Alatan Tangan Dalam Kerja Kayu

ABDUL SUKUR KAMSIR
INSTITUT PERGURUAN TU HUSSEIN ONN, BATU PAHAT

Isi Kandungan

1. 2. 3. 4. 5.

Penghargaan Pengenalan Alatan Menanda dan merancang tanda Alat mengapit dan menyangga Alat memotong dan menajam

3 5 6 19 26

6.
7. 8. 9.

Alat menukul dan memutar
Kesimpulan Lampiran Rujukan

61
68 69 71

ALATAN TANGAN DALAM KERJA KAYU

1.1.3. Alat mengapit dan Menyangga 1.5. Alat Menanda dan Merancang Tanda 1. Alat Memukul dan Memutar 1.2.4. PENGENALAN Pada amnya alatan tangan dalam kerja kayu dapat dikelompokan kepada :1. Alat Memotong 1. Alat Menajam .

ALAT MENANDA DAN MERANCANG TANDA .

Alat Menanda dan Merancang 1.Pembaris Keluli Pembaris keluli ini diperbuat daripada keluli berkarbon tinggi yang tahan karat dan keras.Pembaris keluli ini bersaiz 300 mm dan 1000 mm.Permukaan pembaris keluli ditandai dengan ukuran sentimeter (cm) dan milimeter (mm).1.Lihat rajah 1 di sebelah : Rajah 1 : Pembaris keluli .1.

Rajah 1(a) : Mengukur panjang Rajah 1(b) : Menguji Kerataan Rajah 1( c ) :Membina Garisan Lurus .(b) ( c) di sebelah.Lihat.Rajah !(a).a)Kegunaan alat ini ialah :-mengukur dan memindahkan -membina garisan lurus pada permukaan -menguji kerataan permukaan b) Cara menggunakan pengukur Keluli adalah seperti yang berikut.

3.Pita pengukur juga boleh digunakan untuk memindahkan ukuran.0 meter. Rajah 3 : Pita Pengukur .Pita Pengukur Pita pengukur diperbuat daripada plastik atau keluli.Panjang pita pengukur yang biasa dapat dilihat ialah antara 2.0 meter hingga 8. Lihat Rajah 3 di bawah.Kegunaan pita pengukur ialah untuk mengukur jarak yang pendek serta panjang.

Lihat rajah 4 di bawah.Pisau Penanda Pisau penanda ialah sejenis pisau kecil yang diperbuat daripada keluli khas.Pensil ini khas untuk kerja kasar sahaja seperti menanda dan merancang tanda. .4. Permukaannya berbentuk segiempat tepat. 5.Pensil Tukang Rajah 4 : Pisau Penanda Mata dan badan pensil ini lebih lebar dan tebal.Pisau penanda digunakan untuk menandakan garisan yang akan dipotong dengan gergaji atau pahat semasa membuat tanggam.

Rajah 5 di sebelah.6. • • • Rajah 5 : Pembaris Lipat . Saiznya berbeza-beza daripada 90 sm hingga 480 sm Pembaris lipat berfungsi sebagai alat pengukur atau memindahkan ukuran ke benda kerja yang sedang dibuat. Pembaris Lipat • Pembaris lipat dibuat daripada kayu keras yang boleh dilipat. Hujung pembaris ini diperkuatkan dengan loyang supaya tahan lasak.

Panjang Aras Spirit biasanya diantara 300 milimeter (mm) hingga 1. Aras spirit ialah sejenis alat untuk menentukan aras dan kepugakkan.Aras Spirit.Ia dperbuat daripada kayu atau logam yang lurus dan rata pada kedua-dua mukanya.5 meter (m). Rajah 6 : Aras Spirit .Pada bahagian tengah serta hujungnya dipasangkan tabung spirit atau air untuk mendapatkan aras atau kepugakan.Lihat rajah 6 di bawah.7.

Rajah 7 : Sesiku Serong Boleh Laras 9.Lihat rajah 8. Rajah 8 : Sesiku Bergabung .Manakala matanya boleh dilaraskan atau diubahsuaikan kedudukan pada badannya.Sesiku Serong Boleh Laras.Ia digunakan untuk menadakan atau menguji sesuatu garisan yang sudutnya lain daripada 45° darjah dan 90° darjah. Bentuk badannya serupa dengan sesiku ‘L’ melainkan matanya tidak dipasang tetap.Sesiku Bergabung Badan dan mata diperbuat daripada keluli.Lihat rajah 7.8.Badannya mempunyai satu muka yang bersudut 90°dan mukanya yang lain bersudut 45°dengan matanya.

Rajah 9 : Tolok Penanda .Tolok Penanda Tolok penanda diperbuat daripada kayu. Lihat rajah 9 di bawah.10.Mata terdapat pada kayu pelaras.Tolok penanda mempunyai badan dan pelaras.Terdapat dua jenis tolok penanda iaitu Tolok Penanda satu paku(mata) dan Tolok Penanda Tanggam Puting(dua mata).

Cara menanda tebal kayu. -Tolok penanda digunakan untuk menandai ukuran tebal atau lebar kayu. -Tebal atau lebar kayu itu dapat ditandai dengan garisan selari dengan iras kayu yang dibuat pada sisi atau permukaan kayu. -Garisan ini menunjukkan tebal atau lebar kayu dalam ukuran yang seragam.garisan selari dibuat pada sisi kayu Lebar kayu.garisan selari dibuat pada permukaan kayu Rajah 9(a) : Tanda Tebal kayu Rajah 9(b) : Tanda Lebar kayu .a)Kegunaan Tolok Penanda.

Lihat rajah 10 bawah.Kemudian.Longgarkan skru tangan.Laraskan badan tonggak mengikut ukuran yang dikehendaki. 2.Tolok ini perlu dicondongkan sedikit ke depan supaya mudah ditolak.b) Cara-cara menggunakan Tolok Penanda. 3. Pastikan bahawa mata taji tolok penanda menggores permukaan kayu untuk membentuk garisan kerja Rajah 10 : Cara menanda .Semasa menggunakan tolok ini pastikan bahawa badan tonggak ditolak rapat ke sisi atau permukaan kayu. ketatkan skru tangan itu semula. 1.

Tolok bersengat ialah sepasang jangka yang diperbuat daripada keluli dan kedua-dua kakinya adalah tajam seperti paku.Tolok bersengat digunkan untuk membuat bulatan pada kayu atau membuat tanda melengkung. Tolok Bersengat.11. Rajah 11 : Tolok Bersengat .

ALAT MENGAPIT DAN MENYANGGA .

Apit F.Apit Rencong. samada kerja logam atau kerja kayu.Antara peralatan untuk kerja mengapit dan menyangga ialah ragum meja. alat-alat khas hendaklah digunakan untuk mengapit dan menyangga benda-benda kerja yang berasingan supaya aktiviti amali dapat dilakukan dengan mudah dan selamat.Kakaktua dan lain-lain lagi. Peralatan ini direkebentukkan khas untuk jenis pemasangan yang tertentu. Apit panjang. .Alat Mengapit dan Menyangga Proses kerja-kerja pemasangan.2.1. apit G.

Perhatian. 3. Ragum Meja 1.Kegunaan utama ragum meja ialah untuk memegang benda kerja semasa ianya dikerjakan. 4. 5.Ragum meja dilapik dengan kayu pada kedua-dua rahangnya untuk mengelakkan permukaan benda kerja daripada rosak semasa diapit.a. Rajah 12 : Ragum Meja . 2.Rahang ragum meja logam pula dilapik dengan logam lembut (biasanya aluminium) untuk menjaga permukaan kerja.Jangan menggunakan ragum meja sebagai andas.Ragum meja terdapat pada meja kerja kayu dan logam(Lihat Rajah 12 di bawah).

-memegang kayu yang hendak digerudikan.b.Kegunaan Apit G dan Apit F adalah untuk : -mengapit kayu ketika proses mengglukan dua kepingan kayu. 4. Apit G dan Apit F 1.Bahagian pemidang Apit G dan Apit F diperbuat daripada bahan keluli. atau digergajikan.Lihat rajah 13 di bawah. 2. 3. dipahat.Saiz Apit G dan Apit F ditentukan oleh jarak bukaan maksimum antara bahagian rahang. Rajah 12 : Apit G dan Apit F .Apit G digunakan bersama-sama kayu kecil atau reja kayu untuk melindungi permukaan benda kerja yang diapit.

d.9 meter.5 meter.2 meter. 0. Rajah 13 : Apit Panjang .Apit panjang digunakan untuk proses pemasangan tanggam. perabut. 1. Sila lihat rajah 14 di bawah. dan 1. Apit Panjang Apit panjang diperbuat daripada besi tuangan atau aluminium dengan panjangnya ialah 0. papan yang hendak dicantum atau diglukan.8 meter.6 meter. 1. pemidang pintu. tingkap.

Apit Rencong Apit rencong diperbuat daripada aluminium atau besi tuangan.e.Fungsinya ialah untuk menetapkan kedua-dua bahagian kayu yang bertanggam rencong apabila hendak diglu atau dipakukan seperti dalam kerja pemasangan kerangka gambar. Rajah 14 : Api Rencong . Lihat rajah 15 di bawah.

dan sebagainya. dan kuku.rahang.Kakaktua terdiri daripada lengan. Kakak Tua Kakak tua digunakan untuk mengeluarkan paku. memotong dawai. Gambarajah 15 : Kakak tua .Kakak tua biasanya bersaiz antara 125mm hingga 300mm.f. rivet.

ALAT MEMOTONG DAN MENAJAM .

dan ketam golek.Manakala bagi menajamkan alat-alat ini pula ia adalah seperti ketam pelicin. dan gergaji lengkung halus. ketam pangkas. gergaji puting.Alat memotong ialah seperti gergaji kerat.ketam tetingkat.1. .3 : Alat Memotong dan Menajam Alat-alat dalam bahagian ini ialah untuk menyediakan kayu kepada saiz dan bentuk yang dikehendaki. gergaji belah. ketam lurah. ketam kasar.

ketam pancaguna 8.ketam golek 4.a.ketam lurah 5.ketam tetingkat 7. . Jenis-jenis Ketam Terdapat pelbagai jenis ketam tangan yang ada di dalam bengkel.ketam kasar 2.ketam pelicin 3.ketam pangkas 6.ketam kasar sepanjang 500-750 mm.Ketam yamg sentiasa digunakan dalam proses membuat kerja kayu dan perabut ialah: 1.

-Panjang ketam kasar ini antara 355-380 mm .1.Ketam Kasar a-Ketam Kasar -Terdiri daripada jenis kayu atau logam -Digunakan untuk mengetam permukaan kayu secara kasar kepada saiz yang diperlukan dengan cepat -Permukaan kayu yang dihasilkan adalah kasar dan perlu diketam semula dengan ketam pelicin kepada saiz yang tepat.

. -mata keluli yang tajam dan lurus selebar 37 mm hingga 62 mm.Ketam Pelicin -Sebagaimana juga ketam kasar. -Badannya terdapat yang berukuran 203228 mm. -Kegunaannya ialah untuk mengetam permukaan kayu selepas diketam dengan ketan kasar kepada saiz yang lebih tepat. badan ketam pelicin juga ada yang diperbuat daripada logam dan kayu.2.

.  Ketam ini boleh didapati untuk kerja khas seperti ketam tetingkat berlaras.  Ketam ini juga terdapat pelbagai jenis dan bentuk. Ketam Tetingkat  Ketam ini dibina khas untuk membuat tetingkat pada tepi atau hujung kepingan kayu.3. ketam tetingkat mata hujung dan ketam tetingkat mata tepi.

Ketam Pangkas  Ketam ini dibuat khas untuk mengetam penghujung atau pangkal kayu secara melintang ira.4.  Ketam pangkas ini bersaiz kecil.  Ketam ini sangat berguna untuk membuat kerja-kerja penyudah atay kerja kecil yang tidak dapat dikerjakan dengan ketam yang lain seperti menyediakan kumai serong. panjangnya ialah 170 mm dan lebarnya 50 mm. .

Ketam Lurah  Ketam lurah ini dibina dengan dengan mata yang seumpamanya bagi membina lurah atau saluran yang selari di sepanjang ira kayu dengan jarak yang tertentu dari tepi kayu. .5.  Ketam lurah ini mempunyai satu penahan di bahagian tepi yang boleh dilaraskan untuk menetapkan jarak dari tepinya.

 Bermata lengkung ataupun lurus untuk kerja yang berasingan . Ketam Golek  Ketam golek digunakan untk mengetam bahagian tepi permukaan kayu kecil yang cembong.6.  Ketam ini diperbuat daripada logam.

7. Ketam ini digunakan untuk membuat tetingkat dan lurah Ketam ini diperbuat daripada logam Ketam ini mempunyai mata pemotong pelbagai saiz. Ketam Pancaguna     Ketam ini besar dan berat. .

Jenis-jenis ketam .

Gergaji Kerat Gergaji Belah Gergaji Puting Gergaji Lengkung Halus Gergaji Bajang Gergaji Tebok Gergaji Ekor Tikus . Perbezaan utama antara kedua –dua gergaji ini ialah pada bentuk giginya.Terdapat beberapa jenis gergaji yang selalu digunakan. antaranya ialah: 1.saiz mata gergaji tangan ditentukan oleh panjang mata gergaji dari hujung ke tumit dan bilangan giginya dalam 25 mm. 7. 2. 3. 4.Memotong kayu melintang urat kayu memerlukan gergaji kerat. 5.Proses memotong kayu mengikut urat selari memerlukan gaji belah. 6.Jenis-jenis Gergaji Proses kerja-kerja di bengkel kerja kayu memerlukan gergaji untuk memotong atau membelah kayu.Terdapat pelbagai jenis gergaji.b.

1.  Lihat rajah di bawah yang menunjukan saiz dan bilangan gigi . Gergaji Kerat  Gergaji kerat digunakan khas untuk mengerat kayu secara melintang ira kayu.  Gergaji kerat mempunyai bilanagn gigi nya antara 5 hingga 9 batang bagi setiap 25 mm.  Gergaji kerat mempunyai gigi berbentuk pisau di hujungnya dan tepi hadapannya bersudut antara 70 darjah-80 darjah kepada garisan giginya. Rajah : Gergaji Kerat .  Gergaji kerat biasanya panjang antara 550 mm – 700 mm.

Rajah : Gergaji Belah . jenis sederhan.  Panjang gergaji kerat ini ialah antara 600 mm hingga 700 mm. dan jenis besar  Penggunaan gergaji ini bergantung kepada ketebalan kayu yang hendak dibelah. Gergaji Belah  Gergaji belah digunakan khas untuk membelah kayu yang telah digergajikan mengikut atau selari dengan ira kayu.  Gergaji belah mempunyai bilangan gigi antara 3 hingga 6 bilah bagi setiap 25 mm.2.  Gergaji ini mempunyai tiga jenis iaitu jenis kecil.  Gergaji belah mempunyai gigi yang berbentuk serupa dengan mata pahat dan tepi hadapannya bersudut tepat denagn garis giginya.

2. .Cara-cara menggunakan gergaji tangan 1. Condongkan gergaji 45°daripada benda kerja apabila mengergaji belah. Condongkan gergaji 60° daripada benda kerja apabila mengergaji kerat.

 Bentuknya hampir sama dengan gergaji kerat dan mempunyai mata kecil anta 12 hingga 14 bilah bagi setiap 25 mm. Rajah : Gergaji Putting .  Biasanya penahan tepi digunakan semasa menggergajikan menggunakan gergaji puting.3.  Kegunaannya adalah untuk mengerat secara lurus untuk membuat tanggam seperti membuat puting dan lain-lain.  Ia merupakan gergaji kecil yang mempunyai gigi-gigi yang halus sesuai untuk memotong kayu-kayu yang kecil. Gergaji Puting  Gergaji puting mempunyai mata yang nipis yang terpaksa diperkuatkan oleh jalur logam ( patil keluli) di belakang matanya.

4.  Gergaji lengkug halus ini digunakan untuk membuat lengkung yang sempit pada papan nipis pada bahagian dalam dan luar. .  Panjang matanya ialah 150 mm.Gergaji Lengkung halus  Gergaji ini mempunyai mata yang sangat halus dipasang pada bingkai logam yang tegak.

 Gergaji bajang digunakan untuk membuat tanggam yang pemasangannya lebih ketat dan tepat Rajah : Gergaji Bajang .5. Gergaji Bajang  Bentuk gergaji bajang serupa dengan gergaji puting tetapi lebih kecil.  Giginya pula lebih kecil iaitu 18 hingga 22 bagi setiap inci.

 Gergaji tebok digunakan untuk memotong benda kerja yang lurus dan melengkung di bahagian dalam.6. Gergaji Tebok  Gergaji tebok bermata halus dan berbentuk tirus.  Panjangnya 300mm hingga 450 mm. .

 Terdapat tiga jenis mata yang boleh ditukar. . Gergaji Ekor Tikus  Mata gergaji ekor tikus lebih halus daripada mata gergaji tebok.  Kegunaannya ialah untuk memotong atau mengerat benda kerja yang lurus atau melengkung di bahagian dalam yang lebih sempait.7.  Gergaji ekor tikus bersaiz lebih pendek daripada gergaji tebok iaiti 200 mm hingga 400 mm.

Manakala bahagian pemegang atau hulu pula diperbuat daripada kayu atau plasti yang tahan diketuk Pahat-pahat tersebut ialah : • Pahat Pelubang (Kerja Kasar) • Pahat Parut (Kerja halus) • Pahat Kuku Jenis Peraut-Serong Dalam • Pahat Kuku Jenis Pengukir-Serong Luar .Pahatpahat ini mempunyai fungsi yang berlainan dalam membuat sesuatu kerja.c. Jenis-Jenis Pahat Terdapat empat (4) jenis pahat dalam proses kerja kayu.pahat ini biasanya diperbuat daripada keluli.

Semasa mencanai matanya mestilah bersudut 20° hingga 25°. Pahat Pelubang atau Pahat Kukuh i. ii. Pahat Pelubang dibuat dengan matanya yang tebal supaya tahan diketuk dengan gandin semasa membuat lubang atau kerja-kerja kasar.Lihat rajah di sebelah . iii. Sudut menajamkan mata menggunakan batu asah pula antara 30° hingga 35°.1.

Gandin diperlukan semasa mengetuk pahat ini.Matanya tebal dibahagian tengah dan nipis pada bahagian tepi. Pahat peraut pada kebiasaannya.Ini menyebabkan ianya tidak sekuat pahat pelubang. mata pahat ini adalah serong pada bahagian tepinya serta serongan itu adalah lebih panjang dan nipis. . iv. v. Lebar matanya antara 3 mm hingga 50 mm Sudut menajamkan mata pahat ini ialah 25°. Pahat peraut sesuai untuk kerja-kerja meraut seperti mengemaskan tanggam dan acuan yang mempunyai pelbagai bentuk kumai.2. iii. ii.Manakala untuk menajamkan menggunakan mesin pencanai pula ialah 20°. Pahat Peraut atau Pahat Tepi Serong i.

Pahat jenis ini biasanya digunakan untuk mendapat permukaan yang melengkung Pahat jenis ini bersaiz antara 3mm hingga 40 mm ii. Matanya bersaiz antara 3mm hingga 40 mm. Ia sesuai membuat lengkung dalam kerja ukir-mengukir. iii. 3.3. ii. . Pahat jenis ini biasanya digunakan untuk membuat lurah tepat. Pahat Kuku Jenis Peraut – Serong Luar i. Pahat Kuku Jenis Peraut – Serong Dalam i.

Gambar rajah : Jenis-jenis pahat .

Gambarajah : Cara mengasah pahat .

ALAT MENUKUL DAN MEMUTAR .

Pembenam Paku B. Alatan Memutar : Pemutar Skru Jenis Alur dan Pemutar Skru Philip Gerudi tangan Gerudi Giarsala . A. Alatan Menukul Dan Memutar Proses kerja kayu di dalam bengkel kerja kayu melibatkan berbagai jenis Alatan. Gandin v. Tukul Besi Kepala atau Bongkol Bulat iv. Tukul Kuku Kambing(Tukul Besi Berkuku) ii. Tukul Besi Warrington iii.4. iii. ii.Peralatan-peralatan tersebut boleh di kelaskan kepada dua Bahagian iaitu Peralatan Menukul dan Peralatan Memutar. Alat Menukul : i.1. i.

Alatan Menukul i.5 kg hingga 0. Tukul Kuku Kambing(Tukul Besi Berkuku) -Tukul kuku kambing mempunyai pemegang yang dibuat daripada kayu atau besi dan bahagian bongkolnya bengkok dan terbelah -Saiznya ditentukan mengikut berat kepala biasanya antara 260 g hingga 1.6 kg -Tukul ini digunakan untuk mengetuk dan mencabut paku.A.2 kg. . -Saiz lazimnya antara 0.

    Tukul Besi Warrington.Saiznya ditentukan mengikut nombor 00 ke 12. saiz 2/3.ii. beratnya 0. Bongkol berbentuk baji ini dapat mengetuk paku halus yang dipegang di celah jari.4 kg merupakan saiz tukul yang sesuai untuk kerja am. Tukul warrington mempunyai bongkol berbentuk baji yang melintang. Saiz semua jenis tukul ditentukan oleh berat kepalanya. Bongkol berfungsi menukul paku yang kecil seperti paku panel serta menekan kayu hiasan dan venir ke temaptnya semasa diglu dan bahagian untuk mengetuk paku di bahagian tepi perabut yang sempit .

 Gandin diperbuat daripada kayu keras.Gandin  Gandin kayu digunakn untuk memahat dan memasang atau menanggalkan tanggam.iii.  Kepala gandin berbentuk selinder atau segi empat . .

B.Alat Memutar Alat memutar adalah alat yang digunakan untuk memasang antaradua kayu dengan cara pusingan sama ada mengikut arah jam atau lawan jam dengan menggunakan skru. 1. -Panjang matanya antara 75mm hingga 300mm.Pemutar Skru Jenis Alur dan Jenis Philip -Terdiri daripada dua jenis iaitu jenis biasa atau pub bergear. -Pemegangnya dibuat daipada kayu atau plastik. -Matanya dibuat daripada keluli aloi bentuk bulat dan hujung samada kepala atau Philips. -Kegunaan alat ini aialah untuk memasang atau menaggalkan skru. .

2.Gerudi Gerudi terdiri daripada dua jenis : -Gerudi bergear lebih ringan -Gerudi jenis gear sal(engkol) Kegunaan gerudi ialah untuk memudahkan kerja melubang Terdapat beberapa jenis mata antaranya -Mata tengah -Mata terlaras -Mata paku -Mata pulas -Mata Froster -Mata Pelubang benam .

Saiz mata gerudi pintal ialah 0.a.4mm hingga 12. mata gerudi hendaklah dibubuh minyak untuk mengelak mata panas dan terbakar. dan rahang. tangkai engkol. Ia boleh membiuat lubang pada kayu dan logam. bindu. • • • .5mm. Bahagian utama gerudi ialah hulu. Gerudi tangan digunakan bersama mata gerudi pintal. Gerudi tangan • • • Gerudi tangan digunakan untuk membuat lubang yang berdiameter tidak melebihi 8 mm. pinion. pemegang tepi. piring gear. Semasa mengerudi logam.

b. Gerudi Engkol
• Gerudi engkol digunakan untuk menebuk lubang pada kayu. • Saiznya ditentukan pada hayunan pemegangnya. • Bahagian utamanya ialah kepala, pemegang, rangka, cincin sesondol, gear sehala, bindu, dan rahang. • Gerudi engkol digunakan bersama mata gerimit. • Saiz mata gerimit adalah lebih besar jika dibandingkan dengan mata gerudi pintal. • Ia tidak boleh membuat lubang pada logam.

3. Senggerek
• Senggerek digunakan untuk membuat lubang kecil pada kayu. • Untuk membuat lubang, pusingkan mata senggerek ke kanan dan ke kiri sambil menekan.

1.5 Alat Menajam
1.5.1 Kikir Menajam Sejenis alatan tangan yang diperbuat daripada keluli bermutu tinggi.Kegunaan kikir ialah untuk memotong, menipis, dan melicinkan permukaan sesuatu komponen kerja. Bagi menghasilkan sesuatu kerja dengan cepat dan permukaan yang licin, pemilihan kikir mestilah dibuat dengan tepat. Pelbagai jenis kikir yang terdapat di dalam bengkel kerja kayu. Antaranya ialah : a. Kikir Pipih Tirus b. Kikr Pipih Kasar c. Kikir Belah Rotan d. Kikir Bulat e. Kikir Segi Empat sama f. Kikir Segi Tiga g. Kikir Pipih Nipis h. Kikir Bentuk Pisau

. kasar.a. halus dan sangat halus. b. Pada permukaan kikir. Salah satu tepi kikir ini tiada gigi dan tepi ini digelar tepi selamat. giginya dipotong silang intan dan terdapat gigi lurus pada kedua-dua belah tepi. dua pertiga panjangnya berbentuk selari dan satu pertiga panjang hujungnya berbentuk tirus. Gigi kikir beperanan kepada pengkelasan dred iaitu sederhana. Tepi selamat digunakan semasa mengikir tepi penjuru dalam. Kikir Pipih Tirus Kikir pipih tirus digunakan dalam kerja-kerja am yang melibatkan berbagai-bagai jenis kerja yang berlainan. Kikir jenis ini perlu digunakan untuk kerja-kerja penyudahan. Kikir Pipih Kasar Gred kiki pipih kasar terdiri daripada gred kasar hingga sangat halus.

Kikir ini digred dari pada kasar hingga gred halus. Kikir Bulat Kikir ini juga dikenali sebagai kikir ekor tirus. Bentuk giginya lurus dan bersilang. Kikir Belah Rotan Kikir ini digunakan untuk kerja-kerja penyudah bahagian yang telah siap. . Kikir ini digunakan untuk membesarkan lubang yang berbentuk bulat dan lubang melengkung. Gigi pada permukaan rata berbentuk wajik. d.c. Gigi pada permukaan yang melengkung berbentuk silang.

Kegunaan kikir ini ialah untuk mengikirkan atau membesarkan lubang yang berbentuk segi empat secara kasar. . Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus. Kikir Segi Tiga Kikir ini ialah kikir untuk kerja menajamkan gergaji belah dan kerat. Kegunaan lain ialah untuk mengikir lurah atau alur yang berbentuk segi empat. f. Kikir jenis ini juga digunakan untuk membersihkan pepenjuru yang bersudut. Mata gigi kikir ini bersilang.e. Kikir ini juga boleh mengikir sudut-sudut dalam yang tajam. Kikir Segi Empat Sama Gred kikir ini daripada yang sangat kasar dan sangat halus.

Kegunaan utama ialah untuk menajamkan mata yang terdapat pada mata gergaji. Kikir Pipih Nipis Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus. Saiz kikir ini ialah 100mm. . Kegunaan utama ialah untuk mengikir celah-celah yang nipis. Kikir Pipih Nipis Terdapat dalam gred kasar hingga sangat halus.g. Digunakan juga untuk menajamkan alat-alat pemotong. Gigi kikir ini berbentuk silang. Bentuk kikir ini tirus pada hujungnya tetapi tebal sama pada keseluruhan panjang. 150mm dan 200mm. h.

Rajah : Kikir .

Penulisan kreatif ini dapat memberi kefahaman kepada kami tentang fungsi alat kerja tangan.Kesimpulan. Pengalaman ini mungkin tidak dapat diulangi di waktu dan tempat yang lain. . Penulisan ini memberi penjelasan dan pemahaman yang mantap tentang fungsi sesuatu alatan tangan. Kami juga dapat mengenali berbagai jenis alatan kerja tangan dan ada yang kami tidak mengetahui nama dan fungsinya. Pengalaman ini akan kami gunakan nanti apabila bertugas di sekolah nanti. Penulisan tugasan ini amat berharga kerana memberi pendedahan cara penggunaan alatan tangan yang betul.

lampiran .

Gambarajah :Gerimit Gambarajah : Gandin Gambarajah : Gerudi tangan Gambarajah : Pemutar Skru .

Zainal A (2004). John. Petaling Jaya. Pertukangan Kayu : Teori dan Amalan. Skudai : Jabatan Pendidikan Teknikal dan Kejuruteraan. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka. Bahan dan Binaan. Shahnon Lim. Teknologi Kayu.Bahan Rujukan Asnul Dahar bin Minghat.UTM. Kemahiran Hidup Bersepadu (Teras dan KMT) : Sasbadi. (1971). Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka. . Anuar bin Mohamad (2004). Walton. Mat Lazim Zakaria (2001).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful