You are on page 1of 11

Bagaimana Membuat Penjana Elektrik?

Bagaimana Penjana Kerja

Penjana adalah alat yang berguna yang membekalkan kuasa elektrik semasa gangguan kuasa dan mencegah ketakselanjaran aktiviti harian atau gangguan operasi perniagaan. Penjana boleh didapati dalam konfigurasi yang berlainan elektrik dan fizikal untuk digunakan dalam aplikasi yang berbeza. Dalam seksyen yang berikut , kita akan melihat bagaimana fungsi-fungsi penjana, komponen utama penjana, dan bagaimana penjana beroperasi sebagai sumber sekunder kuasa elektrik dalam aplikasi kediaman dan perindustrian.

Bagaimanakah kerja generator ? Sebuah penjana elektrik merupakan satu peranti yang menukar tenaga mekanikal yang diperolehi daripada sumber luar menjadi tenaga elektrik sebagai output.

Ia adalah penting untuk memahami bahawa penjana sebenarnya tidak ' mencipta' tenaga elektrik. Sebaliknya, ia menggunakan tenaga mekanikal yang dibekalkan kepadanya untuk memaksa pergerakan caj elektrik di dalam wayar belitan melalui litar elektrik luar. Ini aliran caj elektrik yang membentuk arus elektrik output yang dibekalkan oleh generator. Mekanisme ini boleh difahami dengan mempertimbangkan penjana menjadi seakan- pam air , yang menyebabkan aliran air tetapi sebenarnya tidak ' mencipta' air yang mengalir melaluinya.

Penjana moden kerja-kerja di atas prinsip induksi elektromagnetik ditemui oleh Michael Faraday pada 1831-1832 . Faraday mendapati bahawa aliran di atas caj elektrik boleh bergerak disebabkan oleh pengalir elektrik , seperti dawai yang mengandungi caj elektrik, dalam medan magnet . Pergerakan ini mewujudkan perbezaan voltan antara kedua-dua hujung wayar atau elektrik konduktor, yang seterusnya menyebabkan caj elektrik mengalir , sekali gus menjana arus elektrik.

Komponen penjana

Komponen utama penjana

Komponen utama penjana elektrik boleh meluas dikelaskan seperti berikut (rujuk contoh di atas):

(1) Engine (2) Alternator (3) Sistem Bahan Api (4) Pengawal Selia Voltan (5) Penyejukan dan Ekzos Sistem (6 ) Sistem Pelinciran (7) Pengecas Bateri (8 ) Panel Kawalan (9) Perhimpunan Utama / Frame

Penerangan daripada komponen utama penjana diberikan di bawah.

(1) Engine Enjin adalah sumber tenaga mekanikal input kepada generator. Saiz enjin adalah berkadar terus dengan output kuasa maksimum penjana boleh bekalan. Terdapat beberapa faktor yang anda perlu ingat semasa menilai enjin penjana anda . Pengeluar enjin perlu dirujuk untuk mendapatkan spesifikasi operasi enjin penuh dan jadual penyelenggaraan.

(a ) Jenis Minyak Terpakai - Generator enjin beroperasi pada pelbagai bahan api seperti diesel , petrol , propana (dalam bentuk cecair atau gas ), atau gas asli. Enjin yang lebih kecil biasanya beroperasi pada petrol manakala enjin yang lebih besar berjalan di diesel, propana cecair , gas propana, atau gas asli. Enjin tertentu juga boleh beroperasi pada suapan dua kedua-dua diesel dan gas dalam mod operasi dwi- bahan api.

(b) Atas Injap ( OHV ) Enjin berbanding enjin bukan OHV - enjin OHV berbeza daripada enjin lain dalam pengambilan dan ekzos injap enjin yang terletak di kepala silinder enjin berbanding dengan yang dipasang pada blok enjin. Enjin OHV mempunyai beberapa kelebihan berbanding enjin lain seperti:

Reka bentuk padat Mekanisme operasi Mudah Ketahanan Mesra pengguna dalam operasi bunyi yang rendah semasa operasi tahap pelepasan Rendah

Walau bagaimanapun, enjin OHV - juga lebih mahal daripada enjin lain.

(c) Cast Iron Sleeve (CIS ) dalam silinder Engine - CIS adalah lapisan dalam silinder enjin. Ia mengurangkan haus dan lusuh, dan memastikan ketahanan enjin. Kebanyakan OHV - enjin dilengkapi dengan CIS tetapi ia adalah penting untuk memeriksa ciri ini dalam enjin penjana. CIS ini bukan ciri-ciri yang mahal tetapi ia memainkan peranan yang penting dalam ketahanan enjin terutamanya jika anda perlu menggunakan penjana anda sering atau untuk jangka masa panjang.

(2) Alternator Alternator , yang juga dikenali sebagai ' genhead ', adalah sebahagian daripada penjana yang menghasilkan output elektrik dari input mekanikal dibekalkan oleh enjin. Ia mengandungi sebuah himpunan bahagian-bahagian bergerak dan bergerak bersalut dalam perumahan. Komponen bekerjasama untuk menyebabkan pergerakan relatif antara medan magnet dan elektrik , yang seterusnya menjana elektrik.

(a) Stator - Ini adalah komponen yang bergerak. Ia mengandungi satu set konduktor elektrik luka dalam gulungan lebih teras besi.

(b) pemutar / Angker - Ini adalah komponen yang bergerak, yang menghasilkan medan magnet berputar dalam mana-mana salah satu daripada berikut tiga cara:

(i) Dengan induksi - Ini dikenali sebagai alternators tanpa berus dan biasanya digunakan dalam penjana besar. (ii) Dengan magnet kekal - Ini adalah perkara biasa dalam unit alternator kecil. (iii) Dengan menggunakan penguja An - penguja ialah satu sumber kecil arus terus (DC ) yang memberi tenaga pemutar melalui perhimpunan menjalankan cincin slip dan berus.

Pemutar menjana medan magnet yang bergerak mengelilingi pemegun , yang mendorong perbezaan voltan antara gegelung pemegun. Ini menghasilkan arus output ( AC) generator.

Berikut adalah faktor-faktor yang anda perlu ingat semasa menilai alternator penjana :

(a) Metal berbanding Perumahan plastik - Sesuatu reka bentuk semua logam memastikan ketahanan alternator . Perumahan plastik mendapatkan cacat dengan masa dan menyebabkan bahagianbahagian yang bergerak alternator untuk didedahkan. Ini meningkatkan haus dan lusuh dan yang lebih penting, adalah berbahaya kepada pengguna.

(b) Ball Bearings berbanding Galas Needle - galas Ball adalah pilihan dan tahan lebih lama.

(c ) Reka bentuk berus - Satu alternator yang tidak menggunakan berus memerlukan penyelenggaraan kurang dan juga menghasilkan kuasa bersih.

(3) Sistem Bahan Api Tangki bahan api biasanya mempunyai kapasiti yang cukup untuk menjaga penjana operasi selama 6 hingga 8 jam secara purata. Dalam kes unit generator kecil, tangki bahan api adalah sebahagian daripada asas tergelincir penjana atau dipasang di atas bingkai generator. Untuk aplikasi komersial , ia mungkin perlu untuk mendirikan dan memasang tangki bahan bakar luaran . Semua pemasangan itu tertakluk kepada kelulusan Bahagian Perancangan City. Klik link berikut untuk maklumat lanjut mengenai tangki bahan api untuk penjana .

Ciri-ciri biasa sistem bahan api termasuk yang berikut:

(a) sambungan paip dari tangki bahan api ke enjin - The talian bekalan mengarahkan bahan api dari tangki ke enjin dan talian kembali mengarahkan bahan api dari enjin ke tangki.

(b) paip Ventilasi untuk tangki bahan api - Tangki bahan api mempunyai paip pengudaraan untuk mencegah pengumpulan tekanan atau vakum semasa mengisi dan saliran tangki. Apabila anda mengisi semula tangki bahan bakar , pastikan sentuhan logam ke logam antara muncung pengisi dan tangki bahan api untuk mengelakkan bunga api.

(c) berhubung limpahan dari tangki bahan api untuk paip saliran - ini diperlukan supaya sebarang melimpah semasa mengisi tangki itu tidak menyebabkan tumpahan cecair pada set generator.

(d) pam bahan api - Ini pemindahan bahan api dari tangki penyimpanan utama ke tangki hari. Pam bahan api biasanya elektrik dikendalikan.

(e) Pemisah / bahan api bahan api Penapis Air - Ini memisahkan air dan asing kira dari bahan api cecair untuk melindungi komponen lain generator dari hakisan dan pencemaran.

(f) bahan api penyuntik - Ini atomizes bahan api cecair dan semburan jumlah yang diperlukan bahan api ke dalam kebuk pembakaran enjin.

(4) Pengawal Selia Voltan Seperti namanya , komponen ini mengawal voltan keluaran penjana. Mekanisme yang diterangkan di bawah terhadap setiap komponen yang memainkan peranan dalam proses kitaran peraturan voltan.

(1) Voltage Regulator : Penukaran Voltan AC ke DC semasa - The pengatur voltan mengambil sebahagian kecil daripada output penjana voltan AC dan menukarkan ke DC semasa. Pengatur voltan DC kemudian suapan ini semasa kepada satu set belitan menengah di pemegun , yang dikenali sebagai belitan penguja .

(2) penguja belitan : Penukaran DC semasa untuk AC Semasa - The belitan penguja kini berfungsi serupa dengan belitan pemegun rendah dan menjana AC kecil semasa. Belitan penguja disambungkan kepada unit dikenali sebagai penerus berputar.

(3) Memusing Penerus : Penukaran AC semasa untuk DC semasa - Ini membetulkan semasa AC yang dihasilkan oleh belitan penguja dan menukarkan ia kepada DC semasa. Ini semasa DC disuapkan ke pemutar / angker untuk mewujudkan medan elektromagnet sebagai tambahan kepada bidang berputar magnet pemutar / angker.

(4) pemutar / Angker : Penukaran DC semasa untuk AC Voltan - The pemutar / angker kini mendorong AC voltan yang lebih besar di seluruh gegelung pemegun , yang generator kini menghasilkan sebagai output lebih besar AC voltan.

Kitaran ini berterusan sehingga penjana mula menghasilkan voltan output bersamaan dengan kapasiti operasi penuh. Sebagai output daripada kenaikan generator, pengatur voltan menghasilkan kurang semasa DC. Apabila penjana mencapai keupayaan operasi penuh, pengatur voltan mencapai keadaan keseimbangan dan menghasilkan DC semasa hanya cukup untuk mengekalkan output penjana di peringkat operasi penuh.

Apabila anda menambah beban untuk generator , harga rendah voltan output sedikit. Ini menggesa pengatur voltan ke dalam tindakan dan kitaran di atas bermula. Kitaran ini berterusan sehingga tanjakan output penjana sehingga kapasiti operasi asal sepenuhnya.

(5) Cooling & Exhaust Systems (a) Sistem Penyejukan Penggunaan berterusan penjana menyebabkan pelbagai komponen untuk mendapatkan dipanaskan. Ia adalah penting untuk mempunyai penyejukan dan sistem pengudaraan untuk mengeluarkan haba yang dihasilkan dalam proses.

Air mentah / segar kadang-kadang digunakan sebagai penyejuk untuk penjana , tetapi ini kebanyakannya terhad kepada keadaan tertentu seperti penjana kecil dalam aplikasi bandar atau unit yang sangat besar lebih 2250 kW dan ke atas. Hidrogen kadang-kadang digunakan sebagai penyejuk untuk belitan pemegun unit penjana yang besar kerana ia adalah lebih cekap menyerap haba daripada coolants lain. Hidrogen membuang haba dari penjana dan memindahkan melalui penukar haba ke dalam litar penyejukan menengah yang mengandungi air de- mineralized sebagai bahan pendingin. Inilah sebabnya mengapa penjana yang sangat besar dan loji kuasa kecil sering mempunyai menara penyejukan besar di sebelah mereka. Untuk semua aplikasi lain yang sama, kedua-dua kediaman dan perindustrian, radiator standard dan kipas dipasang pada generator dan bekerja sebagai sistem penyejukan rendah.

Ia adalah penting untuk memeriksa tahap penyejuk penjana pada setiap hari. Sistem penyejukan dan pam air mentah harus dibuang selepas setiap 600 jam dan penukar haba perlu dibersihkan selepas setiap 2,400 jam operasi penjana. Penjana perlu diletakkan di kawasan terbuka dan pengudaraan yang mempunyai bekalan udara segar. Negara Kod Elektrik (NEC) mandat bahawa ruang sekurangkurangnya 3 kaki harus dibenarkan kepada semua pihak penjana untuk memastikan aliran bebas dari udara penyejukan.

(b) Sistem Ekzos Asap yang dikeluarkan oleh penjana adalah sama seperti ekzos diesel daripada mana-mana lain atau enjin gasonline dan mengandungi bahan kimia yang sangat toksik yang perlu diuruskan dengan betul. Oleh itu, ia adalah penting untuk memasang sistem ekzos yang mencukupi untuk melupuskan gas ekzos. Perkara ini tidak boleh menekankan cukup kerana keracunan karbon monoksida tetap menjadi salah satu sebab yang paling biasa bagi kematian dalam jawatan taufan kawasan yang terjejas kerana orang cenderung untuk tidak berfikir tentang sehingga ia terlambat.

Paip ekzos biasanya diperbuat daripada besi tuang, besi tempa, atau keluli. Ini perlu freestanding dan tidak perlu disokong oleh enjin generator. Paip ekzos biasanya melekat pada enjin yang menggunakan penyambung fleksibel untuk mengurangkan getaran dan mengelakkan kerosakan kepada sistem ekzos penjana . Paip ekzos tamat luar dan membawa jauh dari pintu, tingkap dan

bukaan lain ke rumah atau bangunan. Anda perlu memastikan bahawa sistem ekzos penjana anda tidak berkaitan dengan apa-apa kelengkapan lain. Anda juga perlu berunding dengan ordinan bandar tempatan untuk menentukan sama ada operasi penjana anda perlu mendapatkan kelulusan daripada pihak berkuasa tempatan untuk memastikan anda mematuhi undang-undang tempatan yang melindungi terhadap denda dan penalti lain.

(6 ) Sistem pelincir Sejak penjana terdiri daripada bahagian yang bergerak dalam enjin , ia memerlukan pelinciran untuk memastikan operasi ketahanan dan lancar untuk tempoh masa yang panjang . Enjin penjana dilincirkan oleh minyak yang disimpan di dalam pam. Anda perlu menyemak tahap minyak pelincir setiap 8 jam operasi penjana. Anda juga perlu memeriksa sebarang kebocoran minyak pelincir dan menukar minyak pelincir setiap 500 jam operasi penjana.

(7) Pengecas Bateri Fungsi permulaan penjana adalah berbateri. Pengecas bateri menyimpan bateri penjana dikenakan oleh membekalkan dengan ' terapung ' voltan yang tepat. Jika voltan terapung adalah sangat rendah , bateri akan kekal terkurang . Jika voltan terapung adalah sangat tinggi , ia akan memendekkan hayat bateri. Pengecas bateri biasanya diperbuat daripada keluli tahan karat untuk mengelakkan hakisan. Mereka juga automatik sepenuhnya dan tidak memerlukan apa-apa perubahan yang hendak dibuat atau apa-apa tetapan untuk ditukar. DC output voltan pengecas bateri ditetapkan pada 2.33 volt per sel , yang merupakan voltan terapung tepat bagi bateri asid plumbum. Pengecas bateri mempunyai terpencil DC output voltan yang tidak mengganggu fungsi normal generator.

(8 ) Panel Kawalan Ini adalah antara muka pengguna penjana dan mengandungi peruntukan bagi kedai-kedai elektrik dan kawalan. Artikel berikut menyediakan maklumat lanjut mengenai panel kawalan penjana. Pengeluar yang berbeza telah diubah ciri-ciri untuk menawarkan dalam panel kawalan unit mereka. Sebahagian daripada dinyatakan di bawah.

(a) permulaan elektrik dan menutup -down - panel kawalan Auto permulaan secara automatik memulakan penjana anda semasa gangguan kuasa , memantau generator manakala dalam operasi , dan secara automatik menutup unit apabila tidak lagi diperlukan.

(b) tolok Engine - tolok yang berbeza menunjukkan parameter penting seperti tekanan minyak, suhu penyejuk, voltan bateri , kelajuan putaran enjin , dan tempoh operasi. Ukuran yang berterusan dan pemantauan parameter ini membolehkan terbina dalam menutup penjana apabila mana-mana menyeberangi tahap ambang masing-masing.

(c ) Penjana tolok - Panel kawalan juga mempunyai meter untuk mengukur output arus dan voltan , dan kekerapan operasi.

(d) kawalan lain - Fasa pemilih suis , suis frekuensi, dan suis kawalan enjin ( mod manual , mod auto) antara lain.

(9) Perhimpunan Utama / Frame Semua penjana, mudah alih atau bergerak, telah disesuaikan perumahan yang menyediakan sokongan asas struktur. Bingkai juga membolehkan yang dijana akan dibumikan untuk keselamatan.

Menggunakan Penjana Kuasa Aplikasi Kediaman dan Perindustrian Walaupun prinsip asas operasi untuk menjana tenaga elektrik kekal lebih kurang sama dalam semua jenis penjana , mekanisme menjanakan aplikasi anda menggunakan output elektrik penjana berbeza sedikit dari satu sistem yang lain.

Penjana mudah alih Ini biasanya digunakan untuk tujuan kediaman kepada kuasa peralatan domestik beberapa semasa gangguan atau di tapak pembinaan yang tidak mempunyai sumber kuasa elektrik yang diperlukan untuk mengendalikan alat-alat seperti latihan , gergaji dan penyembur cat. Anda biasanya akan memerlukan sistem yang menjana sekurang-kurangnya 4 kilowatt ( kW) kuasa.

Penggunaan tali Tambahan: Salah satu cara yang paling ekonomi untuk memastikan bekalan kuasa semasa gangguan adalah dengan menggunakan tali lanjutan untuk terus menyambung generator mudah alih kuasa peralatan dipilih dalam rumah anda.

Gunakan Kuasa Switch Pindah:

Satu cara yang lebih selamat untuk menggunakan penjana mudah alih adalah untuk mempunyai pemindahan suis kuasa dipasang dan disambungkan ke panel utama elektrik rumah anda. Seperti namanya , pemindahan suis kuasa membolehkan bertukar dari sumber kuasa utama , biasanya kuasa utiliti, kepada sumber kuasa menengah atau pengajian tinggi seperti penjana apabila bekalan dari sumber utama terganggu. Suis manual dikendalikan melalui manipulasi secara langsung atau dengan menggunakan alat kawalan jauh wayar. Semasa gangguan kuasa, suis pemindahan mengasingkan panel elektrik dari bekalan utiliti dan menghubungkan kepada generator.

Penjana boleh disambungkan kepada pemindahan suis kuasa melalui saraf lanjutan. Output elektrik dari penjana kemudiannya boleh dimasukkan ke dalam litar melalui pemutus litar utama dan digunakan untuk kuasa litar yang diperlukan. Litar yang kritikal dan tidak kritikal panel boleh dikumpulkan secara individu dan berwayar secara berasingan seperti yang kuasa penjana mudah alih hanya seksyen kritikal seperti yang dikehendaki.

Mengasingkan garis utiliti dari sumber penjana juga menghapuskan risiko 'kembali makan . Feed belakang adalah aliran kuasa elektrik dari penjana ke garis utiliti, yang boleh membawa maut kepada juruelektrik bekerja di garis utiliti semasa gangguan an .

Penjana siap sedia Kediaman Seseorang pengeluar mudah alih adalah terhad utiliti kerana ia boleh kuasa hanya beberapa peralatan . Sebuah kediaman sistem siap sedia kecemasan boleh digunakan untuk menyampaikan kuasa untuk seluruh rumah dan juga boleh menyimpan penghawa dingin operasi semasa gangguan kuasa. Anda juga boleh memilih unit siap sedia lebih kecil untuk kuasa hanya beberapa litar untuk memastikan peralatan penting seperti peti sejuk, lampu dan kipas berjalan semasa gangguan an . Unit-unit ini biasanya berkisar dalam kapasiti penjanaan kuasa dari 6 kW kepada 40 kW.

Penggunaan Switch Pemindahan automatik Penjana siap sedia biasanya dipasang di luar rumah dan disambungkan kepada panel elektrik utama melalui suis pemindahan automatik. Sistem secara automatik mengembalikan kuasa untuk isi rumah dalam tempoh kira-kira 20 saat kegagalan kuasa tanpa sebarang campur tangan manual.

Perdagangan Generators siap sedia / Industri

Penjana industri yang digunakan dalam kemudahan komersial seperti pejabat korporat, kilang pembuatan , operasi perlombongan, rumah kejururawatan , pusat data , hospital dan sebagainya yang hanya tidak mampu risiko ketakselanjaran dalam operasi perniagaan semasa kegagalan kuasa. Ini sering unit bergerak yang menghasilkan mana-mana daripada 50 kW sehingga 2000 kW kuasa. Penjana yang lebih kecil dan kediaman fasa tunggal (120 volt ), tetapi penjana komersial adalah hampir sentiasa tiga fasa (120 , 240 atau 480 volt ).

Penggunaan Switch Pemindahan automatik Sama seperti sistem sedia kediaman, penjana siap sedia / industri komersial wayar untuk panel utama elektrik bangunan melalui suis pemindahan automatik dan menembak secara automatik semasa gangguan kuasa. Ini adalah direka khas supaya menukar antara sumber utama dan menengah kuasa hanya mengambil masa kira-kira sebahagian kecil daripada kedua dan praktikal membolehkan bekalan yang lancar kuasa.