PLANUL MARSHALL

Secretarul de Stat George Marshall a prezentat pe 5 iunie 1947, în discursul de la Universitatea Harvard un plan pentru reconstrucția Europei distruse de război, având drept bază ajutorul american: „În consecinţă, Europa are nevoie de un ajutor suplimentar important, dacă vrem să evităm gravele probleme economice, sociale şi politice ce vor surveni. Pentru a le remedia, trebuie să restaurăm încrederea popoarelor europene în viitorul economic al propriilor ţări şi în Europa în general. Este logic ca Statele Unite ale Americii să facă tot ceea ce le stă în putere pentru a ajuta lumea să-şi regăsească sănătatea economică normală fără de care aceasta nu poate dobândi nici stabilitate politică, nici pace asigurată. Acţiunea noastră nu este îndreptată împotriva vreuneia dintre ţări sau a unei doctrine, ci împotriva foametei, sărăciei, disperării şi haosului. Cred că inițiativa trebuie să vină din partea Europei. […] Rolul Statelor Unite este acela de a da o mână de ajutor în schițarea unui program european și sprijinire ulterioară a acestuia atâta vreme cât este cu putință.”1 Deși ajutorul era oferit întregii Europe, URSS a respins propunerea și a silit și alte state din zona ei de influență să acționeze identic, temându-se de creșterea influenței americane și de condițiile impuse, care afectau sistemul comunist. Atunci când a conceput Planul Marshall, administrația Truman a avut două scopuri economice majore. Primul a fost acela de a ajuta la recuperarea economiei europene de după cel de-al doilea război mondial. Acest scop a fost atins, iar refacerea economică a înbunătățit traiul europenilor și stabilitatea politică. Cel de-al doilea țel a fost acela de a promova cooperarea economică în rândul țărilor vest-europene. Deși țările care au beneficiat de ajutorul oferit de Planul Marshall nu au dorit să cedeze controlul asupra economiilor, în cele din urmă au fost de acord cu oficialii CECA (Administrația de Cooperare Economică) în aceea că Europa de vest avea nevoie să creeze o piață mai mare și unită pentru a atinge o creștere economică pe termen lung. În 1948 a fost creată OECE (Organizația Europeană de Cooperare Economică) cu scopul de a coordona distribuirea ajutorului american. Prin crearea CECO (Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului) și a Uniunii Europene de Plăți, țările Planului Marshall au început să-și integreze economiile în sectoare economice cheie. Tratatul de instituire CECO a avut loc la Paris (18 aprilie, 1951) și a avut în principal, două scopuri. Dincolo de
1

G.S Prentzas, The Marshall Plan, Chelsea House, New York, 2001, p.16, trad.n.

1

Una dintre ele ar fi aceea ca a creat piața unică și unitatea comercială cea mai mare din lume. prin acest tratat s-a dorit reincluderea Germaniei în Europa și reconcilierea europeană. la Uniunea Europeană au aderat trei țări: Austria. a bunurilor. În 1994. Lituania. Franța. În 1957. Portugalia (1985) și Spania (1985). De asemenea monopolurile asupra furnizării electricității și telecomunicații au fost desființate și se inaugurează o nouă politică în spațiul european – protecția mediului. Transformarea Uniunii Europene de la o înțelegere de cooperare formată din șase țări. administrarea în comun a celor două resurse – vitale în cazul unui război – făcea imposibilă o nouă stare de conflict. În acest sens va fi inființată o Agenție Europeană de Mediu. este o realizare 2 . Misiunea acestei instituții era aceea de a permite libera circulație a oamenilor. sperându-se că prin această colaborare antagonismele dintre foștii rivali. De asemenea. În 2003. Multe dintre controalele interne vamale și ale pașapoarteloe au fost reduse sau eliminate. Finlanda și Suedia. urmate de Grecia (1979). să muncească. băncile și companiile puteau face afaceri în cadrul Comunității iar rezidenții acesteia erau liberi să locuiască. a dus la extinderea unificării economice și inclusiv crearea unei monede de schimb – euro. Luxemburg. În 1992 cele 12 țări membre ale Pieței Comune au semnat Tratatul de la Maastricht. vor dispărea. în ceea ce privea problemele legale. Irlanda și Regatul Unit au devenit țări membre în 1972. la o organizație puternică formată din 27 de națiuni. Pasul cel mai important în procesul de integrare europeană. Bulgaria și România au mărit numărul țărilor membre până la 27 de state. cele șase țări care formau CECO (Belgia. făcut în urma Tratatului de la Roma a fost adoptarea Actului Unic European. afaceri externe și politica de apărare. Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului au fuzionat și. Latvia și Slovenia s-au alăturat Uniunii Europene. în special Franța și Germania. alte țări vest-europene s-au alăturat Pieței Comune. Această înțelegere a asigurat baza unei cooperări extinse la nivel oraganizațional. cunoscută îndeosebi ca Piața Comună. bunurilor și a serviciilor în interiorul granițelor celor șase țări aliminând barierele de schimb.considerentele economice. Uniunea Europeană s-a bazat pe ceea ce s-a numit cele Patru Libertăți: circulația liberă a oamenilor. Republica Cehă. a serviciilor și a capitalului. Danemarca. În urma Tratatului a luat na ștere Comunitatea Economică Europeană. Doi ani mai târziu. Cipru. dând naștere unei noi organizații – Uniunea Europeană. Estonia. Polonia. Zece ani mai târziu. Acesta a avut o mulțime de consecințe importante. În plus. Italia. Slovacia. Olanda și Germania de vest) au semnat Tratatul de la Roma. să-și deschidă conturi bancare și să obțină pensii oriunde în Comunitate.

după primirea Germaniei Federale și a Italiei.Uniunea Europeană este una dintre cele mai mărețe realizări. Recuperarea financiară în țările Europei de vest a creat stabilitate politică și o mai mare cooperare în stabilirea unei apărări militare comune. afirma că . Astfel. Planul Marshall a unit politicieni. Italia. În timp ce relația dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică se înrăutățea. Luxembourg. Olanda. La cea de-a cincizecea aniversare a Planului Marshall. Statele Unite a creat o înțelegere mai mare cu Europa de vest. Houghton Mifflin. pe 4 martie 1947 a fost semnat Tratatul de la Dunkerque. Succesele Planului Marshall au avut efecte profunde de ambele părți ale Atlanticului. fostul Cancelar German. Cei 12 membri inițiali au fost Belgia. În Statele Unite i-a convins pe decidenții politic că ajutorul economic poate fi folosit pentru a atinge scopuri ale politicii externe. De asemenea. ceea ce a dus la crearea Uniunii Europene. s-au pus bazele unui parteneriat de apărare transatlantică.Schlesinger Jr. între Marea Britanie.impresionantă. Canada. decidenți politic. Datorită propriilor interese de securitate națională. Danemarca. Această unire a țărilor din Europa de vest cu cele din estul Europei ar fi fost de neimaginat în timpul Războiului Rece. administrația Truman își dorea ca țările Planului Marshall să fie capabile de a se apăra singure. Norvegia. 2000. A Life In the Twentieth Century. a încurajat colaborarea la nivel economic. Misiunea NATO ere aceea ce de asigura apărarea comună a membrilor săi. Fran ța. Pe 17 martie 1948 s-a semnat Tratatul de la Bruxelles. Pentru că teama de renașterea pericolului militar german persists. Acesta stabilea alianța între marea Britanie și Franța împotriva unui posibil atac venit din partea Germaniei. Dea lungul celor 31 de luni de existență. trad. p.. Portugalia. În Europa. Uniunea Europei Occidentale. Franța. ce a culminat cu înființarea NATO în aprilie 1949. să rămână optimiști în cele mai întunecate vremuri și să meargă mai departe atunci când ar fi fost cel mai ușor să renunțe. prin urmare au direcționat ajutorul oferit spre programe europene de finanțare militară. în 1997. Helmut Schmidt. Acesta a stat la baza creării primei organizații de cooperare militară din Europa vestică: Uniunea Occidentală. care va deveni în 1954. Luxembourg. Regatul Unit și Statele Unite.. Le-a cerut să facă multe sacrificii.476. mai ales în Franța.n 3 . lideri de afaceri și muncitori din Europa de Vest și Statele Unite. a unit țări de pe ambele părți ale Atlanticului formând o înțelegere comună de apărare. Islanda. Belgia. nu ar fi avut loc niciodată fără Planul Marshall. Împreună au găsit răspunsurile potrivite la întrebările 2 Arthur M.”2 Țările occidentale ale Europei de vest au cooperat și la nivel militar. Olanda. ceea ce a dus la crearea NATO. New York.

oecd. 4 .3746.00.n. The Marshall Plan Speech http://www.org/document/10/0. trad. De ce anume este nevoie? Ce este cel mai bine de făcut? Ce trebuie făcut?”3 3 George Marshall.lansate de George Marshall în acea după-amiază de iunie la Cambridge..html. Massachusetts: .en_2649_201185_1876938_1_1_1_1.

n. The Marshall Plan Speech http://www.en_2649_201185_1876938_1_1_1_1. G. Arthur M. The Marshall Plan. Chelsea House.org/document/10/0. Jr. New York. trad.00. A Life In the Twentieth Century.. MUȘAT MĂDĂLINA COMUNICARE INTERCULTURALĂ 5 . 2001.html. SCHLESINGER. New York. 2000.BIBLIOGRAFIE: Bibliografie critică: PRENTZAS.S. Siteuri web: George Marshall. Houghton Mifflin.3746.oecd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful