Motivatia_4d4e56b7d7d27

MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI

MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI

CUM SĂ SARI DIN PAT ÎN FIECARE ZI ȘI SĂ FII GATA DE LUCRU, IAR LA SFÂRȘIT SĂ TE MIRI CÂTE AI FĂCUT

Hai să îţi spun ceva ce ştii deja.
________________________________________________________

“… undeva, de-a lungul timpului, te-ai schimbat, ai încetat să mai fii tu. Ai lăsat oamenii să arate cu degetul spre tine şi să îţi spună că nu eşti bun. Şi când lucrurile au început să meargă prost, ai început să te uiţi după ceva sau cineva pe care să învinuieşti… Lumea nu este tot timpul însorită şi plină de curcubeie. Lumea e un loc dificil şi plin de răutate… şi nu mă interesează cât de dur eşti, te va lovi şi te va pune în genunchi şi te va ţine acolo permanent, dacă o laşi. Nici eu, nici tu şi nimeni din lumea asta nu poate lovi aşa tare cum loveşte viaţa. Dar nu e vorba despre cât de tare poţi să loveşti ci despre cât de tare poţi să fii lovit şi să poţi merge înainte. Cât de mult poţi să cari şi să mergi înainte. Aşa se câştigă luptele. Acum, dacă ştii cât valorezi, du-te în lume şi cere ceea ce valorezi. Dar trebuie să fii dispus să fii lovit. Şi nu ai voie să arăţi cu degetul şi să spui că nu eşti ceea ce vrei să fii din cauza altora. Laşii fac asta și tu nu eşti un laş. Eşti mai bun de atât. Te voi iubi orice ar fi. Dar până nu începi să crezi în tine, nu ai o viaţă.”
(Silvester Stallone/Rocky Balboa)
________________________________________________________

Am observat că foarte mulţi oameni au probleme cu motivaţia şi am decis să creez un material despre motivaţie care să fie practic şi uşor de implementat în viaţa fiecăruia începând de ACUM. De ce? În anul 210 I.C, un general chinez numit Xiang Yu şi-a dus armata peste fluviul Yangtze pentru a ataca armata dinastiei Qin. Trupele au înnoptat pe mal iar
PERA NOVACOVICI

la slujba de atunci. Nu există nimic mai nobil şi mai frumos în viaţă decât să mori luptând pentru ceea ce crezi cu putere. în mizerie. leşinat de foame. Am început de la 0 şi nu era cale de întoarcere. la 8. Scopul nostru în viaţă Succes. să fac ce vreau eu în viaţă şi să eşuez. Îmi era groaznic de frică să dau drumul la cunoscut şi să intru în necunoscut. sănătate. Şi ghici ce? N-AM MURIT. Generalul a explicat că fără cale de întoarcere şi mâncare. Ca o să fiu sărac. glorie. la 10. ori mor. Mi-am imaginat cel mai rău scenariu. Cu toţii avem dorinţe. putere. Putem vedea întreaga varietate de obiceiuri şi motivaţii care îi împing pe oameni de la spate şi ne putem întreba: “Există ceva comun la toate acestea? Care este rostul existenţei omului pe pământ?” PERA NOVACOVICI . aveau de făcut o alegere simplă: să învingă inamicul său să moară pe câmpul de luptă. Dimpotrivă. am o viaţă mai bună decât mi-aş fi putut imagina. bani. Am renunţat la Politehnică. alţii la 6. urma să mor iar ultimul meu gând va fi: “A meritat să aleg o cale nebătută. iubire. să mă distrug?” Iar răspunsul a fost DA. Nu voi mai face nimic ca să îi mulţumesc pe alţii şi îmi voi trăi viaţa aşa cum cred de cuviinţă. Cu toţii avem anumite motive pentru care ne ridicăm dimineaţă din pat. Generalul din această poveste a ştiut să folosească la maxim energia şi motivaţia oamenilor săi de a supravieţui. faimă. Pentru că mi-am distrus orice cale de întoarcere. Unii o fac la 5 dimineaţa. cu hainele jegoase pe mine.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI dimineaţa s-au trezit în panică deoarece corăbiile lor erau în flăcări. spiritualitate. Iar fiinţa mea a început să lupte pe viaţă şi pe moarte cu provocările vieţii. într-un şanţ. indiferent de preţul pe care trebuie sa îl plătesc. la prietenii şi anturajul de atunci. distracţie şi enumerarea poate continua. la 12 sau la 14. Aşadar avem şi o primă strategie de motivare: distruge orice şansă de a putea da înapoi. linişte sufletească. Marginalizat de societate şi fără nicio şansă de a mai face ceva. prieteni. Îmi aduc aminte când am făcut cea mai mare schimbare în viaţa mea profesională şi am decis să renunţ la 5 ani de politehnică pentru a merge la facultatea de psihologie. Au sărit repede la arme însă generalul i-a oprit spunând că el a dat ordin să fie incendiate corăbiile şi să fie distruse sursele de hrană. Ori reuşesc în viaţă învăţând şi practicând psihologia. Rezultatul a fost că armata lui Xiang Yu a învins în 9 bătălii consecutive distrugând întreaga armată a dinastiei Qin.

Priveşte în jurul tău ce fac oamenii: se luptă pentru sex. vedem cum acesta a apelat la instinctul de supravieţuire al oamenilor săi şi a învins. îşi iau bijuterii. care este cel de-al doilea uriaş rezervor de energie. se îmbracă. Una din energii este cea sexuală iar alta cea de agresivitate. energii dacă vrei să le zicem. În povestea cu generalul chinez care a ars corăbiile. putem privi lumea ca pe un uriaş ritual de împerechere. Pe de altă parte. de agresivitate şi a folosit acest combustibil la maxim. sport. haine. Oamenii caută să strângă averi. − TOATE ca să atragă sexual alţi parteneri. Acestea două folosesc scopului pământesc. aparat reproductiv. fără să fac prea multă filozofie. valori mobile şi imobile. lupta pentru statut social. relaţii şi iubire. care este de reproducere şi supravieţuire. pământ. sistem nervos şi toate acele lucruri care se regăsesc la TOATE MAMIFERELE. creează şi distrug lumi − toate astea în numele iubirii. Vreau ca de la început să împărţim lucrurile în două: viaţa pământească viaţa spirituală. Pe de altă parte. Cum foarte amuzant spunea cineva. Vreau să cădem de acord că omul este şi mamifer pentru că are aparat digestiv. În toată psihologia. care va asigura supravieţuirea urmaşilor. Operaţii estetice. compasiune. Dacă putem cădea de acord asupra acestui lucru aş vrea să trecem mai departe şi să înţelegem că mamiferul om şi fiinţa spirituală om au două scopuri diferite pe acest pământ. Şi vreau să ne gândim că avem două scopuri în această viaţă. gândeşte-te ce fac oamenii pentru iubire. scriu poezii. A ştiut că unul dintre cele două rezervoare imense de energie ale omului este energia de supravieţuire. nu doar unul. se luptă PERA NOVACOVICI . Psihanaliza spune că omul are două pulsiuni. etc. creează operă de artă. Cine reuşeşte să îşi canalizeze energia sexuală în direcţia creaţiei poate schimba întreaga lume. vreau să răspundem la aceste întrebări şi să vedem paşii practici de care avem nevoie pentru a scoate maximul din vieţile ce le trăim. capabilă de iubire. Citeşte orice carte despre evoluţionism. diete. Se sinucid ca în Romeo şi Julieta. Şi în acelaşi timp vreau să cădem de acord că omul este şi o fiinţă spirituală. etc şi vei vedea. poartă războaie zece ani ca în cazul războiului Troian. maşini. Omul este uneori un animal capabil să facă foarte mult rău şi o fiinţă spirituală capabilă să facă foarte mult bine. filozofia şi istoria omenirii regăsim repetat acelaşi concept. mamifere. o fiinţă cu conştiinţa existenţei de sine.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI Ei bine. care îl împing să acţioneze. când Paris a răpit-o pe Elena.

scribd. deşi îţi dau exemple de oameni deja celebri.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI pentru resurse. din întâmplare şi după ani de suferinţe. respectaţi şi iubiţi de cei din jur. Sportivul care câştigă competiţia îşi foloseşte energia de agresivitate în mod conştient. Alege ce domeniu vrei tu: religie. Iar scopul lor a fost. majoritatea acestor oameni au avut vieţi simple ca şi copii. cea de agresivitate şi luptă şi cea spirituală pe care trebuie să o foloseşti pentru a face lumea mai bună. Motivul pentru care nu ştii să le foloseşti am să ţi-l explic mai jos. Nu sunt mai buni decât eşti tu acum. Aşadar. oamenii care rămân în istorie sunt cei care au făcut lumea mai bună prin talentele lor dezvoltate în abilităţi. diferenţa este că oamenii pot deveni conştienţi de aceste două energii şi le pot folosi pentru a face bine sau rău în mod conştient. nu uita că în viaţa pământească ai două mari energii de la mama natură: energia sexuală şi cea de agresivitate. Îţi spun asta ca să înţelegi că. Singurii oameni care au o viaţă fericită şi împlinită pe acest pământ sunt cei care îndeplinesc această misiune. afaceri. Sigur vei găsi această caracteristică comună. Am să îţi povestesc mai jos cum mi-am descoperit pe rând aceste trei rezervoare de energie. Dacă energia sexuală şi de agresivitate o regăsim şi la animale la fel de bine cum o găsim şi la oameni. Am să îţi povestesc cum le PERA NOVACOVICI . să vorbim un pic şi despre fiinţa spirituală om. Înainte să trecem mai departe. Există un singur scop pe acest pământ pentru noi toţi: SĂ FACEM LUMEA DIN JUR MAI BUNĂ FOLOSINDU-NE DE TALENTELE NOASTRE ÎNNĂSCUTE. SĂ FACĂ LUMEA DIN JUR MAI BUNĂ. Cea sexuală. ştiinţă şi vei vedea că doar oamenii care fac lumea mai bună rămân în istorie. ai trei mari rezervoare de energie. zilnic. sport.com/doc/970872/Personalitate-Alfa-Descoperati-vocatia Ia orice om celebru şi legendar şi priveşte cum a făcut el lumea mai bună. cu relaţii împlinite. Dacă am stabilit că scopul omului ca mamifer pe acest pământ este reproducerea şi supravieţuirea. Omul beat care loveşte în cap cu o sticlă o persoană într-un bar şi face 15 ani de puşcărie îşi foloseşte această energie în mod inconştient şi dăunător. Diferenţa stă în cât de conştient eşti de cele două energii. toate astea pentru a dobândi un statut social care apoi să fie transmis urmaşilor. Aşadar. Doar că şi-au descoperit talentele şi au muncit întreaga viaţă ca să îşi antreneze aceste talente. Un întreg material despre cum să îţi descoperi vocaţia şi să îţi dezvolţi abilităţile ai la http://www. Oamenii bogaţi material. Bill Gates a adus un calculator în majoritatea caselor de pe planeta noastră. să vedem care este scopul finit spiritual om pe acest pământ. muzică. De exemplu.

calitatea vieţii noastre scade încet dar sigur. Singurul obstacol în calea dezvoltării omenirii este atenţia. peste tot avem foarte multe opţiuni iar rezultatul e că în loc să ne creştem calitatea vieţii. pe când cantitatea de informaţie creşte în mod exponenţial. Şi ajungem la bătrâneţe să vedem că putea să facem atât de multe şi nu am făcut de fapt NIMIC. Din această cauză. Ce sunt reclamele? Modalităţi de a atrage atenţia oamenilor. Toţi avem doar o anumită cantitate de atenţie. din nou. Am ajuns să avem atât de multe alegeri la dispoziţie încât nu mai ştim ce să alegem şi preferăm să amânăm decizia şi să aşteptăm să se întâmple ceva în timp ce viaţa se scurge pe lângă noi iar noi uităm să o trăim. cu atât scade capacitatea noastră de a face un lucru bine şi.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI folosesc azi ca să am rezultate constant bune în ceea ce fac şi cum să îţi pui și tu aceste trei rezervoare la treabă. Există o poveste cu măgarul lui Buridan care se afla la o distanță egală de o găleată cu apă şi una de fân. la oameni. Se vorbeşte în mediile economice că resursa cea mai preţioasă pe acest pământ devine ATENŢIA UMANĂ. care este limitată. ne-o scădem. Aşa e în toate aspectele vieţii. În Japonia există un fel de bancomate care dau suc pe gratis celor care sunt dispuşi să privească reclame timp de câteva minute. PERA NOVACOVICI . Rezultatul? A murit de foame şi de sete pentru că nu a ştiut ce să aleagă prima oară. la scopuri. Nu alegem nimic. LIPSA DE CONCENTRARE Ştii că cea mai preţioasă formă de energie a minţii tale este puterea de concentrare? Fiinţa umană este singura de pe pământ care poate să îşi focalizeze mintea pe un singur lucru şi să îşi păstreze concentrarea pe o perioadă îndelungată de timp. Cu cât scade puterea noastră de concentrare. PARADOXUL ALEGERILOR Când avem foarte multe alegeri se întâmplă ceva interesant. De ce ne pierdem motivaţia şi atenţia? Trăim în era atenţiei. puterea noastră de concentrare SCADE. Există patru mari motive pentru care oamenii îşi pierd puterea de concentrare şi motivaţia. Gândeşte-te numai câţi bani se plătesc de către corporaţiile mari pentru reclame. Mai sus am vorbit că trăim în era atenţiei şi că totul în jurul nostru este o bătălie pentru a ne atrage atenţia. De la informaţie la obiecte. Puterea de concentrare însă trebuie antrenată.

ci mai rele. VALUL DE ÎNTRERUPERI Email. Volumul de cărţi. Să fim atenţi ce informaţii digerăm şi să lăsăm deoparte materialele care nu ne folosesc. Simptomele de neatenţie: ignoră detaliile greşeşte din neglijenţă îşi menţine cu greutate concentrarea la lucru sau la joacă pare să nu asculte atunci când cineva i se adresează direct nu respectă instrucţiunile nu termină ceea ce a început are dificultăţi în a-şi organiza sarcinile şi activităţile evită activităţile care necesită efort intelectual susţinut pierde lucruri de care are nevoie este distras de zgomote exterioare este uituc în activităţile lui Simptomele de hiperactivitate-impulsivitate: ➥ Hiperactivitatea aleargă sau se caţără atunci când nu ar trebui vorbeşte excesiv se agită sau se foieşte trebuie să se ridice de pe scaun are dificultăţi în desfăşurarea activităţilor de timp liber nezgomotoase este în mişcare. telefon. filme. Acest stil de viaţă în care permitem permanent să fim întrerupţi de ceva sau de cineva în loc să ne crească puterea de muncă şi concentrare. radio. Şi lucrurile nu se anunţă mai bine în viitor. informaţie creşte exponenţial iar creierul nu poate evolua aşa rapid. parcă ar fi animat de un motor ➥ Impulsivitatea răspunde înainte ca întrebările să fie complete are dificultăţi în a-şi aştepta rândul întrerupe sau deranjează alte persoane PERA NOVACOVICI .MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI BOMBARDAMENTUL INFORMAȚIONAL Creierul uman nu poate procesa uriaşa cantitate de informative cu care este bombardat. Singura soluţie ca să rămânem întregi la minte şi să reuşim să ne atingem visurile este să devenim foarte selectivi în alegerile noastre. divertisment. ne-o scade până la punctul la care ajungem să suferim de “ADHD” (înseamnă deficit de atenţie/tulburare hiperkinetică şi este una dintre cele mai frecvente afecţiuni comportamentale întâlnite la copii şi adolescenţi). De 10 ori pe minut se întâmplă ceva care necesită atenţia noastră. televiziune. internet. educaţie.

Să ştii ce şi cum să mănânci. E important să ştii ce pasiuni ai şi să le practici. cu cine vrei să ai relaţii de prietenie. Însă există o altă mare problemă. nu să faci din toate câte ceva şi nimic bine. PARADOXUL ALEGERILOR E foarte important să îţi restrângi aria de alegeri. de iubire. atunci pornografia este vocaţia ta în viaţă. Nu există contraindicaţii la masturbare decât dacă o faci în exces. Un exerciţiu excelent este să aprinzi o lumânare şi să îi priveşti flacăra timp de 20 de minute pe zi. nu o să încep să îţi spun că o să orbeşti dacă te masturbezi. Pe internet fi selectiv cu informaţiile pe care le digeri. Dacă tu ţi-o consumi în faţa unui monitor privind filme porno şi masturbându-te de 3 ori pe zi. Pe de altă parte. dormind într-un pat tot de la părinţi într-o cameră pentru care nu plăteşti pentru că plătesc părinţii şi eşti rupt de oboseală şi lipsit de motivaţie în fiecare zi. E important să ştii din ce anume vrei să faci bani. fără să îţi muţi privirea. În timp vei observa rezultate excelente. să munceşti la tine ca să devii o persoană mai atrăgătoare. Acesta este pericolul pornografiei asupra motivaţiei tale. E foarte important să îţi concentrezi toată energia asupra acestor lucruri şi să le laşi pe celelalte deoparte. ai să ajungi o legumă tristă. Unul din scopurile omului este reproducerea şi dacă tu îţi consumi energia asta pe scaun sau în fotoliu. Stai liniştit. E important să ştii în ce domeniu sunt talentele tale ca să poţi să le educi. LIPSA DE CONCENTRARE E foarte important să îţi educi mintea şi puterea de concentrare. de unde o să mai ai energie şi motivaţie să cunoşti persoane noi. Ţi-am spus mai devreme că energia ta sexuală este unul din marile rezervoare de energie pe care le ai. BOMBARDAMENTUL INFORMAȚIONAL Încearcă să reduci cantitatea de informație pe care o primeşti în fiecare zi.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI PORNOGRAFIA O foarte mare problemă în scăderea motivaţiei o reprezintă pornografia. să cauţi să ai relaţii fericite şi împlinite? Nu vei mai avea motivaţie şi nici energie pentru NIMIC în această viaţă. S-ar putea să nu mai ai chef de nimic şi ţi-ai aruncat viaţa la gunoi. PERA NOVACOVICI . Renunţă la televizor şi foloseşte internetul. de afaceri. succesul necesită să faci toate aceste cinci lucruri de mai sus INVERS. ce sport să faci şi ce material educaţional să studiezi. Dacă vrei o viaţă în care eşti un parazit care trăieşte mâncând ce îi dau părinţii.

paradigma islamismului.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI VALUL DE ÎNTRERUPERI Nu mai răspunde la telefoane şi emailuri decât în anumite ore pe care le desemnezi tu. etc. ________________________________________________________ i Pas de acțiune: Vreau să îţi ofer 6 paradigme pentru a deveni o persoană mai motivată. Ce anume este motivaţia? În dicţionar avem următoarea definiţie: “MOTIVÁȚIE. O paradigmă este un stil de gândire. să te deranjeze şi să vină peste tine cu problemele lor. PERA NOVACOVICI .” Totuşi nu este o definiţie suficientă. motivation. Din punctul meu de vedere. pe care am să ţi le explic în rândurile ce urmează. Nu mai lăsa pe toată lumea să te sune. spiritualitate sau orice altceva. bani. La fiecare om cantitatea de energie folosită din aceste trei rezervoare variază iar în continuare vreau să îţi arăt 6 modele prin care poţi să îţi foloseşti toate cele trei rezervoare de energie.f. s. Din fr. Aşa cum am zis mai sus. avem cele două rezervoare de energie pământească. ________________________________________________________ Paradigma 1 a motivaţiei – morcov sau băț Studiile pe tema motivaţiei spun că 50% din oamenii de pe planetă sunt motivați de lucrurile pe care şi le doresc. În orice lucru de care abuzăm riscăm să ne pierdem. Totalitatea motivelor sau mobilurilor (conștiente sau nu) care determină pe cineva să efectueze o anumită acțiune sau să tindă spre anumite scopuri. Motivaţia este o energie şi toţi simţim o anumită energie când suntem motivați să facem ceva. Tot timpul vei fi la dispoziţia celor din jurul tău. Asta înseamnă că aleargă după morcov. În motivaţie am găsit șase astfel de paradigme. Motivaţia este cea care ne trezeşte voinţă la viaţă. Succes. PORNOGRAFIA Încearcă să păstrezi acest capitol în limitele decente. În religie avem paradigma creştinismului. Păstrează-ţi energia vitală pentru lucrurile care contează cu adevărat în viaţă. motivaţia este acea scânteie care aprinde rezervoarele noastre de combustibil. motivații. cea sexuală/de agresivitate şi cea spirituală. Preţul pe care îl plăteşti este că vei avea o calitate a vieţii scăzută pentru că nu vei face nimic pentru tine şi nici pentru cei din jur. iubire.

Cea intrinsecă este ceea ce ne motivează din interior. recompensele în bani nu cresc motivaţia ba chiar o SCAD! Ce înseamnă asta? Pentru secolul 20. sărăcie. Să simţi că lucrurile din viaţa ta actuală nu sunt ceea ce vrei şi îţi doreşti cu mult mai mult. 50% din oameni sunt motivați când sunt puşi în situaţia de a obţine ce vor iar 50% vor fi motivați când ştiu că o suferinţă se abate asupra lor. Şi este de foarte multe ori folosită greşit. PERA NOVACOVICI . Înainte de asta însă mai avem 5 strategii motivaţionale. Dacă suferinţa este cea care te motivează cel mai mult. când majoritatea muncii mecanice e făcută de maşini. De exemplu. banii te vor motiva să faci acea treabă mai productiv. Chestia cu recompense în bani ca să faci ceva funcţionează doar pentru sarcini MECANICE şi RUTINĂ.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI Alţi 50% din oameni sunt motivați de lucrurile pe care NU le vor. Paradigma 2 – autonomie . Partea interesantă acum urmează. vei face sarcina asta mult mai bine decât dacă nu primeşti nimic. De exemplu bani. măiestrie şi scop Am urmărit pe TEDtalks o prezentare a lui Dan Pink despre motivaţie în care zice aşa: teoria cu morcovul şi băţul este doar o parte a motivaţiei. Motivatorul necesar în secolul 21 sunt de fapt 3: AUTONOMIE. calculatoare. Aşadar. Suferinţă. E important să simţi SUFERINŢA pentru că doar astfel eşti motivat. dacă îţi spun să strângi 100 de borcane şi să mi le aduci pentru că îţi dau bani. Dacă simţi că eşti motivat de scopuri. Cât timp munca este mecanică şi rutinieră. boală. În exerciţiile de la sfârşit este unul pe care eu îl aplic în viaţa mea şi care mă ajută să folosesc toată suferinţa mea din trecut pentru a mă motiva zilnic. etc şi trebuie să ne folosim mintea ca să atingem scopurile. În secolul 21 însă. fug de frica băţului. intrinsecă şi extrinsecă. creativitatea. Motivaţia este de două tipuri. atunci e foarte important să intri într-o stare de spirit în care simţi că ceea ce ai acum nu e destul. Motivaţia extrinsecă este cea care ne oferă recompense externe pentru a face ceva. mergea motivarea cu bani a oamenilor pentru că sarcinile la muncă erau de multe ori mecanice şi rutiniere. dorinţe şi visuri atunci concentrează-ţi energia pe acestea şi lucrează zilnic că să le obţii. fără să fie nevoie să primim recompense sau aprobarea celor din jur. lipsa de sens şi împlinire. lipsa de iubire. ratare. TOTUŞI. experimentele au arătat că dacă sunt implicate sarcini în care trebuie să ne folosim mintea. E foarte important să te gândeşti ce fel de persoană eşti tu. Asta e valabil şi când munceşti pentru bani. MĂIESTRIE şi SCOP. nu banii sunt motivatorul necesar. emoţiile ca să atingem un scop.

Măiestrie – înseamnă că nu doar că ţi-ai descoperit vocaţia şi îţi place ce faci în viaţă dar o faci zilnic şi îţi dezvolţi abilităţile la fel ca la arte marţiale. înseamnă Result Oriented Working Enviroment.W. Gândeşte-te bine pentru că aceasta e economia viitorului. Avem nevoie să ştim DE CE facem un anumit lucru.W. Nu uita lecţia de la început. Iar viitorul e foarte aproape.O. iar răspunsul la acea întrebare este SCOPUL pentru care trăieşti: CUM POT FACE ZILNIC LUMEA MAI BUNĂ FOLOSIND TALENTELE ŞI ABILITĂŢILE MELE? R.com/ talks/lang/eng/dan_pink_on_motivation. Autonomie – înseamnă că eşti liber să munceşti când vrei. În fiecare zi eşti pe drumul măiestriei. adică Mediu de lucru bazat pe rezultate.html) Paradigma 3 – Piramida lui Maslow PERA NOVACOVICI .MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI Mă bucur foarte mult că am descoperit aceste cercetări pentru că eu vorbesc de ani de zile despre importanţa descoperirii vocaţiei. Contează să obţii rezultatul. (Prezentarea lui Dan Pink o poţi vedea aici: http://www. eşti liber să alegi ce vrei să faci în viaţa şi să faci ce îţi palce. Google îl foloseşte. Şi pentru că îţi place ceea ce faci nu se simte că muncești ci mai degrabă ca hobby. unde lucrezi sau cum lucrezi.E. R.ted. Scop – aici vorbim de scop în sens spiritual (mai ţii minte că unul din rezervoarele noastre de energie este cel spiritual).E. mai rămâne o singură întrebare. Când ţi-ai descoperit talentele naturale și te antrenezi zilnic. NU contează la ce oră lucrezi.O. devii tot mai bun şi mai bun în ceea ce faci. este un concept al muncii viitorului.

Prima oară asigură-te că ai de mâncare şi nevoi de bază satisfăcute. Nu ştiam să creez atracţie sexuală. apoi învaţă să iubeşti şi să te laşi iubit. Aşadar. un grup social în care să ştim că nu vom fi atacaţi din senin. conceptul este aşa: Avem nevoie de baze fiziologice ca mâncarea. aceasta nu te va ierta și te va chema să dai socoteală mai devreme sau mai târziu. Pe următoarele două trepte avem nevoile de cunoaştere şi înţelegere şi cele estetice de frumuseţe. Pe următoarea treaptă avem nevoi de stimă de sine.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI Probabil ai văzut multe ilustraţii cu Piramida lui Maslow. Apoi am făcut facultatea de psihologie. M-am apucat să studiez seducţia şi în câteva luni aveam prima iubită. apa. iar în vârf de tot e nevoie de a ne depăşi condiţia. Lecţia de învăţat din această paradigmă este că dacă te doare burta de foame nu are rost să te pui să creezi opere de artă. nu ştiam nimic şi sufeream enorm din cauza asta. În vârful piramidei avem nevoie de auto actualizare. Paradigma 4 – pulsiuni sexuale şi de agresivitate Aceasta am discutat-o de la început. iar la sfârşit depăşeşte-ţi condiţia de muritor. am scris cărţi şi mi-am deschis afacerea. să simţim că avem valoare ca persoane. prietenii. Apoi iubirea şi aparţinerea. Am evoluat practic pe toate planurile pornind de la rezervorul energiei sexuale despre care am vorbit. Dacă sari o treaptă. Avem nevoi de securitate cum ar fi un acoperiş deasupra capului. familia. o temperatură constantă a corpului şi sexul. Apoi educă-te în permanenţă. Apoi mi-a plăcut atât de mult modul în care am rezolvat problema. Abraham Maslow este unul dintre cei mai renumiţi psihologi din lume şi a pus bazele teoriilor motivaţionale. În vestita lui piramidă a nevoilor. Nu mai revin asupra ei însă vreau să îţi explic cum poţi să foloseşti la maxim aceasta paradigmă pentru a te motiva. evoluează permanent şi nu te mulţumi niciodată cu cei ai. bucură-te de frumuseţile acestei lumi. nu ştiam să relaţionez. PERA NOVACOVICI . caută să îţi satisfaci pe rând toate aceste nevoi ca să poţi fi sigur că evoluezi în modul corect în viaţă. Aici intră relaţiile. etc. După cum vezi. Adică să ne fie recunoscute munca şi meritele. adică am citit şi am aplicat în viaţa mea cu rezultate ceea ce alţii au scris în cărţi încât mi-am descoperit vocaţia: PSIHOLOGIA. adică evoluţie permanentă. în drumul vieţii tale. Tot ce am făcut bun în viaţa mea a început de la faptul că la 19 ani încă habar nu aveam să mă port cu o femeie. apoi că ai un acoperiş deasupra capului şi siguranţa zilei de mâine. pornim din nou de la animal ca să ajungem la fiinţa spirituală. apoi dezvoltă-ţi abilităţile încât să oferi valoare lumii şi să simţi că îţi meriţi locul în această lume.

Îţi spun asta pentru că sunt sigur că într-o zi vei avea afacerea ta. Când mănânci gândeşte-te că e vorba de corpul tău. fă-o cu gândul că vei avea un corp sănătos şi atrăgător din punct de vedere sexual. emoţional. relaţii şi în partea cealaltă a banilor. cum să faci bani şi mai ales învaţă MARKETING. Când faci sport. Se vorbeşte despre patru rezervoare de energie pe care fiecare fiinţă umană le are.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI Am descoperit astfel un nou concept: dezvoltarea personală bazată pe pulsiunile sexuale şi de agresivitate. începi să evoluezi în toate domeniile vieţii. “The Power of Full Engagement” scrisă de Jim Loehr şi Tony Schwartz. descoperă-ţi vocaţia. sex. cum să îţi faci afacerea ta. Aşadar. Dacă vrei să fii super-motivat în fiecare zi. începe să faci acele lucruri care te vor ajuta să obţii satisfacţie în iubire. Dacă îţi faci un stil de viaţă în care evoluezi ca să ai rezultate bune în seducţie vei descoperi în scurt timp că ai cu totul altă motivaţie de a face toate lucrurile care înainte te plictiseau şi mai mult. Nimeni nu ştie mai bine decât tine cât de bune sunt produsele sau serviciile tale aşadar tu eşti cel mai în măsură să îţi faci marketingul. Aşadar. Cei mai de succes oameni din lume încă păstrează controlul asupra marketingului deşi au delegat toate celalalte sarcini angajaţilor. Paradigma 5 – fizic. educă-te ca să fii extrem de bun în seducţie. ideal este să îţi poţi scoate motivaţia din aceste rezervoare de energie. Pe de altă parte învaţă despre antreprenoriat. paradigma psihanalizei ne ajută să creăm o dezvoltare personală care porneşte de la seducţie şi afaceri. Fără ea nu putem face nimic şi toate celelalte tipuri de energii se bazează pe ea. Energia fizică reprezintă CANTITATEA DE ENERGIE de care dispunem. mental şi spiritual Aceasta paradigmă o regăsim într-o carte. Nimic mai fals. Cele 4 tipuri de energie: (1) Energia fizică alimentând focul. E obligatoriu pentru o personalitate alfa să devină independent financiar. afacerilor şi a statutului social. adică lucruri pe care suntem motivați de la natură să le facem foarte bine. Degeaba eşti expert într-un domeniu al vieţii dacă nu ştii să vinzi ceea ce ai. Când citeşti. Știu cazuri de oameni care au început cu seducţia şi apoi au ajuns să aibă afaceri de succes. pentru că cele două domenii merg strâns mână în mână. Foarte mulţi experţi cred că marketingul şi vânzările sunt ceva pentru oameni mai puţin respectaţi. Energia fizică o dobândeşti prin: nutriţie sport relaxarea din timpul zilei somnul de noapte PERA NOVACOVICI .

(4) Energia spirituală – pentru cel care are DE CE să trăiască: ceea ce faci contează PENTRU TINE. Puterea de concentrare.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI (2) Energia emoţională transformând ameninţarea în provocare: energia emoţională reprezintă CALITATEA energiei noastre. acea calitate se distribuie în toate celelalte lucruri pe care le faci. Pentru că în loc să faci la calitatea maximă un lucru. cu garda sus. căci vei tinde să te consideri mai prejos decât el. Când faci sport. Mulţi oameni trăiesc într-o stare permanentă de stres emoţional. concentrare şi optimism realist: să poţi să te gândeşti concentrat doar la un lucru pentru o perioadă de timp. deci rezultă calitate mai slabă la toate. “Nu te uita la capra vecinului. De fiecare dată când faci multitasking TE TÂLHĂREŞTI SINGUR. Poate fi negativă sau pozitivă. Când lucrezi. el este el. asta e cea mai preţioasă resursă a creierului. nu faci nimic altceva. nu concurezi decât cu tine însuţi şi pentru idealurile tale!” De ce nu sunt rezultate? Toţi avem 168 de ore într-o săptămână. când citeşti. închizi tot. Şi sunt atâtea de făcut! PERA NOVACOVICI . Compară succesul cu tine. De acum încolo. nu faci nimic altceva. pregătiţi de conflict şi nu realizează că atunci când nu eşti în regulă cu propriile emoţii îţi subminezi grav performanţa. iar o astfel de atitudine îţi va afecta puterea de concentrare. (3) Energia mentală. Tu eşti tu.

organizare economisirea – de bani. e foarte important să te ocupi de toate aceste patru rezervoare de energie. Apoi pune-ţi întrebarea: “Cum aş putea să îmi cresc calitatea vieţii satisfăcându-mi nevoile la care sunt deficitar?” După ce îţi dai seama care sunt nevoile pe care le ai cel mai puţin satisfăcute. pe numele lui Steven Reiss. loialitate idealismul – corectitudine. energizat relaxarea – calm. care la fel ca şi Maslow. câştigul în dauna adversarului romantismul – frumuseţe. Cu această ultimă paradigmă vreau să facem trecerea la partea de exerciţii a acestui material despre motivaţie. Unde stai bine. caracter. distracţie familia – copii. sentiment de ataşament şi securitate. PERA NOVACOVICI . stabilitate. fă un plan de acţiune ca să începi să îţi satisfaci acele nevoi. proprietăţi onoarea – moralitate. ________________________________________________________ În pdf-ul gratuit “Puterea ta interioară” ai tot ce e nevoie pentru ca de azi să începi o nouă viaţă. Paradigma 6 – cele șaisprezece nevoi Ultima paradigmă ce o vom prezenta este cea a celor 16 nevoi. îţi poţi face o imagine despre calitatea vieţii tale. sănătos. dreptate contactul social – anturaj. unde mai puţin bine. afecţiune statutul social – avere. să îţi faci un plan şi să integrezi noi obiceiuri în viaţa ta. ________________________________________________________ i Exercițiu #1 Gândeşte-te la acele nevoi la care nu stai bine. Personalizează în funcţie de nevoile tale şi dă-i bice! Îţi doresc mult succes. premii răzbunarea – agresivitatea.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI Pentru a avea o viaţă împlinită şi pentru a te simţi motivat zilnic. cunoştinţe. Ele funcţionează optim împreună. Există un pro- fesor doctor. atenţie. sentimentul că avem valoare ordinea – curăţenie. linişte sufletească Pornind de la aceste șaisprezece nevoi. titluri. de a fi lider independenţa – libertate curiozitatea – descoperirea adevărului. educaţie acceptarea – o imagine de sine pozitivă. sex mâncatul – satisfacerea nevoii de foame exerciţiul fizic – nevoia de a te simţi în formă fizică. justiţie. a venit cu o teorie a nevoilor umane organizate astfel: puterea – dorinţa de a avea realizări.

foarte frumoasă. Ea făcea sex cu băieţii de cartier şi îmi povestea mie cât de urât o tratează tipii ăia. mă înţeleg excelent cu părinţii. Eşti aici ca să înveţi lecţii şi să evoluezi! Şi eu cad uneori în capcana confortului. de ce nu eram iubit înapoi dacă eu iubeam? În clasa a noua m-am îndrăgostit de altă fată. Singura cale de a fi motivat este SĂ NU UIŢI TRECUTUL TĂU. pulsiunea sexuală şi cea de agresivitate. La 17 de ani m-am îndrăgostit de o fată după care am atârnat doi ani de zile. ciocolată şi încercam să petrec cât mai mult timp cu ea. tind să uite toate suferinţele trecute şi să se mulţumească cu puţin. la lipsa banilor. împreună cu iubita mea cu care am o relaţie minunată de doi ani. muncesc cot la cot. Ea îl iubea pe un tip popular din şcoală pentru că făcea parte dintr-o trupă de dansuri. sex şi relaţii: fă o listă cu toate suferinţele mari pe care le-ai avut în viaţă referitoare la locul tău în societate. a iubirii.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI ________________________________________________________ i Exercițiu #2 Suferinţele mari pe care le-ai întâlnit în iubire. Acest stil de viaţă. cele mai importante două rezervoare de energie pe care le ai. care umbla doar cu tipi mai mari. Este foarte important să te revolţi. Nu uita. am prieteni minunaţi cu care ies. ________________________________________________________ Oamenii când au burta plină şi un pat călduţ. a banilor. La 19 de ani m-am îndrăgostit de o altă fată. Eram aproape obsedat de ea. cu maşină. În ziua aia nu a venit la şcoală. a locului meu în societate. în care ţi-ai satisfăcut nevoile de bază şi apoi stai mic şi umil şi aştepţi să treacă luni şi ani de zile fără să mai vrei să ieşi din zona de confort. Ştiu că am aşteptat-o cu un ghiveci de flori în staţia de tramvai de la ora 8 dimineaţa la 11. şi am reuşit să o pup odată pe gura. a sexualităţii. Însă nu pot să uit. După trei zile în care ne-am întâlnit pe stradă de două ori. cu PERA NOVACOVICI . mi-a zis să cobor jos în faţa blocului şi a venit să îmi spună. câştig destui bani ca să nu îmi lipsească nimic şi să pot face în fiecare zi ce vreau. Am două liste. Îi duceam flori. A fost iubita mea trei zile. Locuiesc în apartamentul meu. este cea mai mare ruşine pentru fiinţa ta. Câteva elemente din lista mea numărul unu: Țin minte când m-am îndrăgostit în clasa a șaptea şi habar nu aveam cum să mă comport cu fata pe care o iubeam. O iubeam foarte mult. Una este în privinţa vieţii mele sociale. însă tot la ei ajungea. Una este în domeniul relaţiilor. Pot să spun că am o viaţă excelentă. Eu eram un prăpădit de adolescent la care nu se uita nimeni. umilinţe la care ai fost supus(ă). mă distrez. Nu greşisem cu nimic.

Am să scriu alte cărţi de seducţie. Aceasta este motivaţia mea şi mă asigur în fiecare zi că nu o pierd şi că nu uit abandonându-mă în confortul relaţiei mele. Dar nu trezeam în ea niciun fel de emoţii. Ani de zile.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI lacrimi în ochi. Nu cred că a fost iarnă pană pe la 25 de ani în care să nu îmi între apă în papuci. Asta nu se va mai întâmpla niciodată. că nu mai poate să fie prietena mea pentru că sunt prea pămpălău. am să mă antrenez permanent în acest domeniu şi am să ajut cât mai mulţi oameni să îşi rezolve problemele în acest domeniu. Ţin minte când mergeam pe stradă şi luam bătaie din senin de la şmecherii din cartier pentru că ei erau 50 în haită şi eu nu aveam nicio putere. Nu uit ce m-a motivat şi nu mă culc pe o ureche. Pentru că nu îmi uit suferinţele. Plângea de milă pentru mine. Maică-mea făcea naveta într-un sat din apropiere şi din salarul ei trăiam şi eu şi ea. PERA NOVACOVICI . Ţin minte când lucram pentru un aşa zis salar care îmi ajungea să îmi iau un hamburger pe zi. am scris o carte de seducţie. Jos în faţa blocului era taică-miu şi urla că ne omoară. am o comunitate de seducţie în care oamenii învaţă despre acest subiect şi am o relaţie minunată care mă împlineşte pe toate planurile. Aceasta este lista mea cu suferinţe care m-a ajutat să devin super motivat pentru a rezolva pentru totdeauna acest aspect al vieţii mele. Însă nu uit de unde a plecat totul şi ce fel de persoană eram. Şi nu uit asta niciodată. Că voi trăi singur şi nefericit toată viaţa. Că nu merit să fiu iubit pentru că nu sunt destul de bun pentru nimeni. A fost o zi când nu meritam iubirea. Câteva elemente din lista mea numărul doi: Ţin minte când îmi era ruşine să îmi duc prieteni acasă pentru că eram prea sărac. Ştiu că dezvoltarea mea în acest domeniu trebuie să fie permanentă. am terminat facultatea de psihologie. distrus. 4 ani de zile am trăit în teroare pură. Eram un băiat cumsecade. Până la 19 ani am iubit femei doar ca să ajung deprimat. După zece ani de când mi-am propus să devin o persoană care are parte de iubire. Ţin minte când am fugit desculţ de acasă pentru că taică-miu spărgea tot în casă şi m-am pus în genunchi în faţa lui ca să ne lase în pace pe mine şi pe maicămea. Îi părea rău pentru mine şi plângea din cauza asta. Pentru că ştiu că se poate şi eu am reuşit pornind cu şanse foarte slabe. Ţin minte că toamna şi iarna răceam des pentru că îmi intrau apa şi zăpada prin pantofi şi mă udau. Apoi venea la uşă şi bătea cu pumnii şi picioarele în ea ca să o spargă. Ţin minte că la 14 ani dormeam cu maică-mea în pat şi tremuram amândoi de frică. Când femeile considerau că nu sunt destul de bun. sex şi relaţii minunate. Trei ani. cu sentimentul că nu merit nimic bun.

