Vellezrit Frasheri

Naim Frasheri
Naim Frashëri është autori i gjithsej njëzet e dy veprave: katër në turqishte, një në persishte, dy në greqishte dhe pesëmbëdhjetë në shqipe.

Ti Shqipëri, më jep nder, më jep emrin shqipëtar, Zëmrën ti ma gatove plot me dëshirë dhe me zjarr. Shqipëri, o mëma ime, ndonëse jam i mërguar, Dashurinë tënde kurrë zemëra s'e ka harruar.

Avdyl Frasheri
Abdyl Frashëri lindi në vitin 1839 në fshatin Frashër, Shqipëri dhe vdiq më 23 tetor të vitit 1892 në Stamboll, Turqi ishte patriot demokrat i shquar, një nga ideologët përparimtarë të Rilindjes Kombëtare dhe një nga udhëheqësit kryesorë të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, Hero i Popullit.

porsi gjumi m'nji kërthi. â' e ambël fjala e sajë. ç. porsi i ambli flladi i erës. në prag të ngjarjeve të mëdha do të çonin në fitoren e pavarësisë. U botua në Bukuresht më 1899. më1904. Siç tregon titulli. kjo vepër e plotësonte më së miri këtë mision. porsi vala e bregut t'detit.Sami Frasheri Shqipëra ç'ka qenë. porsi drita plot uzdajë. Për këtë. Më 1907 boton përmbledhjen satirike "Anzat e Parnasit". kryevepër e poezisë epike shqiptare. manifesti politik e ideologjik i saj. qi vallzon n'blerim të prillit. Porsi kanga e zogut t'verës. të kishin programin e luftës dhe të ndërtimit të shtetit të ri. Gjergj Fishta veç krijimtarisë artistike. porsi ushtima e nji tërmetit. shqiptarët duhet të ishin të përgatitur. gjuhësisë etj. Gjergj Fishta Arrin të botojë këngët e para të "Lahuta e Malcís". dhe më 1909 përmbledhjen lirike "Pika voëset". qi lmon gjit e drandofillit.është dhe ç'do të bëhet është një nga veprat madhore të Rilindjes. Duke përgjithësuar përvojën e gjeratëhershme të lëvizjes kombëtare. vepra përbëhet nga tri pjesë. . Ah! po. ngjashtu â' gjuha e jonë shqyptare. më 1913 "Mrizi i Zanave". shkëlqeu edhe në fushën e pedagogjisë e të psikologjisë sociale. porsi gjâma e rrfès zhgjetare.

Ke pasë shumë t'mira e begati. Zogu i shqyptarit gjithmonë i zoti Ka kenë për luftë e n'luftë ka dekun E dhunë mbrapa kurr s'i mbetun.porsi gazi i pamashtri. Kush te ka qitë me krye n'hi? Ti ke pas kenë një zojë e randë. Me faqe t'bardhë gjithmonë asht da . porsi fleta e Kerubinit. I ka shti dridhën gjithë Rumelisë. Ndër lufta t'rrebta gjithëkund ka ra. Pashko Vasa O moj Shqypni. edhè ndihet tue kumbue. Kur ka lidhë besën burri i Shqypnisë. Burrat e dheut të thirrshin nanë. Me varza t'bukura e me djelm t'ri. me gra të dlira. Me burra trima. Gja e vend shumë. Ti ndër gjith shoqet ke kenë ma e mira. Kur kriste pushka si me shkrep moti. ka'i bien qiellvet tue flutrue n't'zjarrtat valle t'amëshimit. ara e bashtina. Me armë të bardha. e mjera Shqypni. me pushkë ltina.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful