zentimreváros 2005-ben kapta meg hivatalosan az Újbuda nevet.

Az, hogy ez milyen hatás sal volt fõvárosunk jazzéletére, kiderül a Varga Andreával folytatott beszélgetésbõl, aki a k elnevezett, idén kilencedik alkalommal jelentkezõ Újbuda Jazz Fesztivál egyik fõ szervezõje a MU Színházban.

- Számomra, és talán nem vagyok ezzel egyedül, nehezen áttekinthetõ, hogy ki az Újbuda Jazz F sztivál igazi gazdája. Hosszú évekig a Fonóval hármasban, az elmúlt idõben pedig az A38 Hajóv n jegyzi a MU Színház a rendezvényt.

- Anno, többek között a színház akkori mûvészeti vezetõjének, Leszták Tibornak kezdeményezésé három helyszín együtt kereste meg a XI. kerületi Önkormányzatot a fesztivál ötletével, ami a t által szponzorált és így a nevét viselõ rendezvény volt már a kezdetektõl fogva. Közösen je a fesztivál égisze alatt, de a helyszínek külön-külön szervezték a saját programjukat. Termé n a promóció is közös volt. Ez azóta is így van, illetve a Fonó három évvel ezelõtt kiszállt lebonyolításából. André Vida (fotó: Pereszlényi Erika)

- Az alap koncepció számomra úgy tûnik az, hogy a jazz kreatív, kísérletezõ vagy épp szabad z mutassátok be, ami igen erõs arculatot ad a fesztiválnak. Nem okoz nehézséget egy ennek a felismerhetõ arculatnak a megtartása úgy, hogy közben a saját preferenciáitok ne sérüljenek. ndszeresen egyeztettek a programmal kapcsolatban?

- Igen, de azért így is megtörtént, hogy több hónapos egyeztetés után mégis volt egyezés a fe n. Ezt nem mindig sikerült kivédeni, sõt néha egyszerûen valamilyen kényszer szülte megoldás t, hogy valaki több helyszínen is fellépjen - persze teljesen különbözõ formációkkal. Nincs i ierarchia a helyszínek között. A kerület kulturális bizottsága felé is mindig együtt képvisel esztivál ügyét, akik szerencsére látták benne az értéket.

- Általában háromnapos a fesztivál, fontosnak tartjátok, hogy mindegyik helyszín mindhárom es e koncerttel várja a hallgatóságot vagy elõfordul, hogy kedvezve a másik helyszínnek üresen h gytok egy-egy estét?

- Abszolút, volt is olyan, hogy a fesztivál négy napja alatt a Hajó két komolyabb eseményt r endezett meg, mi pedig többet. Most ebben az évben fordítva lesz. Az A38 idén, gondolom fennállásuk tizedik évfordulója miatt is, nagyobb szabású koncertsorozattal készül. Mi idén a agi keretünket legjobban felhasználva, kevesebb koncertet fogunk megtartani inkább, mi nt hogy a minõségben kössünk kompromisszumot. Minden évben küzdünk a légkondicionálás hiányáv mind meghatározzák, hogy mikor és mennyi koncertet tudunk megtartani.

- Újbudai lakosként azt tapasztaltam, hogy nagyon szerencsésen esett egybe a ti kezdemén yezésetek a fesztivál létrehozására és a kerület vezetésének azon szándéka, hogy egy jól komm ti fejlesztést hozzon létre.

- Így van, bár én nem vettem részt a kezdeti tárgyalásokban, de tudom, hogy ez akkor igen s zerencsés pillanat volt. Sokat változott, nehezedett azóta a független színházak és azon belü MU Színház helyzete, és sajnos Leszták Tibi sincs már köztünk. Nekünk jelen pillanatban - sz en a hajóval - ez az egyetlen kizárólag zenei projektünk. Korábban rendszeresen voltak nálu nk etno, kortárs- és improvizatív zenei koncertek (a Nagy Fül Fesztiváltól az Etno Fesztiválo és a Szünetjel Fesztiválon át az Autonóm Zónáig). Ezekre ma már sajnos egyre nehezebb a pénz apot megteremteni, ezért is ragaszkodunk végsõkig az Újbuda Jazz Fesztiválhoz. A MU Színház lapvetõ profilja persze továbbra is a kortárs színház és tánc, az elmúlt években pedig nagyon san megjelent tevékenységünkben a színházi nevelés, mi elsõsorban ezekre koncentrálunk.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful