siç duan të thonë gazetat greke.”Kurse një tjetër gazetë njoftonte; “kisha ishte mbushur me kufoma, kudo gjendeshin opinga, feste të bardha të skuqura nga gjaku, tesha të ndryshme etj. Një njeriu, pasi i kishin prerë veshët, hundën dhe i kishin nxjerrë sytë, i kishin marrë shpirtin duke i ngulur bajonetën në zëmër”. 16) Plagët dhe dëmet që shkaktuan këto luftëra ishin të shumta dhe të mëdha. Edhe sot pas 100 vjetësh ende nuk janë mbyllur. Në Hormovë përveç 217 burrave që u therën me dorë, 1140 të tjerë; burra, gra, pleq dhe fëmijë vdiqën rrugëve nga malaria dhe sëmundje të ndryshme. Nga 15001600 vetë që ikën nga fshati në pranverën e vitit 1914, vetëm 360 frymë mbijetuan dhe u kthyen të gjallë në vatanet e tyre. Në Klos, në një vend të quajtur “ Mirash “ mbeti një Hormovë e dytë. Gjënë e gjallë, dhëntë, dhitë, lopët, qetë, kafshët e ngarkesës e çdo gjë tjetër i theri dhe i hëngri ushtria greke. Në Hormovë u rrëmbyen 5000 krerë bagëti të imta, 1500 gjedhë, 400 kafshë pune , u dogjën 98 shtëpi etj. Ngjarja që ne kujtomë, është një nderim në respekt dhe mbrojtje të shpirtrave të 217 burrave, që u martirizuan, u therën dhe u vranë barbarisht nga forcat kriminale greke dhe bashkëpunëtoret e tyre. Njëkohësisht përbën një apel të fortë për ne dhe brezat që vijnë dhe na kujtojnë të hapim sytë dhe të jemi vigjilentë, të mos biem në befasi, të mos harrojmë kurrë ato që kanë ndodhur dhe të mos lejomë që masakra dhe tragjedi te tilla të përsëriten. Greku ndërton varre ne kujtim të ushtarëve të rënë gjatë luftës italo-greke, ndërsa ne u kemi harruar emrat dhe varret bashkë dhe nuk dimë ku i kanë. Prandaj është detyra jonë, nipërve dhe stërnipërve të tyre, që gjërat ti vendosim aty ku duhet. Të organizojmë vazhdimisht aktivitete dhe ceremoni në kujtim të shpirtrave të tyre, të shkruajmë skenën tragjike që ata përjetuan dhe të ngremë sa më shumë simbole dhe përkujtimore që ata të mbeten nderi dhe krenaria jonë e lavdishme.

Perfundime
Koço Danaj: Maqedonia nuk mund të ekzistojë më, ndërkombëtarët nuk dinë çka të bëjnë me të As SHBA-ja nuk e bën këtë. Duket që bashkësia ndërkombëtare nuk di se çdo bëjë me këtë shtet. Sepse në këtë Maqedoni ka vdekur ajo që e shpëtoi në 2001-in. Ka vdekur marrëveshja e Ohrit. Marrëveshja e Ohrit ishte kompromisi më i madh që bënë shqiptarët, edhe nën ndikimin e trysnisë së ndërkombëtarëve, për të shpëtuar Maqedoninë. Ndërkaq, shovinizmi maqedonas këtë marrëveshje e cilësoi të dyshimtë, e ka hedhur poshtë. Kjo Maqedoni nuk mund të ekzistojë dot më, kështu siç është. Qeveria e Gruevskit nuk pranon t’i konsiderojë shqiptarët të barabartë. -Për shqiptarët, ka rrugë tjetër? Po, ka një rrugë tjetër, shumë të drejtë e të garantuar. Shqiptarët e kanë trungun e tyre. Shqiptarët e kanë vendin e tyre. Shqiptarët nuk janë pjesë e Maqedonisë Perëndimore, shqiptarët janë pjesë e Shqipërisë Lindore. Bullgaria nuk i njeh Maqedonisë identitetin, Greqia nuk i njeh emrin, Serbia nuk i njeh Kishën. Përjashto Shqipërinë, e cila gjithmonë, me altruizëm politik, të neveritshëm, absurd, ia njohu të gjitha të drejtat Maqedonisë. Në këto kushte, ka vetëm një rrugë: Maqedonia stabilizohet, kur shqiptarët të shkëputen e të bashkohen me Shqipërinë. Pellazgët, popull hyjnor, u detyrohet i gjithë qytetërimi që shqyrtohej, argumentat që silleshin ishin të pa njohura për ta dhe duhej kohë , duhej studiuar i tërë materiali i veprës se nuk mjaftonte ai që u dha në kufijtë e një kumtese të zakonëshme, pastaj mund të jepeshin gjykime pro ose kundër. Po koha kaloi dhe këto gjykime nuk u dhanë asnjëherë, as më vonë. Dhe heshtja vazhdoi gjatë. Edhe për të botuar librin u desh ndërhyrja e udhëheqjes së asj kohe dhe libri nuk përmban në kopertinë as siglën Universiteti Shtetëror i Tiranës , as Instituti i Historisë, siç bëhej për vepra të tjera të këtij karakteri, po thjesht: Spiro N. Konda “Shqiptarët dhe problemi pellazgjik” . Edhe sot e kësaj dite vepra e Kondës është pak e njohur për lexuesit se është lënë në harresë dhe asgjë serioze nuk është thënë për të. Ndoshta i takon së ardhmes për ta vlerësuar atë denjësisht e për ta ngritur autorin e saj në vendin që i takon. MIQET E SHQIPERIS NDAJN FATIN E POPULLIT MA TE LASHT NE KETO TROJE, E NDER NE HER JEMI ME TURKUN E HER ME GREKUN PO QDO HERE PA DASHJE OSE ME DASHJE PER SLLAVIN. Mali i Zi (nga Hoti, Gruda, Plava, Gucia, Vuthaj, Ulqini, Tivari, Triepshi, Shpuza, Kraja etj.) Në dimrin e vitit 1955/56 organizon aksionin për mbledhjen e armëve dhe gjatë këtij procesi të dhunshëm i keqtrajtuan në format më mizore mëse 30.000 shqiptarë. .Në këtë ekspeditë udbeske,nga rrahjet dhe torturat u mbytën 103 shqiptarë,ndërsa u gjymtuan për jetë rreth 10.000 të tjerë...!!! Hulumtimet shkencore për zbardhjen e një ngjarje historike siq është marrëveshja “Xhentëllmene” turko-jugosllave e vitit 1953 ndërmjet Titos dhe Kypreliut, sado që janë jo të mjaftueshme,prap na japin një pasqyrë shumë të mirë për ta kuptuar këtë marrveshje. Vlen të përmenden veprat e historianëve të kombit shqiptarë siq janë: Fehmi Pushkolli në vepren “Fronti Popullor-Lidhja Socialiste e Kosovës”, Jusuf Osmani në vepren “Vendbanimet e Kosovës-Gjilani”, Hakif Bajrami “Politika e shfarosjes së shqiptarëve dhe kolonizimi serb i Kosovës 1844-1995”, Sabile Basha “Dëbimet e shqiptarëve dhe kolonizimi i Kosovës 18771995” dhe në shumë hulumtime të punimeve shkencore të cilat e kanë për objekt të studimit këtë temë shum të ndishme për popullin shqiptarë. Të gjitha këto vepra dhe shum dokumente tjera të cilat do ti përmendim në fucnot janë të lidhura me marrveshjen e Splitit ndërmjet Titos dhe Kypriliut. Në këtë marrveshje gojore edhe pse askush nuk diti se çka përmbante, pasojat e sajë u panë menjëherë, pas fillimit të zbatimit të sajë. Pas vitit 1953 filloi dëbimi masiv i shqiptarëve për në Turqi, gjë e cila e zbardhi këtë marrveshje. Represioni serbë u përcoll nga instrumentet shtetrore dhe në mënyr të organizuar nga vet shteti serbo-jugosllav. Paraprakisht ishte një marrveshje në mes Jugosllavisë dhe Turqisë e njohur si “Konventa jugosllavo-turke e vitit 1938”, e cila parashihte dëbimin e shqiptarëve për në Anadoll. Çështja e shpërnguljes së shqiptarëve pothuaj se u hesht gjithëher, ndërsa u shkrua dhe u propagandua nga qarqet serbe, kinse për shpërngulje serbomalazeze që në të vërtet nuk ishte asgjë tjetër veqse migrime të vogla, të vullnetshme të popullsisë. Marrëveshja turkojugosllave e vitit 1953 Prishja e mardhënjeve jugosllavo-shqiptare 1948 u shfrytëzua nga Beogradi me mjeshtëri për ndjekjen, arrestimin dhe keqtrajtimin e mijëra shqiptarëve të akuzuar “stalinistë”. Në vitet e 50-ta shteti jugosllav kishte shpallur për objektiv një shoqëri të afirmimit të barazisë së popujve të kësaj ish federate. Ndërkaq, shqiptarët sanksionohen si pakicë dhe me këtë vëhen në pozit të pabarabartë karshi popujve tjerë të po kësajë federate. Sistemi policorë i UDB-së së Rankoviqit bënte trysni të ndryshme mbi shqiptarët, duke i shtypur dhe duke ua ngushtuar përspektivën, me çka synohej dealbanizimi i Kosovës. Si rezultat i këtj presioni, mjaftë shqiptarë u regjistruan si turqë dhe pati një rritje të ndjeshme të pakicës turke në Kosovë. Këtë process të deklarimit të dhunshëm të shqiptarëve si turqë e kundërshtuan intelektualët: Zekerija Rexha, Mehmet Vokshi, Skender Rizaj etj. Për ta shpërblyer poziten e udhëheqësve shtetrorë të ishJugosllavisë u propozua që Çubrilloviqit ti jepet shpërblimi AVNOJ -it i cili u refuzua kategorikishtë nga antari i Akademis së Shkencave të Kosovës prof. Fehmi Agani. Edhe pas kësaj periudhe, sidomos pas Luftes së Dytë Botërore filluan aksionet e mbledhjes së armëve dhe formave të tjera të presionit me qëllim të detyrimit të popullates për shpërngulje në Turqi. Takimi i Splitit Tito-Kyprili Më 1953 në Split u takua kryetari i Jugosllavisë Josip Broz Tito dhe Fuad Kyprili, minister i punëve të jashtëme të Turqisë. Ata u moren veshë që të filloi shpërngulja e sërishme e shqiptarëve për në Turqi.. Marrveshja planifikonte vazhdimin e aksionit të shpërnguljes së shqiptarëve nga Kosova për Turqi, në baz të Konventës së vitit 1938. Dëbimi i shqiptarëve parashihej të bëhet përmes Maqedonisë.. Kjo erdhi në shprehje të zbatohet menjëher pas prishjes së marrveshjes jugosllavo -shqiptare, me pretekstin se i sherbenin Shqipërisë u denuan dhe internuan nëpër burgje mbi 500 shqiptarë të cilët u derguan në kampin famkeqë të Goli Otokut. Meqë me marrveshjen “Xhentëllmene” nuk u arrit qëllimi për dëbimin e shqiptarëve për në Anadoll, Serbia nuk pushoi përpjekjet për shfarosjen e popullit shqiptarë në Kosovë. Marrveshja mbi miqësinë dhe bashkëpunimin në mes të Jugosllavisë, Greqisë dhe Turqisë e nënshkruar në Ankara më 28 shkurt 1953 u bë e njohur si Pakti Ballkanik. Marrveshja përmbanë 10 pika dhe mori karakterin ushtarak, por pa ndikim e obligime, të cilat rezultonin nga Kontrata e Atlantikut Veriorë e 4 prrilit 1949 që i përkiste Turqisë dhe Greqisë. Kjo marrëveshje linte hapsirë edhe për marrveshje të tjera të problemeve ekonomike, teknike dhe kulturore Jugosllavia për ti shpërngulur shqipatrët nga Kosova dëshironte të krijonte lidhje sa më të ngushtë me Turqinë. Lidhja duhej të bëhej duke e riaktivizur Konventën jugosllavo-turke të vitit 1938 për shpërnguljen e shqiptarëve në Turqi. Në këtë frym bashkpunimi mes tyre u lidh edhe marrveshja “Xhentëllmene” mes Jugosllavis e Turqisë. Qështjen e shpërnguljes së shqiptarëve Jugosllavia e nxiste nëpër mjet shtypit turk. Në periudhen kohore 1955-1957 si rezultat i marrveshjes “Xhentëllmene” pushteti serbë në proceset e montuara politike i rrahu brutalisht rreth 30 mijë shqiptarë, 300 prej tyre vdiqën nga plagët e marra. Si rrjedhojë, për një kohë të shkurtër u turqizuan dhunshëm rreth 60 mijë shqiptarë, kurse u shpërngulën për në Turqi mbi 250 mijë shqiptarë. Nga fundi i vitit 1944 e këndej shqiptarët filluan të arratiseshin në male dhe në Shqipëri madje dhe duke migruar krejt jahstë vendit. Shqiptarët për ta kundershtuar ripushtimin jugosllav organizuan edhe lëvizje ilegale. Në deklaratën zyrtare, të lëshuar më 29 janar 1953 mbi bisedat në Split, të dy delegacionet fshehen marrveshjen “Xhentëllmene” dhe iu referuan bashkëpunimit parlamentar dhe qështjes së Paktit Ballkanik. Me këtë marrveshje Tito realizonte ëndrren e serbëve për shpërn-

P a g e

1 0

O u r

W o r d s

Spiro Konda, i pari që mbrojti tezën e prejardhjes nga pellazgët (vijon)
Spiro Konda, i pari që mbro- uesve të tjerë dhe të krahasojë mendimet dhe variantet jti tezën e prejardhjes nga e tyre me ato të Kondës.Në pellazgët mjaft raste shpjegimet që jep Konda për etimilogjinë SHQIPJA ÇELËSI PËR TË dhe kuptimin e fjalëve, në ZBËRTHYER FJALËT E sajë të argumentave të VJETRA PELLAZGE. . Edhe emrat e hyjnive të tjera shumta e korrekte që jep, janë më të besueshme e më greke si Afërdita, Apolloni, Hera, Rea e tj.- zbërthehen dhe bindëse se variantet e shumë autorëve të tjerë. Na shpjegohen vetëm me gjuhën duket se është mjaft bindës shqipe dhe kanë qënë fjalë pellazge. Sikurse thotë Herodo- e logjik shpjegimi i etimologjisë së emrit të hyjneshës ti emrat e këtyre perëndive Athina. Sipas mitologjisë që grekët i morën nga pellazgët. na e jep Hesiodi, Zeusi e Dhe jo vetëm kaq, po pellindi Athinanë nga koka e lazgëve u detyrohet tërë qytetërimi i më vonshëm greko tij, kurse bijtë e bijat e tjera – romak. Edhe këtu Konda për i ka lindur me gra të vdekëshme dhe hyjnesha të etimologjinë , për cdo sqarim pa vdekëshme. Bile Athitë këtyre emrave, u referohet naja lindi e armatosur me dhe citon tërë studiuesit dhe mburojë e heshtë.Konda, historianët e më parshëm që nisur nga ky fakt, e lidh janë marrë me këtë problem. këtë etimologji – Athina – Kështu lexuesi ka mundësi të me fjalën shqipe – e thëna . njihet me mendimet e studiPas ndryshimeve fonetike që ka pësuar ajo, erdhi tek forma – Athenë – që nuk është gjë tjetër vec se fjala shqipe – e thëna, pra arsyeja, mencuria e mishëruar e atit.Athinaja që lindi mga koka e Zeusit, ishte kështu hyji i diturisë, i mencurisë. Dhe Athena ishte perëndeshë pellazgjike. MISTERI ETRUSK Në kohën e Kondës dhe më parë e më pas, mjaft dijetarë të vendeve të ndryshme, janë përqëndruar me një zell të madh edhe në një problem tjetër të rëndësishëm që ka të bëjë me gjuhën dhe prejardhjen e tyrrenasve ose etruskëve të lashtë. Misteri etrusk,nuk është vetëm një kuriozitet shkencor, as një tentativë shpjegimi i një realiteti të largët, po një mister i lindjes së një qytetërimi shumë të lashtë , i cili u përhap në gadishullin e Italisë dhe mbi të cilën bazohen vetë themelet e historisë së Romës dhe qytetërimi i parë romak.. Për etruskët , ashtu si dhe për pellazgët, mendimet e shkencëtarëve janë të ndryshme e kontradiktore. Disa thonë se ata janë vendas, disa të ardhur nga Lidia, nga Azia. Etruskët kanë qënë popull gazmor e kanë lënë mbi 8 mijë mbishkrime. Gjuha e tyre që u shkrua me alfabet grek, mbeti e pa deshifruar dhe kjo përbën një nga enigmat më të mëdha gjuhësore. Pra problemet që kanë të bëjnë me origjinën e këtij populli janë të mbuluara nga errësira. Të gjitha sa janë thënë për etruskët, dhe janë thënë shumë, janë supozime dhe nuk mbështeten në argumenta të sigurta e për pasojë nuk kanë vlerë historike. Si përfundim “misteri etrusk“ vazhdoi per një kohë të gjatë. Konda edhe për problemin etrusk, në veprën e tij ka dhënë mendime me vlerë. Sipas tij, problemi etrusk ka qënë i pa zgjidhur se studiuesit e shumtë të tij nuk janë nisur nga një bazë e sigurtë. Sipas Kondës ”misteri etrusk” mund të zgjidhet vetëm brenda kuadrit të problemit pellazg si pjesë përbërëse e tij. Ai është i bindur se enigma etruske zgjidhet përfundimisht vetëm po të jetë se gjurmuesit shkencorë nisen dhe mbështeten në gjuhën shqipe.Me fjalë të tjera, ky popull i madh kaq interesant, prë tyrren ose etrusk, nuk ishte gjë tjetër vec se pellazg.Dhe pas këtyre konstatimeve, autori, si dhe për raste të tjerë, me plot argumenta e analiza serioze zbërthen shumë fjalë etruske me anë të shqipes si – etrusk – tuskë – toskë, kompania, tyrrenë, albanë, geganë e tj.Më poshtë na jep edhe vendet ku banonin etruskët, ku ishin përhapur ata si në Itali, Siqeli, Greqi, Egjipt, duke konkluduar se që etruskët, tuskët ose tyrrenët janë pellazgë, vërtetohet si më lart me fjalët etruske ose me të dhëna gramatikore të tjera që ruhen në gjuhën e sotme shqipe dhe “ misteri etrusk”zgjidhet vetëm me anën e gjuhëa shqipe. Se sa të drejtë kishte Konda

Skerdilajd Konomi, the face of Hope in Albania...( never will he be forgotten)

