Fokus

Band

Standard Prestasi Pergerakan asas lokomotor dan bukan lokomotor

Pergeraka n Asas

3

Standard Pembelajaran Menggabungkan pelbagai pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor dalam satu rangkaian pergerakan

Diskript or

Eviden

B3D1

1

Instrument Murid melompat menggunakan sebelah kaki pada tali yang dihayun secara berulang-ulang oleh dua orang rakan sekurang-kurangnya 5 lompatan.

Fokus Pergeraka n Asas Band 3 Standard Prestasi Kemahiran manipulasi alatan Standard Pembelajaran Mengenal pasti titik kontak pada objek yang dipukul atau ditendang. . Diskript or B3D1 Eviden 2 Murid menggelecek bola melalui kun dan menendang bola ke arah gol pada jarak 5 meter.

Fokus Konsep Kecergasa n Band 3 Standard Prestasi Berkebolehan melakukan aktiviti fizikal berpandukan konsep kecergasan. kadar nadi dan keanjalan otot Diskript or Eviden B3D3 1 Murid melakukan pergerakan secara berterusan dalam satu tempoh masa yang ditetapkan oleh guru. Joging Lari pecut Berjalan Berjalan pantas . Standard Pembelajaran Melakukan aktiviti yang meningkatkan suhu badan. kadar pernafasan.

Diskript or B3D3 Eviden 2 Murid menyatakan otot-otot yang terlibat berdasarkan aktiviti dala gambar.Fokus Kompone n kecergasa n Band Standard Prestasi Memahami konsep asas kelenturan 3 Standard Pembelajaran Mengenal pasti otot utama semasa aktiviti kelenturan. kekuatan dan daya tahan otot. Otot paha Otot lengan Otot abdomen .

Fokus Band Standard Prestasi Mengaplikasi konsep pelbagai corak pergerakan mengikut lagu kanak-kanak Pergeraka n berirama 4 Standard Pembelajaran Mengenal pasti pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor yang sesuai dalam satu rangkaian pergerakan mengikut tempo. ii. iv. Merangkak Menguak Berjalan pantas Mengilas Mencongklang Memusing Melompat 2 3 1 4 . iii. v. vi. Murid bergerak mengikut stesen mengikut tempo i. Diskript or Eviden B4D1 1 Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan mengikut stesen masing-masing. vii.

Fokus Band Manipulas i alatan 4 Standard Prestasi Berkebolehan melakukan kemahiran manipulasi alatan dengan lakuan yang betul. . 2. Standard Pembelajaran Menangkap bola dengan serapan daya Diskript or Eviden B4D1 3 1. Murid Berjaya menangkap bola yang di baling oleh pasangan pada jarak 5 meter berulang kali. Murid dapat melakukan guling hadapan sebanyak 2 daripada 3 kali gulingan dengan lakuan yang betul.

Diskript or Evide n Kekuata n dan Daya Tahan Otot 4 Berkebolehan melakukan senaman meningkatan daya tahan dan kekuatan otot B4D2 1 Item : Murid melakukan tekan tubi. tekan tubi ubahsuai. posisi separa cangkung (half squat). tekan tubi ubahsuai sebanyak 5 kali dan jengket kaki setempat dalam jangkamasa 15 saat.Fokus Band Standard Prestasi Standard Pembelajaran Melakukan aktiviti kekuatan dan daya tahan otot yang melibatkan ringkuk tubi separa. lentik belakang dari posisi merangkak dan hamstring curl. . jengket kaki setempat.

4. Menaiki dan menuruni tangga dengan berhati-hati.Fokus Ban d Standard Prestasi Mematuhi dan mengamalkan elemen pengurusan dan keselamatan Standard Pembelajaran a. 2. . Menyimpan alatan sukan yang digunakan. Memakai alat keselamatan semasa menunggang basikal. b. Menggunakan alatan mengikut peraturan penggunaan dan fungsi alatan dengan betul. Menyimpan alatan tangan yang telah digunakan. Mematuhi peraturan keselamatan di tempat aktiviti Diskript or Evide n Keselamat an dan Pengurusa n 5 B5D2 1 Item: Murid memadankan peraturan keselamatan berpandukan gambar. 3. 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful