P. 1
CONSUMATORUL ŞI UTILITATEA ECONOMICĂ

CONSUMATORUL ŞI UTILITATEA ECONOMICĂ

|Views: 1|Likes:
Published by Alex Constantin

More info:

Published by: Alex Constantin on Oct 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/16/2013

pdf

text

original

CONSUMATORUL ŞI UTILITATEA ECONOMICĂ

ECONOMIE CLASA A XI A

utilitate economica. utilitate marginala? Cum se poate maximiza satisfactia consumatorului in conditiile resurselor limitate? - .CONSUMATORUL ŞI UTILITATEA ECONOMICĂ  - Intrebari: Cum se poate caracteriza consumatorul? Ce inseamna comportament rational? Ce inseamna utilitate.

Nu se pot satisface toate nevoile.CONSUMATORUL Consumator este orice agent economic care acţionează pe piaţă pentru a-şi procura bunurile şi serviciile necesare satisfacerii trebuinţelor. de aceea trebuie sa se renunte la unele in favoarea satisfacerii altora. Acest comportament se ghideaza dupa criteriul eficientei economice Criteriul eficientei este necesar datorita caracterului limitat al resurselor.final. Costul de oportunitate reprezinta beneficiul asociat celei mai bune variante la care s-a renuntat in favoarea alternativei alese . Consumatorul poate fi – intermediar daca utilizeaza bunurile si serviciile pentru a produce alte bunuri si servicii (firmele) . Comportamentul rational al consumatorului este acela care asigura maximum de satisfactie cu minimum de cheltuieli. daca utilizeaza bunurile si serviciile pentru consumul propriu Rolul economic al consumatorului  Orientează producţia spre satisfacerea nevoilor acest rol îi conferă calitatea de “rege”.

– este influenţat de preferinţe şi nevoi – caracter subiectiv diferită de la individ la individ şi chiar la acelaşi individ în perioade diferite . Utilitatea economică = satisfacţia determinată de consumul unei cantităţi date dintr-un bun.caracter obiectiv este aceeaşi pentru toţi consumatorii.Utilitatea economică Utilitatea în sens general = capacitatea unui bun de a satisface o nevoie .este determinată numai de caracteristicile bunului .

se determină ca raport între sporul de utilitate obţinut prin creşterea cu o unitate a consumului Umg = Ut / Q = Ut1-Ut0 / Q1-Q0 Utilitatea totală este satisfacţia totală pe care o persoană speră să o obţină prin consumul unei întregi cantităţi dintr-un bun dat. Ut = Ui = Umg  . Utilitatea totală se calculează ca sumă a utilităţilor individuale sau ca sumă a utilităţilor marginale.satisfacţia obţinută prin consumarea unei unităţi ( a fiecărei unităţi) dintr-un bun. . Utilitatea marginală .FORME ALE UTILITĂŢII ECONOMICE   Utilitatea individuală .satisfacţia pe care speră să o obţină o persoană prin consumul unei unităţi în plus dintr-un bun.

dar cu o raţie descrescătoare. după care începe să scadă. utilitatea marginală descreşte.EVOLUŢIA UTILITĂŢII MARGINALE Legea lui “Gossen” sau legea utilităţii marginale descrescânde. satisfacţia descreşte progresiv până la saturare. până la un punct de maxim (= saturare). . până la 0 (când utilitatea totală este maximă). Odată cu creşterea cantităţii consumate:   utilitatea totală creşte. dar este pozitivă. se referă la faptul că pe măsură ce creşte cantitatea consumată dintr-un bun. după care devine negativă (atunci când utilitatea totală începe să scadă).

Variatia utilitatii .

Comportamentul raţional al consumatorului este acela care asigură maximum de satisfacţie în consum (maxim de efecte utile) cu minimum de cheltuieli (de efort). prin cheltuirea unui venit care întotdeauna este limitat. . Programul de achiziţii al consumatorului raţional  Programul de achiziţii trebuie să-i confere consumatorului raţional: – – cea mai mare satisfacţie (utilitate economică).EFICIENŢA CONSUMULUI ŞI ALEGEREA CONSUMATORULUI RAŢIONAL Comportamentul consumatorului reprezintă modul de a decide în urma unui raţionament.

până la epuizarea venitului. în ordine descrescătoare. fiind ales mai întâi bunul şi doza cu valoarea raportului cea mai mare şi apoi. Ex: UmgA / PA sau UmgB / PB. apoi în ordine descrescândă. iar preţurile bunurilor sunt diferite. – – În această situaţie criteriul alegerii este raportul între Umg / Preţ (pentru fiecare bun). iar preţurile bunurilor între care trebuie ales sunt egale.  Alegerea se face în funcţie de valoarea raportului Umg / P. alegând în primul rând bunul cu Umg cea mai mare. până la epuizarea venitului dat.  Venitul este limitat (dat). – în acestă situaţie alegerea se face strict în ordinea utilităţilor marginale.PROGRAMUL DE ACHIZIŢII Programul de achiziţii se realizează în două situaţii:  Venitul este limitat (dat). Raportul se calculează pentru fiecare doză consumată în parte. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->