mă uit la listele astea două. SĂ CITESC. când te vei masturba. cititorule. SĂ SCRIU. când nu vei putea să exprimi ceea ce eşti. Am o relaţie excelentă cu părinţii şi nu mai îmi intră apa în pantofi. Tu. Ţin minte când singura mea avere era calculatorul la care îmi scriam prima carte şi maică-mea a intrat urlând în camera mea că sunt un parazit care nu o să facă nimic toată viaţa şi mi-a aruncat sticlă de apă în monitor. când îţi va fi teamă să spui ceea ce crezi. SĂ OFER CELOR DIN JUR LUCRURILE CARE M-AU AJUTAT PE MINE ŞI SĂ FAC LUMEA MAI BUNĂ. Trebuie să cresc şi trebuie să fac singurul lucru care m-a scos din toată suferinţa şi mi-a oferit o viaţă la care nu am îndrăznit să visez. organizez bootcamp-uri şi evenimente de dezvoltare personală. Ţi-o spun eu cu autoritatea omului ce s-a ridicat din mizerie şi sărăcie. Dar nu uit că nu tot timpul a fost aşa. Că nu voi lucra niciodată pentru nimeni şi voi avea afacerea mea.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI Ţin minte când nu am avut bani să îmi plătesc facultatea de psihologie şi maică-mea mi-a dat 500 de lei din salariul ei de învăţătoare. Era o vreme când eram sărac şi nu aveam nicio perspectivă de a avea o viaţă mai bună. când vei fi cu burta plină trântit în pat. când vei accepta să înghiţi umilinţe zilnic. am citit. întreabă-te: ASTA E VIAŢA PE CARE O MERIT? Revoltă-te! Meriţi mai mult. De fiecare dată când mă cuprinde moleşeala. Şi când vei sta în fata calculatorului să te joci. când îmi pierd motivaţia. iubesc şi ajut părinţii aşa cum poate ei nu au putut să o facă. fă-ţi cele două liste. când nu am chef să mai muncesc. m-am educat şi am reuşit. SĂ MĂ EDUC SINGUR. Astăzi am o firmă. Am strâns din dinţi şi m-am străduit. când nu vei putea trăi liber. Că niciodată nu o să fiu alcoolic. Acestea şi multe altele m-au făcut să jur că am să fac tot ce îmi stă în putinţă ca să învăţ şi să mă educ financiar. Că voi face bani şi în acelaşi timp voi face lumea mai bună. când vreau să frec menta şi să lenevesc. Drumul evoluţiei nu se opreşte. Aceasta este misiunea mea şi în fiecare dimineaţă când mă trezesc ştiu că nu mă pot opri. scriu cărţi. Şi ştiu că nu mă pot opri şi nu pot lăsa lucrurile aşa. Tu ce ai de gând să faci? Cât ai de gând să mai înduri? Câte exemple de oameni în situaţii mai rele ca tine care reuşesc ai nevoie ca să te revolţi? PERA NOVACOVICI . că o să îmi respect. Am muncit zilnic. Poţi mai mult. când nu am chef să fac sport.

Descoperă-ţi vocaţia şi fă lumea mai bună prin talentele şi abilităţile tale. Nu uita că avem două rezervoare de energie inepuizabile. Acesta e scopul tău pe pământ. Foloseşte-le. toţi avem un statut. Viaţa e o succesiune de lupte. prieteni. care va şi combustibilul tău. PERA NOVACOVICI . E foarte important să ai aceste două liste cu suferinţele trecute şi prezente ca să nu uiţi lecţiile învăţate şi să ştii care este destinaţia ta. ________________________________________________________ i Exercițiu #3 Cum o să fac lumea mai bună prin abilităţile mele? Cea mai puternică motivaţie spiritual va veni atunci când vei putea da un răspuns la această întrebare. Te invit astfel să citeşti următorul pdf gratuit: “Arhetipul războinicului/amazoanei”. întâmplările sorţii ne iau prin surprindere. Când citeşti acele liste să te umpli de revoltă şi să simţi motivaţia pentru a trece la acţiune. familie. fericirea. O persoană nu poate face doar ce îi place dar cei care fac ce le place zilnic fac mai mult progrese. Când momentele grele vin asupra noastră avem nevoie de curaj şi spirit de luptă. să fii motivat. Astfel îţi vei găsi motivaţia şi te vei hrăni zilnic cu suferinţă. În momentele importante descoperim ce e mai bun în noi. Războinicii se uită în ochii viitorului pregătiţi de luptă şi sunt pregătiţi pentru situaţii dificile. ________________________________________________________ Este important să munceşti mult chiar dacă vei întâmpina obstacole şi vei face greşeli. Cum abordăm dificultăţile face diferenţa. iubirea ţi le vei satisface urmându-ţi acest scop. Oricum. Uneori ne întrebăm cum putem face faţă problemelor. Şi la sfârşit vei reuşi. să fii perseverent şi să insişti. Toate celalalte nevoi. Este important să depăşeşti obstacole. Timpurile se schimbă. Şi avem aşteptări pentru viitor. Când trebuie să reinventăm lucrurile noi. că banii. Probleme apar mult mai des decât ne-ar place. a societăţii. Şi cum luptăm fără să ne scape valorile fundamentale. Carieră. A TA.MOARTEA MOTIVAȚIEI TALE ȘI RENAȘTEREA EI REVOLTĂ-TE împotriva lumii.

iar la sfârșit să te miri câte ai reușit să faci! PRODUCȚIE/DESIGN & BRANDING CLAUDIU CATARGIU .Cum să sari din pat în fiecare zi și să fii gata de lucru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful