ANSUR MAJU MENENDANG BOLA

DISEDIAKAN OLEH : MUHAMMAD IFTITAH BIN MUSTAFA NUR ARIF SHAH BIN RAMLI

Ansur Maju Menendang Bola 1 a) Murid dibahagikan kumpulan A dan B. kepada b) Murid kumpulan A akan menendang bola dalam jarak 5 m kepada kumpulan B menggunakan bahagian kekura kaki. Ulangi aktiviti yang sama dengan murid B menendang bola kepada murid A c) B .

pemain bertukar tempat c) d) e) .Ansur Maju Menendang Bola 2 a) b) Murid dibahagikan kepada dua kumpulan A dan B Murid dikehendaki melakukan hantaran leret secara bertukar-tukar di celah-celah 2 kon. Selepas menghantar bola. Murid B akan menghantar semula bola kepada murid A yang kedua untuk meneruskan latihan. Murid A menghantar bola kepada murid B melalui 2 kon.

 Seorang penjaga gol diletakkan untuk melambung bola kepada murid .  Ulangi langkah dengan murid A pula melambung bola dan murid B pula yang menendang bola.  Murid A akan menendang secara voli penuh kepada murid B.Menendang secara voli penuh Ansur Maju  Murid B melambung bola kearah murid A.

Persediaan  Bergerak ke tempat bola akan jatuh. .  Lurus dan kukuhkan kaki menendang.  Menghadap bola dengan bahu selari. Bengkokkan  kaki pengimbang.  Tarik kaki penendang ke belakang.  Tangan disisi untuk imbangan dan mata tumpu pada bola.

kesilapan dari murid .Pelaksanaan  Bahu dan pinggul menghadap sasaran dan lutut kaki penendang melepasi bola.  Halakan hujung kaki menendang ke bawah dan kekalkan kekukuhannya. Petik kaki menendang dari lutut.  Kontak bahagian bola ketika ia menyentuh dengan bumi Ikut Lajak  Petik kaki menendang lurus dan momentum badan ke hadapan  Guru memerhatikan murid menendang separuh voli dengan K = Penjaga Gol yang akan melambung baik dan menegur jika berlaku bola ke arah murid.

 Murid A akan menendang secara voli sisi kepada murid B.  Ulangi langkah dengan murid A pula melambung bola dan murid B pula yang menendang bola  Seorang penjaga gol diletakkan untuk melambung bola kepada murid .Tendangan voli sisi Ansur Maju  Murid B melambung bola kearah murid A .

bengkokkannya pada lutut.  Berat badan di kaki pengimbang.  Naikkan kaki penendang ke sisi selari dengan bumi. Luruskan hujung kaki penendang. .  Tangan keluar ke sisi untuk mengimbang dan mata tumpu pada bola. Tarik kaki penendang ke belakang.  Bengkokkan kaki pengimbang.Persediaan  Berkedudukan dengan badan di sisi.

 Petik kaki penendang dari lutut.  Halakan bahu depan kearah sasaran.  Kontak bahagian separuh atas bola dengan kekura kaki. Pergerakan tendangan ke sudut bawah sedikit.Pelaksanaan  Memutar separuh putaran ke arah bola pada kaki pengimbang.  Jatuhkan kaki penendang ke bumi.  Petik kaki penendang lurus. Ikut Lajak K = Penjaga Gol yang akan melambung bola ke arah murid. .

Murid A akan menendang secara separuh voli kepada murid B.  Seorang penjaga gol diletakkan untuk melambung bola kepada murid . Ulangi langkah dengan murid A pula melambung bola dan murid B pula yang menendang bola.Tendangan separuh voli Ansur Maju  Murid B melambung bola kearah murid A.

 Bengkokkan kaki pengimbang.  Lurus dan kukuhkan kaki menendang.  Tarik kaki penendang ke belakang.  Tangan disisi untuk imbangan dan mata tumpu pada bola .  Menghadap bola dengan bahu selari.Persediaan  Bergerak ke tempat bola akan jatuh.

Pelaksanaan  Bahu dan pinggul menghadap sasaran dan lutut kaki penendang melepasi bola.  Petik kaki menendang dari lutut. .  Kontak bahagian bola ketika ia menyentuh dengan bumi Ikut Lajak  Petik kaki menendang lurus dan momentum badan ke hadapan  Guru memerhatikan murid menendang separuh voli dengan baik dan menegur jika berlaku kesilapan dari murid K = Penjaga Gol yang akan melambung bola ke arah murid.  Halakan hujung kaki menendang ke bawah dan kekalkan kekukuhannya.