5 mituri despre meditatie si adevarul din spatele lor

Desi meditatia este o practica din ce in ce mai raspandita, care se bucura de atentie atat din partea oamenilor simpli, cat si din partea politicienilor sau a directorilor de companii, exista multe conceptii gresite care ii impiedica pe multi sa incerce acest mod de relaxare. Poetul-profet al medicinei alternative, Deepak Chopra, prezinta cateva dintre miturile legate de aceasta practica si adevarurile din spatele lor.
1

Acest mit isi are radacinile in imaginea de meditatie ca o practica ezoterica specifica sfintilor sau adeptilor spiritualitatii. In realitate, atunci cand meditatia se realizeaza sub indrumarea unui cadru didactic cu experienta, aceasta poate fi distractiva si usor de invatat. Tehnicile cele mai importante pentru meditatie sunt respiratia si repetarea in gand a unei mantre.

Meditatia este dificila

Trebuie sa ai mintea linistita pentru ca meditatia sa fie un succes
2

Din cauza acestui mit, multe persoane devin frustrate. In meditatie nu este vorba despre oprirea gandurilor sau incercarea de a-ti elibera mintea. Aceste abordari nu fac altceva decat sa creeze stres. Nu poti opri sau controla gandurile, insa poti decide cat de multa atentie le acorzi. Prin intermediul meditatiei, poti gasi linistea existenta intre gandurile tale. In momentul meditatiei, iti vei centraliza atentia asupra unui obiect, asupra propriei respiratii sau asupra unei mantre. Astfel, cand gandurile apar, iti intorci atentia la obiectul meditatiei. Cu cat meditezi mai mult, cu atat procesul va fi unul mai simplu.

Este nevoie de multi ani de practica pentru a simti beneficiile meditatiei
3

Adevarul este ca beneficiile meditatiei pot fi imediate, dar si pe temen lung. Multe studii stiintifice au aratat ca meditatia are efecte profunde asupra fiziologiei minte-corp in doar cateva saptamani de practica. Dupa aceste saptamani, nivelul de anxietate scade, stresul se diminueaza si se instaleaza sentimentul de calm. In plus, datorita meditatiei, majoritatea persoanelor reusesc sa doarma linistite, au o mai mare putere de concentrare, iar tensiunea arteriala scade.
4

Daca faci din meditatie o prioritate, iti vei gasi timp sa participi la sedinte. In momentul meditatiei, respiratia si ritmul cardiac incetinesc, tensiunea arteriala scade, iar corpul isi diminueaza productia de hormoni care cauzeaza stresul si alte substante chimice care accelereaza procesul de imbatranire si iti dau senzatia ca esti in criza de timp. In timpul meditatiei te afli intr-o stare de vigilenta linistitoare, care este foarte importanta pentru corp si pentru minte. Astfel, prin intermediul meditatiei, vei intelege ca poti realiza mai multe, in timp ce faci mai putin.

Eu nu am timp suficient pentru a medita

Meditatia necesita convingeri religioase sau spirituale
5

Adevarul este ca meditatia nu are nevoie de o credinta spirituala specifica. Unele persoane care mediteaza nu au niciun fel de convingeri religioase. Ele mediteaza doar pentru a capata linistea interioara si multiplele beneficii fizice si mentale ale acestei practici.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful