Universitatea din București Facultatea de Matematică și Informatică

ProTest
Raport de testare internă a sistemului

Echipa: PuzzleTeam

Mai – 2011

Principalele câmpuri ce caracterizează un test-case sunt următoarele: • Pașii parcurși de către actor pentru îndeplinirea scenariului.Raportul de testare conţine informaţii cu privire la modul în care a fost realizată testarea internă de către echipa de dezvoltare. procesul de dezvoltare al unei aplicații nu este unul realizabil. În ceea ce privește rolul de tester. fiind cunoscut faptul că fără testare. 3. Remedierea bug-urilor semnalate. funcțională/nefuncțională). Repetarea ciclului de testare până când toate componentele au fost integrate cu succes (testare regresivă). documentată/ad-hoc. atunci acesta are automat o prioritate mai mare pentru rezolvare în comparație cu problemele mai mici. La sfârşitul dezvoltării aplicaţiei am conceput un plan de testare finală a aplicaţiei. manager de teste sau administrator. În mare parte bug-urile s-au rezolvat in timpul dezvoltării aplicaţiei de către membrii echipei imediat după fiecare realizare a unei funcţionalităţi noi. indiferent de tipul acesteia (de tip white-box/black-box. • Status: se referă la statusul aplicației dacă scenariul s-a îndeplinit în mod corect sau la starea bug-ului (rezolvat / nerezolvat) dacă în pașii parcurși s-a produs un asemenea eveniment. 2. neînregistrat. Conceperea unor scenarii de testare (test-case-uri) și a datelor de test. în urma aplicării scenariuliu. Acestea au fost grupate în continuare după tipul de utilizator (actorul) : înregistrat. • Recomandări de rezolvare: pentru cazurile în care s-au descoperit. În continuare prezentăm câteva scenarii de test care au fost folosite pentru testarea funcționalităţii şi a securităţii aplicaţiei: -2- . 4. Dacă bug-ul apare pe o pagină esențială în aplicație sau este parte a unui proces fără de care bunul mers al aplicației nu se poate îndeplini. un bug. manuală/automată. • Prioritate: în rezolvare. acesta a fost purtat pe rând de către toți membrii echipei. Executarea scenariilor de testare în cadrul aplicaţiei. • Concluziile testului: testul s-a realizat cu succes sau a întâmpinat anumite dificultăți. pe tot parcursul dezvoltării aplicației. pași pe care dezvoltatorii îi pot realiza pentru rezolvarea acestuia. care a avut următorii paşi: 1. Test-case-urile au fost realizate plecând de la cazurile de utilizare din cadrul analizei de business și de la scenariile de calitate din analiza tehnică.

de tip DELETE from tabel.TEST-CASE-URI corespunzătoare rolurilor de UTILIZATOR ÎNREGISTRAT/NEÎNREGISTRAT Denumire proiect Denumire echipă Codificarea scenariului de test Data testului Actor Scenariul de test ProTest .Motor de testare și evaluare PuzzleTeam E10TEST01 21.2011 Utilizator înregistrat Căutarea unui test deschis Utilizatorul: • Accesează secțiunea „Categorii de Teste”.05. • Alege o categorie din cele prezente. Paşii scenariului Concluzii test Recomandări de rezolvare Prioritate Status -3- . Aplicația rezistă la atacuri de tip sql injection. • În câmpul de căutare după cuvinte cheie introduce diverse cuvinte cheie ale aplicației (încearcă sql injection) și apasă butonul „Caută”. • • Medie OK Rezultatele căutarii sunt corecte.

05. Încheie testul fie în momentul în care a ales răspunsuri corespunzătoare pentru toate întrebările și a apăsat butonul „Submit” (dacă testul nu are alocată o durată).Denumire proiect Denumire echipă Codificarea scenariului de test Data testului Actor Scenariul de test ProTest . Se vizualizează conținutul testului.2011 Utilizator înregistrat/neînregistrat Susținerea unui test deschis • • • Se selectează butonul de pornire al testului. Utilizatorul răspunde la fiecare întrebare în parte în funcție de tipul acesteia. utilizatorul nu poate termina testul decât după expirarea timpului. Trebuie pusă condiţia ca testul deschis nu fie afişat dacă nu conține nicio întrebare. Paşii scenariului • Concluzii test Dacă testul deschis nu are nici o întrebare. fie la expirarea timpului alocat testului (în caz contrar). Medie REZOLVAT Recomandări de rezolvare Prioritate Status -4- .Motor de testare și evaluare PuzzleTeam E10TEST02 21.

Motor de testare și evaluare PuzzleTeam E10TEST03 21. Nu este nimic de remediat.Denumire proiect Denumire echipă Codificarea scenariului de test Data testului Actor Scenariul de test ProTest . Medie OK -5- . printre care se află şi cel al testului dorit. Este afisată o listă cu rezultatele testelor susţinute.05. Paşii scenariului • Concluzii test Recomandări de rezolvare Prioritate Status Rezultatele si statisticele testelor sunt bune.2011 Utilizator înregistrat Vizualizarea rezultatelor obținute la un test susținut anterior • Se selectează câmpul „Rezultatele mele” din panoul de control.

2011 Utilizator neînregistrat (fără cont) Vizualizarea rezultatelor unui test liber • Corectarea testului se realizează automat. Utilizatorul neînregistrat primește și citește email-ul cu punctajul obținut în urma susținerii testului. Paşii scenariului • Concluzii test Recomandări de rezolvare Prioritate Status Email-ul nu ajunge la utilizator.Denumire proiect Denumire echipă Codificarea scenariului de test Data testului Actor Scenariul de test ProTest . Medie REZOLVAT -6- .05.Motor de testare și evaluare PuzzleTeam E10TEST04 21. rezultatele acestuia fiind trimise direct pe mail-ul susținătorului. Verificarea modului în care se trimite rezultatul prin mail în pagina „corectare.aspx”.

Denumire proiect Denumire echipă Codificarea scenariului de test Data testului Actor Scenariul de test ProTest . • Apasă pe butonul „Înregistrare”. logarea se face automat la apăsarea pe butonul „Continue” dar numele nu este afișat corect până nu se dă refresh sau încărcare pagină principală.Motor de testare și evaluare PuzzleTeam E10TEST05 21. Ridicată OK-REZOLVAT Paşii scenariului Concluzii test Recomandări de rezolvare Prioritate Status -7- . Implementare de Redirect la aceeași pagină.2011 Utilizator neînregistrat Un vizitator dorește să se înregistreze într-un cont de manager de teste Utilizatorul: • Accesează pagina principală a site-ului. Înregistrarea reușește. tip refresh. • Completează câmpurile în mod corect. sau la pagina principală.05. • Înregistrarea este finalizată.

Motor de testare și evaluare PuzzleTeam E10TEST06 21. Concluzii test Recomandări de rezolvare Prioritate Status Logarea reușește cu succes Medie-Ridicată OK -8- .05.TEST-CASE-URI corespunzătoare rolului de MANAGER DE TESTE Denumire proiect Denumire echipă Codificarea scenariului de test Data testului Actor Scenariul de test ProTest .2011 Manager de teste Autentificarea în contul de manager de teste • Paşii scenariului • Managerul de teste accesează pagina principală a siteului. Introduce datele cerute în căsuțele din dreapta sus și apasă pe butonul de „Logare”.

• Introduce următoarele date: . acesta fiind adăugat cu succes la categoria corespunzătoare.tipul testului: adaptiv sau liber.durata testului. . acesta fiind actualizat de fiecare dată când este adăugată o nouă întrebare. aceasta trebuie adăugată la test apăsând butonul „Adaugă”.numele și domeniul noului test. Paşii scenariului Concluzii test Recomandări de rezolvare Prioritate Status Crearea testului reușește. Mențiune: Testul nu necesită salvarea la final.05. Medie OK -9- . . • În continuare se completează întrebările care se doresc incluse în test.Denumire proiect Denumire echipă Codificarea scenariului de test Data testului Actor Scenariul de test ProTest .Motor de testare și evaluare PuzzleTeam E10TEST07 21. • După editarea fiecărei întrebări. dacă se dorește acest lucru.2011 Manager de teste Crearea unui test de către un manager de teste Managerul de teste: • Accesează link-ul „Creează test” din panoul de control aflat în partea stângă a paginii.

• Introduce o adresă nouă de e-mail sau alege un utilizator existent deja în listă.10 - . aceasta va avea loc. testul fiind primit aproape instantaneu pe e-mail de către susținătorul țintă. acțiune ce are ca rezultat trimiterea unei invitații de susținere a testului pe email-ul celui vizat.2011 Manager de teste Un manager de teste dorește să trimită un test unui utilizator Managerul de teste: • Accesează link-ul „Teste create” din panoul de control aflat în partea stângă a paginii.05.Motor de testare și evaluare PuzzleTeam E10TEST08 21. de tipul „Token invalid” la cea de-a doua încercare de a începe testul. Paşii scenariului Concluzii test Recomandări de rezolvare Prioritate Status Medie OK . • Apasă pe butonul „Adaugă”. • Alege un test și dă click pe numele acestuia. Dacă se încearcă expedierea unei invitații de test către un susținător de două ori. • • Expedierea invitației se realizează cu succes. dar utilizatorul va primi un mesaj de eroare.Denumire proiect Denumire echipă Codificarea scenariului de test Data testului Actor Scenariul de test ProTest .

prin apăsarea căruia aplicația generează o excepție. Face click pe numele testului în cadrul căruia dorește să efectueze corecturi.11 - . Dacă testul are statusul rezolvat se dă click pe link-ul „Corectează”. (Re)implementarea funcționalității de verificare. posibil bug la insert/update în baza de date. statusul testului (rezolvat/nerezolvat). În josul paginii. localizează elevul. rezolvat de către un utilizator • • Managerul de teste accesează secțiunea „Teste create” din panoul de control aflat în partea stângă a paginii. al cărui rezultat îl va transfera pe manager în pagina de corectare a testului. în tabelul „Utilizatori încadrați la acest test”.05. Medie REZOLVAT .Denumire proiect Denumire echipă Codificarea scenariului de test Data testului Actor Scenariul de test ProTest .2011 Manager de teste Un manager de teste dorește să evalueze un test ce are în componență variante cu răspunsuri libere.Motor de testare și evaluare PuzzleTeam E10TEST09 21. Paşii scenariului • • Concluzii test Recomandări de rezolvare Prioritate Status Următoarea pagină conține doar un buton.

05. Concluzii test Trimiterea nu reușește deoarece apare o eroare de tip crash înainte de a se ajunge la codul corespunzător trimiterii.2011 Manager de teste Un manager de teste dorește să trimită unui utilizator rezultatele unui test pe care acesta l-a susținut • • Managerul face corectarea unui test.Motor de testare și evaluare PuzzleTeam E10TEST10 21. Vezi cazul precedent.12 - .Denumire proiect Denumire echipă Codificarea scenariului de test Data testului Actor Scenariul de test Paşii scenariului ProTest . Prioritate Status . Trimiterea face parte prin pasul precedent. în cadrul verificării. revizuirea rezolvării testului și cea a verificării unui test pe care un susținător l-a rezolvat Medie-Ridicată REZOLVAT Recomandari de rezolvare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful