You are on page 1of 19

http://www.nzebopendoorsdays.eu/inspiring_examples http://www.scribd.

com/doc/47917872/Ghid-de-Realizare-a-Unei-Case-Pasive http://www.ecobricolaj.ro/materiale-de-constructii/strat-suport/solutii-speciale http://www.casestructurametalica.ro/sustenabilitate.php

Alegerea materialelor pentru constructii ecologice
8 Iulie 2009 In ultima perioada au aparut o serie de materiale noi, cu proprietati de neinchipuit in urma cu un secol. Insa, desi posibilitatile de alegere a materialelor au crescut, se cere din partea arhitectului o atentie sporita, o gandire mult mai elaborata, deoarece alegerea materialelor afecteaza structura, forma, estetica, costurile, modul de constructie si impactul asupra mediului interior si exterior.
comentarii1

Share Ai grija de sarcina ta! - Lasa-te in grija expertilor nostri: consultatie si ecografie GRATIS!

Printre criteriile constructive esentiale. Aceasta procesare a materialelor necesita. precum in cazul bordeielor care se construiesc din materiale locale. Alegerea materialelor de constructie afecteaza impactul ecologic al constructiilor. potrivirea cu scopul in care este folosit. cu proprietati de neinchipuit in urma cu un secol. . in mod inevitabil. sau extensiv.In ultima perioada au aparut o serie de materiale noi. Insa. Selectarea materialelor Inainte de a examina vreun material anume ar trebui sa avem un sistem de criterii in functie de care sa le judecam valoarea. stabilitatea comportamentului in timp. estetica. utilizarea energiei si genereaza deseuri. trebuie sa introducem impactul asupra mediului natural si sanatatii. modul de constructie si impactul asupra mediului interior si exterior.emisiile de CO2 ce rezulta in urma procesarii materialului. de protectia muncitorilor in timpul prelucrarii si de mediul interior rezultat in urma construirii cu materialul respectiv. precum in cazul constructiilor prefabricate. se cere din partea arhitectului o atentie sporita.energia necesara pentru producerea materialului. desi posibilitatile de alegere a materialelor au crescut. deoarece alegerea materialelor afecteaza structura. necesarul de energie al unui material care afecteaza producerea de CO2 si noxe. o gandire mult mai elaborata. Toate materialele sunt procesate intr-un anumit fel inainte de incorporare in cladire. costurile. Impactul asupra sanatatii depinde de modul de extractie. . siguranta la foc si apa. forma. precum rezistenta mecanica. Procesul poate fi minimal. Impactul asupra mediului natural include degradarea datorata extractiei materialului brut. Atunci cand se aleg materialele pentru o constructie trebuie sa se ia in considerare diferiti factori determinati de calitatile materialului: . efectele transportului. poluarea datorata proceselor de prelucrare.

care afecteaza lantul trofic. iar depozitarea materialelor este greu de acceptat. Dar s-a demonstrat ca fibrele inhalate provoaca in timp cancer. dar mai exista multe alte materiale la care pericolul nu este atat de evident. acest material constituie in continuare o problema. rasini sau tratamente chimice. De asemenea. utilizarea sa in constructii este interzisa.gradul de poluare ce rezulta la sfarsitul vietii utile a materialului. lemnul fiind folosit destul de des in constructii dar si ca sursa de energie. Padurile ecuatoriale sunt o sursa foarte apreciata de esente tari dar se refac si foarte greu. de unde rezulta o degradare in lant ce nu mai poate fi oprita. materialele radioactive sunt un mare pericol pentru sanatate.toxicitatea materialului. Materialele si sanatatea Pana nu demult azbestul era foarte des folosit in constructii. . Despaduririle constituie un subiect deloc nou. cu unele exceptii. excaveaza cantitati enorme de . cariera de piatra).. atat ca material de protectie contra focului dar si la finisaje si acoperiri. intrucat mai exista astfel de cladiri ce necesita a fi demolate. Totusi.impactul asupra mediului inconjurator ce rezulta din extragerea materialului (Ex: lemnul extras din padure. avand calitati ce nu puteau fi egalate de alte materiale cu costuri similare. Unele materialelor asupra mediului definitiile dezvoltarii durabile urmator: "dezvoltarea care prezente fara a periclita viitorul viitoare". .iata o intrebare al foarte dificil de oferit. Ar trebui folosirea materialelor rare sau in situatiile in care sunt absolut intrebare este "de unde materialele?". dar cu toate masurile de protectie. Impactul folosirii Una dintre suna in felul implineste nevoile generatiilor materiale sa carei raspuns este sa interzicem sa le folosim doar necesare? O alta procuram In fiecare an se material de constructie (roca si pietris) incluzand sute de hectare de teren distrus datorita activitatilor carierelor.transportul materialului in timpul procesarii si livrarii la sit. Distrugerile provocate suprafetelor impadurite provoaca la randul lor schimbari climatice. Acestea variaza de la cele care elibereaza formaldehide la cele care incorporeaza anumiti solventi. Exista alternative dar si reciclarea este posibila. "Cat de mult si ce folosim?" . . in momentul de fata.

Este necesara monitorizarea continua a calitatii aerului si a campurilor electromagnetice produse de echipamente si de sistemul de distributie. Exista mai multe moduri de a reduce energia consumata si de a micsora productia de CO2. eliminarea de substante nocive in aer in procesele de productie. Pe langa necesitatea eliberarii unui teren ce ar fi putut fi verde pentru constructia acestor locuinte. produsele durabile in timp. sa nu contina elemente chimice daunatoare si producerea/montarea lor sa nu rezulte in cantitati mari de deseuri. multi saci de ciment. Pentru metale precum aluminiul si cuprul. solutiile traditionale fiind deseori cele mai eficiente. ca sa functioneze au nevoie de mai multa energie decat cea initiala. . Prima ar fi folosirea materialelor ce necesita putina prelucrare. Asigurarea sanatatii la locul de munca si acasa este o problema importanta avand in vedere timpul petrecut in aceste spatii relativ ermetice. O a treia solutie este utilizarea economica a materialelor. . Pentru a putea ajunge insa la construirea de intregi cartiere de case verzi.vopseluri traditionale sunt fabricate pe baza de materiale toxice precum cadmiu si plumb.A extrage materialul brut. acesta variaza daca sursa este minereul sau materialul recilcat. multe caramizi. Pentru lemn costurile variaza in functie de zona de provenienta. cladirile sunt si un important factor de poluare. . reciclarea in totalitate daca este posibila. . Depinde mult de tehnologie. Energia initiala a fost definita drept cantitatea de energie necesara pentru: . Pe de alta parte. Calculul acestui necesar de energie este foarte inexact deoarece depinde de foarte multe variabile.Transportul materialelor brute. schimbandu-se odata cu evolutia proceselor de productie. componenta transportului fiind semnificativa. Iar in clasa acestora se incadreaza produsele reciclate. etc Producerea acestora are la randul sau un impact asupra mediului inconjurator: defrisarea padurilor. etc. reducerea deseurilor. produsele care se gasesc din abundenta in natura si sunt puternic regenerabile. etc. Materialele si energia Cladirile de astazi.Conversia lui in material de constructie – produs sau componente. Solutia este folosirea materialelor de constructie ecologice. intermediare si finale. Cladirile in care locuim zi de zi au un impact major asupra mediului inconjurator. cu materiale de constructie eco.Punerea in opera. In ultimul timp insa au aparut tot mai multe organizatii interesate de dezvoltarea si construirea unor locuinte ecologice. aceste metariale trebuie sa fie putin poluante. asigurandu-se astfel longevitatea cladirii si micsorarea costurilor de intretinere. Alta solutie este asigurarea calitatii inalte a materialelor folosite. ar trebui avute in vedere urmatoarele aspecte:  materialele de constructie folosite: o casa obisnuita are nevoie de cativa metri cubi buni de lemn. Scopul este clar: reducerea impactului cladirilor asupra mediului.

cum putem imbuntati sistemele de distributie a apei si gazului. Lower costs associated with changing space configurations. rather than nonrenewable resources. Using green building materials and products promotes conservation of dwindling nonrenewable resources internationally. construirea unor cladiri care sa respecte cele de mai sus si a unui sistem mai mare care sa le integreze si sa le mentina functionale necesita investitii foarte mari pe termen scurt. fabrication. cum putem economisi electricitate prin folosirea becurilor economice si termostatelor. installation. Este foarte important sa se aiba in vedere aceste probleme si sa se puna in aplicare planuri de diminuare a efectelor.  Introduction The concept of sustainable building incorporates and integrates a variety of strategies during the design. processing. What is a green building product or material? Green building materials are composed of renewable. geotermala. trebuie vazut cum se pot reduce pierderile de energie. avantajele se vor vedea atat in buzunare. Green building materials offer specific benefits to the building owner and building occupants:      Reduced maintenance/replacement costs over the life of the building. Dar inainte de aceasta. Building and construction activities worldwide consume 3 billion tons of raw materials each year or 40 percent of total global use (Roodman and Lenssen.indreptarea spre principiul cladirii ce se poate sustine singura: cladirile de locuinte/birouri/etc sunt cele mai mari consumatoare de energie la nivel mondial. Improved occupant health and productivity. putem vorbi si de autosustinere: incercarea de a folosi resursele disponibile local pentru a genera energie prin mijloace alternative. eoliana. In addition. 1995). Greater design flexibility. reuse. prin asigurarea unui sistem functional de colectare separata a deseurilor. transport. etc. construction and operation of building projects. Este drept. dar mai ales ca impact asupra mediului inconjurator. Energy conservation. integrating green building materials into building projects can help reduce the environmental impacts associated with the extraction. etc Si ar mai fi multe altele. Green materials are environmentally responsible because impacts are considered over the life of the . recycling. Mai precis cum putem izola cladirile din punct de vedere termic. Dupa ce toate acestea au fost luate in calcul. prin eliminarea mijloacelor poluante de producere a energiei (sobele pe lemne de exemplu). De aceea proiectarea unor cladiri care sa se poata autosustine din punct de vedere energetic macar partial este cruciala. and disposal of these building industry source materials. The use of green building materials and products represents one important strategy in the design of a building. Pe termen lung insa. Si aici vorbim de toate formele: solara. etc  reducerea impactului poluant pe termen lung al locuintelor: locuintele sunt producatoare de poluare si deseuri.

recyclable and or   source reduced product packaging). repairing. 1. Products that also maximize resource and energy efficiency while reducing chemical  emissions. and systems found locally or regionally saving energy and resources in transportation to the project site. or generally improving the appearance. Minimal chemical emissions: Products that have minimal emissions of Volatile Organic Compounds (VOCs). plentiful or renewable: Materials harvested from sustainably managed sources and preferably have an independent certification (e. components. in the October 1999 issue of The Construction Specifier. Reusable or recyclable: Select materials that can be easily dismantled and reused or recycled at the end of their useful life. Overall material/product selection criteria:     Resource efficiency Indoor air quality Energy efficiency Water conservation  Affordability Resource Efficiency can be accomplished by utilizing materials that meet the following criteria:   Recycled Content: Products with identifiable recycled content. Natural. Locally available: Building materials. or irritants as demonstrated by the manufacturer through appropriate testing. Depending upon project-specific goals. performance.4 MB). Recycled or recyclable product packaging: Products enclosed in recycled content or recyclable packaging.    functionality. Resource efficient manufacturing process: Products manufactured with resource-efficient processes including reducing energy consumption. or no-VOC mechanical attachment methods and minimal hazards. Durable: Materials that are longer lasting or are comparable to conventional products with long life expectancies. minimizing waste (recycled.product (Spiegel and Meadows. Indoor Air Quality (IAQ) is enhanced by utilizing materials that meet the following criteria:   Low or non-toxic: Materials that emit few or no carcinogens. reproductive toxicants. certified wood) and are certified by an independent  third party. refurbished. Salvaged. including postindustrial content with a preference for postconsumer content. or remanufactured: Includes saving a material from disposal and renovating. or value of a product. . a publication for members of the Construction Specifications Institute (CSI). Selection criteria similar to what is presented below was also used for the East End Project as identified in the Review of Construction Projects Using Sustainable Materials. Low-VOC assembly: Materials installed with minimal VOC-producing compounds. quality. and reducing greenhouse gases.g. restoring. 1999). "Environmental Assessment and Specification of Green Building Materials" (Adobe PDF. Green building material/product selection criteria This information was based on Lynn Froeschle's article.. an assessment of green materials may involve an evaluation of one or more of the criteria listed below.

product warranties. and systems that help reduce energy consumption in buildings and facilities. (SeeEnvironmental and Economic Assessment Tools for links to resources. building industry articles. are within a project-defined percentage of the overall budget. and systems that require only simple. The environmental assessment process for building products involves three basic steps. However. building codes. (Froeschle. For example. including manufacturers' information such as Material Safety Data Sheets (MSDS). This step involves confirmation of the technical information. In addition. For example. (See Green Building Basics for more information. Evaluation. LCA addresses the impacts of a product through all of its life stages. A life cycle assessment (LCA) is an evaluation of the relative "greenness" of building materials and products. and durability information. Energy Efficiency can be maximized by utilizing materials and systems that meet the following criteria:  Materials. model green building product specifications.   Moisture resistant: Products and systems that resist moisture or inhibit the growth of biological contaminants in buildings. 2. Although rather simple in principle. components. or low-VOC methods of cleaning. Indoor Air Quality (IAQ) test data. components. This step involves gathering all technical information to be evaluated. and other sources of product data. (See Green Building Basics for more information.) Water Conservation can be obtained by utilizing materials and systems that meet the following criteria:  Products and systems that help reduce water consumption in buildings and conserve water in landscaped areas. government regulations. One tool that uses the LCA methodology is BEES (Building for Environmental and Economic Sustainability) software. Systems or equipment: Products that promote healthy IAQ by identifying indoor air pollutants or enhancing the air quality. Healthfully maintained: Materials.) Three basic steps of product selection Product selection can begin after the establishment of project-specific environmental goals. Research helps identify the full range of the project‟s building material options. It allows users to balance the environmental and economic . non-toxic. the evaluator may request product certifications from manufacturers to help sort out possible exaggerated environmental product claims. source material characteristics. 1999)   Research Evaluation  Selection 1. Research. the evaluation process is more complex when comparing different products with the same function. Then it may become necessary to process both descriptive and quantitative forms of data. recycled content data. as well as filling in information gaps. this step may involve researching other environmental issues. a recycled content assessment between various manufacturers of medium density fiberboard is a relatively straightforward "apples to apples" comparison. Evaluation and assessment is relatively simple when comparing similar types of building materials using the environmental criteria. this approach has been difficult and expensive in actual practice (although that appears to be changing).) Affordability can be considered when building product life-cycle costs are comparable to conventional materials or as a whole. environmental statements.

8. 3. "Environmental Assessment and Specification of Green Building Materials. Lenssen. by Joe Peach 11. References 1. p. and with many exciting innovations happening in the construction industry. Selection. 2010 Categories: Blog. A Building Revolution: How Ecology and Health Concerns are Transforming Construction. However. Tags: cc 10. Worldwatch Institute. 1999. The total score of each product evaluation will indicate the product with the highest environmental attributes. so too will the need for accommodation." The Construction Specifier. November 12. 53. Roodman and N. As global populations increase. This step often involves the use of an evaluation matrix for scoring the project-specific environmental criteria. sustainability is becoming a priority for developers. October 1999. sustainably addressing global accommodation needs seems possible. This post is also available in: Portuguese (Brazil) 12. Buildings. Thankfully. 9. Here‟s five materials that could help: 13. p. Wool Bricks . Ross Spiegel and Dru Meadows. D. John Wiley & Sons. March 1995. (Back) 2. Components 6. 5. (Back) 4. Froeschle. Worldwatch Paper 124. Lynn M. Five Sustainable Building Materials that Could Transform Construction 5.M. 1. New York. Green Building Materials: A Guide to Product Selection and Specification.. D. current mainstream building methods are unsustainable. Washington. (Back) 3.performance of building products. Inc. 7.. The software was developed by the National Institute of Standards and Technology's Building and Fire Research Laboratory and can be downloaded free on their Web site. Individual criteria included in the rating system can be weighted to accommodate project-specific goals and objectives. producing large amounts of CO2 both during construction and throughout a building‟s life.C.

2. 16. non-toxic. the brick is 37% stronger than other bricks. using abundant local materials that would mechanically improve the bricks‟ strength‟. Simply by adding wool and a natural polymer found in seaweed to the clay of the brick.14. and more resistant to the cold wet climate often found in Britain. They also dry hard. 15. these wool bricks are exactly what the name suggests. Developed by Spanish and Scottish researchers with an aim to „obtain a composite that was more sustainable. reducing the embodied energy as they don‟t need to be fired like traditional bricks. Solar Tiles 17. .

they exist to simply protect a building from the elements despite the fact that they spend a large portion of the day absorbing energy from the sun. Crushed glass can be added. More sustainable forms of concrete exist that use recycled materials in the mix. 3. many companies are now developing solar tiles. Paper Insulation . Sustainable Concrete 20. Concrete is an ideal place to start. there is much that can be done to reduce that 5% associated with construction. Unlike most solar units which are fixed on top of existing roofing. partly because almost every building uses it. but mostly due to the fact that concrete is responsible for a staggering 7-10% of global CO2 emissions. 19. by simply using a material that would have otherwise gone to waste. Whilst these changes aren‟t radically transforming concrete.18. as can wood chips or slag – a byproduct of steel manufacturing. protecting it from the weather and generating power for its inhabitants. solar tiles are fully integrated into the building. the CO2 emissions associated with concrete are reduced. 22. 4. 21. With this in mind. Traditional roof tiles are either mined from the ground or set from concrete or clay – all energy intensive methods. Once installed. Whilst 95% of a building‟s CO2 emissions are a result of the energy consumed during its life.

and calcium carbonate (all completely natural materials that have no associations with health problems).23. Triple-Glazed Windows . 24. Made from recycled newspapers and cardboard. paper-based insulation is a superior alternative to chemical foams. boric acid. filling every crack and creating an almost draft-free space. paper insulation can be blown into cavity walls. Both insect resistant and fire-retardant thanks to the inclusion of borax. 25. 5.

low-emissivity coatings are applied to the glass. Arhitectura verde Majoritatea cladirilor în care traim şi muncim sunt lipsite de “suflet” şi cu un impact nociv asupra mediului. există o nevoie reală pentru un alt fel de arhitectură: fie că e numită Verde. de Pamânt sau Organică. Whilst the construction industry tends to progress at a slow pace. and one which is only likely to increase. 27. 28. with fully insulated window frames further contributing. With sustainable building materials already fully developed. In most double-glazed windows. it is now up to consumers to actively demand their use and building developers to respond promptly. In addition to this. krypton – a better. but more expensive insulator – is used. In fact. super-efficient windows would better describe this particular building material. Ecologică. încercari se fac în toate colţurile lumii. A building that combined all five of these methods would be an admirably sustainable option for housing. the importance of sustainability is a high profile issue. Pentru moment cobul poate fi folosit mai ales in ecoturism. the gas argon is injected between each layer of glass to aid insulation. Numai unindu-ne forţele pentru sensibilizarea opiniei publice şi câştigarea încrederii că această tehnică tradiţională. further preventing heat from escaping.26. The three layers of glass do a better job of stopping heat from leaving the building. locuinţe de vacanţă sau sate . but in these super-efficient windows. Alternativă. aflată chiar la „picioarele‟ noastre. poate fi un raspuns la unele din problemele cu care lumea modernă se confruntă.

Aceasta cladire prototip oferă spre studiu un prim set de date pentru stabilirea de standarde tehnice şi economice pentru acest tip de arhitectură. Calitaţi ecologice si de economisire a energiei Are impact minim asupra mediului. oferă o soluţie sanatoasă şi economică. sunt nepoluante şi devin parte integrantă a locului. Am să încerc să enumar aici câteva din beneficiile pentru societate şi mediu ale acestei tehnici. restul se aduce cu doi “cai putere”. Construcţiile de cob sunt o soluţie viabilă şi prin faptul că trezesc interesul şi sensibilitatea populaţiei locale pentru probleme de mediu. În anii 80 a fost piramida de sticlă la Louvre. promoveaza condiţii viabile de locuinţe ridicând totodată nivelul de trai şi material al întregii zone. răcoroase vara şi calduroase iarna. . Inspiraţia pentru acest tip de construcţii vine din directa observare a locului. Se pot naşte şi promova programe turistice sau se pot construi locuinţe cu investiţii minime cu ajutorul cobului. Cobul are un impact minim asupra planetei prin reducerea consumului de lemn. în secolul 21 poate fi o structură de cob în piaţa centrală a unei mari metropole. dar care sunt rapid erodate de asaltul “consumerismului modern”. sociale si politice. tradiţiilor şi înţelepciunii locale care înca sunt prezente în satele românesti. datorită masei termice a cobului încălzirea necesară este minimă. Conştientizează şi trezeşte interes pentru problemele de mediu şi tradiţiile locale. solul vegetal decapat e refolosit la acoperiş astfel încât cladirea devine doar un strat intermediar în ecosistem. Formele rotunde ale pereţiilor.ecologice. metal şi toate celălalte materialele toxice folosite în construcţii. din săparea fundaţiei rezultă material pentru pereţi. dar eu îl vad folosit şi în spaţiul public al unui zgârie nori ca o nişa racoroasă pentru luat masa într-o zi fierbinte de vară sau cu un şemineu în timpul iernii. nu e nevoie de aer condiţionat vara iar iarna. o zecime faţă de o cladire tradiţională. Şantierul în timpul construcţiei nu a produs nici un fel de gunoi! Performanţa şi compatibilitate economica Resursele financiare folosite reprezinta aprox. majoritatea materialelor necesare se găsesc la locul construcţiei. Cladirile oferă un microclimat sănatos. Conservă mediul şi îmbunataţeşte nivelul de viaţă al populaţiei locale necalificate sau fară servici. nu necesită drumuri modernizate de acces. mediului. Fiind orientate după soare cladirile sunt foarte eficiente din punct de vedere termic. arcele şi nişele crează o fluiditate a formelor unică şi specifică acestui gen de construcţii.

Unul dintre avantaje constă în faptul că acest material. creând o microventilație naturală a camerelor? Umiditatea aerului este bine controlată de cărămizi. Funcționează și ca bun izolant termic și fonic? Acestea au nenumărați pori. păstrându-și structura compactă și stabilitatea. Cele două variante diferă în funcție de tipul de pereți (grosime. se întărește structura de rezistență a clădirii. Astfel.) sunt ambele construite din cărămidă? Fără îndoială. Hr) și ale Marelui Zid Chinezesc(700 î. Un perete din cărămidă garantează o atmosferă interioară sănătoasă.Un sistem de construcţie nou cu impact minim asupra mediului. se poate face mai ușor o asigurare. atât de simplu încât suntem tentaţi să-l ignorăm făra prea multă consideraţie dar care este de fapt o încercare de arhitectură cu adevărat ecologică. Știați că. oferă izolație fonică. care sunt plini cu aer și. Caramida Tiganeasca Pret caramida tiganeasca: 0. funcționează ca izolanți termici. deoarece este considerată mai puțin supusă riscurilor decât o casă făcută din alte materiale. De exemplu. se folosește o cărămidă de o anumită grosime. Acest tip de cărămidă este atestată și verificată în timp. Temperatură. De exemplu. cărămida plină poate fi folosită în zidării protejate pe ambele părți. De aceea. Cărămida realizată numai din argilă și nisipuri argiloase este un produs natural.5 bani/buc Caramida tiganeasca sau Cărămida clasică Cărămida clasică este realizată din argilă arsă sau ceramică și este folosită în construcții cu diverse tipuri de mortar. în ambele variante oferind o foarte mare rezistență. se folosesc proprietățile termoizolante ale aerului. Materialul nu îmbătrânește și nu se degradează ușor. pentru stâlpi și coșuri de fum. Prin folosirea cărămidei. precum porțelanul sau samota. Cărămida este utilizată în domeniul construcțiilor deoarece acest material este rezistent la presiune și umiditate. Proprietăți Presiune. Caracter ecologic. umiditate. Cărămida din argilă arsă are o mare rezistență la compresiune. cărămida care posedă un volum mare de goluri verticale are un grad mai înalt de izolație termică. pentru elemente structurale și nestructurale. Pentru o casă realizată din cărămidă. Această rezistență a cărămidei o face să nu se schimbe în timp.Hr. . În cărămida modernă se folosesc. astfel. ecologic 100%. În cazul termoblocurilor (cărămida mai eficientă). Rezistență generală. pe lângă argilă. de mii de ani. deci mucegaiul apare mai greu. cu tencuială.. și nu din ciment. Cărămida poate fi compactă (plină) sau poroasă la nivel exterior.. localizare). cel mai vechi oraș din lume (în 7500 î. În funcție de tipul construcției. la grosimea corectă. beciurile se construiesc din cărămida. Zidurile Ierihonului. și ingredienți suplimentari. Izolație fonică. cărămida și-a demonstrat rezistența în aceste cazuri. o cărămidă performantă asigură termoizolație.

deci frumusețea casei se păstrează? Una dintre cele mai celebre și indrăgite povești pentru copii este "Cei trei purceluși". foc. Bucățile de cărămidă sunt utilizate pentru construirea pavajelor? În SUA. cărămida contribuie într-o anumită măsură și la scăderea costurilor utilităților și primelor de asigurare. pavajul din cărămidă a fost găsit incapabil să reziste la trafic intens. deci ecologic? Una dintre calitățile sale importante este capacitatea de a „participa“ la structura de rezistență a clădirii? Un metru cub de cărămidă este mai greu decât unul de BCA? Specialiștii recomandă ca pereții exteriori din cărămidă să fie realizați cu grosimea de 37. cele mai multe străzi din orașul Grand Rapids (Michigan). se pot personaliza șemineele. dăunători și în același timp oferă și o izolație fonică și termică? Culoarea cărămizii rezistă în timp. se usucă și apoi se arde la 1000C.de Van Gool în care fiecare purceluș trebuia să construiască o casă rezistentă pentru a se apăra de lup? Singura casă care a rezistat testelor a fost cea realizată din cărămidă.5 cm. aproape toate casele au fost construite aproape în întregime din cărămizi. se poate calcula exact necesarul de cărămizi cu ajutorul unui program special pus la dispoziție de majoritatea producătorilor . De exemplu. Niciun alt element de construcție nu oferă atâtea posibilități pentru realizarea unor efecte arhitecturale unice? Pot fi decorați pereții. iar în locul lui se formează golurile de aer izolatoare. Decorul din cărămidă nu implică practic costuri de întreținere din partea proprietarilor? Cărămida este rezistentă la umiditate. în rosturile orizontale ale acesteia se așeaza barele orizontale de legătură (în cazul zidăriei simple). dar este folosit ca o suprafață decorativă în zonele pietonale. pot fi create arcade. alăturarea “universitățile din cărămidă roșie” (red brick university) reprezintă un nume generic pentru un lanț de șase universități construite complet din cărămidă roșie în epoca Victoriană în cele mai faimoase orașe cu specific industrial. Înainte de punerea în operă a blocurilor de zidărie acestea trebuiesc udate? Zidirea blocurilor se începe de la colț. Zidăria din blocuri ceramice se poate folosi chiar și în zonele cu un grad seismic ridicat? Blocurile din zidărie ceramică au puternice proprietăți mecanice. În Marea Britanie cărămida a fost utilizată în construcții de secole? Până de curând. casele de cărămidă au prețuri mai mari decât casele decorate cu alte materiale? De asemenea.5% din străzile pavate cu ajutorul cărămizii. În Marea Britanie. la începutul anilor 1900. multe case sunt îmbrăcate cu un strat de cărămizi pe exterior pentru a păstra aspectul estetic. acestea așezându-se pe patul de mortar nivelat în prealabil la cotele dorite? Armătura din stâlpișori se va monta înainte de executarea zidăriei? Pe măsura executării zidăriei. Deși multe case în Marea Britanie sunt acum construite folosind un amestec de blocuri de beton și alte materiale. încadrate ferestrele sau intrările. au mai ramas doar 0. Pentru a evita surplusul de material. Este un material sută la sută natural. respectiv barele de legătură cu stâlpișorii. ferită de frig sau caniculă? Studiile arată că în cazul vânzărilor. aleile pot fi individualizate.Modalitatea de formare a cărămizii ceramice reprezintă un amestec de argilă și rumeguș fin care se toarnă în forma dorită. obținându-se astfel o clădire solidă. au fost pavate cu cărămidă. Rumegușul arde complet. lucru care asigură o rezistență foarte mare la cutremure. insecte. aspectul fațadelor și gardurilor. Astăzi.

Acest tip de structuri. iar pretul este clar stabilit inca din faza de proiect. de exemplu daca intarirea si maturarea betoanelor un se face “ca la carte”. spatiilor comerciale si a mansardelor.37 W/Km2). un creste si un scade pe perioada santierului. acoperisul realizat din panouri SIP putand suporta o incarcate de 300 kg/m2. cum este cazul metodelor clasice de constructie. inlocuind cu succes modalitatea clasica de constructie. In plus.30 kg/m3) intre doua placi de OSB3. ceea ce confera panoului un coeficient de izolatie termica de 0. rezistand cu succes la viteze ale curentilor de aer (vint) de pina la 209 km/h. pozitionate si dimensionate in asa fel incat sa asigure o rezistenta deosebita si perfect predictibila in toata suprafata panoului.SIP . expunerea la curentii de aer a cladirilor realizate prin acest sistem constructiv este posbila atat in cazul curentilor de tip B1 (urban/suburban) cit si de tip C1 (cimp deschis). interiori si acoperisurile caselor. unde grosimea stratului izolator este de 9 cm si cu un coeficient de izolatie termica de 0. Datorita rezistentei si elasticitatii deosebite a constructiilor realizate din panouri SIP. au serie de alte avantaje incontestabile. face ca si costurile cu incalzirea in sezonul rece sa fie mult diminuate in cazul constructiilor realizate din panouri SIP (pana la 40%). Costurile totale la ridicarea unei cladiri cu acest material de constructie sunt cu 25-35 % mai mici decat in cazul unei constructii de beton si caramida. un perete SIP cu grosimea stratului izolator de 15 cm echivaleaza cu un perete de 90 cm de caramida clasica. chiar cu o grosime egala sau mai mare ca cea utilizata la realizarea peretilor exteriori. cand. Jonctiunea dintre doua panouri SIP se face prin intermediul unor structuri lamelare de lemn. Ca termen de comparatie. TIPURI DE PANOURI PEX ECO. Faptul ca si acoperisul (locul pe unde se pierde cea mai mare cantitate de caldura dintr-o cladire) este realizat tot din panouri SIP. pe langa faptul ca fac parte din seria materialelor de constructii ecologice. Rezistenta caselor facute din acest material de constructie nu este dependenta de timpul necesar. cu izolatie termica realizata cu vata minerala. Nu in ultimul rand. Panourile ECO-SIP sunt realizate prin lipirea cu adezivi speciali. Datorita complexitatii sistemelor de realizare a jonctiunilor si imbinarilor intre panourile SIP (acest lucru realizandu-se prin structuri bilamelare de lemn. O echipa profesionista poate realiza ridicarea unei cladiri din acest material de constructie in cateva zile.PANOURI STRUCTURALE PENTRU CASE DE LEMN . in conditii industriale de presiune. a unei placi de polistiren expandat sau extrudat de inalta densitate ( uzual 20 . netoxici si cu o deosebita aderenta. ancorate cu elemente de fixare metalice profilate special pentru acest scop). a acoperisului (cu aceleasi caracteristici tehnice) si a peretilor interiori (de compartimentare).PEX ECO-SIP PEX ECO-SIP(Structural Insulated Panels) reprezinta o noua generatie de materiale de constructie pentru peretii exteriori. PanourileSIP reprezinta noua generatie de materiale de constructie in sistem “framming”. Cea mai uzuala utilizare a pnaourilorSIP este in cazul caselor pe structura de lemn. acest material de constructie ofera o izolatie termica de calitate. folosirea acest material de constructie reduce costurile cu manopera. cladirile realizate cu acest material de constructie au o rezistenta deosebita.28 W/Km2). cladirea are un termen redus de viata. Aceste materiale de constructie sunt folosite atat pentru realizarea peretilor exteriori (grosimea stratului izolator de polistiren de inalta densitate fiind uzual de 15 cm.

. la Ibanesti. reabilitata termic cu Gutex Multitherm   Rate this item font size Imprimare  E-mail      1 2 3 4 5 (1 Vote) Cabana de vanatoare al Printului Dimitri Sturdza.Ca oferta de baza PENTOMAX produce panouri ECO . dupa care a urmat izolatia exterioara.PEX ECO-SIP 150 . Cabana de vanatoare.SIP cu urmatoarele dimensiuni: * Lungime ( inaltime ) . fara emisii. . numit Holzwurmfrei 130. Pentru a pastra aspectul cabanei. cu ajutorul unor lati de lemn si suruburi. . Cabana cosntruita din barne de lemna fost tratata impotriva insctelor. o placa de mare densitate din fibre de lemn. situata in zona de munte. Izolatia utilizata la aceasta lucrare se numeste Gutex Multitherm. pentru acoperisuri in locatii cu temperaturi scazute iarna (polistiren 180 mm). pentru pereti exteriori si / sau acoperisuri (polistiren 150 mm).2. s-a optat pentru un sistem de izolatie cu fatada ventilata.25 m In functie de grosimea stratului de polistiren extrudat sau expandat cu densitati de 20 . se produc trei tipuri de panouri SIP.PEX ECO-SIP 90 .30 kg / mc.1.5 m * Latime . pentru realizarea peretilor interiori ( polistiren 90 mm). moliilor etc cu un material natural. judetul Mures a fost reabilitata complet de catre echipa Naturalpaint. .PEX ECO-SIP 180 . si care se prinde direct pe fatada.

reducand si amprenta de carbon a constructiei. o alternativa naturala. culoarea de Nuc. s-a fixat lambriul de lemn. izolata cu izolatie din lana de oaie Alchimea Lana. Toate materialele pentru aceasta lucrare au fost furnizate de catre Naturalpaint. Naturalpaint a livrat izolatia sub forma de role. la cererea Beneficiarului. care nu irita pielea muncitorilor.Dupa montarea izolatiei. Izolarea clădirii ajută deci si la reducerea cantității de fosili emise în atmosferă. montarea de catre echipa Natural-home4u. si nu emana materiale toxice.este de a reduce consumul de energie pentru încălzire / răcire. Lana s-a dovedit a fi un material excelent pentru izolarea caselor din busteni. situata in zona de munte. cu izolatia de lana Alchimea Lana font size decrease font size increase font size Imprimare E-mail Rate this item1 2 3 4 5 (4 votes) Referinte-Naturalpaint Cabana-busteniCasa din busteni. Fiind o izolatie moale. de o firma specializata in astfel de constructii si s-a folosit izolatia Alchimea Lana. Lucrarea este realizata in jud. 6. Izolatii din fibre naturale font size decrease font size increase font size Imprimare E-mail Rate this item1 2 3 4 5 (3 votes) Argumentul cheie pentru izolarea caselor -indiferent cu ce materiale obținem acest lucru . care au fost taiate apoi pe santier in fasii cu latimea de 15 cm si montate in golurile intre busteni. fibre naturale . Mai multe poze despre casa din busteni izolata cu izolatia cu lana de oaie Alchimea Lana in continuare. tratat si vopsit cu Lazura de lemn Kreidezeit. lana este un material preferat de multi constructori care au incercat montarea aceastui produs izolator. echipa scolarizata si recomandata pentru lucrari de Naturalpaint. Mures. Casa din busteni.

Materialele naturale izolante şi de construcţii sunt din ce în ce mai mult acceptate şi cuceresc în mod permanent noi domenii de utilizare. 50% din emisiile de carbon. În plus. Din punct de vedere al performaței și al durabilității. . Și din acest motiv devine din ce în ce mai importantă utilizarea unor materiale care au fost fabricate cu un consum redus de energie. susteneabile.Construirea și încălzirea caselor noastre este responsabilă pentru cca. Sănătatea locuitorilor poate fi afectată deja la o concentraţie redusă a substanţelor dăunătoare din spaţiile de locuit. deocamdat. Europenii îşi petrec 90% din viaţa lor în spaţii interioare închise. sunt produse fabricate din surse regenerabile. materialele de construcţie ecologice şi fără nici un risc asupra sănătăţii devin atât de importante din punct de vedere al unei dezvoltări sustenabile. care dacă sunt utilizate corect. Sunt. Acesta este motivul pentru care. Materialele izolatoare naturale se caracterizează printr-un șir de trăsături. termoizolațiile naturale nu sunt mai puțin performante decât izolațiile din fibre sintetice. sunt chiar superioare materialelor sintetice. pot îmbunătăți substanțial performanțele energetice a unei clădiri. și această valoare nu include încă energia necesară producerii materialelor izolatoare. casa verde Din punct de vedere al eficienței. mai puțin cunoscute.