P. 1
Date Biografice Milescu

Date Biografice Milescu

|Views: 7|Likes:
Published by Victoria Timotin

More info:

Published by: Victoria Timotin on Oct 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/20/2013

pdf

text

original

Date biografice

:

Nicolae Milescu Spătarul s-a născut la 1 iunie 1636 la Milești , Vaslui, într-o familie de boieri care se presupune ca au fost de origine macedo-română. După cum datează unele surse istorice , el a învățat la școala de la Trei Ierarhi din Iași – Academia Vasiliană. După care își continuă studiile la Academia Patriarhiei din Constantinopol , unde învață filozofia, teologia, istoria, literatura, deasemenea era pasionat de științele naturale și matematecă, studiind totodată limbile străine precum : elina, latina, slavona, greaca, neogreaca , turca , araba și chineza . După finisarea studiilor se intoarce in patrie pe la începutul anilor 50 ai secolului XVII , unde și devine o persoană influentă la curtea domnilor moldovei , astfel În 1655-1658 era grămătic (secretar) al domnului Gheorghe Ştefan al Moldovei,și devine spătar al noului domn Gheorghe Ghica în 1658 pe care l-a însoţit apoi în Ţara Românească. Reîntors în Moldova în timpul lui Ştefăniţă Lupu merge din nou în Ţara Românească (1661-1664), sub Grigore Ghica, acesta numindu-l reprezentant al său (capuchehaie) pe lângă Înalta Poartă din Istanbul. După călătoriile sale prin Europa , Nicolae Milescu Spătarul vine în 1671 cu o scrisoare de recomandare din partea patriarhului Dositei al Ierusalimului, pleacă la Moscova, fiind angajat la Departamentul soliilor (Posolski Prikaz), ca interpret pentru limbile latină, greacă şi română, iar mai târziu, fiind numit şef al traducătorilor din cancelaria diplomatică. Aflîndu-se la Moscova el se bucură de protecția si prețuirea țarului Petru l. Pe lângă obişnuitele traduceri de acte de stat, alcătuieşte singur sau în colaborare, numeroase compilaţii cu caracter teologic, filozofic, istoric şi mai ales de hermeneutică medievală, pentru uzul ţarului, al dregătorilor sau al elevilor pe care îi avea Între 1675 si 1677 călătorește în China ca trimis oficial si lasă un jurnal și o descriere, cunoscute si apreciate in Apus pentru informațiile inedite. Se stinge din viaţă la Moscova, în anul 1708.

În 1672 el alcătuieşte. Toate aceste lucrări s-au bucurat de mare popularitate. geografice.Opera lui Nicolae Milescu Spătarul Nicolae Milescu. un dicţionar ruso-greco-latin. În perioada de până la stabilirea sa în Ţara Moscului. ce constituie prima carte de aritmetică.și a ştiinţelor naturale .) -Descrierea Asiei -Descrierea marelui fluviu Amur -Jurnalul de călătorie în China -Hrismologhion -Genealogia ţarilor ruşi Opera lui Nicolae Milescu Spătarul a căpătat o largă răspândire în manuscrise în timpul secolelor XVII-XIX în Rusia. Nicolae Milescu a început a scrie o serie de lucrări cu caracter istoric şi filozofic pe care le-a finisat în Rusia. în acelaşi timp a studiat intens prin multe biblioteci europene în Austria. scrisă de un român (1672) -Cartea hieroglifelor -Cele şapte minuni ale lumi -Călătoria de-a lungul Siberiei de la Tobolsk până la fortul Nercinsk (primul memorial de călătorie scris de un român. Germania. Ele au văzut lumina tiparului şi în Republica Moldova. după calculele cercetătorilor. Orientul Apropiat şi chiar în Europa Occidentală. de exemplu. cât şi în Moldova. De la sfârşitul secolului XX lucrările sale au început să fie valorificate şi tipărite la început în Rusia. Însă multe din scrierile sale mai continuă să zacă în manuscris în multe biblioteci şi arhive europene. apoi şi în alte ţări. în Orientul Apropiat etc. filozofice. El a scris opere precum : -Aritmologhion (aritmologia – o carte a numerelor. Suedia. cum ar fi cele dedicate Siberiei şi Chinei. a avut un mare aport la dezvoltarea gândirii social-politice. a scris peste 30 de lucrări cu conţinut divers. . atât în Rusia. scriind şi traducând câteva lucrări. ţările româneşti. dintre acestea făcând parte opere religioase. fiind copiate în zeci de exemplare. etc. prin activitatea sa cărturărească. filozofice. între care menţionăm traducerea cel puţin a unor părţi a BIBLIEI. Încă până în 1671. Imperiul otoman. Nicolae Milescu a manifetat un viu interes faţă de diverse probleme legate de istoria bisericii şi de teologie. În total în timpul aflării sale în Rusia. A efectuat de asemenea traducerea din limbile greacă şi latină a unui şir de lucrări din cultura antică şi medievală europeană. Franţa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->