P. 1
SNM-GYIK

SNM-GYIK

|Views: 829|Likes:
Published by Blind Man

More info:

Published by: Blind Man on Jul 30, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2014

pdf

text

original

Váraljay Gabriel

SOCIAL NETWORK MARKETING GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

2009 varaljay.com

Ez a mű Váraljay Gabriel munkája. Szabadon terjeszthető azzal a feltétellel, hogy annak tartalmát tilos megváltoztatni. A szerző a bárminemű változtatás jogát fenntartja. A varaljay.com weboldal célja a social networking, azaz magyarul a közösségi oldalak bővebb megismertetése és az olyan szolgáltatások népszerűsítése mint a Twitter, vagy a Facebook, mégpedig azzal a szándékkal, hogy a kis és közép vállalkozások tulajdonosai felismerjék az ezekben rejlő üzleti potenciált. A műben szereplő képek a Free Stock Photos oldalról származnak.

I. kérdéskör Marczipán http://mar-czipan-keting.blogspot.com/ „Korábban volt olyan írásod, amelyben a 10 illemszabályt említetted, ahogyan twitterezni érdemes. (Mondjuk twetikett) Érdekelne egy hasonló 10-es lista, amely a követők számának növelésének legális trükkjeit mutatná be.”

1. Ha az alapoktól akarunk kiindulni, akkor az első lépés, hogy a Twitter főoldalán a Find people menü alatt, a már Twitteren jelen lévő barátaidat keresd meg. A lehetőség adott: Gmail, Yahoo, MSN, stb. Nyilván ez bizalmi kérdést vet fel, de hidd el a Twittert nem érdekli a te mail fiókod, vagy annak jelszava.

2. A következő lehetőség, amiről már volt szó az e-bookban is (persze ha most csak magyar környezetről beszélünk) a Turulcsirip. Ott a sok magyar, őket nyugodtan bejelölheted. A visszajelölés az már más téma. Amire mindenképp felhívnám a figyelmet, az a követők és visszakövetők aránya. Tételezzük fel, hogy rákattintasz valaki adatlapjára ahol ezt látod:

Józan paraszti ész sem kell hozzá, hogy ő nem fog visszakövetni, hiszen ő kíváncsi 194 emberre a többi meg nem érdekes. Pozitív példát is mutatok, ahol az illető visszakövet. Ez is egy fajta „politika”.

A lényeg, hogy a követési arányokra kell figyelni. Nagy celebeknek nem az a fő szempont, hogy lássák mások

írásait, hanem hogy folyton kommunikáljanak és mutassák, hogy „léteznek”. Tudom, hogy most sokan felhorkannak, hogy „Na de Gabriel! Nem követhetek mindenkit, hát nem győzném olvasni az üzeneteiket! Akkor ez az egész miről szól?” Én erre azt mondom, megértelek, de Neked kell eldöntened, hogy miért vagy jelen a Twitteren. Csupán szórakozásból, vagy közönséget, keresel (utálom a piac szót, szóval megbocsássatok). A szórakozás persze nem zárja ki a másodikat, mert én is keverem a szórakozást a munkával. Lehet valaki ezt rossz PR iránynak nevezhetné, de én azt érzem, hogy ha szakértőként akarsz megjelenni a piacon, akkor vállalod az arcod és nem egy vállalat vagy egy logóval. A nagy marketing guruk bizonyára ezt hibának tekintenék, hiszen ők XY-ok, akikre felfigyel a világ és meg kell felelni egyfajta társadalmi és PR elvárásoknak. Mert milyen is lenne az ha mondjuk egy híres politikus kedvenc YouTube videóit osztaná meg a Facebookon. Lehet ez egyfajta művileg kialakított norma, aminek meg kell felelni, de szerintem a Web 2.0 nem erről szól. Emberek vagyunk és a Web 2.0 a személyekről szól. Megszűnik a multinacionális vállalatok egyeduralma az Internet felett, és organikusan közösségekről szól az egész. És ezeknek az embereknek van érdeklődési köre. Nem csak infotermékeket gyártanak és szakkönyveket bújnak, hanem szórakoznak is, és megvannak a saját szabadidős tevékenységeik. 3. Az RT azaz retweet használata. Miért? Azért mert szimpatikus leszel valaki számára, ha az általa elküldött bejegyzést továbbküldöd a téged követőknek is. Bizonyára ismerősek a halmazok még matekóráról. Itt ugyanaz a képlet. Lehet neked és az amerikai nagybácsidnak vannak közös ismerőseitek, de ha ő RT-vel

továbbküldi az üzenetét az övéinek, akkor onnan sokan nagy esélyel vissza fognak követni. Ezzel nő a téged követők tábora.

4. Kattints rá az ismerőseid ismerőseire is, mert sok esetben hasonló érdeklődési körük lehet, mint neked. Ne feledd a megjelöltek 50%-a vissza szokott követni. Ez a szabály a magyar piacra még nem nagyon jellemző, de az utóbbi időben, tapasztalataim szerint kezd megfordulni ez a trend. 5. Follow Friday (azaz követős péntek) – kezdjük el péntekenként ajánlani a barátainkat és mások is követni fogják őket és persze minket is.

6. A legfontosabb, aminek igazából az elsőnek kellene lennie igazából: Kövesd vissza, akik téged bejelöltek! Bizonyára mindenki emlékszik a Twitterverseny 2009-re. 3 srác, nem is tudom milyen felidulásból kitűzte célul, hogy aki eléri a 2009 követőt az nyer. A szabályokkal nem nagyon vagyok képben, de amit tapasztaltam, hogy hármuk közül 2 nem

követett vissza. Ha most ez számokról szólt, akkor meg duplán nem értem miért csinálták így. 7. Bátran használd a weboldaladon (vagy bárhol, ahol jelen vagy) a Twitter felhasználónevedet. 8. Tedd be a Twittert elérhetőséged az e-mail aláírásodba is! 9. Ossz meg értékes tartalmat! 10. Néha nézz körül a twittertop.hu–n is,

II. kérdéskör Pontosido-Kovess a Twitteren http://twitter.com/pontosido Milyen “szabályok” vonatkoznak az üzleti hirdetésekre? Mi ennek a know-how-ja?

Ha a kérdés Twitterre vonatkozik, akkor a válasz nem az amire mindenki várt. A Twitter egy új kommunikációs csatorna, amely ráadásul gyorsabb az eddigieknél. Valójában egy óriási nagy üzenőfalról beszélünk, ahol Te, de főleg mások döntik el, hogy figyelni fognak-e Rád. Azért merem azt állítani, hogy Te is döntesz, mert minden a stratégiától függ. Az egész nem arról szól, hogy piaci árusként elkezded tukmálni a terméked, mert észre sem fognak venni. Ez már nem az a világ. Termékdömping van és fogyasztói társadalom, de a felhasználók átlátnak a másikon és a továbbiakban úgy is tekintenek rá. A stratégiádnak azt kell követnie, hogy értéket ossz meg. Legyen az az új blogbejegyzésed URL címe, aminek a piaci rés, azaz akikre fókuszálsz hasznát veszi. Legyenek azok mások bejegyzései (ismét RT), nagy emberek idézetei, oktatóvideók URL címei, bármi ami hasznos és építő lehet. A cél a bizalom kiépítése. Gondolj arra, hogy elkötelezted magad egy autószerelő mellett. Megismerted az illetőt, kialakult egyfajta bizalom, ami rávett arra, hogy nyugodtan ott merted hagyni a kocsidat. Az illető eleget tett az elvárásoknak és elvégezte a munkáját, ami ráadásul jó minőségben is történt. Amikor újra elromlott az autód, vagy csak olajcserére volt szükséged, már eszedbe sem jutott, hogy más szerelőhöz menj, mert az állítólag olcsóbb. Miért? Mert az előzővel már kialakult egy mondjuk úgy „lelki kötelék”. Ugyan erről szól a social networking (magyarul a közösségi hálózati kapcsolatok). Ki kell alakulni a bizalomnak, ami időbe kerül. Konkrét példa legyen akár az ebben a tanulmányban szereplő késes bolt. Ha valaki ismeri őket, akkor tőlük fog vásárolni, már csak mondjuk úgy „barátságból” is.

Előbb meg kell ismerned személyesen az embereket, majd utána fogsz tudni értékesíteni nekik. Természetesen figyelembe véve az igényeiket és a szükségleteiket.

III. kérdéskör hidegfem.eu http://www.hidegfem.eu/ „Melyek a szerinted legfontosabb twitterAPI-k? Miket tudnak, miért jók?” Egyértelműen TweetDeck, de sok hasonló program van, csak azokról még nem tudok véleményt mondani. TweetDeck előnye, hogy Facebookkal is kommunikál, és ott van az összes funkció, amire csak szükség lehet. Kép küldési funkció, ha kell linket rövidít, képet jelenít meg.

IV. kérdéskör hidegfem.eu http://www.hidegfem.eu/ „A korábbi infotermékedből hiányoltam a twitter és más alkalmazások összekapcsolásának (felfűzésének) leírását. Milyen hatékonyságnövelő szerepe van ennek? Mikkel kompatibilis? Hogy jön össze a külső feedekkel (oda-vissza)? (Pl. FaceBook, FriendFeed, stb.)”

Az előző infotermék része volt a Facebook és Twitter oda vissza való összekapcsolása, amiről egy videó is szólt. Az összekapcsolás lényege, hogy nem kell egyidőben ott lennie egy felhasználónak minden felületen. Pl. elég ha Twitteren ír egy bejegyzést és az megjelenik a Facebookon is, sőt legújabban már az iwiw-en is van ilyen lehetőség. A hatékonysága egyértelmű, csak a „nem mindent mindenáron” elvet azért figyelembe kell venni, hiszen például a Facebook, ha Twitter üzenetet kap, azt egyértelműen szövegként fogja megjeleníteni és ez érvényes az URL címre is:

A fenti egy egyértelműen Twitterből származó üzenet, ezért nem is rendelkezik azokkal az effektív tulajdonságokkal mint az alábbi:

Hiszen az utóbbi esetben, a link külön mezőből volt beillesztve és onnan fel is tudott venni egy képet (amelyek közül, ha több van még válogatni is lehet).

Nyilvánvalóan, ha valaki pl. TweetDecket használ és a Twittere össze van már kötve a Facebookkal nem ajánlatos bepipálnia a Facebook részt is, mert duplán fognak megjelenni az üzenetei (1x Twitterből, 1x pedig TweetDeckből is)

A kompatibilitást lassan már nem lehet figyelemmel kísérni, aminek viszont örülök, hogy a Moly.hu, ami egy magyar könyvrajongói közösségi oldal már szintén összekapcsolható a Facebookkal.

Azt azért tudatosítani kell, hogy az összekapcsolások nem mindent mindennel alapon működnek, mert minden a Facebookra van kihegyezve. Ez a portál nagyon nagy dominanciát alakított ki magának azzal, hogy engedi a független fejlesztőket, hogy játékot, kvízeket, szavazásokat és egyébb fejlesztéseket építhessenek az oldalba. Természetesen a FriendFeed összedolgozik a Twitterrel és a Facebookkal egyaránt.

Ahogy nagyon sok összekapcsolásnál megfigyelhető, már az vált trenddé, hogy ezek az oldalak eleve a regisztrációs folyamatot is megspórolják nekünk felhasználóknak. Példaként legyen itt a FriendFeed:

Ha már tagjai vagyunk valamely felhasználói közösségnek, a fentiekből a belépéshez használhatjuk azokat az azonosítóinkat.

V. kérdéskör OkosKismama http://www.okoskismama.hu/ „Hasonló a kérdésem: regisztráltam a Facebookra, a Twitterre, és szeretnék online közösséget, afféle klubot gyűjteni magam köré olyanokból, akiket érdekel, amit csinálok. Van olyan alkalmazás, ami ezt egyszerűbbé teszi? Fel kell vennem minden ismerőst minden alkalmazásban külön, és minden csatornán külön kell elküldenem az üzeneteimet, vagy össze lehet ezeket kapcsolni? A Facebookon és a Twitteren kívül miket lehet ebbe a csapatba még bevonni és hogyan? Köszi előre is!”

Az, hogy az összes közösségi oldalon minden barátot felvenni, ráadásul ezt manuálisan nyomon követni roppant időpazarlás. Az oldalak profilja eleve adja az alkalmazási területet. Facebook – Talán a legtöbb információ egy személyről, Rólad. Ugyanez talán elmondható a MySpace-ről is. Ha elég aktív vagy, látják az érdeklődési köröd a zenei stílusod. Szélesebb kép alakul ki rólad. Ez az amivel az iwiw még nem vette fel a versenyt és aminek mi talán örülünk is. Twitter – teljesen más profil. A hangsúly nem is a profilodon van (persze kép, név, weboldal és rövid tevékenységi kör az kell), hanem amit mondasz, amit megosztasz. Rövid 140 betűs üzenet, de ezért sebesség jár. A leghatékonyabb módszer pl. új blogbejegyzés linkjének a továbbítására. Nincs Google-re várás, SEO stb. Azonnal fel tud röppeni egy hír. A lavinát akár te is indíthatod! Egyéb közösségi oldalakra nem térnék ki, mert soknak egyértelmű a fókusza. Taggedről, hi5ról pedig leírtam a véleményem. Rengeteg, itt nem megemlített közösségi oldal van és egyértelműen fókuszálásra és fegyelmezettségre van szüksége egy embernek, hogy eldöntse melyiken lesz jelen és melyiken nem (nem is beszélve arról, ha online vállalkozókról van szó). Rengeteg időt el tudnak vonni ezek a tevékenységek és elterelik az eredeti szándékról a figyelmet. Iwiw egyértelműen a magyar közösség legnagyobb képes telefonkönyve (melyet előszeretettel használ a rendőrség és a cégek személyügyesei). Amit még érdemes megemlíteni, az a közösségi oldalak reklámértéke. Az emberek, használják az alkalmazásokat, jókat szórakoznak, de az elsődleges közvetlen anyagi haszna ebből az adott oldal üzemeletetőinek van. A kialakuló új trend az, amikor a közösségi oldalak látogatóinak aktivitásuk szerint „visszacsorgatnak” a reklám bevételekből.

VI. kérdéskör Kondor Albert http://gondolkodas.blogter.hu/ „Tetszik ez az ötlet. Nekem egy szimpla kérdésem lenne. A közösségi siteokon miként lehet alkalmazni az exponenciális nmarketing elemeit. Várom válaszod” Albert, erről szól ez az egész tanulmány és a varaljay.com is, de az utat mindenkinek magának kell megtanálnia. Nincs és soha nem is volt olyan módszer ahol ne kellett volna az illető egyénisége. Ezért mondja azt sok gugu, sosem volt még olyan egyszerű meggazdagodni, mint a mi időnkben. És ehhez nagy mértékben az internet és annak eszközei segítenek.

VII. kérdéskör Sipos Ottó http://www.clear.hu/ „Miben látod a személyes Facebook profil, és a Facebook page közötti főbb összefüggéseket? Melyiket mire javasolod használni és mire nem? Milyen esetekben fogadod el a Facebook profilodra érkezett barát kéréseket, és mikor nem? A Twitteren kit követsz vissza, és akit nem, miért nem? Értelmesnek tartod-e a követő szám halmozást, csak úgy?”

Én összekötöm a munkát a magánélettel, de azt nem mondom, hogy ez így helyes. Inkább mindenki döntse el maga. Ami fő irányvonal az az, hogy igazából magán emberként is fent lehet lenni a Facebookon, de a munkával kapcsolatosan létre lehet hozni egy profilt, ami vagy Oldal vagy Csoport lesz.

Én konkrétan elfogadok minden baráti felkérést, de akik személyesen is ismernek és csak „úgy poénból” vannak a Facebookon nem nagyon értik mi is ez. „Minek ez Gabriel? Miért kell minden kiírni? Kit érdekel ez?” és ezekhez hasonló megjegyzéseket kapok. Valamint kedvencem még a „Te nagyon ráérsz!” szöveg. Mivel senki nem lehet próféta a saját népe között már lehet, hogy nem szívesen fogadok el baráti felkéréseket, mert ha az illető (és itt félreértés ne essék) nem érti a social marketing lényegét akkor minden egyes megmozdulásom a szemében feltűnési viszketegségnek fog látszani. (Mit aktívkodik itt? Most minek ez a blog bejegyzés?, stb.). A Twitter az teljesen más téma. Ott minden követőt visszakövetek. Igen, látom értelmét a követők számának a „halmozásának”, mert hiszek a nagy számok törvényében. Ki az aki eldöntheti a másikról, hogy mely témák érdeklik és melyek nem? A visszakövetés egyfajta tisztelet, amivel tudom, sokan nem értenek egyet, de vajon kinek mit mond ez az arány?

Azt, hogy az illető híres és neki nem számít ki követi, vagy ki nem. Ő csak a 9 barátjára figyel.

Ő csak információért követ. Aki pedig mindenkit visszakövet, piacot szélesít. Fókusz nélkül, de ez nem arról szól. Az infótermék piac (nem is beszélve a magyarról) elég szűk, és ha csak azokra fókuszálunk akik ugyanazt a tevékenységet folytatják mint mi, akkor mi is a lényeg? Ha egy autószerelő csak autószerelőkkel tartja a kapcsolatot, akkor miből is fog élni? Ha egymás gépkocsiját javítják majd, akkor a szférán belül fog keringeni a pénz. Tudom, hogy Magyarországon még mindig nagyon sokan nem beszélnek angolul és ők csak magyarul akarnak kommunikálni. Ezt megértem, de vannak akik nagyon jól beszélnek más nyelveket és nem egy magyar kézből láttam már fantasztikus jó angol szolgáltatást. Vannak akik azért használják a Twittert, hogy olvasgassanak. A lényeg az, hogy mi döntjük el, hogy tanulás céljából vagyunk jelen a Twitteren, vagy piacot is látunk benne? Ha piacot is látunk benne, akkor nem az az elsődleges, hogy mindenki napi bejegyzéseit nyomon kövessük (ami persze nem zárja ki a következőt), hanem az, hogy minél nagyobb körben jelenjen meg a nevünk, a weboldalunk, a szolgáltatásunk, a blogunk, a termékünk...

Hangsúlyozom, a két tevékenység nem zárja ki egymást, de míg nem vagyok Anthony Robbins, addig nem engedhetek meg magamak ilyen arányt:

Paulo Coelho sem vagyok, mégis az ő aránya ilyen (mellesleg ő vissza is követett, lehet azért mert mostanában sokat idéztem tőle ):

VIII. kérdéskör Vas József http://www.tiensbazis.com/ „Hálózati vezetőként, mit érdemes megtanítani a közösségi oldalak használatáról a munkatársaknak, ha terméket akarnak népszerűsíteni, és mely közösségek fogékonyak az üzletépítésre? Illetve hogyan tudok pl. facebookon csoportok létrehozásával a munkatársaimnak is besegíteni, illetve hogyan lehet csapatmunkában érvényesülni? Köszönöm”

A közösség lényege az, hogy érvényesülni kell a kölcsönös segítségnek, miközben maga az egyén sem érzi azt, hogy már nem róla szól az egész, hanem folytonosan csak ad. Facebook esetében vagy Oldalt, létrehozni. Mindkettőnek megvan hátránya is. vagy Csoportot kell a maga előnye és

Röviden annyi, hogy az Oldal esetében, az oldalnak lehetnek rajongói és lehetnek tagjai is. A rajongók véleményezhetik a Facebook bejegyzéseket, de nem teljes tagjai a csoportnak. A Csoport lényege épp az, hogy egy tevékenységi / érdeklődési kört hoznak létre, ahol meghatározhatóak akár az egyes felelősségek is. Ki lehet osztani az adminisztrátori feladatokat, jogosultságokat stb. Ezeknek a tevékenységeknek az előnyei az összedolgozás. Fórumokat lehet létrehozni. Találkozókat lehet, szervezni, amelyek csak a tagok oldalán jelennek meg egyfajta figyelmeztetésként, stb. Könnyebb a tagok informálása is, mert közös üzenet esetében a Facebook megoldja az autoresponder feladatkörét is akár. Csoportot a Facebook láblécének a bal oldalán található Csoportok ikonnal lehet elérni

Majd pedig az Új csoport létrehozása gombra kell kattintani

Feladatokat és témaköröket kell adni a csoport tagjainak, ez a Csoport „elmélet” lényege.

IX. kérdéskör Nagy Eszter http://mlmhogyan.com/ „Köszönöm a lehetőséget. Rengeteg közösségi oldalon vagyok fenn, szinte már követni sem tudom. Azt már látom, hogy ennek sok értelme nincs. Érdekelne hogyan lehet és hogyan érdemes ezek között szelektálni? Milyen módszerekkel lehet hatékonyan, minél kevesebb időráfordítással fenntartani az aktivitást úgy, hogy még eredményes maradjon?”

Irtó sok csatornán lehetne kommunikálni, ha egy nap nem 24 órából állna. Fontos a hatékonyság és a „mindenhol jelen vagyok” elv az itt nagyon nem működik. Ami abszolút nem működik, azt hagyni kell és törölni kell a jelenlétünket az adott oldalról. Konkrét szabályok nincsenek, de mint már előbb is szó volt, ha egy oldal a randizásról és az egymásnak való ajándék küldözgetésről szól akkor az mennyiben visz téged előre a céljaidban? Ha az a célod, hogy szórakozz akkor bizonyára. Ezeket a kérdéseket mindenkinek magának kell hogy a maradék megválaszolnia, de egyértelmű, „értelmesnek” tekinthető oldalon mások a szándékok, más a tevékenységi kör. Mindenképp a Twitter / Facebook párosítást ajánlom. Facebookon akár jelen sem kell lenni, ha össze van kapcsolva a Twitterrel, persze ezt azért nem lehet 100%osan biztosra kijelenteni, hiszen lesz amikor reagálni fognak a bejegyzésre. Facebook esetében van egyébként egy Mozzilla Firefox kiegészítő, ami még hatékonyabbá teszi a Facebookon való jelenlétet. A Facebook Toolbar telepítés után beépül a böngészőbe,

És hatékonyabban érhetjük el a Facebook szolgáltatásait:

X. kérdéskör Joozsa Kriszti http://www.joozsa.eoldal.hu/ „Ha email-ben kapok jelzést, hogy követnek, miként üzenhetek vissza cak a saját oldalán keresztül, vagy … ? Amikor üzenetet küldök kattintok a küldésre, és kijön egy ablak, felajánlja a keresést és mentést. A keresésre kattintvahttp://shell.windows.com/fileassoc/mimeassoc.asp? mime=application%2Fjson jelenik meg. Azt nem látom, hogy elment az üzenet, pedig elment. Te már csak tudod (nem tudok angolul, emiatt bénázok :( Válaszod előre is köszi!”

Mindenképp ajánlom a már Twitter Kisokosban említett megoldásokat. A rendszer e-maileket pedig irányítsd át a kukába, vagy egy külön mappába. Ne e-mailből nyissad meg és reagálj, mert felesleges stressznek teszed ki magad. Most ez lehet vicces, de átéltem mikor ömlött befele a sok e-mail. Ezek letilthatóak ám: Twitter.com -> Settings -> Notices)

Minden pipa kivesz és Save gomb.

XI. kérdéskör Till Zoltán http://www.hatekonysag.hu/blog/ „Ha sok embert követek és úgy érzem azok között is vannak VIP-k, akiknek nem szeretnék lemaradni a csiripjeiről, akkor hogy tudok rájuk szűrni, ill. csak az ő üzeneteiket megjeleníteni? Nálad azt láttam, hogy válaszolsz csiripekre, miközben 2000 feletti embert követsz.”

Erre a feladatra léteznek fizetős szoftverek, de nekem van pár fapados módszerem. 1. A nagy csoportból, akik nyilván információs zajt gerjesztenek ha észreveszek egy-két érdekeset akkor reagálok rá, vagy retweetelem (RT) a bejegyzését. Ha valakit mindenképp figyelni akarok használom a Twitter keresőt a főoldalon,

2.

aminek eredményeképp megjelenik „célszeméllyel” kapcsolatos bejegyzés:

minden

Sőt a keresés még el is menthető a zöld plusz jellel, majd kikerül a jobb oldalsó menük közé.

3.

A TweetDeck alkalmazásnál van egy kereső is. Ha oda írunk be egy keresőszót még látványosabb a hatást érhetünk el, mert valós időben mutatja az eredményt.

XII. kérdéskör Gaál Éva http://www.agelessworld.eu/ „Hogyan lehet “Oszd meg barátaiddal” jellegű kis közösségi oldal-ikonokat beilleszteni a honlapomra?”

WordPress esetében a legjobb a Sociable bővítmény, ami mellesleg elég gyakran frissül.

Ráadásul mi dönthetjük el, hogy mely közösségi oldalak ikonjait rakjuk csak ki. Egyébként szédületesen nagy a választék. Fizikailag lehetetlen lenne mindenhol jelen lenni.

A végeredmény egy blogbejegyzés láblécében:

A fenti ikonoknak hatása természetesen csak akkor van, ha valaki a saját fiókján keresztül küldi tovább megosztásként a blogbejegyzés címét és URLjét.

XIII. kérdéskör Nagy Eszter http://mlmhogyan.com/
„Örömmel látnék egy szleng szótárat a témában.”

Twitter szlengről nem nagyon beszélhetünk, mert vagy annyira új, vagy annyira már lerágott csont az egész netes szleng és már kialakult. RT OH retweet (ejtsd ritvít) – amikor ugyenezt valaki üznete elé teszed és újraküldöd overheard (ejtsd overhírd) – ugyanaz, mint a RT, csak itt nem teszed ki, hogy kit idézel, mert az számára mondjuk úgy „ciki” lenne. Az OH viszont továbbadja a poénos beszólását, de itt nem a személye a lényeg. Ha valaki OH-s szöveget küld az nem tőle származik. hash tag (ejtsd hess teg) – arra szolgál, hogy könnyítse a keresést a search.twitter.com-on (bezony ilyen is létezik, és ha minden így megy tovább a Google felkötheti a gatyáját. Ha egy szó elé beírod a „duplalétra” jelet akkor a keresőben nagyobb esélyel fog feljönni.

#

Magyar példát nehéz említeni, mert gyerekcipőben jár a Twitter nálunk még. A fenti példa megkönnyíti azok életét, akik a PASS nevű kongresszusra keresnek rá, mert a pass szó nagyon sok mindenre alkalmazható még. Így aki a PASS szóra keres az nem a passzolás vagy továbbítás szavakat használók üzeneteire fog bukkanni. D direkt (ejtsd dájrekt) – direktüzenet, amelyet csak az lát akinek címeztük. Ez csak akkor működik, ha az illető is követ, ellenkező esetben a rendszer nem engedi át az üzeneted.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->