P. 1
26603939-Lapte-Curs

26603939-Lapte-Curs

|Views: 3|Likes:
Published by Gellert Komporaly

More info:

Published by: Gellert Komporaly on Oct 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2015

pdf

text

original

CURS 1

12.10.2009

Importanta trofico-biologica a laptelui si a produselor lactate

Def: Laptele este un produs de secretie a glandei mamare; este un produs de secretie extras printr-o mulgere completa si corecta in conditii igienice, care in final sa prezinte o incarcatura bacteriana microbiologica cat mai mica. Laptele materie prima poate fi: - integral: produs obtinut printr-o mulgere completa si corecta in conditii igienice, netratat termic si din compozitia caruia nu s-au extras sau adaugat substante straine; - standardizat: produs asupra caruia s-a intervenit prin extractia sau adaugarea compusului respectiv pana la o anumita valoare; - laptele de consum: lapte procesat asupra caruia s-a intervenit prin normalizare, tratare termica. Laptele indiferent de specie prezinta aceasi compozitie chimica numai ca componentele de vaza sunt prezente in ponderi diferite. Laptele se caracterizeaza printr-o valoare nutritiva care difera de specie, printr-o valoare de mineralizare a nou nascutilor si de demineralizare la batrani. Produsele acidofile: iaurt, lapte batut, chefir, lapte acidofil, produs in urma fermentarii laptelui de catre maia ( cultra selectionata de microorganisme: streptococus laptis, termofilus, acidofilus, laptibacilus, bulgarius, etc.) Microorganismele actioneaza asupra lactozei, prin acumulare de acid lactic ph-ul scade, cazeina din lapte precipita (laptele isi pierde consistenta si apare coagulul). Produsele concentrate – deshidratate Concentrata se realizeaza pana la o eliminare a apei in pondere de 50 -60%. La produsele deshidratate, deshidratarea consta in eliminarea apei in proportie de 93 – 95%. Concentrata : - ajuta la conservare - la transport - are un criteriu economic - se realizeaza la vana deschisa la presiune atmosferica. Deshidratate: - laptela praf are un continut in apa de 5% - se poate reliza pe valturi sau atomizare

1

Produse pe baza de proteine: Branzeturile: sunt obtinute pe baza coagularii cazeinei, coagul care se poate realiza cu ajutorul enzimelor coagulate sau a acidului lactic. Cu ajutorul enzimelor coagulante se realizeaza in prezenta ionilor de Ca, se obtine un coagul dens iar cea cu ajutorul acidului lactic se realizeaza cu pierderi de ioni de Ca. Branzeturile se pot clasifica in: branzeturi slabe (10 – 20 % grasime): laptele materie prima trebuie sa aibe un continut in grasime de 0,6%; braneturi ¾ grase – 1,6% grasime branzeturi grase – 50% grasime branzeturi crema – 60% grasime : sunt obtinute din lapte materie prima cu continut in grasime de 3,3%. Branzeturile reprezinta si o sursa de Ca, ponderea lui variaza in functie de tip: branzeturi proaspete (60 mg / % gr produs), branzeturi cu un continut de 900 – 1200 mg Ca, branzeturi tari ( obtinute din lapte de oaie – laptele materie prima are 1, 25 mgCa/ ml prod). Branzeturile proaspete sunt obtinute ca urmare a fermentatiei lactice. Branzeturile cu pasta tare, in timpul presarii sau a maturarii se poate real o pierdere de Ca. Valoarea nutritiva a laptelui si a produselor din lapte Laptele prezinta un continut ridicat in proteine. Laptele prin compozitia chimica pe care o are este situat alaturi de carne si om in varful piramidei trofice. Albumina, respectiv proteina de calitatea I, iar cazeina proteina de calitatea II. Laptele este considerat un imens vitaminic ; contine toate vitaminele variind in functie de sezon. Vitaminele contribuie la absenta si retinerea solutiei de Ca. Ponderea lor scade odata cu aplicarea tratamentelor termice. Sursa de energie: laptele contribuie la cresterea aportului energetic. Ponderea este subunitara. La branzeturi aportul energetic este mai mare aplicand valoare 300 – 400 / 1000 g produs. Laptele poate asigura necesarul de proteina in urma unui consum de 3 – 4 l lapte pe zi, cantitatea poate asigura disconfort. Avantaje: - asigura dezvoltarea organismelor - poate acoperii nevoile nutritive fara nicio tulburare in timp idelungat. Alimentele de baza au fost branza si mamaliga.

2

creatinina. vitamine.Substanta uscata este formata din macroelemente si microelemente.2009 Compozitia chimica a laptelui Din punct de vedere fizico – chimic. diferenta fiind apa. laptele este un sistem complex format din: emulsie de grasime in faza apoasa.Fosfocazeinatul poate fi usor eliminat prin simpla agitare.CURS 2 19. Cazeina: reprezinta proteina cu ponderea cea mai mare (>75%). urina. Seleniu este legat de cazeina prin legaturi foarte simple ce pot fi usor rupte. Laptele de vaca S. Azotul proteic este reprezentat de cazeina. Azotul neproteic : creatina.5%.7%). Macroelementele: proteine. 3 .2%).10. saruri minerale. Ca) cat si micro (Fe) Fosforul organic reprezentat de fosfoserina si treonina ( 90 – 95% din P organic) Ca organic este legat de gruparile COOH (carboxilice) P. laptele ca produs este format din 4 faze: 1. pigmenti.7% Proteina este alcatuita din: azot proteic (dat de fractiile cazeinice din lapte si reprezinta 95%) si azot neproteic (5%). etc. enzime.U – valoare medie ≈ 12. Ponderea cea mai mare este la lactoza 47% Grasime ≈ 3. Laptele este format din faza apoasa si substanta uscata.7% Proteina ≈ 36% Saruri minerale ≈ 0. grasa – reprezentata de grasimile din lapte ( trigliceridele) 3. este proteina care sta la baza obtinerii produselor lactate. solutii ( lactoza. lactoza. apoasa de solutie – reprezentata de lactoza. lactglobulina (3. saruri minerale si vitamine) si faza apoasa ( apa). Din punct de vedere al fizicii coloidale. coloidala – reprezentata de proteine (cazeina) 4.3%). protiozopeptone (3. proteine sub forma coloidala in faza apoasa. grasime. Fierul este legat de fosfotransferina (proteina rosie) datorita dimensiunilor foarte mici ale ei si poate fi usor preluat de organism. Compozitia chimica este idetica pentru toate speciile. saruri minerale Microelementele: vitamine. este puternic mineralizata atat din punct de vedere macro (P. Ca anorganic este intalnit sub forma de fosfocazeinat ce acopera micelele de cazeina. faza gazoasa ( reprezentata in general de CO2) 2. lactalbumina (9.

γ: α.a. poate provoca hipercolesterolemie declansata de gruparile fosfoserinice. ca urmare a fermentarii lactozei. c. Stabilizarea cazeinei este data de Kcazeina . d k – subfractie γ. b.β.Laptele. Cei organici: acidulate. grupa care impiedica saturarea acizilor biliari. Fractiile cazeinice sunt dispersate uniform in masa laptelui. Coagulul sub influenta enzimei coagulante naturale.k. Sub actiunea k – cazeinei este indepartata de fractia cazeinica α sau β.Este fractia care contine P dar este saraca in sulf. Stabilizarea cazeinei din lapte este data de submicelele cazeinice care sunt legate intre ele prin intermediul clustelelor de fosfoseriniu care la randul lor se leaga de Ca sub forma de fosfat de calciu coloidal care impreuna cu Mg si Ci contribuie la formarea stabilitatii cazeinei. Acest compus format poate fi preluat de organism si asfel se declanseaza hipercolesterolemia.β.In aceasta faza sarurile minerale devin disponibile pentru a fixa steroidele din tractusul digestiv. fractie care este incarcata negativ prin incarcarea electronilor negativi compozitia respectiva preia incarcatura electronilor. c. Hidrocitatea fractiei cazeinice este data si de fractiile cazeinice α siβ.a.prezinta ponderea cea mai mare. in prezenta sarurilor de Ca se obtine un coagul fermentativ.15% γ. pepsina) dar si sub influenta acizilor (organici si chimici). b Din punct de vedere biochimic este o fosfoglicoproteina. k contribuie la stabilizarea fractiilor cazeinice iar γ odata cu declansarea procesului de coagulare trece in zer.β.5% α si β sunt fractiile cu importanta tehnlogica.30% k. fractiile α si β sunt dezorganizate in prima faza insa dupa scurt timp se reorganizeaza sub forma unei retele tridimensionale care in prima faza datorita legaturilor slabe acestea 4 . cazeina este formata din urmatiarele fractii:α. b. din punct de vedere nutritiv. d: α. Cazeina este fractia proteica care poate coagula sub influenta enzimelor coagulante de origine animala (cheag. Obtinerea branzei are loc ca urmar3 a inchegarii laptelui si a cazeinei. Eliminarea acestui dezavantaj se poate realiza prin suprasaturarea tractusului digestiv cu saruri minerale. Fractiile prezentate sunt formate din fractii: a. Ca pondere. 50 – 55 % β. Importanta tehnologica a cazeinei Laptele de vaca este un lapte cazeinic. fractie care este situata la suprafata micelelor de cazeina α. Inchegarea cu ajutorul enzimei coagulante de origine animala In momentul in care in lapte este introdusa enzima coagulanta.Prinderea fractiei k cazeinice se realizeaza prin terminatiile acestora care pot fi hidrofile (sunt legate de apa) sau hidrofore ( sunt legate de celelalte fractii proteice). aceasta actioneaza asupra k – cazeinei si numai asupra k – cazeinei.

v al ponderii (3 – 5%). In urma fermentatiei lactozei putem intalnii 4 tipuri: 1. mulgere.coli  conditii de igiena precare. vitamina A. fermentatia butinica: este un tip de fermentatie nedorit. asigurand integritatea globulei de grasime). Coagulul este moale. fermentatia lactica: lactoza este hidrolizata in cele 2 oze 2. ce contine toti aminoacizii esenstiali in parametrii optimi: urda ( se obtine prin fierbere si filtrare).Odata cu inaintarea in timp in reteaua tridimensionala sunt preluati si ionii de Ca. de mijloc. produsul este degradat adus in faza de imposibilitate de consum. fermentatia propionica: este tipul de fermentatie intalnit la branzeturi. De la proteinele serice intalnim un produs net superior branzei. grad de ameliorare. rasa. fermentatia alcoolica: la chifir. Zona centrala este reprezentata de gliceride ce prezinta o consistenta lichida la temperatura mediului.Grasimea de lapte sta la baza obtinerii smantanii iar smantana la baza obtinerii untului.v fizico – chimic este un dizaharid format din glucoza si galactoza. 4.Lactoza este introdusa doar in lapte.p. Acest tip este intalnit la branzeturi si imprima un gust de nuca. Ponderea cea mai mare este reprezentata de trigliceride.v fizico – chimic. individualitate. individualitate. dar se poate consuma si fermantatia butirica  NH3 (balonare tarzie). periferica. Terigliceridele: esteri ai acizilor grasi cu colesterolul. Proteinele serice coaguleaza la temperatura. Gliceridele: esteri ai aczilor grasi cu glicerolul. Acest tip de coagulare este folosita la nivelul gospodariilor. grasimea din lapte prezinta 3 zone: centrala. Ca si la k – cazeina. apare in urma fermentarii lactozei de catre drojdie 3. in special prin fermentarea acesteia in cele 2 oze iar ele in acid lactic. Zona periferica este reprezentata de o membrana liporoteica ( proteina si grasime. Fosfolipidele: esteri ai acizilor grasi ci glicerolul si fingozina. 5 . Zona de mijloc este reprezentata de trgliceride si reprezinta un punct de topire mai scazut fata de temperatura medie. Glucidele sunt reprezentate de lactoza. La branzeturi putem intalnii 2 fermentatii nedorite: una imprima o balonare data de microorganismele din E.Lactoza sta la baza dezvoltarii microrganismelor. Pondera grasimii variaza in functie de specie. Inchegarea cu ajutorul acizilor organici Cu acidul lactic: acest tip de coagul are loc cu pierdere de saruri de Ca  fosfatul de Ca trece in faza apoasa.p. prezinta: hidrofila ( vine in contact cu faza apoasa) si faza interna ( vine in contact cu grasimea. Grasimea: este compusul cu cea mai mare variabilitate d. lizina). furajare.p.se pot rupe foarte usor. D. D. Pt a ajunge aici trebuie sa foloseasca o flora bacteriana propionica. Formarea retelei cuprinde si celelalte componente majore ale laptelui.

CURS 3 26. deoarece alaturi de proteinele din lapte contribuie la cresterea si dezvoltarea organelor. etc. Laptele sarac in saruri de calciu coaguleaza foarte greu sau deloc.Materiale folosite la determinare: (este distrusa prin pasteurizare) 1. 2. Cu. in lapte se intalnesc sub forma de cloruri. pierdere mai mare. Sarurile minerale: .Are 6 . fosfati. produse acidofile. din punct de vedere biochimic sunt compusi de natura proteica. cogulul obtinut dintr-un astfel de lapte este moale.Prezenta sau absenta ei reprezinta criteriul ce sta la baza identificarii prezentei/ absentei a pasteurizarii. iarna – pondere foarte mica. dar prezinta si un rol tehnologic.7% din substanta uscata. ca actiune oxideaza. amilaza. este secretata de microroganisme ( mucegaiuri) dar si de leucocite si intr-o pondere mai mica de celulele secretorii ale glandei mamare. P. fapt ce ajuta la identificarea cauzelor care au condus la nerespectarea regimului de temperatura. seragurina: in functie de culoarea pe care o prezinta proba de lapte dupa 1h de termostatare se stabileste cu aproximatie incacatura bacteriana. contine toata vitaminele cu variatii ale acestora in functie de sezon.macroelementare: Ca. Mn. in special la produsele lactate care au la baza coagularea: branzeturi. Sarurile minerale. incarcatura este mai mare.microelementare: Fe. Este distrusa la 75 ̊ C.2009 Sarurile minerale existente in lapte Prezinta un rol important nutritiv. creste consumul specific pe kg produs). Vitamina C variaza in functie de sezon: vara – masa verde. Catalaza: origine dubla. dubla ( mamara si microbiana).10. albastru de metilen: in functie de intervalul de timp in care se realizeaza decolorarea se poate stabilii in limite. oxidaze si reductaze: peroxidaza. Enzimele. enzimele pot fi: mamara. de culori vii care au o actiune catalitica. Ca origie. Peroxidaza: origine mamara. Dupa tipul de secretie si substartul asupra caruia actioneaza enzimele pot fi impartite in: a. Sarurile de calciu sunt in lapte 0. furajare.Cu cat intervalul este mai scurt. incarcatura bacteriana. sangvina. citrati. proteaza. ponderea in lapte indica indirect incarcatura microbiana. hidrolaze si fosfataze: lipaza. Mg. lactoza. Se Biocatalizatorii din lapte Vitaminele si enzimele: Vitaminele: laptele este considerat un univers vitaminic. fosfataza. catalaza b. K . cresc pierderile tehnologice (apare fenomenul de prafuire. microbiana. tratament termic aplicat. Reductaza: origine microbiana. se prelucreaza greu. reductaza.

toate constituind un criteriu de control al pasteurizarii. produsul obtinut prezinta o perioada de consevabilitate mai mica. avem indiciu ca pasteurizarea nu s-a efectuat sau nu s-a atins pragul termic. lupin 2. Reactie pozitiva.Laptele obtinut in ultima parte a lactatiei prezinta un continut ridicat in lipaza. 7 . Imediat dupa muls ponderea CO2 – ului scade in favoarea oxigenului fapt ce impune ca determinarea densitatii sa se faca dupa 2 h. prot. in lapte ajung si elemente figurate. Gazele reprezinta 3 – 8 % din volum.o actiune de oxidare ( bactericida) caracterizata prin faptul ca aceasta descompune apa si O2. substante radioactive prin accidente 5. faza de mulsoare. propietatile tehnologice. endogeni: cei produsi de organism – lactocrom si riboflavina.Pe litru de lapte avem 70 – 80 ml gaz. Producerea de acid lactic conduce la atingerea punctului izoelectric al cazeinei si producerea coagularii. hidrolizeaza. prezenta substantei de conservare: se ascund defecte. pesticide: prin furajarea animalelor cu plante tratate si cu ajutorul apei 4. pana la aminoacizi. 2. Substante toxice sau reziduale din lapte: 1. conditii de ddepozitare si igiena Factori care influenteaza compozitia chimica a laptelui: 1. ca urmare. Lactoza: orgine microbiana.Pot fi grupati in: 1. starea de gestatie.Sunt legati de grasime. care ajung in lapte odata cu tratamentul aplicat animalului. Prezente O2 induce propietatea bactericita asupra bacteriilor anaerobe. ajungand la acid lactic. individualitate 3.Imediat dupa muls poate fi livrat la temperaturi ridicate datorita prezentei in lapte a bacteriocinelor si aglutiminelor.Aceasta ezima este inactivata la 70 ̊ C si distrusa la 80 ̊ C. are propietatea de a hidroliza lactoza in maltoza si glucoza. Fosforilaza: este prinsa in procesul de fermentare a lactozei. etc. de mediu: temperatura. antioxidanti). exogeni: produsi sintetici – catoten. pot influenta insusirile senzoriale ale laptelui.Lactocromul da o nuanta verzui – albastruie ( lapte smantanit) si riboflavina da o culoare crem. de exploatare: starea de lactatie. umiditate 2. clorofila. de intretinere: furajare 4. Anticorpii se intalnesc in colostru ( bacteriocine. substante toxice de natura vegetala: alcaloizi in plante precum pelin. 3. Lipaza: origine dubla. substante medicamentoase. de entitate: rasa. celule epiteliare In momentul in care se aplica aparatul de muls. aglutinine. xantofila Elemente figurate: leucocite. manifestand o actiune bactericida sau bacteriostatica. declanseaza la branzeturi si unde rancezirea grasimii. Pigmentii din lapte au propietatea de a asigura nuanta laptelui. specie. Proteaza: origine dubla.

Gradele de impurificare sunt clasificate in 4. gust miros. Opalescenta laptelui este data de componentele majoare ale laptelui care sunt prezente sub forma de solutii ( lactoza. specific de lapte crud.Este reprezentata de pelicula care ramane pe ambalaj. la capra – galbui. Un lapte omogenizat imbunatateste insusirile senzoriale. la bivolita si oaie – alb mat. saruri minerale. pH 8 . Consistenta laptelui trebuie sa fie fluida. dar de asemenea specific fiecarei specii. putem vorbi de lapte acidulat. Mirosul: placut. Aspect: se prezinta sub forma unui lichid omogen. Daca apar abteri de la definitie atunci avem indiciu ca laptele respectiv nu a fost transportat. Laptele de vaca este dulceag – dulceag iar laptele de oaie are substante volatile. caracteristic speciei de provenienta. pastrat in conditii de igiena si temperatura. Un lapte degresat prezinta in componenta o cantitate redusa de pigmenti.CURS 4 2. furaj. opalescent. Gradul de impurificare: ne arata indirect conditiile in care s-a facut mulsul. In functie de gradul de impurificare putem vorbi si de incarcatura bacteriana : par.11. dejectii.2009 Insusirile tehnice ale laptelui - senzoriale fizico – chimice microbiologice Insusirile senzoriale sunt insusirile care sunt puse in evidenta cu jautorul organelor de simt: aspect. date furnizate de materialele de studiu. manevrarea si pastrarea. Gustul: dulceag. La vaca: galben – crem. aciditate c. grasimi). consistenta. Nuanta este data de pigmenti care sunt legati de grasime. indiferent de specie. Culoare: alb.Nu se admite o consistenta vascoasa sau mucilaginoasa. densitate b. fara sedimente. sunt analizele care dau date exacte : a. notate de la 0 la 3: 0 – exceptional 1 – laptele prezinta in compozitie impuritati de forme si marimi diferite in nr redus 2 – laptele prezinta in compozitie impuritati de forme si marimi diferite in nr mare 3 – laptele prezinta in compozitie un numar foarte mare de impuritati dispersate uniform. dar nuanta difera. Insusiri fizico – chimice: cele care sunt puse in evidenta cu ajutorul unor aparate/ instalatii.

Acest principiu sta la baza tehnologiei moderne de obtinere a branzeturilor. l.7. f. Prezinta valoarea 2. e. iar aciditatea libera este vorba de pH. temperatura ridicata vascozitatea scade iar la temperatura scazuta creste vascozitatea. Proteina: componenta majora cu valoare tehnologica. pH-ul : aciditatea libera. j.034 g/cm Densitatea este influentata de componentele laptelui. Aciditatea: ofera informatii referitoare la starea de prospetime. 9 . b.5 la bivolita. poate fi totala.95 Proteina (1.6 – 6. Insusirile fizico – chimice pot pune in evidenta falsificarile laptelui. lactoza (1. se determina dupa 2 ore de la muls. sarurile minerale (5.oaie: 24̊ T c. de densitatea componentelor laptelui. 5 la oaie si 3. sarurile minerale 10 .92 – 0.6 – 3. determinata prin metoda Thorner. proteina grasime vascozitate punct crioscopic temperatura punct de fierbere caldura specifica conductibilitate indice refractie a. k. Densitatea laptelui este data de ponderea componentilor.vaca si capra : 15 – 19̊ T . Limite normale: .2 la vaca. g. Valoarea minima admisa la receptia laptelui este: 4. Grasimea: este componenta cu o greutate specifica subunitara: 0. ce este intre 1 si 2 este lapte falsificat. h. Vascozitate: este data de compozitia laptelui. apa valoarea 1.5) – valori supraunitare.25).d. d. valoare care este data de gruparea carboxil existenta in lapte.Daca din lapte se extrage componenta subunitara atunci densitatea se modifica.bivolita: 21̊ T . Valoarea medie a procentului de proteina pe efectuarea de analiza este 3. este influentata de temperatura. e. Este data de componenta din lapte din care gazele pot asigura 1 – 2̊ T.55). Scaderea procentului de proteina sub valoarea prezentata conduce la suspiciuni de falsificare.027 – 1. f. are o valoare slab acida (6.11̊ T.8). i. Densitatea este pusa in evidenta cu jautorul termolactodensimetrului [ρ] = g/cm Laptele de vaca prezinta o desitate de 1.Aciditatea totala asociata cu temperatura laptele coaguleaza. Densitatea este influentata si de gaze. Aciditatea totala este data si de flora bacteriana care a contaminat laptele.

94 Kcal/ gr/ grad. etc. laptele poate provenii de la animale bolnave de TBC sau s-au introdus substante straine.92 – 0. j. Daca valoarea scade.75 – 200 oHm. valoarea creste pana la 345 oHm l.555.555 avem indiciul ca laptele este falsificat cu apa.g. Caldura specifica ne ajuta la cunoasterea cantitatii de caldura necesara pentru a creste temperatura / gram si grad.) Daca valoarea creste. Punct de fierbere: 100. Daca se adauga apa 50%. lactoza. Indicele de refractie: 34 – 40 ̊ zaiss Tensiunea superficiala: 53 – 54 10 . aceasta valoare este data de compusii laptelui care se gasesc sub forma de solutie ( saruri minerale. i. Punct criscopic: laptele prezinta o valoare de -0.55̊ C. Caldura specifica : prezinta o importanta tehnologica in special in ramura stabilita pt racirea laptelui sau pentru incalzirea laptelui. Laptele prezinta o valoare de 1. Scaderea punctului de fierbere atrage suspiciuni de fals prin adaugare de apa. de la -0. in sensul ca se apropie de valoarea 0. este dat de compusii majori care se gasesc sub forma de solutie. Adaosul de apa conduce la cresterea acestei valori. Caldura specifica este subunitara: 0.

caprine: 4.9% cazeina.0.4% 5.bivolita:4.vaca: 3.5%) .vaca: 0.oaie:4.0.vaca:3.6% .7% .Grasime: .0. Bivine.oaie: 5.9% .capra: 0.8% 3.limite 2.caprine: 86.0.5% .capra:4.2% globulina.1% 4.2009 Compozitia chimica a laptelui la speciile: Ovine.5% cazeina.ovine: 6.8% .8%) .0.vaca:4.8%) 11 .0.8% cazeina.8 total(3.vaca: 3.bivolita: 7.5%cazeina.ovine: 81.3 % .5 total(4.7% .bivolita: 0.8-6.4 total( 2.vaca: 87.Proteine: . Continutul laptelui in proteine: .oaie: 0.5% albumina.2% globulina.5% .9% .limite 4-6.8% .oaie:5.8% .0.8% albumina.capra: 4.8% Datele respective sunt dupa V.1-4. Sarbulescu.capra: 4.0. Caprine Compozitia chimica a laptelui la principalelor specii producatoare de lapte: 1.2% globulina.11.limite 3.2-4.7%albumina.2% 2.1%globulina.5%) .Apa: .limite 3.bivolita: 4.CURS 5 9.8% .Lactoza: .2 total(3.7% .Saruri minerale: .6% albumina.8% .bivolita:4.

atat la obtinerea branzeturilor cat si a produselor acidofile. aciditatea: variaza in primele luni de lactatie c.Mirosul placut specific laptelui proaspat. este folosit in industrie. Gustul dulceag. Densitatea: 1. Insusirile senzoriale: culoare alb mat.senzoriale: culoarea alb mat. . asociata cu consistenta moale.5%. 12 . standardizat sau in amestec cu lapte de la alte specii. proteina: prezinta o valoare medie de 6%. nu se accepta la receptie un lapte cu impuritati. Laptele poate fi folosit integral sau stadardizat.Aspect omogen. Gustul dulceag.5 % globulina si albumina) b. substanta uscata: 17% Grasimea din laptele de bivolita are un punct de topire si solidificare mai mic decat a celei din laptele de vaca. Insusiri fizico – chimice: a. nu se admite un lapte cu nuante straine. opalescent. saruri minerale: sproximativ egal cu laptele de vaca (0. fluid. fluid.031 si aciditatea 21 ̊ T. la sfarsitul lactatiei proteina atinge un prag de 9% e.Microbiologice: laptele sa fie indem. densitatea: 1.Miros de lapte proaspat. nu se admite un miros strain de furaj. dejectii. aspect: lichid. Propietati tehnologice: . grasime: 7% ( limite 5. . 0. procentul de grasime: limite 6. caracteristic speciei bovine. omogen.034 – 1. la obtinerea produselor acidofile. in consumul direct se intalneste la nivel de stana. lapte de consum.7%. nu se admite prezenta corpilor straini. iar la sfarsitul lactatiei poate ajunge la 11 – 12 % d.8 %) d. scade ca pondere la sfarsitul lactatiei. nu se admite un gust strain.Poate fi folosit integral. proteina: 4. Untul obtinut prezinta o culoare alba.3% cazeina. Carotenul prezinta o pondere redusa in laptele de bivolita. Nu se admite prezenta corpurilor straine. medicamente. dar cu limite intre 3. Poate fi folosit singur sau in amestec.1 – 9%) c.5 – 5. lactoza: medie 4%. liber de agenti patogeni Laptele de bivolita: Ca si laptele de oaie.8% (4. placut.Laptele de oaie: Utilizare: laptele de oaie este folosit in industria laptelui la obtinerea branzei.Nu se admite gust strain. Cu cat continutul laptelui in substanta uscata este mai mare scade consumul specific de lapte / kg produs. f.fizico – chimice : a. opalescent. Substanta uscata: medie 17%. specific speciei. Untul prezinta o consistenta moale neapreciata de consumatori. la sfarsitul lactatiei poate atinge 24%.040 b.

Analizele senzoriale: aspect.continutul de grasime este mai mare decat laptele de vaca .v chimic cu laptele de mama.Miros placut caracteristic laptelui proaspat. proba coagularii cu cheag. opalescent. Propietati fizico – chimice: . Controlul calitatii laptelui la receptie La receptia laptelui. Propieteati senzoriale: alb cu tenta crem. aciditatii ( prin metoda fierberii. lapte de consum. grasimile se prezinta sub forma de globule foarte mici. fapt ce face smantanirea foarte greoaie.Laptele de capra Este apropiat d. Aspect: omogen. determinarea azotului total ( se afce cu ocazia stingerii unor litigii in lucrarile de cercetare). determinarea calitativa a contaminarii cu bacterii sporulate. mai slab decat in cazul laptelui de vaca. valoarea nutritiva este mai mare. standardizat sau in amestec. fizico chimie. analizele pot fi clasificate in: senzoriale. miros Fizico – chimice: grad de impurificare a densitatii. Utilizari: industria de procesare a laptelui. fluid. branzeturi. NBC. caracteristic speciei.substanta uscata : asemanator cu al laptelui de vaca Datorita unui continut ridicat in substanta si fractii proteice serice. determinarea procentului de grasime. gust dulceag. laptele poate fi integral. consistenta. microbiologice. Compozitia chimica este asemanatoare cu laptele de vaca. produse acidofile. este mai sarac in cazeina si bogat in albumina. identificarea laptelui mastetic. nu se admite miros strain. Microbiologice: NTG. 13 . placut. determinarea proteinei ( determinarea titruli proteic). ceea ce demonstreaza ca predomina in compozitie proteina de clasa I. prin metoda cu alcool). culoare.p.

exploatate in conditii de igiena necorespunzatoare. Prin fermentatie sunt microorganisme in care lactoza este descompusa pana la acidul butiric . deoarce contine toate elementele nutritive. Prin utilizarea de bacterii folositoare ( utile). Laptele.2009 Laptele poate fi considerat alimentul principal pentru nou – nascuti.CURS 6 Microbiologia laptelui materie prima 16. datorita substantelor nutritive poate fi considerat un mediu foarte favorabil dezvoltarii microorganismelor. Bacteriile patogene: nu se doreste prezenta acestor microorganisme in lapte deoarece prin actiunea lor produc: alterari de produs.11. dupa forma lor: a. bacterii b. laptele obtinut contine un nr redus de microorganisme. un numar foarte mare de microorganisme poate ajunge in lapte prin intermediul canalului sfarcului mamar. bruceloza. daunatoare c. mucegaiuri c. Bacteriile sporulate: microorganisme cu actiune butirica. La microorganismele patogene. Bacteriile lactice sunt grupate in functie de forma lor si actiune. 14 . omul dirijeaza procesele fermentative ale laptelui. prezenta in lapte conduce la transmiterea sau provocarea unor imbolnaviri specifice omului si animalelor (zoonoza): febra aftoasa. In situatia animalelor care sunt intretinute. dupa modul de actiune asupra producerii de lapte: a. saprofile de poluare. drojdii Bacteriile folositoare sunt utilizate in industria laptelui la fermentarea lactozei. boli cronice sau acute ale animalului ( TBC. Surse interne: afectiuni ale ugerului (mamita). Contaminarea sau sursa de provenienta a microorganismelor poate exterioara si interioara. Surse exterioare: sursa de contaminare a laptelui cu microorganisme se realizeaza in mod frecvent in timpul mulsului si dupa. stresul). Clasificarea microoganismelor: 1. Bacteriile daunatoare: temperatura de sterilizarea sau pasteurizare se stabileste in functie de temperatura. Produsul devine impropiu de consum. Chiar si in situatiile in care animalele sunt intretinute si exploatate in conditii igienice superioare. aparitia defectelor care in final conduc la scaderea valorii merceologice a produsului finit. tuberculoza. drojdii si mucegaiuri. patogene 2. folositoare b. etc. in sensul ca lactoza este descompusa in cele 2 oze si in final in acid lactic. in: sporulate. dizinteria ( diaree).

respectiv: lactobacteriacee. microderma. manevrarii. este degradat pana la acid butiric. Pentru genul leuconostoc avem: citronorum. Genul Cladosponu: provoaca branzei gust amar 15 . Mucegaiurile.Termobacterium  termobacterium lactis. Din prima categorie intalnim: saccharomices fragilus. Aceste microorgansime intra in maiaua folosita la obtinerea smantanii fermentate si a untului. gen bacilus si clostridium. lactis. . Genul Oospona: provoaca gust amar la branzeturi moi 3. Drojdiile sunt clasificate in 2 mari grupe: adevarate si false.  Familia Pseudomonacee : acestea conduc la rancezirea untului  Familia Micrococacee: conduc la alterare Drojdiile alaturi de bacteriile lactice conduc la fermentarea lactozei in acid lactic si fermentare alcoolica. acidofilus. familiile in subfamilii: streptococacee si lactobacilacee. in branzeturi: . in lapte nematurat. Intr-o maia intervin 2 fermentatii: lactica si alcoolica. bulgaricus si cremoricus intra in alcatuirea maielei de la iaurt. subfamiliile sunt clasificate in genuri: streptococacee  streptococus. Microorganisme care in urma contaminarii laptelui. datorita activitatii proteolitice. Ca reprezentanti ai genului streptococus avem: streptococus lactis. 1. Drojdiile adevarate sunt cunoscute sub numele saccharomyces. Microorganismele introduse in industria de procesare a laptelui. etc. Streptocus lactis. etc. introdus in cheag. Streptococii sunt microorganisme care se pot dezvolta la temperaturi optime de 30 – 35 ̊ C pana la 40 ̊ C si minim 10 – 15 ̊ C. helveticus. iar drojdiile false sunt cunoscute sub numele zigosaccharomices. Aceste microorganisme sunt responsabile pentru acidifiere. Din a II a categorie: torula. Torula este intalnita in maiaua de la chefir. termofilus. Grupa microorganismelor de poluare: Saprofite: au activitate proteolitica. in general cele intalnite in industria laptelui au influente negative asupra insusirilor senzoriale ale produsului finit. bulgaricus. amoniac. Enumeram:  Familia Enterobacteriacee: Eserihia. Aerobacter Aceste microorganisme declanseaza in branzeturi balonarea timpurie.Microorganismele lactice sunt clasificate in familii. Produsul finit. Genul Rizobus: conduce la deprecierea branzeturilor 4. Lactobacilus: 37 – 60 ̊ C Streptobacterium: 28 – 32 ̊ C.  Familia Bacilocee. fapt ce indica conditii de igiena precare in timpul mulsului.Bacterium  reprezentanti : lombum. Streptococus termofilus: prin definitie este un microorganism care se dezvolta la o temperatura mai mare de 40 ̊ C ( limite 40 – 48 ̊ C). conduce la branzeturi la fermentarea tarzie. paracitronorum. leuconostoc . sunt responsabili cu producerea si acumularea de substante volatile. Lactobacilacee  genul propionil bacterium (ca reprezentanti: propinifreudnreichii si propionilbacterium shermanii) si lactobacilus. Genul Monilia 2.

nuanta care a denumit branzeturile cu mucegai. Faza bactericida 2. Faza acidofila: microroganismele lactice se dezvolta. 2. 3. Aceasta etapa este influentata de existenta in lapte a o serie de substante denumite aglutinine. Faza de putrefractie 1. album. Este un mucegai de suprafata. Genul Penicilinium: este singurul gen de mucegai utilizat in industria de procesare a laptelui. etc. in aceasta faza laptele poate fi livrat la o temperatura mai mare. dezvoltarea este logaritmica. Penicilinium rockford este intalnit la branzeturi cu pasta moale. Penicilinium camenberti este intalnit la branzeturile cu pasta moale. compusii obtinuti sunt de natura proteolitica – de putrefractie. pe acest suport se dezvolta o flora bacteriana cu o activitate proteolitica.5. ca urmare a dezvoltarii acesteia in lapte are loc acumularea unei cantitati mari de acid lactic. Faza bactericida: cuprinde primele ore de la muls. fapt ce in final conduce la modificarea pH – ului. obtinerea unui pH neutru. 16 . produsul final neputand fi consumat. Pe acest suport se dezvolta drojdiile. ca urmare. nobile. Fazele dezvoltarii in organism ( 4 etape): 1. Faza de putrefractie: datorita atingerii pragului la pH neutru.In aceasta etapa flora bacteriana existenta in lapte nu se multiplica si chiar numarul acesteia scade. este un mucegai de profunzime.Ca reprezentanti avem: penicilinium camenberty. lizozime. Faza de neutralizare: acidul lactic acumulat in lapte devine toxic sau mediu impropiu de dezvoltare a bacteriilor lactice. acid care declanseaza precipitarea si coagularea cazeinei. lactenine. Faza acidofila 3. 4. Pe sectiune da o nuanta albastru – verzuie. Faza de neutralizare 4. rockford. Drojdiile incep sa consume acid lactic existent in lapte.

intervalul dintre mulsori 4. mulsul se poate face de 2 ori pe zi la intervale egale. Se pot face 3 mulsori/ zi. prin mulgere se asigura si o dezvoltare a ugerului (marime + secretie) Mulgerea lapteli se poate realiza prin muls manual sau mecanic. daca se aplica un muls mecanic sa nu depaseasca 5.6 min. durata mulsului 3.extragerea laptelui . scopul fiind cresterea productiei de lapte ( 10 – 15%) dar cresc cheltuielile cu cca 20 – 30 % si a 3-a mulsoare devine neeconomica. Durata mulsului: Difera in functie de metoda. 17 . tratarea primara.asigura netransmiterea bolilor de la un animal la altul . influenteaza favorabil eliminarea laptelu din glanda mamara. organizarea zonei de colectare si transportul laptelui Mulgerea: operatia prin care se urmareste extragerea laptelui din glanda mamara. masajul 5. Ca urmare. respectarea linistii in timpul mulsului 7. Durata dintre mulsori este de 12 ore.CURS 7 23. Daca aplicam un muls manual. respectarea programului de muls Frecventa mulsului: Sinteza laptelui in glanda mamara se face ca interval de timp 16 ore. frecventa mulsului 2.daca vorbim de animalele tinere. Dupa pierderea efectului. In urma masajului se elimina ocitocina. mulsoarea sa nu fie mai mare de 10 minute. Masajul glandei mamare: Are un rol benefic. Scop: . de aceea se cere ca durata de muls sa nu depaseasca 10 minute. la nivelul celulelor epiteliale.11. pana in glanda mamara se atinge o presiune de 35 ml/ Hg. presiunea scade fata de presiunea din cisterna glandei mamare. mulgerea completa 6. Indiferent de metoda trebuie sa se respecte anumite principii: 1. Efectul ocitocinei apare dupa 30 – 60 sec de la masaj si dureaza cca 10 minute.2009 Mulgerea.obtinerea unui lapte de calitate .

vas pentru recoltarea primelor jeturi de lapte Pregatirea mulgatorului: trebuie sa-si taie unghiile. sa spele si sa dezinfecteze mainile. mansoanele trebuie sa aibe sa aibe temperaturaapropiata corpului.intalnim ocitocina si andrenalina Respectarea programului: . Filtrarea laptelui: operatia care ajuta la indepartarea impuritatilor care ajung in lapte in mod accidental.Mulsul la platfoma: colectarea laptelui are loc la tanc.Mulgerea completa: Dupa masaj se urmareste sa se extraga intreaga cantitate de lapte existenta in glanda mamara.Prin filtrare sunt indepartate doar impuritatile.Pregatirea mulgatorului Pregatirea adapostului: in timpul mulsului nu se face furajare. in momentul folosirii. sistem de site metalice. Mulsul mecanic: se aplica la nivelul fermelor cu un numar mai mare de 10 capete si este necesar ca glanda mamara sa fie prelucrata. Ne referim la toate operatiile care stau la baza pastrarii calitatii: filtrare. Pregatirea animalului: spalarea glandei mamare.Mulsul la conducta: putem intalnii sistemul la bidon dar si un transport la conducta .Prin eliminarea impuritatilor se urmareste scaderea microorganismelor din lapte. Tifonul poate fi pregatit in 4-5 straturi. ci inainte.Pregatirea animalului . Respectarea linistei: .se respecta aceeasi ora de muls Mulsul manual: se aplica la nivelul gospodariilor si fermelor mici. Filtarea cu ajutorul sitelor metalice: materialul filtrant este tot tifonul 18 . Dupa spalare se sterge cu servetel de unica folosinta. iarna – 40 ̊ C). racire. temperatura apei difera in functie de sezon ( vara – apa curenta. pastrarea laptelui. .Mulsul la bidon: pe un carut este fixat bidonul si o pompa de vidare. Deci se urmareste sa fie o mulgere completa si corecta. si apoi curatarea standului. salopeta.Pregatirea echipamentului . Pregatirea echipamentului: galeata. Tratarea primara a laptelui Se urmareste ca laptele materie prima sa-si pastreze calitatile. halat cu maneca ¾ . nu se asigura si igienizarea laptelui. Procedee: . Filtrarea se realizeaza cu un tifon. prin centrifugare. Etapele mulsului manual: .Pregatirea adapostului . Filtrarea prin tifon: aceasta metoda prezinta avantajul ca in materialul filtrant tifonul poate fi refolosit.

Se obtine un lapte cu incarcatura bacteriana foarte mica. *Racirea: rol de conservare Temperatura scazuta in primele ore dupa muls conduce la prelungirea fazei bactericide. Apa si gheata: asigura o scadere a temperaturii la 6 ̊ C in 1 ora ( 10 – 12 kg gheata la 100 ml lapte ) 3.asigura temperatura de refrigerare .peretii sa fie netezi ( interior si exterior) .sa fie confectionat din material inert . dar si un vizor de inspectie . Se aplica la laptele materie prima folosit la obtinerea ementalului.daca sunt dotate cu sisteme de agitare. Cu apa: laptele nu poate fi racit la temperatura agentului de racire.Filtrarea prin centrifugare: datorita greutatii specifice a impuritatilor. iar temperaturile mai mici de 4 ̊ C conduc la o perioada de conservare de 48 ore. acestea sunt eliminate. Apa. pe langa aplicarea tratamentului primar se face si o igienizare a ambalajelor folosite la depozitare. La unitatiile mari de preluare a laptelui. gheata si sare 4. Laptele materie prima poate fi livrat la temperaturi mai mari de 30 ̊ C in situatia in care acesta ajunge la fabrica de procesare in maxim 2 – 3 ore.are ca scop mentinerea parametrilor calitativi Tratamentul primar al laptelui se face in functie de dotarea gospodariei sau a unitatii de colectare. 19 . 2. Temperatura de refrigerare (4 ̊ C). tratamentul consta decat in filtrare.sa nu fie deformabil . Agregate frigorifice: tancuri de pastrare si tancuri de pastrare si racire. Procedee de racire: 1. Racitoare cu placi (tubulare): 5.sa prezinte vizor de control necesar pentru receptie. partea mecanica trebuie sa fie capsulata Pastrarea: . Caracteristicile tancului de racire: . rotund .sa nu prezinte colturi (deformat) : perete neted.sa asigure o temperatura constanta a laptelui pe 24 h ( 2 – 3 ̊ C) . Cantitatea de apa este este mult mai mare ( 25% lapte). asigura o prelungire a perioadei bactericide de 24 ore. Daca vorbim de unitatile unde se colecteaza o cantitate mica.

receptia cantitativa si calitativa .anexele grajdului . aciditate. are spatii pentru receptie. pastrare) Receptia cantitativa consta in inregistrarea cantitatii de lapte. situata la 50 m de primul grajd si 100 – 120 m de platforma de gunoi. Ca activitati avem: . Avand mai multe activitati si spatiile sunt mai multe. respective puncte de colectare si centre de colectare.depozitarea materialelor folosite la igienizare Receptia laptelui materie prima poate fi: de la producatori individuali.tratarea primara ( filtrare.tratare primara . Centre de colectare: Spre deosebire de punctele de colectare acestea indeplinesc mai multe activitati: . Puncte de colectare/strangere: Sunt amplasate in zona centrala a localitatilor cu un program de 2 – 2 ½ h.CURS 8 7.p.Aceasta camera o intalnim la nivelul fermelor mari ( 50 – 100 capete). prezinta un numar mare de compartimente.Spatiul este asigurat de o singura camera.receptia calitativa si cantitativa . racire. 20 . Laptaria de ferma: constructie separata.v oganoleptic. pentru depozitare. Organizarea la nivel de ferma a predarii/preluarii laptelui: La nivelul fermelor sunt amenajate spatii speciale pentru recoltare.12.p.Receptia calitativa consta in stabilirea calitatii laptelui d.v al compartimentelor avem: spatiu receptie.laptarie Camera anexata grajdului de lapte: este amenajata la unul din capetele grajdului si are rolul de a prelua laptele din grajd si asigurarea tratamentului primar. Constructia acestor puncte de strangere trebuie sa fie din materiale rezitente si usor de igienizat.Aceste spatii pot fi clasificate in: . este facuta din materiale rezistente si usor de curatat. de la societati comerciale sau din puncte de colectare. etc.spalarea bidoanelor folosite la punctele de colectare . procent de grasime). tratare primara si livrarea laptelui materie prima.Se recomanda 2 camere. igienizare. Organizarea zonei de colectare impune amenajarea de spatii destinate acestui scop.camera anexata . Camera anexata: este separata de grajd.D. fizico – chimic ( densitate.2009 Organizarea zonei de colectare Are ca scop preluarea laptelui de la producatorii particulari si de la societatile comerciale.

Adaosul de apa in lapte conduce la modificarile urmatoarelor insusiri: continutul in substanta uscata totala densitatea creste punctul creoscopic Cantitatea.u. adaos de apa: dilutie 2. D.5 apa/l lapte. apa calda.5 (d1 – d2/ d1) SUN = 0. apa industriala (pt racire). Ca dotare: instalatii. pastrarii. lumina sa fie naturala.2)(90-x/90) G – punct de grasime al laptelui 90 – s. etc. antibiotice. amestec cu lapte provenit de la alte specii 4.2G + 266. partea inferioara a acesteia sa fie la minim 2 m de panza freatica. ventilatie. Falsificarea se face cu scopul de a aduce venituri ilicite sau de a masca conditiile de igiena necorespunzatoare din timpul mulgerii. procesare. Amplasarea puturilor de apa potabila: 30 m de laptarie si 50 m de primul grajd. etc. etc. mai grasa a probei suspecte de falsificare SUN = SUT . 1m = 30 litri lapte. materialele folosite trebuie sa fie rezistente la socuri mecanice. extragere de grasime sau adaos de lapte smantanit 3. vestiare. depozitarii si a transportului si a extragerii unor componente de baza a laptelui materie prima. apa curenta. adaugarea de substante pentru corectia aciditatii 5. igienizare. negrasa a proteinei X – s. cantitate de apa 1 l lapte = 1. depozitare.Formula de calcul: Capa = 100 – (G/9.tratare primara. lapte praf.u. Falsificarile laptelui Prin falsificare se intelege modificarea constienta a compozitiei chimice a laptelui. Principalel falsificari: 1.5 (d1 – d2/ d1) G – procentul de grasime d1 – densitatea probei martor d2 – densitatea probei suspecte de fals - 21 . depozitare material. pentru corectia densitatii: adaos de azotati.v al cerintelor de arhitectura: fundatia.p. Dilutia: este falsificarea cea mai des intalnita.Spre deosebire de celelalte situatii aici intalnim si spatii de procesare. canalizare.2G + 266.%G Formulele lui Fleishman: SUT = 1.

potasiu: 150 mg. % Apa = .azot: cantitate mica.punerea in evidenta se face in laborator pe baza analizelor fizico – chimice Adaos pentru corectarea densitatii .formol 22 .0. peste 180 suspect falsificare .clorura de sodiu 100 – 150 mg / 100 cal .Determinarea cantitatii de apa adaugata in lapte se poate stabili si cu ajutorul cunoasterii punctului crioscopic al probei martor.punerea in evidenta a unui fals se face prin insamantare Adaos folosit pentru mascarea conditiilor neigienice .555 % Apa = (g1 – g2)/g1 ∙ 100 ( t1 – t2/ t1) % Apa = (S1 – S2)/ S1 ∙ 100 Extragerea de grasime si adaugarea de lapte smantanit Punerea in evidenta se face pe baza cunoasterii procentului de grasime al probei martor dar si a probei suspecte.apa oxigenata: are activitate bactericida .sodiu: 50 – 60 mg/ 100 ml . % G = (g1 – g2)/ g1 ∙ 100 +% L smantanit = (g1 – g2)/ g2 ∙ 100 Adaos de lapte provenit de la alte specii . . greutate specifica mare Cu antibiotic: .calciu: 125 mg/ 100 ml Depasirea valorii atrage dupa sine suspectarea de falsificare.sare de bucatarie .v al sanatatii .aduce la o serie de dezavantaje: in industria de procesare si d.555 – (t ∙ p ∙ s)/ .p.0.

incalzirea cu ajutorul radiatilor infrarosi. respectiv sterilizarea cu ajutorul ultravioletelor) . Metodele fizice au la baza principiul atiozei. 8. prin dezvoltarea acestora sunt eliberate enzime care conduc la modificarile senzoriale si fizico – chimice ale produsului) 7. incalzirea omica – cu ajutorul undelor de frecventa radio. chimice. au aceeasi activitate ca si cele termodurice). mecanice. incalzirea indirecta . temperatura de pasteurizare: sunt aproimativ 70 – 75 ̊ C. Stabilirea temperaturii de pasteurizare se face pe baza raportului timp / temperatura.sestoabioza: distrugerea microorganismelor cu ajutorul unei filtrari sterilizante . prezenta bacteriilor criofile (sunt microroganisme care au contaminat laptele postpasteurizare. La 75 ̊ C se distrug formele vegetative dar pot activa formle sporulate. Metode folosite: fizice. sunt microorganisme care au o rezistenta fata de temperatura de refrigerare. ambalarea: in ambalaj transparent apar oxidarea.efect joule) . 9. 23 .termoabioza (distrugerea microorganismelor cu ajutorul tratamentului termic).CURS 9 Igienizarea laptelui 14.bactougoabioza: indepartarea microorganismelor prin centrifugare Procedeele clasice de igienizare: pasteurizarea si sterilizarea Pasteurizarea: tratamentul termic prin care se urmareste distrugerea formelor vegetative si inactivarea celor sporulate. Acest procedeu este intalnit la metodele clasice. Perioada de pastrare este influentata de o serie de factori: 6. respectiv: .radioabioza (are la baza utilizarea radiatilor γ sau a electronilor accelerati. prezenta bacteriilor termodurice ( microorganisme care au contaminat laptele materie prima. prezenta enzimelor termorezistente 10.Cercetarile au aratat ca asigurarea unei temperaturi de 1 – 2 ̊ C conduce la micsorarea ritmului de dezvoltare a microorganismelor criofile. lipaza propie laptelui: conduce la degradarea produselor. respectiv pasteurizarea si sterilizarea precum si la metodele moderne (incalzirea cu ajutorul microundelor. apar modificari ale gustului si mirosului dupa pasteurizare in timpul transvazarii 11. Pasteurizarea conduce la cresterea stabilitatii laptelui ( cresterea termenului de valabilitate).Temperatura de pastrare: o temperatura ridicata (2–8 ̊ C) conduce la dezboltarea florei bacteriene criofile care modifica calitatea laptelui.atermoabioza (distrugerea microorganismelor se realizeaza cu ajutorul presiunilor inalte cu ajutorul campurilor magnetice sau cu ajutorul impulsurilor ultrascurte de lumina Metode chimice: .2009 Igienizarea laptelui are ca scop indepartarea microorganismelor atat formelor vegetative cat si a formelor sporulate.12.chimioabioza (are la baza septoabioza care foloseste substante chimice) Metodele mecanice: .

Trebuie sa se tina cond de: . 72 – 75 ̊ C.se pasteurizeaza cantitati mici . Inalta: HTST. Ca urmare. temperatura de sterilizare se face pe baza urmatoarelor aspecte: . produsele impun asigurarea de spatii frigorifice pe timpul depozitarii.rezistenta termica a microorganismelor (mezofile. termofile) si de temperatura de pastrare a produsului finit .9% Sterilizarea:procesul termic prin care se urmareste distrugerea formelor vegetative si sporulate existente in lapte.rezistenta la temperatura a celui mai patogen microorganism .este o metoda discontinua 2.efectul temperaturii asupra vitezei de distrugere a microorganismelor 24 .se pot pasteuriza cantitati mari de lapte . Acest tip de pasteurizare este destinat la tehnologia de procesare a laptelui in branzeturi. Metode de pasteurizare: 1. respectiv de coeficientul de temperatura Q10 care indica de cate ori creste viteza de reactie a temperaturii asupra compusilor laptelui la o crestere cu 10 ̊ C. Datorita faptului ca se asigura o temperatura joasa.sterilizarea compusilor cu pasteurizarea asigura o stabilizare a produsului finit pe o perioada mai mare de timp .Daca la pasteurizarea pentru depozitarea produsului finit este necesara o retea de refrigerare . pasteurizarea sa se faca in absenta oxigenului.forta de munca .urmarirea pragului la care apar modificari la nivelul compusilor laptelui ca urmare a modificarii temperaturii Conditii minime pe care trebuie sa le asigure pasteurizarea: temperatura uniforma. 12 – 15 sec.pasteurizatorul poate fi instalat intr-un sistem conyinuu . Avantaje/Dezavantaje: . Avantaje: . Stabilirea regulior de sterilizare se face in functie de: .insusirile laptelui nu sunt modificate . ca urmare.la demontare sunt pierderi mari de lapte .la demontarea fiecarei placi I se rupe garnitura Pasteurizarea: distrugerea microorganismelor nu se face in pondere de 100% ci 99. insusirile senzoriale ale laptelui nu sunt modificate. in cazul sterilizarii produsul finit poate fi pastrat la temperatura mediului.igienizare . Stabilirea regimului de sterilizare este determinata de legea Q10. 30 – 35 min Pasteurizarea joasa se relizeaza la vane deschise.mentinerea la temperatura de pasteurizare se face in serpentine Dezavantaje: . Joasa: temperatura 63 – 65 ̊ C.Pasteurizarea duce la cresterea stabilitatii laptelui pe un interval de timp dar nu la infinit.se poate regla cantitatea de lapte prin marirea sau micsorarea placilor de pasteurizare .

distrugerea formelor vegetative: de 11 – 25 ori Din valorile prezentate anterior se trage concluzia ca viteza de reactie a coeficientului Q10 este mult mai mica in cazul reactiilor chimice.efectul temperaturii asupra calitatii senzoriale si nutritive ale laptelui Cercetarile efectuate prezinta urmatoarele valori ale Q10: 1.. enzimatice. 25 . pentru reactiile de oxidare: o crestere de 3 – 6 ori 3. distrugerea sporurilor: de 5 – 6 ori 4. pentru reactiile chimice si enzimatice: o crestere de 2 – 3 ori 2. de oxidarea compusilor cu formele vegetative.

legaturi care in urma tratamentului termic sunt scindate si duc la formarea legaturilor S-H. α lactoglobulina . Ca urmare nu se modifica masa moleculara a cazeinei.Odata cu cresterea temperaturii peste prag. tertiale sau cuaternare a micelilor de cazeina fara a rupe/ a scinda legaturile covalente sau peptidice existente. fractii cazeinice β Lactoglobulina: fractia serica cea mai sensibila. enzime) I.fractii serice a. gaze. Denaturare: reprezinta fenomenul de modificare a structurii secundare.01. Totalul de proteine este alcatuit din: 1. azot neproteic Clasificarea fractiilor proteice existente in lapte in functie de sensibilitatea la tratamentul termic: 1.La aceatsa temperatura capacitatea hidrofoba este maxima . Agregare: interactiunea dintre 2 proteine Coagulare: agregarea intamplatoare dintre 2 proteine denaturate Flocurare: fenomenul coloidal guvernat de forte de atractie van de waals sau de respingere electrostatica. saruri minerale. la temperatura de 60 – 65 ̊ C incepe sa se denatureze. proteinele laptelui prezinta o stabilitate.2010 Influenta tratamentului termic asupra componentelor majore ale laptelui (proteine. 26 .Este posibil datorita unui strat dublu electric ce inconjoara micela de cazeina.Modificarea de structura declanseaza modificari fizico – chimice a componentei. azot proteic: . proteinele laptelui incep sa se denatureze.grasime. Stabilitatea: este data de fortele de respingere electrostatice dar si de forte hidrofobice date de grupare. este complet denaturat.CURS 10 25. Denaturarea este data de prezenta legaturilor S-S.Pana la 60 – 65 ̊ C.fractii cazeinice 2. Asupra proteinei din lapte Pentru a intelege tranformarilor care au loc ca urmare a tratamentului termic este necesara definirea anumitor termeni . fractii serice • β Lg • α Lg 2. β lactoglobulina b. La 80 – 95 ̊ C. lactoza.

daca este supus coagularii. produs cu stabilitate termica puternica. Factori legati de compozitia chimica: .cazeina formeaza un compus stabil la temperaturi ridicate. Lapte de tip B: stabiliatea creste odata cu cresterea pH.p.prezenta Kcazeinei in special prin gruparea NH2 . etc.prezenta azotului neproteic . Fosfatul coloidal este transformat in fosfat tricalcic insolubil.saruri minerale: eliminarea sarurilor de calciu poate conduce la cresterea stabilitatii termice. . coaguleaza greu iar coagulul este moale si se prelucreaza greu.pH : variatiile pH-ului pot modifica stabilitatea termica a laptelui.Pt a stabilii capacitatea de stabilitate termica.Scaderea pH-ului se poate realiza prin formarea de acizi organici. impreuna cu βLg formeaza compus stabil. este un lapte care variaza la tratament termic 27 .ului.β Lg impreuna cu k.factori legati de compozitia chimica . compusul format se poate combina cu β Lg si formeaza βLg – αLg – k cazeina. laptele este supus unor examene de laborator iar in functie de comportamentul acestora la temperaturi ridicate se stabileste regimul termic ce urmeaza a fi aplicat ( pasteurizare sau UHT). Stabilitatea termica poate fi definita ca timpul de incalzire la 130 – 140 ̊ C pana la coagularea laptelui ( timpul de coagulare al laptelui). α Lg: comparativ cu β Lg prezinta o stabilitate mai mare la temperaturi de 90 – 95 ̊ C. Factorii care influenteaza stabilitatea termica Clasificare: .7 – 6. un laptede acest tip. eliminarea ionilor de Ca. Factori zootehnici: componentele chimice ale laptelui in functie de specia de provenienta variatiile sezoniere ala componenetelor chimice ale laptelui laptelui mastitic. Lapte de tip A: prezinta stabilitate la un pH de 6. La temperaturi mai mari de 70 ̊ C apare fenomenul cu influente negative asupra procesului tehnologic dar cu influente pozitive asupra stabilitatii: se rupe echilibrul stabilit la suprafata micelilor. In urma tratamentului termic fractiile cazeinice sunt acoperite de βLg si βLg – αLg – k cazeina. precipitatul fosfatului tricalcic.glucide reducatoare 2. la temperaturi inalte.9 3.Prin formarea produsului de protectie (βLg – αLg – Kcazeina) poate tranforma laptele din tip A in tip B.v. adaosul de citrati duce la cresterea stabilitatii termice . Laptele poate fi clasificat in: 2.factori zootehnici . Aceasta fractie. tehnologic. Fractiile cazeinice au stabilitate termica mult mai ridicata la temperaturi de peste 140̊ C.Acest fenomen duce la cresterea stabulitatii laptelui dar prezinta dezavantaje d.factori tehnologici 1.

radiatii ionizate: actioneaza asupra microorganismelor prin rupturi la nivelul AND – ului sau actiuni deteriorative asupra proteinelor si lipidelor din structura membranei si citoplasmei microorgansimelor 3. bactofugatia: indeparteaza flora bacteriana existenta in lapte cu ajutorul fortei centrifuge.temperatura de preincalzire: se aplica in special inainte de omogenizare.cazeina. Preincalzirea laptelui asigura stabilitatea termica inainte de UHT II. Acest procedeu este aplicat in Franta pentru obtinerea branzei Ementaler. 2. de azot neproteic. O) . activarea: combinatie dintre ultraviolete.temperatura de refrigerare: se dezvolta ca o flora bacteriana care are aceeasi activitate ca o flora mezofila . de aminoacizi. Factori tehnologici: .fosfataza alcalina este distrusa la 62 ̊ C in 15 min sau la 72 ̊ C in 12 sec. de zaharurile reducatoare. igienizare cu UV: actioneaza prin inactivarea unor enzime care contin grupari sulfhidrice 6. Efectul tratamentului termic asupra grasimii din lapte 1. de K.3. de fractiile proteice cu terminatia amino. se poate regla temperatura 4. N.odata cu eliminarea gazrlor sunt eliminate si substantele mirositoare.reactia de caramelizare se intensifica in functie de: temperatura si durata.la temperatura mai mare de 80 ̊ C laptele caramelizeaza . camp magnetic pulsatoriu: actioneaza prin modificari ireversibile asupra membranei 5.la temperaturi mai mari de 100 ̊ C precipita citratii din lapte V.Testul fosfatazei alcaline sta la baza verificarii efectului termic . Isi schimba consistenta 2.In urma consumului unui lapte tratat UHT. Separarea are la baza greutatea specifica.la temperaturi mai mari de 60 ̊ C sarurile de calciu solubile trec in insolubile . Efectul tratamentului termic asupra glucidelor . dezorganizeaza structura proteinelor 28 . III. VI.Este o metoda actiune bactericida 100%. Efectul tratamentului termic asupra gazelor (CO2. IV. temperatura ridicata actioneaza asupra componentei proteice existente in memebrana globulei de grasime. infrarosii si luminoase. Efectul tratamentului termic asupra enzimelor . consumatorul are senzatia ca consma un lapte semigras.In urma tratamentului termic fenomenul de migrare a globulelor de grasime spre suprafata este atenuat.peroxidaza este distrusa la 80 – 82 ̊ cateva secunde . Efectul tratamentului termic asupra sarurilor minerale . de pH.lipaza este distrusa la 85 – 90 ̊ C cateva secunde Procedee moderne: 1.

cu ajutorul microundelor: creste temperatura 9. incalzirea omica 10. efectul joule 11. igienizare prin procedee chimice: apa oxigenata sau antibiotice ( masura complet interzisa) 29 .7. procese de igienizare cu ajutorul presiunii inalte: formele vegetative si mai putin sporii sunt distruse prin formare de pori 12. actioneaza cu ajutorul unor produsi de radioliza 8.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->