You are on page 1of 2

SUKATAN DAN GEOMETRI JISIM BIL 1. SOALAN BUKAN RUTIN Sebuah beg mengandungi sebuah buku.

Beratnya adalah 2500g. Berat bagi 3 buah buku dan 2 buah beg adalah 6.5kg. Berapakah berat bagi sebuah buku dan sebuah beg? Purata berat Jack, George dan Peter ialah 49. Cari berat George dan Peter jika berat Jack ialah 70kg dan berat Peter kurang 5 kg dari berat George? kg
X Y

2.

SOALAN RUTIN Sebuah beg mengandungi 2 buah buku. Beratnya adalah 5kg. Jika berat 2 buah buku adalah 3.5kg, berapakah berat bagi 5 buah beg? Diberi berat 5 paket milo ialah 15kg. Berat bagi 2 tin susu ialah 3 kali berat sebuah paket milo. Berapakah berat bagi 5 tin susu?

3. kg

3 10

1 10

1 5

0.3

Jika urutan ke 5 adalah 0.5kg, berapakah jumlah berat bagi nilai X, Y dan Z dalam g ?

Cari nilai X dalam g ?

4.

Gandum mmmmu m

Gandum mmmmu 8kg m

Sin Chan menggunakan 2/5 daripada tepung untuk membuat kuih Dorayaki. 2/10 daripada baki tepung itu digunakan oleh Nobita untuk membuat cucur pisang. Jika baki tepung itu ialah 280g. Berapakah jisim sebenar tepung gandum sebelum ia digunakan? 5.

1 daripada gandum di atas telah digunakan. 4


Berapakah gandum yang masih tinggal dalam g? Campuran satu kilogram tepung gandum, 600 g marjerin, 500 g gula dan 10 biji telur perlu untuk membuat sejenis kek. Berapakah berat marjerin yang perlu dicampurkan dengan 1.5 kg tepung gandum ?

CARA PENYELESAIAN SOALAN BUKAN RUTIN 1) x = buku, y = beg x + y =2.5kg 3x + 2y = 6.5kg 3x + 2y =6.5 3(2.5 y) + 2y = 6.5 7.5 3y + 2y = 6.5 3y 2y = 7.5 6.5 Y = 1kg X + y = 2.5 X = 2.5 y X = 2.5 1 X = 1.5kg 2) Purata = 49 70kg + G + P = 49 3 Berat P = G 5 70kg + G + (G 5) = 49 3 70 + 2G 5 = 147 G = 147 65 2 G = 41kg P=G5 = 41kg 5kg = 36 3) Urutan ke-5 = 0.5kg = 1/5kg Dengan itu nilai X,Y,Z ialah 1/10, 2/10, 4/10 Jumlah berat = 0.1kg+0.2kg+0.4kg X,YdanZ = 0.7 kg = 0.7 x 1000g = 700g 4) baki tepung = 280g 8/10 = 280g Dengan itu, 10/10 = (280(10))/8 = 350 g 3/5 = 350g 2) Berat 5 paket milo = 15kg Berat 1 paket milo = 15kg/5 = 3kg Berat 2 tin susu = 3 kali paket milo = 3 x 3kg = 9kg Berat 5 tin susu = (9kg / 2)(5) = (4.5kg)(5) = 13.5 kg SOALAN RUTIN 1) 5kg 3.5kg = 1.5kg 1.5kg x 5 = 7.5kg

3)

4) 1/4 daripada 8kg = 1/4 (8) = 2kg = 2(1000g) = 2000g

5)

5)