In this chapter, you will learn concepts w.r.t.

: Well known global companies and their headquarters Years of establishment of the companies Names of the founders Present business heads and their designations

Chapter 1

Major Global Companies

Temple of Learning

12 13

BMW Bank of America

Munich, Germany Charlotte, North Carolina

1913 1928

Karl Friedrich Rapp Amadeo Giannini

Helmut Panke Kenneth D Lewis

Chairman Chairman and CEO

14

Barclays

London, UK Leverkusen, Germany Chicago, USA San Jose, California, USA ----Atlanta, USA New York, USA

1896

Several Banks united under one banner called Matthew Barrett Barclays & Co. Public Company William A. Allen Werner Wenning W. James McNerny, Jr.

Chairman

15 16

Bayer Boeing Cisco Systems -----

1863 1916

Chairman CEO

17

1984 --1892 1953

Len Bosack and Sandy John Morgridge Lerner -----Asa Griggs Candler Public Company John Chambers E. Neville Isdell Reuben Mark

Chairman CEO CEO CEO Chairman and CEO Chairman Chairman and CEO

18 19

Coca-Cola Colgate Palmolive Citigroup Cadbury Schweppes Canon

20 21 22

New York, USA London, UK Tokyo, Japan

1812 1969 1937

Public Company Public Company Goro Yoshida and Saburo Uchida

Charles Prince John Sunderland Fujio Mitarai

23

Daimler Chrysler Deutsche Bank Dell Computer Exxon Mobil

Stuttgart, Germany and Michigan, USA Frankfurt, Germany Texas, USA Irving, Texas, USA

1998

Formed by the merger of Daimler-Benz Dieter Zetsche (Germany) and Chrysler corporation (America)

Chairman

24 25 26

1870 1984 1999

Adelbert Delbruck and Chairman and Josef Ackermann Ludwig Bamberger CEO Michael Dell Michael Dell Chairman

Formed by the merger of Chairman and Rex W. Tillerson Exxon & Mobil CEO

BUSINESS AWARENESS - BRM

3

Temple of Learning

42 43

Intel IBM Johnson and Johnson Kellogg’s L’Oreal LG

Santa Clara, USA New York, USA

1968 1888

Gordon E. Moore Thomas J. Watson Sr., Robert James and Edward Johnson Will Keith Kellogg Eugene Schuller Koo In Hoe Formed as a merger between Deutsche Aero Lloyd (DAL) and Junkers Luftverkehr Henry S. Morgan and Harold Stanley Yataro Iwasaki Bill Gates and Paul Allen -----Lakshmi N. Mittal

Craig R. Barrett Samuel Palmisano William Weldon

Chairman Chairman and CEO Chairman and CEO Chairman and CEO

44

New Jersey, USA Battle Creek, USA Paris, France Seoul, Korea Frankfurt, Germany

1886

45 46 47

1906 1909 1947

James M. Jenness

Lindsay Owen- Chairman and Jones CEO Bon Moo Koo Wolfgang Mayrbuber Chairman

48

Lufthansa

1926

CEO

49 50 51

Morgan Stanley Mitsubishi Microsoft -----

New York, USA Tokyo, Japan Redmond, USA ----Rotterdam, The Netherlands Luxemburg, Luxemburg New York, USA Vevey, Switzerland Beaverton, Oregon, USA

1935 1870 1975 ----1989

John J. Mack Takashi Nishioka Bill Gates Steven Ballmer Lakshmi N. Mittal Lakshmi N. Mittal Rupert Murdoch

Chairman and CEO Chairman Chairman CEO Chairman and CEO

52

Mittal Steel

53 54 55

Mittal Arcelor News Corp Nestle

2006 1979 1866

Founded when Mittal steel took over Arcelor Rupert Murdoch Henri Nestle

CEO CEO

Peter Brabeck- Chairman and Letmathe Phil Knight CEO Chairman

56

Nike

1972

Phil Knight and Bill Bowerman

BUSINESS AWARENESS - BRM

5

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: Well known Indian companies and their headquarters Years of establishment of the companies Names of the founders Present business heads and their designations

Chapter 2

Major Indian Companies

Temple of Learning

15

BIOCON

Bangalore, Karnataka and New Jersey USA Gurgaon, Haryana

1978

Ms. Kiran MazumdarShaw

Ms. Kiran Mazumdar Shaw

Chairman and MD

16

BILT

1945

17 18 19 20

Bajaj Auto Crompton Greaves Cipla Castrol India

Pune, Maharashtra Mumbai, Maharashtra Mumbai, Maharashtra Mumbai, Maharashtra

1945 1947 1935 1899

Founded by Late Karam Chand Thapar as Chairman Ballarpur Paper and Straw L M Thapar Emeritus to Ballarpur Industries Ltd. In 1975 Gautam Thapar Chairman Chairman and Jamnalal Bajaj Rahul Bajaj MD Late Karam Chand Mr. Gautam Chairman Thapar Thapar Dr. Y.K. Chairman and Khwaja Abdul Hamied MD Hamied Castrol the global brand Naveen Managing was founded by Charles Kshatriya Director Wakefield Dr. Anji Reddy Dr. Anji Reddy Mr. V.C. Burman Rajan Nanda Mr. S.Sandilya Brij Mohan Khaitan Shashi Ruia S.B. Ganguly Bikki Oberoi P.P. Chhabria Dr. Jamshed Jiji Irani Chairman

21

22 23 24 25 26 27 28 29

Hyderabad, Andhra Pradesh Ghaziabad, Dabur Uttar Pradesh Faridabad, Escorts Ltd. Haryana Pune, Eicher Group Maharashtra Kolkata, Eveready West Bengal Dr. Reddy’s Essar Group Exide Industries East India Hotels Finolex Mumbai, Maharashtra Kolkata, West Bengal New Delhi

1984

1884 1944 1959 1964 1956 1920 1949 1956 1920

Dr. S K. Burman Mr.H P. Nanda and Mr. Yudi Nanda -----Brij Mohan Khaitan Nand Kishore Ruia ----MS Oberoi P.P. Chhabria and K.P. Chhabria -----

Chairman Chairman and MD Chairman Chairman Chairman Chairman and CEO Chairman Chairman Chairman

Pune, Maharashtra Mumbai, 30 Kansai Nerolac Maharashtra

BUSINESS AWARENESS - BRM

9

Temple of Learning

41 42

I-Flex Jaypee Group

Bangalore, Karnataka New Delhi Varied Locations for different Group companies Mumbai, Maharashtra New Delhi New Delhi New Delhi Mumbai, Maharashtra Mumbai, Maharashtra

1991 1972

Rajesh Hukku Jaiprakash Gaur

Rajesh Hukku Jaiprakash Gaur

Chairman and MD Chairman

43

JK Group

1918

Lakshmipat Singhania

H S Singhania

Chairman

44 45 46 47 48 49 50

Larsen & Toubro Modi Group Moser Baer Max India Mukta Arts Nicholas Piramal Nirma

1938 1932 1983

Henning Holck-Larsen A M Naik and Soren Kristian Toubro Rai Bahadur Gujar Mal Mr. Umesh K. Modi Modi Mr. Deepak Mr. Deepak Puri Puri Bhai Mohan Singh Analjit Singh Subhash Ghai

Chairman Chairman Chairman Chairman Chairman and MD

1972 1988 1969 1987 1978 1983 1979 1961 -----1966 1925

Subhash Ghai ----Karsanbhai Patel Kishore Biyani Narendra K. Patni, Gajendra K. Patni and Ashok K. Patni Arun Jain RP Goenka Bhai Mohan Singh ----Dhirubhai Ambani Lala Juggilal

Ajay G Piramal Chairman Karsanbhai Chairman and MD Patel Kishore Biyani MD

Ahmedabad, Gujarat Mumbai, 51 Pantaloon India Maharashtra 52 53 54 55 Patni Computers Polaris RPG Enterprises Ranbaxy ----56 57 Reliance Industries Raymond Mumbai, Maharashtra Chennai, Tamil Nadu Mumbai, Maharashtra Gurgaon, Haryana ----Mumbai, Maharashtra Mumbai, Maharashtra

Narendra K Chairman and CEO Patni Arun Jain Chairman and MD

Harsh Vardhan Chairman Goenka Mr. Tejendra Chairman Khanna Malvinder CEO and MD Mohan Singh Mukesh Chairman and MD Ambani Gautam Hari Chairman and MD Singhania

BUSINESS AWARENESS - BRM

11

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: Major brands of leading companies Brand endorsers

Chapter 3

Brand Quotient and Brand Endorsers

Temple of Learning

FMCG Companies HLL Lifebuoy Clinic Range Brooke Bond Pepsodent Kwality Walls P&G Head & Shoulders Rejoice Reckitt Benckiser Henkel Glaxo Smithkline Britannia Cherry Vanish Fa Aquafresh Toothpaste Fifty-Fifty GoodDay Ghee Dabur Hajmola Amla Hair Oil Binaca Lemoneez Marico Industries Ltd. Parachute Oil of Malabar CocaCola Pepsi Coca-Cola Maaza Pepsi MountainDew Saffola Sil Limca Coke 7-Up Lipton Hair&Care Revive Thums-Up Sprite Slice Tropicana Shanti Amla Kaya Skin Clinics Fanta Georgia Miranda Gatorade Frito Lays Mediker Sweekar Sunfil Mealmaker Silk n Shine Kinley Sunsilk Wheel Annapurna Bru Liril Ariel Pampers Dettol Veet Mr. White Crocin Tiger Milkman Milk Chyawanprash Hommade Lal Dantmanjan Surf Excel Lakme Breeze Hamam Ayush Vicks Gillette Lyzol Colin Henko Horlicks Half-Half cake Flavoured milk Hide n Seek Glucose D Real Lal Tail Pudin Hara Vatika Hair Oil Honey Anmol Shampoo Red Toothpaste Shilajit Boost Dairy Whitener Cheese Cheese Spread Bread Marie Butter Mortein Harpic Robin Ponds Rexona Ala Closeup Knorr Whisper Pantene Pro V Tide Detergent Yellow Label Tea Rin Kissan Axe Lux Fair & Lovely Dove Pears

Babool Baby Olive Janma Ghuti Toothpaste oil

BUSINESS AWARENESS - BRM

15

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: Punchlines of some important brands/companies

Chapter 4

Brand/Company Punchlines

Temple of Learning

Connecting India Connecting people Cooling Solutions to help your business do better Count on us Creating Life Definitely Male Designed to excel Diamonds are Forever Digitall Inspiration Discover a passion Do more live more Drive your way Eat Healthy, Think Better Elegance is an Attitude Emotionally yours Empowering People Enduring value Energising Capital.....Realising Ideas Energising Lives Enjoy the change Experience. Truth first Expertise with resposiblity Explore your World Express Yourself Feel the news Fly Emirates For a special journey called life For Managing Tomorrow

BSNL Nokia Bluestar Maruti Suzuki ING Vysysa Life Insurance Bajaj Pulsar Splendor + De Beers Samsung Digital Wills Classic Tata Indicom Hyundai Motors Britannia Longines Air Sahara Acer ITC IL & FS Bharat Petroleum Wills Lifestyle NDTV Bayer Discovery Channel Airtel Times Now Emirates Chevrolet Optra Business Today

BUSINESS AWARENESS - BRM

19

Temple of Learning

Its now or never Jiyo Zee Bhar ke Journalism of courage Joy, Hope, Freedom, Life Kal par control Leap Ahead Let there be light Let truth prevail Let’s Go Lifeline of Delhi & Mumbai Life’s a journey Life’s Good Live life kingsize Looking forward to tomorrow Made for each other Make everyday exciting Making sense of it all Making tomorrow brighter More car per car More is less Moving forward New Horizons. Enduring Values Not just healthcare ... lifecare Nothing else will do Number one any which way Obsessed with quality since 1895 One Bank many solutions Original European Jeanswear Outperform

TVS Apache ZEE Network Indian Express ICICI Prudential Life Insurance Aviva Life Insurance Intel Hindustan Times Times of India Alto MTNL Toyota Corolla LG India Kings Centurion Bank Wills Navy Cut Ford Motors BBC World ONGC Indica V2 Peter England Toyota Indian Airlines Torrent Pharmaceuticales Mahindra Scorpio Business World Skoda Auto Corporation Bank Lee Cooper Honda City ZX

BUSINESS AWARENESS - BRM

21

Temple of Learning

The Josh machine The joy of flying The most friendly airlines The Next Big Thing The Pen the World prefers The people’s paper The power of access The Power of Dreams The Power of Fashion The power of knowledge The sign of excellence The symbol of partnership The taste of good health The taste of India The ultimate driving machine The Unbeatable Accord The Upper Crest The World’s Favourite Airline The World’s Local Bank The World’s News Leader There is no better way to fly Think Different Thinking of you Time is What You Make of It Touching Lives Touching your heart Trusted Family Bank Uber Casuals Undoubtedly Distinguished

Ford Ikon Jet Airways Austrian Airlines Ford Endeavour Reynolds Tehelka FedEx Honda Grasim Suitings Economic Times Omega Chevron Tropicana Amul BMW Honda Accord Louis Phillipe British Airways HSBC CNN Lufthansa Apple Computers Electrolux Swatch Apollo Hospitals Yamaha Dena Bank Scullers Hyundai Sonata Embera

BUSINESS AWARENESS - BRM

23

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: National Readership Survey (2006) Major print media companies in India Major Indian magazines Major Indian newspapers

Chapter 5

Print Media

Temple of Learning

cinema audience seems to have been reversed in urban India – from 23 million regular theatregoers last year to what NRS now estimates at 25 million. As a proportion this means a marginal increase from 9.6% to 10.0%. • The Internet as a medium seems to have paused on its growth trajectory. From 7.2 million users who logged in every week last year, the number has grown, though only to 9.4 million. As proportions, these represent 0.9% and 1.2% of India’s 12 years plus population. However, urban India has shown faster growth in internet reach – from 2.3% to 3.4%. Mobile phones must now be given their due place as part of media. Reach of this medium – as measured by the proportion of the population accessing value-added-features (VAS) at least once a week – has grown from 1.1% last year to 2.7% - translating to nearly 22 million individuals. If there is one overall conclusion, it is that the press medium must watch emerging media closely. The NRS has the data points to indicate media consumption amongst consumers from all walks of life. It is also worth remembering that, socio-culturally speaking, India is like a couple of dozen countries with a total of sixteen official languages and wide disparities in living standards. The complexity of the Indian media market would rival those of Europe if taken as a whole.

II. Major Print Media Companies in India
1. ANANDA BAZAR PATRIKA LTD. (ABP LTD.)
ABP Ltd. is one of the leading media companies in India. The group started out as a newspaper by the name of Ananda Bazar Patrika in 1922. ABP was founded by Prafulla Chandra Sarkar who was also the editor. Today along with its flagship newspaper, the group publishes 9 other publications. These include • • • • • • • Ananda Bazar Patrika – a premier Bengali language daily Anandamala – a children’s magazine in Bengali Anadalok – a film magazine published in Bengali Desh – a literary magazine Boier Desh – another literary magazine in Bengali Sanada – Bengali language women’s magazine Sports World – a sports magazine

BUSINESS AWARENESS - BRM

27

Temple of Learning

• • • • • • • •

NavBharat Times – a leading Hindi language daily Maharashtra Times – a leading Marathi daily Femina – a women’s magazine published in English Filmfare – a film magazine Planet M – a leading music store Times Music – The group’s music label Radio Mirchi – The group’s radio station Indiatimes.com – The group’s internet portal

The present chairperson of the group is Ms. Indu Jain. Mr. Vineet Jain is the Managing Director of the group.

4. HT MEDIA LTD.
One of the largest Indian media company, HT Media ltd. was founded in 1924 when its first newspaper, Hindustan Times was launched. A flagship company of the KK Birla group, HT Media Ltd. today operates with 15 printing facilities across India. Some major brands owned by the company are: • • • • • • • Hindustan Times – a leading English daily Hindustantimes.com – online newspaper of the group Hindustan – a leading Hindi daily Hindustandainik.com – online Hindi newspaper HT Next – a youth newspaper Kadambini – a monthly Hindi magazine Nandan – a popular children’s magazine published in Hindi and English

The present Chairman of HT Media Ltd. is Mr. K K Birla. Mr. Vir Sanghvi is the editor-in-chief.

5. INDIA TODAY GROUP (LIVING MEDIA PVT. LTD.)
India Today Group is the largest media house in India. The group was founded in 1975 by Mr. Aroon Purie, who has held the position of editor- in- chief for the last three decades. Today the group has 12
BUSINESS AWARENESS - BRM 29

Temple of Learning

• • • • •

Frontline – fortnightly features magazine Survey of the Indian Industry – an annual review on Indian industries Survey of Indian Agriculture – an annual review on Indian agriculture Survey of the Environment – an annual review of the environment Indian Cricket – an annual record book on cricket

The present group editor-in-chief is Mr. N. Ram.

III. Major Indian Magazines
Magazine A&M Business World The Week Business Today Computers Today Cosmopolitan Digit Economic & Political Weekly Femina Filmfare Fortune (Indian Edition) Frontline Gentleman Good Housekeeping India Today Intelligent Investor Kadambini Nandan
BUSINESS AWARENESS - BRM

Publishing House Spectrum Magazines Ananda Bazar Patrika Malayala Manorama Living Media Living Media Living Media Jassubhai Digital Media Sameeksha Trust Bennett Coleman & Co. Bennett Coleman & Co. Living Media Hindu Group Express Publications Living Media Living Media Berkshire Hathaway HT Media Ltd. HT Media Ltd.
31

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: Major Indian production houses Major internet companies Major television companies Major radio stations

Chapter 6

Electronic Media

Temple of Learning

Major Productions Some of the major serials produced by Balaji Telefilms are: • • • • • • Kahaani Ghar Ghar Kii Kahiin To Hoga Karam Apnaa Apnaa Kasamh Se Kasautii Zindagi Kay Kyunki Saas Bhi Kabhi Bahu Thi

3. United Television (UTV)
United Television is a leading media and entertainment company of India with offices in South East Asia, US and UK. UTV is into producing content for television, motion pictures and broadcasting. The company was established 16 years ago by Ronnie Screwvala. The company has 4 subsidiaries: • • • • United Entertainment Solutions Ltd. UTV Communication (USA) LLC UTV Communication (UK) Ltd. UTV Communication (Mauritius) Ltd.

Headquarter UTV is headquartered at Mumbai. Present Management Mr. Ronnie Screwvala is the CEO of UTV.

4. Adlabs
Adlabs is the largest entertainment company in India. Adlabs was founded by Manmohan Shetty in 1978 along with Vasanji Mamania as a small film processing unit catering to ad films. In 1989, the firm entered mainstream cinema processing. Today, the company processes more them 60 percent of all Hindi films produced in India. In 2005, Anil Ambani owned Reliance-Anil Dhirubhai Ambani Group (ADAG) became a majority stakeholder (51%) in Adlabs. Recently, Adlabs has also entered into television content creation by becoming a majority stakeholder in Siddhartha Basu’s Synergy Communication. Adlabs cinema is also one of the largest motion picture exhibitors in India, with two IMAX theaters and 13 cinemas till date.

BUSINESS AWARENESS - BRM

35

Temple of Learning

II. Major Internet Companies
1. Google Inc.
Google was started by Sergey Brin and Larry Page as a research project of the two Ph.D. students at Stanford University, California. The search engine was initially nicknamed “Baer Rub”. The domain name google.com was registered on September 7, 1998. The company has its office in Menlo Park, California. The total initial investment raised for the new company was US $1.1 million, including a cheque of $ 1 million from Andy Bechtolscheim, one of the founders of Sun Microsystems. Headquarter The head office of Google inc. “The Googleplex” is situated at Mountain View, California. Present Management Eric C. Schmidt – CEO Sergey Brin – President, Technology Larry Page – President, Products Products and Services offered The major product offerings of Google include the Google Search Engine, Gmail, Google Calendar, Google Talk, Google Docs and Spreadsheets, Jot Spot, Adwords, Google Notebook, Orkut, google Groups, Picassa-Web albums, Google Earth, Google Maps and You Tube.

2. Yahoo! Inc
Yahoo! Inc was founded by David Filo and Jerry Yang, two Ph.D. students of electrical engineering at Stanford University, in February 1994. The website was initially named ‘Jerry and David’s guide to the world wide web’, but eventually got the name ‘Yahoo! – Yet another hierarchical officious oracle’. Headquarter The present headquarter of Yahoo! Inc is at Sunnyvale, California, USA Present Management Terry Semel – Chairman and CEO Jerry Yang – Chief Yahoo David Filo – Chief Yahoo Products and Services offered The major product/service offering of Yahoo include - Ask Yahoo!, Blogs, Flickr – a public photo album for users, Geocities – a web hosting service, My Yahoo – personalized homepage for users,

BUSINESS AWARENESS - BRM

37

Temple of Learning

5. Microsoft Corporation Inc.
Microsoft Corporation was founded by two students from Harvard University, Bill Gates and Paul Allen on November 29, 1975. The name became a registered trademark on November 26, 1976. The company started its operations from Albuquerque, New Mexico. Its first international office was opened in Japan on November 1, 1978. The company underwent a restructuring on June 25, 1981 to become an incorporated business in the state of Washington. Headquarters Microsoft Inc. is headquartered at Redmond, Washington, USA Present Management Bill Gates – Co-founder and Executive Chairman Steve Ballmer – CEO Ray Ozzie – Chief software Architect Products and Services offered Some of the major product/service offerings of Microsoft include Ultra Mobile PC, Windows operating system MS Office, Windows Series System, Developer Tools, Xbox and MSN.

III. Major Television Channels
Company NDTV Sony Entertainment Television Star Group Synergy Communication TV Eighteen TV Today Group UTV Zee Network Owner Prannoy Roy Kunal Dasgupta (CEO) Peter Mukherjea (CEO) Sidharth Basu Raghav Behl Living Media Ronnie Screwvala (CEO) Subhash Chandra

IV. Major Radio Stations
Station Radio City Owner Star Group

BUSINESS AWARENESS - BRM

39

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: Navratna companies Other Public Sector companies

Chapter 7

Public Sector Companies

Temple of Learning

2. Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL)
The Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) was established on the 28th of February, 1986. The company was set up to take over the management, control and operation of Delhi Telephone District and Mumbai Telephone District. It is a public limited company largely owned by the Government of India (GOI). Headquarters Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) is headquartered at Mumbai. Present Management Mr. R. S. P. Sinha is the Chairman of MTNL and Ms. Anita Soni is the CFO of MTNL. Services Offered Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) provides fixed line telephone services, cellular services – both GSM & WLL and internet services through both Dial -Up & Digital Subscriber Loop (DSL).

3. Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL)
HPCL came into existence in 1974 after the takeover and merger of the erstwhile Esso and Lube India undertaking by the government. In 1976, Caltex Oil Refinery India Ltd. was taken over by the government and was subsequently merged with HPCL in 1978. In 1979, Kosan Gas Company was taken over and merged with HPCL and a single entity HPCL came into existence. Today, HPCL is the second largest oil company in India and is one of the largest PSU companies in terms of revenue. It is also one of the Fortune 500 companies of the world, ranked at 378th position. Headquarters Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) is headquartered at Mumbai. Present Management Mr. Mahesh B. Lal is the present Chairman and MD. Products and Services Offered The product/service offerings by the company include • Refined oil for industrial use and export • LPG for domestic consumption offered through its subsidiary HP gas • Lubricants for domestic consumption, industrial consumption and exports • Bulk fuels & specialties for industrial consumers like power plants, chemical companies, fertilizer companies and shipping companies • Aviation fuel and Lubricants • Products and services for retail customers which it markets through Club HP outlets
BUSINESS AWARENESS - BRM 43

Temple of Learning

Product and Services Offered Apart from marketing of gas, city gas distribution and CNG distribution, GAIL (India) Ltd. has presence in various other product areas. It offers petrochemical products, telecom services, Liquefied Natural Gas (LNG) and power. It is also into exploration and production of gas and holds participatory interest in 12 exploration blocks in the country.

6. Indian Oil Corporation Limited (IOCL)
Indian Oil Corporation Limited was founded in 1964 through a merger of Indian Oil Company Ltd. and Indian Refineries Ltd. In 1965, Gujarat Refinery was inaugurated. In 1967, Haldia Barauni Pipeline was commissioned. In 1969, the company undertook the marketing of Madras Refinery Products. ‘Servo’ the first indigenous lubricant was launched in 1972. In 1982, Mathura Refinery started operations and Mathura – Jalandhar Pipeline was set up. In 1995, Kandla – Bhatinda Pipeline started operations and IOCL launched Indane Home Shoppe. In 1997 the company entered into LNG business through a JV company, Petronet LNG. Panipat Refinery was commissioned in 1998. IOCL, in 2000 became the first Indian company to achieve the turnover of Rs. 1,00,000 crore. In 2001, Chennai Petroleum Corporation Ltd. (CPCL) and Bongaigaon Refinery and Petrochemicals Ltd. (BRPL) were acquired by the company. In 2003, Lanka IOC Pvt. Ltd. (LIOC) was launched in Sri Lanka. In 2004, Indian Oil started sale of regasified LNG. IOCL is the top ranked Indian company in the Fortune 500 list. It is ranked at the 153rd position in the world. Headquarter Indian Oil Corporation Limited (IOCL) is headquartered at New Delhi. Present Management Mr. Sarthak Behuria is the present chairman and MD of IOCL. Products and Services Offered The product/service offerings of the company include: • Refined oil for industrial use and export purposes. • LPG for domestic consumption offered by its subsidiary Indane Gas. • Lubricants for domestic consumption, industrial consumption and export. • Aviation fuel and lubricants. • Auto gas – company’s LPG variant which has been launched in selected markets in India. • Retail services - at petrol pumps, Xtrapower products for customers and ‘Swagat’ highway flagship retail outlets.

7. Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)
In 1955, the Government of India decided to develop oil and natural gas resources in various areas of the country. With this objective, an Oil and Natural Gas Directorate was set up. In April 1956, the government
BUSINESS AWARENESS - BRM 45

Temple of Learning

Products/Services Offered BSNL offers a wide range of service to its customers. These include: • Fixed line telephony service • Mobile service, both GSM and CDMA services • Internet service, both Dial-up and Broadband • Message carrier services • VSAT and VOIP services • Intelligent Network (I.N) services

9. Steel Authority of India Limited (SAIL)
Steel Authority of India Limited is the leading steel-making company in India. Ranked amongst the top ten public sector companies in India in terms of turnover, SAIL is a fully integrated iron and steel maker. SAIL produces iron and steel at 5 steel plants located at Bhilai, Bokaro, Durgapur, Rourkela and Asansol (West Bengal). SAIL featured in 2005 list of Forbes Global 2000 ranked at 764th position. Headquarter SAIL is headquartered in New Delhi Present Management Mr. S K Roongta is the present Chairman of the company Products offered A broad range of steel products is offered by the company. These include: • Hot and cold - rolled sheets and coils • Galvanised sheets. • Electrical sheets and structures. • Railway product. • Iron plates, bars and rods. • Stainless steel and other steel alloys. The company clientele include construction companies, engineering companies, power companies, engineering companies, railways industry, automobile companies, defense industries and importers from other countries.

II. Other Important Public Sector Undertaking’s (PSU’s)
1. Indian Railways
Indian Railway is owned by the GOI. It is one of the largest and busiest rail networks in the world, transporting over six billion of passengers and freight worth INR 750 million annually. Railways were
BUSINESS AWARENESS - BRM 47

Temple of Learning

Notable Achievement of Indian Railways Some of the notable achievements of Indian railways are: • The Darjeeling Himalayan Railways, Nilgiri Mountain Railway and Chatrapati Shivaji Terminus (railway station in Mumbai) are all world heritage sites accredited by UNESCO. • Samjhauta Express and Thar express are two trains run by Indian Railway that connect India and Pakistan. • ‘Lifeline Express’ is a hospital on wheels providing healthcare facilities to people in rural areas. • ‘Kharagpur’ railway station has the largest railway platform in the World while ‘ib’ is the shortest name for a station. Present Management Presently, Mr. Lalu Prasad Yadav is the Union Railway Minister of the Government of India. Indian Railway also enjoys the distinction of being the world’s largest employer with more than 16 million employees. Mr. J.P. Batra is the present Managing Director of Indian Railways.

2. Air India
Air India was originally founded as Tata Airlines in 1932, a subsidiary of Tata Sons Ltd by J.R.D. Tata. In 1946, government of India purchased a majority stake in Tata Airlines and the company was renamed Air-India International. Air-India International was registered on March 8, 1948 and inaugurated its international service on June 8, 1948 with a weekly flight between Mumbai and London. The word ‘International’ was dropped by the company in 1962. In 1994, the airline was renamed as Air India Limited. Air India has recently started with “Air India Express”, the low cost variant of Air India. Headquarter The company is headquartered at Mumbai. Present Management Mr. V. Thulasidas is the present Chairman of Air India. Fleet and Network At present Air India has 37 aircrafts which include Boeing 747’s, Airbus 310’s, Airbus 300’s and Boeing 777’s. The airline operates its flight on all major international air routes and on some important domestic air routes. The airline at present covers 42 destinations - 29 international air routes and 13 domestic air routes.

3. Indian (formerly Indian Airlines)
Indian is Government of India owned domestic airline and is directly under the control of the Ministry of Civil Aviation. The airline was set up under the Air Corporations Act, 1953. It was formed with the merger of eight domestic airlines after the government passed legislation to nationalise the entire airline industry. The economic liberalisation of 1991 ended the Indian airlines’ dominance in India’s domestic air transport industry. The company was formerly known as Indian Airlines, but in December, 2005 the

BUSINESS AWARENESS - BRM

49

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: Major business sectors Leading private companies Major business groups

Chapter 8

Private Sector Companies

Temple of Learning

Headquarter Hero Honda Motors Limited is headquartered at Gurgaon, Haryana. Present Management Mr. Brij Mohan Lal Munjal is the present Chairman of the company while Mr. Pawan Munjal is the Managing Director of Hero Honda Group. Products Offered The product range offered by the company includes Karizma, Splendor, CD100 SS, Super Splendor, CD Deluxe, Passion, Passion Plus, CD Down, Glamour, Achiever and CBZ Xtreme.

2. Bajaj Auto
Bajaj Auto started its business as M/s Bachraj Trading Corporation Limited in 1945 by Jamnalal Bajaj. It started with the sales of imported two and three wheelers in 1948. In 1959, Bajaj Auto obtained license from Government of India to manufacture two and three wheelers. It became a public limited company in 1960. Rahul Bajaj took charge of the business in 1965. Under his leadership, the company tied up with Kawasaki Industries of Japan for technological collaboration and launched Kawasaki Bajaj KB 100 motorcycles. At present, Bajaj Auto is ranked as world’s fourth largest two and three wheelers manufacturer. Bajaj is a well known brand in Europe, Latin America, US and Asia. Products Offered The product range offered by the company includes Bajaj CT100, Bajaj Wind, Bajaj Discover, Bajaj Pulsar, Bajaj Avenger, Kawasaki Bajaj Caliber and Kawasaki Bajaj Eliminator. Headquarter Bajaj Auto is headquartered at Pune, Maharashtra. Present Management Mr. Rahul Bajaj is the present Chairman and Mr. Madhur Bajaj is the Vice Chairman of the Bajaj Group.

b) Market for Four Wheelers
The four wheelers market in India is at present experiencing a boom owing to high domestic demand, increasing exports, ambitious expansion plans by the major players of the sector and entry of foreign car manufacturer in the domestic market. The domestic sales are expected to grow annually at 12 per cent from 1.06 million vehicles 2004 – 05 to nearly 1.87 million in 2004 –10. Healthy growth in the disposable incomes of consumers, lower EMI’s owing to longer tenure and an improved distribution network will drive the growth in passenger cars and utility vehicles. The export of four wheels from India is also growing at an increasing rate and is expected to grow by 21 percent per annum in the next
BUSINESS AWARENESS - BRM 53

Temple of Learning

The Company has also been awarded ISO 1400 certification for its sustainable environment management practices. Brand Offered The brands offered by Hyundai India are: • Santro Xing • Accent • Elantra • Tucson

• Getz • Verna • Embera

Headquarter The company’s headquarters are located at New Delhi Present Management Mr. H.S. Lheem is the Managing Director of Hyundai Motor India Limited

II. Information Technology Industry
Post Liberalization, the IT industry has become one of the core business sectors of the economy. The annual growth rate of India’s software exports has been consistently over 50 percent since 1991. India has built up valuable brand equity in the global markets for its IT enabled Services (ITES). India has emerged as the most preferred destination for business process outsourcing (BPO). According to a report from Ministry of Communication and Information Technology, The ITeS – BPO industry has grown by about 54 per cent with exports earnings of US $3.6 billion during 2003 – 2004. The government has also taken major steps towards promoting IT in the country. The government’s IT policy aims to use IT as a tool for raising the living standards of population based in rural areas by enhancing rural connectivity and increasing IT awareness. The recent findings of NASSCOM – Mc Kinsey report projects a further growth in the revenue of IT industry. It is expected to reach US $87 billion in 2008. The report also says that the growth in the IT industry would lead to creation of about 2.2 million jobs.

Key Players in the Market 1. Infosys
Without any doubt, Infosys can be termed as India’s most famous and world recognized IT company. Infosys Technologies Limited (NASDAQ: INFY) is an information technology (IT) company founded at Pune in 1981, by seven IT professionals. In 1987 the company set up its first international office in the US. In the year 1992, Infosys became a public limited company in India. In 1999, it became the first Indian company to be listed on NASDAQ and attained SEI – CMM level 5 certification. The company operates eight development centres in India and has over 30 offices in 20 other nations.
BUSINESS AWARENESS - BRM 55

Temple of Learning

Present Management Mr. Azim Premji is the present Chairman of Wipro Technologies/Wipro Group.

III. Fast Moving Consumer Goods (FMCG) Market
The Indian FMCG sector is the fourth largest sector in the economy with a total market size in excess of US $13.1 billion. The Indian economy has a strong MNC presence and is characterised by a well established distribution network, intense competition between the organised and unorganised segments and low production costs. Availability of key raw material and cheap labor costs gives India a competitive advantage. India is one of the largest emerging markets and the fourth largest economy in terms of purchasing power parity, with a strong middle class base. The large share of fast moving consumer goods (FMCG) in total individual spending clubbed with the large population base marks Indian as one of the largest FMCG markets. The size of the FMCG market is set to treble from US $11.6 billion in 2003 to US $33.4 billion in 2015. Increasing Indian population both in urban and rural India presents an opportunity to the makers of FMCG products to tap the potential. Growth in this sector is also likely to come from consumer upgradation to matured product categories like processed food. By 2010, about 200 million people in India are expected to consume processed and packaged food, which would require a large investment in the food processing industry.

Key Players in The Market 1. Hindustan Lever Limited (HLL)
In the summer of 1888, visitors to the Kolkata harbour noticed crates full of ‘Sunlight’ soap bars embossed with the words “Made in England by Lever Brothers”. With it, began the era of branded Fast Moving Consumer Goods (FMCG) in India. In 1895 the company launched Lifebuoy and other famous brands like Pears, Lux and Vim. Vanaspati was launched in 1918. In 1931, Unilever set up its Indian subsidiary by the name Hindustan Vanaspati Manufacturing Company. It was followed by setting up of Lever Brothers Limited in 1933 and United Traders Limited in 1935. Brand ‘Dalda’ came to the Indian Market in 1937. The three Companies were merged together in 1956 and Hindustan Lever Limited (HLL) was formed. At present, HLL is India’s largest FMCG company with its presence across varied product categories namely Home and Personal care, processed foods and Beverages. It is also one of the largest exporters in the country and has been recognised as Golden Super Star Trading House by the Government of India. Headquarter Hindustan Lever Limited has its headquarters at Mumbai. Present Management Mr. Harish Manwani is the Present non – executive Chairman of the company.

BUSINESS AWARENESS - BRM

57

Temple of Learning

Products Offered Major Brands in various product offerings of company include: Cigarettes - India Kings, Gold Flake, Wills, Classic, Capstan, Insignia etc. Food Brands - Kitchens of India (ready to eat food and cooking paste) Sunfeast Biscuits, Ashirwad Ready Meals, Aashirwad salt and Aashirwad Atta. Confectionary - Minto-O, Candyman, Butterscotch Licks, Orange Licks, Candyman eclairs and Wild Banana. Company also offers “Mangaldeep” brand of matches and agarbattis. Apparel Range - Wills Life Style, John Players.

3. Proctor and Gamble India (P & G)
Proctor & Gamble started its operation in India when Vicks Product Inc. India was established in 1951. In 1964, a public limited company, Richardson Hindustan Limited (RHL) was formed which obtained a license from the government to produce menthol oil and Vicks range of products. In 1967, RHL introduced ‘CLEARASIL’, the pimple cream and subsequently in 1979, ‘VICKS ACTION 500’ was launched. In 1985, RHL became an affiliate of Proctor & Gamble Company, USA and the name was finally changed to Proctor & Gamble, India in 1989. In 1991, ‘Ariel’ brand of detergent was introduced. In 1993, Proctor and Gamble India started the marketing of Old Spice brand of products. In 1999, the name of the company was changed to Proctor & Gamble Hygiene and Health Care Limited. Headquarter P & G India is headquartered at Mumbai. Products Offered The various products offered by P & G are • Whisper • Tide • Head & Shoulders • Pampers

• Ariel • Pantene Pro V • Rejoice

IV. Telecom Sector
According to a recent report by CRIS INFAC the Indian Telecom Sector is one of the fastest growing, high potential telecom markets in the world. The total subscriber base in India is expected to grow from 98.1 million in 2004–05 to 283.7 million in 2009–10 at a Compounded Annual Growth Rate (CAGR) of 24.3 percent. The urban teledensity is expected to cross 50 percent mark by 2009–10 and the rural teledensity would reach double figures. Wireless telephony services (Mobile & fixed wireless) until now account for almost the entire growth in the sector. The mobile subscriber base is expected to grow from 52.2 million at the end of 2004 – 05 to 210.2 million in 2009 – 10. The fixed line subscriber base is expected to grow from 45.9 million at the end of 2004–05 to 73.4 million in 2009 – 10.

BUSINESS AWARENESS - BRM

59

Temple of Learning

Present Management Mr. Li Ka-Shing is the Chairman of Hutchison Whampoa Hong Kong and Mr. Asim Ghosh is the Managing Director of Hutchison Essar.

3. Reliance Communications Limited (RCL)
Reliance Communications Limited was originally incorporated on July 15, 2004 under the Companies Act, 1956 as Reliance Infrastructure Limited. The status of the company was changed from private limited to public limited on July 25, 2005. The name of the company was changed to Reliance Communication Ventures Ltd. on August 3, 2005. The name has since been changed to its present name - Reliance Communications Limited, under a fresh Certificate of incorporation obtained from the government for the consequent change of name on June 7, 2006. Headquarter Reliance Communications Limited is headquartered at Navi Mumbai. Present Management Mr. Anil Dhirubhai Ambani is the present chairman of the company

V. Infrastructure Sector
Infrastructure Development has begun to pick up over the past two years and is set to surge over the next few years. Driven by government initiatives, private participation in the sector, innovative financing schemes and low interest rate on borrowing, have made it easier and cheaper for companies to fund large projects. According to a recent CMIE (Centre for Monitoring Indian Economy) report, the further growth expected in the sector would require investments to the tune of Rs. 6,196 billion over FY 2005 – 08. The focus of the Public–Private partnership is on development of roads, ports and power sector. All these initiatives would translate into huge earnings for the construction companies.

Key Players in the Market 1. Jaiprakash Industries (Jaypee Group)
The Jaypee Group is a well diversified infrastructure company of India. The company was set up by Shri Jayparakash Gaur in 1979. After his stint with the government of Uttar Pradesh, he branched off on his own as a Civil Contractor in 1958. Jaiprakash Associates Pvt. Ltd (JAPL) was set up in 1979. In 1980, Hotel Siddharth (New Delhi) and Hotel Vasant Continental (New Delhi) were set up. In 1983, Jaypee Rewa Cement Plant (JRCL) was set up and subsequently Jaiprakash Industries Limited (JIL) was formed in 1986 by amalgamation of JAPL into JRCL. In 1992, the group ventured into power sector and two New Companies – Jaiprakash Hydro Power Ltd. (JHPL) and Jaiprakash Power Venture Ltd. (JPVL) were formed. In the year 2000, Jaypee Cement Ltd (JCL) was set up after a merger of

BUSINESS AWARENESS - BRM

61

Temple of Learning

4. GMR Group
GMR Group is an infrastructure development company founded in 1978. The group today has major interests in energy, transportation and business in manufacturing. As a part of group’s corporate social responsibility initiative, GMR Varalakshmi foundation (GMRVF) was established in 1991 with focus on education, community services, health and hygiene and creation of livelihood through empowerment of local communities. In early 2006, the group also bagged the contract for restructuring and modernizing Delhi’s International Airport, jointly with FRAPORT (Frankfurt airport) Headquarter The company has its corporate office at Bangalore. Present Management Mr. G. M. Rao is the founding chairman of the GMR Group.

VI. Major Business Groups
1. Tata Group
Born in a Parsi family in 1839, Jamsetji Nusserwanji Tata came to Bombay at the age of 14. In 1868, he started a private trading firm with a capital of Rs.21000, laying the foundation of what now exists as Tata Group. His travels in the Far East and Europe created a strong desire in him to manufacture cotton goods. Finally, he launched the famous Central India Spinning, Weaving and Manufacturing company in 1874 marking the group’s entry into Textiles. Sir Jamsetji Tata envisaged enabling India to compete with the British Empire on its own terms. The group later moved in to steel, electric power, locomotives, automobiles, banking, insurance, hotels and eventually information technology. Jamsetji had got the approval for building a steel plant in 1895. Many years were spent in surveying the Indian terrain before the group hit gold in the remote coalfields of Bengal which had ore with rich iron content and a continuous flow of water. The Tata Iron and Steel Company was founded in 1907 at Jamshedpur, in Bihar (present day Jharkhand). Sir Dorabji Tata, aided by his cousin RD Tata, saw Jamsetji’s projects through to the stage of accomplishment. Sir Dorabji always believed that wealth must be put to constructive use. Towards the end of his career in 1932, he put all his wealth–including the 245-carat Jubilee Diamond, twice as large as the Koh-i-noor and estimated at Rs. 1 crore–into a trust for the advancement of learning and research, the relief of distress and other charitable purposes. Jehangir Ratanji Dadabhoy Tata (JRD) was born in Paris on July 29, 1904. JRD, as he was fondly referred to all his life, arrived at group headquarters, Bombay House to work under John Peterson, director-in-charge of Tata Steel, in 1925. In 1938, after the death of Sir Nowroji Saklatvala, chairman of Tata Sons, JRD Tata was catapulted to be the head of India’s largest industrial empire. He was barely 34. JRD’s passion for flying was fulfilled with the formation of the Tata Aviation Service back in 1932. Just before India’s Independence, in 1945, Tata Steel promoted the Tata Engineering and Locomotive Company

BUSINESS AWARENESS - BRM

63

Temple of Learning

1998 1999 2001

: : :

Tata Indica, India’s first indigenously designed, developed and manufactured car is launched. The new Tata Group corporate mark and logo are launched. Tata-AIG – a joint venture between the Tata Group and American International Group Inc (AIG) – marks the Tata’s re-entry into insurance. (The Group’s insurance company New India Assurance, was nationalised in 1956). The Tata Group Executive Office (GEO) is set up to design and implement change in the Tata Group and to provide longterm direction. Tata BP Solar inaugurates plant; launches three new products. Tata Motors launches City Rover – Indica fashioned for the European market. Tata Steel acquires Singapore-based steel company NatSteel by subscribing to 100 per cent equity of its subsidiary, NatSteel Asia.

2003 2005

: :

Headquarter The Tata Group’s holding company has its headquarters at Mumbai, Maharashtra. Present Management Mr. Ratan Tata is the present Chairman of the group. Group Companies
Engineering Services/ Products Tata BP Manufacturing Solar Rallies India India Solutions Tata AutoComp System Tata Holset Tata power Tata Chemicals Tata Pigments TAL Tata Sky Nelito Systems Tata McGrawhill publishing Indian Hotels (Taj Group) Consumer Products

Power

Chemicals Communication

IT

Services

Global Operations Tata Enterprise AG

Tata Teleservices Tatanet

SerWizSol

Tata Tea

Taj Housing Tata Development Corporation Incorporated (THDC) Tata International Tata International AG

Tata Elxsi

Trent

Tata Motors

VSNL

Tata Technolgies

Tata Ceramics

Financial Services

BUSINESS AWARENESS - BRM

65

Temple of Learning

The successful streak of entrepreneurship continued with Keshav Prasad Goenka, son of Sir Badridas Goenka. He managed to steer his companies through the pre-independence and post-independence era and in the 1950s, embarked on a course of expansion and diversification at an escalating tempo. Keshav Prasad Goenka acquired the two British trading houses, Duncan Brothers and Octavius Steel. In the early 1960s, he promoted three companies in the automobile tyre industry namely Phillips Carbon Black and acquired several others. By the end of 1970s, when he progressively retired leaving the management of his business to his three sons, he had acquired substantial interests in tea, automobile tyre, jute, cotton textile and electric cables. Like his father, he played an active role in public life. He held the position of President of FICCI in 1965, and became a director of India’s central bank, the Reserve Bank of India, a position later held by his son Rama Prasad Goenka, better known as RP Goenka. In 1979, the fortune owned by Keshav Prasad Goenka was shared amongst his three sons. From owning four companies; Phillips Carbon Black, Asian Cables, Agarpara Jute and Murphy India, with a turnover of Rs 75 crore, RP Goenka, led the group to what it is today: a Rs 7,472 crore company (US$ 1.65 billion), with more than 20 companies in 7 different business sectors. With razor sharp business instincts, RP Goenka excelled in buying and selling companies. His first purchase was CEAT Tyres of India in 1981. In the 1980s, this takeover specialist acquired KEC (1982), Searle India (1983, later renamed RPG Life Sciences), Dunlop (1984), HMV (1988), and finally in 1989,CESC, Harrisons Malayalam, Spencer & Co. and ICIM. In 1990, he entrusted the management of the group to his two sons, Harsh and Sanjiv Goenka. RP Goenka became Chairman Emeritus, Harsh Goenka Chairman and Sanjiv Goenka Vice-Chairman of RPG Enterprises. Milestones 1979 : Inception of RPG Enterprises by Mr RP Goenka, a Rs. 700 million group, which comprises Phillips Carbon Black, Asian Cables, Agarpara Jute and Murphy (India) 1983 1985 1988 1989 1995 1996 : : : : : : RPG Life Sciences (formerly Searle India) is acquired. Saregama India (formerly the Gramophone of India Ltd.) is acquired HMV (His Master’s Voice) is acquired. Harrisons Malayalam Ltd., Spencer’s CESC Ltd., Raychem RPG (formerly Raychem Corporation) and Zensar Technologies (formerly ICIL) are acquired. RPG Cellular commences its operations. RPG Netcom is established.

BUSINESS AWARENESS - BRM

67

Temple of Learning

3. Bajaj Group
The Bajaj Group is amongst the top 10 business houses in India. Its footprint stretches over a wide range of industries, spanning automobiles (two-wheelers and three-wheelers), home appliances, lighting, iron and steel, insurance, travel and finance. The group’s flagship company, Bajaj Auto, is ranked as the world’s fourth largest two and three wheeler manufacturer and the Bajaj brand is well-known in over a dozen countries in Europe, Latin America, the US and Asia. Founded in 1926, at the height of India’s movement for independence from the British, the group has an illustrious history. The integrity, dedication, resourcefulness and determination to succeed which are characteristic of the group today, can be traced back to its birth during those days of relentless devotion to a common cause. Jamnalal Bajaj, founder of the group, was a close confidant and disciple of Mahatma Gandhi. In fact, Gandhiji had adopted him as his son. This close relationship and his deep involvement in the independence movement did not leave Jamnalal Bajaj with much time to spend on his newly launched business venture. His son, Kamalnayan Bajaj, then 27, took over the reins of business in 1942. He too was close to Gandhiji and it was only after Independence in 1947, that he was able to give his full attention to the business. Kamalnayan Bajaj not only consolidated the group, but also diversified into various manufacturing activities. Headquarter Bajaj group is headquartered at Pune, Maharashtra. Present Management The present Chairman and Managing Director of the group, Rahul Bajaj, took charge of the business in 1965. Under his leadership, the turnover of the Bajaj Auto, the flagship company, has gone up from INR 72 million to INR 46.16 billion (USD 936 million) and its product portfolio has expanded and the brand has found a global market. He is one of India’s most distinguished business leaders and is internationally respected for his business acumen and entrepreneurial spirit. Bajaj Group Companies Bajaj Auto Ltd. Bajaj Electricals Ltd. Bajaj Hindustan Ltd. Maharashtra Scooters Ltd.
BUSINESS AWARENESS - BRM

Mukand Global Finance Ltd. Bachraj Factories Pvt. Ltd Bajaj Consumer Care Ltd. Bajaj Auto Holdings Ltd.
69

Temple of Learning

1966 1985 1986 1990 1995 1996 1999 2000

: : : : : : : :

The Indian Rayon Corporation Ltd. is acquired. India’s first gas-based fertiliser plant in the private sector – Indo Gulf – goes on stream at Jagdishpur, UP The Birla Growth Fund is set up. Mr Kumar Mangalam Birla gets actively involved in the Group’s operations. The group enters the telecommunications sector through a joint venture with AT & T (USA) All group companies are consolidated under the umbrella of the Aditya Birla Group, led by Mr. Kumar Mangalam Birla. A joint venture with financial services major Sun Life of Canada is inked, as part of the overall restructuring of the Group’s financial services business. • • • • Indian Rayon acquires Madura Garments and selected overseas brand rights, taking the Group to the top of the league in the branded apparels sector. The Group forays into e-business through a strategic alliance of its software arm, Birla Software and Consultancy Services (BCSS), with Lawson Software (USA). ‘Gyanodaya’, the Institute of Management Learning of the Aditya Birla Group, is inaugurated. Hindalco acquires Indal. The Indal board is reconstituted. Mr Kumar Mangalam Birla becomes Indal’s new chairman. The Group holding goes up to 74.6 percent, and further increases to 96 per cent in FY’03. The Insurance Regulatory Development Authority (IRDA) grants registration in principle to Birla Sun Life Insurance Company. Indian Rayon acquires major world rights for international apparel brands Louis Philippe, Allen Solly and Peter England. The Group announces its intention to launch a 450 MW ‘Green Power Project’ in Karnataka. The merger of Birla AT&T and Tata Cellular is completed

• • 2004 :

Board reconstituted with Mr. Kumar Mangalam Birla taking over as Chairman. Completion of the implementation process to de-merge the cement business of L&T and completion of open offer by Grasim, with the latter acquiring controlling stake in the newly formed company UltraTech.

Headquarter The group is headquartered at Mumbai, Maharashtra.

BUSINESS AWARENESS - BRM

71

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: Commonly used business terminologies

Chapter 9

Key Business Terminologies

Temple of Learning

Commodity
Any saleable item in commerce or trade which has a value attached to it, is termed as a commodity.

Comparative Advantage
When a country specializes in products that it can produce at a lower cost than another country and can trade them to get products which it can only produce at a higher cost than that another country, then the former country has a comparative advantage to the latter.

Concentrated Industry
An industry in which a few large companies dominate the manufacturing and sale of a given product line, such as automobiles is termed as a concentrated industry.

Conglomerate
A big business comprising several product lines and unrelated industries is termed as a conglomerate.

Consumer Goods
Products used to meet immediate consumer demands, rather than being used for further productive purposes is called consumer goods.

Consumer Price Index
A measure of the cost of living as tabulated by the U.S. Bureau of Labor Statistics based on the actual retail prices of a wide variety of consumer goods and services at a given time and compared to a base period which is changed from time to time.

Cost-Benefit Analysis
Measurement of costs of a specific procedure, program, product or service in terms of the benefits it will yield against the cost, is termed as cost-benefit analysis.

Cost–Push Inflation
An increase in price level in the economy stemming from an increase in cost of production rather than an increase in demand is termed as cost-push inflation.

Debenture
A debenture is usually a written secured or unsecured promise to pay, issued by a company or government.

Deficit Financing
A situation in which government spending exceeds government income, with the difference covered by borrowing.

BUSINESS AWARENESS - BRM

75

Temple of Learning

Economic Profit
The profit after all implicit and explicit costs of production and operation are paid, taking into account alternative uses the resources applied to a business.

Economies of Scale
An increase in the factors of production, as in market production resulting in a proportionate greater increase in productivity output per unit of production is termed as economies of scale.

Entrepreneur
A person who assumes the risk and responsibility attached with starting and operating a business is called an entrepreneur.

Equity Partnership
A limited partnership arrangement for providing start-up and seed capital to a business for its operations.

Exchange Rate
The price that a country must pay to exchange its currency with the currency of another nation is termed as exchange rate of that country.

Factors of Production
The resources like land, labor capital and enterprise, necessary for the production of goods and services are called factors of production.

Free Trade Zone
A port designated by the government of a country for duty–free entry of any non-prohibited goods. Merchandise can be stored, displayed, etc., within the zone and re-exported without duties being paid. Duties are paid only when the goods pass from the zone into the area of the country subject to the customs authority.

Fringe Benefit
Any variety of indirect, non-cash benefits provided to employees by employers in addition to regular wage or salary compensation is called fringe benefit.

Fringe Benefit Tax
The tax paid by the employer or his company on the benefits offered to the employees, is termed as fringe benefit tax.
BUSINESS AWARENESS - BRM 77

Temple of Learning

Oligopoly
An oligopoly is a market form in which a market or industry is dominated by a small number of sellers who are called oligopolists.

Patent
A patent is a set of exclusive rights granted by a state to a patentee (the inventor or assignee) for a fixed period of time in exchange for the regulated, public disclosure of certain details of a device, method, process or composition of matter (substance) (known as an invention) which is new, inventive, and useful or industrially applicable.

Private Enterprise
A system in which means of production are owned and operated by an individual or a group of individuals or privately owned organizations for the purpose of making profits, as opposed to government owned and controlled corporations, is termed as a private enterprise.

Real Income
Real Income refers to the amount of money earned by an individual during a period of time, with which he/she can buy goods and services.

Recession
Recession refers to a period in the economy, when the economic activity witnesses an overall decline in production and employment.

Speculation
The act of putting money into some security or company or scheme with the hope of quick, sizeable profit; usually involves a significant degree of risk.

Stocks
In financial markets, stock is the capital raised by a corporation through the issuance and distribution of shares.

Stock Market
A stock market is a market for the trading of a company’s stock, and derivatives of the same; both of these comprise securities listed on a stock exchange as well as those which are only traded privately.

Subsidy
Subsidy is a kind of government assistance to a company in the form of grant, tax break, or trade barrier to encourage production or purchase of the goods.
BUSINESS AWARENESS - BRM 79

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: Commonly used business and economic abbreviations

Chapter 10

Business and Economic Abbreviations

Temple of Learning

ER & DC ESOP FDI FICCI FII GATT GDP GDR GNP ICRA IDBI IFC IPO IRR JIT JV KPI LIBOR LIC LIFO M1 M2 M3 MNC MOU MSCI NABARD

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :

Electronic Research and Development Centre Employee Stock Ownership Plan Foreign Direct Investment Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry Foreign Institutional Investor General Agreement on Tariffs and Trade Gross Domestic Product Global Depository Receipt Gross National Product Investment Information and Credit Rating Agency of India Industrial Development Bank of India Industrial Finance Corporation; International Finance Corporation Initial Public Offering Internal Rate of Return Just In Time Joint Venture Key Performance Indicators London Inter-bank Offered Rate Life Insurance Corporation of India Last In, First Out Money supply with public M1 + time related deposits + savings deposits, money market funds. Aggregate monetary resources Multi National Corporation Memorandum of Understanding Morgan Stanley Capital International National Bank of Agriculture and Rural Development
83

BUSINESS AWARENESS - BRM

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: Sole Proprietorship Business Partnership Business Company

Chapter 11

Types of Business Entities

Temple of Learning

Characteristics of a Partnership Business
i. ii. iii. iv. v. An association of two or more persons. An agreement entered into by all persons concerned. Existence of business (and not just an agreement) . The carrying on of business by all, or any one of them acting for all. Sharing of profits (or losses)of the business.

From the point of view, the main thing is that relations among the partners will be governed by mutual agreement. The agreement is known as The Partnership Deed which is to be properly stamped. It should be comprehensive to avoid disputes later on. It is usual therefore, to find the following clauses in a Partnership business: i. ii. iii. iv. v. vi. Name of the firm and the partnership business. Commencement and duration of business Amount of capital to be contributed by each partner Rate of interest to be provided to each partner on his capital Disposal of profits and the ratio in which it would be done Amount to be allowed to each partner as drawings and the timings of such drawings

vii. Whether a partner will be allowed a salary viii. Any variation in the mutual rights and duties of the partners ix. x. xi. Method by which goodwill will be calculated Procedure by which a partner may retire and the method of payment of his dues Treatment of losses arising out of the insolvency of a partner

xii. Preparation of accounts and their audit

3. COMPANY
The word Company etymologically is a combination of two Latin words ‘Com’ meaning ‘with or together’ and ‘Pains’ meaning ‘bread’. Originally, it referred to a group of persons who took their meals together. In business terminology, a company “refers to a legal entity formed which has a separate legal entity from its members, and is ordinarily incorporated to undertake commercial business”.
BUSINESS AWARENESS - BRM 87

Temple of Learning

Types of Companies
1. Public Company Public Company is a company in which shares are held collectively by the general public rather than a selected few individuals. Minimum number of members in a public company is seven, if members become less than seven, the company is no longer a public company but is rather a private company. Private Company Private company means a company which by its articles of association, • Restricts the right of members to transfer its shares • Limits the number of its members to fifty. In determining this number of 50, employee-members and ex-employee members are not to be considered. • Prohibits an invitation to the public to subscribe to any shares in or the debentures of the company. If a private company contravenes any of the aforesaid provisions, it ceases to be a private company and loses all the exemptions and privileges which a private company is entitled to. Minimum number of members in a private company is two. A private company does not need a separate certificate from the Registrar of Companies for the commencement of its business. 3. Companies deemed to be Public Limited Company A private company will be treated as a deemed public limited company under one of the following circumstances: • Where at least 25% of the paid up share capital of a private company is held by one or more body corporates, the private company shall automatically become a public company on and from the date on which the aforesaid percentage is so held. • Where the annual average turnover of the private company during the period of three consecutive financial years is not less than Rs 25 crores, the private company shall be, irrespective of its paid up share capital, deemed a public company. • Where not less than 25% of the paid up capital of a public limited company is held by the private company, then the private company shall become a public company on and from the date on which the aforesaid percentage is so held. • Where a private company accepts deposits from public, after an invitation is made by advertisement or renews deposits from the public (other than from its members or directors or their relatives), such company shall become public company on and from the date when such acceptance or renewal is first made. Limited and Unlimited Companies Companies may be limited, limited by shares or limited by guarantee. Company limited by shares - In this case, the liability of the members is limited to the amount of uncalled share capital. No member of the company limited by the shares can be called upon to pay more than the face value of shares or so much of it as has remained unpaid. The members of limited companies have no liability in case of fully paid up shares.
89

2.

4. a)

BUSINESS AWARENESS - BRM

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: Important governing institutions

Chapter 12

Important Governing Institutions

Temple of Learning

Headquarter NASSCOM has its headquarters at New Delhi Present Management Mr. B. Ramalinga Raju – Chairman, NASSCOM Mr. Kiran Karnik – President, NASSCOM

4. Bombay Stock Exchange Limited (BSE)
Bombay Stock Exchange Limited is the oldest stock exchange in Asia with a rich heritage. Popularly known as “BSE”, it was established as “The Native Share & Stock Brokers Association” in 1875. It is the first stock exchange in the country to obtain permanent recognition in 1956 from the Government of India under the Securities Contracts (Regulation) Act, 1956.The Exchange’s pivotal and pre-eminent role in the development of the Indian capital market is widely recognized and its index, SENSEX, is tracked worldwide. The Exchange is professionally managed under the overall direction of the Board of Directors. The Board comprises eminent professionals, representatives of Trading Members and the Managing Director of the Exchange. The Exchange has a nation-wide reach with its presence in 417 cities and towns of India. The systems and processes of the Exchange are designed to safeguard market integrity and enhance transparency in operations. Headquarter The BSE is located in Mumbai. Present Management Mr. Rajnikant Patel – Managing Director & CEO, Bombay Stock Exchange.

5. National Stock Exchange of India Limited (NSE)
The National Stock Exchange of India was promoted by leading financial institutions at the behest of Government of India and was incorporated in 1992 as a tax paying company. On its recognition as a stock exchange in April 1993 under the Securities Contracts (Regulation) Act, 1956, NSE commenced operations in the Wholesale Debt Market (WDM) segment in June 1994. The Capital Market (Equities) segment commenced operations in November 1994 and operations in Derivatives segment commenced in June 2000. Headquarter The NSE is located in Mumbai. Present Management Mr. Ravi Narain – Managing Director & CEO, National Stock Exchange of India.

6. Securities Exchange Board of India (SEBI)
Securities and Exchange Board of India (SEBI) is a board (autonomous body) created by the Government of India in 1988 and given statutory form in 1992 under the SEBI Act 1992. SEBI has three functions rolled into one body: legislative, judicial and executive. It drafts rules in its legislative capacity, it conducts enquiries and enforcement action in its executive function and it passes rulings and orders in its judicial capacity. SEBI has had a mixed history in terms of its success as a regulator. Though it has pushed systemic reforms aggressively and successively (e.g. the quick movement towards making the markets electronic and paperless), it seems to lack the legal expertise needed to sustain prosecutions/enforcement actions.
BUSINESS AWARENESS - BRM 93

In this chapter, you will learn concepts w.r.t.: Special Economic Zone (SEZ) Indian Stock Market Business Process Outsourcing (BPO)

Chapter 13

Miscellaneous Business Knowledge

Temple of Learning

• •

• • • • • •

The units are also exempted from Central Excise duty on procurement of capital goods, raw materials, consumable spares etc. from the domestic market. The central sales tax paid by the units in a SEZ on domestic purchases is reimbursed. Also 100% income tax exemption is provided for a block of five years, 50% tax exemptions for two years and up to 50% of the profits are ploughed back for a period of 3 years under section-10 A of the Income tax Act. 100% income-tax exemption for a period of 3 years & 50% income-tax exemption for a period of 2 years is provided to off-shore banking units under section 80-L(A) of the Income-Tax Act (IT Act) 100 % Foreign Direct Investment is allowed in manufacturing sector. Duty free goods, imported or purchased by the units have to be utilized within 5 years from the date of import/purchase. No separate documentation is required for customs and EXIM (Export-Import) policy. Support services like banking, post office clearing agents etc. are provided within the zone complex. Exemption from Custom/Excise Duty is provided on goods manufactured by units set up in the zone.

INDIAN STOCK MARKET
Indian stock markets have been on a ride for quite some time. In the beginning of 2005, the sensex was around 6000 or so levels, but till date it has already once crossed 14000 levels. Nothing so dramatic has happened in last one year that justifies this kind of growth. Indian economy is definitely on a rise, but the rise is not enough to warranty such kind of valuations for the stocks. Almost all the major stocks are trading at their all time highs. The fundamentals that govern the market operations are strong and do not react to many negative events that the stock market has faced during the last year, such as floods in Mumbai, soaring oil prices in the World or SEBI banning some well known brokers for their involvement in trade malpractices etc. Some analysts predict that this is a bubble, and can burst any time. Sensex and Nifty breach new highs everyday, and this does not seem to be stopping. The valuations of all the stocks have gone haywire. Market value of the actively traded companies has simply doubled in this rally and some of even the lesser known stocks have gained obscene valuations and P/E (Price to Earning) ratios. Are all these really justified? What is driving the markets forward? The answer lies in the simple principle of demand and supply. Nowadays, more and more people are taking stocks as a serious investment option. Foreign Institutional Investors (FIIs) are being more and more attracted to Indian markets. And there is lot of surplus cash available. So, everyone is vouching for a share of pie in this exciting space, and that’s what is keeping the markets going upwards. This is also proven by the kind of interest that IPOs are getting. Almost all the companies that are launching
BUSINESS AWARENESS - BRM 97

Temple of Learning

The Sensex took just 26 trading sessions to move from 13000 to 14000 and the Nifty has conquered 4000. Sensex has gained nearly 6 per cent over the last one month, mostly led by banking, capital goods and technology stocks. Among the sectoral indices on the BSE, the bank index (Bankex) has been the best performer with gains of close to 10 per cent over the last one month or so. BSE capital goods and BSE IT indices also did well during this period. SBI was the best performer in the rally from 13000 to 14000, with gains of over 20 per cent. Telecom stocks - Bharti and Reliance Communications gained between 16 and 18 per cent each. Cement stocks also had a good time as ACC rallied almost 19 per cent and Gujarat Ambuja gained over 9 per cent. Total market capitalisation of all listed Indian companies now stands at a staggering Rs. 36.4 lakh crore, higher than last financial year’s GDP of Rs. 32 lakh crore at current prices. With a market capitalisation of around $820 billion, India now ranks fourth among the largest stock markets in the Asia-Pacific region. Japan leads the region with a market cap of over $4 trillion, followed by Hong Kong and Australia. India is followed by South Korea at the fifth position. With some high profile IPOs like Cairn India, Power Finance Corporation and Idea Cellular which would have a combined market value in excess of $30 billion — in the pipeline, India would extend its lead in market cap over South Korea by early next year. Among major global markets, India has been only the 4th best performing market over the last month and the worst among the BRIC (Brazil, Russia, India and China) economies. Shanghai has been the best performer with returns in excess of 16 per cent followed by Russia, which gained nearly 9 per cent. Brazil gained nearly 8 per cent during this period. However, a large section of retail investors have not benefited from this rally. The up move has been very selective and has bypassed many stocks, especially in the mid-cap and small-cap spaces. Retail investors are still stuck in positions built before the May 2006 slump. Mid-caps lag Mid-caps are yet to regain the heights scaled in May last year and many stocks continue to trade with significant discounts from the levels seen earlier this year. The CNX Mid-cap Index is still around 200 points below its lifetime high of 5350 touched in May 2006. A large number of the 100 stocks, which form this index, are still trading below their May levels. The BSE Mid-cap index has gained only around 4 per cent over the last one month and is more than 300 points below its lifetime high. On the BSE Mid-cap Index, more than 60 per cent of the stocks, which are part of the index, are trading below their May levels and only about 25 per cent have given decent returns in excess of 10 per cent.

BUSINESS AWARENESS - BRM

99

Temple of Learning

wheelers and 2-wheelers, appear in the list. As two of the larger telecom companies — BSNL & Tata Tele — are as yet unlisted, only two telecom service providers find themselves in the list. Reliance Industries captured the ‘most valuable’ company crown from ONGC for a brief period, but the PSU oil behemoth easily won it back with ease. ONGC now commands a market value of Rs183,333 crore or $41.2 billion, which is still nearly $6 billion short of its peak value touched in May this year. Reliance Industries follows with a market cap of $40.01 billion. Infosys and NTPC are fighting it out for the third place. As of yesterday, Infosys has a modest lead with a market cap of $27.96 billion while NTPC comes in 4th with a market cap of $27.73 billion. Bharti Airtel has seen a spectacular rally over the last 6 months and is 5th on the list with a market value of $27.21 billion. TCS has also done well to lift its market value to $26.14 billion, the last one with a market cap of over Rs. 1 lakh crore, and occupies the 6th slot. Reliance Communications, Wipro Limited, ICICI Bank and ITC complete the top-10 in terms of market capitalisation.

BUSINESS PROCESS OUTSOURCING (BPO)
When the rate of growth in software exports slowed earlier in the decade as a result of the tech bubble bursting and the impact of 9/11 on global business, it was IT-enabled Services (ITeS) and business process outsourcing which carried the can. Now that software exports are rebounding, with leading billion dollar plus companies recording near 50 per cent topline growth and stable, if not slightly improving margins, it is time to look at what BPO is doing. This year (2004-05) BPO exports were slated by Nasscom to grow by over 58 per cent to $5.7 billion, until last year’s figures got revised upwards by $200 million to $5.9 billion. It is a safe bet that the current year will also eventually clock more than current projections. So is it all hunky dory? No. Indian software industry has arrived, in a way. The global IT market acknowledges it. But the Indian BPO effort is in a different category. It is still early days for the industry and several key issues need to be addressed before becoming certain that BPO will follow in the footsteps of IT. The BPO outlook, based on the achieved compound annual growth rate of 50 per cent plus, can be a little rosier than is warranted. Naturally, a lot of it is not the industry’s fault.
BUSINESS AWARENESS - BRM 101

Temple of Learning

One result of this concentration at the commodity end is price competition and the daily threat of new players from new geographies offering to work for less. Bhargava says that Progeon, in any case, has remained well within its self-imposed upper limit of 30 per cent of revenues from call handling. Industry sources do not dispute the numbers quoted by Roy and Bhargava but the point is that call handling is to BPO today what ‘body shopping’ was to the software industry. Everyone knows that it is the staple but it is difficult to get someone to admit: “Yes, this is about all that we do.” One result of huge demand and commoditisation is massive recruitments and commensurate staff attrition. Since call handling does not require high skills, firms recruit mostly on the basis of price (by offering to pay a bit more) and youngsters doing undifferentiated jobs keep drifting from company to company to earn more. Bhargava says his attrition rate is 28 per cent annualised. One well-known company lost over 90 per cent of its staff in a single year. Vivek Kulkarni, chairman and CEO of B2K, readily admits, “The result of high attrition and recruitment is a delivery problem. You live from day-to-day,” not knowing when a chunk of seats will fall vacant and upset your delivery. The attrition problem has been accentuated by MNCs seeking to rapidly ramp up their captive centres. But interestingly, the bright spots for the industry in the future may be around the MNC captives who will almost inevitably become third party providers tomorrow. Starting with industry leader WNS, which was born out of British Airways, and right down to GECIS and Indigo Lever today, high end work in some volume may increasingly come out of former MNC captives. Right now stand-alone Indian third party BPOs are an endangered species. The BPO industry will bring about a tectonic social shift in ten years. There is so much euphoria about the BPO business that it almost seems too good to be true. New customers land in Bangalore every day, new companies are opened every month, and existing ones are growing at an unbelievable pace. The government is in favour, the media loves it, college graduates think its cool, and middle management professionals now have a new career option…move over IT industry—BPO is here! There is, of course, good reason for this optimism. BPO represents a new commercial paradigm for international trade in services and India’s unique positioning makes it a beneficiary of this tsunami, that

BUSINESS AWARENESS - BRM

103

Temple of Learning

Recruitment: If you talk to the leading BPO companies, they will all report a recruitment rate of around 5 per cent. This means that out of every 100 people who apply for a job, only five get selected. This ensures that the BPO workers are really the best from amongst the crop of graduates that leave our colleges every year. If you put all this together, you have an industry that is recruiting the best people at the entry level from a very wide spectrum of colleges, placing them in a world-class work environment, training them to very high standards and putting them to work for some of the most demanding customers in the world. Indian BPO industry—10 years later... : Now fast forward this situation to 10 years hence. The Indian BPO industry is an enormous success. It has grown at a compounded annual growth rate of 50 per cent and now employs 6.5 million people. If you include people who started life in the BPO industry and have moved on to do other things (assuming an annual attrition rate of 30 per cent for the BPO industry as a whole), you will have another 6 million people. This means that there will be over 12 million individuals in our country who have worked in the BPO industry, that is, who have been through the rigorous recruitment tests, extensive training, are accustomed to working in a very high-quality environment, don’t consider air-conditioning a luxury, have a very strong work ethic and expect similar professionalism from their colleagues as a matter of course, are used to satisfying very demanding customers, and delivering quality that is second to none in the world. These will be the Indians who have acquired global skills without having to migrate to the West. The underwater earthquake: This is what the IT industry did to India during the 1990s. The dramatic impact of BPO becomes clearer when you consider the fact that the IT industry employs only about 500,000 people. Yet, in 10 years, it transformed the social, economic, and trade pattern of our country. It has increased India’s forex reserves beyond belief and has placed India on the world services map where the “Made in India” label can be used with pride. If 500,000 people can transform India in 10 years, imagine what 12 million can do—just think of what India would be like if we have an IT industry 24 times its current size…the mind boggles. We will have a large body of people who will deliver, expect and demand quality not just in their professional lives but in their personal lives too. It will no longer be acceptable to have dirty streets, chaotic traffic, grubby common areas in apartment blocks, and lack of efficiently-run public services.

BUSINESS AWARENESS - BRM

105

BRM Tests

Temple of Learning

10.

Which of the following terminologies is not related to share market operations? a) Bulls b) Index c) Brick and Mortar Company d) Derivatives The brand ‘Dalda’ has been bought by Bunge, of USA, from which Indian company? a) HLL b) Tata Chemicals c) Dalmiya Corp. d) Godrej Agrovet “With you always” is the punchline of __________ a) UTI Bank b) Bank of India c) SBI d) Induslnd Bank ‘Rabo Bank’ of Netherlands has a large equity share in which Indian bank? a) Yes Bank b) Vyas Bank c) IndusInd Bank d) South Indian Bank Ramesh Gelli was associated with which of the following scam? a) SEBI scam b) GTB scam c) Security scam

11.

12.

13.

14.

d) None of these

15.

Which among the following companies is the world’s largest car manufacturer for 2006? a) Ford b) Toyota c) Honda Motors d) General Motors Which of the following persons would you associate with Berkshire Hathaway? a) Larry Page b) Paul Allen c) Warren Buffet d) Helen Hunt ‘Ronald’ is the mascot of which company? a) McDonald b) Raymonds

16.

17.

c) Mattel Toys

d) Wal Mart

18.

Which among the following is World’s largest airline? a) United Airlines b) Air America c) American Airlines d) Lufthansa “The Taste of India” is the punch line of which company? a) ITC b) Amul c) MTR Foods ‘Harry Potter’ book series is published by which publishing house? a) McGraw Hills b) Kaplan c) Scholastic

19.

d) Marico Industries

20.

d) Penguin

21.

Which among the following companies has tied up with Walt Disney to market its products in India? a) Archies b) Hallmark c) Bilt d) H K Greetings Dish TV is a direct-to-home (DTH) venture launched by which of the following TV networks? a) Star TV b) Prasar Bharti c) India TV d) Zee TV

22.

BUSINESS AWARENESS - BRM

109

Temple of Learning

35.

Last year “Petrocon India” recently merged itself with which of the following companies? a) Vedanta Resources b) Videocon Industries c) Reliance Industries Limited d) Tata Power Which among the following cities recently hosted India’s first wedding mall named “Shagun” ? a) Pune b) Delhi c) Kolkata d) Gurgaon Audio giant “Blaupunkt GmbH” belongs to which country? a) Denmark b) Sweden c) Finland d) Germany India’s first government owned five star hotel is ____ a) Hotel Ashok b) Janpath Hotel c) Hotel Jal Mahal d) Qutub Hotel Which company has been ranked “India’s most respected Business Conglomerate”, in 2006 by the United States- India Business council? a) RIL Limited b) ONGC c) Tata Group d) IOC Largest exporter of software services in India for the year 2005-06? (excluding BPO and ITES services) is _____ a) Satyam b) TCS c) Wipro d) Infosys

36.

37.

38.

39.

40.

BUSINESS AWARENESS - BRM

111

Temple of Learning

10.

Which company provides anti virus services for the users of Hotmail? a) Veritas b) Trend Micro c) Norton d) McAfee National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) was set up in which year? a) 1962 b) 1972 c) 1982 d) 1978 Which company owns ‘Kwality Walls’ brand of Ice Cream? a) HLL b) P&G c) Godrej

11.

12.

d) Heinz

13.

Famous eatery chain ‘Subway’ belongs to which of the following nations? a) Germany b) Holland c) UK d) USA ‘CellOne’ is a mobile service brand belonging to which of the following service providers? a) MTNL b) BSNL c) Airtel d) Essar GATS stand for a) Global Act on Trading Services b) Global Agricultural Trading System c) Geographic Aids and Technology Services d) General Agreement on Trade in Services ‘Smyle’ is a herbal over-the-counter (OTC) product belonging to which among the following companies? a) Jyothi Labs. b) Kopran Pharmaceuticals c) Tata Chemicals d) Shantha Biotech Park Avenue brand of apparel belongs to which among the following companies? a) Raymonds b) Provogue c) Grasim d) Pantaloons Who among the following is the Chairman of the 12th Finance Commission? a) N K Singh b) Vijay Kelkar c) C Rangarajan d) Bimal Jalan ‘Pureit’ is a brand of water purifier launched by which among the following companies? a) HLL b) Kent c) Eureka Forbes d) Forbes Gokak Which among the following is not matched with others? a) Moody b) CRISIL c) IRCON

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

d) Standard’s and Poors

BUSINESS AWARENESS - BRM

113

Temple of Learning

33.

Swiss major ‘Bovet’ is associated with which among the following products? a) Baby foods b) Leather products c) Watches d) All of the above Which among the following Indian companies bought Flag Telecom, an international telephone company? a) Reliance Communications Ltd. b) Bharti Telephone Nigam Ltd. d) Tata Telecom c) RPG Group Which among the following is world’s largest TV manufacturing company? a) Sony b) Electrolux c) TTE Corp d) Samsung Paul Allen was co-founder of which among the following companies? a) IBM b) Microsoft c) Google d) Dell Computers Progeon is a BPO subsidiary of ______ a) Wipro c) Infosys

34.

35.

36.

37.

b) Satyam d) IBM

38.

Which company had tied up with UK’s MG Rover to sell its cars in Britain under the brand name ‘City Rover’? a) Maruti Udyog b) Tata Motors c) Hyundai Motors d) Mahindra and Mahindra Which among the following firms bought over the MGM studio? a) Toshiba b) Time Warner c) Channel 9 d) Sony Abbey awards is associated with which of the following fields? a) Marketing b) Advertising c) Business Communication d) All of the above

39.

40.

BUSINESS AWARENESS - BRM

115

Temple of Learning

9.

Which among the following pairs is not correctly matched? a) Naina Lal Kidwai - ICICI b) Kiran Mazumdar Shaw - Biocon c) Vineeta Bali - Britannia d) Sulajja Firodia Motwani - Kinetic “Maharaja” is the mascot of which among the following organization ? a) Indian Tourism Development Corporation (ITDC) b) Air India c) Indian Airlines d) Both b) and c) ‘Mukta Arts’ is owned by ________ . a) Dev Anand c) Yash Chopra

10.

11.

b) Subhash Ghai d) Suraj Barjatya

12.

Kenneth Lay who passed away recently was the chief executive of which company? a) Enron b) Walt Disney c) America Airlines d) World Com Vedanta Resources is promoted by ______ a) Ravi Nair c) Sunil Mittal

13.

b) Anil Agarwal d) Navin Jindal

14.

‘Ultra Tech’ the cement company is a subsidiary of which business group? a) ACC b) A V Birla Group c) Ambuja Group d) L & T Group Which European city hosts the ‘World Economic Forum’? a) Geneva b) Vienna c) Davos When was Value Added Tax (VAT) adopted by 21 states ? a) March 1, 2005 b) April 1, 2005 c) June 1, 2005 ‘Elantra’ is a brand of car from the stable of? a) Daewoo b) General Motors c) Hyundai Samuel J Palmisano is the CEO of which company? a) Apple b) IBM c) Intel Which company has launched ‘Cayenne’ sports car in India? a) Ferrari b) Porsche c) BMW

15.

d) Lausanne

16.

d) October 1, 2005

17.

d) Honda

18.

d) AT & T

19.

d) Hyundai Motors

BUSINESS AWARENESS - BRM

117

Temple of Learning

32.

Which among the following motor companies is credited with creating world’s first moving assembly line for cars? a) General Motors b) Ford Motors c) Honda Motors d) BMW Which biscuit brand is the largest selling brand, only in a single country? a) Britannia Milk Bikis b) Parle G c) Britannia Tiger d) Priyagold He worked for the World Bank, The Indian Express and is presently the deputy charman of the Planning Commission. Who is he? a) Montek Singh Ahluwalia b) Arun Shourie c) M.J. Akbar d) Sam Pitroda This IIM graduate is well known for his long association with cricket. Can you name this India’s sensation behind the mike? a) Harsha Bhogle b) Navjot Singh Sidhu c) Charu Sharma d) Anil Kumble This brewer turned biotechnologist is now the second richest woman in India. Can you identify the firm with which she is associated with? a) Dabur b) BioCon c) Dr. Reddy’s d) Jumbo Group His name is associated with making balloons, creating India’s largest Tyre factory and helping Indian new ball attack getting new faces. Can you identify this person ? a) T Shekhar b) A C Muthaiah c) Mammen Mappillai d) Sharth Divakar The full name of LML is ________ . a) Lohia Machine Limited c) Lohia Manufacturing Limited

33.

34.

35.

36.

37.

38.

b) Loco-Motors Limited d) Lohia Motors Limited

39.

Who amongst the following are the brand endorsers of Sunfeast biscuits? a) Shahrukh Khan b) Sania Mirza c) Gayatri Joshi d) All of the above This former chairman of State Bank Of India who retired in 2006, was the main force behind the bank’s recent accomplishments. He is ______ a) G N Vajpayee b) Subir Raha c) A K Purwar d) M S Verma

40.

BUSINESS AWARENESS - BRM

119

Temple of Learning

12.

Who is the CEO of Biocon India? a) Kiran Mazumdar Shaw c) Ronnie Screwala

b) Phiroz Vandrevala d) Naresh Goyal

13.

The newly-appointed chairman of the revamped Board of Trade is ______ a) KM Birla b) Kamal Nath c) Mukesh Ambani d) Vijay Kelkar Which finance minister has presented maximum number of budgets in India? a) Manmohan Singh b) Yaswant Sinha c) V.P. Singh d) Moraji Desai BSE Sensex consists of ____ shares. a) 30 b) 50 The Central Bank of India is _________ a) Oriental Bank of Commerce c) State Bank of India

14.

15.

c) 100

d) none of the above

16.

b) Reserve Bank of India d) ICICI Bank

17.

Pierre Omidyar is the founder of which famous web portal ? a) amazon.com b) ebay.com c) hotmail.com

d) yahoo.com

18.

The first private Indian company to enter the list of Fortune 500 companies is ________ . a) Reliance Industries b) Aditya Birla Group c) Tata Motors d) Infosys Which of the following is not a listed company? a) Air India b) Deccan chronicle c) TCS Prannoy Roy is the head of which television company? a) NDTV b) STAR TV c) ZEE TV The first Indian city to get ISO 9001 certification was ______ a) Jamshedpur b) Chandigarh c) Jaipur The Japanese company which introduced Just-In-Time (JIT) is a) Toyota b) Nippon c) Sony

19.

d) Wipro

20.

d) SONY TV

21.

d) Bangalore

22.

d) Panasonic

23.

Brijmohanlal Munjal is associated with which industrial group? a) Hero Group b) Hindustan Times Group c) India Today Group d) Times of India Group

BUSINESS AWARENESS - BRM

121

Temple of Learning

37.

IBM has sold its personal computer business to which company? a) Lenovo b) Compaq c) Hewlett Packard NBC an American TV channel is owned by ________ . a) General Electric b) General Motors c) CNN Which well known company started its life as ‘Wadia Mill’ ? a) Raymond Mills b) Delhi Cloth Mill c) Bombay Dyeing The R in Wagon R stands for ________ . a) Reliable b) Recreation

d) Canon

38.

d) BBC

39.

d) Arvind Mill

40.

c) Rally

d) Rejoice

BUSINESS AWARENESS - BRM

123

Temple of Learning

10.

Which Indian ad man was the head of jury at the Cannes advertising festival 2006? a) Prahlad Kakkar b) Prasoon Joshi c) Prasoon Pandey d) Piyush Pandey ‘Hummer’ the car belongs to which company? a) Ford Motors b) Hyundai Motors c) Mitsubishi Motors d) General Motors The name of which Japanese company literally means ‘Three Diamonds’? a) Mitsubishi b) Isuzu c) Sony d) None of the above Which was the first car to be exported from India? a) Ambassador b) Maruti Zen c) Tata Indica Which is the oldest magazine in the world? a) Spectator b) Wisden

11.

12.

13.

d) None of the above

14.

c) India Today

d) Punch

15.

Which among the following ad agency keeps a bowl of fresh apples in its offices world over? a) Leo Burnett b) Ogilvy & Mather c) Rediffusion d) None of the above ‘Some of our customer will never buy a Mercedes Benz’ was the famous tagline of ________ . a) Mercedes b) BMW c) Porsche d) none of the above Which company uses bull as its brand mascot? a) Merrill Lynch b) J.P. Morgan c) Sharekhan You would associate Carlos Ghosn with which car company ? a) Nissan b) Suzuki c) Hindustan motors d) Hyundai The tyre company which belongs to RPG group is ________ . a) MRF b) Ceat c) Bridgestone ‘Smooth as Silk’ is the tagline of which airways ? a) Cathay Pacific Airways b) Thai Airways c) Royal Nepal Airlines d) Jet Airways Which company launched gel based back pain relieving ointment “Back-Aid”? a) Dabur b) Glaxo c) Paras d) None of the above

16.

17.

d) Kotak Securities

18.

19.

d) None of the above

20.

21.

BUSINESS AWARENESS - BRM

125

Temple of Learning

33.

Which medicinal syrup did Dr. John Stythe Pemberton concoct? a) Viagra Concentrate b) Coca-Cola c) Pfizer d) Budweiser What is the Birla Group’s BPO arm called? a) Pan Century c) Tran works Information

34.

b) PSI Data d) Smart Analyst

35.

Which business family owns the Outlook Publishing group? a) The Goenkas b) The Birlas c) The Ambanis d) The Rahejas Who is the CEO of Formula One management (F-1 grand prix racing championships)? a) Bernie Ecclestone b) Stuart Lewis-Evans c) Jochen Rindt d) None of these Dumex India, the manufacturer of brands ‘Protinex’ and ‘Farex’ has been acquired by ________ . a) Wockhardt India Ltd. b) Nestle India Ltd. c) Ranbaxy India Ltd. d) Cipla Ltd. Who is the new chairman of State Bank Of India? a) S Damodaran b) O P Bhatt c) C S Ravi

36.

37.

38.

d) Deepak Parekh

39.

India’s most profitable company for the FY 2005-06 was ________ . a) ONGC b) Reliance Industries Pvt Ltd. c) IOC d) Infosys The disinvestment of Neyveli Lignite Corporation (NLC) was withheld because of opposition from alliance partners of the government. NLC is in which Indian state? a) Karnataka b) Maharastra c) Tamil Nadu d) Orissa

40.

BUSINESS AWARENESS - BRM

127

Temple of Learning

11.

When was the Ministry of Disinvestment formed in India? a) 1995 b) 1999 c) 2001 Who was the first Indian actress to model for Lux soaps? a) Devika Rani b) Leela Chitnis c) Shobhana Samarth d) Jayaprada

d) 2002

12.

13.

Which company did Narayana Murthy quit to start Infosys? a) IBM b) Tata Consultancy Services c) Wipro d) Patni Computer Systems Which company’s punchline is “Empowering the Internet Generation” ? a) Cisco Systems b) Oracle c) Wipro d) None of these What is the name of the HMV dog (mascot)? a) Hixie b) Puppy c) Nipper

14.

15.

d) Ricky

16.

What is the military variant of the American civilian vehicle, ‘the Hummer’ called? a) Humcee b) Humvee c) Humcivic d) Hunter Who was the first Indian woman to graduate from the Harvard Business School? a) Naina Lal Kidwai b) Gita Piramal c) Rajashree Birla d) Kiran Mazumdar Shaw Companies that provide access to the Internet are called ________ . a) International Account Providers b) Internet Service Providers c) Internet Account Providers d) International Hosting Services Gulf Oil and IndusInd Bank are group of companies of which business house? a) Hindujas b) TATA c) The Murugappa Group d) The Wadia Group Which organization has the ad-line ‘The World put stock on us’? a) NASDAQ b) LSE c) NYSE ‘Agfa’ is a trademark for ________ . a) Tyres b) Cars India’s first electric car is called ________ . a) Reva b) Meva

17.

18.

19.

20.

d) BSE

21.

c) Photo goods

d) Agricultural goods

22.

c) Beva

d) Mega

BUSINESS AWARENESS - BRM

129

Temple of Learning

33.

Which industrialist donated $800,000 for the land on which the U.N. General Assembly has been built? a) Steve Jobs b) Bill Gates c) John D. Rockefeller Jr. d) Morgan Stanley Which business tycoon has decided to give away 85% of his wealth for philanthropic causes, most of which will go to Gates foundation? a) Warren Buffet b) Paul Allen c) Bill Gates d) Steve Jobs World’s Wealthiest Nation survey 2006 conducted by World Bank places India at which position? a) Eleventh b) Twelfth c) Fourteenth d) Fifteenth Royal Enfield is the motorcycle division of which group? a) Eicher Motors b) Mahindra and Mahindra c) Escorts Motors d) It is an independent company. Luxury cars “Gallardo” and “Murcielago” have been launched in India by……….. a) Porche b) BMW c) Lamborghini d) Volkswagen With which company would you associate Vyomesh Joshi? a) Hewlett-Packard b) Yahoo c) Vodafone d) Coca Cola Which of the following company has agreed to buy Pfizer’s consumer health product unit for $16.6 billion? a) Glaxo Smithkline b) Ely Lilly c) Johnson & Johnson d) Fortis Budget airliner ‘Jazeera Airways’ is from which country? a) Saudi Arabia b) Qatar c) UAE d) Kuwait

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

BUSINESS AWARENESS - BRM

131

Temple of Learning

10.

The book ‘Indian Economy: Essays on Money and Finance’ has been authored by ________ . a) Bimal Jalan b) CVK Reddy c) C. Rangarajan d) None of the above Which is the oldest broadcasting organization in the world? a) CNN b) CNBC c) ABC d) BBC CDMA stands for ________ . a) Code Division Multiple Access c) Compact Disc Music-Audio

11.

12.

b) Client Dialer Mainframe Access d) Carrier Data Mobile Authorization

13.

Which large Indian retail store describes itself as ‘The Family Store’? a) Wal-Mart b) Pantaloons c) Shopper’s Stop d) Ebony Which company does Larry Ellison head? a) Sun Microsystems b) Cisco

14.

c) Netscape

d) Oracle

15.

What do the first three letters (SUN) in Sun Microsystems stand for? a) Stanford University Network b) Synergy Unlimited Networks c) Scalable Ultrasecure Networks d) Nothing, it is the word ‘Sun’ In Japan, the McDonalds Clown is called ________ . a) Ronald McDonald b) Ronald McClown c) Roland McDonald d) Donald McDonald Who wrote the book ‘The Fortune at the Bottom of the Pyramid’? a) Henry Mintzberg b) Michael Porter c) C.K. Prahalad d) Dr. Alan Bates (co-authors: three Egyptian students) What does ‘HB’ on pencils stand for? a) Hard Black b) Hard Bond

16.

17.

18.

c) Hard Bonded

d) Heavy Bond

19.

Which company claims to make ‘24 carat steel’? a) SAIL b) ESSAR c) Salem Steel Which firm owns the ‘Chevrolet’ brand? a) General Motors b) Toyota

d) BHEL

20.

c) Honda

d) Hyundai

BUSINESS AWARENESS - BRM

133

Temple of Learning

32.

Which is the World’s first low-cost airline? a) Southwest Airlines c) Easyjet

b) Deccan Airways d) Ryan Air

33.

‘Bata’ brand of shoes is originally from which country? a) India b) Hungary c) Czech Republic

d) Italy

34.

‘Made in America: My Story’, is the biography of which among the following persons? a) Larry Ellison b) Sam Walton c) Bill Gates d) Steve Jobs Which brand name derives its name from the Japanese name of the Chinese goddess of Fortune? a) Kodak b) Konica c) Yashika d) Canon Which of the following sectors is the biggest contributor to India’s GDP? a) Services b) Agriculture c) Industry d) Both (b) and (c) ‘Incredible India!’ is the punchline of Ministry of Tourism of ________ . a) Government of Kerala b) Government of Rajasthan c) Government of Goa d) Government of India BILT is a well known ............. brand a) Paper & Paper products c) Engineering goods

35.

36.

37.

38.

b) Shoes d) Cooking Range

39.

Tulsi Tanti is the chairman of which company? a) Jayprakash Industries b) Suzlon Energy c) Ashok Leyland d) L&T Aviva group belongs to which country? a) United Kingdom c) Switzerland

40.

b) France d) Holland

BUSINESS AWARENESS - BRM

135

Temple of Learning

10.

The term National Income represents ________ . a) Gross National Product at market prices minus depreciation b) Gross National Product at market prices minus net factor income from abroad c) Gross National Product at market prices minus depreciation and indirect taxes plus subsidies d) Gross National Product at market prices minus depreciation plus net factor income from abroad Which of the following option is not correctly matched? a) Rupert Murdoch — News Corporation b) Richard Parsons — Time Warner c) Li Ka-Shing — Honda Motor Company d) Shinzo Nakanishi — Maruti Udyog The software company I-flex Solutions was originally a division of which famous financial services company? a) Citicorp b) ICICI c) HSBC d) ABN Amro Bank I-flex Solutions is owned by which IT giant? a) Cisco Systems b) SUN Microsystems c) Oracle d) Apple Inc. Which among the following banks recently became the first Indian bank to have full-fledged banking operations in China? a) Bank of India b) Indian Overseas Bank c) Syndicate Bank d) Bank of Maharashtra What do the letters XP stand for in the product Microsoft XP? a) Extended product b) Extra Pampering c) Experience d) Entry level product Which among the following companies is India’s No. 1 company in terms market capitalization? a) ICICI Bank b) Reliance India Limited c) ONGC d) Maruti Udyog ‘Tiger Airways’ is a budget airlines belonging to which country? a) China b) Singapore c) Hongkong Which one of the following is not an Insurance Company? a) ICICI Prudential b) HDFC Natwest c) Om Kotak Mahindra d) Birla Sun Life

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

d) Malaysia

18.

BUSINESS AWARENESS - BRM

137

Temple of Learning

31.

Beverage major Pepsi has a joint venture with which company to distribute Ice Tea in India? a) Lipton b) McDonalds c) Parle foods d) Godrej Agrovat Dewang Mehta Award for Innovation in Information Technology is given by which organization/ institutions? a) National Institute of Information Technology (NIIT) b) Department of Information Technology c) NASSCOM d) Indian Software Producer Association (ISPA) Which is the largest private sector bank in India? a) HDFC Bank b) ING Vysya Bank c) ICICI Bank

32.

33.

d) UTI Bank

34.

Bernard Ebbers, who was sentenced to 25 years of prison for orchestrating the largest acounting fraud in US history, was associated with which among the following firms? a) Enron b) Viacom c) American Airlines d) World Com Who is the CEO of Prasar Bharti? a) Y K Alagh b) K S Sarma

35.

c) T V K Prasad

d) Anuradha Prasad

36.

Caparo Group belongs to which well known NRI? a) Vikram Chatwal b) Lord Swaraj Paul c) Sir Ghulam Noon d) Sabeer Bhatia Acronym BIFR stands for ________ . a) Board for Industrial and Financial Review b) Board of Institutional and Financial Research c) Board for Industrial and Financial Research d) Board for Industrial and Financial Reconstruction Sports apparel manufacturer ‘Reebok’ was acquired last year by ________ . a) Puma b) Lotto c) Adidas d) Solomon AG Coffee chain ‘Costa Cafe’ belongs to which nation? a) Cuba b) Brazil c) UK The acronym FBT expands to ________ . a) Fiscal Benefit Tax c) Fixed Benefit Tax

37.

38.

39.

d) Italy

40.

b) Fringe Benefit Tax d) None of these

BUSINESS AWARENESS - BRM

139

Temple of Learning

12.

Which of the following is not a part of the definition of broad money (M3)? a) Time deposits b) Credit Cards c) Currency with the citizens d) Demand Deposits Arrange the following in descending order of their contribution to revenues of the country? i. Corporation Tax ii. Income Tax iii. Excise Duties iv. Customs Duty a) iv, iii, ii, i b) iii, iv, i, ii c) iv, i, iii, ii d) iii, iv, ii, i Who is the founder chairman of Apollo Hospitals? a) Dr. Anji Reddy b) Dr. Pratap C Reddy c) Dr. Vinay Reddy d) Dr. Anju Reddy Centurion Bank had merged with which bank last year? a) Punjab National Bank b) Punjab and Sind Bank c) Bank of Punjab d) None of the above The National Stock Exchange of India was incorporated in ________ . a) 1991 b) 1992 c) 1993 d) 1994 Which one of the following is the largest mutual fund organisation in India? a) SBI Mutual Fund b) GIC Mutual Fund c) Unit Trust of India d) Ind Bank Mutual Fund Which of the following places does not have manufacturing unit of the Indian Telephone Industries (ITI)? a) Naini (UP) b) Kota (Rajasthan) c) Palghat (Kerala) c) Rai Bareilly (UP) What is the new economic term that is used to describe a new product or service that uses new technology, which can destroy competitors and/or sometime even the entire industry? a) Melissa b) Virus c) Killer App d) Widget According to Human Development Report, 2006 India is ranked at which position? a) 125 b) 126 c) 127 d) 128 Which software development company advertises itself as the “Software for the most advanced micro-processor on this planet”? a) Sun Microsystems b) Cisco Systems c) Intel d) Linux

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

BUSINESS AWARENESS - BRM

141

Temple of Learning

32.

Mittal steel has recently acquired which steel company? a) Arcelor b) Posco c) Nat Steel

d) ABB

33.

The founders of this company were brother-in-law of each other, today the company is the World’s largest FMCG conglomerate. Which company is being referred to in the question? a) Unilever b) Nestle c) Proctor and Gamble d) Marks and Spencer This famous apparel brand had Shahrukh Khan, Dilip Vengsrakar and Sunil Gavaskar as its brand ambassadors in the past. Currently Virendra Sehwag is the brand endorser. Which brand is the question talking about? a) Vimal b) Mayur c) JCT d) Siyarams She is the youngest grand master ever produced by India and also the brand ambassador of Bank of Baroda. Name the woman chess player? a) D Harika b) Tania Sachdev c) Koneru Humpy d) Sai Vijaylakshmi He started selling computers from his hostel room and today heads one of the biggest hardware companies of the world. He is ________ . a) Michael Dell b) Sars Esdell c) Kerry Lindwal d) George Soros Which business was the cell phone giant “Nokia” into before its present business? a) FMGC b) Paper c) Transportation d) Wireless Networks ‘Fairever’ fairness cream is owned by ________ . a) Cavin Kare b) HLL c) P&G

34.

35.

36.

37.

38.

d) Paras

39.

Which company is the largest steel producer in the World? a) Pohang Iron & steel b) Nippon Iron & steel c) Mittal-Arcelor d) Severstal The ‘World Gold Rates’ are decided in which city? a) Washington b) New York c) London

40.

d) Singapore

BUSINESS AWARENESS - BRM

143

Temple of Learning

11.

Which famous MNC is known for its Palo Alto Research Center (PARC) which has been behind many technology inventions in the world, including laser printing, ethernet and GUI? a) Hewlett Packard b) Xerox c) IBM d) Oracle He became the CEO of Standard Chartered in 1998, quit Standard in 2001 due to a boardroom clash. Presently he is the chairman of Centurion Bank of Punjab. Who is he ? a) Rana Talwar b) Rajat Gupta c) Mike Khanna d) Mukesh Pant Which Indian business group owns a controlling stake in Eveready Industries, the makers of the Eveready brand of batteries? a) Hindujas b) Rahejas c) Goenkas d) Khaitans In which current business best-seller would you encounter ‘Sniffy and Scurry’, the rats, and ‘Hem and Haw’, the humans? a) What they dont teach you at Wharton b) Who Moved My Cheese? c) Emotional Intelligence d) Big Brands , Big Trouble Which company owns and promotes the skin care brand Margo? a) Henkel Spic b) HLL c) Godrej Soaps

12.

13.

14.

15.

d) Wipro

16.

Henry Ford revolutionised the car market with the first mass- produced car, the Ford Model -T. In which year was it launched? a) 1914 b) 1910 c) 1912 d) 1908 Which company owns the beer brands ‘Haywards 5000’, ‘Hi-Five’ and ‘Lal Toofan’? a) McDowell b) Shaw Wallace c) United Breweries d) Mohan Meakins Which company owns the footwear brand ‘Stryde’? a) Reliance b) Bata c) Woodland d) Tata International In which famous series of ads would you find actress Ava Mukherjee as ‘Dadimaa’? a) Hamam b) Promise c) Dhara d) Himalaya Which motivational speaker has been consistently high on the list of best-selling non-fiction books in India with his book ‘You can Win’? a) G. Parthasarathy b) Shiv Khera c) Arindam Choudhary d) Deepak Chopra

17.

18.

19.

20.

BUSINESS AWARENESS - BRM

145

Temple of Learning

30.

Which company/companies have won the privatization bid for Mumbai airport? a) GVK b) South African Airport c) Consortium of the above two companies d) None of the above Chhabaria owned ‘Jumbo’ group is registered in which country? a) UK b) UAE c) Mauritius

31.

d) India

32.

GSM mobile service provider ‘Hutch’ an erstwhile partnership business between Essar-Hutchison is registered in which country? a) Mauritius b) Hong Kong c) South Korea d) India Oil major ‘Chevron Texaco’ has recently acquired a stake in which Indian company? a) Essar Oil b) Reliance Petrochemicals c) IOC d) HPCL Which of the following pairs is not correctly matched? a) Ford Fiesta– Abhishek Bachchan b) Hyundai Getz- Sania Mirza c) Toyota Corolla- Narain Kartikeyan d) Santro Xing- Shahrukh Khan Airliner “Aeroflot” is from which country? a) Austria b) Poland Which company owns the ‘Rasna’ brand? a) Hindustan Lever Ltd. c) Pioma Industries

33.

34.

35.

c) Romania

d) Russia

36.

b) Parle Agro d) Dabur

37.

NASSCOM was established in ……………….. a) 1990 b) 1991 c) 1992

d) 1993

38.

Rajesh Exports would be associated with which of the following product? a) Tea Coffee b) Jewellery c) Machine tools d) Iron Which country is ranked number one according to the recent UNDP-HDI report 2006? a) Norway b) Iceland c) Australia d) Ireland Which is the lowest ranked country according to the UNDP-HDI report 2006? a) Mali b) Sierra Leone c) Niger d) Guinea-Bissau

39.

40.

BUSINESS AWARENESS - BRM

147

Temple of Learning

10.

Which famous company is credited to have developed the concept of nylon bristles for toothbrushes in 1938? a) Oral B b) Colgate c) Ciba-Gigey d) Dupont Which famous watch brand was launched in 1983 by hanging a 500-ft-long sign in the shape of a watch in Frankfurt? a) Swatch b) Longines c) Casio d) Rolex Which famous brand is owned by a little known Acme Clothing? a) Polo b) John Sculley c) Provogue

11.

12.

d) Color Plus

13.

After independence, under the fixed exchange rate system, the Indian Rupee was linked to ________. a) The British Pound b) The American Dollar c) Gold Standard d) Silver measure The Tobin Tax can be applied on ________ . a) Imports b) Exports c) Trade of currency d) Agriculture Which company had taken over Hindustan Zinc Ltd. last year? a) Binani b) Zinc India c) Gujrat Ambuja Which Commerce Minister evolved the concept of ‘The Navratnas’? a) Ramakrishna Hegde b) Pranab Mukherjee c) P. Chidambaram d) Murasoli Maran What does the term ‘Hyundai’ mean? a) Have a nice day! c) Modernity

14.

15.

d) Vedanta Resources

16.

17.

b) Good Day! d) I am the King

18.

About which car was the following said: ‘The people can have it in any colour as long as it is black.’ a) Rolls Royce Silver Sword b) Ford Model T c) Mercedes Benz d) Hyundai Accent Who wrote the motivational classic ‘How to Win Friends and Influence People’? a) Peter S. Drucker b) Edward de Bono c) Dale Carnegie d) John D. Rockefeller Which celebrity endorser is common to the following products - American Express Cards, Buick Cars, Nike Sports Apparel, Wheaties Flakes? a) Oprah Winfrey b) Michael Jordan c) Jerry Seinfield d) Tiger Woods

19.

20.

BUSINESS AWARENESS - BRM

149

Temple of Learning

32.

Which of this is not an ITC Brand? a) Wills b) Gold Flake

c) Charms

d) Bristol

33.

‘Blue Chip’ companies are indicator of ________ . a) The predominance of blue collar workers in them b) The American companies listed in the stock exchange c) The most valuable scripts in the market d) Cutting edge computer chip companies Which product and brand name is advertised with the line ‘Discover a Passion’? a) Signature Whisky b) Classic Cigarettes c) Adidas Sportswear d) Royal Challenge Golf India’s biggest Advertising agency in terms of billings is ________ . a) Lintas b) Mudra c) O & M d) JWT Name India’s first public sector undertaking? a) IOC b) BHEL c) ITI

34.

35.

36.

d) None

37.

Who is the author of the famous Management book ‘The Seven Habits of Highly Effective People’? a) Peter Drucker b) Stephen R Covey c) Henry Ford d) David Ogilvy GSM technology is used in ________ . a) Personal Computers c) Mobile Phones

38.

b) Tractors d) Printers

39.

Which is the first Indian bank to make it to Fortune Global 500 companies list in 2006? a) HDFC b) ICICI c) Bank of India d) SBI Which Indian business tycoon has been appointed ‘Sheriff of Mumbai’, recently? a) Vijaypat Singhania b) Rahul Bajaj c) Ratan Tata d) Ajay Piramal

40.

BUSINESS AWARENESS - BRM

151

Temple of Learning

10.

c) Reliance Communication Ltd. d) BSNL Percentage of Indian exports to the total world exports in 2005 was ________ . a) 0.1% b) 0.5% c) 0.9% d) 1.5% Mr. Sam Pitroda, is the Chairman of ________ . a) Word Tel b) National Knowledge Commission c) ITI d) BSNL The newly-appointed CMD of the Indian Airlines (now renamed as ‘Indian’) is _____ a) Viswapati Trivedi b) Sunil Arora c) Sushma Chawla d) V. Tulasidas Grocery chain store ‘Food Bazaar’ is owned by........ a) Vidya Chabbaria b) Kishore Biyani c) Feroze Biyani d) Harsh Goenka You would associate the ‘India Millennium Deposit’ scheme with which bank? a) Canara Bank b) State Bank of India c) Bank of Baroda d) Punjab National Bank Which of the following is a nationalized bank? a) Federal Bank b) Lord Krishna Bank c) UCO Bank d) ICICI ‘We cover you, at every step in life’ is the punch line that you would associate with ______ a) HDFC Standard Life b) ING Vysya Life c) ICICI Prudential Life d) None of these According to a recent Goldman Sachs report, India will be the third largest economy of the World by which year? a) 2010 b) 2020 c) 2030 d) 2050 Government of India hold what percentage stake in Maruti-Suzuki ? a) 18.8% b) 16.4% c) 10.27% d) 11% Can you identify this energy major that has recently struck oil and gas reserve in Krishna Godavari basin? a) ONGC Ltd. b) Reliance Petrochemicals Ltd.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

BUSINESS AWARENESS - BRM

153

Temple of Learning

32.

a) RPG Group b) UB Group c) Jumbo Group Vijay Thadani is the CEO of which company? a) I-Flex Solutions b) NIIT Ltd. c) Polaris Software Which of the following represents the expansion of ‘I’ in ‘IPTV’? a) Internet b) India c) International ‘Shanti Amla’ hair oil belongs to which company? a) Marico Industries b) Dabur c) HLL d) Godrej Ltd. Mr. Karan Billimoria heads which company? a) Cobra Beer b) ACC Cements c) Bombay Dyeing Who is the CEO of HSBC India? a) Vidya Chhabaria c) Naina Lal Kidwai Who is Alex Kuruvilla? a) Creative head of O & M c) Creative head of Mudra

d) None of these d) Sify

33.

d) Intelligent

34.

35.

d) Shaw Wallace and co.

36.

b) Villoo Morawala Patell d) Kalpana Moraparia

37.

b) MD, MTV India d) None

38.

‘Making the sky the best place on earth’ is a tag line that you would associate with ______ a) British Airways b) Emirates c) Air France d) Cathay Pacific Mobile phones of which company are endorsed by David Beckham? a) BENQ Siemens b) Sony Ericsson c) Motorola d) Haier Which of the following is not a Tata group company? a) Telstra b) Indian Hotels Company Ltd. c) Voltas d) Titan

39.

40.

BUSINESS AWARENESS - BRM

155

Temple of Learning

10.

Soon after Mittal’s signing the of MoU with the Jharkhand government in 2005, another steel company has announced the setting up of a steel plant in the state. The company in question is _____ a) Essar Steel b) Jindal Steel c) Balaji Steel d) LNM The new name of Gecis Global, the erstwhile GE owned BPO company is ______ a) Scandant b) Trinity c) WNS Global d) Genpact ‘Connecting India’ punch line is associated with ______ a) Zee Group b) STAR c) Sify

11.

12.

d) BSNL

13.

Which of the following pharmaceutical companies is based in Israel? a) Astra Zeneca b) Novartis c) Teva d) Eli Lilly The Famous apparel brand ‘Sisley’ is owned by which company? a) Benetton Group b) Tommy Hilfiger c) GAP

14.

d) Calvin Klein

15.

Which of the following has become the first Indian telecom company to achieve the 15-million mark in subscriber base? a) BSNL b) Airtel c) Reliance d) Hutch ‘Making more possible’ punch line is associated with ______ a) Hutch b) ICICI Bank c) ABN-AMRO d) SBI Life Which of the following apparel brands is owned by Celebrity Fashions? a) Tamarind b) Indian Terrain c) Numero Uno d) Koutons The single largest shareholder in the Kerala based Federal Bank is ______ a) Mahindra & Mahindra b) Global Trust Bank c) Hinduja group d) ICICI Bank Reliance Capital has acquired a 10 percent stake in a Bangalore-based company. Identify the company. a) Murudeshwar Ceramics b) Gokuldas Export c) Century Textiles d) Forbes Gokak Last year Vodafone acquired a 10 percent stake in Bharti Televenture. What was the size of the deal? a) $ 1 billion b) $ 1.9 billion c) $ 0.8 billion d) $ 1.5 billion

16.

17.

18.

19.

20.

BUSINESS AWARENESS - BRM

157

Temple of Learning

32.

According to the World Investment Report 2005 published by the UNCTAD, India’s rank in terms of the most attractive global business destination is _____ a) Second b) Third c) First d) Fourth Australia-based core banking software vendor, Financial Network Services (FNS) has been acquired by an Indian company. Identify the company from the choices given below. a) Wipro Technologies b) Mindtree c) Infosys d) TCS Which of the following brands/companies is not owned by Sony Corporation of Japan? a) VAIO b) PlayStations c) MGM d) Xbox For the first time in 50 years, an expat has been appointed as the CEO of Hindustan Lever. Who is he? a) Douglas Baillie b) Patrick Cescau c) James Scott d) Mathew Jack The car ‘Sonata’ belongs to the stable of _____ a) Honda b) Hyundai c) Maruti-Suzuki

33.

34.

35.

36.

d) Skoda Auto

37.

Captain GR Gopinath is the managing director of which airlines company? a) Air Deccan b) Go Airlines c) Air Sahara d) Air India Kidscare’s retail chain ‘Mothercare’ has announced the setting of a 100% subsidiary in India. Name the country where Kidscare is based. a) US b) Switzerland c) Malaysia d) Britain Mahendra Singh Dhoni does not endorse which of the following brands? a) TVS Star City b) Hyundai Sonata c) Cherry Blossom d) Brylcreem The satellite television launched by Tata is called _____ a) Tata Satlink b) Tata Sky c) Tata TV

38.

39.

40.

d) Tata One

BUSINESS AWARENESS - BRM

159

Temple of Learning

9.

Delhi based Jagatjit Industries owns a famous whiskey brand. The brand in the question is? a) McDowell b) Bagpiper c) Old Monk d) Aristocrat Bangalore-based Imperial Cancer Hospital and Research Centre has been acquired by which company? a) Apollo Hospitals b) Dr. Batra’s Hospital c) Fortis d) Max Healthcare Which of the following bank is headquartered at Singapore? a) ANZ b) DBS Bank c) YES Bank

10.

11.

d) HSBC Bank

12.

Which Indian bank is termed as the most valuable bank in terms of market capitalization? a) HDFC Bank b) Bank of India c) State Bank of India d) ICICI Bank One of the following cricketers has never been the brand ambassador of the health drink ‘Boost’. Identify the cricketer in question? a) Kapil Dev b) Sunil Gavaskar c) Virender Seghwag d) Sachin Tendulkar Boost and Crocin brands are owned by which company? a) GlaxoSmithKline b) Pfizer c) Heinz

13.

14.

d) Paras Pharma

15.

‘With Us, You’re Sure’ baseline is associated with which insurance company? a) ICICI-Lombard b) ICICI-Prudential c) SBI Life Insurance Co. d) Franklin Templeton New York-based brokerage and investment bank Merrill Lynch has said that they will take full control of Indian JV, DSP Merrill Lynch. Which person has sold his 47 percent stake in the firm to Merrill Lynch? a) Hemendra Kothari b) Rakesh Jhunjhunwala c) Anand Rathi d) Shankar Sharma With which state government, luxury carmaker BMW has signed an MoU for establishing a car assembly plant? a) Haryana b) Punjab c) Tamil Nadu d) Orissa During his recent visit to India, Microsoft chairman Bill Gates announced that he will make an investment in the Indian market over the next four years. How much is that amount? a) $ 1 billion b) $2.3 billion c) $1.7 billion d) 2.7 billion

16.

17.

18.

BUSINESS AWARENESS - BRM

161

Temple of Learning

29.

According to the latest predictions by Gartner, the total size of the domestic IT and telecom business by the end of 2006 will be a) Rs. 1 lakh crore b) Rs. 2 lakh crore c) Rs. 2.5 lakh crore d) Rs. 3 lakh crore A ranking done by the Hong Kong based think-tank, Political & Economic Risk Consultancy Ltd, has ranked which country as the most corrupt in Asia? (Only selected fast growing countries were covered in the survey) a) India b) Indonesia c) China d) Vietnam Which company owns the Flying Machine brand of jeans? a) Levi’s b) Arvind Mills c) Lee cooper d) Mafatlal Which of the following companies owns the TV channels ESPN, Buena Vista Television and Touchstone Pictures? a) Warner Brothers b) Star TV c) 20th Century Fox d) Walt Disney Company The automobile brands Cadillac, Pontiac and Opel belong to _____ a) Ford b) Fiat Auto c) BMW d) General Motors Arvind mills manufactures all of the following brands of jeans except _____ a) Flying Machine b) Newport c) Levi’s d) Ruf & Tuf Which brand is the market leader in the alkaline battery market in India? a) Duracell b) BPL Excell c) Panasonic d) Energizer TCS, a company under the Tatas, deals in ______ a) Automobiles b) Steel c) Software Solutions and Consultancy d) Cement Which of the following brands is owned by P&G? a) Crocin b) Iodex c) Honeytus d) Vicks

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

BUSINESS AWARENESS - BRM

163

Temple of Learning

BRM Test - 15
Questions: 40 1. Sidhharth Lal is the Managing Director of which group? a) Escorts Group b) Sonalika Motors c) Eicher Group Time : 20 Mins.

d) Essar Group

2.

Who owns the famous brands ‘Sat Isabgol’ and ‘Burnol’? a) Ranbaxy b) Cadilla c) Dr. Reddy’s Labs d) Dr. Morepen Which company is the largest tyre manufacturer in India? a) J.K. b) MRF c) Dunlop

3.

d) Ceat

4.

Identify the logo of the famous software company and give the name of the bird. a) Linux, Penguin b) Apple, Penguin c) Linux, Kiwi d) Apple, Kiwi With what would you associate the brand name ‘Ruggers’? a) Shirts b) Jeans c) Cigarettes

5.

d) Casual Wear

6.

Ashok Leyland, a company manufacturing trucks is owned by _____ ? a) Mahindra b) Tata c) Birlas d) Hindujas Which of the following is not a shoe brand of Liberty Shoes? a) Force 10 b) Footfun c) Windsor

7.

d) Pyramid

8.

‘Candyman’ is a confectionery brand belonging to which company? a) Parry’s b) Perfetti c) ITC Ltd. d) Parle Who manufactures ‘Pan Pasand’? a) Ravalgaon b) Nutrine

9.

c) Perfetti

d) Parry’s

10.

The brands ‘Royale’, ‘Apcolite’, ‘Tractor’ and ‘Utsav’ are from the stable of _______? a) Asian Paints b) ICI c) Berger d) Nerolac Biscuit brands ‘Fifty-Fifty’, ‘Bourbon’, ‘Nice’ and ‘Good Day’ are owned by ______? a) Parle b) Britannia c) Apsara d) Priya Gold In 1969, he introduced the brand ‘Nirma’. Who is he? a) D.K. Patel b) D.S. Parekh c) N.A. Palkhivala

11.

12.

d) K.K. Patel
165

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

24.

The first electronic typewriter (ET 101 in 1978) and the first personal computer (M20 in 1982) were launched in India by _______ a) Samsung b) IBM c) Olivetti d) HCL The well known brands like ‘Lux’, ‘Sunsilk’, ‘Lipton’, ‘Ponds’ and ‘Close Up’ are owned by _____ ? a) Godrej b) P&G c) Unilever d) Colgate Palmolive Automobile brands ‘Corolla’, ‘Land Cruiser’ and ‘Highlander’ are the products of _____ ? a) Mitsubishi b) Toyota Motors Co. Ltd. c) Isuzu d) Daewoo To whom do the brands ‘Eno’ and ‘Horlicks’ belong? a) Colgate - Palmolive b) GlaxoSmithkline c) Nestle d) P&G ‘Internet Protocol’, the basic language to communicate over the internet, has been developed by _____? a) IBM b) Apple c) Cisco d) Sun Microsystems The mega Mobil oil brand ‘Esso’ is owned by ______ ? a) Shell b) Exxon Mobil c) ONGC What does ‘Motorola’ mean? a) Sound in motion b) Sound in music

25.

26.

27.

28.

29.

d) IBP

30.

c) The rising sun

d) The flying eagle

31.

What was the first product of Hewlett-Packard? a) A Laptop b) A printer c) A computer

d) An audio oscillator

32.

Name the Public Sector Undertaking acquired by Reliance Industries. a) IDPL b) ITDC c) IPCL d) IFCL Which company has taken over the newspaper ‘Business Standard’? a) Ananda Bazaar Patrika b) Kotak Mahindra c) Bennett Coleman & Co. d) TV Today ‘BRITCO Food’ is a holding company of ______ a) Coca Cola b) Pepsi c) ITC d) Schwepps

33.

34.

BUSINESS AWARENESS - BRM

167

Temple of Learning

BRM Test - 16
Questions: 40 1. Time : 20 Mins.

Gazprom, the world’s biggest gas company accounting for 23% of the world output, belong to ____ a) Austria b) Iran c) Venezuela d) Russia To which country does the diamond mining giant De Beers belong? a) South Africa b) India c) Italy To which country does the sportswear company Adidas belong? a) Germany b) France c) Italy To which country does ‘Hyundai Motors’ belong? a) Japan b) S. Korea c) Taiwan

2.

d) France

3.

d) Belgium

4.

d) N. Korea

5.

Zee (currently Zee Tele Films Ltd) was promoted in 1992 by which business group? a) The Essel Group b) Birla Group c) The Tata Group d) Essar Group The foundation of which company was laid in a small shop in Calcutta, from where medicines were sent directly through mail by Dr. S.K. Burman, to even the smallest of villages in Bengal? a) Dabur b) Hamdard c) Zandu d) Cipla HMT Ltd. was established in 1953, in technical collaboration with ______ a) Swatch, Switzerland b) Timex, USA c) Oerlikon, Switzerland d) Rolex, Switzerland Which Indian pharmaceutical company owns a US Food and Drug Administration (FDA) certified plant? a) Ranbaxy b) Pfizer c) Cadilla d) Lupin The Toyota Motor Co. Ltd has derived its name from ______ a) The Toyota river b) The Toyota city c) Sakichi Toyoda d) Kiichiro Toyoda With which of the following is the ‘Badla’ system associated? a) Foreign exchange b) Forward trading c) Currency markets d) Day trading
169

6.

7.

8.

9.

10.

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

21.

In which year was TISCO set up? a) 1904 c) 1906 In which year was RBI established? a) 1935 c) 1940

b) 1905 d) 1907

22.

b) 1936 d) 1945

23.

In 1935, Khwaja Abdul Hamied, set up a pharmaceutical company, which came to be popularly known as a) Novartis b) Dabur c) Hamdard Laboratories d) Cipla In which year was P&G launched in USA? a) 1937 b) 1890

24.

c) 1837

d) 1927

25.

In which year was the Harley Davidson motorcycle first produced? a) 1906 b) 1903 c) 1920 In which year was Intel founded? a) 1878 b) 1982

d) 1935

26.

c) 1968

d) 1986

27.

In which year was Unit Trust of India started? a) 1964 b) 1965 c) 1966

d) 1967

28.

Intel introduced the world’s first micro-processor in the year ______ a) 1981 b) 1991 c) 1971 d) 1995 ONGC was converted into a statutory body by an act of the Indian Parliament in ______ a) Dec 1955 b) Aug 1956 c) Oct 1959 d) Jan 1973 Who founded the Ford Motor Company? a) Lionel Ford b) Henry Ford

29.

30.

c) Charlie Ford

d) Nicholas Ford

31.

Bill Gates was one of the founders of Microsoft. Who was the other? a) Paul Allen b) John Naisbitt c) Michael Crichton d) Kenneth Clarke Which city is known as the Silicon Valley of India? a) Bangalore b) Gurgaon c) Hyderabad

32.

d) Chennai

BUSINESS AWARENESS - BRM

171

Temple of Learning

BRM Test - 17
Questions: 40 1. The company with the largest refining capacity in India is ______ a) Indian Oil Corporation b) Hindustan Petroleum c) Bharat Petroleum d) Indo-Burma Petroleum Which was the first public sector share to be quoted on the Bombay Stock Exchange? a) Hindustan Petroleum b) Sail c) ONGC d) Indian Oil Who has written the book ‘The World Bank and the Poverty of Nations’? a) Don Morrison b) Doug Cowie c) Catherine Caulfield d) Amartya Sen Name the apex bank for small industries. a) IDBI b) SIDBI Time : 20 Mins.

2.

3.

4.

c) ICICI

d) HDFC

5.

Name the apex institution in the field of industrial development banking in India. a) IFCI b) ICICI c) HDFC d) IDBI Who among the following is considered to be the quality guru of the World? a) Philip Crosby b) Gary Hamel c) Renato Rugieru d) Edwards Deming The Indian partner of Microsoft to provide software development consultancy is ______ a) HCL b) PCL c) TCS d) Infosys ‘Apache’ is the name of the recently launched bike model that belongs to the stable of _______ a) Kinetic Engineering Ltd. b) TVS Motors Ltd. c) Hero Honda Motors Ltd. d) Bajaj Auto Ltd. Indian Terrain is the name of the clothing brand that belongs to the stable of _______ a) S. Kumars b) Celebrity Fashions c) J.K. Synthetics d) None of these Name the MD of cellular service provider Hutch a) Vikram Mehmi b) Sunil Bharti Mittal c) Asim Ghosh d) AK Sinha
173

6.

7.

8.

9.

10.

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

22.

Who is the former chairman of Bharat Hotels who passed away last year? a) M.S. Oberoi b) Lalit Suri c) Y.C. Deveshwar d) None of these ‘Tarang’ is the CDMA service from _______ a) VSNL b) BSNL c) MTNL

23.

d) Spice Telecom

24.

Which is the largest source of Revenue for the Government of India? a) Sales Tax b) Service Tax c) Income Tax d) Value Added Tax India’s first private airline operator to start overseas flight is ______ a) Jet Airways b) Air Deccan c) Sahara Airlines d) Kingfisher Airlines Kareena Kapoor and Priyanka Chopra have recently been roped in as the brand ambassador for _____ a) Parker pens b) Cadbury’s dairy milk c) Tata Tea d) None of these “Namaste” ad campaign is associated with which airline? a) Air India b) Pakistan International Airlines c) Sri Lankan Airlines d) British Airways RBI is headquartered at _____ a) New Delhi c) Kolkata

25.

26.

27.

28.

b) Chennai d) Mumbai

29.

Hema Malini is the brand ambassador for which bank? a) Corporation Bank b) Syndicate Bank c) Bank of Rajasthan d) Union Bank of India Brad Pitt endorses which of the following brand of watches? a) Omega b) Tag Heuer c) Rado

30.

d) Rolex

31.

‘Alfa Romeo’, ‘Grande Punto’ and ‘Palio’ are the names of the car models that belong to the stable of _____ a) Ford Motors b) Fiat Motors c) Tata Motors d) Mahindra & Mahindra Which of the following insurance companies has introduced ‘Barish Bima Yojana’ an insurance cover against deficit rainfall? a) Allianz - Bajaj b) ICICI-Lombard c) Iffco-Tokio d) ING-Vysya

32.

BUSINESS AWARENESS - BRM

175

Temple of Learning

BRM Test - 18
Questions: 40 1. Time : 20 Mins.

India is world’s__________ largest economy in terms of purchasing power parity (PPP)? a) Eighth b) Tenth c) Fourth d) Sixth Who is known as the father of Cellular Phone? a) Martin Cooper b) Martin Bayer c) Willy Barnet

2.

d) Julius Nayaree

3.

R. Seshasayee is president of which of the following apex organization? a) FICCI b) CII c) ASSOCHAM d) NASSCOM Arcelor was recently bought by LN Mittal’s company Mittal Steel. Arcelor is headquartered in which country? a) China b) Australia c) Luxemburg d) Sweden International Business Machines (IBM) recently sold its Personal Computers division to Lenovo group. Lenovo belongs to which country? a) Taiwan b) China c) Russia d) Germany Which among the following Tech companies and executives associated with them is matched wrongly? a) Google - Larry Page b) Sun Solaris - Scot McNealy c) ebay - Meg Ryan d) Oracle - Larry Ellison MRPL is a subsidiary of which of the following Public Sector Undertaking? a) ONGC b) GAIL c) IOC d) HPCL Which among the following companies is owned by Dhoot brothers? a) BPL b) ESSAR c) Videocon d) Pioma Industries Tennis icon Sania Mirza became the woman sportsperson to be featured on the cover of which of the following magazine? a) India Today b) Outlook c) Time d) None of the above Which of the following airlines and the countries they belong to is not matched correctly? a) Lufthansa - Germany b) Aeroflot - France c) Royal Airways - Britain d) Etihad - UAE

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

BUSINESS AWARENESS - BRM

177

Temple of Learning

21.

This company, based in Finland started its manufacturing operations by owning a paper mill; later it diversified into leather goods and today it is one of the leading producers of mobile phones worldwide. Identify the company? a) Siemens b) Ericsson c) Nokia d) Motorola Paper money was first introduced in India in the late 18th Century. It was introduced in India by which of the following firms? a) Central Bank of India b) The Bank of Awadh and Hindustan c) The General Bank of Bengal and Bihar d) Central Indian Bank In the share market terminology GDR stands for ______ a) Gradual Decreasing Ratio b) Grand Depository Retraction c) Global Depository Receipt d) Gross Depository Receipt Fortis Healthcare recently acquired the Escorts Heart Research Institute. Fortis is promoted by which of the following pharmaceutical giants? a) Ranbaxy b) Cadilla c) Cipla d) Dr. Reddy’s Labs Which among the following persons is chairman of Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)? a) CK Prahlad b) CS Rao c) Anajan Sharma d) JK Bajpai Which among the following companies is credited with developing the computer language ‘Java’? a) Oracle b) Sun Microsystems c) NextGen d) Red Hat The profile of a well-known consumer appliances company goes like this. Besides its flagship brand, it also owns the brand Kenstar and follows a multi-brand strategy. It also has the rights to distribute international brands such as Sansui, York, Akai, Toshiba and Hyundai in India. The company in question is? a) Thomson b) Voltas c) Videocon d) Forbes Gokak Which among the following persons played a key role in negotiating the partition deal between Ambani brothers, Anil and Mukesh? a) Nusli Wadia b) KV Kamath c) Rahul Bajaj d) YK Birla John Walton, who passed away on 28 June 2005, was a ______ a) Retail Industrialist b) Stock Broker c) Hollywood Producer d) Chief of US’s Federal Reserve

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

BUSINESS AWARENESS - BRM

179

Temple of Learning

BRM Test - 19
Questions: 40 Time : 20 Mins.

1.

NIS Sparta is the management-consulting arm of which company? a) Satyam b) Reliance Industries c) Wipro

d) NIIT

2.

‘Life’s Good’ is the tagline associated with which electronics major? a) Samsung b) Philips c) LG d) Sony Which city is known as ‘The Silicon Valley’ of India? a) Bangalore b) Gurgaon c) Hyderabad Which company owns ‘Sunfeast’ brand of biscuits? a) Parle b) HLL c) ITC

3.

d) Chennai

4.

d) Priyagold

5.

Which media & entertainment Company was started by Manmohan Shetty in 1978? a) Adlabs b) PVR c) PNC d) I-max Which of the following companies offers Indians a chance to partly own a personal jet? a) Go Air b) Paramount Air c) Club One Air d) None till date ‘Kaya’ skin clinic is promoted by? a) Marico b) HLL

6.

7.

c) P&G

d) Tatas

8.

‘Applying Thought’ is associated with which IT giant? a) Wipro b) Infosys c) TCS

d) Satyam

9.

Who is the brand ambassador for Ford Fiesta? a) John Abraham b) Abhishek Bachchan c) Dino Morea d) Sunil Shetty Delhi based Escorts Heart Institute & Research Centre (EHIRC) was sold to which pharmaceutical company in 2006? a) Ranbaxy b) Fortis c) Cipla d) Pfizer Which group completed the buyout of the Shaw Wallace Distilleries in 2005? a) UB Group b) Philips Godfrey c) Bacardi d) Cobra Beer

10.

11.

BUSINESS AWARENESS - BRM

181

Temple of Learning

23.

The tagline “Power of Dreams” is associated with? a) Honda b) Bajaj c) Hero Honda

d) Yamaha

24.

A new marketing project launched by ITC to facilitate farmers in selling their produce? a) e-choupal b) e-market c) e-commodity d) virtual market From the following which company does not belong to the Anil Dhirubahi Ambani Group? a) Reliance Energy Ltd. (REL) b) Reliance Capital Ltd. (RCL) c) Reliance Communications Ltd. (RCOL) d) Reliance Petrochemicals Ltd. (RPL) The Delhi Government citizen - government partnership program is known as? a) Bhagidari b) Icchadhari c) Namdhari d) Jodi Programme ‘Xtra Mile’ is a super diesel variant of which petro company? a) HPCL b) BPCL c) IOC d) Reliance Petroleum Who is the chairman of the National Knowledge Commission? a) C. Rangarajan b) Prof. R.S. Sharma c) Sam Pitroda d) Ms. Girija Vyas Which of the following statements related to the Reliance Group is incorrect? a) Mukesh Ambani heads Reliance Communications Ltd. b) Chevron has bought 10% stake in Reliance Petrochemicals c) Reliance Industries Ltd. is the largest business group in India d) The Revenue of Reliance Industries is equivalent to 3.5% of India’s GDP Value Added Tax (VAT) has been adopted by how many states? a) 21 b) 22 c) 23 VAT has replaced which of the following taxes? a) Customs Duty b) State Sales Tax c) Excise Duty d) Service Tax A recent Memorandum of Understanding (MoU) was signed by the LN Mittal Group and which state owned oil major? a) OIL India Ltd. b) Indian Oil c) Hindustan Petroleum d) Oil & Natural Gas Corporation (ONGC)

25.

26.

27.

28.

29.

30.

d) 24

31.

32.

BUSINESS AWARENESS - BRM

183

Temple of Learning

BRM Test - 20
Questions: 40 Time : 20 Mins.

1.

Which company manufactures A-380 aircraft? a) Airbus b) Boeing c) Lockhead Martin d) Ray Theon Which Indian company secured the highest export revenue from IT software and services during the past 2 years? a) TCS b) Infosys c) Wipro d) Satyam Who built the first modern motorcar? a) Henry Ford b) Karl Benz

2.

3.

c) Daimler

d) Henry Austin

4.

Who has been acclaimed as the world’s most powerful women for the year 2006 by Forbes? a) Melinda Gates b) Angela Merkel c) Condoleezza Rice d) Oprah Winfrey Which of the following Indian companies is setting up its first manufacturing plant in china? a) L&T b) Tisco c) Essar d) Hero Honda The Government has increased the foreign direct investment in the Telecom sector from 49% to ______ a) 75% b) 74 % c) 92% d) 86% Who is the CEO of Hewlett-Packard (HP)? a) Mark Hurd b) Robert Wayman

5.

6.

7.

c) Carly Fiorina

d) Richard Branson

8.

Which FMCG major has recently acquired Balsara for Rs. 143 cr in an all-cash deal? a) HLL b) Godrej c) Dabur d) None of these The SUV ‘Tucson’ belongs to which company? a) Honda b) Ford c) Suzuki Which of the following is not an Indian pharmaceutical company? a) Ranbaxy b) Pfizer c) Cipla

9.

d) Hyundai

10.

d) Nicholas Piramal

BUSINESS AWARENESS - BRM

185

Temple of Learning

22.

Which celebrity is the brand ambassador of Toyota Motors? a) Hrithik Roshan b) Aamir Khan c) Abhishek Bachchan d) Shah Rukh Khan Berkshire Hathaway was founded by _____ a) Warren Buffett b) Larry Ellison Kenneth D Lewis is the CEO of _______ a) Deutsche Bank b) ABN AMRO X-Trail, the SUV belongs to? a) Honda Motors b) Nissan Motors

23.

c) Percy Barnevik

d) None

24.

c) Bank of America d) American Express

25.

c) Toyota Motors

d) Hyundai Motors

26.

With which airline company did the ICICI bank launch a co-branded credit card? a) Jet Airways b) Spice Jet c) Air Deccan d) Kingfisher Airlines Which of the following is NOT a part of the France-based advertising group ‘Publicis’? a) Ambience Publicis b) FCB Ulka c) Saatchi & Saatchi d) Leo Burnett Government owned Kochi Refinery has been merged with which state owned oil company? a) HPCL b) IOC c) BPCL d) Reliance Petroleum Which bike model has been recently launched by LML? a) CRD-200 b) CRD-100 c) XAN-200 The steel major Posco hails from _______ a) China b) S. Korea

27.

28.

29.

d) XAN-100

30.

c) N. Korea

d) Japan

31.

The Cafe Chain “Lipton Tea Bar” belongs to _______ a) Wadias b) HLL c) Birlas The Car model ‘Petra’ belongs to ______ a) Hyundai b) Suzuki Motors What does ‘R’ signify in RTV? a) Region b) Rural

d) Tatas

32.

c) Fiat Motors

d) General Motors

33.

c) Rivel

d) Redesigned

BUSINESS AWARENESS - BRM

187

Temple of Learning

BRM Test - 21
Questions: 40 1. ‘Spoil yourself’ is a punch line of which utility vehicle? a) Ford Endeavor b) Tata Indigo c) Hyundai Tuscon ‘India’s best informed weekly’ is the punch line of ______ a) India Today b) Outlook c) The Week Time : 20 Mins.

d) Tata Sumo

2.

d) None of these

3.

This company is also known as ‘Big Blue’. Identify the company from the given options. a) Intel b) HP c) IBM d) Microsoft Who is the chairman of VSNL? a) Ratan Tata b) Subodh Bhargava c) V.K. Bhatt Which amongst the following is not an advertising agency? a) O & M b) McCann Erickson c) Leo Burnett ‘Rediscover Luxury’ is the punch line of _______ a) Maruti Swift b) Hyundai Sonata c) Honda CRV

4.

d) H.S. Arora

5.

d) IMRB

6.

d) Chevrolet Optra

7.

Peter Jennings, the TV news ‘superstar’ who died of lung cancer at 67, represented which channel? a) CNN b) BBC c) ABC d) CNBC Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation Ltd. (GCCMF) is about to launch India’s first sports drink. Can you identify the name of the drink in question from the given options? a) Power b) Stamina c) Strength d) Energy Aditya Birla owned Hindalco has bought which American aluminium company? a) Novelis b) Sual c) Rusal d) Glencore The Richest person in the world is _______ a) Steve Jobs c) James Walton

8.

9.

10.

b) L.N. Mittal d) Bill Gates

11.

Taiwan’s Sanyang motors recently bought ______ percent stake in the Kinetic Motor Company Ltd. a) 8.56 b) 11.12 c) 13.53 d) 16.21
189

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

24.

Find the odd one out. a) IOC b) SAIL Who is the President of ASSOCHAM? a) Anil K. Agarwal b) Pradip Dar

c) HPCL

d) BPCL

25.

c) Kiran Karnik

d) K. S. Sarna

26.

Who is the chairman of the US Federal Reserve? a) Ben S. Bernanke b) Allan Greenspan c) James D. Wolfenson d) Paul Wolfowitz Business World magazine belongs to _______ a) Living Media b) Ananda Bazar Partika c) Planman Publications d) The Times Group ‘Experience. Truth first’ is the punch line that you would associate with _______ a) NDTV Profit b) CNBC TV18 c) NDTV 24x7 d) CNN IBN The Headquarters of the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) are located at ______ a) Montreal b) Washington DC c) Geneva d) Paris CNN IBN is the name of a recently-launched TV channel. Which personality would you associate with the channel? a) Vikram Chandra b) Rajdeep Sardesai c) Pronnoy Roy d) Paranjal Sharma ‘Corsa’, ‘Swing’ and ‘Astra’ are car models that belong to the stable of ______ a) Ford Motors b) Toyota Motors c) Honda Motors d) General Motors Which of the following is not a Kinetic Engineering brand? a) Boss b) Scooty c) Acquila d) 4S Habil F. Khorakiwala leads which pharmaceutical company? a) Cipla b) Wockhardt Ltd. c) Cadila Healthcare d) Hamdard The Bombay Stock Exchange was established in ______ a) 1775 b) 1825 c) 1875 d) 1895

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

BUSINESS AWARENESS - BRM

191

Temple of Learning

BRM Test - 22
Questions: 40 1. Fosters proclaims to be a/an _____ beer a) American c) British Time : 20 Mins.

b) Australian d) European

2.

Which cine star promotes ‘Provogue’ brand of clothing? a) Salman Khan b) Saif Ali Khan c) Fardeen Khan d) Aamir Khan What position does Harish Manwani hold in HLL? a) CEO b) Non executive Chairman c) MD d) CMD Swoosh, the logo of Nike, was designed by ______ a) Phil Knight b) Carolyn Davidson c) Bill Bowerman d) None of these ‘Fazer’ the bike belongs to the stable of _____ a) LML Ltd. b) Bajaj Auto Ltd. c) Yamaha Motors Ltd. d) Kinetic Engineering Ltd. The new rate for Minimum Alternate Tax is ______ a) 10% b) 7.5 % c) 8 % Who presents the rail budget in India? a) Finance Secretary c) Railway Minister

3.

4.

5.

6.

d) 9 %

7.

b) Finance Minister d) Prime Minister

8.

The present Cash Revenue Ratio (CRR) rate as on January, 2007? a) 5.5% b) 5.25% c) 5% Which brand of watches is endorsed by Twinkle Khanna? a) Movado b) Tag Heuer c) Longines

d) 5.75 %

9.

d) Cartier

10.

In which state did the State Bank of India start its first floating ATM? a) Andhra Pradesh b) Tamil Nadu c) Kerala d) Orissa
193

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

21.

Identify the incorrect match in the following Automobile Company a) Ford Automobiles b) Skoda Automobile c) Honda Automobile d) All of them are matched properly

Car Model Fusion Laura Civic

22.

Etihad Airways is the national airlines of ______ a) Iran b) Iraq c) Bahrain Speech-to-text mobile phone has been launched by ______ a) Motorola b) Sagem c) Samsung

d) U.A.E.

23.

d) BenQ

24.

‘Aapka Fayda’ is the punch line that you would associate with ______ a) IBN Hindi b) Channel 7 c) India TV d) Zee Business Aramco is a/an a) Cement Firm c) Aluminium Company ‘Capitalist Tool’ is the punch line of ______ a) Fortune b) Forbes

25.

b) Steel Firm d) Oil Firm

26.

c) Time

d) Business Herald

27.

‘Insuring Lives, Ensuring smiles’ is the punch line of ______ a) MMTC b) LIC c) IOC ‘Awaaz’, the hindi business news channel belongs to ______ a) Jagran b) CNBC TV 18 c) NTDV d) IBN The full form of MAT is _______ a) Medium Accounting Tad c) Minimum Automated Tax

d) GIC

28.

29.

b) Minimum A/c Taxable Income d) Minimum Alternate Tax

30.

Kishore Biyani, the Indian retail king owns ______ a) Vishal Megamart b) Future Group c) West Side ‘R’ in RFID implies ______ a) Regional b) Redundant

d) K. Mart

31.

c) Repeated

d) Radio

BUSINESS AWARENESS - BRM

195

Temple of Learning

BRM Test - 23
Questions: 40 1. The airline that advertises ‘Nonstop caring’ is ______ a) Etihad Airways b) Thai Airways c) Air Mauritius Time : 20 Mins.

d) PIA

2.

‘Food-World’, ‘Health & Glow’ and ‘Music World’ are all retail outlets owned by ______ a) Biyanis b) Goenkas c) Birlas d) Singhanias ‘Fido Dido’ ad campaign is associated with ______ a) Mirinda b) 7 UP c) Slice

3.

d) Fanta

4.

‘Mahila card’, a debit card exclusively for women, belongs to the ______ a) Union Bank of India b) J&K Bank c) Indusland Bank d) Canara Bank What is the FDI limit for the construction sector? a) 26 % b) 50% c) 74 % d) 100% Which Indian Company has bought 21 % stake in Hispano Carrocera last year? a) Mahindra & Mahindra b) Tata Motors c) Bajaj d) LML Sarthak Behuria is the CMD of ______ a) IOC b) ONGC Who is the chairman of IDBI? a) K. Ragunathan b) V. P. Shetty

5.

6.

7.

c) BPCL

d) HPCL

8.

c) D.S. Parekh

d) N. Vaghul

9.

Which of the following is not an HLL brand? a) Pond’s b) Surf c) Pepsodent Howard Stringer is the chief executive officer (CEO) of... a) Nokia b) Sony Inc. c) Panasonic

d) Pantene

10.

d) Motorola

11.

Which is the most corrupt Asian country as per Political & Economic risk? a) Sri Lanka b) Pakistan c) Indonesia d) Bangladesh
197

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

23.

‘Good people to bank with’ is the punch line that you would associate with the ______ a) Oriental Bank of Commerce b) Bank of India c) Union Bank of India d) Canara Bank Col. J Harris is the CEO of ______ a) UCB Ulka b) JWT India

24.

c) Rediffusion

d) Mudra Advertising

25.

‘Be 100 percent sure’ is the punch line of which product? a) Pepsodent b) Savlon c) Anchor Toothpaste d) Dettol Chairman and Managing Director of ITDC? a) Vinod Mehra c) Rajeev Chandrashekar

26.

b) MS Manchanda d) M. Sundaram

27.

Based on the world wide cost of living index, which is the costliest city in the world ? a) Chicago b) Tokyo c) London d) Rome Indira Nooyi, is the first Indian to be the____? a) Chairperson of PepsiCo. Inc. b) CMD of PepsiCo Inc. c) President & CFO of PepsiCo Inc. d) MD of PepsiCo Inc. Service Tax has been replaced by _____ a) MAT b) TAT Ashok Sinha is the CMD of _____ a) GAIL India Ltd. c) Hindustan Petroleum Corporation Ltd. The Indian economy is a ______ a) capitalist economy c) mixed economy

28.

29.

c) V AT

d) None of the above

30.

b) Bharat Petroleum Corporation Ltd. d) Oil & Natural Gas Corporation

31.

b) socialist economy d) none of these

32.

Who was the first Indian governor of the Reserve Bank of India (RBI)? a) CD Deshmukh b) C.K. Rao c) D. Kraishnan d) C. Rangarajan Infosys was the ____ Indian company to be listed on NASDAQ. a) 2nd b) 1st c) 3rd

33.

d) 4th

BUSINESS AWARENESS - BRM

199

Temple of Learning

BRM Test - 24
Questions: 40 1. Time : 20 Mins.

‘RELIGARE’, a financial services company is promoted by which pharmaceutical company? a) Dr. Morepen b) Wockdhart c) Ranbaxy Laboratories d) Cipla Britannia Industries belongs to ______ a) Godrej b) Wadia Group

2.

c) Goenkas

d) Ruias

3.

‘Smart Privilege’ is the name of the savings bank account launched specially for women by ______ a) IDBI Bank b) ICICI Bank c) HDFC bank d) UTI bank ‘The Common Man’ is the mascot for which airlines? a) Go Air b) Air India c) Air Deccan

4.

d) Sahara Airlines

5.

‘Let there be light’ is the punch line for which newspaper? a) The Tribune b) The Times of India c) The Hindustan Times d) Tehelka ‘Royal Airlines’ is the former name of which air carrier? a) Spice Jet b) Spic Airways c) Air Deccan d) Go Air The Wall Street Journal is published by which stock exchange? a) NYSE b) NASDAQ c) Dow Jones d) LSE ‘Star city’ is the name of the bike model that belongs to the stable of ______ ? a) TVS Motors b) Kinetic Engineering Ltd. c) Yamaha Ltd. d) Honda Motors ‘The Reliable Airline’ is the punch line of ______ a) KLM b) Cathay Pacific c) US Airways

6.

7.

8.

9.

d) Delta

10.

According to a recent report by World Bank, which country is ranked number one in terms of Purchasing Power Parity for the year 2006? a) Luxemburg b) Norway c) The US d) India
201

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

23.

What does FBT imply? a) Fixed benefit from Tax c) Fringe benefit tax

b) Financially Beneficial Tax d) Freely Beneficial Tax

24.

What is the name of the buoy-tender-cum-research vessel launched by Hindustan Shipyard Limited (HSL) in November 2005? a) Sagar Ratna b) Sagar Manjusha c) Victoria d) Brahma The new gaming TV channel “Play TV” belongs to the ______ a) Living Media Group b) Times Group c) Essel Group d) Jagran Group Identify the NRI who is now a successful venture capitalist? a) Vineet Jain b) K.J. Rao c) Pramod Haque

25.

26.

d) C.K. Prahlad

27.

Deccan chronicle recently acquired 67% stake in which newspaper? a) Bombay Times b) The Asian Age c) Indian Express d) Mid Day ‘Adventure Sport’ was a car variant launched by? a) Fiat b) Hyundai c) Ford Which bank calls itself ‘India’s International Bank’? a) Dena Bank b) Bank of Baroda c) Vijaya Bank The electronic goods company BenQ is from which country? a) Japan b) Taipei c) Taiwan

28.

d) Chevrolet

29.

d) Bank of India

30.

d) S.Korea

31.

Which is the first airline to launch direct flights between India and the US? a) Air Sahara b) Continental Airlines c) Lufthansa d) Air India Identify the navratna company from the following? a) Indian b) Indian Railways c) HPCL Ltd. d) Air India Abbreviation ATR stands for? a) Action taken result c) Action taken report

32.

33.

b) Actually true report d) Action taken rejoinder

BUSINESS AWARENESS - BRM

203

Temple of Learning

BRM Test - 25
Questions: 40 Time : 20 Mins.

1.

Which among the following Indian IT companies has been included in the global ‘Most Admired Knowledge Enterprises (MAKE)’ Hall of Fame? a) Satyam Computers b) Infosys c) TCS d) Wipro K. Ramachandran who has moved to Nokia, was the Vice Chairman, Managing Director and CEO of which company? a) Philips India Ltd. b) Samsung c) LG d) Sony Erickson India has recently signed a $18 billion import deal with Iran to import? a) CNG b) LNG c) Petroleum d) Crude Oil The IT academy started by Microsoft Inc. is situated in which state? a) Maharashtra b) Kerala c) Haryana d) Karnataka AMP groups insurance venture AMP Sanmar has been taken over by the Anil Dhirubhai Ambani Group (ADAG), AMP Group hails from ______ a) Spain b) Italy c) Australia d) Switzerland How much oil does an oil barrel contain? a) 152 litres c) 156 litres

2.

3.

4.

5.

6.

b) 157 litres d) 159 litres

7.

Which of the following is not correctly matched? Media Campaign Company a) The Complete Man Raymond b) There’s No Better Way Lufthansa c) With You-All The Way Sony d) The Indian Multinational Videocon Who is the CEO & MD of ICICI Bank? a) Chanda Kochchar c) Kalpana Morparia

8.

b) Lalita Gupta d) K.V. Kamath
205

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

20.

Soft drink concentrate ‘Sunfil’ is owned by? a) ITC Ltd. b) Pepsi c) Coca Cola Which bank has a “Rising Sun” as its logo? a) Vijaya Bank c) Bank of Baroda

d) HLL

21.

b) Union Bank of India d) Bank of Maharashtra

22.

Vicks Vaporub and Whisper brands are globally owned by which company? a) Godrej Sara Lee b) Wipro Healthcare c) P&G Hygine d) Tata Chemicals Milk additive ‘Delite’ is a product of company? a) Amul b) Cadbury c) HLL

23.

d) Nestle

24.

‘Be a wing rider’ is the punch line that you would associate with ______ a) Bajaj wind 125 b) Honda Unicorn c) Yamaha Libero d) Kinetic Challenger Which among the following battery manufacturers have roped in India’s new cricket sensation Mahendra Singh Dhoni as its brand ambassador? a) Amara Raja Battery Ltd. b) Standard Furukawa c) Exide Batteries d) He does not endorse any battery brand Carly Fiorina stepped down from the post of Chairman and CEO of which company in late 2005? a) Dell Computers b) HP c) Intel d) Sun Microsystems The ‘Duracell’ battery brand belongs to which company? a) Panasonic b) P&G c) Philips d) It’s an individual company Which among the following tea companies has decided to merge its brand - Noble House and Chai House-into a single brand? a) ITC b) Tea City c) Godrej Group d) Tata Tea ‘Babool’, ‘Odonil’ and ‘Sani Fresh’ are famous consumer good brands owned by? a) Dabur b) Balsara c) HLL d) Jyothi Labs. Mirc Electronics owns which of the following white goods brand? a) Onida b) Oscar c) Whirlpool

25.

26.

27.

28.

29.

30.

d) IFB

BUSINESS AWARENESS - BRM

207

Temple of Learning

BRM Test - 26
Questions: 40 Time : 20 Mins.

1.

South Asian Free Trade Agreement (SAFTA) had become effective from ______ a) January 1, 2006 b) Dec 1, 2005 c) February 1, 2006 d) March 1, 2006 Which was the first fully Indian bank? a) Bank of India c) Punjab & Sind Bank

2.

b) Punjab National Bank d) Bank of Baroda

3.

The Companies ‘Nelco’ and ‘Nelito Systems’ are owned by which business group? a) Tata Group b) AV Birla Group c) Mittal Group d) Jindal Group Who is the Chairman of ICICI bank? a) K V Kamath b) Narayan Vagul

4.

c) Lalita Gupte

d) Kalpana Moraparia

5.

Who is the Chairman and Managing Director of I-Flex solution? a) R. Ravisankar b) Vijay Thadani c) Rajesh Hukku

d) Atul Nishar

6.

Vertex, the UK based BPO company has been acquired by which Indian IT company? a) Satyam Computers b) Wipro c) Infosys d) TCS ‘Cartoon Network’ and ‘Pogo’ are channels from the bouquet of ______ a) Sony Entertainment Networks b) Disney Corporation c) Time Warner d) Zee Networks Mobile service provider ‘Idea’ is owned by? a) The Tatas c) AT & T

7.

8.

b) Aditya Birla Group d) Jointly owned by all three

9.

Who is the Chairman of DLF Infrastructure? a) Harish Manwani b) Naresh Thakur c) Tulsi R. Tanti ‘Connecting People’ is the tagline of which company? a) Nokia b) Siemens c) Haier

d) K P Singh

10.

d) Cisco
209

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

23.

Financial services major, AXA, hails from which country? a) UK b) Australia c) Singapore

d) Japan

24.

This person is the highest paid executive and is currently the President and CEO of Ford Motor Company, Inc. Who is he? a) Alan Mulally b) Lewis Booth c) William Ford Jr. d) Mark Fields For what amount did the Aditya Birla Group buy 48 per cent stake from Tata to take control of Idea Cellular? a) Rs. 4406 crore b) Rs. 3406 crore c) Rs. 3456 crore d) Rs. 4456 crore United Breweries is jointly owned by Vijay Mallaya and ______? a) Diageo b) Scottish & Newcastle c) Radico Khaitan d) SAB Miller Anand Kripalu heads which Indian consumer good company? a) Cadbury India b) Nestle India c) HLL d) EID Parry Radio station ‘Radio One’ is owned by which company? a) Times Group b) Mid Day c) HT Media Ltd

25.

26.

27.

28.

d) NDTV

29.

Temasek Holdings is the investment arm of the government of which Asian country? a) Hong Kong b) Taiwan c) Vietnam d) Singapore Which of the following brands is not owned by Raymond? a) Color Plus b) Zapp c) Daks

30.

d) Manzoni

31.

Wal-Mart, the largest retail chain of the World has entered into an agreement with which Indian company to start retail operations in the country? a) Bharti b) Reliance c) Wellspun d) Wipro In India, beyond what price level is an increase in the price of oil transferred to the customers so as to reduce the burden on oil companies? a) $ 70/barrel b) $ 74/barrel c) $ 78/barrel d) $ 80/barrel The government of India has decided to sell ______ per cent stake in National Aluminum Company Limited (NALCO) and Neyveli Lignite Corporation (NLC)? a) 35 per cent b) 25 percent b) 20 per cent d) 10 per cent

32.

33.

BUSINESS AWARENESS - BRM

211

Temple of Learning

BRM Test - 27
Questions: 40 Time : 20 Mins.

1.

The name Baskin Robbins is associated with which product? a) Chocolates b) Cookies c) Ice Cream Which bank is the largest issuer of credit cards in India? a) ICICI b) SBI c) American Express d) HSBC

d) Toys

2.

3.

According to a recent survey conducted by Conde Nast Traveller magazine of UK, India is ranked at which position as the world’s most popular tourist destination? a) First b) Second c) Third d) Fourth Which is the largest mutual fund company in India? a) Kotak Mutual b) UTI Mutual Fund c) SBI Mutual Hugo Boss watches will be marketed in India by ______ a) Maxima b) Orpat c) Titan VP Shetty is the Chairman of ______ a) IDBI c) IFCI

4.

d) Reliance Mutual Fund

5.

d) HMT

6.

b) Indian Banking Association d) Both a & b

7.

United Western Bank has been merged with which bank? a) SBI b) IDBI c) Bank of India d) Yes Bank Till the year 2006 who was responsible for organizing the Pravasi Bhartiya Divas? a) Ministry of External Affairs b) CII c) FICCI d) PHDCCI Pilani Investments is a Group company of ______ a) Birla Group b) Thapar Group c) Tata Who is the General Manager of PepsiCo India? a) Anand Kripalu b) Indra Nooyi c) Rajeev Bakshi

8.

9.

d) Hinduja Group

10.

d) Sanjeev Chadha
213

BUSINESS AWARENESS - BRM

Temple of Learning

23.

Which famous personality is not the brand endorser of ‘Xylys’ watches? a) Saira Mohan b) Rahul Bose c) Rafael Nadal d) Carlos Moya Bike models ‘Heat’ and ‘Zeus’ belong to ______ a) Kinetic b) Suzuki c) Honda Which business group is the promoter of Hindustan Motors? a) KK Birla Group b) Aditya Birla Group c) CK Birla Group d) MP Birla Group Who is the brand endorser for the Louis Vuitton brand of fashion goods? a) Jennifer Lopez b) Gwyneth Paltrow c) Angelina Jolie d) Jessica Simpson Which Indian celebrity endorses Raymond Weil watches? a) Lisa Ray b) Diana Hayden c) Lara Dutta

24.

d) Yamaha

25.

26.

27.

d) Priyanka Chopra

28.

Which pharmaceutical company has acquired ‘Strepsils’, ‘Clearsil, and ‘Sweetex’ brands from Boots Piramal? a) P&G b) Cipla c) Reckitt Benckiser d) Ranbaxy Meg Whitman is the CEO and President of which company? a) EBay b) Xerox c) ADM R Seshasayee is the Managing Director of which company? a) Mahindra & Mahindra b) Ashok Leyland c) TELCO d) Eicher Tata Tea Inc has acquired a 30% stake in which US based Energy Drink Company? a) Glaceau b) Red Bull c) Reload d) Vault Tata Coffee has acquired which US based coffee company? a) Merdeka Coffee b) Eight O’clock c) Starbucks

29.

d) Sara Lee

30.

31.

32.

d) JEMCA

33.

Which oil major has picked up a 5% stake in Reliance Petrochemicals Ltd (RPL)? a) Shell b) Caltex c) Chevron d) IOC Who designs jewellery for the company called Artex? a) Maneka Gandhi b) Priyanka Gandhi c) Twinkle Gandhi

34.

d) Dimple Gandhi

BUSINESS AWARENESS - BRM

215

Temple of Learning

BRM Test - 28
Questions: 40 Time : 20 Mins.

1.

Which international brand is the first to get FDI approval to open retail outlets in the country? a) V F Corp. b) Louis Vuitton c) L’Oreal d) Lee Cooper Following the RBI guidelines, Naina Lal Kidwai stepped down from the board of directors of which company? a) Coca Cola b) Pepsi Co. Inc c) Nestle d) HSBC Kumar Mangalam Birla has stepped down from the board of directors of which Tata group company? a) TELCO b) Tata Tea c) Titan d) Tata Steel Which company supplies formal clothing for the Indian Cricket Team? a) Pantaloon b) Arvind Mills c) Raymonds d) Mayur Suitings Management Consultant and columnist Gurcharan Das was formerly the CEO of which company? a) HLL b) P&G India c) Cadbury India d) Ravalgon Confectionery ‘Now that’s performance’ is the punch line of which car? a) Zen Estilo b) Ford Fiesta c) Hyundai Verna Who is the Chairperson of Pepsi Co. Inc? a) Steve Reinemund c) Ray Hunt

2.

3.

4.

5.

6.

d) Chevrolet Aveo

7.

b) Indra Nooyi d) Dina Dublon

8.

With which company will you associate Raju Vegesna? a) Satyam Computers b) Sify c) I-flex d) Zenith Computers Foster, the Australian beer company, has sold its Indian operations to which company? a) United Breweries b) Mohan Meakins c) Kalyani Beverages d) SAB Miller Which of the following software manufacturer is based in Germany? a) Oracle b) Microsoft c) SAP d) IBM

9.

10.

BUSINESS AWARENESS - BRM

217

Temple of Learning

22.

TEN Sports is headquartered at ______ a) Dubai b) Sharjah

c) New Delhi

d) Mumbai

23.

The soon to be launched direct-to-home (DTH) service from Reliance communications is called? a) Reliance Magic b) Reliance Blue magic c) Reliance Sky Magic d) Reliance TV ‘Bailey’ brand of mineral water is owned by ______ a) Parle b) Nestle c) Britania

24.

d) Pepsi

25.

Before joining Ford Motor Company, Alan Mulally was with which company? a) Boeing b) GM c) Toyota d) Airbus ‘Gain from our perspective’ is the punch line of which company? a) Reliance mutual fund b) Franklin Templeton Investments c) Kotak mutual fund d) ICICI mutual fund Reliance Capital Ltd. owns a 44% stake in which courier company? a) Blazeflash b) DTDC c) Gati d) Trackon Bennett Coleman & Co. has started the news channel ‘Times Now’ in association with which global media company? a) CNN b) News Corp. c) Reuters d) ASI High end mobile phone brand ‘Vertu’ is owned by which company? a) Nokia b) Sony Ericsson c) Siemens Online encyclopedia ‘Wikipedia’ was started by _____ a) Jeffery Immelt b) Bill Gates c) Larry Page

26.

27.

28.

29.

d) Motorola

30.

d) Jim Wales

31.

The Third richest man in the World, Carlos Slim Helu has a business interest in which area? a) Oil b) IT c) Telecommunications d) Retail Stores Dilmah, the World’s second largest tea company, is from which country? a) China b) Sri Lanka c) India d) Bangladesh ‘Stupid Cupid’ brand of accessories has been launched by ______ a) Tanishq b) Hallmark c) Archies

32.

33.

d) Gili

BUSINESS AWARENESS - BRM

219

Temple of Learning

BRM Test - 29
Questions: 40 1. Time : 20 Mins.

Which is the most corrupt economy according to the World Bank report for the year 2006? a) Spain b) Portugal c) Brazil d) Mexico Mahesh Bhupathi and Leander Paes had once appeared in the advertisement of a soft drink. Which soft drink was it? a) Pepsi Cola b) Coca Cola c) 7’Up d) Canada Dry The retail chain ‘Lifestyle’ is owned by ______ a) Future Group b) Landmark Group c) Raheja Group d) Reliance Industries The online video sharing website, You Tube, has been bought by ______ a) MSN b) e bay c) Google d) Yahoo In which of the following instruments does investment provide hedge against inflation? a) Deposits in company b) Debentures c) Government Bonds d) Shares A dearer monetary policy implies ______ a) High level of credit b) c) High Production NABARD is a ______ a) Refinancing agency c) Credit providing agency

2.

3.

4.

5.

6.

Large money supply d) High interest rate

7.

b) Credit rating agency d) Credit agency for farmers

8.

The definition of a small scale industry is based on what criteria? a) The market share of the unit b) The sales value of the unit c) The value of plant and machinery investment in the unit d) The number of employees in the unit

BUSINESS AWARENESS - BRM

221

Temple of Learning

17.

The gap between GDP and GNP is significant for a country with ______ a) No foreign investment b) Small foreign investment c) Huge foreign investment d) None of the above The finance provided by commercial banks is ______ a) Not for agriculture b) For short and medium term c) For long term d) Not for industrial units The regulatory authority for mutual funds in India is ______ a) RBI b) SEBI c) Ministry of Finance d) Finance Secretary What will be the impact of a reduction in Statutory Liquidity Ratio (SLR) and Cash Reserve Ratio (CRR) on the economy? a) Credit creation by banks will increase b) Credit creation by financial institutions will increase c) Credit creation with banks will decrease d) Credit creation with financial institutions will decrease Oligopolistic Competition implies ______ a) The supply in the market is concentrated in few hands b) High profit margins c) Market Dominance d) All of the above Which of the following is/are example of Oligopolistic market structure? a) Automobile Industry b) Textile Industry c) Bicycle Industry d) All the above Profit margins are lowest under which type of market structure? a) Perfect Competition b) Oligopolistic Competition c) Monopolistic Competition d) Monopoly Price elasticity of demand is highest in ______ a) Monopolistic Competition b) Oligopolistic Competition c) Perfect Competition d) Monopoly

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

BUSINESS AWARENESS - BRM

223

Temple of Learning

34.

Which of the following was the most exported item from India for the year 2005-06? a) Gems and Jewels b) Petroleum c) Wheat d) Spices Which of the following spices was the most exported for the year 2005-06? a) Cardamom b) Chilly c) Turmeric d) Pepper Which country is the second largest importer of spices from India? a) China b) Japan c) Malaysia

35.

36.

d) Taiwan

37.

The Power distribution company BSES is owned by ______ a) ADAG b) Reliance Industries c) Tata d) It is a government company ‘Uncle Chips’ is associated with which company? a) Heinz b) Kraft Foods c) Duma Foods Who is the CEO of Max Healthcare? a) Analjit Singh b) Manavjeet Singh

38.

d) Pepsi Co.

39.

c) Omkar S Kanwar d) Vishwajeet Singh

40.

Which one of the following is not a deficit financing method? a) Borrowing from RBI b) Borrowing from PSU banks c) Printing new currency d) Borrowing from IMF

BUSINESS AWARENESS - BRM

225

Temple of Learning

10.

Which business group owns ‘Big Bazaar’? a) Future Group b) Raheja Group c) Ruia’s d) Aditya Birla Group You would associate Karsanbhai Patel with which company? a) Godrej b) Nirma c) GCMMF d) Arvind Mills India is the largest importer of which commodity? a) Diamonds b) Crude Oil c) Rice d) Pulses Which automobile company is the largest in the World in terms of revenue? a) GM b) Daimler Chrysler c) Nissan d) Toyota Which was the first bank in the World to start an ATM for cash withdrawals? a) Bank of America b) American Express c) Barclays Bank d) HSBC Tata steel has recently picked up a 67% stake in Millennium Steel Company. This steel company belongs to which country? a) Malaysia b) Sri Lanka c) China d) Thailand What is the motto of the Indian Railways? a) Taking India places b) Lifeline of India c) Serving the nation d) Bridging gap of India What is India’s rank according to the new global competitiveness index? a) 26th b) 27th c) 28th d) 29th Jagdish Khattar is the Chief Executive of which company? a) Maruti Suzuki b) Ford India c) Hyundai India d) GM India ‘Flying for everyone’ is the tagline of which air carrier? a) Air Deccan b) Go Air c) Indigo Airlines

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

d) Spicejet

BUSINESS AWARENESS - BRM

227

Temple of Learning

30.

In a) b) c) d)

financial terminology ‘Open market operations’ of RBI refers to ______ Disbursement of currency in the market Disbursement of gold reserve by RBI Auctioning of foreign currency Trading of securities

31.

Mukta Arts is owned by ______ a) Shahrukh Khan c) Karan Johar

b) Subhash Ghai d) Abbas Mustan

32.

For the fiscal year 2006-07, the tax GDP ratio was ______ a) 10% b) 10.5% c) 11% d) 11.5% Name the founder of Daewoo who has been sentenced to 10 years in jail for fraudulent dealings? a) Kim woo-chong b) Jim woo-chong c) Shin woo-chong d) Lia woo-chong Rani Mukherji endorses which footwear brand? a) Lakhani b) Liberty c) Relaxo d) Bata Who is the Managing Director of Kotak Mahindra Bank Ltd? a) Uday Kotak b) Anand Mahindra c) K M Gherda

33.

34.

35.

d) Om Kotak

36.

According to NASSCOM, which was the number one BPO in India for the year 2006? a) WNS b) Genpact c) Convergys d) Progeon ‘Nebula’ is a premium brand of watch owned by ______ a) HMT b) Maxima c) Titan Phaneesh Murthy is the CEO of which company? a) Infosys b) Tech Mahindra c) Wipro According to a recent survey, who is India’s richest person? a) Azim Premji b) Mukesh Ambani c) Anil Ambani

37.

d) Swatch

38.

d) I Gate

39.

d) Ratan Tata

40.

Which of the following brand of biscuits is not owned by Britannia? a) Tiger b) Bourbon c) Sunfeast d) Good Day

BUSINESS AWARENESS - BRM

229

Temple of Learning

BRM Test -6
1. (b) 11.(b) 21.(c) 31.(b) 2. (b) 12.(b) 22.(a) 32.(d) 3. (a) 13.(d) 23.(a) 33.(c) 4. (a) 14.(d) 24.(b) 34.(a) 5. (c) 15.(a) 25.(c) 35.(b) 6. (c) 16.(b) 26.(b) 36.(a) 7. (d) 17.(a) 27.(d) 37.(c) 8. (b) 18.(b) 28.(b) 38.(a) 9. (c) 19.(a) 29.(a) 39.(c) 10.(b) 20.(a) 30.(d) 40.(d)

BRM Test -7
1. (b) 11.(d) 21.(c) 31.(d) 2. (c) 12.(a) 22.(a) 32.(d) 3. (d) 13.(b) 23.(d) 33.(c) 4. (d) 14.(d) 24.(b) 34.(b) 5. (a) 15.(a) 25.(c) 35.(d) 6. (c) 16.(a) 26.(c) 36.(a) 7. (b) 17.(c) 27.(c) 37.(d) 8. (a) 18.(a) 28.(d) 38.(a) 9. (a) 19.(a) 29.(c) 39.(b) 10.(c) 20.(a) 30.(d) 40.(a)

BRM Test -8
1. (a) 11.(c) 21.(a) 31.(a) 2. (d) 12.(a) 22.(b) 32.(c) 3. (a) 13.(c) 23.(a) 33.(c) 4. (c) 14.(a) 24.(b) 34.(d) 5. (d) 15.(a) 25.(c) 35.(b) 6. (b) 16.(b) 26.(c) 36.(b) 7. (c) 17.(a) 27.(b) 37.(d) 8. (c) 18.(b) 28.(d) 38.(c) 9. (a) 19.(a) 29.(a) 39.(c) 10.(b) 20.(b) 30.(d) 40.(b)

BRM Test -9
1. (b) 11.(c) 21.(a) 31.(d) 2. (a) 12.(b) 22.(d) 32.(a) 3. (d) 13.(b) 23.(d) 33.(a) 4. (b) 14.(b) 24.(b) 34.(b) 5. (c) 15.(c) 25.(a) 35.(c) 6. (a) 16.(b) 26.(c) 36.(a) 7. (d) 17.(c) 27.(c) 37.(b) 8. (b) 18.(c) 28.(c) 38.(a) 9. (b) 19.(d) 29.(b) 39.(c) 10.(b) 20.(b) 30.(a) 40.(c)

BRM Test -10
1. (a) 11.(a) 21.(d) 31.(b) 2. (c) 12.(a) 22.(a) 32.(a) 3. (c) 13.(d) 23.(b) 33.(b) 4. (b) 14.(b) 24.(a) 34.(c) 5. (c) 15.(b) 25.(d) 35.(d) 6. (d) 16.(d) 26.(d) 36.(c) 7. (d) 17.(d) 27.(a) 37.(a) 8. (d) 18.(d) 28.(d) 38.(b) 9. (d) 19.(d) 29.(a) 39.(a) 10.(b) 20.(b) 30.(c) 40.(c)

BUSINESS AWARENESS - BRM

231

Temple of Learning

BRM Test -16
1. (d) 11.(d) 21.(d) 31.(a) 2. (a) 12.(a) 22.(a) 32.(a) 3. (a) 13.(a) 23.(d) 33.(d) 4. (b) 14.(c) 24.(c) 34.(b) 5. (a) 15.(a) 25.(b) 35.(a) 6. (a) 16.(d) 26.(c) 36.(b) 7. (c) 17.(c) 27.(a) 37.(d) 8. (d) 18.(c) 28.(c) 38.(c) 9. (d) 19.(b) 29.(c) 39.(c) 10.(b) 20.(d) 30.(b) 40.(c)

BRM Test -17
1. (a) 11.(b) 21.(a) 31.(b) 2. (a) 12.(a) 22.(b) 32.(c) 3. (c) 13.(b) 23.(b) 33.(b) 4. (b) 14.(c) 24.(c) 34.(a) 5. (d) 15.(c) 25.(c) 35.(d) 6. (a) 16.(b) 26.(d) 36.(c) 7. (c) 17.(b) 27.(d) 37.(b) 8. (b) 18.(b) 28.(d) 38.(d) 9. (b) 19.(c) 29.(c) 39.(a) 10.(c) 20.(c) 30.(b) 40.(c)

BRM Test -18
1. (c) 11.(d) 21.(c) 31.(c) 2. (a) 12.(c) 22.(c) 32.(b) 3. (b) 13.(c) 23.(c) 33.(a) 4. (c) 14.(c) 24.(a) 34.(c) 5. (b) 15.(a) 25.(b) 35.(b) 6. (a) 16.(b) 26.(b) 36.(b) 7. (a) 17.(b) 27.(c) 37.(c) 8. (c) 18.(c) 28.(b) 38.(a) 9. (c) 19.(c) 29.(a) 39.(a) 10.(b) 20.(b) 30.(c) 40.(d)

BRM Test -19
1. (b) 11.(a) 21.(d) 31.(b) 2. (c) 12.(c) 22.(a) 32.(d) 3. (a) 13.(b) 23.(a) 33.(b) 4. (c) 14.(c) 24.(a) 34.(b) 5. (a) 15.(d) 25.(d) 35.(a) 6. (c) 16.(b) 26.(a) 36.(c) 7. (a) 17.(d) 27.(c) 37.(c) 8. (a) 18.(b) 28.(c) 38.(a) 9. (b) 19.(a) 29.(a) 39.(b) 10.(b) 20.(b) 30.(a) 40.(a)

BRM Test -20
1. (a) 11.(b) 21.(b) 31.(b) 2. (a) 12.(a) 22.(b) 32.(c) 3. (c) 13.(b) 23.(a) 33.(b) 4. (b) 14.(b) 24.(c) 34.(d) 5. (a) 15.(a) 25.(b) 35.(d) 6. (b) 16.(b) 26.(d) 36.(a) 7. (a) 17.(b) 27.(b) 37.(d) 8. (c) 18.(c) 28.(c) 38.(c) 9. (d) 19.(c) 29.(b) 39.(a) 10.(b) 20.(c) 30.(b) 40.(a)

BUSINESS AWARENESS - BRM

233

Temple of Learning

BRM Test -26
1. (a) 11.(a) 21.(a) 31.(a) 2. (b) 12.(b) 22.(d) 32.(b) 3. (a) 13.(a) 23.(b) 33.(d) 4. (b) 14.(b) 24.(a) 34.(a) 5. (c) 15.(c) 25.(a) 35.(c) 6. (d) 16.(a) 26.(b) 36.(b) 7. (c) 17.(b) 27.(a) 37.(c) 8. (b) 18.(d) 28.(b) 38.(b) 9. (d) 19.(d) 29.(d) 39.(a) 10.(a) 20.(c) 30.(c) 40.(b)

BRM Test -27
1. (c) 11.(b) 21.(d) 31.(a) 2. (a) 12.(c) 22.(c) 32.(b) 3. (d) 13.(a) 23.(c) 33.(c) 4. (b) 14.(c) 24.(b) 34.(b) 5. (c) 15.(d) 25.(c) 35.(b) 6. (d) 16.(a) 26.(a) 36.(a) 7. (b) 17.(b) 27.(b) 37.(c) 8. (c) 18.(d) 28.(c) 38.(c) 9. (a) 19.(a) 29.(a) 39.(a) 10.(d) 20.(a) 30.(b) 40.(b)

BRM Test -28
1. (b) 11.(a) 21.(c) 31.(c) 2. (c) 12.(b) 22.(a) 32.(b) 3. (d) 13.(a) 23.(b) 33.(c) 4. (a) 14.(c) 24.(a) 34.(d) 5. (b) 15.(b) 25.(a) 35.(b) 6. (d) 16.(c) 26.(b) 36.(a) 7. (b) 17.(a) 27.(b) 37.(c) 8. (b) 18.(b) 28.(c) 38.(a) 9. (d) 19.(d) 29.(d) 39.(b) 10.(c) 20.(c) 30.(d) 40.(c)

BRM Test -29
1. (d) 11.(d) 21.(d) 31.(d) 2. (c) 12.(a) 22.(d) 32.(a) 3. (b) 13.(b) 23.(a) 33.(c) 4. (c) 14.(d) 24.(c) 34.(a) 5. (d) 15.(a) 25.(c) 35.(b) 6. (d) 16.(d) 26.(b) 36.(c) 7. (a) 17.(c) 27.(a) 37.(a) 8. (c) 18.(b) 28.(d) 38.(d) 9. (d) 19.(b) 29.(a) 39.(a) 10.(c) 20.(a) 30.(b) 40.(c)

BRM Test -30
1. (a) 11.(b) 21.(c) 31.(b) 2. (d) 12.(b) 22.(a) 32.(b) 3. (a) 13.(a) 23.(c) 33.(a) 4. (b) 14.(c) 24.(c) 34.(d) 5. (c) 15.(d) 25.(a) 35.(a) 6. (c) 16.(b) 26.(b) 36.(b) 7. (b) 17.(d) 27.(a) 37.(c) 8. (d) 18.(a) 28.(b) 38.(d) 9. (c) 19.(d) 29.(b) 39.(b) 10.(a) 20.(a) 30.(d) 40.(c)

BUSINESS AWARENESS - BRM

235

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful