PHOTOSHOP TUTORIJALI Izrezivanje dijela slike Pozdrav, u ovom tutorijalu ću vam pokazati kako izrezati lik tj.

dio neke slike. Izrezivanje dijelova slika je nužno u dizajnu kod recimo stvaranja signaturea tj. grafičkog potpisa. Ova tehnika je jedna od nekoliko i meni najdraža. Za potrebe ovog tutorijala ću koristiti jedan dosta zahtjevan screenshot kojeg možete vidjeti i skinuti ispod. Link na sliku 1. korak Otvorite sliku koju želite izrezivati, u našem slučaju ovaj screenshot. Izrezivat ćemo ovog patuljka u prvom redu. 2. korak Duplicirajte sloj (jedini koji postoji) na kojem se nalazi slika. Ili desnim klikom na sloj pa 'duplicate layer' ili jednostavno odvucite sloj mišem do ikone za stvaranje novog sloja. 3. korak Budite sigurni da vam je taj novi sloj izabran (kliknite na njega) i zatim otiđite na Filter>Extract... ili pritisnite Alt+Ctrl+X. 4. korak Sada vam se otvorio prozor Extract koji bi trebao izgledati ovako:

5. korak Extract je filter tj. alat koji nam omogućuje izrezivanje jednog dijela dokumenta. On radi na principu razlike kontrasta tako da izbacuje dijelove slike koji se kontrastom razlikuju od dijela kojeg želimo izrezati. Princip rada je taj da sa Edge Highlighter alatom pređete preko granice lika kojeg želite izrezati i ostatka slike tako da Extract filter pronađe kontrasnu razliku i odstrani neželjeno. Mi nećemo prelaziti preko granice jer nam je kontrast između lika i slike slab tako da bi nam pojelo previše od našeg patuljka i morali bi puno dorađivati. Pa, krenimo. Odaberite Edge Highlight alat te zumirajte glavu čekića jer ćemo od njega početi

to će biti veće područje kojeg ćete kasnije morati dodatno sređivati. korak Nakon što ste ga odabrali.6. 7. Što je veći kist. Najbolje je izabrati zlatnu sredinu koja je u našem slučaju 3 po mojoj procjeni. odaberite sljedeće postavke (prema slici koja je ispod). korak . Također stavite 50 pod Smooth. To će donekle umanjiti oštre rubove i smanjiti nam kasniji posao. a što je manji to će naš objekt kojeg izrezujemo biti više oštećen (ako naravno ne radimo savršeno što nitko ne može).

korak Sada ste se riješili skoro svog nepotrebnog materijala i jedino što nam preostaje jest urediti naš objekt jer su rubovi trenutno katastrofalni. Cleanup alat služi kao gumica. pritisak. Tipkama od 0 do 9 birate jakoću tj. Za kraj. 8. Kada ste završili. Za to nam služe Cleanup i Edge Touchup (kojeg ja neću koristiti ali vi slobodno isprobajte) alati. kliknite na Cleanup alat i držeći alt pređite preko oštećenog dijela što će ga vratiti u život. I to bi bilo to. Povećalom zumirate normalno a ako želite odzumirati držite alt i klikajte. Ako pak ne držite alt. Na slici ispod možete pogledati kako je to meni ispalo i kako bi to trebalo otprilike ispasti vama. Kistom prođite što bliže rubu ali ne preko. Ako vam je lik kojeg izrezujete negdje oštećen (što će zasigurno biti). Na slici ispod pogledajte kako je ispalo meni. koristite Cleanup alat sa slabim pritiskom i njime zagladite rub kako bi se objekt kojeg smo izrezali što bolje uklopio u sliku u koju ga želite umetnuti. povećajte područje na kojem radite što je više moguće. . Za što bolji rezultat. ako želite posebno dobar rezultat. Ako se to dogodi. odaberite Fill alat (pogledajte sliku 3 za imena pojedinih alata) i kliknite unutar zelenog kruga te kliknite na Preview. jer kasnije se može sve to ispraviti.Cilj nam je kistom okružiti objekt tako da dobijemo neku vrstu zelene aure oko njega (ili neke druge ako ste promjenili boju highlighta). Njom obrišite sve ružne ostatke oko ruba lika. ne brinite.

Nadam se da vam je ovaj tutorijal pomogao. sretno! .