Definitie Aplicatii

Fenomenul de intoarcere a luminii in mediul din care a venit, atunci cand intalneste suprafata de separare dintre doua medii diferite se numeşte reflexia luminii.

Deoarece drumul unei raze de lumină nu depinde de sensul ei de propagare . Imaginea unui punct obţinută cu ajutorul unui sistem optic se numeşte reală. Dacă o rază de lumină ajunge la suprafaţa de separare dintre două medii. . imaginea din figură poate fi considerată izvor şi izvorul imagine. Fenomenul se numeşte reflexie. atunci când se obţine din intersecţia razelor de lumină şi virtuală dacă se obţine din intersecţia prelungirilor acestor raze. Cele două puncte . ea se întoarce în mediul din care a venit schimbându-si direcţia de propagare. obiect şi imagine se numesc puncte conjugate.

Notaţii: NI=normala la suprafaţa de separare SI=raza incidentă IR=raza reflectată i=unghi de incidenţă S N r=unghi de reflexie R r i .

normala si raza reflectata se gasesc in acelasi plan.Legile reflexiei sunt: 1) raza incidenta. . 2) unghiul de reflexie este egal cu unghiul de incidenta.

intr-unul cu indice de refractie mai mic (aer). Unghiul limita se calculeaza cu formula: n2 sin l  n1 Prin intermediul reflexiei totale se pot transmite semnale TV. prin fibre optice. raza refractata avand directia suprafetei de separare dintre cele doua medii.Uneori.apa). Acest fenomen se numeşte reflexia totală şi se produce atunci cand lumina trece dintr-un mediu cu indice de refractie mai mare (ex. pentru un anumit unghi de incidenta numit unghi limita (l) r’ = 90°. chiar daca acestea nu sunt drepte .radio. reflexia se produce fără refracţie. internet.

Cu albastru. incidenţa la un unghi mai mare decât unghiul critic . incidenţa unei raze la suprafaţa de separaţie la un unghi mai mic decât unghiul critic.la un unghi cu normala la suprafata de separatie mai mare decat un unghi limta.numit unghi critic. . Cu roşu.Reflexia totala este un fenomen optic care are loc atunci cand o radiatie electromagnetica atinge limita dintre doua medii cu indici de refractie diferiti..

. Aceasta face fibra să se comporte caghid de unda. Lumina este dirijată prin miezul fibrei optice cu ajutorul reflexiei interne totale. Fibrele care suportă mai multe căi de propagare sau moduri transversale se numesc fibre multimodale (MMF).  Fibrele optice sunt folosite pe scară largă în domeniul telecomunicațiilor. iar cele ce suportă un singur mod sunt fibre monomodale (SMF). unde permit transmisii pe distanțe mai mari și la largimi de banda mai mari decât alte medii de comunicație.

•mediul protector.  Dacă te uiţi atent la o singură fibră optică o să vezi că are următoarele părţi: •miezul – centrul subţire al fibrei pe unde circulă lumina.materialul optic din afară care înconjoară miezul şi reflectă lumină înapoi în el. unde este reconvertita in impulsuri electrice. •învelişul.înveliş de plastic care protejează fibra de stricaciuni si umezeala. . Aceasta este apoi transmisa prin manunchiuri de fibre optice pana la destinatie. transmisia datelor prin fibra optica se bazeaza pe conversia impulsurilor electrice in lumina. Tehnic vorbind.

.

sferice. În funcţie de forma suprafeţelor reflectătoare există mai multe tipuri de oglinzi: plane. Oglinzile sunt elemente optice cu suprafeţe metalizate care au proprietatea de a reflecta lumina. parabolice. .

Definitie Aplicatii .

.Refracţia luminii este fenomenul de schimbare a direcţiei de propagare a luminii atunci când traversează suprafaţa de separaţie a două medii.

Notaţii: i = unghi de incidenţă r = unghi de refracţie NI = normala SI = raza incidenta IR = raza refractata .

1. unde: n21 . raza refractată se departează de normală. respectiv mediul 2 avem: n1= c/ v1 n2= c/ v2 Atunci: şi legea refracţiei se poate scrie: Dacă n2 > n1 → r < i. Dacă n2 < n1 → r > i. 2. Raportul dintre sinusul unghiului de incidenţă şi sinusul unghiului de refracţie este o constantă specifică unei perechi de medii date.este indicele de refracţie relativ al mediului 2 faţă de mediul 1 n . raza refractată se apropie de normală. raza de lumină refractată şi normala în punctul de incidenţă sunt coplanare.este indicele de refracţie absolut al mediului Pentru mediul 1. . Raza de lumină incidentă.

.

este parţial reflectată şi parţial transmisă. . Dioptrul plan este un caz particular al dioptrului sferic. Suprafaţa de separare dintre cele doua medii se numeşte dioptru.  O rază incidentă pe o suprafaţă care separă două medii transparente cu indici de refracţie diferiţi.

1. 3. 2. . 4. Centrul dioptrului C ( centrul suprafeţei sferice) Axa optică principală (axa de simetrie a dioptrului) Vârful dioptrului V ( punctul de intersecţie al axei optice principale cu dioptrul) Deschiderea dioptrului α (unghiul pe care îl face cu axa optica principală oricare rază a sferei indreptată spre cele mai îindepărtate puncte ale dioptrului de vârful acestuia.

(i=i’). Raza de lumina emergentă E ( care iese din lama cu feţe planparalele după ce a strabatut-o) este paralelă cu raza incidentă. .

Unghiul A: 4. Deviaţia: . Legea refracţiei pentru faţa AC: 3.Unghiul δ dintre direcţia razei incidente SI şi direcţia razei emergente I’E se numeşte unghi de deviaţie. Legea refracţiei pentru faţa AB: 2. Formulele prismei: 1.

De aici rezultă că r = r’. Formula deviaţiei minime: . ceea ce presupune mersul simetric al razei de lumină prin prismă.Deviaţia este minimă când unghiul de incidenţă este egal cu unghiul de emergenţă (i = i’).

.

Pozitia aparenta a soarelui Mirajul Haloul . 3. 2.1.

.

Astfel se explica de ce soarele mai este vazut cateva minute dupa apus. 1. prin urmare si a indicelui de refractie. Terra 2. Pozitia reala .Ca urmare a variatiei densitatii atmosferei terestre cu altitudinea. Pozitia aparenta 3. repectiv cateva inainte de rasarit. razele solare sunt deviate prin refractie. Acest fenomen optic duce la marirea zilei cu 7-8 minute. parcurgand o traiectorie curba.

.

Prin reflectie totala se formeaza imaginea rasturnata a unui obiect care apare ca reflectat de suprafata unui lac. aerul este mai putin dens. care este. imaginea cerului albastru.    Mirajul sau “fata morgana” este efectul opus pozitiei aparente a Soarelui. Se produce in zilele toride sau in zonele calde. deci indicii de refractie sunt mai mici. In imediata apropiere a solului.  Pe sosele apare “apa”. in realitate. .

.

  Haloul este un fenomen optic care se produce in jurul Soarelui. dar toate sunt cauzate de reflexia si refractia luminii in cristalele de gheata din troposfera superioara (5-10 km).   Cele care apar in jurul luminilor artificiale sunt datorate cristalelor de gheata care se aduna in aer in anotimpul rece. . Aceste cristale functioneaza precum oglinzile si prismele si pot char separa lumina in diferite culori. Lunii sau chiar in jurul luminilor artificiale. Exista mai multe tipuri de halouri.

cat si refractie. Reflexia interna totala juxtapune atat reflexie.   . Multi oameni de stiinta au crezut ca o oglinda perfecta (care sa reflecte lumina 100%) nu poate exista. Cantitatea de lumina reflectata depinde de raportul indicilor de reflexie pentru cele doua medii. Nu toata lumina care atinge o oglinda este reflectata: o parte din lumina poate trece prin oglinda. sau poate fi absorbita de aceasta.

 Faţa concava  Faţa convexă .

 Dimensiune reală  Dimensiune aparentă .

180° 120° 45° .

imagini Clasa a IX -a C .imagini in paint Postelnicu Lorena -> reflexia luminii State Mihaela -> curiozitati.prisme optice.oglinzi Cernica Bianca -> refractia luminii Mocanu Stefania -> reflexia totala Pertea Daniel -> fenomene naturale.dioptrul.Burnete Bianca -> fibra optica.

ro/referate/Fibra _optica_6076.wikipedia.ro •http://www.html •www.referat.flickr.referate.ro •http://www.reflexiasirefractia.com/photos/31463 688@N05/page2/ • .Manual clasa a IX a •http://www.ro/ •www.meftim ie.home.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful