TEMATICA PT.

PORTOFOLIU SEMINAR (30% din nota)

1. Dimensiunea economica a consumului in cadrul institutional al protectiei consumatorului. 2. Teoriile consumatorului (teoria inovarii, teoria culturii consumatorului, teoria prospectului). 3. Bunastarea consumatorului. Drepturile si responsabilitatea consumatorului.

Se vor constitui echipe de max. 4 pers. care in timpul seminarului (14 oct., 28 oct., 11 nov.) vor lucra la cele 3 teme din portofoliu. Prezentarea temelor se va face conform unei planificari, incepand cu 25 nov. Coperta cuprins cu cele 3 teme + bibliografie, iar una din cele 3 teme sa fie studiu de caz; min. 15 pag. Prezentarea succinta a planului thematic pt. Economia consumatorului. 2 ore urs + 1 ora seminar / sapt. => 5 credite

Planul tematic 1. Introducere in economia consumatorului 2. Economia consumului si indicatori macroeconomici 3. Modelul fluxului circular al economiei consumatorului 4. Economia experientei 5. Informarea consumatorului cu probleme ale consumului 6. Tendinte cu privire la consum (perspectiva globala asupra problemei consumului)

7 oct. comportament rational (Cat costa? Care sunt caracteristicile? E ceva de care chiar am nevoie? E fiabil?) 2. capacitatea lor de a raspunde nevoilor consumatorului .consumul ca proces de consumare (ce pretuieste beneficiile pe care clientii le obtin din alocarea timpului de pt. identificam 2 categorii: 1. dintre care mentionam: . Bunurile economice reprezinta acele categorii de bunuri ce fac obiectul operatiunii de vanzare-cumparare si care pot fi produse (cu costuri de productie). o serie de consecinte asupra perceptiei) 2. Consumatorul este privit ca un individ rational ce are ca obiectiv maximizarea satisfactiei prin consumul de bunuri. se fac eforturi de atragere a potentialilor clienti. ofertantii/producatorii 2. 2013 Economia consumatorului Economia consumatorului a fost conceputa ca manifestare a unui nou tip de economie ce functioneaza in anumite structuri de piata. pot fi identificate o serie de conventii cu privire la consum. modul de ambalare si prezentare a produselor) 3. consumatorii Exista 3 nivele de experienta in care sunt angajati participantii pe piata: 1.consumul ca experienta (ce pretuieste sentimentele pe care clientii le obtin in urma actului de consum) .marimea venitului ca parte alocata de catre consummator pentru achizitia de bunuri si servicii Nevoile economice sunt satisfacute prin consumarea de bunuri economice. Astfel. recomandari personale privind experienta de consum. consum) In legatura cu participantii pe scena pietei de consum. nivelul interactiunii de tip nucleu (prin care sunt descries produsele/serviciile care pot fi cumparate in viitor si pot fi consumate) Experientele pe care le traieste consumatorul sunt generate de un dublu comportament: 1. comportament emotional (Cum arata? Cum ar putea sa ma faca sa simt ceva? Ce ar putea sa spuna despre mine?) . realitatea economica ce priveste actul de consum pune accent pe ’’trairea experientei de consum’’. Comportamentul lui rational se reflecta in urmatoarele elemente: . nivelul prezentarii (se manifesta prin intermediul canalelor de distributie. nivelul comunicarii (in aceasta situatie.nivelul pretului de piata .structura de marfuri existente pe piata. In cadrul economiei consumatorului.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful