Senarai Ikatan dan fungsi

Berikut merupakan beberapa jenis ikatan besertakan fungsi-fungsinya:

BUKU SILA

Menyambungkan dua tali yang sama besar. Mengikat bungkusan. Mengikat atau mematikan anduh.

BUNGA GETI

Menyambung dua tali yang tidak sama besar. Menyambungkan penjuru kain dengan tali seperti mengikat bendera dengan tali.

TINDIH KASIH

Menyelamatkan

orang

di

dalam

kecemasan (menaikkan atau menurunkan orang). Mengikat atau menarik kayu.

LILIT PEMATI BIASA

Mematikan hujung tali supaya hujung tali itu nampak kemas dan tidak terbuang.

SIMPUL MANUK

Mengikat tali pada batang kayu. Mengikat tail sampan atau bot semasa berlabuh.

BUNGA GETI BERGANDA Menyambung dua tali yang tidak sama besar supaya dapat digunakan dengan selamat. SIMPUL PULIH Memendekkan tali tanpa memotong.Mengikat khemah pada tiang kayu. . Menguatkan tali pada tempat yang reput dan kendur daripada putus. SIMPUL HIMPIT Menyambung dua tali yang putus. Memulakan ikatan pada kayu.

BELIT LUCUT Digunakan binatang. menara. . IKATAN SERONG Membuat jambatan. untuk mengikat bot atau Digunakan untuk turun dari atas pokok dengan menggunakan tali. gejet dan menyambung kayu. TINDIH KASIH BERGANDA Menyelamat orang dan dua tanjul itu boleh diubah untuk sesuaian orang sakit.IKATAN SERAYA Mengikat dua batang kayu/dua batang buluh yang bersilang.

SIMPUL KERUSI Diguna semasa kecemasan atau untuk menuruni/menaiki tebing. besar LILIT BALAK Mengikat atau mengheret kayu atau balak. SILANG GUNTING Membuat jambatan. SILANG TUNGKU Membuat gejet dan menyambung kayu. Untuk mencabut kayu pancang yang . menara. khas bagi mengikat yang sama tiga batang dan kayu/buluh panjangnya. gejet dan menyambung kayu. SIMPUL PASDUL Untuk membuat tangga.

.Tanjul itu dimasukkan keliling dada dengan tujuan untuk menarik sesuatu barang.terbenam terlalu dalam tanah. SIMPUL NGAH Untuk membuat tanjul (gelung) di tengah tali. Saiz tanjul ini boleh di ubah mengikut kesesuaian orang itu. Sesuai untuk pendaki bukit. SIMPUL ABAH-ABAH Untuk membuat tanjul di tengah-tengah tali. TINDIH KASIH AIR Untuk mengelakkan simpul dariapada mengetat atau mudah lucut bila ditarik dalam air.

. LILIT KACANG Digunakan untuk menganyam ranting pada rangka kayu untuk dijadikan papan seperti pemuka meja. SIMPUL TAPAK KUCING Digunakan untuk membuat gelung/tanjul pada tali supaya boleh dimasukkan takal.IKATAN PENGAIL Digunakan untuk menyambungkan dua tali yang halus/licin seperti tali tangsi.

SIMPUL BUAIAN Digunakan untuk menggantung sekeping papan seperti platform buaian. http://pengakapkumpulan61.SIMPUL RAGA Digunakan untuk menghubungkan dua tali. SIMPUL SERBAN Digunakan sebagai hiasan.com/2012/03/senarai-ikatan-dan-fungsi.blogspot.html .