P. 1
pengurusan disleksia

pengurusan disleksia

|Views: 2|Likes:
Published by Nur Syafrida
disleksia-pengurusan
disleksia-pengurusan

More info:

Published by: Nur Syafrida on Oct 16, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/16/2013

pdf

text

original

Proses mengesan dan menyaring Diagnosis kelemahan pelajar Perancangan pengajaran dan pembelajaran .

Aspek pengurusan program Fleksibiliti/ luwes Akomodasi Advokasi .

.

 Guru yang berkesan mencipta situasi kejayaan melalui amalan empati mempunyai sifat fleksibel dan mempunyai hubungan yang rapat dengan pelajar-pelajar.  .Kamus Dewan Bahasa edisi keempat : -Boleh diubah atau disuaikan atau mudah berubah mengikut keadaan baru  Bahan yang digunakan berubah-ubah mengikut keadaan dan kesesuaian.  Tak terhad pada satu masa sahaja.

 Guru seperti ini mempunyai ciri-ciri: Menimbulkan minat pelajar Mempelbagaikan cara dan bentuk penyampaian dan sentiasa mengemas kini bahan-bahan pengajaran Sentiasa mendedahkan pelajar kepada ilmu pengetahuan yang berguna dan praktikal Ciri-ciri Menimbulkan kesedaran di kalangan pelajar bahawa pertambahan ilmu pengetahuan adalah penting Menarik dan menggembirakan .

masa yang diperuntukkan bagi satu topik tidak terhad malah mengikut tahap pencapaian murid. Masa Sesuatu pengajaran yang diajar akan memakan masa yang lama untuk murid disleksia memahaminya.   1.  .

 . boleh berubah mengikut minat dan kecenderungan murid. Bahan pengajaran tersebut hendaklah : -Bahan maujud dan dapat meningkatkan pengetahuan dan pemahaman terhadap pelajaran. Bahan pengajaran dan pembelajaran  Bahan yang digunakan hendaklah bersesuaian.2. -Bahan tersebut boleh mematang dan meluaskan pemikiran -Merangsang pelajar untuk belajar -Meningkatkan keyakinan diri -Dapat menambahkan kemahiran menggunakan alat dan kemahiran psikomotor pelajar -Memaksimukan penggunaan deria.

gred. . kemesraan. pelukan atau perhatian. aktiviti – permainan / aktiviti yang menyeronokkan). senyuman.3.pujian. minuman. bintang. Bahan peneguhan -Terdapat dua jenis peneguhan iaitu peneguhan primer(makanan. keselamatan. -peneguhan sekunder (sosial. token / simbolik – wang.

 Selain daripada itu terdapat juga peneguhan positif – rangsangan yang menyeronokkan dan peneguhan negatif – penghapusan rangsangan yang tidak menyeronokkan. .

lisan mahupun dalam matematik. tulisan. Setelah murid menguasai kemahiran. Tugasan Semasa memberikan tugasan seharusnya guru melihat kepada konsep asas iaitu untuk membetulkan kesilapan dan kecelaruan murid dalam bacaan. . tugasan bolehlah ditambah dan akhirnya bersamaan seperti mana yang dibuat oleh rakan mereka di kelas aliran perdana.   4. ejaan.

.

. Manakala menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka : Penyesuaian atau pengakomodasian yang bermaksud melakukan penyesuaian supaya sesuatu selaras.  Mengikut kamus Oxford Fajar (1989) menterjemahkan akomodasi ialah mengubah dan menyesuaikan sesuatu supaya padan atau selaras dengan sesuatu yang lain.

Bahan Bantu Mengajar Cara penilaian Aspek Bahan Belajar Persekitaran pembelajaran .

.

 Maksud: Sokongan atau untuk menyokong. Aspek-aspek advokasi: ◦ ◦ ◦ ◦ ◦ Sokongan Sokongan Sokongan Sokongan Sokongan bahan belajar bahan mengajar persekitaran luar bahan belajar  .

 Contohnya : sekiranya pelajar tidak boleh memegang pensil dengan kuat. boleh mengadvokasikan dengan meletakkan “grip” plastik atau getah pada pensel untuk mengguatkan genggaman atau pensil tripod yang mudah pegang .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->