Austriakët në 1869, Shqiptarët mund të bëhen zotër të rajon nga Armand Plaka
gazetë që nga hulumtimi paraprak, del se botohej nën sponzorizimin e shoqërisë së famshme “Lloyd”, që ishte simboli i transportit dhe tregtisë në brigjet e austria Adriatikut, e që në atë kohë Cilat ishin mendimet e një ishte një domen i plotë i analisti politik të një gazete austriake në vitin e largët 1869, Austro-Hungarisë. Gazeta në fjalë quhej “Die Derreth rëndësisë së faktorit batte”, botohej në Vjenë shqiptar në vigjilje të asaj që dhe ekzistoi nga viti 1864njihej asokohe si “çështja 1869, duke e shtyrë në fakt orientale”. Kush ishin për të shqiptarët dhe cila do mund të ekzistencën e vet edhe kishte qenë sipas tij, e ardhmja dhjetë vjet të tjerë nën emrin “Die Tageszeitung”. e tyre e afërt? Orientimi politik i saj, ishte Pjesa 1 ai tradicionalist konservaEmri i tij vështirë të merret tor, në shërbim të objekvesh, por ajo që ka më shumë tivave të Mbretërisë dualrëndësi janë mendimet e iste. Cikli nis me një hyrje vlerësimet e tij të shkruara në shtjelluese (shih: “Die një fejton, gjini kjo shumë e përhapur në shtypin europian të Völker des Orients”, Feuilleton der „Debatte”, 19 kohës. Shkruan nën inicialin shkurt 1869, Nr. 50. Viti “K” dhe boton një cikël me VI, fq. 1) ku autori ndërsa emrin “Popujt e Orientit”, në kritikon mungesën e vitin e largët 1869, në një Austriakët në 1869: Shqiptarët mund të bëhen zotër të rajon Armand Plaka largpamësisë nga diplomacia vendase e ajo europiane, flet për kërcënimin e madh që po i bëhej paqes nga ajo që njihej si “çështja orientale” – ku nën këtë përcaktim, për kohën mendohej Ballkani – për shkak të zhvillimeve e dinamikave të reja që epoka kishte sjellë. Pikëpamja e autorit të fejtonit, i cili duket se ishte një njeri që pikësëpari kishte shkelur në çdo cep të rajonit dhe që pretendonte se njihte shumë mirë madje edhe Shqipërinë e shqiptarët, shkon – nëse do bënim një krahasim me realitetet e sotme – disi me atë të filozofit e sociologut të ditëve tona, Samuel P. Huntington (autori i “Përplasja e qytetërimeve”, 1996). Ndër të tjera ai thotë se: “Dhe bëhet fjalë në këtë katastrofë për një luftë të përgjithshme të Islamit me Krishtërimin, në të cilën, ngulitja e flamurit të Profetit dhe ngritja e Kryqit, në shumëanshmërinë e problemit dhe përzierjes së interesave, më shumë apo më pak, do të përfshijë të gjithë popujt muhamedanë; në anën tjetër të gjitha fuqitë e mëdha të krishtera”. Paralajmëron hapur krizën kur thotë se: “Po, kush e njeh Orientin dhe rrethanat që e përbëjnë, ashusikurse shkruesi i këtij artikulli, pas konstatimeve shumëvjeçare, para së gjithash karakterin dhe përpjekjet e popujve të tij dhe marrëdhënien e tyre me njëri-tjetrin, nuk ka më asnjë dyshim se shpërthimi i krizës që kaq kohë ia kemi pasur frikën, ndodhet shumë pranë”. Parashikon gjithashtu se me apo pa hir, Amerika do të përfshihet në këtë luftë, duke i paraprirë si pakkush tjetër ndoshta në fakt për kohën, asaj çka do të ndodhte rreth pesë dekada më vonë dhe që historia do ta vlerësonte si “Lufta e Madhe” (dmth. Lufta e Parë Botërore). Për këtë arsye, dhe duke shpresuar se do ta njihte më së miri lexuesin e gazetës me tiparet dhe karakteristikat e popujve që i përkisnin asaj që në histori njihet si “fuçi baruti”, autori na shpalos përgjatë harkut kohor të një muaji ciklin në fjalë (që niste me paraqitjen e rumunëve dhe mbyllej me grekët), i cili në pjesën e pestë të tij përmbante edhe kapitullin mbi shqiptarët (shih: “Die Völker des Orients-Die Albanesen”, Feuilleton der „Debatte”, 27 mars 1869, Nr. 86. Viti VI, fq. 1). Sigurisht se nga këtu nis realisht interesi ynë për ta risjellë në jetë këtë shkrim, i cili pa dashur të polemizoj, rezulton të mos jetë zbuluar më parë e të mos jetë gjithashtu pjesë e cikleve të udhëtimeve, që botoheshin rëndom në gazetat austriake nga albanologë, historianë, arkeologë, diplomatë e studiues të disiplinave të ndryshme, që asokohe kishin nisur të shkelnin në hapësirat shqiptare të kohës. Transkriptimi dhe përkthimi i materialit në fjalë, duhet thënë qysh në krye të herës se përbën një sfidë më vete, pasi jo vetëm gjermanishtja paksa arkaike, por edhe deshifrimi i fjalëve të shkruara me një font nga familja e tipit “gotik”, të cilin hapësira gjermanisht-

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

1 1

Shkrime nga Agim Desku
në emrin e shumë poetve nga Tirana,diaspora,Amerika ,Kan ada ,të cilët më uruan ehde për kto vargje enkas te shkruara të shtunën më.3 nëntor 2012.Të nësërmën unisem drejt Plaves,në Vuthaj ku do ndalonim një befasi na priti,lumi Gërlica ishte rebelue,kishte vërshue livadhet,rrugën na mbuloj,nuk e dinim përse ndodhi kështu ky fenomen,apo u gëzue për ardhejn e poeit që sebashku me këtë lumë ta shuej etjen e malësorëve për fjalën e poetit që diti aq bukur të qëndisi vargje poetike,kumtesa ,shkrime për lufërat e e shqipeve. Tek Molla e Kuqe (Engjëll Koliqit) Për ty miku im E fala një fjalë zemre Për të vetmin gur atdheu Ta ruaj fisit tim shqip. Për fjalën tënde miku im E ujita secilin trëndafil Që e takoja kah lutësha Për fjalën mik. Për ty miku im E ruaj fjalën më te bukur Të vargut tim sa herë shkruaj Si ëndrrën time për lirinë,or mik. Më falë miku im Çdo fjalë që e them për ty E ruaj me gjelozi Rrugës se Kombit Aty ku u takuam për liri Për një faqe malli Për këtë fjalë nga ti e Eh,çfarë përjetuam mësova Një shekull pa liri Si si duhet e ruhet atdheu Për fjalën tënde e mora nuse E dashuri miqësh Miku i vargut tim. Tek Molla e Kuqe. Ku gjysh e stërgjysh më thanë Deri këtu e në Qfafë Thanë Është Arbëri tokë e shqipeve Është denbabaden Shqipëri. Apo mbes pengë e saj Dhe e secilit varg që sonte shkruaj E shoh në largësi mos më humbë. E rauj shpirtit tim poetik , Që më lë pa frymë Më merr mua në këtë botë Se nuk di cilët jemi më të kotë.

si pjes e një familje te dashur dhe tipike shqiptare e atdhetare.Nga të gjitha anët telegrame ngushëllimi për poetin dhe më kërkuan që me rastin e varrimit te ngushëlloja

Kur mes nesh çdo ditë rrjedhin edhe ca pika lotë Është kjo fjalë që më dërgon në Për cilën fjalë lindi dhe tjetër botë vdes sonte Dhe nuk dua te shkoj të as një Për cilën fjalë po lind a vdes përendi Por dua të fluturoj vetem tek ti. sonte

Albania heading toward a new Dictatorship where the parliament commits fraud the president follows and the premier orders it…. (we’ll See what’ll happen to freedom in 2013-2016) If the past is forgotten than it’ll be repeated!!

Kreshnik Spahiu... Fjale shume dhe vepra hic...Shperdoroet besimi, vullneti & ...

Çmenduria serbe- i kërkojnë rrënjët nga kultura parailire KRYEBASHKIAKU I SELANIKUT - 'VORIOEPIRI'
është një term që grekët e përdorin vetëm e vetëm për të kënaqur ndjenjat e tyre patriotike dhe asgjë më tepër. Biznesmeni i njohur i verërave në e gjithë kjo tregon se Homeri ishte Ilir, Selanik, ka folur dhe mbi planet që ka dhe këto gjuhë Ilire. Në shkrim është për qytetin e Selanikut. Ndërkaq, ai përdorur alfabeti iliro -helen” . “ Fanula KRYEBASHKIAKU I SELANIKUT - ka deklaruar se do të kthejë në shtëpi Papazoglu ,mendon që Frigjija ishte muze shtëpinë e Qemal Ataturkut, që 'VORIOEPIRI' NUK EKZISTON krahinë kufitare me Ilirinë,dhe është sipas tij, është një nga figurat më të krejt e kuptueshme që ky ishte shteti i Jani Butari: “Është vetëm një koncept mëdha që kanë jetuar në Selanik. Trojës. Ilirët e kanë marr emrin nga Ndoshta në të ardhmen, kur Shqipëria që kënaq ndjenjën tonë. Nuk është një kryeqyteti i tyre ,që në atë kohë ishte të faktorizohen më tepër në rajon, ky term zyrtar. Nuk është e drejtë që të Sarda, sepse Ilirët ishin Sardë ,gjegjësisht ose një tjetër kryebashkiak do të referojmë termin “Vorioepir”, por ka Në kohët e fundit serbët Sardanë( Dardanë) ,pra serb.” (?) kujtohet për pronat e shqiptarëve në vetëm Shqipëri”. Mandej Dragan Milsavljeviqi na dalin me një ”zbulim” këtë qytet, të cilat janë konfiskuar nga tjetër: ” Gjuha serbe ishte thot se një herë i kishte pas thënë Shikoni se sa të vjetër qenkan serbët: shteti grek qysh në vitet ‘40 të shenjë profesori të Ankarasë,se “Serbia antike ,në mbrendinë tokësore të gjuhë e diplomacisë dhe -Kryetari i Bashkisë së Selanikut, biznes- kullit të kaluar. Aty gjendet edhe mjaftonte që serbët i kishin turqit meni i njohur, Jani Butari, ka deklaruar ushtrisë turke,bile edhe saj është quajtur Dardania, sipas Darshtëpia e Çajupit tonë të famshëm dhe 400 vjet përmbi vete por ai iu Sulltani fliste serbishtdanit,gjegjësisht Sardanit, Sarbonit që se nuk ekziston termi ‘Vorioepir’ dhe se të shumë pasanikëve shqiptarë. kishte gjegjur”: Pyetja është se Besuat apo jo: Në Turqi nga shekulli i XIV para krishtit, dhe gazetarët dhe zyrtarët grekë duhet që të kush kë e sundonte,sepse ju jetojnë 9 milion serb!” Serbija antike përgjat bregdetit të Adripërdorin vetëm emërtimin zyrtar që është Mos keni diçka me grekët z. Butari? serbët e kishit qeverinë në dorë atikut është quajtur Iliria. PraSerbiaqenka Shqipëria. Komentet e biznesmenit të si vezirë të mëdhenj .mëshumë ”Ata me një ndërdije të para 34 shekujve ne këto anë . Zbulim Grekët kanë divergjenca me mua, unë njohur Butari janë bërë gjatë një inse sulltani” .kështuqë Serbia pastër dhe apsolute për epokal i serbëve.? E ne, si po thonë ata nuk kam me ta. Unë besoj plotësisht terviste për emisionin e televizionit prejardhjen e tyre, me një vetëm në vitet 1543 e deri 1612 , kombëtar grek NET ‘Ali Opsi’, (në shqip se këtë histori të kulturës së Selanikut, të ardhur nga Azia ,diku ne shekujt XIkrenari të pabesuar e cekin serbia e kishte udhëhequr impe- ‘Ana tjetër e medaljes’), me moderator XII- të. domethënë turqit dhe hebrenjtë sidoratorinë me 13 kryevezirë, 7 dhe e ndiejnë veten të mos, por dhe të gjithë komunitetet e gazetarin Manoli Kottaqi. Sipas zëvendës vezirë, 23 vezirë , 8 ” Profesori Radivoje Peshiqi , bindshëm nderuar që rrënjë e tyre i kryebashkiakut të Selanikut, kur flitet për tjera, jo vetëm që kanë për detyrë që admirala si dhe me një mori kanë në Serbi. Shikoni, flet për përkatësinë serbo-sllave të Troproblemet e minoritetit grek, në Shqipëri ta promovojnë por dhe ta respektojnë guvernatorësh .(!) Edhe këte :” E duhet të mos përdoret më termi disave prej tyre para jës: Me analizën komparative-linguiste mbi të gjitha. Sepse nuk duhet të ardhësit iu kishin shpërn- vizituam komunën më të madhe ‘Vorioepir’ pasi është zyrtarisht një ( metoda krahasuese -gjuhësore) të harrojmë se, Selaniku ishte një qytetit të Stambollit atë Bajram Pasha gulur 300-400 vjet më veprës së Homerit , me një saktësi të shumetnik. Përpara pavarësimit të çështje që i përket vetëm Shqipërisë. dhe duke biseduar me njerëzit e herët në këto toka turke madhe e nxjerrë analogjinë Selanikut, qyteti kishte 12 gazeta ku Sipas tij, ky term që përdoret gabimisht atyhit - shkruan në srbin.info , por ata edhe sot dita-ditë ( ngjashmërinë) e gjuhëve parahelene, kishte turke, hebre, greke, franceze, nga media në Greqi dhe zyrtarët grekë Çmenduria serbe- i kërkojnë rrënjët nga kultura parailire latine dhe sllave, dhe me “saktësi” të drejton në komponentën e fuqishme sllave te Pellazgishtja, dhe me këte e lëvizë rrethin pellazg në lindje, perëndim dhe veri ku ata (pellazgët,pra) do të na lënë një ndikim të madh edhe sot në gjuhën tonë (serbe,pra) “ flasin serbisht dhe që të gjithë e dinë se cfarë mbiemri të pagëzuar në kishë e kishin dikur..- na e zulon Dragan Milosavljeviq , kryetari i Shoqatës serbe-turke të miqësisë ”Inat”. ” Bile edhe mbreti Aleksandër Karagjorgjeviq paska pas deklaruar me 1912 se serbet i kanë barazuar ”hesapet ” me Turqit , dhe në të ardhmen me ata mund të ishin vetëm miq” shofim se aty jetojnë dhe janë 350 000 ,90 % të tyre janë me prejardhje serbe. Me krenari e bartin gjuhen serbe nga gjenerata në gjeneratë. Përshëndetje nga Turqia serbe.

P a g e

1 2

O u r

W o r d s

Contra Populus... Policia ka të drejtë të na rrahë...Shkruan:Muhamet Nika
Contra Populus... Policia ka të drejtë të na rrahë... Shkruan:Muhamet Nika jepte bekimin dhe fjala e saj ishte e pacenueshme nga të gjitha instancat. Hapja e fushatës antishqiptare dhe shpallja publike e saj bëhet me rastin e inaugurimit të përmendores së luftëtarëve, në Dushkakuq, në Pistull të Ulqinit, nga kryetari i saj Andrija Vojvodiq. Sipas luftëtarëve problem ishin të rinjtë shqiptarë që ishin të indoktrinuar nga irredentizmi shqiptar, arsimtarët dhe profesorët në shkollat fillore e sidomos të Qendrës Shkollore të Mesme në Ulqin..., të cilët duhej të largoheshin menjëherë nga procesi mësimorë. Turrit të atëhershëm të ish-kryetarve të Komunës, Marko Kallugjeroviq dhe Mishko Miroviq, për të realizuar qëllimet e zeza të planit serbofil, që fshihej nën petkun e ruajtjes së idejshmërisë komuniste, i kanë kontribuar edhe funksionarët shqiptarë që ishin në përbërje të këshillit. Nuk kemi të dhëna se këto shqiptarë të këtyre niveleve të kenë reaguar ndaj veprimeve të tilla diskriminuese. Por përkundrazi, me qëndrimet e veta duke “heshtur si peshqit” kanë aprovuar çdo gjë që u është thënë, madje, disa kanë qenë shumë të ulët në sulmet ndaj kolegëve dhe bashkombësve të vet. Ata shpesh herë “laritëshin” para padronëve të tyre për të fituar “paleta” në fatkeqësinë t të tjerëve. Ata për gjeneratat që do të vijnë kanë për të mbetur si shembull i konturave të shpirtit rrënues. Mjerisht pasojat e lisë komuniste te këto kuadro kanë qenë shumë të mëdha. Ata asnjëherë su “poqën” dhe s’gjetën guximin të ktheheshin nga “kibla”, bile së paku as me daljen e pranverës së madhe pluraliste nuk u radhitën në subjektet nacionale shqiptare, pr vazhdojnë të propagandojnë formimin e një qenie dualiste të shqiptarëve në Maltë ZI, e duke manifestuar urrejtje të pavetëdijshme ndaj kombit shqiptarë... Po le t’i kthehemi çështjes, për atë çfarë kanë bërë dhe si po veprojnë, Jezusi do të thoshte: Fali o Zot se s’dijnë çfarë bëjnë! JA SE SI BËHESHIN MONTIMET POLITIKE NË PROCESET E ATËHERSHME GJYbrendshme kishin bërë presion mbi njërin nga dëshmitarët për të A E SHEH ZOTI ndryshuar deklaratën. Ai e GJYKATËS QË kishte njohtuar prindin e RRENË,EDHE ZOTI DON Xheladinit se i duhej ta TA VRASË... ndërronte dëshminë sepse i kërcënoheshin edhe vetë atij Prindi i Xheladin Xhurretës, me burg. Ditën e gjyqit pasi dëshmon se si seanca që dëshmoi rrejshëm, pas gjyqësore e Xheladinit ishte pyetjes që i bëri gjykatësi, shtyrë sepse nga tre dëshmitarët e ftuar në gjyq dy ai u alivanos dhe ra pa dëshmitarë e mohuan akuzën ndjenja për tokë. Atëherë Xheladini iu drejtua ndaj Xheladinit, kështu që gjykatësit me këto fjalë: “A gjykatësi me këtë ballans të e shihni z. gjykatës që rren dëshmive nuk mund të vendoste sipas instruksioneve të edhe zoti don ta vras. sekretariatit të punëve të brendshme dhe hetuesisë. Organet e punëve të SORE

NE KUJTIM TE POETIT JORGO TELO QE NDERROI JETE ME 21 GUSHT 2013 (vijon)
kërkon që atë të imitojë së pari… Pas pedagogjikes vijova Institutin e lartë Pedagogjik”Aleksandër Xhuvani” në Tiranë në degën - Kini mbaruar, siç na thatë “Gjuhë – letërsi – histori” shkollën e mesme pedame programe të ngjeshura gogjike.Ç'ju shtyu të studio- intensive (kështu ishte nit në këtë degë? asokohe, pra në vitet 1963 – Pas tetëvjeçares vijova këtë 1965, ku u pajisa me diplo(INTERVISTË ME SHKRIM- shkollë në Gjirokastër, duke mën e mësuesisë.) gjykuar si familje, se do TARIN NGA GJIROKASKujtim nga martesa e ishte profesioni më i TRA, JORGO S. TELO) JORGO S. TELO përshtatshëm për mua, kur dola në jetë në punën me Fill pasë arsimimit fillova meqë kisha disa probleme nxënësit e me rininë e veprimtarinë si dijedhënës e shëndetësore që më penfshatrave ku punoja. më pas edhe drejtues gonin të merresha me Megjithëse mundësitë fizike shkolle në Erind të për t’u marrë cilësisht me sport profesione që kërkonin Gjirokastrës e më pas në shkathtësi dhe energji fizike krahinën time e në shkollat nuk i kisha, veprimtarive të plota. Mandej dihet që i sportive me shoqërinë time nuk tetëvjeçare Hoshtevë, pari nëpunës shteti me të i shqitesha asnjë çast të Sheper, Ndëran edhe në mundshëm. Kështu kam lojtur cilin kontakton fëmija në shkollën e mesme të Nivanfutboll me bashkënxënësit e të jetë përgjatë arsimimit të it. Studimi i përhershëm vet është mësuesi dhe tjerë gjer në moshën 47 autodidakt i literaturës NE KUJTIM TE POETIT JORGO TELO QE NDERROI JETE ME 21 GUSHT 2013 INTERVISTA me Jorgo TELO: KAM HYRË DHE ECUR NATYRSHËM ATY KU JAM GJENDUR MË MIRË-Bisedoi Raimonda MOISIU vjeçare, kur sëmundja më shkëputi si me buton duke më privuar nga çdo argëtim sportive e veprimtari fizike. bashkëkohore profesionale dhe letrare ka qenë prirja e motivuar dhe përkushtimi im parësor vit pas viti… Njëkohshëm për shkak të prirjeve, jam marrë dhe me veprimtaritë kulturoreartistike ne shkollë dhe jashtë sa, dersa në vitin 1978 m’u ngarkua detyra e përgjegjësit të kulturës për krahinën Si në të mesmen dhe në të lartën kam botuar edhe në organet periodike të vendit. Pas emrimit tim në punë u shtua intensiteti dhe cilësia e krijimtarisë, porse mundësia e botimit ishte e vështirë, mbasi edhe kohën e kisha të mbushur me veprimtari arsimore e kulturore – artistike , që i kryeja brenda e jashtë mureve të shkollave ku kam punuar edhe për shkak të largësisë nga Tirana, ku ishin përqëndruar institucionet botuese. Asokohe mund të çaje “shtigje”për të botuar më së shumti nëpërmjet njohjeve personale me redaktorë, apo përmes ndërmjetësisë së “Vitaminës “M” (mikut).Në vitin 1973, sapo arriti të mbarohej procedura për botimin e një libri me tregime humoristike dhe një tjetri me poezi për fëmijë, u pezullua gjithçka nga moshedhja e firmës prej një Kryeredaktori, i cili bënte ca vërejtje të përgjithshme, duke orientuar temat për të cilat duhet të shkruaja…! U desh të përjetonim transformimet rrënjësore në vend që të shkëputeshim dhe nga qëndrimet burokratike monstruoze… njeëri thoshte duhet të shtosh motive nga lufta kundër shfaqjeve liberale, tjetri ngulte këmbë të mos rendja pas dukurive negative , por të evidentoja arritjet e mjaftoheshin me vërejtje të përgjithshme, sa dekurajimi merrte përmassa

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

1 3

Isufi:Si u realizua genocidi dhe shpërngulja e dhunshme e çamëve në viti nga Kujtim Boriçi
shpëtuar terrorit të bandave kishte filluar. Ata linin pas, të pushtuar nga tmerri, shtëpitë e djegura, kufomat e të afërmve të pavarrosur. Rruga e tërheqjes për banorët e krahinës së Pargës, Margëlliçit e Gumenicës për në genocidi-1 kufirin shqiptar ishte GumenicëKastri-Rai-Kalama-Smertë e që Edhe pse Ballkani ishte të çonte drejt e në kufirin shqipnë luftë, për popullsinë tar. Në shumë fshatra shqiptare, shqiptare çame në trojet që ishin më pranë kufirit, ata autoktone, nisi genocidi hezitonin të lëviznin më në dhe shpërngulja e dhunshme. Nisën kërcënimet, thellësi të vendit me shpresën se mund të ndryshonte gjendja dhe arrestimet, vrasjet e të mos e merrnin kalvarin e djegie masive të fshatrash. E vetmja rrugë dhembshëm dhe tragjik të emipër banorët e pa mbrojtur grimit. Në këto momente të vështira për popullsinë çame, një ishte largimi me kokën pjesë e madhe e të krishterëve iu prapa, drejt thellësisë së gjendën pranë dhe u përpoqën Shqipërisë. Nis një me të gjitha mënyrat për t’u kalvar biblik i pa parë. Veçanërisht, ky genocid ardhur në ndihmë. Strati Vrisi, ushtrohej ndaj popullsisë nga fshati Grikohor, arriti menjëherë në fshatin Rëzanj, tek myslimane. Në këto vëllami i tij Xheviz Isufi, që iu kushte, çamët e dy kishte gjendur në ditë të vështira besimeve iu gjendën dhe i kishte shpëtuar jetën. pranë njeri-tjetrit, në mënyrë që të zvogëlonin Stratiu qëndroi vetëm një natë sado pak përmasat e këtij tek miku i tij dhe propozoi që Xhevizi me familjen e tij të genocidi… Në vazhdim shkonte për strehim tek familja e historiani Hajredin Isufi Strati Vrisit, që në atë kohë ishte sjellë dokumente e dëshmi të të moshuarve, në Janinë. Xhevizi e falenderoi dhe i shprehu mirënjohjen e tij të të mbijetuar nga ky thellë me ijalë zemre, por i tha se genocid… nuk mund të ndahej nga të SHPËRNGULJA E afërmit dhe bashkëfshatarët e tij. DHUNSHME E Stratiu, duke parë hezitimin e ÇAMËVE Largimi i çamëve për t’i mikut të tij për t’u shpërngulur Isufi:Si u realizua genocidi dhe shpërngulja e dhunshme e çamëve në viti nga Kujtim Boriçi për në Janinë, i propozoi që të largohej menjëherë nga fshati e të ndiqte rrugën, që kishin nisur bashkë kombasit e tij, duke ia bërë të qartë se sapo të pushtohej vendi nga forcat e Zervës, çdo familje shqiptare rrezikohej të zhdukej. Ndërkohë u përhap lajmi ndër çamët e rrethit të familjes së Selfo Muhos nga fshati Dolan, se në shtëpinë e tij kishte shkuar vëllami i krishterë nga Pjadhuli dhe e kishte paralajmëruar që të nisej një orë e më parë, se jeta e çdo çami rrezikohej nga forcat zerviste, që kishin marshuar drejt Çamërisë. Shihej qartë se situata tepër e tensionuar, që ishte krijuar në këtë kohë në Çamëri, kishte bërë që asnjë i krishterë, sado dashamirës që të ishte me myslimanin, nuk kishte mundësi t’i garantonte jetën, apo ta merrte në mbrojtje në shtëpinë e tij. HISTORIANËT PËR GENOCIDIN Rreth kësaj situate, që shpreh dashamirësinë e të krishterëve ndaj myslimanëve në ato vite, na jep të dhëna me interes historiani Jani Sarras. Në një nga veprat e tij, ai ndër të tjera shkruan se në Kastrizë jetonin dy familje myslimane: e Lile Rustemit dhe e Hasan Sulçes, që kishin vdekur. Ata kishin qenë në marrëdhënie mjaft miqësore me bashkëfshatarët e tyre të krishterë. Ata i donin dhe i respektonin të krishterët pa paragjykime fetare, pa hipokrizi. (Burimi:J.Sarras, vep. f.670). Djali i Lile Rustemit, Rexhepi, vazhdon më tej autori, dhe pjesëtarja tjetër e familjes, Mineja, ashtu si i jati i tyre, nuk nguronin të shfaqnin dashurinë dhe respektin për të krishterët. Gjatë pushtimit të vendit nga fashizmi, Rexhepi mbajti një qëndrim tepër korrekt dhe nuk krijoi asnjë ngacmim. Ai çdo lajm të keq që mësonte për ndonjë veprim, që do të ndërmerrej ndaj të krishterëve nga fashistët, i lajmëronte menjëherë të krishterët, që të merrnin masa mbrojtëse’. Rexhepi, që e ndjente veten shumë të pastër si edhe të parët e tij, kishin shkuar me të krishterët si vëllai me vëllanë prandaj kur emigruan çamët, ai nuk luajti nga fshati i tij. Ai me të vëllanë Arifin, 14 vjeç, të shoqen Hanon, dy djemtë e tij: Rustemin 4 vjeç dhe Lilen 9 muajsh, si dhe Hasani me të bijën e tij Minen, që kishin një djalë, Skënderin 3 vjeç dhe ishte shtatzanë njëmuajshe, qëndruan në shtëpinë e tyre në Kastrizë. Personalisht, shkruan Sarras, duke qenë se nuk kisha mundësi t’i merrja në mbrojtje, kur më pyetën sesi të vepronin: të qëndronin apo të largoheshin, u thashë që të iknin, por ato vendosën të mos lëviznin. (Burimi, ai i sipërcituar). Autori vazhdon më tej se kur hynë edeistët në fshatin Kastri, Rexhepi ishte strehuar në shtëpinë e bashkëfshatarit të krishterë Miho Petro. Ditën e parë forcat zerviste nuk e prekën, por të nesërmen shkuan dhe e thërritën gjoja për ta marrë në pyetje dhe prej andej e shpunë në Shkallën e Manoles, ku e vranë bashkë me të vëllanë e tij. Ndërkohë edeistët, me familjen e pambrojtur të Rexhepit, filluan të silleshin në mënyrë çnjerëzore. Ata i përdorën të tri gratë e asaj familjeje për të kënaqur instiktet e tyre shtazarake dhe pasi i përdhunuan, i masakruan së bashku me fëmijët e tyre të mitur.( Burimi:J.Sarras, vep. f.670). UNITETI ÇAM PËRBALLË SHOVINIZMIT Në vazhdim të fakteve, që flasin për dashurinë dhe respektin reciprok që kishin dy komunitetet në Çamëri dhe dhembjen që ndjenë ata të krishterë të ndershëm për vrasjet, plaçkitjet e fshatrave e shtëpive të myslimanëve, që po e kthenin Çamërinë në një shkretëtirë të Vërtetë, nuk duam të lemë pa përmendur këtu aktin e lartë të fisit të madh e të respektuar të Vrisëve nga Grikohori, ndaj bashkëfshatarit të tyre Hizdar Ahmetit (Taipit) në vitin 1944. Hizdar Ahmeti i përket një familjeje të njohur çame nga myslimanë e të krishterë në Grikohor dhe në të gjithë Çamërinë, si derë e madhe dhe njeri fisnik e me besë. Kur nisën shpërnguljet e familjeve çame nga trojet e tyre, ai dhe të afërmit e tij, vendosi të kalojë në Shqipëri nëpërmjet Janinës, si një rrugë që paraqiste më pak rreziqe nga bandat greke. Hizdar Ahmeti në Janinë ra në kontakt edhe me shumë të krishterë të zonës së Çamërisë, që ishin strehuar kohët e fundit në Janinë. Aty takoi edhe bashkëfshatarin e tij Strati Vrisin, me familjen e të cilit e lidhte një miqësi e vjetër. Ata të dy kalonin orë të tëra bashkë në kafenetë e Janinës dhe bisedon-

Me Edith Durhamin « Në Tokën e Shqiponjave. Nga PIRO P. TASE
kuptosh se, këta topa, ka shumë mundësi të jenë të prodhimit anglez. Po të jetë kështu, kushedi se ç’mund të kenë hequr deri sa, më në fund, të vijnë e të prehen këtu, në Berat. Tani Kastra është një lagje e krishterë. Aty ndodhet ende një kishë e vjetër që i përket kohës së para pushtimit turk, ndërsa në faqen e pjerët të kodrës, mes PIRO P. TASE shkëmbenjve, duken dy kisha të Cockerell tjera, të vogla. e ndërtoi atë. Kështu Në dalje të qytetit ndodhet tregojnë për të…Pas varreza e madhe e myslimavdekjes së Kurdit, Ali nëve. Gjithnjë, varrezat e tyre, i Pasha pushtoi Beratin dhe rikonstruktoi pjesën gjen nëpër vende të sheshtë dhe mjaft të gjerë. më të madhe të mureve Për sa i përket të krishterëve mbrojtës të kështjellës. ortodoksë, si këtu, ashtu edhe Qysh nga ajo kohë, Berati ka qënë në duart e në Maqedoni, ata nuk kanë të tilla varreza. Është një zakon për turqve. besimtarët e kishës greke – në Në një nga kullat këto anë – që në më të shumtën gjënden shtatë topa të e rasteve, i zhvarrosin kufomat e vjetër prej bronzi, në gëndje shumë të mirë, dy të vdekurve pasi janë mbushur prej të cilëve janë ende të tre vjet, dhe pasi u lajnë eshtrat dhe i bekojnë, i ruajnë në një vendosur mbi karro lëvizëse, tanimë të kalbu- ndërtesë të posaçme. Në ato raste kur trupi nuk është tretur ra. Cilido vend tjetër do plotësisht, thonë se është shënjë t’i kishte ruajtur ata në e keqe. Neve nuk na pëlqen ndonjë muze…. Njëri prej tyre, i cili është prej fare një zhvarrosje e tillë, edhe pse shumë herë, dëgjoja të hekuri, mban datën krishterët ortodoksë të flisnin ‘1684’dhe shkronjat me përbuzje për këtë zakon të ‘T.W.’ të alfabetit keq të myslimanëve, të cilët, për romak, të cilat të lënë të Me Edith Durhamin « Në Tokën e Shqiponjave. Nga PIRO P. TASE NE KERKIM TE FAKTIT HISTORIK (Me Edith Durhamin « Në Tokën e Shqiponjave ») hir të mendimit që t’i linin të vdekurit të preheshin në paqe, zinin sipërfaqe të mëdha tokash të mira. Gjatë, pothuajse, një jave që qëndrova në Berat, ndjeva një mikpritje jashtëzakonisht të mirë dhe isha e lirë nga vëzhgimi i policisë. Një shoku im nuk e pati këtë fat. Valiu i Janinës, një ditë pas mbritjes, telegrafoi duke njoftuar për të se ishte njeri i dyshimtë dhe se duhej të paraqitej në konak me të gjitha plaçkat për t’iu nënshtruar kontrollit të policisë. Shkova edhe unë me të, vetëm sa për t’u thënë se ai nuk ishte ndonjë njeri i rrezikshëm. Dy policët dhe një Pasha, i cili tha se ishte mik i ngushtë i Sulltanit, nuk e pritën mirë praninë time, por nuk më dëbuan jashtë. Kontrolli ishte fare qesharak. Ata i ishin përkushtuar me kaq zell kësaj pune, sa që unë nuk munda ta mbaja më të qeshurin, gjë që i habiti jasht mase. Ata prisnin se unë do të alarmohesha nga kjo skenë dhe do dridhesha nga frika. Diçka filluan të thonë me njëri – tjetrin në gjuhën turke, por udhërrëfyesi im, Betli, refuzoi t’u përkthente atyre ca fjalë për të qeshur që unë doja t’u thoshja. Sidoqoftë, ai ishte i mendimit se prania ime aty, e lehtësonte jashtë mase situatën… Të nesërmen, aty rreth orës gjashtë të mëngjesit u nisëm për në Elbasan. ….Më në fund kaluam edhe Shkumbinin, vijën kufitare me gegërinë duke kaluar nëpër një tjetër urë, të ndërtuar nga Kurd Pasha, dhe, në të perënduar të diellit, mbritëm në qytet. Isha tmerrësisht e lodhur nga të koloviturit mbi shpinën e kalit dhe vetëm me një kokër vezë që në drekë. Komosari i Policisë së Beratit, i cili kishte bërë emër mes popullsisë të krishtere të Beratit, si një njeri që ‘kishte shejtanin në bark’ pati telegrafuar se po vinin dy njerëz të dyshimtë dhe me pikpamje revolucionare, ndaj dhe kur mbritëm atje, po na priste policia e Elbasanit. Në gegëri ishte fare ndryshe. Atje policët ishin shumë të sjellshëm. Në se u duhej të bënin detyrën për të ushtruar kontroll, të linin deri ditën e nesërme, duke pritur deri sa të çlodheshe nga rruga….” Aubrey Herbert, bashkëkohës i Edit Durhamit, dhe si bashkëthemelues i një shoqërie AngloShqiptare, i palodhur për mbrojtjen e të drejtave të kombit shqiptar, gje qe, në vitin 1913, bëri që ai të vlerësohet, si i pari ndër dy veta, të cilët duhej të përgatiteshin për t’iu përgjigjur kërkesës, në se do të pranonin Fronin Mbretëror të Shqipërisë, i cili perben nje kapitull te vecante ne kuadrin e ketij studimi per kete periudhe te historise se Shqiperise dhe te popullit shqiptar, thotë: ‘… Edith Dyrham ringjalli Shqipërinë në kujtesën e Evropës.” Sa herë që flas lidhur me mendimin e të huajve për Shqiperinë dhe Shqiptarët, më pëlqen të përmend fjalët e mikut tim anglez, akademikut, Philip Winn, i cili vizitoi Shqiperinë dhe qytetin tim Muze të Beratit me rastin e 2400-vjetorit të lindjes, në vitin 1991. “Ç’kënaqësi sikur dashamirës të Shqipërisë të gjenin kohë dhe të bënin përpjekje për të ndryshuar mendimin dhe gjykimin e tyre për këtë vend, ashtu sikurse fatmirësisht po më ndodh edhe mua…! Le të shpresojmë se djali jonë Aleksandër dhe djali juaj, Peter do të jetojnë në një Europë më të bashkuar..! Le të shpresojmë që të takohemi përsëri në Shqipëri, në kohë më të mira..! Jam i bindur se ditët që do të vijnë do ta bëjnë një gjë të tillë!” Philip Winn

P a g e

1 4

O u r

W o r d s

Dead Albanians due to Current Dictatorship in Albania will they get a resolution?

Lirak Bejko Dead I vdekur nga Diktatori dhe vjedhjet e familjes se tij Berisha

One last dictator in Albania Left to be Overthrown!!! Not done Yet!!

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

1 5

Shkrime nga James Wm. Pandeli

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi

P a g e

1 6

O u r

W o r d s

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi ——presim rezultatet shpejt….

Deputeti Fatmir Xhindi

Gentian Zguri….rezultatet???

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

1 7

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi—-presim rezultatet shpejt...

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi —— presim rezultatet

P a g e

1 8

O u r

W o r d s

Ngjarjet e pazgjidhura ne Shqiperi——presim burgimin e perjetshem te familjes diktatoriale Berisha!!

Kush e Organizoi Protesten?

Ku ishin Organizatoret?

4 Fajtore pa Faj gjenden vdekjen ne 21 Janar 2011

Kush drejton forcat shteterore mbrojtese?

Cilat jane procedurat e Policise para se te vrase?

Pronare banke ne Shqiperi, e papune!! Si te behesh Bilionere ne 3 muaj!!! Elvana Hana mbesa e L.Berisha..Burg

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

1 9

Vrasjet e krime te ndryshme te pazgjidhura ne Shqiperi….Burg...

The Blair Connection

FLuturime Falas me urdher te ….

Vjedhja e lejuar ne Shqiperi e pronave per tu ndertuar rezervat ashtu dhe e mineralit te brendshem ne Shqiperi.

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Si pastroen parate nga peshku qe eshte qelbur nga koka!!! Burg

Spitalet e Ndertuara me leke nga Tirana ne Qipro, Ishujt Keimen nepermjet nje grup manaxhimi ne New Jersey, USA. Keshtu jane pastruar shume para te vjedhura ndaj popullit SHqiptare.

Si mund te pastrosh parate e vjedhura nga viti 96-2005 nepermjet llogarive pa emer ne ishujt jasht Shqiperise...

P a g e

2 0

O u r

W o r d s

Disa Ngjarje e pazgjidhura ne Shqiperi nga Prokuroria...Kur vete Ina Rama ka frike per Femijet e saj!!

?
Duet nje Kryeprokuror allcak qe te zbardhi ceshtjet te pazgjidhura qe nga vitet 1944!! Perse nuk u pane dokumentat qe verifikonin fjalet e Albana Vokshit dhe e dergonin te qeli ate me bashkepunetoret? Disa nga ceshtjet qe kane kaluar pa hetuar ne Shqiperi!!

So far in Albania the only way to make it is to keep your promises and Ilir Meta and spouse is an example of it….Will everyone else learn from it or shatter in the high cliffs….the only victor in the election battles!!!!

Perse nuk u hetua shkelja e kushtetutes Shqiptare nga Prokuroria? A thua ka marr fund drejtesia?

Bilioneret e Rinj te pa Prekur ne Shqiperi qe bejn hesapet me $$$ e popullit me keq se S. Berisha...te shohim ndryshimin dhe per A. Xhillarin (burg apo jo)
The leader of Opposition before now Premier in Albania rather spend $$ on luxury vacations in US rather than face the facts and reality in Albania!! Could it be that he’s so implicated with the GOV. that he can end up serving life sentences? Time will tell

Njerezit vdesin ne Shqiperi sepse Sekseri I lejeve te ndertimit ne tirane Alban Xhillari me E.ramen nuk cajn koke perhapesira midis ndertesave qe te kalojn makinat e urgjences. Me ato ne Shqiperi, kercenimet dhe blerjet ecin, po jo me ne pertej Oqeanit.

A pyet njeri ku eshte burimi I milionave $$ qe ky njeri eshte kukull? Alban Xhillari Sekseri I Lejeve te ndertimit tani kush eshte se E.Rama iku?

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

2 1

Vjedhja e Mineraleve, Pergjegjesit!!!!Burg...

Mineralet ne very te shqiperise te monopolizuara!!! Perse?

Floriri nepermjet mineraleve

Vdesin njerezit per tu pasuruar njerezit e Kryeministrit Shqiptare bashk me Fatos Nanon si sekretar PD’s ne Washington DC. USA

Fluturime me parate e mineriave te populit Shqiptare...

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Njerezit pergjegjes...Burg...

Stream Oil Albania has a direct connection to Shkelzen Berisha as well as to his sister Argita Berisha...te tjeret kane vec 1% si kukull qe jane...

Si mund te vjedhesh token parate e pronarit te tokes me ane te kompanive nafte fantazme nderkoh fshiet nga pas vete KM.

Argita & SHkelzen Berisha Pergjegjes per vjedhjen e naftes nga pronaret….

P a g e

2 2

O u r

W o r d s

Disa mbikqyrje nga pertej Oqeanit mbi familjen Balliu!!!! BURG Fahri Balliu I paprekshem ne abuzime ndaj popullit te elbasanit!!! Ta kthej koken pas te shohi rrobat e grisura qe ka pas...

Henris Balliu Guilty as part of Gerdec Tragedy as well as being part of it!!!

A ka burra me ne ate vend??? 700 Punetore te firmes Kurum ne Elbasan ne proteste!

Kush nga keta nuk ka Ilegalisht Perfituar Financiarisht ne kurriz te popullit Shqiptare??? Te tere fajtore!!!

Human Right Violators as an inheritance from the so called bearded man Tos Nano in Albania!!

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

2 3

Lidhja Vokshi—Xheka —-Spahiu—-klani Berisha ...BURG

Albana Vokshi Florentia Xheka Arjan tartari cfare kane keto te tre te perbashket/? Jane kukuallat e Klanit Berisha duke mbajtur kompani ne emer te tyre por qe gjenden Berishat nga pas

Kumbaret qe kane interesa financiare te perbashketa me opoziten e Rames qe pagoi $$$ Fatos Nanos per postin e kryetarit!!!

Fatos Nano u debua nga posti Kryeministrit nga nderkombetaret Amerikane!!! Burg per vrasjen e Hajdarit

Azem Hajdari I vrare nga bashkepunimi NanoBerisha!!!

Import Export I Droges ne kohen e Fatos Nanon ne Shqiperi ishte ne kulm te larte te Europes...

Kryengritje nga njerez me arme per parate e vjedhura ne kohen piramidale & ate qe vijoi me pas me fatosin ne krye...gjykoni vete njerez….

Koha kur Ishte Fatos Nano ne pushtet ne Shqiperi , kur krimi dhe rrembimi ishte 1 mij perqind lart

P a g e

2 4

O u r

W o r d s

A Funksionon Kontrolli Shtetit ne Shqiperi

Shembujt e Parave qe vijn drejt SHBA nga vendi me I Varfer ne Europe... Perse? Poverty….

Berisha & Podesta group loosesAlbanian Americans oust the premier SB Jail & restitution for Podesta
The Albanian Mafia Lobbies against the rest of Albanian Americans!!! The Global War Continues..

Nje vrime ne uje me keshillat drejt Shqiperise….zvogelimi I reputacionit te Podesta Group per hir te familjes Berisha… SO far no more Premier...how do you like those apples?

Is the money being diverted to the Podesta group for retaliatory against those that tell the truth outside of Albania? So far YES...the war goes on..

New Ambassador needs to ask the federal authorities to return or freeze Albanian funds now states side...or else trust in our US image

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

2 5

Libri I ndaluar I Agim Hamiti’t FQ 30

Lënja pas dore e potencialit shqiptarë injorancë apo qellim i qeverise nga XHELAL FERIZI (vijon)
Lënja pas dore e potencialit shqiptarë injorancë apo qellim i qeverise nga XHELAL FERIZI Lenja pas dore e potencialit shqiptar injorance apo qellim i qeverise shqipfolse -le ta konstatoj analiza e popullit ket nuk dua shum te perhapem por para disa vitesh ju kam shkruar letra te forta ne gjuhen amtare shqipe jo pak njerzve te tille qe jan sot te fuiqshem e disa poashtu qe sot jan triliardere miliarder-dhe disa nga ata sot jan persona qe shpesh dalin ne media e disa jan edhe ne politike shum te rendesishemLterat q e ua shkruaja me emer dhe mbiemer e adrese jan letra qe ua kam shkruar me dorshkrime direkt nga shkrimi dhe dora ime personalisht duke ju lene edhe adresen time te kontakktit numrin e telefonit e tj . dhe po e ceku disa shkrime disa fjali e rreshta origjinale qe ua kam pas shkruar edhe veton surroit e behgjet pacollit e shum tjerve qe sot po dlin jo rrarlle ne media . VETEM NGA NJE PIKE GJAK SHQIPTARI NES E KENI NE GJEN NE DAMARE NE GJENETIKE NE AT PIKE GJAKU NDERTONI SA DO PAK DESHIRE PER VEPRIM E RINGJALLJE PER KOMB E ATDHE PER SHQIPTARIZEM PER VEPRIMLetrat kishin permbajtje te tilla te dhimbshme patriotike q ellim mira ndikuese dhe te hapura. por ku ishin ndjenjat patriotike ku ishte shqiptarizmi i tyre kur ju kam kerkuar sa do pak ndonje kordinim Ne shum kerkesa te tjera un ju kam shkruar ketyre tekstualisht NA NDIHMONI NGAPAK EDHE NE AKTIVISTVE TE QESHTJES KOMBTARE QE NA SHKOJ JETA DUKE VEPRUAR PER ATDHE : PLANET TONA JAN DHE QELLIMET TONA JAN FORMULA KOMBTARE KOMBINIME STRATEGJIKE INTELGEJTE TE IDEVE DHE QELLIMEVE KU PO PERDORET MENDJA SI PRIJSE E IDEVE QE DO TE ISHIN FORMULA SHUM TE SUKSESSHME : Keso mendimesh dhe ideshe i jan shkruar dikure ketyre njerzve para shum vitesh ku esht kerkuar nga ana ime nji bashkim intelektualesh dhe kombinim i bazes se mendjes dhe bazes materiale. Dhe ja her pas here tekste te shkruara qe ua kam derguar si formula te nje ideje levizese ne qellime madhore kombtare. SI LUGINA E PRESHEVES SI QAMERIA SI MITROVICA E SHUM VENDE TJERA MBRENDA KOSOVES JAN NE RREZIK-SHKAQET E HUMBJEVE TONA SHEKULLORE JAN HUMBJET DHE DOBSIA MATERIALE DHE TE POTENCIALIT NJERZOR ILIRET E HUMBEN BAZEN MATERIALE FORCEN E SHTETIT PASURINE DHE POTENCIALIN EMADH NJERZOR TE SHFAROSUR NGA SLLAVET NE MASE TE MADHE DUKE E SHENDRRUAR ATDHEUN TONE ANTIK FANTASTIK ME PASURI TE MDHA KULTURORE E MATERIALE POR TMERRI I TE GJITHAVE ISHTE NEGLIZHENCA DHE MOSKUJDESI MOS GATISHMERIA E DUHUR NE KOHE KUJDES DHE VEPRIME KU KA MUNGUAR EDHE ZGJUARSIA DHE IDETE PER TE VEPRUAR-EPERSIA MATERIALE USHTARAKE POTENCIALE E SLLAVEVE NDIKOJ NE HUMBJET TONA DHE TE MOS PERSERITEN GABIMET JU LUTEM BASHKOHUNI RRETH MEJE DHE IDEVE TE MIA PER NJE QELLIMUNE NUK KAM BAZE MATERIALE POR DUA TE JEM ANTAR SHOK NE MBIKQYRJE TE PROCESEVE ASGJE NUK KEKROJ PER VETE VETEM DUA TE JEM AKTIV PER QSHTJEN KOMBTARE DHE NGA NJIHER KUR NUK MUNDEM NGA GJEPI IM TE PAGUAJ RRUGEN PER LEVIZJE NE QELLIME KOMBATRE S EPAKU TE ME HIQET NJE PJESE E SHPENZIMIT TE RRUGES SEPSE AKTIVISTET KOMBTAR NUK E PERBALLOJNE DOT KET NGARKESE: QELLIMI IM EHST TE KRJOHET FUQIA EKNOMIKE PATRIOTKE SHQIPTARE SI ORGANIZATE NE FORME ME TE FORTEN LOBUESE KU NGA ANA MATERIALE E POTENCIALE TE UA MARRIM ANEN ARMIQVE

P a g e

2 6

O u r

W o r d s

Declassified (continues)

V o l u m e

5 ,

I s s u e

3 9

P a g e

2 7

Declassified pg2

WE ARE ALSO ON THE WEB WWW.NEWLIFEAACO.ORG

Non Profit Charitable Organization

“ N E W

L I F E ”

J E T A

E

R E

1774 - 76 street Suite D3 Brooklyn, New York 11214 Phone: 718-594-0511 Fax: 201-795-4795 E-mail: Endri@newlifeaaco.org

Cdo njeri mund te behet anetare dhe te bashkoet me misionin tone per te krijuar nje shtet te vogul ketu ne kete continent te madh. Te ndihmojme njeri tjetrin qoft dhe me nje keshille te thjeshte. Kjo eshte nje thirrje per te informuar njeri tjetrin plus dhe per projekte te ardhshme qe jane ne pune e siper. Se shpejti nje Shkolle Shqipe Anglishteje dhe nje vend ku te gjith njerezit te gjejn nje strehim nga cdo hall apo nevoje. Bashkimi ben fuqi dhe Zemra e Vullnetarit nuk ka cmim.

Building a Future One Person At a Time...

Origjina Pellazge e Gjuhës Ilire e Shqipe (vijon)
Origjina Pellazge e Gjuhës Ilire e Shqipe në përfundimin se etruskët ishin pasardhës të drejtpërdrejtë të pellazgëve, që populluan pjesën më të madhe të trevave mesdhetare. Teksti prej 176 faqesh, në italisht dhe anglisht, është ilustruar me 49 fotografi me ngjyra dhe 53 riprodhime origjinale të mbishkrimeve etruske. Gjithashtu, jepet edhe një transkriptim me shkronja latine i çdo fjale etruske, përgjegjëset e saj në italisht, anglisht e shqip, si edhe një pasqyrë e alfabeteve përkatëse. Teza e saj mjaft bindëse pretendon se këto mbishkrime etruske mund të interpretohen vetëm nëpërmjet idiomës pellazgo-ilire, të ruajtur në gjuhën shqipe. Studiuesit shqiptarë mund të mos jenë shumë objektivë, por fakti është se, pas studimit të epitafeve mbi varret, kolonat dhe qeramikën etruske, të gjetura në Peruxhia e gjetkë në Toskanë, ata mund ta krahasonin këtë gjuhë vetëm me dialektin toskë të shqipes. Edhe vetë emërtimi italian për këtë trevë etruske është Toskana, vendi i Toskëve, emër ky identik me atë të shqiptarëve të jugut. Megjithatë, kjo çështje u takon specialistëve. Sidoqoftë, mund të thuhet se, padyshim, këtu nuk bëhet fjalë për një koincidencë të rastit. Hulumtimi i fjalorit karakteristik të këtij populli parahelen bëri që studiuesi francez Luis Benlov të arrinte të njëjtin përfundim në librin e tij La Grèce avant les Grecs (Greqia para grekëve), të botuar në Paris më 1877. Ai vërejti se "shumë emra vendesh, malesh, lumenjsh e figurash legjendare, të cilat nuk mund të shpjegohen nga etimologjia e fjalëve greke, mund të shpjegohen fare mirë nëpërmjet një gjuhe jogreke. Deri më sot vetëm një gjuhë është e aftë të hedhë dritë mbi këto emra: kjo është gjuha shqipe. Prandaj autori i këtij punimi është i detyruar të mbështesë tezën seshqiptarët e sotëm janë pasardhës të popullsisë, e cila jetonte para ardhjes së grekëve në trevat ndërlikuara egjiptiane me përgjatë Adriatikut e deri në alfabetin e parë, në të cilin çdo Halis" (x,xi). Halis ishte një lumë në lindje të Azisë së Vogël. tingull shprehej me anë të një simboli të thjeshtë. Madje, edhe mallrat e tyre më të Verifikimi i alfabetit pellazg çmuara prej metali, qelqi e fildishi nuk ishin aq të Shkrimi i një gjuhe të folur rëndësishme sa ky sistem përbën një histori mjaft interesante. Alfabeti pellazg, me sa shkrimi, që u përhap nga duket, ka ardhur te ne nëpërmjet tregtarët e tyre anembanë pellgut të Mesdheut. Shumë fenikasve. Pasi, ashtu siç e nga popujt që huazuan simboperfeksionuan zejtarët fenikas zejtarinë egjiptiane, në atë masë let fenikase, i modifikuan ato sa mbreti Solomon i thirri për të në mënyrë që të shprehnin ndërtuar tempullin e tij në Jeru- tinguj të ndryshëm të gjuhës së tyre. Në të vërtetë është pohuar salem, po në atë mënyrë fenise "çdo alfabet i botës së kasit zëvendësuan hieroglifet e

NGA DARDAN LEKA Homeri thotë , "Pellazgët ishin me origjin Hyjnore
NGA DARDAN LEKA Homeri thotë : "Pellazgët ishin me origjin Hyjnore dhe prejardhja e tyre ishte nga Ylli Sirius ndërsa ardhja e tyre në planetin Tokë ndodhi pas lindjës së madhe në Univers dhe ata erdhën me krahët e Shqiponjës nënë ashtu sikurse era që përgëdhel malet dhe detët fluturuan mbi këtë dhe që quhet Tokë , të parët mbi njerzimin e vdekshëm të kësaj bote ishin : Ateu (Atdheu) dhe Mema (Mëmdheu)" !!! -Ky citim është i damshëm sepse është i pasakët, ka për qëllime te mashtohet populli shqiptar, ju lutemi kujdes ! Te ardhur nga ndonjë yll aqë i largët ? Edhe sikur te kishte thënë Homeri se, pellazgët zbriten nga Marsi, që është një Planet e jona këtu në periferi te sistemit tonë diellor, do kishim thën nasht, do e kishim pranua edhe se është shpikje apo fantazi: por, te shperndahen në publik epitete aqë te marrëzishme në kurriz te popullit shiptar, këtë e bëjnë vetem se ata injorantët e kesaj botës së marrëzishme ose ata qe ia dojnë te keqen kombit shqiptar! Ju kisha lutur, MOS shperndani marrina te tilla, mos e infektoni rininë tonë me propaganda te tilla absurde e aqë banale në kurriz të kombit shqiptar ! Stop injorances ! P.S; se, sikur te perktheheshin këto marrezira dhe te lexohen nga te huajt në gjuhët e tyre, normal se do tallej bota me ne ! Pra mos t'ia bëjmi veti të keqen ju lutemi ! Perndryshe: perndryshe çka ? shumë lehtë, ata miq që i perkrahin këto ideologji me epitete gjoja se, ne kemi "histori te lavdishme dhe te veçant ndaj atyre 7 miliard njerëzve tjerë mbi këtë Planeten tonë dhe nuk turprohen me pehapjen e këtyre propagandave te mbrapshta në fb. unë nuk kam ligj tjetër perpos se do i Bllokoj nga rrethi miqësor ose, me bllokoni ju, nuk më mbetet hatri, sepse unë dua te mbetem i kësaj Plante, shkoni ju po deshet atje, ç'më duhet te kem miq nga Siriusi ? ..hahahhaahaha.. ! A e dini se sa kohë i duhet dritës te arrije nga Toka deri në Sirius ? I duhën 8 vite qe te arrije drita deri tek ky yll i lagët, e lëre me anijes kozmike... Prandaj ju lutemi, mos u tallni me popullin shqiptar, na leni rehat, ne jemi me rrenjë nga kjo toka ku jetojmi sot, si i gjithë njerzimi mbar mbi këtë Planet te bukur, lereni Siriusin atje ku është se, nuk kemi tjetër prejardhje.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful