You are on page 1of 6

Το σχολείο στον υπολογιστή σου – sciencephysics4all.weebly.

com

Λύσεις Πανελλαδικών εξετάσεων Γ’ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ
Τρίτη 31 Μαΐου 2005
ΘΕΜΑ 1o
Α1. Θεωρία σχολικού βιβλίου (σελ. 194)
Α2. Θεωρία σχολικού βιβλίου (σελ. 280)
Β . α. Λάθος
β. Λάθος
γ. Σωστό
δ. Σωστό
ε. Λάθος
στ. Σωστό

ΘΕΜΑ 2ο
α) Έχουμε z1  3  z1

2

 9  z1 z1  9  z1 

9
z1

β) Έστω z  C .
Γνωρίζουμε ότι ισχύει η ισοδυναμία z  z  z  R .
Πράγματι αν z  x  yi , x, y  R έχουμε:

z  z  x  yi  x  yi   yi  yi  2 yi  0  y  0  z  R
__________
_

z
z
z
z
z
z
Για να δείξουμε ότι 1  2  R , αρκεί να δείξουμε ότι 1  2  1  2 .
z2 z1 z2 z1
z2 z1
Γνωρίζουμε ότι z1 

9
9
. Ομοίως αποδεικνύεται ότι z 2 
.
z2
z1

9
9
z
z
z
z
z
z
z
z
z
z
Έχουμε 1  2  ( 1 )  ( 2 )  1  2  1  2  2  1
9
9
z 2 z1
z2
z1
z 2 z1
z1 z 2
z2
z1
__________
_

Άρα

____

___

z1 z2
 R.
z2 z1

Επιμέλεια: sciencephysics4all.weebly.com

1

Το σχολείο στον υπολογιστή σου – sciencephysics4all.weebly.com

γ) Έχουμε z1 

9
9
9
. Ομοίως βρίσκουμε ότι z 2 
και z 3 
.
z2
z1
z3

Επομένως
__________
______

z1  z 2  z3  z1  z 2  z3  z1  z 2  z3 
9

9 9
9
1 1
1
 
9  

z1 z 2 z3
z1 z 2 z3

z z  z1 z 3  z1 z 2
z z  z1 z 3  z1 z 2
z z  z1 z3  z1 z 2
z 2 z3  z1 z3  z1 z 2
9 2 3
9 2 3
9 2 3

z1 z 2 z3
z1 z 2 z3
z1 z 2 z3
3 3 3

1
z 2 z3  z1 z3  z1 z 2
3

ΘΕΜΑ 3ο
α) Δίνεται η συνάρτηση

f ( x )  e x ,   0 με πεδίο ορισμού το R .

Η f είναι

παραγωγίσιμη στο R , ως σύνθεση παραγωγίσιμων συναρτήσεων.

   e

Είναι f ( x )  e x

x

(x )  ex  0 για κάθε x  R . Άρα f  R .

β) Η εξίσωση της εφαπτομένης ευθείας της C f σε ένα της σημείο M ( xo , f ( xo )) είναι:

y  f ( xo )  f ( xo )( x  xo ) (1)
Θέλουμε η εφαπτομένη ευθεία να διέρχεται από την αρχή των αξόνων. Επομένως οι
συντεταγμένες του σημείου Ο(0,0) επαληθεύουν την εξίσωσή της, οπότε από τη σχέση (1)
παίρνουμε:

0  f ( xo )  f ( xo )(0  xo )   f ( xo )   xo f ( xo )  f ( xo )  xo f ( xo ) (2)
Αλλά f ( x )  e x και f ( x )  e x οπότε η σχέση (2) ισοδύναμα γράφεται:

e xo  xo  e x  e xo (1  xo )  0  1  xo  0  xo 
1

1

Αντικαθιστώντας στην ισότητα f ( x )  e x παίρνουμε f ( )  e

1

1
 f( )e

Άρα η σχέση (1) γράφεται:

1
1
1
1
y  f ( )  f ( )( x  )  y  e  e( x  )  y  e  ex  e  y  ex

Προφανώς M (

1

, e) .

Επιμέλεια: sciencephysics4all.weebly.com

2

Το σχολείο στον υπολογιστή σου – sciencephysics4all.weebly.com

γ)

y

e
1

Cf

0

1/λ

x

ε

Έχουμε f ( x )  e x ,   0 οπότε f ( x )  e x και f ( x )  2 e x . Προφανώς ισχύει

f ( x )  0 για κάθε x  R οπότε η f είναι κυρτή στο R . Άρα η εφαπτομένη ευθεία της

1
C f στο σημείο M ( , e) , δηλαδή η ευθεία y  ex βρίσκεται κάτω από την C f (εκτός

από το σημείο επαφής).
Επομένως το εμβαδό του χωρίου που περικλείεται από την C f , την εφαπτομένη ευθεία ε:

y  ex και τον άξονα y’y (όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα) είναι:
1

1

1

1

1

1

 e x  
 x2 
E ( )   e  ex dx   e  ex dx   e dx  e  xdx     e   
  0
 2 0
0
0
0
0
e
2e  2  e e  2
e 1
 1
 e 1
      e 2  0    


 . .
2
2
  
 2
   2

x

δ) Θέτουμε h( ) 

x

x

2  ( )
e2
και επειδή E ( ) 
έχουμε:
2
2  

e2
( e  2)  
( e  2)  
e2
2 
2
h( ) 


4

2  
2  
4  2
2

2 

Αλλά lim

 

4

0

Επιμέλεια: sciencephysics4all.weebly.com

3

Το σχολείο στον υπολογιστή σου – sciencephysics4all.weebly.com

1  1
1

1 1

οπότε  
και επειδή lim (  )  0 και










 

1
lim ( )  0 έχουμε lim
0
  
  

Επίσης έχουμε

 
4
2
0
 


Άρα lim 
 

Επομένως:

2  ( )
e2
1
lim h( )  lim
 lim
 (e  2) lim
 (e  2)  ( )  
 
  2  
  4
  4


2
2




4
 4  2

 0 για κάθε   0 .
Είναι  2


ΘΕΜΑ 4ο
α) Για κάθε x  R ισχύουν: 2 f ( x )  e x  f ( x ) και f (0)  0 .
Επομένως έχουμε:

2 f ( x )  e x  f ( x )  2 f ( x ) 
Άρα 2e f ( x )  e x  c

ex
e

f ( x)



 2 f ( x )  e f ( x )  e x  2e f ( x )   e x 

(1) , c  R .

Αλλά f (0)  0 οπότε η σχέση (1) γράφεται για x  0 :

2e f ( 0)  e0  c  2e0  e0  c  c  1
Άρα έχουμε: 2e f ( x )  e x  1  e f ( x ) 

 ex  1
ex  1

 f ( x )  ln 
2
 2 


β) Θέτουμε x  t  u οπότε du  x  t  dt  dt .
Για t  0 παίρνουμε u  x , ενώ για t  x παίρνουμε t  0 .
Επομένως έχουμε:

x

0

x

0

x

0

 f ( x  t )dt    f (u)du   f (u)du .

Επιμέλεια: sciencephysics4all.weebly.com

4

Το σχολείο στον υπολογιστή σου – sciencephysics4all.weebly.com

x

 f ( x  t )dt
Άρα lim

0

x

x 0

x

 lim
x 0


0


x

  f (u )du 
f (u )du 0


0
  lim f ( x )  f (0)  0  0
 lim  0
x 0
x 0  x
x
 0 1
x 

x
 ex  1
x 2007
2005
 , h( x )   t
γ) Έχουμε f ( x )  ln 
, xR.
f (t )dt και g ( x ) 
2007
 2 
x

Επίσης έχουμε:
i) h( x ) 

x

x

x

x

0

0

2005
2005
2005
 t f (t )dt   t f (t )dt   t f (t )dt

οπότε:



 x 2005
   x 2005

h ( x )    t f (t )dt     t f (t )dt   x 2005 f ( x )  (  x ) 2005 f (  x )(  x ) 
0
 0

1  ex 
 1  ex 
  ln 
] 
 x 2005 f ( x )  x 2005 f (  x )  x 2005[ f ( x )  f (  x )]  x 2005[ln 
 2 
 2 
 1  ex

 x 2005 ln  2  x
 1 e

 2

 1  ex



x
  x 2005 ln  1  e   x 2005 ln  1
 1  ex 
 1  ex




 x

 e



  x 2005 ln e x  x 2005  x  x 2006



 x 2007 
x 2007
  x 2006
ii) g ( x ) 
οπότε g ( x )  
2007
 2007 
Άρα h( x )  g ( x ) οπότε h( x )  g ( x)  c , c  R για κάθε x  R .
Για x  0 παίρνουμε h(0)  g (0)  c  0  0  c  c  0
Επομένως h( x )  g ( x ) για κάθε x  R .
x

δ) Για κάθε x  R ισχύει h( x )  g ( x ) 

2005
 t f (t )dt 

x

x 2007
.
2007

Επομένως έχουμε:
x

2005
 t f (t )dt 

x

1
x 2007
1
x 2007
1




0
2008
2007 2008
2007 2008

Θεωρούμε τη συνάρτηση:
Επιμέλεια: sciencephysics4all.weebly.com

5

Το σχολείο στον υπολογιστή σου – sciencephysics4all.weebly.com

 ( x) 

x 2007
1

 0 , x  [0,1] .
2007 2008

Η φ είναι συνεχής στο [0,1] ως πολυωνυμική.

 (0) 

02007
1
1


0
2007 2008
2008

 (1) 

12007
1
1
1
1




0
2007 2008 2007 2008 2007  2008

Άρα  (0)   (1)  0 οπότε από το θεώρημα Bolzano υπάρχει τουλάχιστον ένα xo  (0,1)
τέτοιο ώστε  ( x0 )  0 .


 x 2007
1 
  x 2006  0 για κάθε x  (0,1) οπότε   [0,1] .

Αλλά  ( x )  
 2007 2008 
x 2007
1

Επομένως η εξίσωση  ( x )  0 
έχει ακριβώς μία λύση στο (0,1) .
2007 2008

Επιμέλεια: sciencephysics4all.weebly.com

6