P. 1
Cum se face cunoscută voia dumnezeiască în om - Părintele Iosif Vatopedinul

Cum se face cunoscută voia dumnezeiască în om - Părintele Iosif Vatopedinul

|Views: 5|Likes:
Published by Zv Al
Parinti contemporani
Parinti contemporani

More info:

Published by: Zv Al on Oct 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/16/2013

pdf

text

original

Calea pocăinţei 11. Cum se face cunoscută voia dumnezeiască în om?

Părintele Iosif Vatopedinul

Prin căutarea ei stăruitoare şi prin negarea propriei noastre voi. Şi Domnul nostru a pus în lucrare jertfirea de Sine prin ascultarea desăvârşită faţă de Tatăl. Dumnezeu nu Se mişcă prin patimă sau prin greşeală, sau prin vreun gând ascuns, sau prin necunoaştere, sau prin neputinţă. Ca „Cel ce pe toate le cunoaşte înainte de naşterea lor”, îşi exprimă fără greşeală voia Sa, pentru buna întocmire şi siguranţa făpturilor, după nevoie: fie pentru unele separat, fie în întregime. Cele zidite, din pricina nedesăvârşirii firii lor limitate şi schimbătoare, ajung în conflict cu voii dumnezeiască, pentru că de multe ori cea din urma se află în dezacord cu interesele şi scopurile lor. Toate cele zidite, în calitate de lucruri cauzate, nu pot prin ele însele să înainteze spre mai bine, spre desăvârşire, fără puterea susţinătoare a Ziditorului.

9). compătimirea şi milostenia Îi sunt foarte plăcute lui Dumnezeu. 7). chiar şi a persoanelor. Conştiinţa curată şi hotărârea de a ţine cu acrivie ceea ce am hotărât şi ceea ce am făgăduit lui Dumnezeu. care este pătimaşă. ci se impune descoperirea propriei noastre greşeli şi supunerea cu credinţă faţă de Pronia dumnezeiască. prezenţa şi lucrarea fricii dumnezeieşti.18) şi dacă „şi perii capului vostru toţi sunt număraţi” (Matei 10. Faptul de a descoperi care este voia dumnezeiască va depinde de gradul propriei noastre străduinţe pentru căutarea ei. 4). ci va schimba modul lucrării stihiilor. Aceasta îi conduce pe nepricepuţi şi pe cei ce suferă de neştiinţă spre o anumită neplăcere (supărare) şi descurajare[1]. ci se schimbă – aşa cum am spus – graţie propriei noastre neputinţe. precum şi de sfatul Bisericii: „întreabă pe tatăl tău şi-ţi va da de ştire. nu-Şi va zădărnici hotărârile Sale. pentru ca să se împlinească lucrul cel mai de folos. Însă nepăsarea omenească. pană când ne va readuce în starea de echilibru. Dumnezeu însă. nu este îngăduită nici o supărare sau cârtire sau cedare. din pricina stricăciunii şi a deformării cărora ne-am supus. ce învinuire este îngăduită în părutele anormalităţi ale ticăloşiei noastre? Aşa cum descrie Apostolul Pavel: „după ce aţi început în Duh. De asemenea. de lepădarea propriei noastre voiri. neputinţa sau neştiinţa. apropie de noi mila lui Dumnezeu. . nedesăvârşită şi părtinitoare. care şi Lui însuşi îi este însuşire proprie. 30). de vreme ce „nimic nu poate scăpa Celui ce cearcă inimile şi rărunchii” (Psalmi 7. ne dă încredinţare de multe ori despre voia dumnezeiască. Voia „după bunăvoie” a lui Dumnezeu pentru firea noastră cuvântătoare este ca „toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vina” (I Timotei 2. Niciodată aceasta nu este anulată. al lucrurilor. Planurile şi hotărârile noastre se mişcă pe temeiul judecăţilor şi concluziilor noastre întrucât noi vedem atât cât ne îngăduie câmpul nostru vizual. sfârşiţi acum în trup”. provoacă o schimbare (modificare)în voia dumnezeiască. Însă. Pe baza lipsei do greşeală a voii dumnezeieşti. întreabă pe bătrâni şi-ti vor spune” (Deuteronomul 32. voia dumnezeiască se mişcă şi se transformă în spaţiul „iconomiei”. Care nu ascunde voia Sa de cei ce pun în lucrare iubirea făptuitoare. Care mai dinainte Se îngrijeşte de zidirea Sa.Această pronie făptuitoare. dacă în ambele situaţii se. Dacă „o iota sau o cirtă nu va trece” (Matei 5. de vreme ce provine de la atotdesăvârşitul Dumnezeu. este desăvârşita în firea ei şi o numim cu alte cuvinte voie dumnezeiască.

Iaşi. traducere din limba greacă şi note de Nicuşor Deciu. pentru că diavolul poate. Editura Doxologia. Dialoguri la Athos.Este bine ca omul să evite să-I ceară lui Dumnezeu să-i descopere voia Sa prin semne sensibile aşa cum fac anumiţi oameni. . să ne dea semne mincinoase şi înşelătoare. care se împotriveşte voii dumnezeieşti. din pricina acestei trufii a noastre. [1] Este vorba de o neplăcere şi o descurajare provocată de făptuirea păcătoasă a omului. 2012. Sursa: Gheronda Iosif Vatopedinul.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->