NAMA:………………………………………………………….. …………….

Kemahiran Hidup Tahun4

TAHUN 4:

PEJABAT PELAJARAN DAERAH KULAI

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2008

KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 4 SATU JAM

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. 2. 3. 4. Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan. Bagi setiap soalan hitamkan satu ruangan sahaja. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat.Kemudian hitamkan jawapan yang baru.

Jawab semua soalan berikut di dalam kertas jawapan objektif. 1. Murid yang disenaraikan berkemungkinan sukar untuk mengalami kecederaan dalam bengkel kecuali a) murid yang berkasut getah. b) murid yang patuh kepada peraturan keselamatan. c) murid yang merancang kerja yang akan dilakukan. d) murid yang ingin menyiapkan projek dengan cepat. Gergaji besi digunakan untuk memotong bahan daripada ___________. a) getah c) kayu b) plastik d) besi Apakah yang perlu dilakukan sekiranya alatan tangan di dalam bengkel hilang? a) Mendiamkan diri. b) Menggantikan dengan alatan yang baru. c) Melaporkan kehilangan alatan itu kepada guru. d) Menyiasat siapa yang mengambil alatan itu. Alatan tangan yang digunakan untuk mengetatkan dan melonggarkan nat dan bol. a) sepana hujung terbuka c) tukul besi b) pemutar skru rata d) playar gabung Yang berikut adalah tujuan organisasi bengkel, kecuali a) mengelakkan kemalangan. b) menyiapkan kerja dengan cepat. c) menentukan alatan tangan tersusun. d) memastikan bengkel dalam keadaan bersih. Apakah yang perlu dilakukan oleh murid sebelum memasuki bengkel? a) Beratur dan bersedia untuk berebut masuk. b) Masuk tanpa mendapat kebenaran. c) Beratur di luar bengkel dengan senyap. Playar muncung tirus digunakan untuk ______________. a) mencengkam benda kerja b) memutarkan skru c) memegang benda-benda kecil d) mengetuk paku ______________ adalah alat yang menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga bunyi. a) Lampu suluh c) Kipas angin b) Televisyen d) Loceng elektrik

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

a) kuboid c) sfera b) silinder 10. 17. . c) kerosakan perkakas dan alatan. a) pandai c) kreatif b) rajin d) inovatif Apakah yang tidak terdapat dalam peti pertolongan cemas? a) kain anduh c) makanan b) ubat iodin d) gunting Alatan tangan yang digunakan untuk membuat tanda titik sebelum menggerudi. a) satu dimensi b) dua dimensi c) tiga dimensi Televisyen direka daripada bentuk asas ___________________. 15. a) gandin getah c) tukul besi b) kayu d) besi Apakah punca utama berlakunya kemalangan di dalam bengkel? a) Kecuaian murid. 13. a) paku c) tukul kuku kambing b) pen d) penanda pusat Langkah pertama yang harus dilakukan apabila menggunakan alatan tangan ialah a) melabelkan nama alatan. Yang manakah bentuk asas tiga dimensi (3D)? a) bulat c) silinder b) segi tiga Segi tiga sama merupakan salah satu contoh bentuk asas dalam ___________________. c) menggunakan alatan dengan betul d) membersihkan dan meminyakkan alatan. 14.9. 11. b) Kesalahan susunan perabot. Alatan yang digunakan untuk mengetuk permukaan kepingan logam ialah ___________. Sikap suka mengubahsuaikan sesuatu objek yang sedia ada agar menjadi lebih baik dinamakan _________________. d) Banyak terdapat alatan yang tajam. 12. b) merancang dan memilih alatan. 16.

22. a) kimia c) bunyi b) kinetik d) cahaya Antara berikut adalah jenis-jenis suis kecuali a) suis pisau c) suis tekan b) suis picit Bateri digunakan membekalkan tenaga ____________. . 26. 24. a) kulit c) plastik b) getah d) penebat Bateri mempunyai kekutuban ___________ dan negatif. a) siri c) siri dan selari b) selari Litar _________ digunakan untuk pendawaian elektrik di rumah. 20. 27. 21. a) cawan c) kasut b) bola tampar d) dadu Bentuk asas dua dimensi (2D) yang mempunyai kesemua sisinya sama ialah _______________. a) bulat b) segi empat tepat c) segi tiga sama Berapakah jumlah bucu yang terdapat pada sebuah kuboid? a) 6 b) 7 c) 8 ___________ digunakan untuk menyambung dan memutuskan litar elektrik. a) siri c) siri dan selari b) selari Menjalur wayar adalah membuang _____________ pada wayar. a) utara c) barat b) positif 19. Kubus merupakan bentuk asas tiga dimensi (3D) bagi ____________________. 25. a) Suis c) Mentol b) Bateri Mentol berfungsi untuk menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga ___________. 28. 23.18. a) kimia c) elektrik b) cahaya Litar _________ adalah litar yang membolehkan arus elektrik mengalir melalui satu laluan sahaja.

a) Sekateur c) Gergaji b) Parang Alatan yang digunakan untuk mengubah anak pokok ialah ____________. 35. 32. 38. a) menjalur c) mengerat b) memotong d) memutuskan Lukisan kerja yang menggunakan simbol dinamakan lukisan __________. a) kejuruteraan c) skematik b) simbol Berikut adalah alatan perkebunan kecuali a) skop c) pemutar skru b) penapis d) cangkul ____________ digunakan untuk memotong bahagian tumbuhan kecil yang tidak dikehendaki. Pemotong sisi digunakan untuk ____________ wayar dalam projek elektrik. 34. . 37. a) Pembeli c) Penyewa b) Peniaga Maklumat dapat dikumpulkan melalui cara berikut kecuali a) pemerhatian c) soal selidik b) temu bual d) pertanyaan Antara berikut ialah kumpulan sasaran di sekolah kecuali a) guru c) murid b) ibu bapa Peniaga mendapatkan sumber bekalan daripada ___________. 31.29. a) pengilang c) pembekal b) pasaraya 30. a) serampang tangan c) skop b) cangkul d) sudip tangan Berikut bahan utama medium semaian kecuali a) tanah loam c) pasir sungai b) bahan organik d) batu ___________ ialah orang yang membeli sesuatu barang dan menjualnya pada harga yang lebih tinggi. 36. 33.

Sumber modal boleh diperolehi melalui cara berikut kecuali a) wang simpanan c) pinjaman bank b) rakan kongsi d) merompak Berikut adalah layanan peniaga terhadap pelanggan kecuali a) jujur c) peramah b) sombong d) menghormati 40.39. 40 ~~ SELAMAT MENJAWAB ~~ .

Kemudian hitamkan jawapan yang baru. 3. padamkan tanda yang telah dibuat. Kemahiran Hidup Tahun5 TAHUN 5: PEJABAT PELAJARAN DAERAH KULAI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2008 KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 5 SATU JAM JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. 1. Bagi setiap soalan hitamkan satu ruangan sahaja.NAMA:…………………………………………………………. Jika kamu hendak menukar jawapan. 2. ……………. .. Jawab semua soalan. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan. 4.

C. Gandin getah Tukul Warrington Tukul kuku kambing Sepana boleh laras Antara berikut perkara yang manakah benar tentang pernyataan di atas ? A. B. B. dan penyenggaraan sesuatu peralatan. C. Apakah nama alatan tangan yang ditunjukkan di atas ? A.1. C. B. C. Gergaji tangan Gergaji puting Gergaji kecil Gergaji besi 4. Buku Rujukan Kad Kerja Manual Buku Idea 3. D. Merupakan rujukan dan panduan penggunaan. pemasangan. D. Antara berikut alatan tangan yang manakah tidak digunakan untuk mengukur dan menanda ? A. Sesiku L Pembaris keluli Pisau penanda Gergaji puting . B. D. D. 2. Antara berikut alatan tangan yang manakah digunakan untuk mengetuk paku kecil ? A.

Rajah di atas menunjukkan litar A.5. D. C. B. D. Apakah kegunaan alatan tangan yang ditunjukkan di atas ? A. Apakah nama bahagian komponen yang dilabelkan dengan huruf P dalam rajah di atas ? A. Anod Katod Ketod Stom 6. D. Memotong wayar atau dawai Menjalur dan memotong wayar Mengetat atau melonggarkan skru Menebuk lubang pada papan . B. C. B. skematik bergambar bersimbol bersambung 7. C.

Bulu keluli Kertas las Minyak Sabun 10. B. B.8. C. Menetapkan kedudukan fabrik Mengambil ukuran fabrik Menggunting fabrik Membuka jahitan . Engsel pintu III. Apakah nama alatan jahitan yang ditunjukkan dalam rajah di atas ? A. D. C. D. Antara berikut bahan pembersih yang manakah sesuai digunakan untuk membersihkan cermin tingkap yang kotor ? A. D. C. II. Apakah fungsi alatan jahitan yang ditunjukkan dalam rajah di atas ? A. B. II. D. dan IV I. dan IV II. Cermin tingkap II. I. B. Penghawa dingin IV. Antara berikut bahagian bangunan yang manakah boleh diselenggara sendiri ? I. III. dan III I. C. dan IV 9. III. Gunting fabrik Benang Jarum tangan Penetas jahitan 11. Kerangka tingkap A.

C. namakan bahagian ikan yang berlabel X. Mulut Mata Sirip Sisik 13. A. IV. D. Berdasarkan rajah di atas. B. A. III. menjalankan perniagaan secara besar-besaran di pasar raya menjalankan perniagaan di tempat yang tetap secara kecil-kecilan menjalankan perniagaan di tempat khas yang lebih besar daripada gerai menjalankan perniagaan secara bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain . Antara berikut. C. D. C. II.12. I dan II II dan III III dan IV I dan IV Huruf P Q R S manakah yang benar tentang rajah di atas ? Bahagian Mulut Mata Sirip Sisik 14. B. Berkedai membawa maksud A. D. B. pasangan yang I.

.. D. wang saku III.. C. Iklan di atas menunjukkan bahawa kedai makanan segera tersebut menerima tempahan melalui.. rasuah A. D.. B. B.. sila hubungi kami : 07-6634567 16. menaikkan nama peniaga melariskan sesuatu jenis barang menyaingi barang keluaran syarikat lain menggalakkan pembeli datang ke kedai CENDAWAN GORENG SEGAR Jika anda berminat. D.. D. C.. C. I. e-mel telefon majalah borang pesanan 17. I dan II II dan III II dan IV III dan IV . Tujuan promosi adalah untuk A. C... Pesanan melalui e-mel mestilah menggunakan.15. B. A. B. telefon majalah komputer borang pesanan 18. A. upah IV. Wang masuk atau hasil pendapatan terdiri daripada. sedekah II.....

C. dan IV Menentukan jenis bahan dan kuantiti X Mengukur. II.. C. dan IV II. D. A. D. Mesin rumput IV. Antara berikut peralatan yang manakah menggunakan sistem takal dalam sistem pergerakannya ? I. III. dan III I. dan memotong bahan projek Memasang komponen projek Membuat kemasan projek . D. dan IV I. 22. menanda..19. B. Mesin jahit III. A. kecuali. untuk menambah pendapatan untuk mengetahui cara berbelanja untuk mengetahui jumlah pendapatan dan puncanya untuk mengetahui jumlah perbelanjaan dan cara wang dibelanjakan 20. B. Membaca lukisan projek I. Yang berikut adalah benar mengenai tujuan menyediakan rekod pendapatan dan perbelanjaan. C. B. Kereta kabel II. Rekod pendapatan dan perbelanjaan perlu disediakan untuk tujuan.. merekod pembaziran merekod keuntungan merekod simpanan wang di bank merekod aliran wang masuk dan wang keluar 21. Kasut beroda A.. III. II..

C. Antara berikut yang manakah kebaikan menggunakan bahan kitar semula sebagai bahan projek rekacipta ? I. Litar skematik ialah lukisan yang menunjukkan sambungan komponen-komponen dalam litar yang digambarkan oleh A. II. dan IV 24. Mengurangkan kos II. B. B. Langkah X ialah A. B. dan III I. Mengekalkan sumber alam III. alatan simbol komponen gambar 25. III. Bahan kitar semula adalah terbaik IV. dan IV I. C. Memegang dan membentuk dawai III. C. III. Mengelakkan pembaziran A. B. Memegang benda-benda kecil IV. Memotong wayar berlebihan pada tamatan A. I. D. D. D. D. Antara berikut pernyataan yang manakah benar tentang alatan tangan di atas ? I. I dan II I dan IV II dan IV III dan IV . dan IV II. C. Memotong dan menjalur wayar II. II.Rajah di atas menunjukkan langkah-langkah membuat projek daripada bahan terbuang. mereka bentuk projek mengenal pasti alatan melukis gambar rajah projek mengukur dan menanda projek 23.

Antara berikut mata jahitan yang manakah sesuai digunakan untuk menjahit kelepet baju kemeja yang meretas ? I. D. B. D. hujung lengan bawah blaus. B. I dan II II dan III III dan IV I dan IV . Sebagai tempat perlindungan ikan kecil daripada ikan besar III. Jahitan silang pangkah A. B. Terdapat dihujung kaki seluar. B.26. C. Menyerap bahan toksik yang dihasilkan daripada perkumuhan ikan II. apakah kegunaan jarum peniti yang diletakkan di atas butang ? A. Apabila menjahit butang tanpa tangkai. Mengurangkan nilai pH dalam akuarium A. 27. C. Jahitan mesin III. Jahitan sembat susup IV. C. dan tepi artikel. Membekalkan keperluan oksigen terlarut kepada ikan IV. kelepet kelim kancing fabrik Untuk membuat gelung bagi tangkai butang Untuk mencantikkan jahitan benang Untuk mengurangkan jumlah lilitan Untuk menyenangkan kerja menjahit 28. Keterangan di atas menerangkan tentang A. D. D. C. I dan II II dan III III dan IV I dan IV 29. Antara berikut yang manakah kepentingan tumbuhan akuatik dalam akuarium ? I. Jahitan kia II.

~ ~ ~ ~ Jenis barang jualan Kemudahan sedia ada X Lokasi perniagaan Harga barang Jenis barang Berat barang Jenama barang Maklumat di atas merupakan empat aspek utama dalam menentukan cara untuk mendapatkan pesanan. B. C. C. Baju Buku Sabun Nenas Apakah jenis maklumat penting yang tidak tercatat dalam poster di atas ? A. D.30. B. C. harga perniagaan masa perniagaan kualiti perniagaan kuantiti perniagaan . 32. X ialah A. 31. manakah yang dapat diubahsuai oleh peniaga untuk dijual kepada pembeli ? A. Antara barang-barang yang berikut. B. D. D.

Perbelanjaan tetap Perbelanjaan terhad Perbelanjaan tambahan Perbelanjaan sampingan . Perbelanjaan ini boleh ditinggalkan jika wang yang ada tidak mencukupi. D. Mengapakah peniaga sukar untuk mendapat pelanggan apabila terdapat pesaing ? A. Antara berikut bahan-bahan logam yang manakah sering digunakan kerana ia mudah dibentuk dan tahan karat ? A. C. B. C. Keluli Zink Plat timah Aluminium 35. Ikan yang memakan benda-benda hidup seperti ikan kecil atau haiwan lain dikenali sebagai A. Kerana pesaing banyak mendapat bekalan Kerana pesaing mempunyai pembekal Kerana pesaing akan berusaha mengatasi jualannya Kerana pesaing mengenali pembekal atau pemborong 37. B. D. Perbelanjaan yang dimaksudkan ialah A.33. D. B. Ikan herbivor Ikan karnivor Ikan omnivor Ikan pemakan plankton 36. Pergerakan menggunakan gandal Pergerakan menggunakan takal dan tali sawat Pergerakan menggunakan rantai Pergerakan menggunakan gear 34. C. C. C. B. D. D. B. Apakah sistem pergerakan yang mungkin sekali digunakan oleh kereta mainan yang ditunjukkan di atas ? A.

Bentuk badan Jenis makanan I. dan IV I. D. Berdasarkan pernyataan di atas. dan III I. Internet Risalah Majalah Surat khabar . Warna II. III. Sisik III.38. Antara yang berikut yang manakah merupakan ciri istimewa pada ikan hiasan I. D. III. B. C. B. II. dan IV 39. A. D. C. yang manakah merupakan cara promosi melalui media elektronik ? A. apakah jenis penyakit yang mungkin sekali dijangkiti oleh ikan ? A. 40. B. dan IV II. Penyakit bintik putih Penyakit kutu insang Penyakit kulat Penyakit bakteria IV. II. Antara berikut. Bintik-bintik putih wujud pada badan dan sirip ikan. C.

3. 2. Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jika kamu hendak menukar jawapan. Kemahiran Hidup Tahun6 TAHUN 6: PEJABAT PELAJARAN DAERAH KULAI PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2008 KEMAHIRAN HIDUP TAHUN 6 SATU JAM JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. padamkan tanda yang telah dibuat.Kemudian hitamkan jawapan yang baru . Jawab dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan. 4.. ……………. Jawab semua soalan.NAMA:…………………………………………………………. Bagi setiap soalan hitamkan satu ruangan sahaja.

Antara berikut. Kerja penyenggaraan mesti dilakukan A setiap masa B setiap hari C dari semasa ke semasa D setiap tahun 7. __________ merupakan pengalir elektrik yang baik. Gerudi tangan digunakan untuk A menebuk lubang B memotong wayar C menjalur wayar D mengesan kebocoran elektrik 4. Proses mengubah suai semula produk sedia ada menjadi produk baharu dinamakan proses A reka cipta B inovasi C kreativiti D prototaip 3. A Melayari internet B Mengunjungi pameran yang berkaitan C Melakukan temubual D Berdiam diri tanpa mengambil apa-apa tindakan 2. bahan manakah bukan penebat? A Kayu B Kaca C Getah D Aluminium 5. . Pilih kaedah yang tidak benar mengenai cara mengumpulkan maklumat untuk menyelesaikan masalah. A Kaca B Plastik C Kuprum D Kayu 6.1. ______________ digunakan untuk menggantikan komponen yang rosak.

Bahan ___________ ialah bahan yang digunakan untuk mencantikkan dan menambah nilai sesuatu artikel. A buangan B pelincir C hiasan D belian 12. Langkah pertama menghasilkan artikel ialah A membuat pola B membeli fabrik C menjahit hiasan D menggunting fabrik 11. Antara berikut. yang manakah bukan alatan berkebun? A Cangkul B Sepana hujung terbuka C Sudip tangan D Penyiram . A Untuk menghentikan putaran tayar B Untuk mengetatkan tayar pada rim C Untuk menampung udara yang dipam D Untuk mengalirkan udara melaluinya 9. Bahan yang berikut merupakan alatan jahitan asas. Alatan yang manakah paling sesuai digunakan untuk mengukur tinggi almari? A Sesiku L B Pita pengukur C Pembaris keluli D Jangka lukis 10.A B C D Komponen baharu Alat ganti Pengganti Alatan tangan 8. Nayatakan fungsi tiub pada tayar basikal. kecuali A jarum peniti B gunting fabrik C playar D pita ukur 13.

Antara sayuran yang berikut. I Gergaji tangan II Sesiku L III Pita pengukur IV Kikir logam A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 18. Antara berikut. yang manakah perlu dilakukan setiap hari? A Membaja B Merumput C Menyiram D Menggembur 15. pernyataan manakah yang tidak menerangkan kebaikan sayuran yang ditanam sendiri berbanding sayuran yang dibeli? A menjimatkan belanja B Mendapatkan sayuran yang baharu dan segar C Mengelakkan serangan haiwan perosak D Menggunakan tanah yang terbiar 16. Pilih alatan tangan yang digunakan untuk aktiviti mengukur dan menanda projek. Antara aktiviti penjagaan tanaman sayuran berikut. Bahan penebat yang sesuai digunakan dalam pembuatan penebat untuk menghalang aliran arus elektrik ialah A kayu B plastik C kaca D asbestos .14. manakah bukan sayuran jenis akar? A Sengkuang B Petola C Bawang D Halia 17.

Antara berikut. komponen basikal yang manakah berfungsi untuk mengawal. Pilih padanan yang tidak benar mengenai maklumat barangan jualan yang dijual secara komisen.19. dan menghentikan putaran roda? A Engkol B Hendal C Brek D Rantai 20. Apakah jenis bahan yang sesuai digunakan untuk meminyakkan bahagian gear dan pengetuk dalam loceng basikal? A Minyak tanah B Minyak pelincir C Thinner D Kerosin 21. Jenis Contoh A Kuih-muih Kuih donat B Makanan Roti High 4 Berbungkus C Bahan bacaan Katalog barangan kosmetik D Alat tulis Pensil warna . mengurangkan. Apakah bentuk bayaran komisen yang diterima oleh peniaga? A Peratus B Faedah C Keuntungan D Riba 23. Apakah yang dimaksudkan dengan komisen? A Barangan yang diterima oleh pengguna B Bayaran yang dibayar kepada peniaga oleh pembeli C Bayaran yang dibuat oleh peniaga kepada pemborong D Bayaran yang diterima oleh peniaga kerana menjual barang milik pembekal berdasarkan kadar yang telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak 22.

Apakah jenis risiko yang berlaku pada tahun tersebut sehingga mempengaruhi keadaan sesebuah perniagaan? A Persaingan B Kemalangan C Bencana alam D Kegawatan ekonomi 28.24. Apakah tindakan pengguna jika telah tersalah beli barang jualan yang telah tamat tarikh luputnya? A Memulangkan kembali barang tersebut kepada peniaga B Mendiamkan perkara tersebut C Membuat laporan polis D Membeli barangan yang baharu 26.  Diletakkan di atas rak. Apakah sikap yang perlu ada pada setiap peniaga jika menghadapi masalah persaingan di kawasan perniagaan? A Mudah berputus asa B Kreatif mencari idea untuk memperkembangkan perniagaan C Mencari tapak kawasan perniagaan baharu D Menyewakan kedai kepada orang lain . Apakah barangan jualan yang mempunyai ciri-ciri jualan seperti di atas? A Lampu tidur B Kasut C Dompet D Minyak wangi 25. Apakah sebab tanda harga perlu diletakkan pada setiap jenis barang jualan A Supaya pembeli mengetahui harga barangan B Untuk mendorong pembeli membeli barang dalam kuantiti yang banyak C Untuk meningkatkan kualiti barangan D Untuk memenuhkan ruang kosong yang ada 27. Pada tahun 1997. ramai pekerja telah kehilangan pekerjaan akibat keadaan ekonomi Negara yang tidak menentu.  Boleh dicuba pakai untuk memuaskan hati pelanggan.

dan III B I. Apakah yang harus dilakukan oleh peniaga semasa melayan pelanggan di kedainya? A Bercakap dengan sopan dan lemah lembut B Bermasam muka dengan pelanggan C Meletakkan harga yang tinggi D Menghalau pelanggan yang datang 32. III. dan IV D II. Berikut adalah tujuan perlunya rekacipta kepada setiap murid. yang manakah menerangkan ciri di atas? A Pasif B Betanggungjawab C Reka Cipta D Berani 33. kecuali A kehilangan tempat tinggal B bangunan premis ternakan dan nyawa terkoban C banyak binatang ternakan dan nyawa terkoban D nama premis perniagaan menjadi terkenal 31. II. Antara berikut. kecuali. III. kesan buruk manakah tergolong dalam risiko yang berpunca daripada alam? I Gempa bumi II Petir III Hakisan IV Banir kilat A I. II. Antara berikut. A menyemai nilai dan sikap kerja yang baik B mempu berdaya saing dengan rakan-rakan C rajin dan bertanggungjawab melaksanakan tanggungjawab yang diberi D menciplak idea rakan untuk menyiapkan projek yang dibuat .. dan IV 30. Berikut adalah kesan buruk daripada kejadian gempa bumi. Berfikiran kreatif dan inovatif dalam mereka cipta sesuatu produk. dan IV C I.29.

alatan manakah yang tidak digunakan untuk aktiviti memotong dan menebuk? A Gergaji puting B Gerudi tangan C Gergaji lengkuas halus D Kikir logam . dan IV C I. dan IV 35. dan III B I. II. dan IV D II. yang manakah ciri-ciri barang yang telah rosak? I Telah berkulat II Berubah menjadi warna gelap III Rasa masam IV Bau wangi dan segar A I. II. Antara berikut. Apakah maklumat yamg biasa terdapat pada label barang? I Kandungan II Tarikh luput III Keburukan barang IV Berat kandungan A I. Apakah ciri-ciri fizikal bagi mengenal pasti barang jualan yang masih boleh digunakan oleh pengguna? I Rupa II Bau III Harga IV Tekstur A I. III. Berikut adalah barang-barang jualan yang mempunyai tarikh luput. dan IV D II. II. II. dan IV D II. III. dan IV 37. dan III B I. dan IV 38. III. III.34. III. dan IV C I. II. Antara berikut. kecuali A makanan B minuman C ubat-ubatan D peralatan elektrik 36. dan III B I. III. II. dan IV C I.

Fungsi penjalur wayar ialah A untuk memotong dan menjalur wayar. Pernyataan di atas adalah berkaitan dengan A kerosin B kertas las C turpentine D syelek .39. cantik dan berkilat. B untuk menjalur penebat wayar dan memotong wayar C untuk memegang bahan kerja D untuk memasang skru 40. Menjadikan permukaan kayu lebih menarik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful