5. Di antara berikut, pulau yang manakah sangat terkenal dan menjadi tumpuan para pelancong ? i. Pulau Langkawi ii.

Pulau Carey iii. Pulau Tioman iv. Pulau Bidan A. I dan iii B. iii dan iv C. ii dan iii D. I dan ii

11. Berikut ialah unsur-unsur cuaca yang mempengaruhi iklim sesebuah tempat kecuali A. suhu C. angin B. ketinggian D. pancaran matahari 12. Di antara berikut, yang manakah merupakan awan tinggi ? A. Sirus C. Stratus B. Kumulus D. Kumulonimbus 13. Iklim panas dan lembab menggalakkan aktiviti ekonomi berikut, kecuali A. pertanian B. pembalakan C. pelancongan D. perkhidmatan pengangkutan awam 14. Pendapatan golongan berikut terjejas pada musim hujan, kecuali A. penjaja aiskrim C. doktor B. penoreh getah D. nelayan 15. Alat berikut digunakan untuk merekodkan jumlah hujan yang turun: A. Termometer B. Penunjuk Arah Angin C. Alat Pelindung Stevenson D. Tolok Hujan 16. Kawasan yang paling kering di Malaysia ialah di A. Daerah Rompin, Pahang B. Daerah Jelebu, Negeri Sembilan C. Daerah Sibu, Sarawak D. Daerah Tanjung Malim. Perak 17. Di antara berikut, yang manakah merupakan tugas Perdana Menteri Malaysia ? A. B. C. D. menjadi ketua agama Islam bagi Wilayah Persekutuan melindungi hak istimewa orang Melayu menamakan jemaah menteri menjadi Ketua Jemaah Menteri

Kawasan penanaman padi yang luas dan subur dan dikenali sebagai `Jelapang Padi Malaysia .
6. Pernyataan di atas merujuk kepada kawasan tanah pamah yang terletak di negeri A. Kelantan C. Kedah B. Sarawak D. Pahang 7. Banjaran Crocker merupakan banjaran utama di Sabah. Di sini letaknya gunung yang tertinggi di Asia Tenggara. Apakah nama gunung tersebut ? A. Gunung Trus Madi C. Gunung Melinau B. Gunung Kinabalu D. Gunung Mulu 8. Berikut merupakan kegiatan ekonomi yang dijalankan di kawasan pinggir laut, kecuali A. Pelancongan C. Perdagangan B. Perikanan D. Pembalakan 9. Tonggak batu kapur yang menjulur ke bawah dari bumbung gua dipanggil A. glasier C. stalaktit B. stalagmit D. fiod 10. Pernyataan manakah yang salah tentang keistimewaan flora ? A. Tumbuhan yang berdaun hijau sepanjang tahun B. Sumber makanan haiwan dan tumbuhan C. Mengurangkan hakisan tanah D. Membebaskan gas karbon dioksida pada waktu siang.

dengan . negara yang manakah bukan negara Asia Tenggara ? A. yang manakah bukan merupakan kepentingan sungai kepada manusia ? A. Timur Laut 2. Negeri yang terbesar di Semenanjung Malaysia ialah 3. A. D. 19. Jepun B. B. Purata suhu keadaan sesebuah kawasan dalam jangka waktu yang panjang. Menandakan Malaysia sebuah negara yang maju. Singapura D.BAHAGIAN A 18. Suhu disukat dalam unit menggunakan termometer. B. C. Barat Laut B. Arah mata angin yang bertanda X ialah U X 20. Tenggara Bahagian ini mengandungi 20 soalan objektif. Di antara berikut. Sungai merupakan jalan pengangkutan dan perhubungan. Barat Daya D. 1. A. Suatu proses pergerakan bumi yang berlaku pada zaman glasier. ciri-ciri iklim khatulistiwa bersesuaian dengan ciri-ciri iklim negara kita. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi setiap soalan. Sungai merupakan sumber kuasa hidroelektrik. B. C. terletak berhampiran dengan garisan khatulistiwa B. Negara Thai C. Setiap soalan diikuti dengan empat pilihan jawapan atau pelengkap. Di antara berikut. B. keadaan iklim yang panas dan lembab sepanjang tahun C. . Ibu negara Malaysia ialah 4. Sungai menjadi sumber air utama. oksigen dan karbon dioksida. Bulan dan bintang pada bendera Malaysia A. 4. Jarum kompas sentiasa menunjukkan arah 2. C. menunjukkan kemewahan negara Malaysia. pasangan yang manakah betul ? NEGERI Kedah Perlis Pahang Sabah IBU NEGERI Alor Setar Kota Bharu Ipoh Kuching 20 BAHAGIAN B Jawab semua soalan dengan mengisi ruang yang disediakan. D. C. Sungai merupakan tempat perlombongan yang utama. 1. Di antara berikut. Apakah luluhawa ? A. Menggambarkan penduduk yang berbilang kaum D. D. Suhunya yang tinggi dan sekata sepanjang tahun. Batuan diuraikan akibat tindakan agen-agen seperti air. C. Wap air akan naik membentuk awan yang kemudiannya memeluwap lalu turun sebagai hujan. . D. Indonesia 3. Negara kita mengalami iklim khatulistiwa kerana A. Melambangkan agama Islam sebagai agama rasmi negara Malaysia..

10. Senaraikan Perdana Menteri yang pernah berkhidmat di Malaysia. Benua terbesar di dunia ialah 7. Sungai terpanjang di Malaysia ialah 8. Tuliskan satu contoh bagi setiap jenis fauna berikut : JENIS Mamalia Burung Reptilia Serangga Ikan CONTOH HAIWAN .. mengikut urutan yang betul : a) b) c) d) . . Angin Monsun Timur Laut bertiup antara bulan hingga bulan 6... . . . Namakan tiga tasik semulajadi di Malaysia : a) b) c) 9. 20 Soalan Tamat .5..

100 . JANGAN BUKA BUKU INI SEHINGGA DIBERITAHU NAMA TAHUN : : .. TERENGGANU PENILAIAN KEMAJUAN BERASASKAN SEKOLAH SEMESTER 1 (1998) KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5 MASA : 1 JAM ARAHAN AM : Kertas ini mengandungi dua bahagian. Anda dikehendaki menjawab semua soalan dalam kedua-dua bahagian.SEKOLAH KEBANGSAAN DARAU 22000 JERTEH.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful