ANESTEZIA Anestezia este metoda medicală prin care se suprimă sensibilitatea dureroasă a unei părți sau chiar a întregului

corp, pe o anumită perioadă de timp necesară efectuării unei intervenții chirurgicale. Anestezia generală reprezintă suprimarea stării de conștientă și producerea miorelaxării pe o perioadă pasageră, prin inhalarea sau injectarea unui medicament anestezic. Anestezia generală se mai numește narcoză. Analgezia reprezintă lipsa sensibilității dureroase, adică îndepărtarea durerii fără pierderea stării de conștiență. Tipuri de anestezie 1. Anestezia generală: a. anestezia generală este realizată pe cale inhalatorie cu anestezice volatile (halotan, enfluran etc ) care se administrează pe sonda de intubație orotraheală (I.O.T.). b. anestezia generală combinată se efectueaza pe cale inhalatorie și pe cale intravenoasă. Anestezicile gazoase sunt toxice pentru ficat, hematopoieza, fertilitate și pentru cei care efectuează anestezia . Efectele anesteziei generale: - pierderea cunoștiței (analgezie prin lipsa durerii); - hipnoza- bolnavul doarme ; - relaxarea musculara asigură efectuarea operației în condiții optime; - efect antișoc — oprirea factorilor traumatici. Căile de administrare ale anesteziei generale : - intubația se realizează prin administrarea gazului pe sonda endotraheala (I.O.T.), fixarea sondei se face numai la adulți prin umflarea balonașului, la copii se folosește sonda fără balonaș;

Anestezia spinală cuprinde: . anestezicul local se administrează în spațiul peridural.- anestezia prin inhalație pe mască se efectuează prin folosirea de către anestezist a unei maști duble care permite absorbția imediată a gazului la locul unde acesta iese in exterior. sub forma de criză de astm sau chiar șoc anafilactic. .v.protejarea ochilor .supravegherea pierderilor de sânge aspirat și măsurarea acestor pierderi. Pregătirea bolnavului pentru rahianestezie Testarea sensibilității bolnavului la substanțele anestezice este efectuată de medic pentru a depista cazurile de alergie în preziua intervenției. . deoarece leziunile produse pot da tulburari de vedere. se va evita orice fel de compresiune asupra globilor oculari.rahianestezia . colorația tegumentelor și mucoaselor.mișcările globului ocular și reflexul cornean sunt absente în timpul anesteziei și pleoapele se închid pentru a preveni uscarea mucoasei. . prin injectii i.aparatura de monitorizare va fi permanent controlată și supravegheată. .corectarea tuturor modificărilor constatate . . . TA. se realizează prin punctie/injecție intrarahidiană a anestezicului în spațiul subarahnoidian în LCR. Îngrijiri în timpul anesteziei generale: monitorizarea funcțiilor vitale: puls. . Alte tipuri de anestezie: 2. temperatura corporală. supravegherea pupilelor și secreției lacrimale(pleoapele se inchid).hipotermia se combate prin încalzirea pacientului cu saltele electrice.anestezie de conducere care împiedică transmiterea fluxului dureros prin intercepția fibrelor nervoase la orice nivel între măduva spinării și receptorii nervoși din piele și mucoasă . Manifestările alergice pot apărea sub formă de prurit local sau erupție papulară. mișcări respiratorii.anestezia peridurală se realizează prin blocarea nervilor spinali. diureză.

diurezei(dacă e cazul se va face sondaj vezical evacuator) se combate durerea. refrigerare.anestezie plexală . temperatura poate să scadă).colorația tegumentelor. 4. vertij. Anestezia este efectuată de medicul specialist ajutat de asistentul de la sala de operație. tulburări de vorbire.blocarea trecătoare a unui nerv periferic prin injectarea unui anestezic local în vecinătatea lui. tulburări de micțiune. diureza. alimentatie hidrică 3. de vedere. spray. TA. Anestezia locală Anestezia locală se efectuează: . temperatura (deoarece în timpul intervenției. mișcările respiratorii.. -prin injecție -prin infiltrație -se face strat cu strat. . nu se va mișca 2-4 ore capul (cefalee) supravegherea pulsului. Îngrijiri după rahianestezie: repaus la pat fără pernă 24h. . nistagmusul.Testarea se face prin id pe fața anterioară a antebrațului.prin contact direct: pe mucoase. Anestezia regională se clasifică în: . parestezii la nivelul feței.anestezie tronculară . Îngrijiri în timpul rahianesteziei Se urmăresc: .functiile vitale: puls. T. pe tegument prin badijonare. greață.blocarea la nivelul brațului a plexului brahial. gel. Pot apărea: somnoleță.A. .

inhalație (anestezie gazoasă) Protecția muncii pentru personalul sanitar: Anestezia și anestezicele volatile sau gazoase produc frecvent la personalul sanitar dureri de cap.Anestezice generale A.soluție inhalatorie . astenie.T fără pierdere de anestezice volatile este permisă prezența gravidelor în sala de operație. .O. • în sălile în care se folosește Halotan prin mască (protoxid de azot). administrarea se face prin anestezice eliberate sunt toxice. Izofluran. • în caz de anestezie prin I.anestezie generală. asistentele și doctorițele însărcinate nu au voie să profeseze. Protoxidul de azot. Eteri . Măsurile care se impun personalului sanitar sunt: • • verificarea și întreținerea aparatului de anestezie și a accesoriilor. Se folosește rar.Anestezice 1. B.pentru inhalație. este un gaz toxic ce se folosește în amestec 70% cu oxigen și halogeni pentru anestezie generală aplicată pe mască sau sondă. alergii. iar personalul trebuie protejat. Derivatii halogenați ai hidrocarburilor: Efluran -injectabil Narcotan este o soluție de inhalație (anestezic general administrat prin inhalație). Halothane sau Fluothane (lichid incolor volatil) soluție inhalatorie – prin mască sau IOT pentru anestezia generală. instalții de aerisire: sălile de operație sunt prevăzute cu ventilatoare deoarece gazele anestezie chirurgicala.Aetherum pronarcoza.

Penthotal .soluție injectabilă Bupivacaina sau Marcainea -rahianestezie (durata analgeziei 3-4 ore la nivelul membrelor inferioare).injectabil.Anestezice locale : • • • Clorhidrat de procaină.soluție injectabilă im sau iv se folosește pentru pregătirea anesteziei și menținerea acesteia în cazul intervențiilor de lungă durată.C. • Alte anestezice: Droperidol fiole.soluție injectabilă sau spray. .injectabil (anestezic general cu inducție rapidă 10-20 sec.soluție injectabilă Lidocaina. bolnavul se trezește în 20 .se administrează preventiv Atropină postoperator: greață și vărsături.injectabil. Reacții adverse ale de anestezicelor generale: bradicardie și hipotensiune . 2.soluție injectabilă Xylina. • • Xylocaina.se interzice alimentația. Barbiturice Brietal sodium. Thiopental.30 min de la intervenția chirurgicală de scurtă durată).

45 minute. Mabron.spray local.narcotice stupefiante. Tramal . Alte analgezice . • Clorura de etil.are acțiune rapidă de durată scurtă 20 .Analgezice Analgezice opioide Fentanyl fiole injectat iv. Vendal retard. a) Derivati morfinici: Codeina Hidromorfom soluție injectabilă Morfina soluție injectabilă Daltard comprimat retard. Analgezice. se folosește în inducerea și menținerea anesteziei locale sau generale.Tramadol. b) Fortral comprimate și fiole.

previne apariția asfixiei prin căderea limbii. le pregătește pentru administrare și servește medicul . Asistentul va pregăti medicația de urgență și aparatura de resuscitare cardio-respiratorie pentru toate cazurile de urgență care ar putea să apară.4ore. . .monitorizează funcțiile vitale la intervale stabilite de medic .TA se măsoară cu aparatul fixat la pat pentru fiecare pacient. . . aspectul EKG.asistă bolnavul în timpul vărsăturilor(întoarce capul bolnavului într-o parte .Rolul asistentului medical Anestezicele sunt administrate de medicul specialist . .supraveghează pansamentul și apariția hemoragiilor.anestezistul. fiolele cu soluțiile recomandate.supraveghează bolnavul până la revenirea stării de conștiență . de decubit dorsal fără pernă (după rahianestezie) 24 de ore.îndepărtează pipa Guedel după revenirea stării de conștiență.asigură poziția bolnavului în perioada postnarcotică.taviță renală ) .diureza va fi masurată prin sondaj vezical cu punga colectoare de urină.asigură poziția bolnavului : Mentinerea și monitorizarea funcțiilor vitale: Dupa intervenție este necesară monitorizarea: frecvenței respirației.a pulsului. Asistentul medical pregătește flacoanele. se va raporta orice modificare patologică aparută. temperatura. supraveghează starea bolnavului și funcțiile vitale. le aspiră în seringi sterile. atrage atenția bolnavului să nu miște capul 2 . . Supravegherea bolnavului în perioada postnarcotică Intervențiile asistentului: . .

se asigură igiena prin toaleta parțială la pat protejând regiunea pansată.bradicardic . 4. Atenție: după intervenția pe intestin clismele sunt contraindicate.hemoragie .compresiune cerebrală. Meteorismul se combate prin introducerea tubului de gaze timp de 20 min. primul scaun spontan apare a treia zi dupa operație. 5. 2. Dispneea cu polipnee sau bradipnee. a tegumentelor și mucoaselor. Modificari patologice ce trebuie anunțate medicului: 1. deoarece există riscul de retenție urinara(provocată sau favorizată de poziția bolnavului. Diureza:dacă nu urinează spontan dupa 6 ore de la operație se va face sondaj vezical. filiform . în cazul în care nu s-a instalat o sondă permanentă cu pungă colectoare de la sala de operație. . Pulsul: . tahicardic – infectie. Temperatura ridicata: febra peste 3 zile de la intervenție indică de cele mai multe ori o complicație.- se urmărește aspectul general al bolnavului : culoarea feței. Daca bolnavul are dureri abdominale se efectuează clisma evacuatoare la indicația medicului. la 4h. 3. de interveție sau de anestezie).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.