Analisis Video

Pencemaran alam sekitar merupakan satu polemik yang menjadi dilema dan stigma dalam kalangan masyarakat marcapada ini. Pelbagai usaha telah dirancang dan dilaksanakan, namun entah di mana silapnya, isu ini kekal menjadi persoalan infiniti yang tiada berkesudahan. Dunia semakin nazak menanti maut, seolah-olah telur di hujung tanduk. Atas dasar kesedaran dan kecintaan terhadap kedamaian bumi sejagat, maka dengan itu kumpulan kami telah terpanggil untuk menghasilkan satu video berkaitan dengan isu pencemaran alam sekitar sebagai memenuhi kehendak soalan tugasan bagi subjek SCE 3114. Video ini bermula dengan adegan di mana seorang lelaki berpakaian kemeja kemas sedang bersalam-salaman dengan anak dan isteri di hadapan rumah sebelum menaiki kereta untuk ke tempat kerjanya. Sedang dalam perjalanan, tidak jauh dari rumahnya, lelaki itu telah merokok di dalam kereta sambil memandu. Kemudian lelaki tersebut telah membuang lebihan rokok yang masih membara itu ke dalam kawasan semak berhampiran. Malang tidak berbau. Rokok tersebut telah terjatuh ke atas sehelai tisu yang dibuang orang. Perlahan-lahan, tisu tersebut telah terbakar dan menghasilkan api yang lebih besar. Kemudian api tersebut telah membakar ranting-ranting serta daun-daun kering berdekatan, lalu berlakunya kebakaran yang lebih besar melibatkan kawasan hutan berdekatan dengan rumah lelaki tersebut. Setelah mendapat panggilan daripada jiran berkaitan dengan kebakaran itu, lelaki tersebut terus menuju ke rumahnya. Namun nasi telah menjadi bubur. Rumahnya telah hangus terbakar dan keluarganya juga telah turut terkorban sama. Subteks video ini berkisar tentang konsep hukum karma (what goes around, comes around), di mana di dalam konteks isu pencemaran, segala kerosakan dan kekotoran yang dilakukan oleh manusia terhadap alam sekitar akan membinasakan manusia itu kembali pada akhirnya. Justeru itu, video ini cuba menyampaikan mesej yang jitu bahawa bukan sahaja pencemaran itu akan merosakkan alam sekitar, malah kesan buruknya turut dirasai dan disengsarai oleh manusia sejagat. Video ini juga cuba menyampaikan mesej di mana kita harus melayani orang dan apa-apa sahaja

Berikut adalah analisis kepada maklum balas yang telah diterima daripada pengguna-pengguna Facebook mengenai video tersebut.sepertimana kita mahu dilayan. . beliau telah memberikan maklum balas yang positif di mana video ini mampu memberikan kesedaran tentang alam sekitar disamping dapat menggalakkan masyarakat untuk menghargainya. Setelah dimuat naik dan ditayangkan di laman sosial Facebook. video ini telah menerima banyak maklum balas yang positif dari pelbagai perspektif. Secara ringkasnya. Seperti pepatah dari barat. Rajah 1: Maklum balas pertama Rajah 1 menunjukkan maklum balas yang diterima daripada Azemir Persie. treat others the way we want to be treated.

Beliau turut menyatakan bahawa perlu adanya usaha yang holistik dan bersepadu daripada pelbagai pihak dalam menangani isu ini. beliau gembira dengan adanya video seperti ini disamping meluahkan kekesalan beliau terhadap sikap segelintir masyarakat yang memandang enteng terhadap isu pencemaran tanpa memikirkan kesan dan akibat daripada aktiviti tersebut. Secara ringkasnya. .Rajah 2: Maklum balas kedua Rajah 2 pula menunjukkan satu maklum balas yang sungguh positif daripada Garis Masa.

Beliau juga berharap agar video ini dapat memberikan kesan kesedaran terhadap orang ramai tentang pentingnya menjaga alam sekitar disamping kesan-kesan buruk yang akan terjadi sekiranya tiada langkah yang drastik diambil untuk menangani masalah ni.Rajah 3: Maklum balas ketiga Rajah 3 menunjukkan maklum balas yang diterima daripada Mohd Farhan. Rajah 4: Maklum balas keempat . beliau telah menyampaikan tahniah kepada pihak produksi video.

Beliau juga turut menyampaikan rasa tahniah terhadap pihak produksi keran telah berjaya menghasilkan video yang bagus. .Rajah 4 pula menunjukkan maklum balas yang diterima daripada Scha Shasha. Beliau turut menyatakan bahawa isu yang diketengahkan di dalm video ini sangat penting dan berguna demi mengurangkan kadar berlakunya aktiviti pencemaran melalui mesej kesedaran yang cuba disampaikan. Beliau menyatakan bahawa video ini sangat bagus disamping telah dapat menyampaikan mesej kesedaran dengan baik disamping membuka mata masyarakat tentang isu pencemaran alam sekitar. Rajah 5: Maklum balas kelima Rajah 5 pula menunjukkan maklum balas yang telah kami terima daripada Fatin Amira.

Beliau menyatakan sungguhpun video ini lawak (barangkali kerana lakonan yang kurang menjadi).Rajah 6: Maklum balas keenam Rajah 6 pula menunjukkan maklum balas yang telah diterima daripada Fakhrul Mohd Syakirin. namun tanpa mereka sedari. mereka telah turut menyumbang terhadap pencemaran alam sekitar. Beliau berkata video ini sangat bermakna kerana aktiviti di dalam video itu adalah perkara yang sering kita lakukan. Beliau turut mencadangkan agar dapat ditambah satu bahagian informatif serta kesan kebaikan pada akhir video ini. namun mesej kesedaran itu dapat disampaikan dan sangat bermakna. .

Rajah 7: Maklum balas ketujuh Rajah 7 menunjukkan maklum balas daripada Nur Ain M. Beliau turut mencadangkan agar audio dapat divariasikan lagi supaya lebih menarik. . Beliau menyatakan bahawa video ini menarik. Beliau menyatakan bahawa video ini dapat memberikan kesedaran dan impak yang mendalam kepada sesiapa yang menontonnya. Salleh. lawak dan ada pengajaran yang cuba disampaikan. Rajah 8: Maklum balas kelapan Rajah 8 pula menunjukkan maklum balas yang telah diterima daripada Noor Badariah Abu Bakar.

Beliau turut menyatakan walaupun video ini tidak berdialong. namun dengan bahasa tubuh sahaja. Beliau berpendapat bahawa video ini sangat bagus disamping dapat memberikan kesedaran terhadap isu pencemaran alam sekitar dan juga kesan-kesan akibat daripada aktiviti pencemaran yang akhirnya akan memudaratkan diri sendiri. Beliau menyatakan bahawa video ini sangat menarik dan mampu memberikan kesedaran tentang kepentingan menjaga alam sekitar.Rajah 9: Maklum balas kesembilan Rajah 9 pula merupakan satu maklum balas yang telah disampaikan oleh Syahidah Syakirah Mohd Fauzi. Rajah 10: Maklum balas kesepuluh Rajah 10 menunjukkan maklum balas yang kesepulun yang telah diberikan oleh Abdul Aziz Muhamad. .

saya juga ini cadangkan di sini supaya durasi video tersebut dapat dipanjangkan kepada paling maksimum selama 4 minit. semoga dengan adanya video seperti ini. Antara cadangan penambahbaikan yang dapat saya utarakan di sini adalah dengan menggunakan props yang lebih sesuai memandangkan lokasi penggambaran kami merupakan kawasan perumahan tinggalan yang tiada penghuni. video ini telah berjaya memberikan impak kesedaran terhadap peri pentingnya menjaga alam sekitar disamping membuka mata masyarakat terhadap kesan terhadap diri kita sekiranya tiada langkah yang diambil untuk membendung masalah ini. . Selain itu. malah turut dinikmati oleh generasi akan datang.penonton dapat disorot kembali ingatan mereka terhadap pebuatan mereka selama ini yang secara sengaja dan tidak sengaja telah menyumbang kepada permasalahan pencemaran alam sekitar. Hal ini adalah kerana durasi selama 1 minit itu adalah terlalu singkat untuk kami luahkan idea dan kreativiti serta pendapat kami dengan lebih mendalam dan berkesan. kita dapat menyebarkan mesej kesedaran terhadap pentingnya kita menjaga alam sekitar agar bukan sahaja kesan baiknya kita yang dapat nikmati. Secara totalnya. Justeru itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful