You are on page 1of 4

TUNKAR CHANGV AWN

Sam 19:9 LALPA tihna chu a fai a, kumkhua atn a awm thin:LALPA rorlnate chu a tak a, a fel vl vek a ni.

for
Vo l u m e IX I s s u e - 479 Date : 20th October 2 0 13 ( Sunday ) A m a n t h l a k h a t a h R s . 20/ -

Mipakhat thlarau bo lainat lo tu chuan mi tam tak rawng a bawlsak tak tak thei lo. - Mapuia
Home Crusade emaw Tawngtai leh Individual Counselling mamawhte tan koh/pan theih reng kan ni e. Cont; 9612194537

EMMANUEL AFTER CARE CENTRE


Bethel Veng,Champhai Mizoram : 796321 Phone: 9612194537

TRUE JOKES

Champhai North Presbytery kum 2014 chu Ngur Kohhranah ni 8-12 Oct`14 chhungin neih a ni ang. Puipate: Moderator: Rev H Vanlalhriata. Secretaries: Upa K Lalnunzira (Sr). Upa F Lalramliana (Jr) Fin. Officer: Upa J Vanlalngheta Statistician: Upa Huansanga. Upa Candidate: Pu Vungsiama Keifangtlang leh Pu Lalthanliana Sailo Keifangtlangte an ni. Pro Pastor dilte: i) Samuel VL Muanpuia, BA BD S/o Upa R Lallianzuala, Vengthlang North. ii) Lalthangliana Tochhawng BA, BD iii) C Thangromawia BCA, BD S/o |huamkunga Hnahlan. Tin, Upa H Liandawla, Tualcheng chu sunna hun hman a ni. Champhai South Presbytery inkhawmpui chu Ni 9 - 12.October.2014 hian Ruantlang Presbyterian Kohhran-ah nghah a ni. Puipate: Moderator: Pastor K.Vanlalhriata. Secretaries: Upa F.Chawithanga Sr Upa H. Lalramliana Jr Finance Officer Upa Thangchhingpuia. Statistician: Upa C. Hualhnuna. Tin, Champhai South Presbytery huam chhunga Upa thi mi 4 sun an ni a i) Upa C. Laikunga, Chhungte ii) Upa Saithankhuma, Ruantlang iii)Upa C. Tawnliana, Kelkang Vengthar iv)Upa Lalmaka, Kanan. Upa Candidate: 1.Vawmsuala S/o Rotlaia(L) Vengsang 2. F. Vanlallawma S/o F. Thangzika, Dinthar 3. B. Daniala S/o BS Neihkhuaia Dinthar 4. R. Lalfakzuala S/o Upa Vanlalringa (L) Dinthar 5 . Lalrinawma Varte S/o Laltanpuia (L) Vengsang 6. R.L Hmingthanzauva S/o Upa Lalhrangvunga Chhungte. Pro Pastor dil: C. Zaihmingthanga B.A ; B.D S/o V.L Ngurliana, Mualveng.

Presbytery hmang zo

KOHHRAN
-C.Hranghluna. I van, i kut chhuak te, Thla leh arsi i ruathote khi, ka ngaihtuah chang chuan, Mihring hi eng nge maw a nih a, i hriat reng thin ni? Mihring fapa pawh hi eng nge maw a nih a, i kan thin ni? ka ti thin. - Sam 8:3-4 Lalpa hian taima takin min umzui a, kan tih\hinte leh kan ngaihtuahte nen lam a hre vek a. Kan nunah hian thuk taka inrawlh a duh a, lo tel ve satliah mai nilovin; lalna leh thuneihna pumhlum chan a duh hliah hliah zawk a ni! Mihring kan nih avanga kan duhna leh chakna ngawt a\anga ngaihtuah hi chuan, Lalpa hi a hnawksak ngawih ngawih a, Lalpa tellova zalen taka nun hi kan chak et et zawk a ni! Mahse, Lalpa hian a mite chhanchhuak tura ngaihsak te, \anpuite hi a thiltum lian ber a nih zawk avangin, chuti mai maia min thlahthlam chu a tum hauh lo. Heti taka kan nuna inrawlh nasa Lalpa hi, keini mihringte hian kan hre thei lo hle mai a. Lalpan thlarau mi ni tura min duan meklaiin, tisa mi ni tura sual thuhnuaia nung kan lo ni tawh si a. Chuvangin Lalpa aw te, Lalpa lam thilte hi kan hre hlei thei ta lova. Tunlai khawvelah phei chuan, khawvel ropuina leh changkanna, materialism hian nasa takin min ei tawh a. Hmasawnna leh tunlai thilte hian min luhchilh nasat tak em avang hian, Lalpa lamah beng kan dawh ngai ta mang lova, Pathian aw aiin khawvel aw kan nunah a ri ring tawh zawk a. Chuvang chuan Lalpa hi kan nunah tel ve lo leh inrawlh ve ngai hauh lo ang maiin kan in hre ta a ni. Tunlai khawvela setana hmanraw hralh kal ber chu, rinhlelhna hi a ni awm e. Rinhlelhna sual, Pathian a awm rin lohna te, mahni ngaihdan leh phuahchawp hi kan Pathian biak mai mai nia hriatna te, zeldin thubawl leh lasi thawnthu mai nia hriatna te hmang hian setana hian ringtute a bei nasa hle a. Chu`ngte avang chuan Pathian rinna kalbosantu an pung tual tual a. Biak in a thawl telh telh a, Biak in a inkhawm \hinte pawh, dang pangngai satliah leh a serhthian ang chauhin; mi tam tak chu an nung ta a. Pathian rin avanga thiltihtheihna nei khawp hial a, innghahna erawh kan tlachham nasa ta hle a ni.

DANGLAM
MARS LEILUNG AH TUI TAK TAK AN HMUCHHUAK TA Mars-ah hian hman deuh atang tawh hia thil nung awm thei in an ring a, a dap pawh an dap nasa ngiang reng a. Tunhnai a Mars leilung vel zir chiang tur a an thawn chhoh Curiosity Rover chuan Mars leilung a hmuna a endik naah a leiah hian tui (H2O) a awm tih a hmuchhuak ta tlat mai.Researcher Laurie Leshin chuan Mars lei hi cubic foot khat vel degree 100 chunglam hret vel a tih sat in tui bottle hnih vel a lak chhuah theih ni in a sawi a, mahse Mars leilung a tui awm hian perchlorate an tih a pai tel a chu chu mihring thyroid tan a tha lo a ni tih a sawi tel bawk. GERMANY CHUNG ZAWNAH NIGHT-VISION CAMERA IN UFO THLA AN LA Germany UFO hmuh leh thlalak hi report a awm reng mai a, eng chen hi nge awih a awih loh tur tih pawh hi hriatthiam a har khawp mai a. Tun September ni 18 khan Wittenberg, Germany chung zawnah Night-Vision camera in zanah UFO pathum kil thum nei thlawk lai thla an la fuh a, heng UFO te hi mak tak taka an thlawh kual hnuah vawilehkhatah chak deuh maiin an thlawk bo ta a ni. He video hi mi thenkhat chuan siamchawp mai mai a nih an ring thung a, mahse a thlalak hi mithiam ten an zirchiannaah chuan siamchawp a nihna engmah an hmu lem lo thung.

: C.Hranghluna 9612194537 News Editor : Chanchinmawia 9615820416 Contributor: TN Vanlaltana. 9862648080 Lalnunsanga Fanai 9862120903
Dak a la duhtan kum khat lakman pek lawk a ngai. Tin, thuchhuah tur nei chuan hawrawp felfai tak emaw khawlchhut hmangin, Office, Emmanuel After Care Centre, Bethel Veng, Champhai ah thehluh tur a ni. Thu lut a piang erawh chhuah vek a remchang kherlo th ei .

Editor

EMMANUEL for WORLD 2013 SUNDAY


Nupui /Pasal thlan fuh hi tu te pawn kan mamawh a, kan thiamna leh finna, kan hnathawh leh nunphung zawng zawng nghawng a, kan future ti brigth a, ti bright lo theitu a nih avangin; nupui \ pasal zawn danah fimkhur a pawimawh hle. Kan tihfuhloh chhan hi chihrang hrang a awm thei a, thiam ang tawkin i`n chhui te`ng. Hmel: Hmel\ha chu tu paw`n kan ngaisang vek a, nupui/ pasal atan pawh hmel\ha na na na chu kan duh \heuh a. Hmelin power a neih nasatzia te hi sermon chiam tham a awm a. Chuvangin a hmelchhia, a hmel\ha in; engmi paw`n hmel\ha hi kan ngaisang tlang a, han in hmuhphat a langsar ber a ni bawk a; hmel hi nupui/pasal inzawnna atana kan hman rim ber a ni bawk. Mahse famkimlohna khawvelah hian hmel\ha si, fel si, taima si, zaidam si, piangthar \ha si, hlim thei si, min hmangaih bawk si, hausa bawk si phei chu an lo tam lo khawp mai a. Chuvangin, hmel\ha deuh, nupui\pasal atana nei, a tawpa tifuh ta chiahlo an awm fo. Hmeichhe tam tak phei chuan mipa hmel\ha takte hi zu, drugs ti \hin pawhnise, an iai phallo fo a, nula pangngai tak leh fel tak nia kan ngaihte hian ruihtheihthil ti \hin pasal an nei nawlh nawlh fo reng a ni. An in hmangaih chuan a pawilo i ti a ni mai thei a, mahse hmel ngawt hi zawngin, inneihna hial siam thei mahse, nungchang zawk hi nupa nun a pawimawh ber a lo ni tho tho a, mahni hmel\ha tih zawng tak nupui/pasal a nei a, in\hen leh ta mai mai an tam hle. Hmel\ha hlutna hi sawi bo ka tum a ni lova, hmel hi a lo ni ber love ka ti mai zawk a ni. Inneihni chuan, a nupui a hmel\ha em? tih zawhna hi mopa in a dawng mawlh mawlh a, Inneih tukah erawh chuan, In mo a fel em? tih zawhna hian a chhunzawm tawh \hin an ti. Chuvangin i nupui / pasal tur chu hmel aiin nungchangah en \hin la, thufing pakhat chuan, i mit ni lovin, i bengin i kawppui tur zawng rawh, a lo ti nghe nghe a nih kha. Hmel\ha si, nungchang \ha bawksi i tawng a nih erawh chuan i vannei hle ah ngai i la. Nungchang hi ngaih pawimawh berah i neih ang u. Hausa: A hmei a pa in, a tui tui hre thei hrawk kan nei a, a mawi leh tunlai, a changkang a piang ngaisang tur tawka mi pangngai nun nei kan nih chuan, nupui/pasal atan hian hausa kan duh \heuh mai. A bikin hmeichhia phei chuan, hausa te

Date 20th October 2013 PA9thGE - 2


Chhang fuhlo: Millenium Centre toilet ah a lut a; a daikal lai tak chuan a piah ek in a\ang chuan i dam maw? a rawn ti a, mak a ti a, chhanloh a hreh si, aw, dam e tiin a chhang ta ngawt a. Engnge i tih? a rawn ti leh a, i tih ang tho kha ka ti ve, a lo ti leh a. Lehlam a\ang chuan, ka rawn phei ve ang aw?a rawnti leh a. A phawk tawh lutuk chuan, a ngai lo, ka laklawh lutuk, a ti a. A reh vang vang a, lehlama mi bawk chuan, Ngawi rawh, nakinah ka rawn call leh mai ang che! Ka awmna piah a\ang hian mi pakhatin min lo chhang zut zut a, i \awng ka hre \ha thei lo, a`n ti chiah chu..... - thups
( I chetchhiatna kha midangte nuihpui atan rawn thet rawh le. A tak tak ni thei se, zahmawh rawngkai erawh a rem lo ang. sMs 9612194537 )

www.champhai.net

Editorial
Ruihhlongai tanpuitu pawl
Tunhnaiah Ruihhlongai |anpuitu Pawl, Champhaiah din a ni a, he pawl hian ruihhlova harsatna neite \anpui dan tur a ngaihtuah \hin ang. Ruihhlongaite an ruihloh theihna tura \anpui hi a pawimawh takzet a. |anpui an ngaihna lam aia, an sualzia langsar zawk nun neitute an nih avangin, hmangaih an har hle a, Pathian thlirna tarmit a\ang lo phei chuan, ngeiawm tak an ni! Pathian thu hriatloh avanga bo an awmlaiin, hrereng chunga bo an awm bawk a. Bo \heuh \heuhah, ruihhlongaite hi zawn an phurawmlohva, kan zawng hmu emaw kan tih hnu fe a, an bo leh \hin phei chu manganthlak tak a ni! Mahse Pathian beidawn hmaa lo beidawn ve ngawt a rem lovang. Ruihhlongai |anpuitu Pawlte hna tur pawh hi, a kawng a awlsam dawn lo hle. Mahse, hna reng reng hi a harsat zawh poh leh lawmman a tam fo \hin!

- Mapuia hi an pak deuh hiam a, sum nei nei hmel\ha tih ngaihdan hi kan nei tlangpui. Mahse, sum tam tak nei chunga in uire san ta mai mai, nupa nun rethei tak hmang chunga, mihausa ni lawisi tam tak an awm. I kawppui tur chu sum tam tak nei mi a nih vang ngawt a, eiru \hin, rui \hin, michapo, leh sakhaw mi lo tak pawh iai lova i neih chuan, sum hian engkim a chingfel thei lo tih i hre thuai ang. Engtia hausa pawhnise, a nungchang a \ha em? tih ngaihtuah fo zawk ang che. Tawnsabawp: Mi\henkhat chuan mahni tawn remchan tawh phawt chu rui \hin emaw, ruilo pawh; pathlawi emaw nuthlawi thlengin, vawikhat hmuhna a ni emaw karhnihh khat chauh pawh nise, nupui/pasal atana nei ta mai an awm nawk a. Hetiang mi\uah deuh ( timai ila,) te hian anhmaa lo chhuak tawh phawt chu an vai hma hmiah hmiah mai a. Nupui/ pasal neih an awlsam ang bawk hian, \hen leh mai an awlsam tlangpui a, ka rin ang i lo ni lo, an inti hma duh deuh. Mamawhna: Siniar tawh intih avangte, chhungkaw dinhmun avangte a kawppui nei mai an awm a, mamawh lutuk nia inhriatna hian a rem rem min fawmtir duh khawp. A rem rem fawm hi inkawp hnuah a remlo lo a ni thei. Mi min ngaihdan tur thlir lutuk te, mahni mamawhna dah len lutukte hian, rilru hmanhmawh lutuk avanga inchhuihpalh a awl hle, fimkhur zel hi a tlo. Khaikhawmna: Nupui/pasal a insiam hi thil pawimawh tak, nawmchenna lam ni tawh lova, mawhphurhna tam zawk inbel tura inbuatsaihna a nih avang hian, fimkhur a ngai hle a. Ka sawi uar duh ber chu kawppui zawn chungchangah hian nungchang a pawimawh hle tih hi a ni. Mahse, nulat tlangval lai chuan kan mizia a, a \ha ber ber hi kan tarlan \heuh avangin, tunge \ha anga, tunge \halovang tih hi ngaihtuah thiam a har duh hle. A pawimwah ta ber zawk chu Pathian rawn chunga kawppui neih hi a ni.

Bawlhhlawh atanga energy siamah Sweden khu an sang em em a, an siam hnem ngang ni tur a ni, an thenawm ram Norway atangin bawlhlawh an chaw lut. 2 Zimbabwe pawisa 100 billion dollar chuan artui pum 3 vel chiah a lei theih. Kum 200 chhungin Wales tuipui kamah khuan lawng 2 3 hmun ngai chiah chiahah a chesual a, an chetsual ni pawh december ni 5 vek a ni. He lawng chesual ho hian dam chhuak pakhat theuh an nei vek, an hming pawh a la inang vek zui, Hugh Williams vek an ni. 2 Lobster (kaikuang lian chi) leh jellyfish-te hi science lam thlirna atang chuan thi thei lo, dam reng theia ngaih an ni. DAWN TI SEI Russian thawnthu phuah thiam Leo Tolstoy kha kum 50 a nih kum chuan a nun chu nguina leh lungngaihna avangin a buai hle a ni awm e. Kum hnih chhung chu thil dang reng reng ngaihtuah thei lovin mahni intihhlum mai chakna ringawt chuan a tibuai a, a tih mai duh bawk si loh avangin an ina hruizen awm apiang a thuhruk tir a; ramsa ni lovin amah inkahna.n a hman mai a hlauh avangin sapel tura silai put chhuah a ngam tawh bawk hek lo. Nakinah chuan Pathian lam a ngaihtuah ta a, chu ngaihtuahna chuan a nun chu siam tharin rilru nghet tak a lo nei leh ta a ni. .Engvangin nge thil \ha lo ka ngaihtuah ang? Pathian ka zawng anga, chak takin ka nung leh dawn a ni,. a ti a; a hlawhtling leh ta a ni.

Mizoram Presbyterian Church Synod hnuaia Committee leh Board peng hrang hrangte Synod Inkhawmpui atana inb uatsaihin an thu \an dawn a. October 21-31 chhung hian Pension Board Committee, Presbyterian Communications (PRE SCOM) Board Com-

Synod Committee nei ang

mittee, Sunday School Comittee, Synod Mission Board Committee, Theological Education Board Commit tee, Ho spit al Board Committee, Pastoral Committee leh Education Board Committee te an \hu ang.

Salvation Army, Central South Division chuan Inrinni zan a\anga Pathianni zan thleng hian Saitual Corps ah Mens Fellowship an hmang mek. Champhai Corps a\angin he hun hmang hian mi

Salvation Army ten Mens Fellowship

engemawzat an kal a. Capt Jerry Lalrozama chuan Chhungkuaa Pa pawimawhna tih thupui hmangin Pat hianni chawhnuah Pathian thuchah a sawi ang. bawk. Zirtawpni leh Inrinniah te Centenary ruai \heh a ni. Pathianni hian Chawhma-ah Rev Vannguran thu a sawi anga, Chawhnuah Lalpa zanriah Sacrament Rev K Vanlalhriatan a \heh anga, kum 100 chhunga Ruantlang Kohhran a thita te sunna neih nghal a ni ang. Pathianni zanah Rev C Laltharzuala hnen a\angin Pathian thuchah ngaihthlak a ni bawk ang. Rohmingliana leh a \hiante, Evangelistic Team ruaiin Camping an nei ang. Inrinni zan a\anga Pathianni zan thleng hian Crusade neih a ni anga, Thawh\an a\anga Inrinni ( ni 21-26.Oct`13) chhungin Kohhran a rawngbawltu camp, chhawnghnih neih a ni ang a, ni 28.Oct`13 a\angin mipui camp neih a ni ang.

Ruantlang Kohhranin CentenaryLawm


Presbyt erian Kohhran, Ruantlang chuan kum 100 an tlin lawmna programme chu karkalta Thawh\anni a\anga \anin Pathianni zan (1420.Oct`13) thleng hian an hmang mek. Centenary lawmna programme hi chhunah leh zanah neih \hin a ni a, Kohhran Hmeichhia, Pavalai, K|P ten anmahni puala hun an hman bakah an Kohhran a\anga missionary a chhuak te pualin hun hman a ni

Kahrawt-ah leh Bethel-ah Camping


Kahrawt Presbyterian Kohhran chuan Sunod Revival Speaker Tv Lalhruaimawia leh a \hiante Kross Fate Team ruaiin Chhandamna Camping Thawh\anni a\angin an nei ang. Inrinni zan a\anga Pathianni zan thleng hian Pre Camping programme hman \hin a ni ang. Bethel Presbyterian Kohhran chuan Synod Revival Speaker Upa LH

Chutiang khawvel chu kan chenna hi nimahsela, Lalpa hi hman a mi kha a la ni reng a. Amah ngaihsaktute ah chuan Thlarau Thianghlim chenchilhna hi hriat theihin a la thleng reng a ni. Thlarauva kan awm phawt chuan, Lalpa hian min chenchilh tih a la hriat hle a. Thlarau Thianghlim nena inpawl tawn a, inkawm reng mai mi, Lalpa ngaihsaktu an la awm hi a vanneihthlak hle a ni. Diktak chuan Pathian a awm ngei a ni tih hriatna pawh hi, thurin anga vawn ngawt chi a ni lova, thinlung lama hmuhfiah chi a ni fo. Joba chanchin kan en chuan, Lalpan harsatna tam tak hmanga a silfai hnu khan he thu hi a sawi chhuak ta a. (Joba 42:5-6) Benga hriatna mai zawngin ka hre tawh chia, Mahse, tunah zawng ka hmu ta che; Chuvang tak chuan ka inten a,Vut leh vaivuta thuin ka sim ta e, tiin. Joba hian Lalpa chu bengin a lo hre tawh \hin a, benga a hriatna a\ang ngawt pawhin Lalpa thu a awih a, Lalpa tan nasa takin a inpe a ni. Mahse, harsatna tam tak hmanga fiahna meipui a`n paltlang meuh chuan, Lalpa chu a hria mai ni tawh lovin, a hmu a ni tih a sawi ta thung a ni. Ringtu unau tam tak chuan, Lalpa hi benga hriatna chauhin kan hria a, Kan beng hriatna hmanga kan thluakin a vawn theih chin hmangin Lalpa chu kan be \hin a ni. Amaherawh chu, hmuhna tak tak kan thlen phakloh \hin avangin, Lalpa rinhlelhna sualin min hneh zung zung a, mahni tawn fiahna lam ai a; tute emaw thusawia kan innghah nasat tak em avangte hian sualin min hneh sam bik em em a ni. Lalpa hi a awm ngei a ni tihte, Lalpan min chenchilh a ni tih te, Lalpan min \anpui \hin a ni tihte hi thil tak tak, ringtuten a taka an tawnfiah ngei ngei ngai a ni a. Chu tawn hriatna lam chu kan tlakchham \hin em avangte, a tak taka tawn fiahna chu kan ngaihpawimawh tawkloh avangte hian, Lalpa rinhlelhna leh Pathian hnathawh chhiar thiamlohna hmunah kan tang tlat fo \hin a nih hi. Joba harsatna tawhte kha Setana thiltihtheihzia lantirna a ni mai lova, Pathian phalzauzia sawina mai a ni hek lo. Joban Lalpa a hmuhfiah theihna tura Pathian remruat a ni zawk. Lalpa hian amah kan hmuhfiah hi a duh hle a, amah kan hmuhfiah theihna tur a nih dawn phawt chuan, chhiatna, harsatna, natna, thihna hial pawh hmangin, kan hnena inpuanchhuah a tum reng a ni. Kan chunga harsatna lo thlengte avanga Lalpa chu ringhlel mai tur kan ni lova, Lalpa laka hel mai tur lah kan ni hek lo. Lalpa hian thil \ha lehzual atan, harsatna kan tawhte hi hmanruaah thiam takin a hmang zawk \hin a. Keini lam zawk hian, Lalpa inpuanchhuahna beisei chunga, a hnathawh dan leh a chetvel dan hmuchiang tura kan lo inzir hi a pawimawh ber mai. Lalpa hnathawh dan te, Lalpa inpuanchhuah dan te, Lalpa chenchilhna te hi zirlaiah kan neih phal a, hmuhfiah tumna nena Lalpa kan beisei phawt chuan, Lalpa hi a awm ngei a, amite kan turin khawvelah thlarauvin a cheng reng a ni tih kan hre ngei ngei ang. Lalpa hnathawh hmu hnemtu nunah chuan thlarau lam malsawmna tam tak a lo thleng \hin a, Pathian rinna a lo pung a, Lalpa \ihna a nei tam sawt sawt \hin. Tunlai khawvel a, kan ringtu nun tam tak hi kan en chuan, Pathian hmufiah lo nun a tam em em a, Lalpa hmulo chunga mahni ngaihdan hmanga Pathian biakna leh a hnathawhsakna a tam em em bawk. Lalpa`n, Mitdelin mitdel vek a hruai chuan, khuarkhurumah an tla lovangemni? a tih hi, a dik takzet a. Ngaihtuah chian a ngai hle a ni. I nuna inpuang Lalpa kha ngaihven rawh le.

CHRISTIAN NEWS
SYRIA-AH KRISTIANTE NUNPHUNG A PANGNGAI LO
Syria-ah nunphung a pangngai leh deuh tan tawh a, zirna in te pawh hawn thar leh tawh a ni a. Heti chung hian Kristiante chuan hrilhlawk harsa tak nun an hmang mek thung a. An fate hi tan an an mangang a ni ber. Nitin mai hi tana chhiatna thlennna ni a nih theih vek avangin an nun a ralmuang lo hle a ni. Damascus-a Kristian nu pakhat Hannah sawi dan chuan, khawlai hi Kristiante tan a ralmuang lova, Biak in phei chu taksa himna lam ngaihtuah chuan hmun hlauhawm ber pawl a ni a, hmanniah phei chuan Biak in kawtah mi pakhat hian phone a hmang a, thil engemaw dik lo awm niin ka hria a, a hnu lawkah ka hlauh ang ngei ngeiin biak in chu bomb hmanga beih a ni ta a. Hetiang hi tunhnaia Syria-a boruak awm dan chu a ni. A bikin hmeichhiate ngat phei chu an an dim lo zual, tiin a sawi. Syriaah hian hel pawlte hian Kristiante hi hnawk an tih tlat avangin an ru bo a, Islam-a inlehna hmanga tlan chhuah tur tein an vau thin a ni. Hemi chungchangah hian Kristiante chuan Syria-a awm zel hi an duh lo tan a, a duh lo tam zawk chu an pem chhuak tawh a nih kha, tuna a la bang te pawh hian chhuahsan dan an ngaihtuah mek bawk. Hetihlai hian biak ina inkhawm apiangin biak in leng lo khawpin Kristiante hi an la inkhawm thei tho a, hun harsa tak chuan chunglam nena an inkungkaihna hi a tichhe pha chuang lo a ni.

THE BIBLE CHHUNZAWMNA NAKUMAH


The Bible series hmuhnawm tak siamtute chuan 'Son of God' tih series an siam leh dawn a, nakum February ni 28 hian tih chhuah tur a ni. He series-ah hian Isua pian atanga a thawhleh thleng chipchiar leh hmuhnawm taka lantir a ni dawn a ni. He film hi 20th Century Fox hnuaia tihchhuah tur a ni a, Isua an lantir dan hi a dang deuh hlek dawn nia sawi a ni a. Producer te sawi dan chuan Kristian ni ve lo te pawhin hmuhnawm taka an en theihna tur lam zawnga siam a nih thu an sawi a ni. He series hi Archbishop of Wasington chuan chhungkuaa enho atan tha tih thu a lo sawi tawh bawk a. Pathianin min hmangaihzia a fapa kaltlanga lan chhuahna film dik tak a ni, a ti. The Bible khan ngaihhlut a hlawh hle a, nakuma tihchhuah thar tur Son of God pawh hian thui tak a thlen leh ngei beisei a ni bawk.

INFIAMNA

Bundesliga lama unau awm te: Raffael

Isua Diltu: 8014843927

Naupang pual

& Ronny Raffael hi Borussia Mnchengladbach tan a khel a, tun nipui transfer ah khan kum li chhung a lo khelh tawhna chhuahsanin he club(Borussia Mnchengladbach) hi a zawm a ni. Germany top flight ah hian experience a nei tha zek a, kum li chhung Hertha Berlin-ah khelin loan-in FC Schalke tan a khel tawh bawk a, match 130 khel tawhin goal 27 a khung tawh. Raffael ang tho vin Ronny hi ELECTRONI C MULTI-B RA ND S HOW ROOM attacking midfielder a ni a, Kum 27 mi niin Raffael aiin Laptop & Desktop COMPUTER, Mobile Phone, Digital Camera, TV, Fridge, Washing Machine, kumkhatin a naupang. Season liamta (2012-13) khan Inverter / UPS, Motor leh Inverter Battery chi hrang hrang, Laser & Inkjet Printer, Woofer, 3G/ Hertha BSC hmachhuan niin Bundesliga 2 title a lakpui GPRS Internet Data Card, bakah electronics bungrua chi hrang hrang kimna leh tlawnna hmun. a, a vawikhatna atan top flight ah a rawn khel dawn. Company trained technician thiam leh rintlak tak tak ten an thutchilhna hmun a nih Ronny hian season liamta khan goal 18 khungin Hertha avangin after sales service ah harsatna a awm tlem bik. JK BUSINESS SERVICES, BSC top scorer a ni a, assists 12 a nei bawk. Ronny Venglai Bazar, Champhai. Phone: 03831 234649 (O) 9862725644 (M) leh a unaupa Raffael hi Hertha BSC tan match ruk an MAMAWH CHHANNA KIM CHU HEI LE.... khel dun hman a, kumin hian a vawikhat nan team Key Chain ah hming /phone No. kan chhu kai thei a, Key chain design hrang hrang kan nei hranah khelin an inhmachhawn a ngai dawn ta. bawk. Name Plate awm a tar chi kan siam theih bakah Motor chahbi spare hrang hrang kan Daniel Caligiuri & Marco Caligiuri siam thei bawk a. Sign Board chihrang hrang, designation plate, Motor no. Citation, Banner etc. Daniel leh Marco te leh Silk Screen printing (Jersey & Kawr a chhut kai, Flag etc. kan ti thei bawk. Passport Size Caligiuri-te unau & Photo print, Laminate te, Motor, Car & Bike Laminate etc (Nalh thei tak a ni !) Seal (Self ink hian tun seasonah CHEI RAWH LE hian club thar an seal/Round Seal chihrang hrang kan siam thei bawk). Tin, thlalak hlui siam\hat, , (thlalak Lemziak a thehluh theih zawm ve ve a, tihlen) leh Boad laminate/frame kan ti thei nghal bawk e.team hranah an a, milem a request theih TC Enterprise, Aizawl Road, Champhai. 9615030831/9862726072 khel dawn a ni. bawk e. - 9612194537 HENGTE HI I MAMAWH VE EM? Daniel hian tun Intel Core i series i5, i3, dual core, AMD series etc...kan thleng thar e. Laptop sony vio, nipui transfer khan SC Freiburg atangin VfL Wolfsburg acer, asus, hp, lenovo duhthlan tur a awm bawk e. Gaminf Playstation, Printer, Wofer, a zawm a, season liamta khan he midfielder hian SC Grapics Card, Internet 3G data card leh Printer ink chi hrang hrang kan kawl bawk e. Min KEIMAHNI Freiburg tan goal 5 khungin Bundesliga ah 5na a nihpui dawrtute free gift tha tak kan pe tel zel. - LL Computers, a, UEFA Europa League ah a club hlui hi a qualify pui Bazar nuhote hnen a\angin chawhmeh kan dawng zel a, kan Khuangluaia building,Venglai Bazar, Champhai. Ph. 9615953749 a ni. Marco hi a unaupa Daniel ai hian kum li in a upa Y lawm e. zawk a, 1.FSV Mainz 05 atangin Bundesliga kum 28 Champhai District tan a chanchintha Branch K|P ten Centre zauhna atan Rs.1000 min hnu a rawn kaithar Eintracht Braunschweig chu a zawm Y Zotlang Biak In, Hall leh mimal a kawl duhte tan Sound System, Light System, Musical Instrupe a, kan lawm e. a ni. Marco hian 1. FSV Mainz 05 tan Bundesliga ments leh accessories \ha chi (XLR, Jack pin, Speakon, Sound Wire, Mic.Cable, Stebilizer etc) Pu Liankima Lailung hnen a\angin Centre zauhna tur match 80 lai a khel hman a, experience a nei chhelo Y Rs.10000/- kan dawng a, kan lawm e. aizawl pan buai ngai tawh lovin tlawmsi \ha siin Company \ha tak tak Yamaha, KORG, Souncraft, hle. An unau hian Bundesliga ah vawithum Tunlai hian Centre zauh tuma hma lak mek a ni a, hemi atan Mackie, Peavey, Pope, Shure, Ibanez, Fender etc..kan kawl ta. A dang duhzawkte tan kan rang inhmachhawn tawhin Marco hi ala che tha rih a, vawi Y hian Kohhran leh K|P, mimal \henkhatah Vehbur khawn takin kan chah sak thei bawk. Repairing duhte tan mechanic thiam takin kan nei a, Hall leh Biak In hnih chakin vawikhat an inhnehtawk. Kumin February mek zel a ni a. Kan harsatna te min hriatpui a, min \anpuitu a sound install (Fit) duhte tan installation kan tihsak thei reng bawk. Kohhran leh pawl ho tan Two Brothers. a DFB Cup quarter-final ah erawh Daniel a khelhna te chungah lawmthu kan sawi takzet a ni. Lalpan a let tam instalment in kan pe thei bawk e. Dawr Veng ph: 9862952167 Hospital Road ph: 9862432662 SC Freiburg an chak ve thung a ni. takin malsawm che u rawh se. P u b l i s h e d & E d i t e d by C . H r a n g h l u n a & P r i n t e d a t C K O f f s e t P r i n t i n g & P a p e r W o r k s , C h a m p h a i V e n g t h l a n g .

IRHFIAK: i) Irhfiak tihreh dan \ha ber chu awm hahdam a, thaw lak dan control tur a ni. I theih tawpa rei thaw lova awm han tum chhin teh, hei hian irhfiak a tireh duh viau a nia. ii) Thawk la miah lovin tui no thum vel han tlak pap pap teh. iii) Chini emaw Khawizu te ei la, a \ha phian. iv) Rilru lak pen hi a \ha duh khawp mai, kan pi leh pute pawhin irhfiak chu inbum/tihder in a reh duh an tih kha. v) Lemon Method an ti a, Ser chu a lai takah tan bung la, a lehlam lehlam a\angin a tui fawp chhuak rawh. vi) Hetianga a tih pawh a a la reh lawk theihloh chuan Doctor pan ang che. Irhfiak hi rilru hah lai te, carbonated drinks (Coca cola, pepsi, etc) leh zu lam chi inte hian irhfiak a awm duh zual a, nuih nasat lutuk in a awm thei a, boruak lum leh vawt inthlak avangin a awm thei bawk.

HRISELNA