PROIECT DIDACTIC

DISCIPLINA: Tehnici si investigatii nursing. CLASA: DATA: TEMA: Ingrijirea plagilor. TIPUL LECTIEI: insusire de noi cunostinte si de formare a priceperilor si deprinderilor practice. COMPETENTE: C1. sa defineasca plaga . C2. sa clasifice corect plagile. C3. sa stabileasca caracteristicile plagilor . C4. sa sustina psihic pacientul si sa sigure ingrijirea specifica a plagilor. STRATEGII DIDACTICE: METODE: conversatia, explicatia, demonstratia, exercitiu, expunere orala, joc de rol, chestionare orala. MIJLOACE: tabla, retroproiector, materiale si instrumente din sala de demonstratie, manechin, manual. TIPURI DE INTERACTIUNE: frontal,individual, subgrupe. METODE SI INSTRUMENTE DE EVALUARE: intrebari orale, exercitiu. BIBLIOGRAFIE:” Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de as medicali” L. Titirca.

Chestionare orala Frontal individual 5 min. CONTINUTUL INSTRUIRII Def: Plaga este o leziune traumatica caracterizata prin intreruperea continuitatii tegumentelor sau mucoaselor. leziunea pielii sau a mucoasei poate fi cu sau fara leziuni tisulare de profunzime. . Plagile produse prin muscatura de animale: au marginile neregulate. Clasif: A: dupa tipul de actiune al agentului vulnerant (plagi mecanice. conversatie. Plagile operatorii: sunt considerate plagi aseptice. plagi termice. F: dupa regiunea anatomica interesata. Individual. se pot infecta cu regularitate. Chestionare orala. MOD DE DESFASURARE Frontal individual METODE DE INVATAMANT Chestionare orala. Gravitatea lor este in raport cu adancimea. sediul si gradul de infectare. Plagile prin arme de foc: sunt plagi complexe cu distructii mari de tesuturi si organe. Plagile prin intepare: sunt mai frecvente si cele mai inselatoare. limitate. Stabilirea caracteristicile plagilor. munca independenta Sa clasifice corect plagile 5min. C: dupa timpul scurs de la producere. plagi produse de actiunea agentilor ionizanti. B: dupa circumstantele de producere. se vindeca repede.Conversatie.PLAN DE DESFASURARE TIMP ETAPE DE INSTRUIRE Sa defineasca plaga 10 min. G: dupa evolutie. D: dupa profunzime. E: dupa straturile anatomice interesate. Plagile prin taiere: au marginile drepte.plagi produse de agenti chimici). Frontal.

se ingrijeste la fel ca plagile infectate mentionate mai sus. Ingrijirea unei plagi operatorii aseptice: . . B. Compresa umeda va fi acoperita cu una. .se aplica pansament protector( o compresa sterila fixata la tegument). . Frontal individual. este anuntat de tehnica ce va fi efectuata si necesitatea acesteia . conversatie.se dezinfecteaza plaga suturata cu alcool sanitar sau alcool iodat sau betadina. . sol cloramina sau sol cu antibiotic. Ingrijirea unei plagi vechi. . joc de rol. infectate (secretante): .dezinfecteaza marginile plagii cu alcool iodat si alcool sanitar si se aplica pansament umed imbibat in sol rivanol 1/1000. .se indeparteaza pansamentul vechi. demonstratie.5 min.se face prin aseptizare cu apa oxigenata sau cu alte sol dezinfectante in functie de indicatia medicului. Ingrijirea unei plagi chirurgicale infectate: . va fi mentinut psihic. Sustinerea psihica a pacientului si asigurarea ingrijirilor specifice plagilor.urmele de galifix se sterg cu benzina sau acetona. doua comprese uscate. Lucru pe grupe Chestionare orala. se fixeaza cu leucoplast sau fasa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful