ISI KANDUNGAN

Tajuk 1.0 2.0 Pengenalan Adat Resam 2.1 Merisik 2.2 Bertunang 2.3 Akad Nikah 2.4 Bergendang Sampai Pagi 2.5 Persandingan 3.0 Penutup

Halaman 2 2 2 2-4 5 6 6-9 10

Walaupun berbeza bangsa. majlis bertunang 2 . 2. tidak semua adat Melayu adalah sama di semua tempat.0 Adat Resam 2. adat dan istiadat perkahwinan Melayu Islam masih dilaksanakan seperti perkahwinan Melayu yang lain. 2. Justeru. pihak perempuan akan menyediakan 7 dulang hantaran kepada pihak lelaki. perkahwinan yang dilangsungkan masih berpandukan adat dan istiadat perkahwinan Melayu dan Melanau yang berbangsa Islam.2 Bertunang Persetujuan pada peringkat merisik akan menentukan tarikh pertunangan setiap pasangan. Sebagai seorang yang berbangsa Melayu. Tujuan merisik dilaksanakan bagi menentukan agar gadis pilihan jejaka adalah masih dara dan bukan isteri kepada orang lain. Setelah itu. Walaupun demikian.1 Merisik Setiap adat perkahwinan Melayu akan bermula dengan merisik. Tania (pseudonim) yang telah melangsungkan perkahwinannya dengan Hairi (pseudonim) pada tahun 2006. Begitu juga dengan perkahwinan rakan saya.0 Pengenalan Perkahwinan Melayu merupakan majlis yang penuh adat dan istiadat. Sebagai membalas hantaran. Tania selamat ditunangkan dengan Hairi apabila ibu Hairi telah menyarungkan sebentuk cincin tunang ke jari manis Tania. Selesai menyarung cincin. pihak keluarga lelaki dan perempuan yang hadir dijamukan dengan sedikit makanan dan minuman. Majlis pertunangan telah diadakan di rumah Tania dan pada waktu ini pihak lelaki akan menyediakan 5 dulang hantaran kepada pihak perempuan. Tania telah berkahwin dengan lelaki berbangsa Melanau yakni merupakan salah satu etnik yang terdapat dalam negeri Sarawak ini. Begitu juga yang telah dilalui oleh Tania mengikut penceritaan beliau yakni telah dirisik oleh keluarga suami beliau sendiri sewaktu beberapa bulan perkenalan pada penghujung tahun 2005. tidak terdapat banyak perbezaan berbanding perkahwinan-perkahwinan Melayu yang lain tetapi memberikan keunikan pada adat perkahwinan dalam Malaysia apabila dua budaya bersatu.RUMUSAN 1. Tania telah bertunang dengan Hairi dengan 5 dulang hantaran oleh pihak lelaki dan berbalas 7 hantaran daripada pihak perempuan.

Rajah 1. Ibu Hairi menyarungkan cincin tunang ke jari manis Tania.0. majlis berakhir dengan kenduri makan dan minum. Rombongan lelaki berangkat ke rumah pihak perempuan dengan membawa hantaran. Setelah itu. 3 .0.akan dibawa ke rumah pihak lelaki dengan membawa balik 9 dulang hantaran dari pihak perempuan. Rajah 2.

Pihak perempuan menerima 5 dulang hantaran daripada pihak lelaki.Rajah 3.0. Pihak lelaki menerima 7 dulang hantaran dari pihak perempuan.0. Rajah 5.0. 4 . Rajah 4. Pihak perempuan dan lelaki bersama-sama menjamu selera.

majlis makan juga diadakan.2. Majlis persandingan pula diadakan pada hari seterusnya.0. Rajah 6. Tania dan Hairi sebelum diijabkabulkan. Hairi melafazkan akad nikah di hadapan saksi.0. 5 . Rajah 7. Rajah 8.3 Akad Nikah Akad nikah Tania dan Hairi telah dilaksanakan di Masjid Kampung Teh (pseudonim) dan Tania telah selamat diijabkabulkan oleh ayahanda beliau sendiri.0. Tania dan Hairi telah sah diijabkabulkan menjadi suami isteri. Selesai majlis akad nikah.

5 Persandingan Majlis persandingan Tania dan Hairi telah dimulakan di rumah Tania selaku pengantin perempuan. Pentas bermain gendang. aktiviti bergendang sampai pagi diadakan di rumah pengantin lelaki.0. Upacara tepung tawar dilaksanakan sejurus selepas kedua pengantin duduk di kerusi sanding. Dalam masyarakat Melanau. Pengantin perempuan hadir terlebih dahulu dan menunggu pengantin lelaki di pelamin. pada sebelah petang pula kedua pengantin bersanding di rumah pengantin lelaki dengan mengenakan busana tradisi kaum Melanau. Rajah 9. Majlis Khatam Quran terlebih dahulu dilakukan sementara menunggu kehadiran pengantin perempuan diandam. Kehadiran pengantin lelaki akan disambut dengan paluan kompang. Sewaktu bersanding di rumah pengantin perempuan. Selesai bersanding di rumah pengantin perempuan. Sebelum persandingan. 6 . kedua pengantin mengenakan busana Melayu bertemakan warna hijau. 2. bergendang sampai pagi merupakan adat istiadat kaum mereka untuk meraikan pengantin baru yang bakal bersanding pada pagi esoknya.4 Bergendang Sampai Pagi Sebelum persandingan.2.

Rajah 10.0. Tania berarak ke rumahnya selepas diandam di rumah Mak Andam. Rajah 11.0. 7 . Majlis Khatam Quran sementara menunggu kehadiran pengantin.

0. 8 .0. Kehadiran pengantin lelaki disambut dengan paluan kompang. Rajah 13.Rajah 12. Upacara tepung tawar.

0. Persandingan Tania dan Hairi di rumah pengantin lelaki.0. 9 . Rajah 15. Busana tradisi Melanau.Rajah 14.

saya mampu mengetahui dan memahami sedikit dan sebanyak tentang adat dan istiadat perkahwinan Melayu. telah membuka ruang minda saya berkaitan perbezaan dan persamaan perkahwinan Melayu seperti yang saya pernah selidiki secara umum dan perkahwinan Melayu sebenar yang dihadiri. setiap tatacara perkahwinan Melanau yang menganut agama Islam tidak menunjukkan perbezaan yang ketara berbanding perkahwinan Melayu yang lain. Pengalaman sendiri menghadiri perkahwinan Tania dan Hairi. Pada perkahwinan Tania dan Hairi. saya mampu mengingati semula perngalaman yang pernah saya lalui serta menghargai setiap perbezaan budaya yang terdapat dalam negara ini sekaligus menimbulkan perasaan syukur dan berbangsa menjadi rakyat yang terdiri daripada pelbagai agama.0 Penutup Masyarakat Melayu bergitu berpegang pada nilai. hanya bergendang sampai pagi dilaksanakan bagi tujuan merayakan pengantin baharu yang bakal bersanding pada pagi berikutnya. 10 . Namun demikian. Sebagai contoh.3. Perbezaan kaum juga tidak menunjukkan perbezaan yang ketara pada adat dan istiadat perkahwinan Melayu Islam. Melihat dan menghadiri situasi perkahwinan Melayu merupakan suatu pengalaman yang begitu berguna dan bermakna yakni sebagai seorang yang berbangsa Cina. bangsa dan budaya. adab dan adat yang sehingga kini masih diamalkan. dengan melaksanakan tugasan ini. Secara tidak langsung juga. Hairi berbangsa Melanau Islam. tetapi kedatangan agama Islam telah menyeragamkan adat dan istiadat perkahinan Melayu seperti adanya upacara akad nikah walaupun masih terdapat perbezaan dari segi budaya Melayu mengikut negeri. Walaupun sedikit sebanyak adat dan istiadat perkahwinan Melayu berkaitan dengan budaya Hindu seperti mana dijelaskan pada tugasan A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful