Exercitii pentru spate si pentru scolioza in S dorsala dreapta, lombara stanga

Mers : 1. Mers pe varfuri cu bratele intinse deasupra capului. 2. Mers cu ridicarea genunchiului stang la piept. Cu bastonul la spate, bratul stang deasupra capului. 3. Mers cu bastonul la ceafa, ridicarea genunchiului drept la piept alternativ cu cel stang. Stand in picioare: 1. Se ridica ambele brate prin lateral, pe inspiratie si se coboara pe expiratie. 2. Rotari ale bratelor pe inspiratie si expiratie. 3. Rotari de umeri. 4. Arcuiri de brate unul sus, altul jos. 5. Tinand un baston in maini (sau fara baston), tinut la latimea umerilor: aplecarea trunchiului inainte cu ducerea bastonului deasupra capului, cu extensia trunchiului.

6. Tinand un baston in maini, tinut la latimea umerilor: mainile paralele cu solul si intinse din coate, se duc inspre dreapta si inspre stanga, cu revenire in fata, pe inspiratie si expiratie, iar capul face miscarea in directie contrara. 7. Mainile impreunate deasupra capului, se apleaca trunchiul usor spre dreapta si spre stanga. Miscarea nu e ampla si urmareste intinderea portiunii laterale a trunchiului.

Aceeasi pozitie: extensia trunchiului cu rasucire spre stanga si revenire in pozitia initiala. Pe genunchi : 1. Intins pe spate: 1. 10. Se repeta cu fiecare picior. Invers. Miscare mai ampla. mana dreapta la spate. . Stand cu piciorul stang asezat in fata pe o ladita. Aceeasi pozitie ducerea piciorului drept intins inapoi sprijinit pe varf. cu rasucirea trunchiului spre stanga si cu spatele in extensie. mana stanga la ceafa si dreapta la spate. 2. Stand cu piciorul stang sprijinit lateral pe un scaun. revenire in pozitie initala. Mainile prind cate un genunchi si il trag la piept. iar stanga la ceafa: indoirea trunchiului spre dreapta cu mentinerea pozitiei 5 secunde si revenire. extensia spatelui si revenire. Mana dreapta in sold. Aceeasi pozitie: rasucirea trunchiului spre stanga cu mentinere 5 secunde si revenire. mana stanga intinsa se duce inspre dreapta. Indoirea trunchiului spre dreapta cu arcuire si revenire.8. 11. 9. 12. Pe genunchi cu bastonul vertical la spate. cu mana stanga tinut de sus si mana dreapta de jos:ducerea piciorului stang inainte cu talpa pe sol.

apoi spre stanga.2. . talpile pe sol. atingand solul 5. celalalt picior se ridica cu genunchiul intins. se apleaca ambii genunchi spre dreapta. Genunchii indoiti. 4. talpa pe sol. Genunchii indoiti. se salta usor sacrul de pe pat. talpile pe sol. Idem 1. se revine pe inspiratie si se repeta. in plus. 3. Un genunchi indoit. pe expiratie se contracta abdominalii. capul se ridica el si se aduce genunchiul la frunte. mainile intinse in lateral.

cu cifoza totala pe expiratie si lordoza totala pe inspiratie. Culcat pe spate. Arcuiri ale spatelui. Bicileta cu miscari in ambele sensuri. Se ridica brat-picior opus. se ridica alternativ cate un picior intins din genunchi cat de sus posibil. inclusiv din glezna. apoi se trece in patrupedie si in pozitia cu sezuta pe calcaie. Din patrupedie. se lasa sezuta pe calcaie. Se ridica cate un brat prin lateral. 4. apoi intins pe burta.6. mainile se intind inainte. 8. 3. In patru labe: 1. revenire in patrupedie. 2. 7. se mentine cateva secunde. cu mainile intinse inainte. . privirea urmareste miscarea mainii. Ambele picioare intinse. cu mana stanga la ceafa si dreapta pe sold: ducerea piciorului stang in lateral prin alunecare pe sol si revenire. se executa o usoara extensie a spatelui.

mainile se intind inainte impreuna cu spatele. cu revenire si repetare. iar dreptul indoit la spate: extensia trunchiului cu ridicarea bratului stang si rasucire si ducerea piciorului stang in lateral. dupa care. mainile se intind inainte impreuna cu spatele.5. bratul stang inainte. Stand cu sezuta pe calcaie. Pe genunchi cu sprijin pe palme: mers inainte pasind cu mana si piciorul stang. numai spre dreapta. spatele drept. Se intind mainile inainte. 2. . Pe expiratie mainile si trunchiul coboara inainte. Mainile si trunchiul coboara inainte. dupa care mainile fac “pasi” in lateral dreapta. Stand cu sezuta pe calcaie. Revenire cu trunchiul intins inainte si se repeta. alternativ mana si picior drept. pe expiratie. se revine la pozitia verticala cu verificarea posturii spatelui. spatele drept. se mentine cateva secunde. 1-2 minute. apoi se fac ‘pasi’ cu mainile inspre dreapta. 2. fundul ramane pe calcaie. apoi revenire la pozitia verticala cu spatele drept. se mentine cateva secunde. Stand cu sezuta pe calcaie: 1. Intins pe burta: 1. Culcat cu fata-n jos. Pe saltea stand cu picioarele sub fund: 1.

2. de 10-15 ori. tinut la latimea umerilor: aplecarea trunchiului inainte cu ducerea bastonului deasupra capului. Sezand pe scaun: 1. se duce mana stanga prin lateral si inapoi spre spate. Culcat pe partea dreapta. . pe inspiratie se ridica mainile deasupra capului. Intins pe o parte: 1. cu usoare acrcuiri. revenire cu expiratie 2. 4. Culcat pe partea stanga. privirea urmareste bratul. 2. Aceeasi pozitie: indoirea trunchiului spre dreapta cu ducerea piciorului stang in lateral. 4. Culcat inainte cu bratele intinse deasupra capului: extensia trunchiului cu ridicare bratelor si picioarelor de pe sol. bratul stang in prelungirea corpului si mana dreapta pe sold: indoirea trunchiului spre dreapta si revenire. 3. Mainile la ceafa. intre picioare si se duc cat de in spate posibil. Se ridica mainile intinse si se extinde spatele. Idem. cu un rulou sub curbura dorsala. 6. Mainile intinse inainte tin amandoua un baston (sau fara baston). 5. cu o greutate in mana. mainile intinse in acelasi plan cu umerii. Culcat pe partea dreapta. iar pe expiratie se coboara mainile spre podea . bratul stang in prelungirea corpului si dreptul pe langa corp:ducerea piciorului stang in sus si coborarea lui. Stand pe scaun cu picioarele mult departate. cu un rulou sub curbura lombara. se executa ridicari ale trunchiului superior de pe saltea. Se executa lent. Ridicari brat-picior opus. Stand pe scaun cu bastonul in maini. genunchii mult indoiti. cu extensia trunchiului si inspiratie. coatele intinse inapoi. 3.

revenire cu sprijinirea talpilor pe sol. revenire cu sprijinirea bratelor pe scaun si expiratie. genuflexiuni. 2. Culcat pe masa. cu mainile la ceafa.Pe o bancheta/masa: 1. Idem. Mingea sprijinita de perete. 3. Culcat inainte cu pieptul pe o bancheta. extensii de trunchi. genunchii in sprijin pe sol. ridicarea trunchiului in extensie cu inspiratie. . membrele inferioare sustinute de o alta persoana. Mingea pe sol. cu toracele in afara. ridicarea membrelor inferioare peste orizontala extinse din genunchi. 2. picioarele pe sol. degetele se sprijina de ceafa. Cu mingea medicinala 1. bratele sprijinite pe un scaun. cu spatele sprijinit de minge. stand pe burta pe minge.

Stand cu fata la spalier. picioarele se sprijina de marginea spalierului. cu un bratul stang deasupra capului prins de spalier. cel drept la nivelul soldului. prind o treapta a spalierului. Pe inspiratie se revine si se repeta. . picioarele intinse inapoi. cu partea stanga a corpului in afara. picioarele apropiate.La spalier: 1. Stand la spalier in pozitie lateral. 2. Pe expiratie se coboara trunchiul inainte. mainile intinse in dreptul pieptului. capul e coborat in jos. se impinge trunchiul in lateral.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful