STUDIU DE CAZ

1

este muncitor în construcţii. 42 de ani.Codruţ R. primeşte salariul minim pe economie. o soră şi un frate. Geta R. 38 de ani. elev în clasa I la Şcoala Generală Nr. Mama.. ……. 2 .. Provine dintr-o familie organizată. este un copil de 7 ani. . este casnică şi fără venituri. Doru R. de sex masculin. formată din părinţi. Tatăl.

băutură alcoolică şi ţigări.Situaţia financiară este dificilă. Cei doi fraţi au fost crescuţi în mare parte de 3 . veniturile familiei constând doar din alocaţia copiilor şi salariul tatălui. dar mare parte din bani sunt folosiţi de către tată în scopuri personale. Ambii părinţi au probleme constante cu consumul de alcool. neglijând copiii în cea mai mare parte a timpului.

Naşterea a fost la termen şi fără complicaţii. Codruţ s-a născut cu o malformaţie a bolţii şi a valului palatin.bunicii din partea mamei. dar datorită vârstei înaintate n-au mai putut să-l crească şi pe Codruţ. el rămânând cu părinţii săi. EVOLUŢIA PSIHO-FIZICĂ Sarcina a evoluat normal. Până la vârsta de 6 ani a avut o intervenţie chirurgicală pentru remedierea malformaţiei. Evoluţia 4 .

Vocabularul pasiv a crescut mai rapid decât cel 5 . putând pronunţa numai vocale. Primele greutăţi au apărut odată cu emisia consoanelor labiale. Gânguritul a apărut cu întârziere şi s-a manifestat prin sunete fără rezonanţă orală.limbajului şi a vorbirii a fost marcată de tulburarea organică a copilului. Primele cuvinte au fost pronunţate defectuos datorită imposibilităţii articulării majorităţii sunetelor. Emisiile consonantice erau inexistente. linguo-palatală şi linguo-velare.

prezintă o întârziere în dezvoltarea limbajului oral sub aspectul achiziţiei şi folosirii vocabularului şi sub aspectul executării fonoarticulatorii. Codruţ este dezvoltat normal. mijloacele de comunicare verbală fiind înlocuite cu mimica şi emisiile verbale greu de codificat. Din punct de vedere somatic şi psihic. Din punct de vedere al limbajului. Înţelegerea este bine conservată. Se observă o discrepanţă între 6 .folosit.

Malformaţiile bolţii şi valului palatin îl 7 . O dată cu intrarea copilului în clasa I. aceasta datorită modificărilor aparatului fono-articulator. retras. Datorită acestei deficienţe. cu complexe de inferioritate faţă de colegii săi de clasă şi faţă de prietenii de joacă. Codruţ a devenit un copil timid. învăţătoarea a observat că dezvoltarea limbajului şi a vorbirii sunt foarte limitate.posibilităţile intelectuale şi insuficienţa verbalizării.

s. t. n. unde după examenul logopedic s-a dat diagnosticul de dislalie polimorfă datorată despicăturii 8 . r. ge. x. d.împiedică pe copil în execuţia corectă a sunetelor. ci. gi sunt afectate fiind înlocuite cu un suflu nazal. în schimb poate pronunţa nazalizat toate vocalele. Sunetele: ce. ţ. Nu poate pronunţa consoanele: l. Părinţii sunt îndrumaţi să-l ducă pe Codruţ la un logopeg.

Pronosticul logopedului este o evoluţie lentă pe toate palierele limbajului.velo-palatine. PLAN DE INTERVENŢIE Ipoteze 9 .

Deficienţa cu care s-a născut şi care a provocat tulburări organice foarte grave şi care poate avea consecinţe asupra dezvoltării intelectuale şi asupra întregii personalităţi.1. 3. 10 . Lipsa exerciţiilor logopedice încă din preşcolaritate. 2. Lipsa de susţinere afectivă din partea părinţilor şi lipsa de comunicare cu copii de vârsta lui.

cunoaşterea nivelului de adaptare şi de evoluţie a copilului la instituţia şcolară.Obiective pe termen scurt: . 11 . conştientizarea necesităţii unui logoped . identificarea tipurilor de exerciţii logopedice.

Obiective pe termen lung: 12 .- convingerea şi conştientizarea din partea părinţilor în acordarea unui sprijin afectiv şi comunicaţional lui Codruţ.

13 .cunoaşterea aptitudinilor lui Codruţ necesare implicării în anumite activităţi şcolare şi extraşcolare.învăţarea părinţilor în a avea încredere în logoped.obişnuirea părinţilor în a-şi asuma fiecare responsabilitatea lui şi de aşi cunoaşte locul în cadrul familiei. . . ..învăţarea copilului să-şi învingă teama şi timiditatea.

. Strategii de investigare: 14 .formarea unui eu social bazat pe o imagine de sine conform posibilităţilor reale ale personalităţii.

să participe la diferite activităţi şcolare şi extraşcolare. de corectare a pronunţie. de gimnastică a aparatului fono-articulator. părinţii să acorde mai mult timp comunicării cu Codruţ şi invers.. . 15 .să aibă un program de exerciţii logopedice. .să facă un sport ( deoarece aşa copilul îşi va putea face prieteni ).

de asemenea şi învăţătoarea trebuie să-i acorde sprijinul necesar integrării lui în colectivitate . 16 . la teatru. la cofetărie.să aibă un program de relaxare împreună cu părinţii ( să meargă împreună cu părinţii în parc.. etc. .

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful