RANCANGAN PELAJARAN HARIAN

Matapelajaran Hari Tarikh Tahun Bilangan murid Masa Tunjang Tajuk Objektif

: Pendidikan Jasmani : Selasa : 17 September 2013 : 5 Berlian : 41/41 murid : 7.50 – 8.20 pagi : Kecergasan : Ketangkasan : Pada ahkir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat : - Psikomotor : Murid dapat melakukan sekurang-kurangnya satu kali setiap aktiviti yang dijalankan. - Kognitif : Murid memahami arahan serta peraturan semasa kreativiti bagi menjayakan keselamatan. - Afektif : Murid dapat berinteraksi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokan.

KBKK

: 1) Mematuhi arahan 2) Menjayakan keselamatan

. Pengetahuan sedia Ada : 1) Murid pernah bermain ragbi dan pernah malakukan aktiviti melibatkan bola

Pengabungjalinan :- Kecergasan, kordinasi,imbangan.

Disiplin. pundi kacang ( semua). : -bola(30).Penerapan nilai Alatan : Bekerjasama. skital (20). kon besar (4). Keyakinan diri. gelung rotan(40). bakul (2) tali skipping(semua) .

(12-13 minit) * lompat kangaro Langkah 1 1) murid dihendaki mendengar arahan guru dengan teliti. b) 14 anak murid dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu A(7) dan B. Perkembangan Gerak kerja kelas.(7) c) Murid pertama dari kumpulan A akan meletakan bola dicelah kaki kangkang dan akan melompat seperti seekor Alatan: bola 30 14 . a) Murid dibahagikan kepads 3 kumpulan. 1) murid dibahagikan kepada 3 kumpulan. ARAHAN. 2) kumpulan yang * permainan cabut mempunyai 8 anak ekor monyet buah mencabut ekor monyet(25 anak buah) 3) kumpulan yang banyak mendapat ekor monyet dikira sebagi pemenang. Setiap kumpulan terdiri daripada 14 orang.Pembahagian Masa Permulaan (2-3 minit) Aktiviti Fokus pembelajaran Orginasasi Catatan Memanaskan badan. 25 anak monyet Nilai: bekerjasa ma Alatan bakul : 8 8 bakul *kumpulan cabut eor akan cabut ekor dan masukan dalam bakul yang disediakan.

(1) 4) murid pertama akan berjalan sambil mengimbangi pundi kacang diatas kepala.kangaroo menuju ke hadapan terhadap kumpulan B. 6) kemudian murid akan berlari memasuki gelung kedua yang dipegang oleh kumpulan B. Langkah 3 Lari bola membawa 1) murid berada dalam kumpulan yang sama. 5) pundi kacang akan dijatuhkan ke dalam gelung pertama. . 3) kumpulan yang mengandungi 10 anak murid dibahagikan kepada 2 kumpulan A(9) dan B. Alatan: gelung. d) kumpulan B pula akan mengulahi aksi tersebut. 2) setiap kumpulan dibahagikan kepada A(5) dan B(5). pundi kacang Langkah 2 * Murid berjalan dengan mengimbangi pundi kacang atas kepala 1) murid dibahaikan kepada 4 kumpulan 2) setiap kumpulan terdiri daripada 10 anak murid.

terdapat 1 skital. 3) Permainan ini seakan permainan ragbi. 7) penghalang tidak dibenarkan sesame . 4) bola harus dibawa oleh pemain point A kepada hujung pemain B 5) Pemain boleh bawa bola merentasi/ melepasi penghalang. 2) setiap kumpulan itu dibagikan kepada A dan B. Kecil (7-8 minit) Ragbi setempat 1) murid dibahagikan kepada 3 kumpulan. akan oleh Kemuncak Permainan. 4) Murid yang pertama akan membawa bola menuju skital dan pusing skital tersebut lalu memberi kepada rakan kumpulan B. 4) Aktiviti diulangi kumpulan B. 6) pemain A boleh memilh untuk keluar daripada kawasan yang ditentukan.3) diantara keduakedua kumpulan.

Refleksi 1) murid berada dalam bulatan. 8) aktiviti diulangi kumpulan B. dalam 2) gurudan murid melakukan aktiviti melonggarkan otototot. 2) guru bertanay solan kepada murid. 3) menarik nafas panjang dan hembus sebanyak 3 kali. 2) kemahiran digunakan.sekali untuk keluar daripada kawasan yang disediakan. yang 3) bagaimana dikaitkan dalam hidup . Soalan 1) seronok atau tidak aktiviti yang dilakukan. akan oleh Penutup (2 minit) * gerak kendur 1) berdiri bulatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful